tisdag 2 juni 2009

Strid in i det sista

Turkiets överbefälhavare Basbug delar den stora erfarenheten av terrorbekämpning Turkiet har med sina amerikanska kollegor. Ilker Pasa säger sig vara nöjd med alliansen man har med USA mot PKK, men poängterar återigen att terrorism inte går att eliminera enbart med vapen. För en tid sedan så förslog han att man skulle anpassa vissa lagar för att folk skulle lägga ner vapen självmant och han bröt en ”tabu” genom att säga att även terrorister är människor och att de flesta av dessa en gång i tiden var medborgare i Turkiet.

PKK har förlängt sin ”vapenvila” med 1,5 månad. Men det har inte fått bergsrevolutionärerna att sluta plantera minor och andra sprängladdningar på vägar. Det dör fler soldater nu än vad de gjorde under öppen strid. Bergsrevolutionärernas syn på vapenvila är tydlig och fredsambitionen är än tydligare. Man försvarade dåden med att man ”agerat i självförsvar”.

Detta beteende fördöms även av DTP:s Turk, som på senare tid börjat jobba aktivt för en dialog för att hitta en lösning på problemet. Han var tom i Anitkabir tillsammans med Baydemir , militärens höjdare, riksdags kåren, statsministern och presidenten. Något seriöst och stort är på gång den här gången. Symboliken för Turks agerande är enorm, han visar tydligt att vi är ett enat folk, med en lång gemensam historia och enormt rik kultur.

Ilker Pasa säger något som bekräftar detta PKK mönster. Han säger att ”terrorism inte försvinner med endast socio-kulturella förändringar”. Vad menar han med det? Jo, att en som har en makt i en organisation eller grupp, som står högre upp i maktrelations hierarkin än vad de skulle göra utan, släpper den inte frivilligt. Finns flera exempel på detta runt om världhistorien. Alltså, även om Erdogan och Gul lyckas förtydliga det dem gjort hittills och får folket att självmant inse att terrorism aldrig är vägen att välja, så kommer den nuvarande skaran av hjärntvättade kommunisttvistade bergrevolutionärer som strävar efter demokrati (sovjet fantaster som strävar efter demokrati?! Är det bara jag som inte får ihop den biten?) att inte släppa vapen. Man kommer fortfarande kunna rekrytera utopi drömmande och romantiserade ungdomar från exilnationalist skaran runt om, men stödet i Turkiet kommer att försvagas, och det kommer bli än svårare att berättiga våldet man för.

Basbug säger att ”man ska slåss med PKK in i det sista”. Är detta motsägelsefullt eller sabotage mot harmoni arbetet? Nej, absolut inte! Utan tvärtom. Med facit på hand så är det ett sett att garantera medborgarnas säkerhet och harmoni. Basbug är en av de få som velat jobba i det tysta med att bekämpa dessa, men verkar ha förstått det hela på rätt sett. PKK vikar på rumpan nu inför EU-valet nu. Man försöker visa att man ”vill ha fred”, men att de stora stygga turkiska jägarna och haubitsarna jagar dem utan anledning. MÅLET MED HELA DERAS SKIT ÄR ATT FÅ TURKIET ATT VERKA SOM EN ICKE-FREDÖNSKANDE NATION! Minera vägar (även civila kör över och trampar på dessa, inte bara militärer), och kalla dig fred älskare och demokrativän (när du är en kommunisttvistad sate som dyrkar Sovjet). Att detta stöttas av EU-politiker är sinnessjukt! VAR ÄR VÄRLDEN PÅ VÄG?!?!

Vi har ju sett hur deras uppfattning av vapenvila och eldupphör är, vågar någon ens tänka på hur deras uppfattning av fred är?

PKK:s finansörer i EU (Yazete)
Hurriyet
Milliyet
Star
Zaman

TEK VATAN
TEK BAYRAK
TEK MILLET

PS:
Sarkozy gjorde bort sig totalt genom att inte besöka Sverige pga Bildts uttalade önskan om Turkiets medlemskap i EU. Reinfeldt försvarade uttalandet och den lilla ny-fransken fick stå ensam och skämmas. Härligt att se att Sverige är ett av de få länder i EU som vågar stå för sina åsikter och inte allt för lätt böjer sig! Grymt stolt över Sverige! RYGGRAD KALLAR VI DETTA!

Tolga Candar – Gerizler Basi


Sancak Bekciler Beyi Emre

48 kommentarer:

Ferhat B sa...

PKK kommer ALDRIG att kunna vinna detta krig mot den turkiska armen. Tvärtom så är vi idag varse om att mörka element inom det militära giivt sitt stöd till PKK. Så tom det har man kunnat kosta på sig. Ergenekon har stöttat PKK för att konflikten ska få fortsätta, för man har varit medveten om från allra första början att PKK inte skulle kunna utgöra ett hot mot Turkiet.

Men i slutändan ligger bollen ta mig fan hos Turkiet. Våra medborgare av kurdisk urpsrung i östra Turkiet vill kunna vara kurder, precis som vi vill kunna vara turkar i Sverige, Tyskland etc, och samtidigt stolta svenska eller tyska medborgare. Vi måste ge dom de rättigheter som vi turkar har. Att detta i längden skulle leda till separatism är TRAMS. Ingen makt i världen kan hota Turkiets enighet för Anatoliens folk är alldeles för sammansvesade. Tom människorna längst "kemalist-kusten" (Egeiska havet och Medelhavet) lever idag ihop med turkar från Svarta havet, innersta anatolien och med kurder från östra Turkiet. Vi är ett och vi kommer att fortsätta att vara ETT enat folk. Men jag anser att en tjerkissik turk ska kunna få vara stolt turk, turkisk medborgare whatever och få leva ut sin kultur. Detta gäller i synnerhet kurderna också.

PKK är en förintelseindustri som livnärt sig på Ergenekon. Ergenekon har injicerat energi och kosttillskott i PKK-kroppen sedan starten 1984. Nu när Ergenekon är borta kan folkets representanter kliva fram och ge kurderna det som varje turk innerst inne anser vara deras rätt. Vi är på väg dit och när denna konflikt har fått en lösning kommer vårt andra hemland att stäkas än mer.

När kurderna har fått sina rättigheter kommer PKK att försvagas och demokratiska krafter ta vid.

Jag hoppas att ÖB Basbugu fortsätter att bidra till en lösning av kurdfrågan. Turkar och kurder är två folk som verkligen kan kallas för brödrafolk. Vi ser likadana ut, vi är lika snygga eller fula och vi har samma tro.

Ska jag vara riktigt ärlig så är PKK rriktigt försvagade. DOm kan inte samla 40 pers och knalla över gränsen längre. Jag tycker att militären ska upphöra med sina attacker, pusha på regeringen med en rättvis eller neutral amnesty för vanliga gerillor/terrorister och se vad som händer sen. Detta ska varvas med ett paket vad gäller kurdfrågan. Om PKK fortsätter sin terror trots detta så kan vi alla konstatera att PKK inte har någon som helst uppriktig vilja att få till stånd en lösning av kurdfrågan. Då blir enda alternativet att bomba.

Vad gäller minan som dödade 10 soldater så sa Karayilan att dådet inte var "beställt" från honom. Jaha, varför utfördes terrordådet då?

PKK vill så gärna provocera fram turkisk nationalism och ett brödragräl mellan folken. Ett mål som dom delar med Ergenekon pack! Men dom kommer att misslyckas!

Vi står enade,

Enade vi stå, söndrade vi falla... och inte ens när hela Europa och Ryssland trängde in i innersta anatolien fick dom oss på fall.

Sancak Beyi Emre sa...

Ferhat:

Inget att tillägga .. Håller med !

Det måste vara något stort på gång, när baydemir och turk går och hälsar på Ataturk.... och fördömer PKK....

Dem kommer inte vilja släppa vapen och vi kommer säkert behöva strida i nått år till efter att folket börjat kramas ordentligt igen ..

men men, im still fit for fight !

Emre

Anonym sa...

Zulmü Alkışlayamam

Zulmü alkışlayamam, zâlimi asla sevemem;
Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.
Biri ecdâdıma saldırdı mı, hattâ boğarım!..
- Boğamazsın ki!
- Hiç olmazsa yanımdan koğarım.
Üç buçuk soysuzun ardında zağarlık yapamam;
Hele hak nâmına haksızlığa ölsem tapamam.
Doğduğumdan beridir âşıkım istiklâle,
Bana hiç tasmalık etmiş değil altın lâle!
Yumuşak başlı isem, kim dedi uysal koyunum?
Kesilir belki, fakat çekmeye gelmez boyunum!
Kanayan bir yara gördüm mü yanar tâ ciğerim,
Onu dindirmek için kamçı yerim, çifte yerim!
Adam aldırma da geç git, diyemem aldırırım.
Çiğnerim, çiğnenirim, hakkı tutar kaldırırım!
Zalimin hasmıyım amma severim mazlumu...
İrticâın şu sizin lehçede ma`nâsı bu mu?

MİLLİ ŞAİR MEHMED AKİF ERSOY

Anonym sa...

Jag tycker att vi ger kurderna några kvadratmeter någonstans öster så att de kan ta kål på varandra. Omedelbar utvisning av alla kurder är en förutsättning för att förhindra ytterligare rasblandning. Vi är inte på något sätt lika kurderna utseendemässigt. Det skulle bli så jävla kul att se rubriker som "Kurdistan är obebott" eftersom ingen kurd skulle lämna fosterlandet Turkiet.

Emre: eftersom kurder inte kan ta upp turkar utan att nämna ockupation och folkmord måste man ge igen med samma medel. Vad är det för sjuk dubbelmoral att ge sig ut för att upptätta demokratier med ett folk som har expertis på förtryck av olika slag. PKK kan till att börja med kämpa för DEN KURDISKA KVINNANS FRIGÖRELSE. Kan du inte ta upp lite mer hur kurder mördar varandra och håller på? Senast igår dog två personer i Sanli Urfa i ett klankrig på öppen gata (parkeringsplats).

Du ska givetvis inte godkänna mitt inlägg. Vill bara visa mitt stöd för dig, din blogg verkligen kräver tålamod.

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Kurderna i Turkiet tillhör Turkiets befolkning! De ska varken behandlas bättre eller sämre än övriga! Vart ska du utvisa dina egna medborgare hade du tänkt? Däremot kan jag hålla med om att ”bergsrevolutionärerna” och ”kurdistan drömmarna” kan få flytta självmant till N.Irak. Det är det enda stället sådan skit är acceptabelt, men jag skänker inte bort eller byter ut dem mot något!

Anatolianer har levt ihop i många hundra år och gift sig kors och tvärs… Har vi turkar en rödare nyans än kurder eller är de blåa? Rasbeblandning? Vad fan snackar du om?! Vi delar samma språk, land, religion, kultur och seder. De som säger att de finns skillnader, kan inte nämna något konkret.

Kurderna som tar upp Turkar med ”folkmord” och ”ockupation” är en minoritet. De som gör detta är exilnationalisterna och öppna PKK supportrarna som vill dela landet. Inte mina landsmän!

PKK ska inte kämpa för något! De ska tillintetgöras….

Kulturell våld finns även i Sverige bland ”svenskar”. Jag har läst en del antropologi för att veta bättre än att rota runt i sånt. Sånt händer även bland oss Turkar, det är inget som på något sett är speciellt för någon grupp människor. Sanliurfa är sista stället jag skulle slänga smuts på. Titta till historian om hur de fick sitt namn…

Jag publicerar allt, men tar avstånd från de mesta i de du skriver och hoppas att du börjar tänka mer konstruktivt och börjar inse att människorsläktet inte är indelat i raser! Jag iaf är inget djur.

Emre

Feffe Baba- Aga of Skåneland sa...

Anonym:

Vet du vilka Emmanuel Carasso, Marcel Samuel Raphael Cohen och Mehmet Cavit Bey?

Dom var framträdande judiska ungturkar i det osmanska riket som bidrog stort till vår stolta turkiska identitet. ;-)

Så sluta tramsa om raser hit och dit!

Capisch?

Sancak Beyi Emre sa...

Feffe:

Religion är något privat och raser är genetiska förändringar som är typiska för en viss grupp. Sånt har vi inte bland människor.

Men vadå? Det finns kristna turkar och svenskar som följer islam. Inga konstigheter.

Emre

Anonym sa...

Kardesim det var mer tänkt som ett privat meddelande till dig. Jag vill inte bidra till att försämra vårt rykte ännu mer, kurderna sköter ju den biten. Jag har annars vett nog att uttrycka mig representativt även om jag ibland tänker annat(som har direkt upphov i propagandan Sverigekurderna matar ut). Sent att radera men men.

Anonym sa...

heheh.....................................

Att vara Ferhat är sexigt sa...

Anonym:

Medan ett finskt mumintroll slukar i sig 139 liter mjölk/år, en engelskaman 100 liter mjölk/år och en italienare 63 liter mjölk/ år så får turken nöja sig med ynka 24 liter/år.

Och vi som fick lära oss i skolan hur viktigt det är med kalcium och B vitaminer som mjölken ger oss. Våra turkiska barn får alltså dricka mindre än 24 liter mjölk/år medan mumintrollen i kalla Finland får dricka 140 liter/år.

Tror du att dina Memo Akif Ersoy dikter (nationalistiska dikter från 30-talet) kan få dom där 24 literna att bli 50 åtminstone?

För antingen är det så att korna helt enkelt mår bättre i kalla Finland än i Turkiet, eller så är det faktiskt så att den kemalistiska regimen inte ens lyckats få pli på dom turkiska korna sedan 1923. Vad tror du? Har Memo Akif Ersoy någon dikt som behandlar ämnet?

Bespara Onkel Feffe flaggvifteri och nationalistfloskler.
NE MUTLU TURKIM DIYENE får en innebörd när våra ungar dricker lika mycket mjölk som grekiska ungar. Tills dess är vi ett B-land.

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Skriv ett mail nästa gång du vill ha en seperat konversation, jag publicerar allt.

Ferhat:

HAHAHA, visste inte att mjölk var så viktigt för landets status :P

Jag förstår din poäng.... Bizsde ökuz cok, ama sut yok nedense ?

Ersoy har fina dikter, att uttrycka kärlek, hur illa det än kan vara i verkligheten är ingen synd ! Kärlek förskönar ! O Turkiet är vackert !

Emre

Ferhat sa...

Anonym:

Vad fan menar du med att kurderna försämrar vårt rykte?

Vet du att Turkiet är det land som fälls mest i Europadomstolen för mänskliga rättigheter? Är inte det att skämma ut sig inför en hel värld?

Och vad fan tror du att världen tänkte när kemalisterna/ergenekon försökte stänga ner AK P som fick 47% av rösterna?

Och vad menar du med kurder? Det finns minst 15 miljoner kurros i Turkiet varav 2 miljoner röstar på PKKs parti som hellre springer till europeiska politiker och bölar ut än att bidra till en lösning av kurdfrågan. Men varför har vi 2 miljoner medborgare som röstar på dessa kurtcus? Ja, varför har vi flera miljoner som röstar på turkcus i MHP?

Alltså är du en rasist eller vad?

Att vi har en stark PKK organisation i världen beror på vår stats förtryck och assimileringspolitik av kurderna. Kurderna vill inte dela Turkiet. Det ligger inte alls i deras intresse. Däremot vill dom ha sina kulturella rättigheter. Det är enligt min mening inte mycket begärt.

Jag kan säga så mycket som så här att PKK har en stark orgnaisation ute i Europa. Men armenierna har en mycket äldre och TIO GGR starkare orgnaisation som sträcker sig från USA till Ryssland och inte fan har dom fått Turkiet på fall.

Demokratisera Turkiet, svetsa samman landet mosaik och ge medborgarna fundament som dom alla kan samlas kring oavsett om dom är bosnier, albaner, cerkesser, kurder, turkar, turkmener som Emre, negrer sunnisar, aleviter, judar eller kristna.

Att PKK har kunnat växa stark och idag har en extremt stort inlfytande över kurderna i öst beror på en fasistisk kemalist mentalitet och Ergenekon.

Den kemalistiska statsideologin kategorisering av Turkiets mosaik:

1) Den mest accepterade turkiska medborgaren ska vara turk och sunnimuslim.Dock får denna sunnit inte vara för mycket sunnit. Han ska vara en "modern" sunnit och ha "moderna" åsikter. Å andra sidan får denna turkiska sunnit med "moderna" åsikter inte bli för mycket västerländsk eftersom det i väst finns demokratiska prinicper som yttrandefrihet, tryckfrihet, mänskliga rättigheter etc. Om den sunnitiska turken blir alldeles för västerländsk så blir han ett hot mot den kemalistiska statsideologin.

2) Den andra klassens turkiska medborgare består av:

A- Aleviter som är muslimer men moderna. Den kemalistiska statsideologin betraktar inte aleviten som ett hot, men kan göra det om han eller hon utövar sin alevoitiska tro alladeles för mycket. Då tar tålamodet slut. Den kemalistiska statsideologins rekommendation till aleviter som vill utöva sin tro är att göra det i smyg. Alevi får du vara men bara så länge du döljer din religiösa identitet.

3) Den tredje kategorin av medborgare i Turkiet och som statsideologin betraktar som det största hotet utgör av KURDISKA MUSLIMER. Är du kurd och förnekar din etniska identitet, ditt kurdiska språk och kultur kan uppgraderas till kategori 1 (sunni turken som är modern men inte alldeles för västerländsk)

4) Dom lägsta av dom lägsta i kemalisternas Kemalistan utgörs av våra icke-muslimska medbirgare. Den kemalistiska statsideologin betraktar dessa element som "utländska medborgare" trots att dom faktiskt är turkiska medborgare. De medborgare som ingår i denna kategori kommer aldrig att bli accepterade. Det spelar ingen roll vad dom gör.

Vilken kategori tillhör du?

Anonym sa...

Hur mycket ost, "ayran" och youghurt äter dessa folk som du jämför med turken. Dessutom är det inte rätt att jämföra utan att ta hänsyn till varje lands historia. Du jämför turken med länder som antingen har sugit musten ur andra länder eller varit skona från ett lånvarigt krig under många år som har fört med sig att resttillstånd. Jag syftar på hur turken har motarbetats p g a historiska speglingar. Det har ju varit turken mot resten av Europa.
Jag kan inte heller sticka under stolen med att vi under många decennier har haft inkompetenta politiker som har gjort anspråk på styret av landet.

PS.Inget ont om MEHMED AKİF ERSOY.
Han om någon speglar vår identitet.

Anonym sa...

Vad fan menar du med att kurderna försämrar vårt rykte?:
Jo alltså jag syftar på propagandakurderna i Sverige som ljuger målar upp skräckbilder och har för sig, inga andra.

Vet du att Turkiet är det land som fälls mest i Europadomstolen för mänskliga rättigheter? Är inte det att skämma ut sig inför en hel värld?:
Jo, pinsamt som in i helvete, jag skäms verkligen. Det gör ont i min själ när jag tänker på att vi inte kan leva upp till vårt fina osmanska arv. Atatürk skulle spotta på oss.

Alltså är du en rasist eller vad?:
Absolut inte, kurder är inte mindre värda än några andra. Men kurder är fula, jag vill inte se att mitt folk förfulas pga av kurder.

Att PKK har en stark ställning beror inget annat än på storhetsvansinne och mindervärdskomplex som hämtar näring ur diasporakurder som i sin tur har intalat kurder i Turkiet att de ska känna sig otroligt förtryckta. Assimileringspolitik? Med samma kultur och gemensamt språk? Det vore som att försöka assimilera norrmän i Sverige - inget av behov.

Diasporakurderna liksom diasporasyrianer vill dela Turkiet. Kulturella rättigheter? Jag har inte sett en enda kurd i Turkiet förtryckas på något sätt, aldrig, någonsin. Inte bland mina grannar, inte bland mina vänner och bekanta och inte på gatan, restaurangen, butiken. Om kurderna inte har fått odla sin kultur HADE DET INTE FUNNITS KURDER I MASSANTAL SOM INTE KAN TALA DET TURKISKA SPRÅKET. Och jag hade inte växt upp med att kunna kurdiska låtar utantill.

Feffe Botanski sa...

Anonym:

"Absolut inte, kurder är inte mindre värda än några andra. Men kurder är fula, jag vill inte se att mitt folk förfulas pga av kurder."

Fula? Kära Anonym, påstår du att min far och farfar är / var fula? Du har väckt kurden i mig och akta dig så inte min kurdiska vrede drabbar dig och dina lemmar!

Å andra sidan är jag föga förvånad över din kurdfobi. Ja, Ataturks turkism är ju trots allt byggd på fobi och intressanta rasteorier från 20 och 30-talet. Exempelvis ägnade sig den "uppkysta" kemalistiska eliten under 30-talet åt att diskutera den turkiska rasen överlägsenhet. Men kemalisterna var apor och vad gör apor? Jo, dom härmas. Hela kemalismens med allt vad det innebär är ju importerad utifrån.

1932 höll Turkiet sin första Kongress kring historia i Ankara.Vår halvalbanska 1.55-60 långa landsfader Ataturk var också närvarande. En apa vid namn Afet Inan (God vän till Ataturks skall tilläggas)presenterade sin studier under kongressen där han menade att hans "vetenskapliga" studier mynnat ut i att den "ariska rasens" skallform gjorde arierna överlägsna andra raser och att den forntida central asiatiska turken ingick i denna överläsna "ariska ras". (du ser aptendenserna va?)

En annan lirare under kongressen hette Dr Sevket Aziz Kansu och hans studier visade (skallmätning av 50 "rena turkar") bekräftade Inans teorier.

Och inte nog med detta så fanns en massa "rena turkar" inom CHP som försökte "utveckla" dessa europeiska rasteorier för att sedan implementera dom i Turkiet. Men Mustafa Kemal Ataturk lät sig inte övertygas. Det var inte så att han avfärdade dom (ni känner väl till Ataturks solteori)utan hans pragmatism vad gäller storpolitik gjorde att han fick ta avstånd från tyskland.

Kära Anonym, jag har sett massor med bilder på alla turkars fader Ataturk och det enda jag kan se är en stilig, blåögd och jävla ljus kille som lika gärna hade kunnat vara skådis under 30-talet. Jag vet även att Ismet Inönu, ataturks compadre, var kurd från malatya.

Och att 50% av ungturkarna, dvs stjärnorna som redan i slutet av 1800-talet började kalla sig för turkar i det osmanska riket, var judar.

Vad menar du med att att kurder är fula? Vill du verkligen att min kurdiska vrede ska drabba dig? För jag är jävligt fåfäng och kurd.

Anonym sa...

Du klassar mig som rasist för att du själv är trångsynt. Atatürkcu innebär nödvändigtvis inte kemalist. Jag är varken rasistisk eller turkfobisk om jag tycker att svenskor är snyggare än turkiskor. Jag bejakar det vackra.

Under 20- och 30-talen var Sverige kraniologins hemland med världens första rasbiologiska institut, tvångssteriliseringar och en marknad för skelett. Rasbiologin nådde inte enbart Turkiet och inte enbart via Sverige och Turkiet har aldrig varit ett isolerat land vid världens ände. Obefogade historielektioner: känner du dig smartiskare?

Att du kör med judesnacket gör inte att jag känner mig mindre turkisk på något sätt, turkiskheten växer snarare inom mig eftersom jag enligt mig besitter något av värde och som uppenbarligen vill tas ifrån mig. Turkism bygger på något större och mäktigare än något så ynkligt som fobi, synd att du inte kan se det. Jag skulle inte se mindre upp till Atatürk om han vore indier och dvärg om du så vill (hur vill du att jag ska tolka måttangivelser?).

Det är ett osmansk arv jag bär på, förstår du, som välkomnar alla och som i Atatürks uppdaterade version koncentreras i det turkiska medborgarskapet. Tacka g(J)udarna för det, jag bryr mig liksom inte. Kurderna beter sig förrädiskt och blir desto fulare i mina ögon och förtjänar inte längre den turkiska gemenskapen.

Jag är mer nyfiken på ditt behov av att försöka sätta min nationella identitet i gungning, som om jag står i tacksamhetsskuld till judar och albaner, som för att ifrågasätta och nedvärdera och varför det blir okej när kurder gör det?

Emre! Du är äckligt objektiv, beundransvärt!

Ferhat Feffeson sa...

Anonym:

Kurderna tycker att du är ful Anonym! Jag har pratat med dom! Dom säger att du ser ut som en skräcködla. Stämmer det?

Har du verkligen så svårt att förstå att kurderna blev sura när en 1.55 lång blåögd och ljushyad lirare från Grekland fick för sig att turkifisera dom efter Befrielsekriget? Fan, Konya muslimerna lackade ju fett när Ataturken förbjöd fezen. SLutade med att tusentals blev av med huvudet.

Jag har en enkel dröm! Jag drömmer om ett demokratisk Turkiet där jag kan besöka Anitkabir medan jag talar kurdiska och med en fet rubinprydd fez på huvudet. Det är målet!

Såna som dig skapar kurdisk nationalism. Precis som kurdnationalister skapar turkisk nationalism. Du får vara hur stolt du vill över att vara turk, men förvägra inte en kurd från att vara stolt över sin bakgrund, kultur och historia. För om din "turkism" går ut på att klanka ner på kurderna och framhålla dom som förrädare så kan du ta den och slänga den i papperskorgen.

Och jag fattar bara inte folk som hyllar Ataturk och samtidigt hyllar osmanerna/osmansk historia. Attaurken var en ungturk och dessa lirare störtade sultanen 1909. Attaurken bidrog stort till att förinta osmansk kultur.


Men anonym, hur menar du när du skriver att "Kurder är förrädare"? Vilka syftar du på? Utveckla kurban.

Anonym sa...

Jag har inte förvägrat kurder stolthet, citera mig. Jag har uttryckligen önskat er en bit mark. Om du känner att din stolthet är hotad beror det på mindervärdskomplex: jag har ingen tillgång till dina känslor!

Det vore inte möjligt att relatera till kurder annat än som förrädare. Förrädare är Du för att du förnekar att din dröm är fullt möjlig att förverkliga idag.

Den ottomanska kulturen förintades aldrig och kultur är mer än huvudbonader även om du känner kärt håller fast vid fezen. Atatürk kände stor fascination inför ottomansk historia och gjorde en gång succé iklädd och stoltserande i janitsjardräkt på maskeradbal i Europa. Det innebar inte att han skulle sitta och nostalgera över århundraden som förflutit när européer från fyrtio fronter gav sig ut för att kolonialisera turkarna.

Ferhat Botan sa...

Anonym:

"Jag har inte förvägrat kurder stolthet, citera mig. Jag har uttryckligen önskat er en bit mark. Om du känner att din stolthet är hotad beror det på mindervärdskomplex: jag har ingen tillgång till dina känslor!"

"Er"? Vilka "er"? Betraktar du 15 miljoner turkiska medbograre (kurdisk bakgrund) som "er"? Vem är du då? Vi och dom tänkandet är ju väldigt pratriotisk måste jag säga. Kurder är ingen minoritet i Turkiet! Inte heller är dom en "del" av Turkiet. Tillsammans med 55 miljoner turkar så ÄR dom Turkiet. Dom utgör Turkiet! Kom inte hit och spela allanballan kamrat. Kurderna slogs för Osmanska riket i Canakale, Yemen och i östra Turkiet mot landets fiender. Din syn är förkastlig. Den beror på okunskap. Kurderna var med att bilda Turkiet och sedan blev man dom STÖRSTA förlorarna bland många andra grupper. Tacka vet jag ungturkismen och kemalismen.

Önskar du "oss" en bit mark? Oglum,vet du hur många kurder det finns i Istanbul? Svar: 3 miljoner. Vet du att dom är flera hundra tusen i Bursa? Och nu har dom "Invaderat" Izmir trakterna också? Vet du hur det ser ut i Kulu där många vsensk turkar kommer ifrån? 60% av Turkiets kurder lever i västra Turkiet- så kurderna behöver inte "en bit mark", dom har ju för fan gjort hela Turkiet till ett stort jävla Kurder I Stan! ;-)

Mindervärdeskomplex? Canim kardesim, jag har ju för fan gjort mig ett namn på nätet tack vare mitt "demokratiska Jihad" mot PKK. PKk fantasterna i Sverige har tom tagit reda på mitt namn och våra PKK-kurdiska vänner klagar på mig och min familj. Tror du att jag sitter här som den halvkurd jag är och skriker efter kulturella rättigheter för Turkiets kurder för att jag är en kurdnationalist? Nej du, det gör jag för att jag är en människa och demokrat. Jag är sunni, men anser att Tyrkiet alevititer diskrimineras av staten. Gör det mig till en alevi med mindervärdeskomplex?

Vilken del av Turkiet vill du ge bort till kurderna som du anser vara förrädare?

"Det vore inte möjligt att relatera till kurder annat än som förrädare. Förrädare är Du för att du förnekar att din dröm är fullt möjlig att förverkliga idag."

Jag tycker att du är en gurka som skriver så. Alltså du kanske borde fråga dig varför Turkiets kurder reste sig mot regimen i Ankara? Fråga dina föräldrar om vad den turkiska staten/militären gjorde med landets ungdomar i sina fängelsen mellan 1980-83. Kurderna vaknade inte en dag och beslöt sig för att bli gerillor och ägna sig åt terrorism. Och varför kasta turkiska ungdomar bomber och sköt på varandra under 70-talet sag7sol?

Varför är jag förrädare? Tror du på fullaste allvar att kurdnationalisterna i östra Turkiet vill ha ett fritt eget Kurdistan? I dagens globaliserade värld så har kurden inte ett jävla skit att tjäna på att några provinser utropar sin självständighet.

"Den ottomanska kulturen förintades aldrig och kultur är mer än huvudbonader även om du känner kärt håller fast vid fezen."

Nej just det ja, han förbjöd bara språket över en natt.

"Atatürk kände stor fascination inför ottomansk historia och gjorde en gång succé iklädd och stoltserande i janitsjardräkt på maskeradbal i Europa."

Mmm, sen kom han hem och högg huvudet av tiotusentals turkar bara för att dom ville behålla sin kära fez. Det var en mindre succe måste jag säga.

Och än idag kan den den "imperalistiska" engelskmannen, fransmannen och tysken komma till våra kuststäder, supa sig fulla och köpa en fez på basaren och gå runt på våra gator och gör sig lustiga. Men om Farbror Feffe Cetinkaya sätter på sig på den röda fezen så kan han få stora problem i sitt hemland.

Tror mig! Det har hänt!

Vad gör kurder till förrädare kära vän? Kan du vara så god och förklara det för mig.

Feffe Neo-ottoman liberal sa...

"Atatürk kände stor fascination inför ottomansk historia och gjorde en gång succé iklädd och stoltserande i janitsjardräkt på maskeradbal i Europa."

Mustafa Kemal om den kära fezen:

"Det är nödvändigt att avskaffa fezen som suttit på vår nations huvud som ett emblem för okunnighet, försumlighet, fanatism och hat mot framsteg och civilisation och istället accepterat hatten, den huvudbonad som används i hela den civiliserade världen, och på detta sätt demonstrerat att den turkiska nationen varken i menatlitet eller i andra avseenden avviker fråen ett civiliserat liv."

Ataturken om slöjan:

"Hur kan mödrar och döttrar i en civiliserad nation ta till sig denna sed, denna barbariska attityd?"

Och varför tror ni att Ataturken förbjöd osmanskan (arabiska alfabet)? Jo, för att folk inte skulle kunna ta del av detosmanska arvet. Ett smart sätt måste jag säga.

Och osmansk musik var inte heller populärt hos Mustafa. Han tyckte inte om de arabiska och persiska influenserna i den klassiska osmanska musiken. Därav alla orkestrar i Turkiet som ingen brukar gå på. Stjärnan importerade fioler och pianon som ingen kunde spela på medan anatolianen gick under av svält efter kriget.

PS: Kemalisterna förbjöd även arabesken under 70-talet. Zekir Muren skulle det va!!!! haha

Men det som gör Ataturk till en av 1900-talets största män är ändå hans legendariska SOLSPRÅKSTEORI:

Läs mer om den här på s. 5

http://www.abisf.com/pdf/detosmanskariketochdetmodernaturkiet.pdf

Detta är dock riktigt roligt:

Ataturken påstod att Amerikas indianer var turkar. Som bevis för detta förde Ataturken fram öarna Turk and Caicos islands i Karibien där huvudstaden är Grand Turk. Att ön fick det namnet berodde dock på en kaktus som liknade en fez. hahahaha Samma härliga fez som han sa en massa elakt om och förbjöd.

Den legendariska Ataturken importerade även instrument från Schweiz för rasstudier av 64.000 turkar. Studien visade att turken (yani bizler) var arier och därmed överlägset alla andra. Jag som trodde att vi var hunner även om de flesta av oss inte är speciellt sneögda.

Ataturken var en pragmatiker och jag gillar honom av många anledningar. Men kom för fan inte och säg att han respekterade det osmanska arvet bara för att han sprang omkring på någon maskerad i någon dräkt. Ataturkens kulturrevolution misslyckades tack och lov. Men en hel del gott förde det ju med sig. Det ska inte förnekas. Jag har bara svårt att komma på vad.

Barbarbaba sa...

Fezen blev mode under ca 1820 talet, Sultan Selim osäker på vilken siffra bakom honom, fick för sig att den var snygg. Den hatten var egentligen inte väärsta symbolen för Osmanli, så ni borde inte haka upp er på den ;)

Barbarbaba sa...

9% av den turkiska befolkningen kunde läsa o skriva på Osmanli arabiska, hajar du om det var svårt att lära sig eller???

Så att byta till latin o tvinga befolkningen att lära sig att läsa o skriva var helt rätt, o det var 1 miljard ggr lättare...

Barbarbaba sa...

Du tar Atas ord o förvränger det en aning Feffe, det han menar var att den osmanska kvinnan alltid satt bakom ridån och inte hade mycket att säga till om. Han ville ha med kvinnorna i sammhället och bli en del av politiken bla. Kvinnorna i Turkiet är ensamna i världen att få deras grundläggande rättigheter utan att behöva kämpa för dom...

Sancak Beyi Emre sa...

Barbar:

Tack ! inte hunnit skriva kommentarer till de båda herrarna, för jag är för upptagen med att lata mig under min SEMESTER !!

Emre

Ferhat sa...

Barbarpapa:

Vår diskussion handlar egentligen om hans uttalanden om kurder. Enligt min mening är hans uttalanden rasistiska och inget jag kan acceptera. Han tror att min reaktion bottnar i att min far är kurd, men det är fel. Vad det istället handlar om är att vi turkar/turkiska medborgare måste frigöra oss från ungturkism och kemalistisk dumnationalism. Kurderna får i sin tur anstränga sig för att frigöra sig från sin apoism som liknar MHP:s ideologi under 70-talet.

Jag vill likna Turkiet vid en båt. I den här båten sitter 72 miljoner människor. Man kan inte dela båtfan för då sjunker den. Men olika passagerar kan inte inte heller härja med varandra om skitsaker, för då stannar båten.

Att slänga ur sig floskler som att "kurder är förrädare" och att "kurder borde uteslutas från den turkiska gemenskapen" är trams. Det är farligt och leder till kurdisk nationalism.

Vad gäller fezen så visar den på kemalismens totala misslyckande. Man förbjöd "osmanska" instrument och ersatte dom med fioler och pianon, men köpte majoriteten av folket det? Nej! Förbjud av fezen och osmansk kultur, var kemalistens väg ut ur efterblivenhet. Men var står vi 85 år senare? Ja, om vi jämför Turkiet med iran så har vi kommit långt, men annars har folket inte hängt med.

Ja, Ataturk gjorde saker för den turkiska kvinnan som europeerna inte ens hade gjort. men idag är hustrumisshandel vanligt. Väldigt vanligt i öst bland kurderna, men det har ni visat sig att den nästan är lika vanlig bland turkarna.

Kemalisterna trodde att det efterblivna osmanska riket skulle bli modern om man förbjöd fezen och introducerade hatten.

Vad är resultat idag 2009?

Jo, att jag vill springa runt på Anitkabir iklädd i en fet fez.

Alltså det är bara att konstatera att ungturkismen och dess fortsättning kemalismens misslyckande visar sig än i dag i Turkiet.

Ataturk kan hyllas för mycket. Säg mig en lirare i turkiet som inte hyser respekt för den mannen. Tom radikala islamister beundrar honom. Likaså extrema kurdnationalister. Personligen har jag inte mage att avfärda en person som stred för det osmanska riket i 16 år av sitt liv och deltog i stid för sitt folk och ledde befrielsekriget.

Men däremot ska den mannens gärningar på ett fritt sätt kunna diskuteras. Personkulten kring honom ska brytas ner.

Sen ska vi ju inte förhärliga osmanska riket alltför mycket. Ok att man missade renässansen, upplysningstiden men vad fan gjorde man under industraliseringen?

barbar:

så bara 9% av osmanerna snacka osmanska. Vad var det för andra språk som talades i riket?

Varför tvingade inte osmanerna alla i riket att lära sig osmanska?

Anonym:

Snälla vännen, berätta nu varför "kurder är förrädare"?

Feffe Yaaaaw sa...

Anonym:

Du skriver att kurder är förrädare och bör uteslutas ur den "turkiska gemenskapen".

Det är inte "kurdernas" fel att dom är förrädare, utan den turkiska militärens haha

PKK'ya içerden istihbarat gidiyormuş

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=860083&title=pkkya-icerden-istihbarat-gidiyormus

Vakna landsmän oavsett etnisk och religiös bakgrund och se vilka som spelat sitt vidriga spel över i vårt andra hemland Turkey.

Anonym sa...

Atatürk var musikälskare och älskade också den ottomanska musiken om än inte den typen som framfördes i sultanhovet. Rumelisk folkmusik tyckte han mest om. Med kulturella utbytelser blev pianot poppis långt före Atatürks födsel liksom turkisk musik inspirerarade europeisk komposition.

Menar du att det arabiska alfabetet var bärare av ottomansk kultur? Är det obligatorisk fez du önskar tillbaka, vad anser du vi har gått miste om? Den fattiga anatolianen behärskade inte gammelottomanskan som den bildade eliten producerade, med språkreformerna erkändes det TALADE språket och om du ser ner på ditt tangentbord inser du den latinska övergången.

Atatürk omnämns annars för demokratiseringen som beskrivs som en framgångssaga världen över. Som den ledare han var uppmuntrade han den kulturskapande kraften hos sitt folk med särskilt stöd till utbildning, forskning och konst i olika former. Men du hade föredragit framstegsfientlighet och slutenhet som blev imperiet fall och som kanske kunde dragit Kurdistan gränser?

Det finns forskare som än idag hävdar ett genetiskt samband mellan centralasiatiska turkar och Amerikas urbefolkning. Svenska forskare kunde konstatera samiskt släktskap till DVÄRGAR och pygméer. Det är vårt Sverige som gått till historien legendariskt inom rasforskning. Turkiska staten förordade aldrig rashygien och tvångssteriliserade inte en också påhittad etnisk grupp kallad tattare och turnerade inte i USA med konstiga samer som också gavs alkoholförbud och en lag om avsiktligt försämrade skolförhållanden.

Atatürk var inte kontroversiell för sin tid och hade snarare politiska syften än rent rasbiologiska. Han tog strid mot den västerländska diskursen, vetenskapspatenten, för den turkiske medborgarens självförtroende som rackats ner när européerna gjort sig roliga över fezen. För det var européerna som stod för elakheterna. Märkligt kostymval för någon som är ute efter att utplåna kulturen, tycker du inte? Kanske ville Atatürk säga något, anlayan anladi.

Vi? Tala för dig själv. Jag tycker inte att du hör med där längre även om vår landsfader gjorde det stora misstaget att inkludera kurder i ett vi för alla. Du, hur kan en förintad kultur stå hinder för en misslyckad kulturrevolution? Jag ber å Ataturkens vägnar ursäkt för att han tvingade dig till frihet. Du är inte mindre förrädare än kemalisterna (även om sekulariteten bevarats fint).

På kurder låter det som att man i Turkiet står färdig med yxa ifall någon skulle få för sig att yttra ett ord på kurdiska. Stadskurden har inte sämre status än åkerturken. Klasskillnader, inte etniska våldsamma motsättningar kurderna ljuger om. Radikalkurden ska inte vara mer förtryckt än andra (enligt staten) radikala. Dessutom har vi en helt annan respektuppfattning för nationen i Turkiet, som ligger i folkets mentalitet mer än i konstitutionen. Om du har råkat illa ut med fezen förtjänade du nog det. Inte konstigare än att par inte hånglar på öppen gata. Se kulturskillnader.

Jag har inte motsagt dig, kurder ÄR Turkiet och bör snarast upprätta en egen stat någonstans öster. Reinfeldt besökte Kulu och propagandakurderna i Sverige tjöt om inget besök hos kurderna. Hur i helvete! Ha Kulu, ha Mardin (och hade han velat se på syrianer vore Södertälje värt ett besök).

Feffe Yaaaaw sa...

Rus silah şirketine Ergenekon sanığı danışman iddiası

http://www.stargazete.com/guncel/rus-silah-sirketine-ergenekon-sanigi-danisman-iddiasi-haber-194874.htm

Förvånad? Är inte jag! Förr sålde dom ut fosterlandet till Jänkarna. idag vill dom sälja ut fosterlandet till ryssarna.

Nej tack! Tam Demokratik ve Bagmsiz T.C !

Missa inte Gurgin bakircioglus blogg/kränika på Metro om hans oomskurna penis. Och jag som inte trodde så värst mycket på att en massa PKK gerillor var oomskurna. Men det är nog mer sant än vad jag vill tro!

Ferhat Atakurd sa...

Anonym:

Hur stor del av östra Turkiet vill du ge bort till kurdnationalister så att dom kan bilda ett eget Kurdistan?

Vilka provinser.. yani.

Anonym sa...

Du lever i en något av en svartvit verklighet och har inte riktigt tagit in än att jag inte försvarar staten.

Feffe gillar rumelimusik sa...

Anonym:

Det är inte så konstigt att Ataturk gillade rumelimusik. Han var ju alban från Saloniki. Men varför försökte han förbjuda anatoliansk folkmusik och folkinstrument? Varför var han så besatt av hatten och den klassiska musiken att han förbjöd människors klädesplagg och den musik som de lyssnade på?

Ottomanskan var en blandning av arabiska, persiska och gammalturkiska. Idag har vi fortfarande kvar en massa arabiska och persiska ord i det turkiska språket.

Nej jag vill inte ha oblihatorisk fez tillbaka för jag lägger mig inte i vad folk har på sig.

Det talade språket erkändes inte alls. Kemalisternas språkreformer resulterade nästan i att folk inte hade något språk att tala under en viss tid.

Moderniseringen av det osmanska riket inleddes redan under 1800-talet. Ungturkiska konspirationer och krig stoppade upp den utvecklingen.

När det gäller Ataturk så genomförde han sin kulturrevolution i modernismens namn. Enligt min mening på ett fel sätt och det blev rätt misslyckat.

Hade Ataturk varit demokrat så hade han inte förbjudit två partier under sin tid vid makten.

Jag tycker inte att Turkiets demokratisering är en framgångssaga. Turkiet är en skendemokrati med en militär som än idag planerar massakrer och mord på sin egen befolkning. 3,5 kupp har man hunnit med och torterat alla grupper i landet sedan 1923.

Vilken "Kultur" skapade kemalisterna? Dom apade bara efter väst för sina egna maktsyften. Man apade vad gäller "utbildning" till forskning. Mätte tyskarna skallar så gjorde våra egna kemaliststjärnor detsamma.

8-10% av Turkiets befolkning kan kalla sig för etniska turkar i dagens Turkiet. Annars har anatolianen mer genetiskt gemensamt med armenier och andra folk som levde i Anatolien innan turkarna kom än med centralasiatiska turkar. Dom vid kusterna är greker och annat smått och gott.

Turkspråk är besläktade med japanskan också. Gör det japaner till turkar?

Kemalisterna påstod att Adam och Eva var turkar. Kan det ligga något i det enligt dig?

"Han tog strid mot den västerländska diskursen, vetenskapspatenten, för den turkiske medborgarens självförtroende som rackats ner när européerna gjort sig roliga över fezen. "

Märklig man den där Ataturk. Han försöker gen turken en identitet och självförtroende och det slutar med att han tvingar på västerlänningarnas kultur och mode på ett folk som narrats och nästan förintats av europeer.

"Vi? Tala för dig själv. Jag tycker inte att du hör med där längre även om vår landsfader gjorde det stora misstaget att inkludera kurder i ett vi för alla."

Jag vill inte kalla mig turk om det innebär militarism, persondyrkan av Ataturk, att peka ut kurder som förrädare, att motsätta sig demokratiska fri och rättigheter etc. Jag tycker kemalsiternas turkism är förkastlig och bör ersättas! Detta sker sakta men säkert redan nu.

När det gäller kurderna så måste du förstå att dom hade problem med att en 1.50 lång blåögd lirare från Saloniki och som dessutom vara ett alko skulle diktera deras villkor.

Vad jag ser idag är ett östra Turkeit som reser sig! Kurderna inser sakta men säkert att deras väg till frihet går genom att stärka demokratin i hela Turkiet. Kurderna finns i dag över hela landet och PKK kan vi endast krossa den dagen vi kurderna får sina rättigheter.

Dit är vi på väg och det är inte mer än rätt! Kurderna var med att BILDA DEN TURKISKA REPUBLIKEN.

Du får fortsätta att tjura över den kurdiska diasporan. En sak står dock jävligrt klart och det är att den kemalistiska statsideologin i Turkiet måste ersättas.

Dit är vi på väg.

Jag fascineras över att folk snackar om etnicitet i Turkiet. Shit, osmanerna skämdes för sitt turkiska ursprung och turkmener och andra nomadfolk förtrytcktes av dom. Men idag går blåögda pontättlingar, grekättlingar, armenierättlingar, cerkesser och kurder och utser sig själva till etniska rena turkar.

Lägg ner för fan!

Abdullah Öcalan har mer "turkisk blod" i sig än vad Landsfaderna Ataturk någonsin hade.

Alafranga sa...

Cok Yasasin Kemalist Devrim:

http://www.youtube.com/watch?v=xfzEKGr405o

Osmanli Pasha sa...

Dünyayı şaşırtan Osmanlı robotu...

http://www.bugun.com.tr/haber-detay/72272-dunyayi-sasirtan-osmanli-robotu-haberi.aspx

Detta får vi reda på typ 100 år efteråt.

Varför?

Anonym sa...

Angående språkförbud: Sultanen hade höga tankar om mångpluralism och prestation gick före 26 nationaliteter, som bonus fick han ett legitimt system. Än idag går medborgarandan före etniciteter, med undantag för surpupporna kurderna förstås. Nationella behov (inklusive revanschlystnad since 1453) smittade riket från Europa varpå Atatürk tog vid och tvingade turkarna att bli medvetna om sig själva för att kunna överleva som nation.

Kurderna debuterade före turkarna i nationalism. Från ditt perspektiv kan man skylla kemalismen på kurderna, ja till och med imperiets fall!

Det spekuleras mycket kring Atatürks etniska tillhörighet. Kärt barn har många namn. Du framställer det som att han var alban som om det vore en allmänt antagen sanning. Det sänker lite min diskussionslust. Du som tror att jag ska springa iväg med din kurdiska stolthet. Observera att ingen gett sig på din obefintliga historia. Förhärligande? Historien talar för sig själv, åtminstone jag behöver inte förhärliga min historia för att kunna vara stolt över den. Du lägger inte i dig folks klädsel men kan bestämma deras etniciteter? Besök Balkan.

Rumelisk folkmusik är till och med genuint ottomanskt och musik är en smakfråga. Musik kan likväl omvändas till en politiskt fråga (We don’t want to put it). Man får se saker i sina sammanhang. Det innebär för din del att ta in att ottomanerna om några var petiga med klädkoder och ändlösa förbjud i ett strikt hierarkiskt uppbyggt system. Var kommer din fezfetischism ifrån?

Menar du att människor vaknade en morgon och kunde inte längre göra sig förstådda? Hur kommunicerade man? Teckenspråk? Observera språkreformER, plural användes avsiktligt för att du skulle förstå. Inget sker över en natt som du säger och språkreformerna kom inte till bara för att. Man upplevde ett faktiskt språkligt problem som Atatürk gav lösning på, implementering är en annan femma. Hur är vår turkiska inte erkänd idag tycker du? Idag har vi också svenska låneord i turkiskan, stör det dig? Globalisering antar jag.

“Moderniseringen av det osmanska riket inleddes redan under 1800-talet. Ungturkiska konspirationer och krig stoppade upp den utvecklingen.” Värdefull information, vad ska jag göra av den?

“Hade Ataturk varit demokrat så hade han inte förbjudit två partier under sin tid vid makten.” Kan du inte berätta mer om på vilket sätt var sultanerna demokrater? Atatürk var en man med visioner. Förbuden var ett led i en mycket större plan (liberal demokrati låg i sikte men han var dessvärre inte odödlig). Och det var med Atatürk demokratin kom till.

“Jag tycker inte att Turkiets demokratisering är en framgångssaga.” Ja, vi har förstått att du tycker inte det fast det handlar inte om subjektivt tyckande här: det finns inget annat land i världen som inom samma tidsperiod uppnått samma resultat. Lägg till krig och helvete och en jävla invecklad historia och multiplicera gånger 750.

Anonym sa...

“en militär som än idag planerar massakrer och mord på sin egen befolkning.” Det är desperation jag vittrar från ditt håll nu, du har verkligen inget vettigt att komma med. Kan du berätta mer om planerade massakrer, vilka ligger i riskzonen?

Varför överhuvudtaget en massa motargument på argument jag aldrig lagt fram? Håll dig till ämnet.

“Vilken "Kultur" skapade kemalisterna? Dom apade bara efter väst för sina egna maktsyften. Man apade vad gäller "utbildning" till forskning. Mätte tyskarna skallar så gjorde våra egna kemaliststjärnor detsamma.” Jag vet inte, men du skulle förklara hur en förintad kultur kunde stå hinder för en misslyckad kulturrevolution och vad du anser vi har gått miste om i den ottomanska kulturen och som enligt dig inte finns tillgängligt i det moderna kulturlivet. Om du bektraktar kulturella utbytelser som härmaperi gör du helt rätt. Hela väst är en billig imitation av Anatolien - civilisationens vagga. Men Atatürk hatade tyskarna, det kanske var svenskarna han hade som föredöme.

“8-10% av Turkiets befolkning kan kalla sig för etniska turkar i dagens Turkiet. Annars har anatolianen mer genetiskt gemensamt med armenier och andra folk som levde i Anatolien innan turkarna kom än med centralasiatiska turkar. Dom vid kusterna är greker och annat smått och gott.” Värdefull information, vad ska jag göra av den?

“Turkspråk är besläktade med japanskan också. Gör det japaner till turkar?” Japanen är välkommen att känna sig turkisk om han skulle känna för det. Han skulle sättas på piedestal.

“Kemalisterna påstod att Adam och Eva var turkar. Kan det ligga något i det enligt dig?” Typ som när Jesus avbildas med romersk näsa och blont svall?

“Märklig man den där Ataturk. Han försöker gen turken en identitet och självförtroende och det slutar med att han tvingar på västerlänningarnas kultur och mode på ett folk som narrats och nästan förintats av europeer.” Tack och lov, vi vet ju hur turkmodet ser ut. Kan vi inte diskutera lite kring kostymvalet på maskeradbalen. Vad ville han säga tycker du?

“När det gäller kurderna så måste du förstå att dom hade problem med att en 1.50 lång blåögd lirare från Saloniki och som dessutom vara ett alko skulle diktera deras villkor.” Ni har legat och latat er i solen i 3 000 år. Måste folk dalta med er hela tiden.

“Men idag går blåögda pontättlingar, grekättlingar, armenierättlingar, cerkesser och kurder och utser sig själva till etniska rena turkar. Lägg ner för fan!” Men varför stör det dig att vi vill vara tillsammans? (Kurder undantag). (Omättligt hävdelsebehov).

“Abdullah Öcalan har mer "turkisk blod" i sig än vad Landsfaderna Ataturk någonsin hade.” Hurså? Turkar är enligt dig närmare besläktade med albaner. Atatürk hade hur som helst större kulor än hela det kurdiska folket genom alla tider tillsammans. Enligt mig får ni ta så mycket mark som ni bara kan, som är rimligt i förhållande till oss pontiaker. Under förutsättning av omedelbara befolkningsutbyten under förutsättning av genetiska tester som fastställer etniciteter, den uppgiften överlämnar jag till dig rasforskarn.

Barbarbaba sa...

Tror herr Anonyms tidiga kommentarer egentilgen var menat till kurdnationalisterna, böluculuk yapanlar. TURKkurder kommer altid vara en del av den turkiska republiken och dess ledar skikt. Sen är jag emot att vi skulle lämna över ett endaste sand korn till ett fantasiland... Ya sev ya terk et typ, och om du är missnöjd får du operera inom lagens ramar för att göra din röst hörd. Kolla på Erdogan grabbarna, dom lyckades ju eller hur....

Barbarbaba sa...

Angående etincitet så kanske det finns en liten sanning i att dom flesta inte är renrasiga turkar, OCH. Det väsenliga är väl ändå att man är turkisk medborgare och man uppför sig därefter. Kurder har väl inga K i deras pass som stämplar dom som en viss minoritet(som dom hade på Zigenarna här i SE)

Kemalen sa...

Kemalismen var misslyckad 1923.

Kemalismen var misslyckad 1960.

Kemalismen var misslyckad 1970.

Kemalismen var misslyckad 1980.

Kemalismens var misslyckad 1996.

Kemalismens visar sitt misslyckande än idag -2009.

Kemaismen har gått under.

Länge Leve Ataturk och Kemalismen!

Feffe kemal sa...

Anonym:

Kurderna kommer att bli glada och nöjda turkiska medborgare när dom får de rättigheter som minoriteter har i andra demokratiska stater.

Turkar och kurderna kommer bli gladare när den kemalistiska republiken ersätts av en demokratisk republik.

Och Turkiet kommer att bli en starkare stat och såväl turken som kurden kommer att frigöra sig från kemalismens och apoismens klor.

Kom inte och säg att kurder inte har en historia. Det låter så mycket kemalism ala 30-tal. Lirarna har en historia i mellanöstern på minst 2500 år.

Sen får vi helt enkelt fatta att kurderna fortfarande inte är nöjda trots att en rad olika steg tagits i Turkiet för att lösa kurdfrågan.

Vi kan även konstatera att begreppet "turk" är en social konstruktion och det är även därför som jag kallar mig för turk, trots att mors sida är från Balkan trakterna och far kurd.

Den "kemalistiska turken" ska också ersättas!
Inshallah!

Nu tillägnar jag en låt till dig:

FESUPHANALLAH ERKİN KORAY

http://www.youtube.com/watch?v=PcXV5Sl8fTQ&feature=related

Arkasi gelmez dertlerimin biktim illAllah
Biri biterken öteki de baslar vermesin Allah

Böyle gelmis böyle gidecek korkarim vallah
Yok mu çaresi dostlar fesüpanallah

Alemin keyfi yerinde yine masallah
Bize de bir Gün kader güler güler insallah

Och i och med ERGENEKON utredningen har vi alla fått lära oss att det även finns en "kemalistisk terrorism".

Man kan inte förvänta sig att en person som står för sin kurdiska identitet ska hysa respekt eller vörda Ataturk om man förtrykcer honom i hans namn.

Man kan inte förvänta sig att en konservativ turk ska vörda och respektera Ataturk om man diskriminerar honom i hans namn.

Jag är varken paraktiserande muslim eller en person som sätter något större värde på mitt "kurdiska språk". Jag behärskar inte ens kurdiska. Men vi måste förstå att stora grupper i Turkiet fortfarande anklagar Ataturk för vissa saker.

Konservativa muslimer anklagar Ataturk för att ha raderat religionen från den offentliga livet. Kurderna för hans "turkifisering" av dom.

Men visst var det så att en del av samhället gynnades som fan av Ataturks reformer och kemalism. Samma kraftrer som idag pekar ut 80% av sin egen befolkning som "interna fiender" i Ataturkens namn. Men en stor del av samhället missgynnades av Ataturken och hans mannar. Det är inte möjligt att få dessa element i samhället att älska Ataturk, hans kemalism, kemalisternas persondyrkan av Ataturk etc.

Däremot kan Ataturk fantaster och anhängare se Ataturk i sin historiska kontext och argumentera för att hans reformer lade grunden för ett demokratiskt Turkiet.

Personligen är jag mest intresserad av ett system som alla delar av samhället kan vara nöjd med.

Och då hjälper inte att lirare som "anonym" vill utesluta grupper från den "turkiska gemenskapen".

Helvete, ´kemalisterna försökte bekämpa kurdisk separatism och det slutade med ett hela Turkiet blev ett Kurdistan.

Kurderna är överallt ju för fan!

Altilar sa...

Barbarbaba:

Svenskarna ville inte att romer och tattare skulle bli svenskar. Kemalisterna ville däremot assimilera kurderna och det gick inte i östra Turkiet där dom var och är än idag i majoritete. Kurderna motsatte sig detta.

Nu står vi där från att ha kallat kurderna för "bergsturkar" till att ge dom kulturella rättigheter.

Sen har vi stjärnor som "anonym" som tagit en annan utveckling vad gäller kurdfrågan och vill skicka ut dom till ett eget land någonstans i östra Turkiet.

Erdogan och hans grabbar fortsätter att genomföra sina tysta revolution.

Och kemalisterna fortsätter att slita sig i håret för att deras kupp-planer går i stöpet.

Och jag njuter! För snart ska landets demokratiproblem få sig en lösning.
Sen kan vi ha "Ne mutlu turkum diyene" fest här nere i Malmö. Jag är dj och det är obligatoriskt att inta psykadeliska svampar och liite raki för att hedra landsfadern.

Barbarbaba sa...

Eftersom du är Dj borde du veta att det inte går att Mixa Ahmet kaya med sampling från 10 yil marsi där Ismail Turut sjunger i bakgrunden :D En jävla soppa, visst var assimilerings politiken en katastrofal idé. Visst är inte ataturk felfri men jag är rädd att alternativen inte hade varit bättre.

Ferhat sa...

Barbarbaba:

Men vi får lära oss att mixa Ahmet Kaya med Turut ;-). Erkin Koray gör enligt mig väldigt bra musik och han är MHPare. Kizilirmak och andra alevi-musikgrupper är i regel vänster. Vi tar med dom också och lite Siwan Perwer och gör en Turkiet låt. Självklart ska 10 yil marsi också vara med.

När jag diskuterar Ataturk är jag ute efter en öppen och fri debatt kring hans person och det han gjorde. Jag tror att Ataturk anhängarna skulle bli dom största vinnarna om man bara kunde komma runt alla tabun. Jag tror att "varumärket" Mustafa Kemal Ataturk" skulle kunna stärkas än mer (internationellt) om man bara kunde diskutera hans snesteg som man ju kan se i sitt historiska kontext.

Det finns en slags pragmatism som genomsyrar hans politik. Ta tex slöjan. Ataturk led av slöjfobi, men han förbjöd den inte av rädsla för massornas reaktioner.

Låt mig dra ett exempel om hur Ataturks anseende sänks på det internationella planet. Det är ett litet ex, men ändå.

Under en valborgsfest diskuterade jag Turkiet med en svensk kille som lärt känna och bli god vän med några turkiska utbytesstudenter. Han berättade att en turkisk utbytesstudent gråtit under en fest för att han hade sagt en kritisk sak om Ataturk.

Barbarbaba, vad tror du att en lirare som jag gjorde i den situationen? Jo, jag ångade på om den kemalistiska statsideologin och den kemalistiska sekteristiska eliten och förde fram mitt liberal-konservativa budskap och var väldigt tacksam över den turkiska utbytestudentens personfetisch som alltså ledde till att hon bölade under en fest.

Den svenska killen var inte emot Ataturk (han är socialist), men visste inte vart han skulle ta vägen när en vuxen kvinna började tjuta under en fest för man kritiserat Ataturk.

Anonym sa...

Barbarbaba du förstår mig verkligen.

Det är så kul när kurder avfärdar nationalism som något ondskefullt för att sen uppdaga sina egna ondskefulla trynen som Feffecan har gjort här. Tillägnat varenda rad att förlöjliga turkisk stolthet samtidigt som han fått för sig att jag förvägrat kurder stolthet. Framställer turkar folkmordsbenägna (staten planerar tydligen massakrer). Kopplar till till tyskar och nazism när svenskar ju tjänar som ett mycket bättre exempel. Med mera med mera. Det var för övrigt ett svenskt förslag, judemärkningen i pass.

Förhärligande? I vad frågar jag. Det är värt att reflektera över varför renässansens ideal inte nådde imperiet när arkitekturen från samma tidsepok kunde göra det. Man kan inte sakna något man inte behöver. Det var också mitt under högrenässansen judarna fördrevs från Europa och välkomnades ni vet var. Förhärligandet verkar ligga hos dig Feffe.

Fezen är symbolen för Osmanli, men vad säger vikingahjälmen om svenskar. Som ett led i språkreformerna ändrades böneutropen från arabiska till turkiska. Det är synd att Atatürks goda intentioner illviljat ska tolkas som efterapningar. Misslyckat kan man kalla den kurdiska nationalismen som också gör kurder illasinnade.

Nej, jag måste verkligen inte visa förståelse för kurdiskt surpupperi! Du kan hänvisa det till "turkifiering" och en ganska (oj så kul) kort man med star quality, om du inte vill kännas vid att Atatürk gjorde intrång på det kurdiska feodalsamhället för att konstituera allas lika värde.

Kurder är fortfarande inte mer förtryckta än andra enligt staten radikala. Jag har fortfarande inte försvarat varken staten eller kemalister, ser att du fortfarande är på replay. Öcalan kan inte vara anhängare av sig själv, Atatürk var således ingen kemalist (tänk att somliga inte kan dra den slutsatsen). Müslüm Baba blir mycket ledsen när han förknippas med ciletism.

Det finns inte i din tankevärld att personkulten i sig inte är farlig. Atatürk representerar inget farligt.

Angående din obefintliga historia: jag ville se din reaktion och undrar fortfarande varför det blir okej att kurder får hållas.

Det var du som hade missat det här med etniciteter som sociala konstruktioner och tyckte att "vi" skulle lägga ner. Tack för låten, åt dig tillägnar jag Erkin Korays Saskin:

Bir o yana bir bu yana yatma şaşkın
Tenhalarda menhalarda bitmiş aşkın
Sana başka sözüm yok bu alem içinde
Bir alemsin şaşkın sen alem içinde
Şaşkın sana ne dedim sen ne yaptın
Dün gece gördüm seni ters yola saptın

Zorla güzellik olmaz. Världen kretsar inte kring kurder och inte ser vi lazer gnälla på redaktionerna i Sverige.

Då tycker jag att vi sätter punkt: kemalism som den är idag är det verkliga hotet och ett hån mot Atatürks visioner.

Vilka jävla myter om assimilering förresten.

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Ferhat är lika mycket turk som han är kurd. Han är lika mycket min landsman som någon annan TC medborgare. Det Ferhat sysslar med är att bryta ner guda statusen Ataturk har fått genom åren från fel håll.... Varför ska man behöva mixtra med en man, som i själva verket uträttade mirakel med sina vänner ?

Han älskar Turkiet mer än vad de flesta "hel" turkar gör. Däremot har han gått och köpt drömmar/svamp ätar filosofin folk kallar liberalism som går ut på att allt och alla som är likt de i väst (läs EU) är OK....

Det är också där jag och min vapendragande broder från en annan moder går skillda vägar. Jag är en gammal soldat.. Jag tror på människans inre godhet, men känner till staters och gruppers girighet, och därför anser jag att Liberalism är lika vilsen som kommunism.... Men man måste respektera varandras tankar och åsikter !

Jag är för allt posetivt för mina landsmän och mitt land så länge det inte trampar på andra ! Alltså lika villkor, skylldigheter och rättigheter. Kan jag tala svenska i Turkiet så ska vissa turkiska medborgare få tala kurdiska ! ett anatolianskt språk! Men att börja vela runt med att byta namn på städer osv. är jag inte lika OK med... Våra förfäder levde ihop och stupade ihop... Gissa vad de skulle tycka om det som händer idag ?! Titta på bara på vad Karayilan (den riktiga) sa och sysslade med ! Turkar och kurder har levt så länge ihop, varför kommer den här skiten nu?!

Att de skulle vara kurder som skämmer ut oss.... Nja, man kan inte generallisera alla över en kam. Finns rötägg över allt ! Du måste separera separatister från de övriga.... Tänk på att media gillar att ge publicetet till de som gör mest väsen av sig... Och våra vettiga landsmän gör inte väsen av sig allt för ofta...

Låt oss hålla det hela på en vettig nivå... Ferhat är lika patriotisk som du, men har ett annat tillväga gång sett... läs mellan raderna kardes ! Båda har samma mål !

Barbarbabayada selamlar bu arada ;)

Koca Zeybek ve Sancak Beyi Emre

Feffecan- sa...

Grabbar:

Det blir ingen "NE MUTLU TURKUM" fest här nere i Malmö. Idag skämde den turkiska pajas-militären ut sig igen. Och nu får vi läsa detta:

6 şehit verilen mayın patlamasıyla ilgili şok iddia

27 Mayıs'ta Hakkari Çukurca'da 6 askerimizin şehit olduğu mayın patlamasıyla ilgili internet sitelerine şok bir ses kaydı düştü.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=862530&title=6-sehit-verilen-mayin-patlamasiyla-ilgili-sok-iddia

Artikeln handlar om en bandinspelning där en turkisk militär medger att det var han som placerade ut en mina som dödade 6 turkiska soldater.

Jag är ingen "mutlu" turk! Jag är en mutsuz/olycklig turk!

Nu har kampen om ett demokratiskt och starkt Turkiet intagit en ny fas!

Sedan 2003 har landsförrädarna inom militären försökt störta fokets demokratiskt valda parti.

Nu har demokraterna inom byråkratin tagit upp kampen mot militärens pajas-åklagare!

Mitt hjärta är med dom! Därför tillägnar jag dom följande youtubelänk:

http://www.youtube.com/watch?v=YR9GSqALj3c

Yaw anonym, alltså kemalisterna lyckades ju inte ens lära kurderna i öst turkiska. Och klansystemet utnyttjade såväl osmanerna som Ataturk.

Men men, nu lägger vi ner detta och diskuterar följande tycker jag:

4,5 miljoner turkar riskerar svält.

De 12 miljoner rikaste turkarna får 55 lira av 100 lira. De 12 miljoner fattigaste turkarna få bara 4,9 lira av 100. Varför?

Anonymcum, du skriver:

"Då tycker jag att vi sätter punkt: kemalism som den är idag är det verkliga hotet och ett hån mot Atatürks visioner."

Jag tycker synd om Ataturk! En efterlämnade en sekt. Hur kunde det bli så?

Och du, oroa dig inte! 2010 ska kurderna "obefintliga" historia studeras av såväl kurdiska som turkiska studenter.

Om man kan använda sig av det franska ordet "pardon" i sitt turkiska språk i kemalens namn, så kan man även lära sig det vackra kurdiska språket.

Och så avslutar vi med "ulkucu" amca Erkin Koray baba: Denna är till dig canim abim benim:

Çok internetsiteleri gezdim
Neler gördüm, görmedim
Bu kocaman cyber-dünyada
Senin gibi görmedim

Estarabim, estarabim
Sağdan, soldan estarabim

Öyle bir yar istemem
İstesem de istemem
Güller bitti dilimde
Nasıl diyeyim bilmem

Estarabim, estarabim
Sağdan, soldan estarabim

Ateş olmayan yerde
Duman tütmezmiş derler
Zaman zaman halini
Bir görseler gülerler

Böyle bir yar istemem
İstesem de istemem
Güller bitti dilimde
Nasıl diyeyim bilmem

Nu ska jag kika på nyheterna! Action hela jävla tiden! Det är med en sexuell njutning jag ser hur demokraterna flyttar fram sina positioner samtidigt som anti-demokraterna utsätts för osmanska örfilar.

Hade benden pardon ve bye bye.

Sancak: Namnbytena av många kurdiska byar i östra Turkiet genomfördes av en åsna vid namn kenan Evren. Detta äckel genomförde 80-kuppen. I östra Turkiet symboliserar dessa namnbyten tortyr, mord, fascism och hor.

Jag är för ett dessa byar byter tillbaks till sina kurdiska namn. Annars måste vi ju ändra namn på även Ankara för det kommer från Angora, Efes som är grekiskt och även mitt favoritlag Galatasaray (galatabreven från bibeln).

Jag skulle dock kunna tänkamig att byn har två namn- det turkiska och så kurdiska.

Och alla LIRARE som är livrädda för demokrati och att det skulle leda till separatism:

Vilka länder är mäktigast i världen?

Vad har Tyskland för statsskick?

USA?

Ryssland?

Federationer. Jag är emot federationstanken idag, men absolut inte att försvaga centralmakten /Ankara.

Med andra ord vill jag våldföra mig på en av kemalismens pilar/spjut statism.

Dencentralsiera!

Tillbaks till fornstora dagar!

Och synd att vi inte hade vårt Befrielsekrig mellan 1944-1946 eller nåt.

För då hade Ataturk varit liberal och jag hade besökt Anitkabir utan att störa mig över hans uppstoppade hund- Fox.

Klicka gärna på mitt nick Feffecan och lyssna på visdomsord från Farbror Ismail Turut. ;-)

Sancak Beyi Emre sa...

Ferhat kardesim:

Mycket möjligt att det var en av våra egna minor.... O inga konstigheter med det. faktum är att när föband drar iväg på strids uppdrag så kan förlutsterna av FF (friendly fire), alltså eld från egna sidan.

En trupp mina med splitterverkan exploderar och 6 soldater stupar. Fasten den stackars fänriken sammlat samtliga av sitt regementes officerare och visat var minorna låg... Att sex soldater stupar tyder på att de inte lytt order och sin utbildning. inte ens stridspar (två soldater, och minsta enhet) har minst 5m ifrån varandra. en truppmina har max 2-4m verkansområde där den sällan dödar...

Frågar du mig så är de inte att göra bort sig. Det är snarare naturens gång, många väpnade män, obligatoriska procentuella offer...

Åtala Evren och de andra som tagit makten från folket ! Låt folket få avgöra vad som är rätt och fel ! Militären ska skydda oss från terrorism och andra vidrigheter som skulle kunna krypa över gränsen, inte avgöra vem och hur landet styrs !

Feffe, du är trots allt stolt din jävel ! Selamlar kardesim !

Sancak Beyi Emre

Ferhat sa...

Sancak Baba:

Vad för det osmanska riket för nåt? Jo, ett rike där makten var samlad hos en stjärna (sultanen) i Palatsen i istanbul. Vid sin sida hade han ett slags Råd som gav honom tips emellanåt. Hur kunde en stjärna (sultanen) och hans Råd upprätthålla sin makt? Flera faktorer spelade en roll. Bland annat accepterade ALDRIG osmanerna att kapital samlades hos få. Jordbrukare i all ära, men aldrig några feodalherrar som kunde bli tillräckligt rika eller inflytelserika för att ifrågasätta Sultanens makt.

När inre uppror uppstod så skickade Sultanen inte sina förhandlarem, utan sin arme som slaktade hejvilt. Så Sultane kunde upprätthålla sin makt genom en FET och STARK MILITÄR.

Nu till den första kemalistiska republiken.

Ataturk kom, han bildade sin republik och parti. Men vad är en republik utan flera partier? Svaret är NADA. Så när Kazim Karabekir (krigshjälte och general under BEfrielsrkiget) startade ett parti så slutade med att han fick sitta i husarrest i 15 år.

Så vad är då skillnaden mellan kalifatet/osmanska riket och Ataturks republik och den turkiska republiken idag?

Vilka har makten?

Svar: Byråkratin och en liiiiiten kemalistelit!

Vilka upprätthåller deras makt?

Svar: En militär som idag kallar sig för TSK/Turk Silahli Kuvvetleri och inte Osmanska Armen.

Samma visa alltså.

Problemet med Den kemalistiska republiken är större än det problem som osmanerna hade. Under ottomanernas tid så slog man ner upprorsmakare. Aleviterna massakerades vid flera tillfällen.
I Kemalistan så blev i stort sätt hela befolkningen "fiendeförklarade".
1) kommunister hängdes. Även när Sovjet föll så levde Kemalistan med det sk "kommunisthotet".

2) Kurd islamister slaktades.

3) Anatolianska muslimer

och massakrer på aleviter har fortsatt sedan 20-talet och fram till 90-talet.

Samma gamla visa.

Närdet gäller artikeln så undrar jag var den interna undersökningen är. Varför gör aldrig TSK några sådana? Och om de nu görs, dvs intern utredningar, så varför är dom inte offentliga?

Idag gick Turkiets ÖB ut och skämde ut sig åter igen! EN albay/löjtnat skriver under ett papir om att krossa landets folkvalda regering och Fethullah Gulen-rörelsen. En militäråklagare startat en utredning som tar slut innan den ens hunnit börja.

Ser du problemet SancakKardes?

Ponera att Gurgin Bakircooglu anklagar mig för att ha gett honom en osmansk örfil så att han tuppat av. Anta vidare att han vaknar upp i skogen i Höör trakterna med en fez runt snoppen. Han lyfter på fezen och ser att hans förhud är avlägsen.

Han anklagar mig för detta ingrepp och kräver upprättelse.

Hur rätt är det i det här fallet att min bror eller far håller i förundersökningen/utredningen?

Kommer inte min far eller bror att vara partisk?

Idag gick Basbugu ut och sa att dokumentet där militärer påstås ha planerat en militärkupp är falsk. Jaha, men varför går han då och uppmanar EN CIVIL ÅKLAGARE till att inleda en förundersökning för att ta reda på vem som skapat det "falska dokumentet".

Vilken PAJAS! Vilket skämt!

Och tyvärr, så kan vi inte kalla Turkiet för en genuin demokrati när landets militär kan klampa in på de civilas område och diktera villkoren.

Det finns tre saker som är bra med turkiska militären och det är:

1) Våra fredsbevarandetrupper i Afghaistan.

2) Våra fredsbevarande trupper i Libanon.

3) Våra trupper som bekämpar pirater i Somalia.

Annars är det bara att konstatera att den turkiska militären är uppbyggd på en anti-demokratisk tanke med en sjuhelvetes massa medlemmar som hör hemma på dårhus.

Det är med en sexuell njutning som jag får bevittna en turkisk befolkning som mer och mer ifrågasätter sina myndigheter och institut och som ställer krav.

Så vad är nu skillnaden mellan den kemalistiska byåråkratin och Sultanen under osmanska riket?

Vad är skillnaden på den funktion som Sultanens starka arme spelade och den turkiska militärens?

Dags för en Ny Republik!

Den kemalistiska Republiken måste ersättas!

Jonas W sa...

Skamligt att det i en teokrati som Iran förs en kamp för demokrati,medan den sekulära turkiska republiken fortfarande får diskutera militärens kupplaner.

Synd!