fredag 30 januari 2009

Mannen som säger det alla tänker, Erdogan !

Turkiets Premiär minister Erdogan lämnade mötet i Davos. Det blev ett väldans liv, pro-Israeler runt om blev darriga, Judiska lobbyn i USA blev små sura, turkiska nationalister tog det som en makt uppvisning, han gemfördes med landsfadern Mustafa Kemal Ataturk för sitt försvar av de svaga, mellan östern och främst Palestina hyllade Turkiet för sitt mod och Mahmud Abbas gick ut med att han ska besöka Turkiet.

Egentligen så är det inte mycket att säga om incidenten. Erdogan sa vad alla s.k. världens ledare förhoppningsvis tänkte, han protesterade emot Israels självförsvar som utmynnade i en blind våldsorgie och egentligen inget mer. Han förklarade även att det inte var Israel i sig som var grunden till Premiärministerns val att lämna World Economic Forum i Davos, utan det var bristen på respekt främst från moderatorns sida. Debatten som fördes, fördes inte på lika villkor då Israels Simon Peres (som stundtals gapade och skrek) skickade pikar emot Erdogan och Turkiet under sitt 25 minuter långa framförande, medan Erdogan (med en massa krut och dunder på Osmansk manér) avbröts efter 12 minuter. Hans (läs moderatorn) största bekymmer var att få iväg folk på middag. Moderatorn var förövrigt Washington Post journalisten David Ignatius som är aktiv inom den armeniska lobbyn i USA som är kända för sitt hat mot Turkiet. Denna tomte roar sig på sin fritid med att skriva romaner om atombomber som landar på Turkiet.

Det snackas en massa om kriser mellan Turkiet och Israel nu…. Det är de långt ifrån, Turkiet och människor med den judiska tron har en lång historia tillsammans. Osmanska riket tog emot de ”ovälkomna” judarna från Europa när de inte var välkomna längre och Turkiet tog senare emot dessa under Nazi-Tysklands förintelse av människor med den judiska tron, så någon kris är det inte. Utan man förde en debatt på ojämna villkor pga en idiot till moderator och pressen drog som vanligt en massa konstiga slutsatser. Moderatorn kommer förövrigt hädanefter att väljas med ett utslagssystem där bästa man senare blir moderator.

Någon konflikt är det inte tal om då Peres ringde upp Erdogan och vill förklara och få Erdogans syn på det hela och även försäkra sig om att detta inte påverkade nationernas relationer sinsemellan. Detta samtal bekräftades även av Israels konsulat i Turkiet som även förklarade att detta bara var en öppen diskussion. TSK gick ut med att samarbetet med Israel fortsätter som tidigare och man även ville utöka avtalen på flera plan. Peres tyckte att eskalerandet av debatten var moderatorns fel och att hans respekt för varken Erdogan eller Turkiet har förändrats, Israel och Turkiet är nära vänner och att även syskon bråkar ibland är inget man ska förstora.

Uppenbarligen vill Israel betona att man ångrar bråket i Davos.
- Vi vill inte ha en konflikt med Turkiet. Vi har en konflikt med palestinierna, sade Shimon Peres till reportrar i Davos på fredagen. Han tillade att han hoppas att relationerna mellan länderna inte ska påverkas (en av få svenska tidningar som skrivit om händelsen).

Sen vill jag tillägga att Erdogan representerar ca. 72 miljoner människor i Turkiet (då har jag inte räknat med de övriga medborgare runt om i världen). Den behandlingen han utsattes för under debatten var en förolämpning. En förolämpning eller kränkning mot en som valts demokratiskt av så människor är en stor synd, oavsett vilket land det handlar om. Det hoppas jag att vissa grupper lär sig hädanefter så vi kan ta ytterligare ett steg emot fred, tolerans och förståelse. Erdogans tillväga gånga sett bör tas som ett exempel av alla ledare som anser sig själv och folket de representerar behandlas illa. Jag hoppas att detta budskap även går ut till EU som bör sluta upp med sitt velande, för den dag Turkiet inte har EU på sin prioriterings lista så kommer man stå för ensamt…






Emre

torsdag 29 januari 2009

Gurgin, ett stolpskott som få!

Gurgin har nappat på ett media jippo som en turkisk teaternisse vid namn Atilla Olgac gjorde för att få uppmärksamhet efter att karriären avstannat. Han berättade om att han deltagit i Cypern operationerna och utkämpat strider där han (vad han vet) dödat 10 fiender. Men han berättar även att han skjutit en bakbunden grek-cypriotisk soldat med pistol. Enligt Gurgin så ska han dessutom ha gjort detta på order av en officer.

Jag anser att Gurgin är ett stolpskott just för att han inte berättar hela historien och dessutom vinklar den efter sina egna syften.

Hyckleriet som Gurgin spelar är för uppenbart:

I den första artikeln som publicerades i Milliyet…”

Alltså har han hängt med i händelserna men valt att utesluta att han nekat i efterhand och att hans chefer under denna period förklarat att han inte ens fick bära vapen utan var stationerad i trossen (kockar och serverings personal).

Som sagt så visade det sig att Atilla Olgac kokat ihop historien (han erkände själv)! Han befann sig på Cypern under kriget, men var inte stridande, utan hans chef ansåg att han var för feg för strid och satte honom i trossen där han fått skala mängder med potatis. Han var känd bland sina kamrater som "potatis veteranen" dessutom!

Enligt Gurgin så ska även den här officeraren ha beordrat avrättningen. Viken inte heller stämmer enligt artikeln, utan ordern var att förhöra fången, men denna ska ha spottat Atilla i ansiktet som då sköt denne med sin pistol.Värt att notera är att endast officerare, MP och specialstyrkor bär pistol i TSK.

Dessutom så berättade Atilla att han dödat tio människor, men avrättningen var det första. Resterande nio soldater som dödades av ”potatis veteranen” var fiende soldater i strid. Om en soldat dödar en fiende soldat i strid Gurgin, så är det inte mord. Inte i juridisk bemärkelse i alla fall! Däremot så är det ett krigsbrott att döda fiender som givit upp kampen… Det kallas för mord, ser du skillnaden?

Eftersom det hela var en fiktiv berättelse så ska jag egentligen inte behöva säga mer, men jag ska lära upp Gurgin lite.

Olgaç har tidigare även medverkat i den kritiserade fascistiska tv-serien Kurtlar Vadisi (Vargarnas dal) som var en propaganda produktion mot kurderna, på premiären stod de ultra-nationalistiska generalerna på röda mattan istället för civila personligheter”.

Här bevisar Gurgin ytterliggare att han är ett stolpskott. Vargarnas dal är en fiktiv serie som berättar en fiktiv berättelse om statens kamp emot organiserad brottlighet och terrorism (PKK och Ergenekon). Men den promotar även broderskap mellan turkar och kurder och stundtals även kritiserar militären. Så om nu Gurgin dömer serien för att man klankar ner på PKK som fascism undrar jag om denna har band till PKK eller ASALA eftersom han är så känslig emot just detta. Att en general dyker upp på röda mattan är väl inget ovanligt, och är man ultra-nationalist för att man är soldat? Även soldater är människor som behöver underhållas av filmer och musik, eller tror du att vi är robotar?

Gurgin länkar inte heller till artikeln han utgår ifrån utan bara nämner den och konstigt nog så hittar jag inte något i Milliyet som beskriver händelse faktan på samma sett. Jag tycker att om Gurgin och ”anti-Turk” klubben ska ge sig ut på äventyr för att smutskasta Turkiet så bör man läsa på bättre och iaf anstränga sig för att göra sin skit mer vattentät!

Sancak Beyi Emre

måndag 26 januari 2009

Beyan med återigen ofullständiga uppgifter

Nu är Beyan.net i farten igen, med ofullständig information. Titeln på deras senaste artikel är "Turkiska militären mörklägger mord på civila kurder". Nu gnäller man över att JITEM är en paramilitär ”terrorgrupp” och att dessa inte ställs inför rätta. Det är så jävla kul att höra dessa människor gnälla över Jandarma Istibarat Terörle Mucadele när de i själva verket använder sig av samma metoder som PKK använder sig av. Men skillnaden är att PKK anses ”bara vara en gerilla som slåss för kvinnornas rättigheter och ett fritt kurdistan”, medan allt inom Turkiet enbart är inriktat för att förpesta kurdernas vardag. Alltså så är inte JITEM terrorister förrän PKK är erkända motsvarigheter.

För den som känner till skillnaden mellan antiterror och contraterror bör notera att JITEM är en contraterror grupp som rekryterar före detta bergsrevolutionärer (PKK pojkar), utbildar och beväpnar dessa och skickar dem på sina tidigare vapenkamrater. Oftast så är dessa rekryter de som har dömts till döden av PKK eller torterats och förstått att bilden utåt inte stämmer överrens med verkligheten. Alltså så är de flesta JITEM operatörer kurder. Antiterror är legala polisiära handlingar som undantagstillstånd och mer befogenheter inom vissa områden. Medan Contraterror är att man slår tillbaka på terrorister med samma mynt.

Jag försvarar inte de civila och oskyldiga offer dessa har skördat, men tro fan att jag blir förbannad när Beyan fördömer en grupp men hyllar en annan, varav båda har samma metoder för sina uppgifter i andra kontext. Sen kan man fortfarande spekulera om det ens finns en grupp som heter JITEM, ingen som erkänner något eller fått något bekräftat. Om det nu gör det så är de inte mer terrorister än PKK. Däremot är Beyan helt säkra på att det finns bevis för att en grupp med det namnet finns och att det är bevisat, men jag har inte fått se något bevis ännu. Jag skulle vilja att Beyan tar fram bevisen i så fall, ingen annan har ju lyckats med det än. Vem står de under? Vilken del i krigsmakten tillhör dem? Var ligger deras högkvarter? Var utbildas dessa? Varifrån får de betalt? Dessa frågor vill jag ha svar på innan jag anser dessa bundna till staten samt krigsmakten.

Vidare kan jag även säga att i Beyans artikel så står det att man står införrätta för att "summariska avrättningar på 28 kurder under 90-talet", jag ger rådet till Beyan att läsa artikeln på nytt och titta till vad dessa är anklade för, siffran på antalet offer och tillhörigheten till förbanden de anklagade tillhör.

Något som förbryllar mig än mer är att Beyan i vanliga fall förkastar turkiska källor och håller sig till pro-PKK källor, men när det gynnar deras syfte att smutskasta något som ens ligger i Turkiets närhet så är man på det som loppor på vovvar.









Slutligen vill jag hylla SAT-styrkan i Turkiet som släpade hem Apo från Kenya!







Emre

onsdag 14 januari 2009

Propaganda som ingen KAN tro på!




Jag har upptäckt ytterligare en PKK blogg som används som nyhetssida. Den heter Den Kurdiska Median och har ett motsvarande syfte som min blogg, enda skillnaden är att jag inte stödjer, propagerar för eller är terrorist. Jag reagerade på att dess bloggare Farqini skrivit en massa om att Turkiet och Iran bombar PKK ställningar i N.Irak.

Återigen, länderna försvarar sig emot terrorism som Irak själva inte kan ta hand om, och som jag tidigare sagt så är dessa berg oåtkomlig för Irakiska soldater, så då bör inga civila heller kunna befinna sig där, eller att de i värsta fall evakuerats. Men den här personen nämner även att byar bombats.

Enligt källor från regionen meddelades att de massiva bombardemangen satte 12 hus i byn Binewatok i ruiner”.

(http://farqini.blogspot.com/2009/01/turkiska-och-iranska-styrkor-bombar.html hämtat: 090115 uppdaterad:090114).

Det finns tre möjligheter här:

1. Invånarna var sedan tidigare evakuerade och husen utgjorde en användning för terroristerna.
2. TSK använder återigen humanitära sprängladdningar som river ner hus, förstör hela byar. MEN sårar endast boskap och biter inte på människor, för PKK har aldrig bekräftat förluster under tidigare operationer.
3. Detta är PKK propaganda för att hålla uppe kampandan som slocknar ju fler bomber som faller över dem och det hela är en lögn.

Alla dessa alternativ kombinerat stämmer in senare när jag läser vidare på tidigare inlägg från den här förvirrade stackaren. Den här är dessutom refererad till ROJ TV som är PKKs tv-kanal:

Civila som lever kring Försvarsområdet Medya i Qendîl har fått nog av de turkiska och iranska bombexplosionerna riktade mot deras bosättningar. Det finns inga dagar som passerar utan att någon by träffas av bomberna. Några av de bombattacker inom södra Kurdistans (norra Irak) gränser är Bokrîskan, Sûredê, Rizgê och Enzê. Trots attackerna har personer med auktoritär befattning inom KRG inte fördömt de bombade byarna inom södra Kurdistans gränser”.
(http://farqini.blogspot.com/2009/01/byborna-frtvivlade-efter-de-dagliga.htm, Hämtat: 090115 Uppdaterad: 090109)

Återigen påstås bla TSK specifikt ha bombat byar, men KRG (självstyret i N.Irak) inte brytt sig om det och fortsätter:

Utifrån de offensiva attackerna har bebodda områden jämnats med marken. Bondgårdar samt trädgårdar tagit väldigt stor skada. I hopp om att hitta sina tillhörigheter tvingas folket leta bland ruinerna” (Ibid).

Byar jämnas med marken, bondgårdar och trädgårdar tar skada, MEN INGA CIVILA DÖR!(?) Är det så att TSK skjuter ner byar med humanitära bomber som bara skadar materiella ting och inte människor, eller är detta återigen PKK propaganda? PKKs propaganda är inte ett dugg trovärdig har jag märkt på senare tid då man slänger upp påståenden som inte ens lurar civila längre.

Konstant skriker man ut att TSK bombar civila med kluster- och fosfor (som dem precis fått reda på existerar tack vare Israel) bomber i civila byar, allting rasar samman och att det är en enda stor humanitär katastrof, men inga civila dör… Varken EU, FN, Irak, N.Irak/Kurdistan eller någon annan reagerar förutom bergs-revolutionärerna. Jag antar att man inte köper PKK propaganda, inte så billigt iaf.

Självklart är det en stor tragedi om civila skulle drabbas, men hade detta skett så hade diverse humanitära organ höjt rösten, vilket inte hänt.



Se även Osmans blotta sanningen bakom Farqinis andra inlägg.




Min slutliga fråga är, med den teknologi och kompetens som TSK besitter, är det då möjligt att PKK inte tillfogas förluster under dessa bombningar?
Jag tänker inte besvara den frågan, utan jag låser dig som läser detta avgöra själv med hjälp av filmklippet nedan:



















Karta över området





Humanitära missiler?



byar "jämnade med marken"?







Emre

tisdag 13 januari 2009

Beyan lär sig nya ord!


Beyan försöker återigen med ett halvdant försök att smutskasta Turkiet.
Det senaste är att även Turkiet använder vit fosfor granater i sin krigsföring, precis som Israel. Det glädjer mig att Beyan lär sig nya ord av den pågående konflikten mellan Israel, Hamas och Palestina, men detta var bland det mest korkade jag läst.

Enligt Beyan så ska den turkiska krigsmakten ha avslöjats att man använt vit fosfor i sin krigsföring mot Kandil bergen där PKK härjar villt och att upptäckaren är Kurdistans miljöminister Dara Muhammed Emin.

Avslöjandet har rapporterats till FN, Erbil och Bagdad. Jag är helt säker på att samtliga dessa tre viker sig av skratt precis som jag! Inte nog med detta, man refererar till en nättidning.

Återigen så påminner jag Beyan om att dubbel kolla sina källor, få uppgifterna bekräftade och inte skriva en massa idioti med enda mål att smutsasta Turkiet.
Nu ska jag förklara varför FN, Bagdad, Erbil och Emre viker sig av skratt:

1. Vit fosfor är klassas inte som kemisk stridsmedel, även om det är kontroversiellt pga att civila kan drabbas. Men Kandil är inte kontrollerat av N.Irak, som inte kan nå berget med sin milis och då förmodar jag att civila inte heller gör det. Så länge det är kombattanter som bekämpas är alltså vit fosfor helt ok att använda. Det har används av tex. USA under Irak invasionen och då hördes det inga röster om saken, eller om det nu är olagligt så skulle Israel inte använda det så öppet som man gjort. Dessutom gör den ungefär samma effekt som Molotov bomber PKK terrorister, som ni så kärt håller om, använder sig av i städerna bland civila.

2. Fosfor används i en mängd militär materiel, drivmedel för större projektiler, rök- och till viss del lysgranater, spårljuspatroner osv. Kan detta inte i så vara så att man tar till med det värsta man känner till? Ganska lämpligt så lärde man sig ett nytt ord under Israels offentliga användning.

3. Turkiet är inte det enda landet som beskjuter Kandil och dessutom finns det en terrorist organisation uppe i bergen som möjligen lagt vantarna på sådana bomber/granater, eller tom använt rökgranater?

Alltså Beyan, det är inte olagligt att använda dessa, men man måste akta civila.
Dessutom så finns det inga spår någon annanstans än hos er tvivelaktiga referens på att TSK (turkiska krigsmakten) skulle ha tillgång till dessa granater (även om man är allierad med USA) eller än mindre över att de skulle använt sig av dessa. Så mitt råd är att ni kollar era källor och läser på läxan ordentligt nästa gång.


Sancak beyi Emre

måndag 12 januari 2009

DNs artikel om Ergenekon


DN skriver idag på sin ledarsida om Turkiet och terrororganisationen Ergenekon. Överlag så tycker jag artikeln är väldigt bra för den som inte är insatt i händelserna, men som alltid finns det delar jag vill kritisera för att ge en korrektare bild.

Det främsta jag reagerar på är att man i smyg generaliserar in den turkiska försvarsmakten in i organisationen.

snaran dras åt kring delar av den turkiska militären” (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=573&a=872619, Hämtat:090112).

Jag anser inte att ett visst antal officerare spridda över hela landet utgör en organisatorisk del av den stora TSK som består av närmare en miljon soldater. Hade det varit däremot så att samtliga markstyrkor stött organisationen så hade jag kunnat köpa påståendet, men i detta fall så är det bara en liten skara med diverse grader som inte ens är anställda under samma regemente. Med synen Turkiets befolkning har på sina soldater så är det en självklarhet att kritiska röster dyker upp, men nu på senare tid när man får reda på att dessa har stött andra terrorist organisationer så blir människor förvirrade. Detta stöd har resulterat i att både soldater och oskyldiga dött, då är min fråga hur man kan kalla Ergenekon nationalistiskt? Går inte nationalism ut på att ha en förkärlek till sitt land och dess invånare? Dessa har under en lång tid gjort att landet och invånarna genomgått diverse problem. Detta är enligt mig en av de större formerna av landsförräderi.

Sen att Ergenekon skulle vara den ”djupa staten” ser jag också på med kritik. Jag kan tänka mig att detta är en avkomma av Natos ”stay behind units” under kalla kriget, men att dessa skulle ha kopplingar till den turkiska statsmakten ser jag som befängt. Påståendet grundar jag på samma slag av organisation som upptäcktes i Italien under namnet Gladio (som är ett romerskt legionär kortsvärd) där samma aktiviteter fördes. Varför skulle "staten" behöva gräva ner vapen mitt ute i huvudstaden Ankara? Det är helt enkelt en terrorist organisation som infiltrerat samtliga samhällsklasser och positioner i Turkiet och utefter det utfört dåd för att skapa opinion för att berättiga en statskupp. Precis som alla terrorist organisationer så lever även dessa på befolkningens misär och bidrar till det.

I övrigt så tycker jag att själva artikeln är väldigt informerande för en utomstående. Däremot så skulle jag ha velat ha lite mer information om deras kapacitet och dåden de gjort sig skyldiga till som visar på att mestadels av kritiken mot Turkiet inte varit berättigad. Ska jag vara ärlig så känns det lite som en ”konspirations film” som Enemy of the State med Will Smith, det var så mina klasskamrater beskrev det för mig efter att våra föreläsningar om Turkiet i Antropologin i skolan. Förutom att det är läskigt, så är det som sagt även underhållande då man känner att en film spelas upp i verkligheten.

Jag tackar DN för sin artikel och hoppas att om de nu skulle läsa detta, tar kritiken konstruktivt.

Information om den egentliga Ergenekon legenden, som organtisationen tagit namnet ifrån.
(ni får ursäkta länken, men svårt att hitta info på engelska och svenska)

Emre

tisdag 6 januari 2009

Ett begränsat krig för Israel som är totalt för Gaza








Jag hade inte tänkt säga något om Israel Hamas konflikten. Jag hade tänkt att min tystnad skulle få tala. Men efter den senaste nyheten om att Israeliska krigsmakten beskjutit en skola där civila sökt skydd fick jag nog och bryter min tystnad.

Jag har stått på mig att Israel har all rätt i världen att försvara sina medborgare mot Hamas. Men situationen i Gaza speglar något helt annat. Det har gått från att jaga Hamas för att få slut på raket skjutandet in i Israel utan angivna mål (kan träffa vem och vad som helst). Det som fick mig att reagera främst var att en FN-driven skola som civila flyktingar sökt skydd i besköts och ett 40 tal människor miste livet.

Sen operationerna började, så har ca. 600 människor mist livet och omkring 2700 sårats sedan Israels militär börjat operationerna den 27 december. De flesta av de döda ska vara milismän, men även omkring 100 barn har dött (http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=305&a=468294, hämtat: 090106).

Raketer har fortfarande inte slutat landa i Israel och civila dör i mängder. EU och FN gör halvtama försök att få till ett vapenstillestånd. Vapenstillestånd är inte möjligt då hela konflikten är en ond cirkel där man beskyller varandra för att ha ”skjutit först”. Det som krävs här är ”power mediation”. Den formen av förhandling där man har en tredje part som visar tänder och bestämmer hur spelreglerna ska vara. För dessa parter själva kan inte nå en lösning, och faktumet återstår att, stater inte förhandlar med terrorister.

Om nu raketerna skjuts än, och dessutom längre än tidigare, civila dör i mängder (främst barnen jag tänker på) och militären har gjort diverse misstag, så tycker jag att man bör dra sig tillbaka. Väl vid skrivbordet tycker jag att man sparkar de högre stabs officerare som gjort upp planen, gör en ny plan och tittar över hur detta påverkar Israels anseende. Den planen man verkställer för tillfället är inget annat som bidrar till polarisering och dehumanisering mellan israeler och araber. Vilket man bör vara försiktig med i och med att man befinner sig i mellanöstern där araber finns lite överallt.

Israels defensiva offensiv har tagit in gamla idioter som ska ”mäkla fred” på den stora scenen igen. Ingen annan än den bisarra före detta brittiska premiärministern Tony Blair. Hans syn på hur man kan uppnå en vapenvila är genom att stoppa vapen flödet:

Jag tror att det handlar om tydliga åtgärder för att kapa leveranserna av vapen och pengar genom tunnlarna från Egypten till Gaza. Annars tror jag att man går mot en mer utdragen kampanj.” (http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=361&a=468249, hämtat:090106).

Självklart hade det stoppat våldet från Hamas sida, men hade det hindrat Israel att expandera vidare utan motstånd? Jag anser att Hamas är terrorister och att anfalla Israeliska civila är fel och terrorhandling. Men om någon måste få slut på expanderandet av murar och enklaver på Palestinsk mark. Synd bara att det blir Hamas som tar på sig detta jobb och att alternativ inte stöds av omvärlden (läs EU+USA). Alla har rätt att försvara sig, både Israel och Palestina, men detta försvar måste göras på ett "ridderligt" eller rent sett. Då man bekämpar kombattanter och inte civila, använder vapen som inte bryter mot angivna regler och respekterar krigets lagar och sin fiende som männsika.

Resultatet av operationen måste bli att Hamas inte bara slutar skjuta. Hamas ska inte kunna skjuta alls längre” (http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=361&a=468249, hämtat:090106).

Säger Israels premiärminister Ehud Olmert och avvisar eldupphör. Jag kan hålla med om att samtliga terrorister måste avväpnas, men jag vill också att en styrkebalans upprättas eller att diplomatisk förbindelse hålls vid liv eller framförhandlade gränser respekteras. Främst så vill jag inte heller se civila falla offer för terrorism och dess bekämpning som blir en motsvarighet med starkare beväpning, organisation och större nivå.


Lite spritt inlägg, men jag vill bara få ut min frustration.













Fosforgranat, en blandning mellan kluster- och
napalm bomb











Israeliska artillerister som dunkar eldrör















Bilderna är hämtade från Hurriyet & Milliyets nät arkiv




Emre