torsdag 21 maj 2009

Ockupanter eller intervenering mot en militärjunta som gav sig på ett sitt folk?

Det börjar sakta men säkert bli en sedvana att öppna upp sina arkiv för att hjälpa de manipulerade och okunniga spekulanterna om historia. Den senaste gången nu kan få samtliga kritiker och tvivlare att knipa käft om varför Turkiet gick in och säkrade en minoritet i Cypern.

Britterna har efter många år öppnat en del av sina arkiv angående Cypern interveneringen. Intervenering är kontroversiellt, men också kritiserat när de uteblivit. Videon som dammats av från brittiska källare är inspelad av en journalist vars fordon vägrat starta, som då valde att spela in det han såg. Videon visar hur det ligger döda Turkar på områden där kriget inte nått, fångläger utan skydd mot egentligen något (bara det lilla som visas i klippet nedan tyder på att man skulle kunna få en saftig ersättning för brott mot lantkrigs konventionen och hur civila/militärer ska behandlas) och att anklagelserna om att Turkiet skulle ha avrättat sina fångar nu även motbevisas med rörliga bilder. En timmas film användes bara knappt tre minuter i brittisk tv, det är också värt att notera.

Original klippet från britterna är drygt 60 min lång, men det lilla jag lyckas lägga vantarna på är små drag ur den. Men även den räcker en bra bit på vägen.

Hürriyet Video'larını izlemek için Flash 7 veya daha yüksek eklenti yüklenmeniz gerekmektedir. Yüklemek için tıklayınız!!!


Nu ser vi effekten av vad som händer med öppenhet och arkiv öppnandet som varit ganska aktuellt på min blogg. Men frågan är om detta kommer få Armenien att hyckla än mer, för det blir ju än tydligare att väldigt lite av kritiken som riktas saknar substans. Detta är dock något som Anti-Turkiet klubben kommer förkasta…. Tja, förkastar man videoinspelning från en direkt icke-involverad tredjeparts journalist som inte har intressen och väntat i mer än 30 år innan man visade upp den i helhet, förkastar man en sådan källa så vet jag inte vad man ska utgå ifrån :)

Äntligen får vi upprättelse och sanningen kommer fram !

Emre

9 kommentarer:

Anonym sa...

Men dra åt helvete du också.

Cypern har alltid varit Grekernas och kommer att förbli det.

Ut med turkarna!

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

O Turkiet säger motsatsen .. Ska vi slåss en runda till eller ? Du har väl inte glömt hur det gått varje gång grekerna varit på äventyr mot turkar? Kanska ska främst ni då söka en fredlig väg. Trött på pappskallar som först bjuder upp till dans, men grinar sen när de åkt på stryk.... Typiskt !

Emre

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Ska även säga att jag inte glömt det som gjordes i bla Izmir innan dessa fick ta sig ett dopp i havet. Låt oss besparas sånt i framtiden, nästa gång är vi inte lika översende och goda, nästa gång blir det inte vatten det badas i!

Sancak Beyi Emre

.E. sa...

Alltså det är lite tråkigt hur utveckligen varit emellan Turkiet och Grekland. Visst man förstår att Grekerna inte är så glada över att ha varit turkiskt X antal hundra år, men att hata Turkiet som man gör är ju i mina ögon väldigt besynnerligt.

Tänker främst på att det var dem själva som attackerade Turkiet under WW1 och då användes som lakej av britterna.

Att man då rensade Turkiet är det liksom ingen Grek som känner sig vid.

Att man trampade på den Turkiskaflaggan i Izmir är liksom inget man känner sig vid, noterbart är ju hur Ataturk erbjöds göra samma sak, trampa på den besegrade nationens flagga, valde att avstå och bad folket lyfta bort flaggan för att på så sätt visa respekt åt grekerna. Då han faktiskt var Turk född i vad som idag är Grekland.

Att man nu som Grek har magen att avsky Turkarna för att man invarderade Cypern är ju ett stort skämt, med tanke på att Makarios då lät mörda Turkar till höger och vänster.

Här är väl ett fall av "Folkmord", då man rensar ön på Turkar, trots att Ottomanska riket i flera hundra år haft ön i sin ägo och turkar där funnits.

enligt mig är Cypernfrågan ett hyckleri ifrån så väl Grekcyprioterna som EU. Det är inte Turkarna som skapat problemen på ön, tvärtom, det är grekerna. Detta är FAKTA och kan inte stridas emot på något sätt, med tanke på att det är dokumenterat.

Annars måste jag säga att det är synd att klyftan finns emellan Greker och Turkar. Skulle faktiskt tycka det är dags att gräva ner stidsyxan från båda hållen då nationerna är väldigt lika.

Grekerna har ju ärvt hur mycket som helst av Osmanskariket, det är även det fakta.

Sancak Beyi Emre sa...

E:

Greker och Turkar har levt ihop väldigt länge, friktionen emellan är enbart idiotisk nationalism och drömmar politik. Vem fan tror att Turkiet invaderar Grekland? Eller att Grekland ska ge sig ut på nya äventyr för att bilda stor-grekland? Vi har ju sett ett antal gånger hur det gått. Kan inte dessa medeltida tänkande bönder ta upp en bok och läsa och anstränga sig för att förstå hur världen fungerar idag?

Det lustiga är att Turkiet inte gnäller över all skit vi fått utstå med, men alla som mött oss på slagfält har alltid något att skylla på. Armeniska rövarband kom upp med folkmord, vissa Assyrier kände sig utanför o kokade ihop en liknande teori och nu har vi PKKurderna som allierar sig med dessa. Jag menar, har du hört någon statsanställd eller annan ledare gått och gnällt över det tex. Grekerna gjorde när de härjade i anatolien? Eller det som gjordes i Cypern? Eller gnällt utan över det armeniska rövarband gjorde eller ryssarna för den delen? Det armenierna gjorde Azeri-turkarna? Eller vad britter och fransmän gjort? Är det bara Turkiet som har den toleransen som FN-stadgan och MR förespråkar?

Det är dags för EU att sluta hyckla och bli en seriös organisation. I mina ögon så tappar alla deras ord och handlingar värde med så uppenbar hyckleri, för okunskap är ingen ursäkt i detta millennium. Dagens Turkiet har spridit sin egen och tagit åt sig själv av väldigt många kulturer. Att mista Turkiet som medlem skulle skada förtroendet i den muslimska världen ögon för EU. Vill man det, så är det bara att säga det rakryggat, inte genom att hålla på med en massa dumma spel.

Emre

Anonym sa...

Cypern har inte varit under grekisk styre. På 1500 talet erövrades ön av turkar och var turkisk framtill 1800 talet då engelsmännen tog över det administrativa styret och förklarade ön som brittisk koloni efter första världskriget. Den turkiska invasionen av ön 1974 stoppade just den planerade föreningen av ön till Grekland efter att engelsmännen drog sig tillbaka.

Historisk sett har Cypern varit turkisk. Befolkningsmässigt har grekerna dominerat men aldrig haft en hegemoni över ön.

.E. sa...

EU är ett skämt utan dess like och våra politiker som smörar för EU är värre. Skit i EU, vad ska vi med dem till?!

Gå ihop med Israel, Azerbadjan och gamla turkstaterna i Asien istället för att försöka passa in i EU.

Turkiet borde agera för att hjälpa folket i ÖstTurkiet/Uyguristan istället för att involvera sig i en organisation som består av en hel del fiender, som exempelvis Frankrike och Danmark.

Speciellt Danmark är ju ett riktigt stort skämt, skrämmande att vi har en så pass främlingsfientlignation så nära oss som Danmark. En nation där Knark flödar i massor och man envisas att skydda Muhammedkarikatyrerna än idag.

Sancak Beyi Emre sa...

E:

Tell me about it... EU är som sagt ett skämt, och visar gång på gång att man vill vara en sluten kristen sekt. Visst, låt de moderna korsriddarna sitta runt sitt runda bord smida planer, men sitt för fan inte still utan en motsvarighet som neutraliserar detta.

Jag litar på Turkiet, jag är helt säker på att en lösning kommer! O då vill jag se hur länge EU står på benen innan den upplöses ..

Emre

Feffe Botan- Born to be pilsk sa...

E:

Åk till Turkmenistan om EU inte passar då!