måndag 3 juni 2013

DN:s missvisande rapporteringen från Turkiet

Igår blev jag rosenrasande när jag läste DN:s rapportering från Turkiet. Man gick ut med uppgifter som en skvaller tidning gör, alltså skvaller. Jag vet att DN:s anställda, iaf de jag träffat är inte är de skarpaste i branschen, men lite mer koll väntar man sig ändå.
Anledningen till att jag sökte mig till DN, var att jag ville ha ytterligare ett perspektiv på händelserna, men det jag läste där var ordagrant lösa rykten från twitter som tom turkisk media skrattade åt.
Jag skrev ett argt mail till journalisten som stod för dessa B-klass artiklar Robert Holender.

Det första jag reagerade på var att man på fullt allvar hade tagit åt sig av ryktet om att agent orange (gasen som USA använde sig av i Vietnam) sköts på demonstranterna. Detta kallade man ”illegala stridsmedel” och kallades av människorna i Turkiet för ”portakal gazi” (apelsingas direkt översatt från turkiska och syftar på agent orange). DN:s briljanta journalist tar detta rykte steget längre ”Flera personer i Istanbul uppger för DN att säkerhetsstyrkor använt orange gas mot demonstranterna. ”De använder kemiska stridsmedel som är förbjudna i krig”, säger Osman, en universitetstudent i Istanbul”. För den som vet hur motsvarande kemiska stridsmedel fungerar, fattar snabbt att detta skulle innebära en massdöd i staden, och inte endast bland demonstranterna.

Det andra samma journalist, återigen med noll koll, var alkohollagen som antogs i Turkiet. Jag förklarade för honom att det endast gällde Tekel, alltså motsvarigheten till Systemet i Sverige, och inte krogar och restauranger, men han nonchalerade. Det allra roligaste är att i debatt protokollen ingår ett roligt citat (lyssnade det på stream över nätet, länkar om jag hittar igen; men en artikel som beskriver) ”vi tar Sverige som förebild vad gäller alkohollags justeringen”.

Sen hade vi en liten debatt över vad uttrycket ”regim” betyder och innebär. En person som inte dubbelkollar sina källor (eller använder rykten från twitter) kan man inte vänta sig bättre än att citera ordböcker.

Jag kommer inte ta DN på allvar fören jag får deras uppgifter bekräftade från fler än ett håll och jag hoppas den där Holender lärt sig en läxa.

Men jag fick en tyst upprättelse, dock från en annan journalist:
”Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod att alkoholinskränkningarna gällde restauranger. De nya reglerna gäller dock butiksförsäljning.”

Och jag märkte att min kritik hade uppdaterat de flesta artiklar.

Mail konversationen med Holender:

Till: robert.holender@dn.se
Från: -
Datum: 2013-06-02 17:33
Ärende: Angående DN artiklar


Hej ! 

Jag kanske kommer låta något otrevlig, men jag fattar inte vad ni håller på med. 

1. Känner du till vilka effekter Agent Orange (som användes i Vietnam) om det utlöses i trång bebyggelse ? 
2. Turkiska justeringen av alkohol lagen är inspirerad av svensk motsvarighet (som också är dokumenterat).
3. Regim är ett uttryck som används för diktaturer. Inte på ett land som med stor majoritet valt fram en ledare.

Jag sökte mig till DN.se för att få en bättre källa, men ni är ju helt ute och cyklar. 

Vad dricker ni på DN:s kontor egentligen ? 




Den 2 juni 2013 20:46 skrev <robert.holender@dn.se>:

Hej ...,

Tack för ditt mejl!

1. Ja. Men var i hela friden kommer Agent Orange in i bilden?
2. Nej, det stämmer inte. Det finns i Sverige inget förbud mot att sälja alkohol i närheten av moskéer och skolor. Det finns inte heller något förbud mot att sälja alkohol efter klockan 22 på kvällen.
3. "Regim" betyder enligt Svenska akademiens ordlista (SAOL) "styrelse, ledning". Eller som Nationalencyklopedin definierar regim: en stats konstitutionella, politiska, ekonomiska och sociala organisation.

Du sökte dig till DN för att få en bättre källa och det gjorde du rätt i.

På DN dricker vi bland annat vatten och kaffe. Vad dricker du själv?

Med vänlig hälsning,

Robert Holender
DN


till robert.holender
Meddelandet har tagits bort. 
Jag antar att det var översättningen som spelade dig ett spratt. För samma rykte i vissa turkiska medier. Agent orange är vad de kallar för "appelsin gas". Antagligen förklarade er källa inte det. För den som startade detta rykte förklarade detta med "samma gas som användes i Vietnam". Orange direkt översatt till turkiska är appelsin, och detta var vad ni köpte som "appelsin gas".. som i sig är förbjuden toxin... Men det hade varit en massaker om de använts i Istanbuls trånga gator.

Den dagen du får serveringstillstånd i närheten av en skola, då bjuder jag på ett glas på den krogen :) Det är dessutom inte krogar detta berör, utan Tekel, motsvarigheten till Systemet. Ändringen är att de inte kommer kunna ha öppet dygnet runt som tidigare. Lagen är den samma som svensk men aningen modifierad, läs preamblen till hur lagen togs.

Du behöver inte ha ordlekar med mig. Jag är konfliktsvetare och vet precis vad uttrycket innebär. Tvärtemot ordlistan, så har de nu en innebörd som definerar en ledare som på odemokratiska medel tagit makten, vars hårdhänta handlingar får dess styre att definieras som "Regim". Antar att du inte gått fiendebilds kursen ?

Jag har i ärlighetens namn börjat tappa förtroende för er som trovärdig källa. Att era kunskaper och ordval ligger under aftonbladets nivå fick jag precis bekräftat.

Jag föreslår att ni tar och ringer rörmockaren på måndag, så ni får det utrett om det verkligen är vatten ni får i er, eller om felet grundar sig i något annat.



Emre

lördag 1 juni 2013

Upploppen i Turkiet


Det har pågått i några dagar nu, men nu har det fått internationell prägel då det kommit upp i media. Min första reaktion var, när jag hörde om detta (första dagen), var att det var en vardaglig händelse. När jag senare hörde om hur hårt polisen gått fram, då reagerade jag på våldet ! För demonstrationerna var till en början fredliga och symboliska. Jag deltog dessutom i en symbolisk stöd demonstration i Sverige. Men väl där insåg jag hur skruvade människor var. Det handlar inte om ett gäng träd (är själv en miljövän) eller en park, utan detta var en ideologisk kamp (vilket jag hatar så länge det inte har att göra med extremister).  Jag bevittnade även GP intervju som gav mig kalla kårar (jag är en härdad herre). Vi hade en jubel idiot som hoppades på revolution i Turkiet som ” början på en turkisk motsvarighet till Arabiska våren”. Samma människa beskrev demokrati och sekularism som en ”process” (mycket behöver väl inte tas på allvar från en människa som besitter detta omdöme och kunskap).

Jag är kritisk till den sittande regeringen i Turkiet. Men inte så kritisk och förräderisk att jag går att efterliknar den turkiska statsapparaten till en arabiskstat (peka på en fungerande demokratisk och stabil arabisk stat, så tar jag tillbaka uttalandet). Detta uttalande kommer från en person som är vald (!) till en position bland turkiska föreningar och är politisk aktiv (gissa var) i en av de röd GRÖNA partierna. Svensk politik som är representativ, har en person som kan kalla en folkvald med över 50% röst marginal för ”diktator” (en akut kurs i etik och demokrati efterfrågas). Samma människa hade mage och intellekt nog att jämföra dessa händelser med NATO:s falseflag operationer i Turkiet…..

Det än mer slående är att dessa människor samlas och sjunger…. Revolutionära sånger…. Inte nog med det, deras vänner i Turkiet har fått för sig att polisen har kommit fram till att ”tårgas inte fungerar längre, utan att man nu mer använder sig av AGENT ORANGE (tog mig en stund att översätta från turkiska, men man syftar på gasen USA använde i Vietnam)”….

Jag gick utanför dörren för att stå emot övervåldet turkisk polis brukade. Men efter att ha hört hur människor resonerar och agerar, så uppstod en enorm antipati mot dessa människor jag skulle stötta. Det förändrar inte min syn på polisens våld, men jag insåg att det inte handlar om parken eller träden, som man gick ut för egentligen.

Faktum är att trädskövlingen har minskat med mer än 40% sedan AKP tog över och mer träd har planterats ihop med att man har utökat bevattningssystemen (tidigare viss vattenbrist). Man fick utstå kritik för att man blivit ”islamistisk” när man begränsade privat alkohol inhandel genom en indirekt kopia av svensk alkohol lagstiftning (är det kanske Sverige som leder den globala islamiseringen och SD har trots allt rätt?).

Regeringen skiter blankt i folkets vilja i denna fråga. Man kan inte ens svara på vad man ska göra av parken (ryktena säger köpcentrum, på en historisk plats). Man har nu noll legitimitet till att stötta den ”arabiska våren” (även om den inte gynnat någon annan fortfarande expansionella västerländska länder) där man ber ledare lyssna till folkets vilja. Visserligen har  man inte skjutit på någon än (skarpt), men om detta fortsätter i 2-3 dagar till, så är det att vänta. Kritiken är, vad gäller policy, min mening obefogad, överdriven och konstruerat fiktionel.

Vad gäller demonstranterna. Jag är emot allt som bryter mot lag och ordning så länge det inte  är något som vitalt (odefinierat pga. vad människor upplever). MEN jag är emot alla former av extremism! Höger som vänster. Högern ser sig som enda legitima härskarna över staten, vänstern tror på mänskliga ideal som de tycker står över allt. Vänsterns ideal håller jag med om, även om jag själv är höger rent ideologiskt. Jag är emot att människor kommer till skada, men frågan är hur mycket mer människor kommer till skada om de skippar de lagar och den ordning som ändå råder. I Sverige söker man tillstånd för en demonstration, vilket skyddas inom lag. Det samma gäller i Turkiet. Men skillnaden är att i Turkiet, så präglas all vänster från extremism. Det innebär att man skiter i ett eventuellt tillstånd för att man anser ”att det är deras rätt”, utan att bry sig om andra medborgares rättigheter som går åt skogen pga deras arrogans. När detta händer, så tar polisen till medel för att stoppa dem. Oftast, tyvärr, så betyder detta tårgas (inte AGENT ORANGE som vissa får det till) i överflöd och massa skadade människor…

Ingen sida är oskyldig. Men som stat har du ett ansvar gentemot medborgarna. Oavsett om dessa blir några tusen, för majoriteten är principen du beskyddar. MEN de där ”tusen” är också dina medborgare, som du också har skyldigheter till.

Uppdate
Saker att tänka på:

Kan man dra likheter till upploppen i Sverige ? 

Beror dessa upplopp på regeringen, eller är det ett utlopp på frustrationen för att ingen för deras talan ? Vem för deras talan ? Det finns ingen fungerande opposition i Turkiet. Vilka skulle det vara ? De som har en väldigt intim relation med terrorister? De som uppmanade, i parlamentet, att militären skulle göra en statskupp ? Eller de som hotade med att själva ta till vapen ?

Kan det födas en rörelse som blir till ett parti som utmanar AKP ? För dessa händelser kommer att reglera AKP:s arrogans, men kan de organisera sig, så kan de utamana. 

fredag 31 maj 2013

Upplopp- och förutsättningarna i ”förorterna”, invandrare kontra svensk


Jag ska börja med att förklara hur debatten förs, och hur de som vill ha en förändring skjuter sig i foten redan innan mikrofonerna slås på.

1.      Man använder uttrycket ”förort” MEDVETET, som inte betyder ” En förort är ett bebyggt område eller en ort som är beläget i utkanten eller i närheten av en större stad. En förort karaktäriseras oftast av att flertalet av dess invånare regelbundet vistas i den närliggande staden, exempel genom att arbeta där”. Utan betyder, ett problem område med sociala och ekonomiska problem, som invånarna inte belyser för att uppmärksamma problemen, utan snarare för att få lite ”cred”.
2.      Representanterna man väljer för att föra debatten är uteslutande alltid de som inte kan föra en debatt. Det är oftast de mindre bildade och med begränsat ordförråd. Varför detta? Det finns högutbildade i dessa områden… Min teori är att man vill förstärka bilden av ett ”hårt område som är invandrartät”.
3.      Man har som grundregel att inte ta på sig något ansvar för sina problem. Integration är ett problem, men man underlättar inte problemet det minsta på eget initiativ. Det samma gäller de ekonomiska.

Jag höll i en föreläsning med titeln ”mänskliga rättigheter och konflikterna i förorterna” ute i Hisingsbacka i Göteborg (de som började med trenden med att bränna bilar). Det första jag sa var ”sluta använda det jävla uttrycket förort”. För jag märkte tidigt hur ungarna använde uttrycket innan jag började tala, att arrangören dessutom ville envist ha med ordet med i titeln gjorde mig fundersam. En av frågorna jag fick under en intervju till en lokal tidning efter föreläsningen, var ”har du någonsin haft förorts problem”. Förort är synonymt med ghetto där djungelns lag råder och det sätter ett värde i ögonen på en betraktare. Hur många har hört Mölndal eller Långedrag kallas förorter? Ni förstår nog min poäng.

Nu ska vi komma till upploppen i Husby. Vad hände egentligen? En man som hotade sin omgivning med machete (stor djungel kniv) oskadliggjordes av polis. Helt i linje med lag och etisk föreskrift. Det är dessutom en plikt för polisen i ett demokratiskt land att beskydda medborgare. Man var på plats och såg till att ingen oskyldig kom till skada. Sen brakade helvettet loss. Varför? Vad gjorde man upplopp mot? Vilken frustration triggades av att polisen skötte sitt jobb? Jag vet inte säkert, men som jag sa tidigare så är staten inte den enda att beskylla för situationerna i ”förorterna”. Hur vet jag det? Jag bodde i Hisingsbacka när upploppen där var i fullgång och jag bodde i Rosengård när det såg ut som ett slagfält.

Vad har du för ansvar? Varje vuxen människa bär på tyngre ansvar ju äldre man blir. Man får förpliktelser gentemot sin fru/man, sina barn etc. Man vill alltid det bästa för dessa inom den inre sfären. Vilket innebär att man då bör fundera på hur man kan stärka sina förutsättningar, med utbildning, umgängeskrets osv. Jag, med invandrade föräldrar, är akademiker, talar flera språk flytande och lever ett liv där jag är nöjd (jag har alltid ett nytt mål att uppnå). Jag kommer ifrån samma områden som man idag klagar på. Det primära som slår mig, med det perspektiv jag nu besitter, är att man vill inte ens försöka på egen hand att förändra situationen, utan man vill att någon håller en i handen och gör det åt dem (så mycket för djungelns lag).

·         Ta upp problemen med stadsdelspolitikerna (själv varit en sådan). Du har rätt att delta på mötena och framföra din synpunkt.
·         Sök till högskolan alt. Komvux (om det fortfarande heter så), så får du en förutsättning till ett bättre jobb och en mer intressan vardag under den perioden.
·         Problemen blir inte bättre än vad du gör dem till. Slå av TV:n och dator, ta en promenad och se vad som egentligen finns i ditt närområde. Är integration ett problem? Skaffa svenska kompisar…

Jag vet att ”invandrare” har fått en identitets prägel bland vissa, man känner en grupptillhörighet ihop med andra människor som fått fly från sina länder av olika anledningar. Men det mest tragiska är att även ungdomar som är födda i Sverige, identifierar sig som invandrare. Precis som ”förort” så har även det uttrycket en helt annan innebörd bland de unga. Det första steget för integration är alltså inte statens- eller samhällets fel. Det sitter faktist i oss själva.

Vad är då jag ? Jag är etnisk Turk, men nationellt Svensk. Varken min etnicitet eller nationella tillhörighet kan ingen ändra på, hur mycket man än skulle vilja, så är dessa egentligen väldigt abstrakta aspekter ganska permanenta. Jag skulle för visso kunna börja identifiera mig som något annat, men jag har svårt att se att det skulle förbli ”jag” och att något skulle kunna få samma känslor för två nya identitets källor som jag har för de jag har nu. För att förklara djupare, jag har två invandrade föräldrar från Turkiet, men är född och uppvuxen i Sverige. Vilket gör att jag egentligen inte har en gnutta koppling till Turkiet på egen hand, utom endast genom mina föräldrar och den enorma släkt som finns kvar där. Däremot Sverige, har jag precis egna förstahands band till. Även om jag inte är ”etniskt” svensk, så är jag en del av den svenska nationen, och en bestånds del av folket som bildar Sverige. Detta betyder inte att jag är mindre av den ena eller andra, jag har friheten att välja själv vad jag är. Svensk är jag, då jag är född i Sverige och har ett medborgarskap. Detta gör mig till nationell svensk (etnicitet spelar mindre och mindre roll idag i ”civiliserade” (välmående) länder). Men jag är etniskt turk, vilket innebär att jag ser ut som en turk, accepteras av den turkiska gruppen som en medlem och har en del av kulturen inlärd som kan appliceras ihop med svenska seder.

Innebär detta att jag inte har samma problem som övriga ? Självklart har jag det. Jag är inte blond och blåögd (stereotypen av svenskhet), vilket gör att jag får min dos av diskriminering. Men skillnaden är att jag stärkt mina förutsättningar och vet hur jag ska handskas med problemen jag stöter på. Blir jag diskriminerad så har staten mekanismer som åtgärdar detta. Det gäller bara att ha viljan att leta och ha glöden att kämpa.

Emre -