onsdag 24 november 2010

Turkiet äntligen i förändring

Sett till historien, så har turkiska stater och riken fallit samman pga utvecklings aspekten och anpassningen till resten av världen. Dessutom har man ständigt behövt en stark ledare att hålla folket i handen. Attila var öppen för teknologi och främmande kulturer; dessutom en enastående ledare, men ingen kunde följa hans exempel efter hans död. Cengiz Khan gjorde och var den samma, men hans efterträdare (alla söner som splittrade riket i flera fraktioner) var inte lika öppna. I de flesta fallen, så har man inte kunnat anpassa tex. sin krigsföring, som var den främsta för sin tid och dåtidens överlevnads faktor som rike/stat, till den moderna världen. Osmanska riket hade samma problem, Janissarerna; Kapikulu osv. Dessa var de främsta truppslagen i världen en gång i tiden, men man föll när vapenutvecklingen ställde andra krav än den man var van vid. Man vägrade följa utvecklingen och gjorde tom. uppror när man ville göra reformer i militär väsendet. Det mest tragiska är att Janissarernas uppror forsätter än idag i TSK. I republiken så hade man Mustafa Kemal, enastående ledare, krigare och visioner. Men efter hans död, så var det inte någon som kom i närheten av hans standard och utnyttjade honom (efter hans död) i sina egna syften. Till den nivå att Mustafa Kemals tankar och planer blev helt förvrängda och Turkiet hamnade i en ondspiral. Detta främst tackvare Kenan Evren.

Men Turkiet förändras. Sett från idag, hur mycket var inte förbjudet, tabu belagt och människor var rädda för ta upp, för bara säg 5 år sedan ? Jag har alltid funderat kring hur Turkiet skulle se ut om man anammade svenska lagar och teknologi. Men på senare tid har jag sett att inom vissa delar har man tom gått om Sverige, och det finns fort delar som inte ens når tårna sett till svensk standard, men dem är mindre nu än för fem år sedan.

Idag kan du kritisera TSK, utan att vara rädd. TSK har fått släppa sin roll som republikens beskyddare (lite likt Star Wars filmernas Jedi riddare) och anta en roll som en krigsmakt. Ett exempel på misstolkningar tex. är att officerare som är mer religiösa diskrimineras, inte av djävulskap utan för att man vill ”vara exempel att följa i den moderna sekulära republiken”. Där har vi ett praktexempel på vantolkning av Mustafa Kemal. Idag har man börjat rensa de ”gamla skallarna” som vill behålla republiken efterblivet, och därför har det gripits många militärer. Det är ovant för många, och därför har det stundtals skapat starka förvirrade reaktioner. Idag gör man reformer överallt, även inom militären, vi har tagit oss ur Janissar tänkandet alltså.

Ergenekon och motsvarande grupper är anledningen till att republiken inte utvecklats. Ergenekon är i rena ordalag en terroristgrupp. Men det är inte människor som utför dåd för sakens skull som tex. PKK. Utan man har en agenda. Agendan är att man anser sig vara republikens beskyddare och genom diverse handlingar reglerar man vem som kommer till makten. O kommer någon ”ovärdig” republiken till makten, då plockar man ner dem. Dessa grupper vågar man ge sig på nu.

KCK rättegången har varit uppmärksammad. KCK är ett sätt för PKK att reglera och styra människor i städerna. Alltså en del av PKK, därför spelar det ingen roll om du är folkvald när du är aktiv medlem i liknande grupper. Du är lika destruktiv och begår ett brott trots allt och då hamnar man i en domstol. Men punkten jag vill röra vid här är att vissa velat försvara sig på kurdiska (vilken av alla dialekter det är har jag ingen koll på). Det är en mänsklig rättighet! Det ska man absolut få göra! MEN man måste också beakta att dessa reformer är så pass färska att man ännu inte har svurna och utbildade tolkar. Det är en skam att de inte finns, men hur kan du klandra regeringen som nyligen fått igenom detta att ha tusentals tolkar i diverse anatoliska språk redo?

Turkiet agerar idag som en självständig bricka på det internationella brädet. Detta började redan 2003 inför Irak kriget, när man gick emot USA inte tillät amerikanska infanteriet anfalla över den turkiska gränsen till idag, då man reglerade NATOs missilsköld. Missilskölden var ett sett sparka arslet på Iran i förmån för Israel. Men det gick i stöpet när President Gul höjde rösten.

Cypern frågan är något annat intressant. EU har i sin eviga efterblivenhet tagit in endast en del av Cypern, som man jobbar för att ska enas (lustigt att man splittrat allt man kommit åt tidigare, men Cypern vill man ena mot folkets vilja, demokrati och mänskliga rättigheter?). Det lustiga är att den ”senaste” anledningen till att Turkiets medlemskap havrerat är Cypern. Man vill att den turkiska delen ska öppna upp handelsvägar för den grekiska sidan, men att man inte ska vänta sig en motsvarande handling tillbaka. Jag tror att man fått mycket om foten. Turkiet är inte det gamla Turkiet. O fortsätter man så här så kommer Turkiet hitta alternativ och EU, vars Euro faller ständigt gå i botten. Turkiets ekonomi är på topp, så pass på topp att man försöker stoppa Lirans värde.

Turkiet är på väg mot något stort, det är alla överrens om. Efter valen kommer man ha än fler reformer och man kommer nå en helt annan nivå. Turkiet håller på att bli en stormakt sägs det. Finns det något som säger att Turkiet inte redan är en stormakt ?

Sancak Beyi Emre

17 kommentarer:

Anonym sa...

Den enda stormakten i det området är Iran. Turkiet har agerat USAs springpojke i många år nu och endast fått tillbaka smulor. Iran däremot har under 30 år varit en "fiende" till USA men landet har fortsatt att blomstra trots alla möjliga sanktioner. De gör det dom vill göra och säger det dom vill säga. Något Erdogan precis börjat våga göra lite smått efter konferensen i Davos.

Det är faktiskt ofattbart att Turkiet som tror att USA håller dom om ryggen fortfarande inte ens är nära ett medlemskap i EU.

Sancak Beyi Emre sa...

Makt går genom inflytande, Iran är idag tyvärr ett isolerat land, tackvare konflikten med USA och Israel. Iom det så begränsas ens inflytande till ett begränsat antal "välvilliga" länder.

Att vara en stormakt går inte genom att vara supermaktsfiende eller allierad. Det du beskriver handlar mer om självständigt agerande.


Onekligen så har dock Iran inflytande och spelar man sina kort rätt, så blir man en verklig internationell pelare. Men känns som man har långt dit i dagsläget.

Internationella relationer är lustigt. Att hålla "om ryggen" innebär egentligen, att jag stöttar dig endast i de områden där jag tjänar på det. Mellan stater är det konkurrens, o det finns anledningar till att Turkiet inte önskas i EU av vissa.

Emre

Anonym sa...

Du har rätt, men världen kretsar inte runt USA och EU längre. Flera latinamerikanska länder, Arabiska länder samt Kina har en egen liten "allians" där som du själv precis säger håller varandra om ryggen. Världspolitiken är inte längre det den en gång i tiden var.

Jag ska inte sitta här och avgöra vilka som är dom "onda" och de "goda" för alla allianser i dagsläget är minst lika skyldiga till andra människors lidanden. Däremot kan jag säga dig att vinden inte precis som förut blåser åt samma håll som USA.

Och som du själv sa så handlar makt om inflytande. Hur mycket inflytande Turkiet har nu jämfört med 30-40 år sedan internationellet är också diskuterbart. Som sagt, turkiet kämpar hårt mot "folkmordsfrågan" runt om i världen samt sitt medlemskap i EU. Och till och med en uppenbar slakt på turkiska medborgare som Israel genomförde har de svårt att få sina vänner som håller dom om ryggen att erkänna.

Jag tror personligen Turkiet har insätt att EU och USA inte är de vänner de utsäger sig för att vara och därför den senaste tiden börjat hålla Iran, andra arabländer och latinamerikanska länder om ryggen. Men att bli en stormakt i området känns ganska långt ifrån. Man förvandlas inte till stormakt över en natt som sagt.

Sancak Beyi Emre sa...

Absolut inte. Post kalla kriget traumat är över och supermakternas tid är smått över. Världens stater minskar skillnaderna mellan varandra och det skapar både jämnare system och nya problem. Man för inte krig mot den som är starkare än sig själv, är en logik i FKV. Men den logiken kan komma i fara om några år. ”terror balansen” rubbas och väpnade konflikter blir mer sannolika.

Vad som är gott och ont bland stater avgörs av intressen. Iran och USA ”hat” emot varandra, är egentligen inte hat. Utan allt handlar i grund och botten om intressen. Detta kan man tydligast se genom före och efter den iranska revolutionen. Hur handeln och kraven för handel förändrades.

Inflytandet är enormt jämfört med tidigare. Det går inte att neka och exporten har en explosion. Överallt i världen kan man köpa turkiska varor nu, tidigare fick man leta som attan för att hitta tex. Ulker chocklad 
Har Israel någonsin fått den reaktionen dem fick efter ship to gaza någonsin tidigare? All diplomatisk manöver utrymme tyder på att man expanderar inflytande sfären.

Det handlar inte om att man håller Iran i ryggen eller om USA och EU:s verkliga ansikte. Allt handlar om intressen. Turkiet har fram till idag betraktat majoriteten av sina grannar som fiender. Idag har man tagit sig ur den isolationen och öppnat förbindelser till sina grannar. Dock post 11/9, så är just ländernas status som bringas upp hellre än att Turkiet arbetar med en hybrid liberal ekonomi och handel. Detta har lett till att Turkiet idag har en stark ekonomi, klarade krisen som fick USA och EU att vackla, man har enormt inflytande i sitt närområde, man har handel över hela världen och är en del av samtliga vitala internationella forum och beslutsfattande organ. För mig är det indikationer på att man är en stormakt. Dock ska du inte dra paralleller mellan stormakt och supermakt. Två vitt skilda saker.

Emre

Anonym sa...

Vem har påstått att USA någonsin hållit turkarna om ryggen. Tvärtom. De har haft sina springpojkar inom det militära och de högst rankade med fler stjärnor än de är berättigade eller gjort sig förtjänta av. USA har ställt upp för "sina pojkar" som emellanåt har ockuperat huvudstadens gator och hotat med sina plåtschabrak (av turkiskans caprak -ett sadeltäcke)
Nu, efter ny grundlag har dessa
"gossar" med med tung axelbörda, inte lika mycket och säga till om. Tids nog ska de lyda under försvarsminister och ha än mindre inflytande.

Iran - stormakt i regionen? Det är ingen som tar makthavarna på allvar än de utnyttjas i demagogisk syfte.


Förövrigt tycker jag det är typiskt för detta folk att jämställa pansarvagnar och hästsadeltäcke??

Sancak Beyi Emre sa...

Rent militär teknologiskt, så var ryttaren dåtidens pansarvagn. De turkiska berdina bågskyttarna var tom effektivare än dagens moderna stridsvagnar, dock inte med samma bepansring :)

Men jag håller med, militären lyder under staten, och staten ÄR folkvalda representanter. Där av så lyder man FRÄMST under president och försvarsminister.

Emre

Anonym sa...

"Iran - stormakt i regionen? Det är ingen som tar makthavarna på allvar än de utnyttjas i demagogisk syfte."

Till skillnad från Turkiet har inte Iran blivit dikterad vad de skall och inte skall göra de senaste 30 åren av bla USA och England. Så att de utnyttjas är att ta i.

Erdogan för en retorik som de Iranska ledarna fört o 30 år. Medan hela världen blev drabbad av finanskrisen och bostadspris krashen steg priserna i Irans bostadsmarknad. Så ekonomiska problem har de inte direkt. Iran sponsrar Hizbollah öppet och fortfarande har ingen lyckats invadera landet. USA gjorde ett försök genom Irak men vi vet alla hur det slutade. Så stormakt i regionen är de absolut. Bara dumt att argumentera emot.

Sancak Beyi Emre sa...

Nord Korea är inte heller integrerad i världsekonomin och drabbades inte heller av krisen. Iran är tyvärr isolerad på den aspekten. Sen, skulle USA vilja invadera Iran, med rätt politiskt klimat, så skulle man göra det. Däremot så skulle det konventionella kriget inte bli lika lätt som i Irak, men norra delarna skulle gå förlorade omedelbart. Samma arbete inför Irak kriget kan föras även i Iran.

Sen så har Iran näst intill noll inflytande. Men man är absolut ingen "bonde på schack brädet", det måste man säga. Men det var av överlevnads och anseende mässigt vitalt att Turkiet ändrade NATO:s uppfattning om Iran. I annat fall hade man haft ett Israeliskt anfall inom 6 månader i det tysta.

Emre

Anonym sa...

Kardes, "men norra delarna skulle gå förlorade omedelbart"

Du kanske borde åka till Iran innan du uttalar dig om något sådant dumt.

Sancak Beyi Emre sa...

Jag grundar det påståendet på etnologiska artiklar. Det är också efter liknande artiklar som planering gör, därför. Men sanningen är väl att de missnöjda lever till majoritet i de norra delarna...

Emre

Anonym sa...

Jag är själv från norra delarna av Iran. Hade många samtal i somras med ett stort antal person som hade det bra ställt ekonomiskt. Och alla sa en och samma sak när det kom till vad de hade gjort ifall Iran hade blivit invaderat. Alla var väldigt noga med att påpeka att de hade gjort motstånd till sista andetaget. Och påpekade även att Iran absolut inte är Irak! Så därför köper jag helt enkelt inte din teori med att norra delarna av Iran hade gått förlorade omedelbart.

Inget illa menat men människor som befinner sig utanför ett land säger en hel del trams. Det är de som befinner sig i landet man ska lyssna på. Även om de är för eller emot. För de är de som inte "gett upp" och lämnat.

Sancak Beyi Emre sa...

Jag håller absolut med dig ! Jag är en gammal soldat och akademiker. Jag läser vetenskapliga observationer vad gäller liknande ämnen. Ingenting säger att dessa är korrekta, även om texten utesluter allt annat än dess innehåll. Men min kritik till din observation skulle vara att du talat med människor med "bra ställt ekonomiskt". Men om Yänkarna får för sig att angripa Iran, så kommer de slipa på missnöje och breda väg innan marinkåren stormar in. Detta bland annat med PJAK och motsvarande grupper. Precis som man gjorde i Irak.

Din observation är helt korrekt ! Det har även jag förespråkat ! Att de persiska kritikerna till Iran idag är till majorieten monarkister som var elit innan revolutionen och att deras bild inte är objektiv. Men norra delarna skulle falla ganska fort, även om de inte skulle gå lika lätt som i Irak. Men militärt och motståndsmässigt är Iran i en särklass från Irak. Bara Fedayeen styrkan tyder på detta.

Jag hoppas däremot på diplomatiska lösningar på konflikter, och att det persiska folket får avgöra hur de vill leva och inte beroende på vad omvärlden tycker. Det är så FN och MR är strukturerad och detta ska följas. Om jänkarna och Persierna kan komma överrens igen, om främst handel, så kommer jänkarna ge fingret till Israel angående hoten.

Emre

Osman F sa...

Angriper man iran så kommer Iran vänliga krafter i Irak att ställa till med ett helvete, Hezbollah i Libanon kommer att skjuta fyrverkeripjäser mot Israel som paralyserar 2 miljoner israeler och iran vänliga krafter i afghanistan kommer att busa med jänkarna där.

Man jävlas inte med Iran. Kurderna skulle nog vända regimen ryggen ,men de norra delarna där azerierna är i majoritet hade nog inte gjort det. Här är det den gemensamma shiitiska -tron den gemensamma nämnaren som hade hållit ihop azerierna och perserna.

Anonym sa...

Osman F, du har helt rätt gällande Afghanistan, Irak och Azerierna. Man ska inte glömma att de va just Azerierna som styrde under safavidiska riket som spred och förvandlade Iran till Shia muslimer.

Emre:

Människor har fått detta med kurder om bakfoten. Iran är ett land med 27 olika folkslag. Att kalla sig Iranie är något majoriteter av alla folkslag gör. Från kurder till Armenier och Balucher. Styrkan med Iran är just detta. Självklart finns det de som är missnöjda och ställer sig utanför. Men om vi går tillbaka ca 30 år i historian och kollar på hur läget i Iran såg ut precis innan Irak invaderade. Olika grupper bråkade om makten intensivt men dagen då Irakierna steg in i landet försvann alla interna konflikter och hela befolkningen enade sig.

Det är den styrkan jag försöker få dig och räkna in i dina teorier.

Sancak Beyi Emre sa...

Absolut ! Det känner jag till ! Men, som sagt, Jänkarna är väldigt duktiga på att köra en kil mellan folk. Det har de fått lära sig av bl.a Fransmän. Det är just den biten som oroar mig.

Se hur den uppfattningen har utvecklats i Turkiet. Ständigt har utländska influenser påverkat försoning till de negativa.

Emre

Osman F sa...

Emre och anonym:

Att utländska krafter kunnat ställa till med interna konflikter i Turkiet har i grund och botten haft sin grund i att vi har haft militär som upprktigt sagt sålt ut sig. Dessa element inetifieras och avlägsnas nu från sina poster. Därför kan Turkiet nu föra en oberoende utrikespolitik som har förankring hos folket.

Vad gäller Iran och Turkiet relationerna ska det påpekas att såväl Tyskland som Frankrike har en handel som är större än den som för närvarande finns mellan Turkiet och Iran. De som menar på att Turkiet vänder ryggen till väst kan alltså gå och lägga sig. Iran och Turkiet är två mäktiga stater i Mellanöstern och det ligger i båda dessa staters intresse att det råder stabilitet i regionen.

En gott råd till Iran är att inte inskränka kurdernas rättigheter där. Det är exakt det som PJAK:s terror syftar till. Man använder terror och våld för att staten ska slå till hårt, fängsla oskyldiga, inskränka deras kulturella rättigheter för att på så vis med tiden öka antalet missnöjda kurder.

Jag tror inte USA slår till mot Iran. Som sagts, USAs invasion av Irak och Afghanistan var en gåva från ovan för Iran. Iran är starkare än någonsin.

Min förhoppning är att Turkiet och Iran lägger grunden till en försoning mellan sunniter och shiiter i hela mellanöstern. Jag tror inte att muslimerna behöver två världskrig för att bana vägen för goda relationer ich handel.

Anonym sa...

Osman F:

Bra sagt!