tisdag 22 februari 2011

Tankar kring upploppen i arabvärlden

LIBYEN:
Våldet i Libyen eskalerar ständigt, kanske med all rätt. Det är inte lätt att bli kvitt en diktator som suttit vid makten med både EU och USA i ryggen. Det kommer komma frågor om att Libyen ansetts vara fiende och en skurkstat, men egentligen, vilken diktator har kunnat sitta vid makten utan stöd från USA och nyckelaktörer i EU ? Dessa avgör vilka som sitter och vissa som kuppas bort. Al Jazeera har haft många intressanta artiklar om varför det än idag är väldigt tyst på politikers håll i Väst, och anledningen är ekonomiska intressen (läs olja och gas).

Det som sker i Libyen är en revolt mot en diktator. Det har rapporterats att flygvapnet beordrats att beskjuta upprorsmän med flyg, men där vissa har ordervägrat (lojalitet till folk och land och inte ledare, sann soldat anda, HATTEN AV!). Tänk er de som inte vägrat den ordern…. Det är full kaos alltså, större än det som vi får se i media, för i vanliga fall skulle man ha slagit ner upproret med poliser och militär på marken.

Det som kommer ske är att Överste Kaddafi förhoppningsvis grips/dödas, alternativet till att fly är inte hans stil. Han kommer slåss in i det sista, som kommer resultera i att mycket blod kommer att flyta runt. Att den Libyska militären inte är en stark krigsmakt kommer att leda till att falanger i befolkningen kan slåss och härja lite som de vill, då statsapparaten (med våldsmonopol) mer eller mindre kollapsat och anarki råder. Detta har man även sett när bla. Turkiet velat evakuera sina medborgare. Vissa flygplatser och hamnar är kontrollerade av olika revoltande grupper, som inte alltid tillåter evakuering (ger landningstillstånd) och beskjuter vid vägran. De utländska medborgarna har hamnat i kläm och befinner sig livrädda i ingenmansland.
Om Kaddafi lyckas återta kontrollen och kväva upproret så kommer han bestraffa folket VÄLDIGT hårt. Om nu man lyckas bli kvitt honom, då väntar en väldigt osäker tid. Olika falanger kommer kräva utrymme, och förhoppningsvis kan man kompromissa och komma överrens. I annat fall kan ett långvarigt inbördeskrig vänta. Jag skulle nog gissa på lite av en Irak atmosfär, även om valen inte blir lika låsta, så kommer våldet bli en större del av vardagen. Det jag grundar detta på är att, förutom olika falanger i upproret, så finns även ett gediget klansamhälle. Samtliga dessa har inbördes och yttre konflikter som lättare kan mynna ut i våld nu.


EGYPTEN:
Egyptens folk lyckades bli kvitt diktatorn och hurrade för fullt. Men man delegerade även makten till militären, som lovat en ny konstitution inom 10 dagar. Man kan vara kritisk till att civila överlåter makten till militären, men detta är den statliga institution man litar mest på. Låt oss hoppas att man får tillbaka för förtroendet man ger.

Men redan några få dagar efter att Mubarak avgått (som diktator :) så tillät inte militären Vail Gonim (killen med Facebook upproret) som anses vara upprorets ledare. Men detta hördes det knappt något om i västerländsk media konstigt nog.

Det som är värt att beakta är att militärer har en annan uppfattning över hur ett samhälle bör fungera och har andra ideal. Dessa kan säkerligen hålla lugn på gatan men brister i många andra delar av samhällsstruktur och detta kan ge utrymme till andra grupper (terrorister, extremister osv). Men att militären finns och tar ansvar och kontroll är mycket bättre än att det råder kaos och oreda.

Något som ändå förbryllar mig, och som ingen svensk tidning skrev var att nyckel ministrar och generalstaben var i USA innan upproret, och återvände inte när det påbörjats förrän långt in. Skulle jag vara konspiratorisk skulle jag kalla det en ”statskupp” a la 2.0. En ny post kallakriget agerande från USA att störta en diktator (under kalla kriget satte man ju alla diktaturer på makten genom att störta demokratiskt valda regeringar)?


SLUTORD:
Om Kaddafi faller så kommer det uppstå ett enormt vakum som kan utmynna i precis vad som helst. Ett inbördeskrig, en annan form av stat, ett annat totalitärt styre osv. Men att det tillslut kommer leda till demokrati råder det ingen tvivel om. Däremot kan det vara bra om NGO:s kunde gå in stötta folkets vilja (inte EU, Israel, Ryssland, Kina eller USA:s) för att gå mjukare in på den banan. Däremot kan det vara svårt att hitta modiga volontärer för att göra ett sådant jobb.

Att statliga institutioner blir funktionella snarast är av största vikt i båda fallen.

I Egyptens fall, så hurrar jag inte förrän jag ser militären göra folket till freds och låter fria val hållas med fri rätt till partbildning och åsiktsfrihet. Det lustiga är att västerländsk media blir väldigt tysta om länder där upproren ägt rum. Det är ovanligt tyst om Tunisien och Egypten idag, när den egentliga koncentrationen bör ligga på dessa nu.

Jag tvivlar inte på att demokrati kommer bli det nya modet i arabvärlden, MEN det är ingenting som egentligen säger att dessa upplopp kommer leda automatiskt till demokrati. Om denna demokrati blir den västerländska formen vet jag inte. Men folkets vilja kommer att få större utrymme. Upproren visar att de auktoritära roller som grundas i seder och traditioner kan brytas och man kan lyckas med att slå sig fri. Det är ett exempel på hur en outvecklad region går mot FN:s ideal på sin egen stig, utan yttre påverkan (militär intervention).

Värt att tänka på är att det inte endast är "demokrati önskande medborgare" med i revolterna, utan även skurkar. Man ska vara noga med att fylla ut all maktvakum när sånt här sker, för annars får man en skurk till på tronen.


Sancak Beyi Emre

måndag 14 februari 2011

Beyan net för sin vanliga efterblivna PKK propaganda

Beyan.net är ett gäng militanta kurdnationalister som gnäller och gnyr över Turkiet. Inget nytt där. Det som går mig på nerverna är att dem försöker med simpel propaganda, som man med lite eftertanke kan slå i spillror.

Jag ska ta upp några exempel och ge lite spotlight på ett nytt stolpskott som vågat sig göra offentligt som terrorkramare och support för terrorism i skydd av att kalla det hela ”journalistik” (vilket är skyddsfaktor 19 bland vänster äckel och s.k. liberaler).

I artikeln ”Ny massgrav upptäckt i norra Kurdistan” (var nu det ligger och vem som erkänt det) så använder man PKK:s propaganda organ firatnews som referat. Som man dessutom väljer att nobelt kalla ”kurdiska nyhetsbyrån”. Om Firatnews är en kurdisk nyhetsbyrå, så sett till folkrätten så är alla delaktiga i detta organ klassade som kombattanter, då de bidrar både psykologiskt och fysiskt till den terrorsim PKK för. Detta i sig gör väldigt många legitima att nedkämpas med skarp riktad eld och försättas ur stridbartskick. Tänk bara på hur folk som för Al-Qaida och Bin ladins propaganda behandlas i väst (EU+USA) så får man ett grepp om var ribban hänger. Personen som vågat sätta sin signatur under artikeln heter Chia Abdolah och är utifrån artikeln sett ingen väl orienterad individ vad gäller lagar och seder. Eller så kan det bero på att man har en inkvisitor från PKK som håller tjuren om hornen som inte låter dessa unga brinnande själar säga vad de vill utanför ”sommar lägrets ramar” som PKK föräldrar skickar kidsen på. Artikelns innehåll är inget annat än spekulationer och propaganda. JITEM följs som vanligt med (när PKK öppet tagit ställning mot motmedel mot dessa och deras utom rättsliga metoder) och massgravar. Om en fiende nedkämpas, så ägnas inte mycket energi åt att identifiera kroppen (vilket görs idag i Turkiet av någon skum anledning). Men MR organ dikterade av vänsterradikala nära PKK slår fast om att det är ”jätte viktigt”…… Tänk er, en rysk invasion i Sverige och man får skit från ECHR för att man inte har koll på de döda ryska kanonmaten under en invasion…. Så dumt är det hela! Men visst…. Låt oss fortsätta höra vad Chia Abdolah har att säga. Han menar vidare med sin artikel ”indirekt” att folk som stöttar PKK inte är legitima kombattanter… Hur fungerar det i Afghanistan ?! Som Sverige med bäst MR betyg verkar ?! Håller du materiell eller ger terrorister skydd så är du delaktig i kriget (PUNKT!). Krig är ingen jävla barnlek som man kan gå och gnälla över för någon bortkommen domare långt bort i väst. Tar du ställning så får man även ta konsekvenserna ! Live with it fucker ! Syftet med artikeln är ändå uppenbar och skribentens uppsåt är uppenbar. Vi lämnar det vi Beyan circus utan att nämna det till SÄPO (som ändå har koll på tokstollarna, ni tror väl inte att turkiskt samarbete endast stannar på papper?!) och går vidare.

Roj-TV nominerad för Nobels fredspris
Är en annan färs som visar på Nobelprisets ovärde. Det syfar endast till att vinna ett pris om du går väst ärenden. Är du emot Iran eller Kina, som stämmer in i västvärldens trånga världssyn så får du priset. Kommer du från det land som är i måltavlan så ökar din chans. Se Orhan Pamuk (Yamuk, som tom MS. Word stavar rätt till), kina och iran kritiker. Att Roj TV får stöd är inget förvånande. Hur många perversa vänster terror gerillor finns idag? PKK! Vilka stödjer dessa ? De som drömmer om en pervers vänster revolution…. Det är Beyans underrättelse till sina svenskkurdiska läsare… Ingenting om lika behandling i Turkiet eller Iran, utan att en terror stödjande organ som går imperialistiska världens ärenden är nominerad av samma fin hund pris som resten. Det är nyheten. Thank god for Firat and Beyan… Where would the kurds be today without them?!

TSK ansvarig för skogsbränder i Kurdistan är nästa artikels titel. IHD i Turkiet som inte har ”någon som helst koppling” till den turkiska vänstern som idag står inför rätta för att ha sin politiska skolning i PKK läger rapporterar om att TSK (turkiska väpnade styrkor) har anlagt bränder genom beskjutning. Sen att IHD har experter som förbiser att PKK besitter brand bestyckade GRK granater chockar inte mig. Att TSK har brandbomber betvivlar jag inte en sekund, men ingen militär logik skjuter dessa dyra bomber mot 5-6 terrorister. Däremot PKK offrar 10 av sina egna för att få en mening dödad, sen säger man på Firat (ANF) som Beyan citerar rikt om att PKK inte hade några förluster… även om man trampat på en del minor på det området när utländska medior hälsat på. Sen skulle det vara kul att veta hur man drar slutsatsen att TSK står för bränderna när serienumret för granaterna används av PKK från en italiensk fabrik? Låt beyan svara på det…. Snälla maila och fråga dessa tokstollar hur det kommer sig….

Sancak Beyi Emre

lördag 12 februari 2011

Natalia Kazmierska helt ute och cyklar med uttrycket ”turk” i Aftonbladet

Jag snubblade över en artikel i aftonbladet om dem här vida kända ”turk” klippen på Aftonbladet. Som säkert folk känner till så har jag skrivit artiklar om dessa på Newsmill (Skogsturken), och det jag skrivit bekräftas återigen (Laserturken).

Skribenten på Aftonbladet har på något skumt sätt fått för sig att uttrycket ”turk” är idag något folkkärt. Att nazisternas ”åk hem turk” klotter på 80-talet har gått till något positivt idag. Hon anser att hypen med ”skogsturken” och ”laserturken” är positivt. Hon har nog inte granskat hur och när uttrycket används. Eller ens vad den beskriver. Hon har fått för sig att det är en positiv utveckling vad gäller syn och innebörd.

Det är det absolut inte. Idag uttrycks ”turk” för det oönskade och avvikande. Det som inte hör hemma i Sverige. Om Natalia tycker att det är en positiv utveckling, då skulle jag vilja att hon gick om samhällslinjen på gymnasiet.

Som turk vill jag inte att min bakgrund förknippas med våldsbrukande dårar när det vid flertalet tillfällen konstaterats att turkar inte passar in i denna modell. Varför då använda detta uttryck ? Jag tror på att historia och tradition om den ”hemska turken” som man hade i Europa av rädsla och okunskap ligger till grund. De som använder detta uttryck generellt som en stereotyp för invandrare gör det av okunskap och omedveten (tradition och historia) fobi och rädsla för den ”medeltida skräckinjagande turken på häst som sköt pilar från alla möjliga vinklar och håll”.

Den tiden är förbi, tillsammans med dåtidens politiska förhållanden. De som idag kallar turkar för barbarer bör uppdatera sig i epok och politisk historia och se hur det som skrämde slag på världen försvann efter en viss epok, men rädslan och synen har suttit kvar flera tidsåldrar efter. Vem är det som är ”barbaren” som inte hänger med i historien och dess utveckling ?

Sen dyker det själklart upp människor som denna skribent, med okunskap och drar ogrundade slutsatser, får det hela att verka som positivt och ger dessa okunniga få en legitimitet att fortsätta med ett rasistiskt påfund. Speciellt när människan uppenbart inte frågat någon riktig turk hur de känner inför uttrycket. För människorna som dykt upp på klippen på Youtube, är knappast kapabla till att förstå vad uttrycket innebär. Dessa vill jag som turk inte förknippas med, och det hoppas jag Natalia och alla som tänker i de tokiga banorna förstår. Det är bara att läsa kommentarerna till artikeln för att se en glimt av bilden man har.

Något dagens Turkiet får skit för att man under Militär diktaturen kallade kurder för ”bergs-turkar”, vilket gör alla inblandade förbannade. Fördöm det, men gör det samma själv sen. Det låter vettigt i vems öron ?

Sancak Beyi Emre

fredag 11 februari 2011

Vi värnar om vårt, men bryter mot andras.

Ett av mina favorit datorspel Battlefield (som för övrigt är en stolt svensk vara!) kommer med ett nytt spel i serien. Battlefield 3, där man även kommer kunna jaga terrorister i KRG (Iraqi Kurdistan regional government). Jag har läst på flera forum att turkarna som lirar spelet är fly förbannade över att ”kurdistan” nämns. Det har inte ett dugg med Turkiet att göra, därför ser jag detta mer som okunskap eller rent rasistiska reaktioner. Jag ser fram emot att jaga terrorister med tung beväpning i Irak.

Det är inte spelet i sig som jag vill belysa (visserligen väntar jag på den:), utan det är hyckleriet. Turkar generellt blir röda i ansiktet när utomstående lägger sig i Turkiets inre angelägenheter, men lik förbannat kan vi inte acceptera Irakiska beslut om att ge kurderna självstyre. Visst finns oron över att det ska spilla över till Turkiet, men den är varken trolig eller en realitet. Dessutom så är det turkiska investeringar som håller KRG uppe och utbytet är ömsesidigt. Dessutom så finns enorma samarbeten på terror och säkerhetsnivå.

Om Turkiet och turkar protesterar när tex. skumma typer som Fredrik Malm ger skogstokiga förslag på hur man ska lösa ”den kurdiska frågan”, så kan man inte gå och protestera vid varje första tillfälle ordet ”kurd” och ”kurdistan” kommer upp, så länge de inte berör Turkiets suveränitet.

Jag har tex. fått förtroendet att vara ordförande för en turkiskt ungdomsgren. Det första jag gjorde var att ha seminarier för att motarbeta detta idag inlärda fördomsfulla syn och handlande. Kurder har lika rätt att existera som resten alla turkiska medborgare i Turkiet. Detta kryddade jag med en insparksfest med musik från Turkiet (kurdisk, syriansk, grekisk, Balkan osv.). Även om det inte är tillräckligt så ger det kanske en liten tankeställare för de yngre.

Man kan inte fördöma ett visst beteende och sedan vända sig om och göra det samma. Det är en skam inför förfäderna som levt ihop i hundratals år, och skulle nog ge många en rejäl utskällning över hur situationen ser ut och hanteras idag.

Ska det protesteras, så ska det vara mot PKK och det orättfärdiga angreppen, inte på beslut som ett annat land tagit över politisk maktfördelning i sitt land och som nu speglas med all rätt i ett TV-spel. Ägna en tanke åt detta, så tror jag att man förstår dagens händelser än bättre. Tex. Att PKK går i imperialistiska makters ärenden och att man desperat söker stöd och försöker få igång civila revolter. Det kommer inte ens rök eller gnistor från elden de försöker tända. Folkets behov kan aldrig tillfredsställas av marxist vridna terrorister, det vet nästan alla. Där har vi kommit en bra bit på vägen på en lösning.

Sancak Beyi Emre