lördag 2 april 2011

Vi minns armeniens folkmord på turkar i Khojali

Det var ett tag sedan årsdagen var, men jag vill hedra offren och förbanna förövarna. Jag hoppas att detta också erkänns som ett folkmord av den svenska och många andra parlament, som har en tendens till att rösta igenom fiktiva folkmord, men inte tagit sig tiden att se över de verkliga.


Det som hände i Karabag konflikten, där Khojali folkmordet ägde rum, är en urgammal barbarisk armenisk revolutionär tradition. Samma man försökte med under WWI. Då man försökte rensa ut muslimer ur det område de ansåg vara Armenien, endast för att de inte var i majoritet själva i den mark de gjorde anspråk på. Hur motiverades detta ? Invasionsmakterna hade utlovat territorium på den mark där man var som tätast. Men det slog tillbaka då, de kurder, turkar och araber man gav sig på, var i första skedet passiva och rädda. Sedan slog även den befolkningen tillbaka, vilket ledde till att Osmanska riket fattade beslutet att flytta upprorsmakarna. Detta är en generell tradition i multietniska stora riken. Men i Karabag hände det samma. Perversa drömmar om ett ”stor armenien” angrep man Azerier utan förvarning och massakrerade tills man fick en armenisk majoritet. Karabag är Azeriskt territorium som fortfarande i skrivande stund ockuperas av en utländsk krigsmakt.


Att bla. Den svenska riksdagen lyfte frågan om ett s.k. armenisk folkmord var som en loska i ansiktet på den turkiska befolkningen runt om i världen. För de illdåd och flera folkmord, för det är just vad det är, de revolutionära armenierna begått nämndes inte. Därför vill jag i alla fall visa min ståndpunkt, att de som anses vara offer är de egentliga förövarna och att jag förbannar dem. Minns offren i Khojali och få de som blundade för detta och även tog steget längre genom att erkänna ett påhittat armeniskt folkmord att öppna ögonen och även se vad deras politiska spelmarker åstadkommit.


Karabag turktur, ve turk kalacak. Nasil cözulur bu sorun ? Mustafa Kemalin dedigi gibi, GELDIKLERI GIBI GIDERLER !





The Sunday Times : "Armenian Soldiers Massacre Hundreds of Fleeing Families" (March 1, 1992) Artikel från samtiden i Times Mer information Mer



Sancak Beyi Emre

104 kommentarer:

Anonym sa...

Eftersom osman o emre verkar vara de mest "aktiva" när det kommer till turkiet o deras politik så skulle det vara intressant att få höra om vad ni anser om BDPs senaste krav, att kurdiska barn inte längre ska behöva säga "skolversen". I den säger man bl.a. att man är turk.

Skulle även vara intressant om fler kom med sina åsikter..

Anser ni att BDPs krav är en rättvis och realistisk krav?

Sancak Beyi Emre sa...

Om något sådant ska ske, så ska det gälla för alla turkiska barn. Jag tycker att mycket som görs i skolan, vad gäller dessa verser osv. egentligen är onödiga och kan trappas ner eller tas bort. MEN det ska inte vara någon speciell behandling för någon. BDP:s krav generellt är absurda och inget seriöst att ta ställning till. Mycket av det man gör är investeringar inför valet då chavunist hardcore PKK kurder måste smöras för.

Lustigt att det varit lugnt ett längre tag och knappa tiden innan valet börjar man med "protester" och minor och bomber smäller av ?

Man har brukat mer våld, skapat elände, terror och uttalat saker som skulle få en utvisad från tex. Sverige. Allt detta i demokratins namn, och i sina s.k. "demokratiska fredstält". Allt är investering inför valet och ett bevis på att det man säger bara är skitsnack och att man varken vet eller kan bättre.

Emre

Anonym sa...

Varför ska kurdiska barn som lärt sig tala kurdiska hemma, söner och döttrar till kurder tvingas till att sjunga "jag är turk" i den turkiska skolan?

Sancak Beyi Emre sa...

Varför var då jag, som lärde mig turkiska hemma, tvungen att sjunga att "jag vill leva, jag vill dö i norden" varje fredag i skolan ?! Eller att Karl XII hade 100 tusen man ?! Fick ordagrant stå i givakt på kungens födelsedag. Saker som man tar med en klack spark på annat håll blir en fråga om liv o död på annat håll. O det hyckleriet får mig att sakna 90-talet. Var jag tex. förtryckt för att jag bar den svenska flaggan på min uniform under min värnplikt fasten jag aldrig accepterades som svensk?! Även då utlovade jag i kontrakt att följa samtliga beslut om krigs insatser för Svenska staten ?

Det är bara onödig friktion man skapar över strunt saker. Vill du inte sjunga, sjung inte. Men motivera det på ett vettigt sett och håll det i en generell linje för Turkiet. Inte PKK:s perversa linje !

Är man så korkad att man inte ser en dum linje i dessa frågor, så tycker jag att man inte ska göra sig besväret att ens försöka följa skiten. Är du så korkad att du köper BDP/PKK:s propaganda om "fred och demokrati", så kommer du inte få ihop att ju mer "demokrati och MR" dessa förespråkar, ju mer våld mynnar det ut i, från DERAS SIDA ! Få mig inte att spilla ut det jag egentligen vet om dessa kräk, nu med 4 glas wiskey i mig !

Emre

Barbarbaba sa...

4 bardak whiskey, bir pazartesi gunde. Hayirdir Emre bey kardes? hehe :)

Kul att Turkiet spelar en viktig roll för freden nu när det är som värst i mellanöstern. Samtliga länder ser verkligen upp till AKPs regering, det betonas hela tiden. Om dessa länder skulle få likasinnat ledarskap som vårt skulle ingenting kunna stoppa hela regionens utveckling.

Jag har mest hopp om Egyptien, otroligt smarta människor...

Osman F sa...

Anonym:

Varken kurdiska eller turkiska barn ska behöva säga skolversen! Denna skolvers är för mig en rest från det gamla militaristiska och nationalistiska Turkiet. Den turkiska identiteten är SÄKRAD för alla framtid och liknande reliker behövs inte längre.

I Turkiet finns det även en obligatorisk kurs för gymnasister som heter "Nationens säkerhet" eller liknande. En tomtenisse från militären brukar komma då och spy ut militärens propaganda. Denna kurs måste slopas också.

Den turkiska grundlagen där det stadgas att ALLA medborgare är turkar måste ändras. Tittar vi på den svenska grundlagen så står det ingenstans att alla medborgare i riket är svenskar, utan svenska medborgare. Den turkiska grundlagen bör ändras så att det framgår att ALLA medborgare är turkiska medborgare.

Kurdiska barn från Izmir till Van ska ha rätt till undervisning på sitt modersmål. Detta krav är lika naturligt som att besöka toaletten när man är skitnödig eller att man gäspar när man är trött. Däremot motsätter jag mig skolor där undervisningen endast är på kurdiska.

BDPs krav på federation motsätter jag mig. Det är inte en bra lösning för Turkiet där över 60% av landets kurder lever i väst. Däremot måste centraliseringen avvecklas. En decentralisering måste komma till stånd där medborgare känner att dom kan påverka på lokal nivå.

Tyvärr är BDP ett parti som leds och styrs av terrorister i Kandil och på fängelseön Imrali. Partiet livnär sig på våld och etniska motsättningar, liksom det turk-nationalistiska MHP. BDP bör ta avstånd från PKks våld och terror.

Vad har BDP för fler krav? Jo, att man ska sätta Öcalan i husarrest och federation. Dessa krav är inte realistiska.

Nåt mer du undrar över ?

Anonym sa...

Varje fredag i skolan?! vilken skola gick du på emre??!

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

En helt vanligt skola.

Feffe:

Vi står lika på den frågan. Den här artikeln säger ju sitt http://www.stargazete.com/politika/degistirilemez-3-madde-5-generalin-338991.htm

De som gnäller o gnyr över att "behålla Ataturks republik" bör även veta att inte ett dam korn är kvar av den. All skit som man idag slänger på Ataturk är egentligen våra kuppande Generaler och Inönus verk.... Det finns två sanningar vad gäller Turkiets politiska verklighet.

Emre

Anonym sa...

VAY ESEK SIPASI!! KAC BARDAK NE? ESEGIN BOKUNU IC! TUH SANA!

Sancak Beyi Emre sa...

HAHAHA ! Barbar, det var alltså en metafor. Spilla ut ilska över en flaska säger dem i skåne.

Emre

Anonym sa...

Varför är en federation orealistisk? Visst lever en stor del kurder i väst, men majoriteten i sydöst är ändå kurder.

Sancak Beyi Emre sa...

Anledningen till att det är orealistiskt är att i en demokrati så avgör majoriteten och inte minoriteten. Styr minoriteten då är det samma visa som i Irak under Saddam. Inte för att PKK:s "demokrati" skiljer sig från Saddams. Istället för federation så kan man decentralisera mer. Däremot är jag rädd att det skulle leda till än mer spänningar, då PKK faktis har inflytande på vissa politiker och MR organisationer.

Emre

Osman F sa...

Anonym:

Godag Anonym!

1) Kurdistan eller östra Turkiet där kurderna lever i majoriteten så har inte PKKs parti majoriteten av kurdernas stöd. I turkiska Kurdistan så röstar faktiskt 65% av kurderna på AK P medan resterande 35% röstar på BDP. Slutsatsen som kan dras av detta är att majoriteten av kurderna inte vill ha konfederation. Det finns även hur många undersökningar som helst där det framgår att över 85% av kurderna motsätter sig ett självständigt Kurdistan. Stödet för konfederation är högre, men över 70% av kurderna motsätter sig även konfederation.

Med andra ord så handlar inte kurdfrågan för dessa kurder om konfederation, utan något annat.

2) Ponera att vi en dag får en konfederation i östra Turkiet. Det säger sig självt att detta kommer att väcka motsättningar i samhället mellan turkar och kurder. Låt oss vidare anta att PKK efter ett tag kräver ett fritt Kurdistan. Det kommer i sin tur att leda till rejäla etniska konflikter mellan turkar och kurder. Turken i Istanbul kommer att be Istanbuls 2-2,5 miljoner kurder att "åka hem". Den risken finns.

3) I östra Turkiet är runt 35% av kurderna byväktare. Låt oss nu anta att PKK tar över i östra Turkiet. Finns risken för hämnd mot dessa klaner som allierat sig med den turkiska staten mot PKK? Mitt svar på den frågan är ett ja, eller att risken är stor. Vad har vi då i PKKs konfederation? Jo, ett inbördeskrig.

Liksom turkarna så är INTE kurderna ett homogent släkte och kan inte heller bli det. Medan PKK är en stalinistisk organisation så är Hezbollah en inflytelserik och stark rörelse som är islamistisk. Dessa två kurdiska grupperingar har även stred även mot varandra under hela 90-talet.

Detta argument handlar alltså om risken för inbördeskrig i Apoistan.

4) Detta argument handlar om att PKKs konfederation inte hade varit demokratisk. Det hävdar jag mot bakgrund av de beslut som togs under en kongress för ett par månader sedan. En paraplyorganisation för PKK kom då fram till att kommunism skulle utgöra grunden i en framtida konfederation. PKK medlemmar i Kandil skulle utgöra ordningsmakten i konfederationen.

Det är som bäddat för inbördeskrig.

Kära anonym, PKK är en organisation som dödat tusentals kurder i såväl Turkiet, Syrien, Irak, Libanon och Europa. 2003 försökte man misshandla den kurdiska nationalikonen Sivan Perwer. Nyligen dödshotade man honom och försökte misshandla honom igen under en konsert i Holland. Och det finns starka bevis för att PKK ligger bakom mordförsöket på den kurdiska sångaren Ibrahim Tatlises.

Är det dessa människor som ska styra din konfederation?

Listan över varför konfederation inte är en bra lösning av kurdfrågan kan göras lång.

Är det något mer du undrar över?

Anonym sa...

Sivan Perwer har den senaste tiden sjungit på diverse PKK fester. Och nu påstår du att han hotats av dem, på vilket sätt då?

Sancak Beyi Emre sa...

Det är skillnad på en "PKK fest" och en fest där man börjar skandera för PKK.

Det har hotats om våld om han inte är tyst och slutar kritisera PKK/BDP/KCK.

Emre

Osman F sa...

Anonym:

Jag listade upp ett antal argument MOT en konfederationslösning och det enda du frågar om är Perwer.

Ska jag utgå från att jag har övertygat dig?

PKK har hotat Sivan Perwer med döden. När 200 PKK medlemmar försökte storma hans konsert i Hag /Holland så fick man inställa;

http://www.nethaber.com/video/1640/pkk-sivanin-konserini-basti.html

Detta är man alltså beredd att göra mot en kurd-patriot som Sivan Perwer.

Ja, ni kan bara föreställa er vad fan man skulle göra med kurder som inte fiser enligt PKKs sätt.

Må Allah skydda det stolta kurdiska folket från PKK, Öcalan och Apoistan!

AMIN!

Anonym sa...

På PKK fester skanderar man oftast för PKK, det handlar bl.a om att visa sitt stöd för organisationen när man befinner sig där.

Sivan Perwer har aldrig kritiserat BDP, utan han stöder dem. PKK har han förr varit kritisk mot, idag viftar han med händerna när folk hurrar för apo.

Några lite enkla exempel:
(se: 0.15)
http://www.youtube.com/watch?v=vJptPy0eijo
(se: 2.40)
http://www.youtube.com/watch?v=T7FBfo_wDDU&feature=related

Det finns flera teorier gällande Tatlises. Hade det varit PKK som begått detta, så hade det varit till bl.a AKPs fördel, som för övrigt är påväg att få ibo som "hederskandidat" i partiet. Personligen tror jag därför inte att PKK ligger bakom det. Tatlises är trots allt älskad av många, trots/pga hans hoppande mellan olika etniciteter (människan är helt klart förvirrad över sitt ursprung).

Sedan har det funnits en hotbild mot ibo sedan långt tillbaka, och PKK har varit långt ifrån de enda som funnits med i denna bild.

Sancak Beyi Emre sa...

Jag kan komma till en fest, gapa, skrika och uppträda som ett djur. Gör det festen till den organisation som skanderar för ?
Perwer fick ju skit av självaste Apo för att han satte sig emot PKK/BDP linjen och kallades för förrädare.

Resten tycker jag Feffe får ta. Svara på hans frågor.

Ja, så det kan bli… Inte ens PKK bilderna på skytten övertygar alltså… Arma värld.

Emre

Osman F sa...

Anonym:

Polisen har tunga bevis för att PKK tillsammans med en maffiaogrnaisation ligger bakom mordförsöket på Ibrahim Tatlises. Anledningen är att tatlises skulle ställa upp i riksdagsvalet som kandidat för AK P.

Och när det gäller Perwer så stämmer det mycket bra att han sympatiserade med PKK. Men med tiden distanserade han sig alltmer från denna terrorrörelse. Anledningen till att man PKK medlemmar försökte misshandla Perwer 2003 var för att han bytt läger och anslutit sig till Barzanis KDP.

Se länken nedan: 2.10 in i videon kan man höra PKK sektens medlemmar skandera Biji Serok Apo för att sedan angripa Perwer:

http://www.youtube.com/watch?v=HFmCq9nzsQE

Anledningen till att perwer nu finns på PKks dödslista är för att han har flaggat för att komma tillbaka till Turkiet. Jag minns en intervju med Perwer för 6 månader sedan. Då sa han att han är beredd att komma tillbaka om Turkiet accepterar honom för den han är - dvs en kurd-patriot.

Jag säger det igen! Är PKk beredd att göra detta mot det kurdiska folkets största musiker genom tiderna (Tatlises må ha den fetaste rösten, men är inte i närheten av perwer som musiker), ja då kan man ju bara ana vilket helvete PKks Kurdistan skulle bli.

PKK borde lägga ner vapnen och PKK medlemmarna i Kandil borde komma ner. Våld och terror gynnar inte kurdernas legitima kamp- att få leva i ett demokratiskt Turkiet som turkens jämlike och i välfärd.

Men det kommer ta väldigt lång tid innan PKK frågan har lösts. Nyligen var det Öcalans födelsedag och PKK medlemmar vallfärdade till hans by. Huset som han växte upp i pussade man på medan andra rabblade PKK-böner. Andra skrapade ihop jord i flaskor för att ta med sig hem.

Sekterism!

Osman F sa...

Anonym:

På vilket sätt är Ibrahim Tatlises förvirrad över sitt ursprung? Skriver du så för att han i egenskap av kurd tar avstånd från PKK? Ja, då är ju den överväldigande majoriteten av Turkiets kurder "förvirrade över sitt ursprung".

Tatlises är en legend i Turkiet. Han är älskad av miljoner turkar och kurder. Han sysselsätter tusentals människor i sina företag och har stora investeringar i irakiska Kurdistan. Dessutom är han från en stad som heter Urfa. En kurdisk stad känd för sina hjätedåd under befrielsekriget.

Flera av BDPs parlamenstledamöter kan inte kurdiska, och så sitter du här och säger att Ibo är identitetslös? Driver du med mig?

PKK representerar INTE Turkiets kurder.

När fan blev stalinism och dumnationalism en del av den kurdiska identiteten?

Sancak Beyi Emre sa...

PKK skulle jag vilja snarare säga är mer benägna att assimilera kurder till en ny etnicitet som man endast kallar "kurd". Tänk efter, kod namn som raderar din personlighet, endast turkiska som officiellt språk i HPG, banka skiten ur alt. döda kurder som vill annat än deras linje osv. Det finns mycket de gör som jag ser som en fortsättning på Evrens politik.

Emre

Anonym sa...

Tatlises har aldrig sagt att han är kurd, trots att det är uppenbart. vid något tillfälle sa han dock att hans far var arab och mor kurd, för att sedan tillägga "ben turkum, turk oglu turkum".

Anonym sa...

Har sett bilden och man blir helt klart misstänksam över äktheten. Stöder inte PKK, men bilden som har visats är rätt så "övertydlig" för att vara äkta. En bild, med perfekt skärpa, på en man med kurdiska kläder och en kalashnikov bredvid honom med symbolen (flagga) riktat åt kamerans håll.
Skulle kunna vara direkt tagen från serien "tek turkiye".
AKP är, liksom PKK, inte fri från fula trick.

För övrigt är det lätt roande att se hur du emre till en början anser att turkiet kan dra ner på det "nationalistiska", för att sedan försvara det när en annan har sagt sin åsikt om kurdiska barn som tvingas kalla sig för turkar. Det visar vad hela den här sidan går ut på (för din del), att försvara turkiet i alla lägen - oavsett hur sann och rättfärdig kritiken är.
Har du själv kritiserat det så försvarar du det senare om kritiken kommer från någon annan, "turkversen" är endast ett exempel.
Kan också tillägga att dina svar är nästan alltid onyanserade, detta börjar du själv märka, och därför vänder du dig till osman som är tydligare med sina argument (trots för mycket AKP propaganda).

Mille

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:
Tatlises får väl vara vad han vill, så länge målgruppen accepterar in honom ? Han är känd som en kurdisk sångare, men har även arabisk härkomst. För att göra det än klurigare så är han även turkisk medborgare. Om Zlatan blir svensk för att han har svensktmedborgarskap, kan inte Ibo som kurd bli ”turk” med turkiskmedborgarskap ? Hela frågan är så diffus för att kontexten skiljer sig åt. Men BDP pekar ständigt åt Europa, ständigt citerar man vänsterfilosofi; men just denna bit missar man. Begreppet som inte är accepterat i Europa (bäst möjligen i Storbritannien), är accepterat i USA och Turkiet (mycket pga det Osmanska arvet). Man kan vara kurd och ”turk”, då turk handlar om en nation och en medborgerlig gemenskap och säger i sig inget om etnicitet. Precis som Zlatan, han är ju Osmansk ättling från Balkan, men tillhör den svenska gemenskapen och är då svensk.

Anonym2:
Bildens äkthet har jag försökt undersöka på kurdiska hemsidor, där jag iaf inte tror på något lurt. Däremot gillade jag inlägget på Youtube, om att det var ”förklädda turkar” som slog Perwer.

Det är inte nationalism, det är hjärntvätt om du frågar mig. Kurdiska barn ska inte behöva kalla sig för turkar, men finns en läroplan så ska den följas. Ska den ändras, så måste den ändras för alla, dock skulle BDP ses med misstänksamhet med ett sådant krav idag. Däremot tycker jag att sådant ska bort, man ska få tillfället att bilda en egen tanke och uppfattning utan att behöva tvingas till uppdiktade tokverser. Anledningen till att jag blev arg är för att ingen ägnade en tanke åt detta när det skedde i Sverige för inte länge sedan. Men när det sker i Turkiet så blir det ett jävla liv om förtryck. Det finns flera aspekter på dessa onödiga moment i skolan, men min generella tanke är att dessa ska fasas ut.

Sjunger du den svenska nationalsången ?

Emre

Anonym sa...

Osman:

Jag har inte frågat om Sivan Perwer, finns fler "anonyma" än mig.

Dina teorier om vad konfederation kan leda till har jag viss förståelse över. Men när det kommer till vad konfederation kan leda till, då går du helt klart till överdrift.
Majoriteten i Kurdistan (eller ens resten av turkiet) vet förmodligen inte vad som menas med en konfederation. Därför tror jag också att det skrämmer folket när man talar om något som har med "självstyrande" att göra, efter åratal av hjärntvättning om att "turkiet är ett". Har man inte kunskap om det, så kan man inte heller stöda det.

I irak har man ingen konfederalism, utan ett större självstyre än vad just konfederalismen innebär. Exempelvis har man självständiga inkomstkällor, t.ex. sluter man egna (affärs-/handels)avtal med andra länder. Detta är bland det som inte är tillåtet i en konfederalism.

barcelona är en självklar del av spanien, new york är en del av USA. Här råder konfederalism.
De styrande (partier) röstas till makten. Staten har fortfarande huvudmakten.

Vid en konfederalism kan man bl.a. ta vara och garantera språket och kulturen. Något som för kurdernas del, varit mer eller mindre hotad.

Man kan även skapa en slags "garanti" för att faschistiska/militära krafter inte tar lika stor plats längre i turkiet. Staten ska bestämma över militären, inte tvärtom.

Idag har en del framsteg gjorts. Men mycket återstår. Hemspråk har man exempelvis inte rätt till, militärmakten finns det ingen garanti mot och framförallt; att folkets röst ska få synas och höras är av största vikt.

Konfederalism är en form av decentralisering. En sådan som turkiet behöver.

Vad för slags decentralisering syftar du på?
Du har ju skrivit att en sådan behövs.

Osman Feff sa...

Anonym:

Vilken jävla kotte som helst vet att denna Ibrahim Tatlises är en kurd från urfa. Han har säkerligen släkt som är araber. Som du kanske känner till så är ju Öcalan son till en turkmensk mor och en kurdisk far fråN urfa. Denna Öcalan kunde inte ett ord kurdiska när den djupa staten beslöt sig för att göra honom till Atatkurd.

PKK dödar människor som krigat för PKK i Kandilbergen i tiotals år. varför skulle man inte vilja ta livet av en inflytelserik kurd som honom?

Tatlises är kanske inte en kurdpatriot, men är PKK beredda att dödshota Perwer så är man nog beredda att ta livet av tatlises.

För övrigt så hatade min morbror som var polischef i istanbul under 80 och tidigt 90-tal Ibrahim tatlises. Han var MHpare och anklagade Tatlises för att stödja PKK ekonomiskt och ha sex med män i skogen.

Sancak Beyi Emre sa...

Decentralisering är inte konfedration. Skillnaden mellan delstaterna i USA och Turkiet skulle bli att dem har inte en massa idioter som kommer flagga för och förespråka för att enas med andra och bilda självständighet. Vad sa Sverige när Assyrier ville "köpa" Södertälje ? Eller när Skåne ville bli självständigt alt. Enas med Danmark ?

Det är bara i vänsterpartiets och socialdemokraternas utopi värld sådant händer. I den verkliga världen så ser det annorlunda ut.

Emre

Anonym sa...

Emre

jag kan inget annat än att skratta åt ditt "argument", eller vad det nu var..

Att få in sossar, vänsterpartiet, södertäljes assyrier, usa, turkiet, konfederalism och danmark i ett.. hur lyckas du?! Och att sedan påstå att konfederalism inte är decentralisering tyder, milt uttryckt, på att du lider av okunskap.

Som någon annan tidigare har nämnt så är argumentationer (och politik) tydligen inte din grej. Det räcker visst inte med att ta kurser i "konfliktkunskap" för att få dem förmågorna.

Sancak Beyi Emre sa...

Konfederation är decentralisering, absolut, men här handlar det om att bilda en ny stat. Det är inte decentralisering i den meningen, för man drar en jurisdiktionsgräns. Det blir en ny stat som är bunden till en annan. Ska Turkiet ge ifrån sig mark, för att det ska bildas en ny och sedan ha någon form av formell förbindelse över detta ? Hur "hel" och fredlig är Irak idag ? friktion mellan Bagdad och KRG ?

Tror du att det är ett alternativ i Turkiet ? Det är nog snarare du som bör ta några kurser min vän.

Tänk mer basiskt, varför har man krigsmakter och varför blir det krig ? Försvara sitt territorium är svaret. Om ett sådant förslag går igenom mot majoritetens vilja, vad händer då ? Sen har du aspekter som NATO status osv. som indirekt hindrar än intervention som i Libyen.

Jag är både politiker och konfliktsvetare. Tyvärr är jag av den ödmjuka typen som ändå tar 2min att svara snorungar som dig, som inte tänker längre än vad näsan sticker ut.

Emre

Anonym sa...

Ojojoj emre lite substans denna gång, grattis(!).. men den räcker nog inte till ändå.

Ingen har bett dig om att ta kurser, däremot verkar det som om de kurser du haft inte ha varit till någon nytta för din del.

I en konfederation "tillhör" man landet i helhet, därmed "ger" turkiet inte bort mark.

Jag har tidigare tagit irak som exempel. I iraks federalism har man en större makt än vad konfederalism innebär, för kurderna. Därför kan man inte påstå att det är direkt konfederalt.

Man kan inte heller jämföra turkiets styre med iraks. hur det har slutat för kurderna i irak beror till stor del på internationella interventioner, för turkiets del är sådana inte i sikte.

Med de inlägg och argument som du tidigare har haft, så är det ändå modigt (om än dumt) att du ens förmår dig att kalla någon för snorunge. pinsamt.

Sancak Beyi Emre sa...

Enligt dig möjligen, men poängen och uppdragen jag får säger sitt. Tack för kritiken.

Det är just där det spricker min okunniga vän, bara det där uttrycket ”tillhör” skaver. Du som verkar ”sååå kunnig” i freds- och konfliktsvetenskap har säkert beaktat kulturella och historiska aspekter på ett sådant förslag ? Eller maktbalanserna ? Population och politiska problemen ? Majoritetens syn (det är ju kriteriet för en representativ majoritetsstyrd demokrati) ? Det är bara vissa aspekter man bör ha behandlat och analyserat innan man ens tänker tanken på att ta upp ett sådant förslag.

Tillhör KRG fortfarande Irak, mer än på papper ? Där finns mycket som säger emot. Vad Irakierna gör med sitt land är deras ensak, men Turkiet avgörs uteslutande av vad Turkiska medborgare vill och ingen annan.

Anledningen till att jag berör dessa båda (konfederalism och federalism) är att skillnaden inte finns i Turkisk kontext. Ett av anledningarna är att BDP representanter ständigt snackar om att enas med sina bröder i söder, bilda egen armé och riksdag med allt vad det medför.

Mitt intryck av dig är tyvärr inte högre.

Emre

Anonym sa...

KONFEDERATION OCH FEDERATION?? NOG BORDE BÅDE DU, EMRE, OCH ALLA ANONYMA HA INSIKT OM ATT TURKAR ALDRIG GÅ MED PÅ EN DELNING AV LANDET. VARJE TURK SKULLE IN I DET SISTA KÄMPA MOT EN DELNING. EMRE, DISKUTERA INTE ENS FRÅGAN!!

Sancak Beyi Emre sa...

Det du säger, är den ståndpunkt jag försöker förklara. Men tyvärr har motparten lite svårt att förstå allt som inte är vänsterorienterad pervers utopi. O tyvärr stöttar man oftast PKK i denna punkt.

Emre

Osman F sa...

Vem fan vill styras av en stalnistisk-sekt som PKK? Kurder som röstar på BDP skulel ALDRIG vilja ha ett Kurdistan som styrs av dessa fanatasiska kommunist-nationalister. Det är ju för fan fakta. Shit, kurderna vill INTE ha konfederation eller federation.

Denna diskussion är ju larvig, speciellt när vissa här inne vägrar att bemöta mina argument MOT en konfederationslösning.

Gilla läget PKKurder! Öcalan kommer aldrig att bli ledare i någon Kurdistan eller konfederation. Han är en pajas som käkar kebab med ultra-nationalistiska pajaser som är medlemmar i Ergenekon.

Sancak Beyi Emre sa...

Vem vill leva under stalinism/marxism/lenninism/Maoism över huvudtaget ? Oavsett vad ett sådant land skulle heta ?

Emre

Osman F sa...

Vi glömmer en sak här; Att få undervisning i sitt modersmål är en MÄNSKLIG RÄTTIGHET! Att få ge uttryck för sin kultur och identitet är en MÄNSKLIG RÄTTIGHET. Men att få bilda en federation eller konfederation är INGEN MÄNSKLIG RÄTTIGHET!

Jag ser hellre fram emot ett demokratiskt Turkiet där vi har generaler som öppet står för sin kurdiska identitet. Idag har vi en finansminister från självaste Batman. Han är stolt turkisk medborgare, kurd och hjärnan bakom Turkiets blomstrande ekonomi.

I Apoistan hade man förmodligen fängslat honom. Han är ju inte stalnist.

Sancak Beyi Emre sa...

Jag tror att det främsta hotet mot just den utvecklingen är PKK igen. Det måste dyka upp modiga individer som vågar utmana PKK. För i dagsläget har man indirekt monopol utåt genom terror. Även om AKP är det största "kurdiska" partiet.

Emre

Osman F sa...

Jag har ALLTID hävdat att BDP och CHP är två kemalistiska partier- det ena turk-kemalistiska och de andra deras kurdiska efterapare. Här har vi deras dolda samarbete inför valen:

CHP, BDP engaged in covert election cooperation, daily claims

http://www.todayszaman.com/news-240730-chp-bdp-engaged-in-covert-election-cooperation-daily-claims.html

Länge Leve Den Anatolianska Liberal-konservatismen! För ett kemalist, apoist och nationalistfritt Turkiet i Tiden!

Anonym sa...

Osman, rösta gärna på din forne favorit Altan Tan i parlamentsvalet. ;-) Han ställer upp i Diyarbekir bytheway. :-)

Osman sa...

Anonym:

Hehe, du minns! Problemet är bara att att denna Tan som utger sig för att vara islamist eller islamdemokrat har valt att ta plats i ett marxist-leninistiskt parti. Bara det säger rätt mycket om vad han är ute efter. Först var kommunist, sen blev han islamist, sen tog han plats i ett pro-kurdiskt parti, för att sedan bli islamist igen och är nu kandidat för PKKs parti.

På den tiden när jag gillade honom flirtade han med AK P (kanske i förhoppningen att få ett erbjudande från partiet att kandidera för parlamentet). När han insåg att AK P inte var intresserad av honom skruvade han upp kritiken mot AK P. Inget fel i det, men när han slutade kritisera BDP och PKK helt och hållet så insåg jag att han vänder kappan efter viden.

I vilket fall som helst är det en stark kandidat som utan tvekan kommer själa islamistiska röster från AK P. Det är en stor synd att AK P inte kandiderar med mer namnstarka kandidater i östra Turkiet. Jag tror tyvärr att BDP kommer få 30-33 kandidater från Kurdistan, tyvärr. AK P är inriktad på MHP rösterna. Målet är väl att MHP hamnar under 10% strecket, så man kan ta över deras platser.

Ja, det kommer bli ett jävla liv i parlamentet efter valet. CHP med sina kurd-alevitiska fraktion som nu tagit över partiet och Ergenekon tomtar och BDP-PKK med ännu fler parlametariker och mitt i allt detta MHP.

Det ska bli spännande att se valets resulatt.

Anonym sa...

Detta fakta skall riktas till dem som inbillar sig titt som tätt att AKP är den största "kurdiska parti". Här har ni fakta som skall bryta den lögnnen en gång för alla.

Kurd dominerande provinserna (obs! inte bara städerna, hela provinsen)ett utdrag från den senaste kommunvalet i Turkiet år 2009!!!
Provinserna;

Diyarbekir. 1 plats DTP

Batman. 1 plats DTP

Igdir. 1 plats DTP

Hakkari.1 plats DTP

Sirnak. 1 plats DTP

Merdin. 1 plats DTP

Mus. 1 plats DTP

Agri. 1 plats DTP

Bingöl. 2 plats DTP

Dersim. 1 plats DTP

Urfa. 2 plats DTP

Kars. 2 plats DTP

Bitlis. 2 plats DTP

Elazig. 4 plats DTP

Adiyaman. 4 plats DTP

Wan. 1 plats DTP

Siirt. 1 plats DTP

Erzurum. 4 plats DTP

Av 18 provinser har den Pro PKK och den kurdiska partiet fått förtroende för 11 av dessa 18 provinser.

Invånarantalet på dessa kurddominerande provinserna är ca 10 milj invånare.

Så min fråga är speciellt Till Osman, hur kan det stämma att AKP är den "största kurdiska" partiet när man jämför dessa statistik med verkligeheten???

Källa: YERELNET.ORG.TR

MVH Braveheart

Anonym sa...

Osman du slutar alldrig förvånna, minns vad du tyckte om Osman Baydemir i den senaste valet, samma skräpsnack komminsit ditt opch stalinist dit.. Senare hade du en annan uppfattning om honom den karsimastiske och populäre Baydemir var det???? Sluta Hyckla Osse. Som Demirtas sa AKP skall rensas ut, det börjar i Colemerg (Hakkari) sen forsätter vågen.

BDP kammar hem minst 33 ledamöter, glöm inte mina ord;)

MVH Braveheart

Osman F sa...

Anonym:

Nej, AK P kommer fortfarande att vara det största kurdiska partiet efter valet. Är det inte ni PKKurder som påstår att det finns minst 20 miljoner kurder i Turkiet? Låt oss anta att 10 mijoner av dessa kurder har rätt att rösta. Varför får då BDP max 2,2,5 miljoner röster i ett land med 20 miljoner kurder?

Jag lyfter gärna fram de BDP politiker som vågar föra en egen linje fri från PKKs och Öcalans. Baydemir gjorde detta och tystades sedan av PKK. Samma sak med Ahmet Turk nåt år efter valet 2007. Under ett tal i irakiska Kurdistan avslöjade han att PKk bara var ett hinder för kurdernas kamp. Det ledde till att han först fick lämna sin post som partiledare för att sedan bli det igen.

Att prata om en våg är att ta i. AK P är uppenbarligen ute efter att få ändra den turkiska grundlagen på egen hand. Därför är det av ytterst vikt att MHP hamnar utanför parlamentet eller får så lågt stöd som möjligt.

Att BDP har 20 eller 40 parlamentariker i det turkiska parlamentet är inget problem. Vad som är problematiskt är PKKs terror i bergen och KCKs terror i kurdiska och turkiska städer. Så länge denna kan kontrolleras 8dvs förhidnras) så kan kurdfrågan få en lösning.

Anonym sa...

Jag vet. :-) BDP kommer utan snack att få över 30 platser i parlamentet vilket är asgrymt! Man själ inte enbart röster ifrån AKP utan håller också på att bli ett parti som representerar något större. Se bara på att partiet har presenterat den förste officiellt syrianske parlamentskanditaten i Turkiska republikens 80-åriga historia i Mardin/Merdin. Man har också turkiska kandidater. Man håller helt enkelt på att utgöra en ny demokratisk block i den turkiska politiken. Turkiet behöver den demokratisering som BDP har att erbjuda och Turkiet behöver leva med att detta parti bara kommer växa när det inte längre finns kvar några effektiva metoder att marganalisera demokratirörelsen. Så länge som de andra partierna fortsätter med att förespråka anti-demokrati så är de dömda till att se när BDP fortsätter att växa. Det är inte bara kurder som röstar på BDP, se på andra minoriteter men också en växande skara turkar som vill se förändring, demokrati och ett garanterande av mänskliga rättigheter i Turkiet och Kurdistan.

Anonym sa...

Osman, AKP får en massa platser i parlamentet som BDP egentligen skulle ha fått om de passerade 10 procentsspärren. BDPs kandidater får ju ställa upp som självständiga kandidater vilket gör det extremt svårt för BDP att få representation i parlamentet. AKP får platser som de aldrig någonsin borde ha fått egentligen. I de kurdiska områdena finns det ingen AKP ledamot som fått fler röster än Baydemir t.ex. Systemet är odemokratiskt och till AKPs fördel. AKP försvarar det odemokratiska systemet. Det är därför som också AKP saknar legitimitet av majoriteten av kurder för att vara ett parti som representerar den kurdiska befolkningen. AKP är ett odemokratiskt parti. :-) BDP är ett demokratiskt parti!

Anonym sa...

Emre emre emre. Jag finner inga ord för din usla propaganda.

Bilder som Azerierna påstod var från Khojali, var bilder tagna från gravarna i Jugoslavien. Men du har väl säkert någon bort förklaring på detta. Enda anledningen till att du stödjer detta beror endast för att det handlar om Armenien.

Och till dig som skrev att Van är en så kallad kurdisk stad, det är fel. Det är armenisk stad, likaså dem flesta andra städer i östra Turkiet som ni påstår är era.

Osman F sa...

Anonymer:
Skaffa nick så man vet vilka ni är.

Ja, det råder ju ingen tvekan om att AK P i jakten efter anatolianska MHP väljare har "övergivit" Kurdistan. Viktigt att påpeka här är att INGEN som kallar sig för demokrat i Turkiet har något emot ett pro-kurdiskt parti i parlamentet. Min kritik mot DTP/BDP har varit att man INTE har kunnat bryta sig loss från PKKandil och Öcalan. BDPs kandidatlista visar på att BDP ledningen på ett oberoende sätt kunnat sätta ihop sin kandidatlista. Här finns renodlade PKK som mer än gärna stödjer terrorism, islamdemokrater, duvor som vill se en fredlig lösning på kurdfrågan men där man går steget längre när det gäller kraven för kurdernas rättigheter osv. med andra ord så representerar BDP i och med sin lista pluralismen i det kurdiska samhället. Det blir inte många väljare över för AK P då alla grupper i Kurdistan kan identifiera sig med personligheter i BDP.

Att PKK lagt ner vapnen under valperioden och BDPs kandidatlista visar att den nationalistiska/pro-kurdiska rörelsen äntligen insett att vägen till ökade rättigheter för kurderna går genom en fredlig kamp.

En av anonymerna talar om att BDP försöker bli ett parti öven för turkar. Jag välkomnar detta helhjärtat, men denna strävan (om den nu finns) ska ses i ljuset av Öcalans mål att en dag få komma ut ur Imrali. Öcalan är i slutändan en assimilerad kurd, som fostrades inom den turkiska vänstern och vill nu öka sina chanser genom att bana vägen för ett samarbete med den övriga turkiska vänstern (läs CHP).

När det kommer till mitt kära AK P så får man nog se partiets mål i ett större sammanhang. Partiet har inte bara en kärnfråga såsom BDP har (kurdfrågan), utan en mycket större mission. Denna mission går ut på att krossa den djupa staten som har en 170 år gammal historia i anatolien och som ligger bakom landet alla problem. Man vill helt klart kunna ändra den turkiska grundlagen på egen hand och vill därför försvaga MHP.

Det är väldigt svårt att sia om framtiden. jag tror att vi är på väg mot ett Turkiet där djupa staten och PKK inte kommer att kunna påverka den inrikespolitiken i Turkiet.

Enda stället där landets framtid kommer att utformas blir parlamentet.

Japp, BDP kommer att få in runt 30/32 lirare. Kanske får vi se ett samarbete mellan CHP/BDP och MHP mot AK P.

Men frågan kvarstår. Hur fan ska kurdfrågan lösas med CHP och BDP och MHP. Nu har AK P lämnat över såväl kurdfrågan som alevifrågan till dessa partier.

Varsågod och lös den!

Osman F sa...

AK P ställer bland annat upp med MHP grundaren Alparslan Turkes son och en pensionerad general. Det visar vilka väljare som man är ute efter.

I viss mån kan jag förstå AK P. Man lanserade aleviöppningen och aleviterna var dom som motsatte sig detta mest. Man lanserade kurdöppningen, och BDP och PKK var dom som motsatte sig detta mest.

Nu kan aleviternas parti CHP lösa alevifrågan och BDP kurdfrågan. Hoppas dom lyckas.

Under tiden så verkar AK P vara mest inställda på att stärka det "gröna kapitalet" och forma den nya rpubliken.

Sancak Beyi Emre sa...

Det är lustigt att, allt som har med Armenien eller armenier att göra, har man precis som Israel, en förklaring som sopar deras brott under mattan och rättfärdigar deras brott moraliskt.

Det finns observatörer och artiklar från västerländska källor, som bekräftar de uppgifter jag skrivit om. Times artikel från samtiden talar väl för sig självt ? http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,975096,00.html

Van, är en stad i den Turkiska republiken som befolkas av turkiska medborgare till majoritet med kurdisk påbro. Att en annan stat skulle ha rätt till turkiskt territorium ge casus belli, som aktiverar NATO:s försvars kedja. Fattar du vart ditt idiotiska chavinist snack tar vägen ?

Armenien har ständigt varit underhuggare till större makter. Att man nu efter 1500 år ska "kräva" mark är befängt. Hade man kunnat, hade man tagit det med vapen makt, det lyckades inte. Då kokade man ihop en massa skit för att med puppy eyes försöka få en opinion på sin sida internationellt. Det lyckas inte heller. Vad är nästa steg ? Krig ? Grekerna har precis lärt sig, då man efter alla gånger insett att krig inte är lönsamt. Detta är inte armenien, utan den sketna facistiska diasporan som ständigt söker konflikter.

En vacker dag kan ert uppvigglande vända, och då undrar man vart ni tar vägen.

Gilla läget, Armenien är till slut självständigt (även om Ryssland har ett finger i allt) efter alla tusen år. Då är det dumt att hålla på som du gör. Du tror väl knappast att Armenien håller i mer än 3 dagar mot Turkiet ?

Emre

Osman F sa...

Armenier:

Visst fan var Van en armenisk stad tills armenierna under 10-talet fick för sig att slakta över 20.000 kurder i staden för drömmen om ett stor-armenien. Sen blev kurden sur och slaktade er på löpande band, tog er egendom och belönades sedan med Mustafa Kemal Ataturk för sina synder. :-)

Anonym sa...

Osman, jämför BDP med ANC. Såsom ANC representerar BDP det demokratiska blocket i politiken. Ett demokratiserat Turkiet är en Turkiet som erkänner kurdernas rätt till mänskliga rättigheter och levnad efter egna krav och behov.

Anonym sa...

Till min käre Armeniske vän.

"Och till dig som skrev att Van är en så kallad kurdisk stad, det är fel. Det är armenisk stad, likaså dem flesta andra städer i östra Turkiet som ni påstår är era."

För det andra jag skrev kurddominerande områden.

Ni får gärna ta hela östra Turkiet, bara det finns sann demokrati i erat styre. Dem kristna bodde i de större städerna, medans kurderna fanns runt omkring,i byarna eller i bergen.
Hursomhelst misstänker att min by har varit kristet by, därav av namnet "Dere" betyder kyrka på kurdiska, min generation har funnits där i minst 600 år, om byn har tagits med våld eller att dem har konverterrat till Islam är svårt att säga, finns inget bevis eller källor att lita på. Under Folkmorden på dem kristna under seklens början har min by hjälp många kristna som var på flykt massmorden, finns tydliga vittnen och källor. Många passerade genom byn på väg till Syriska områden.


Osmans; dina analyser spricker för det mesta, du är en shysst man, det skulle hjälpa dig och få dig att vakna iffal du slutade referera till Zaman titt som tätt, dem är nog dem som ljuger mest. Ens verkligethetsbild förvrängs väldigt mkt av dem, så tänk på det;)

Osman F sa...

AnonymBDP:

Man kan inte jämföra varken BDP eller PKK med ANC. ANC sprang inte runt och mördade oliktänkande och sprängde civila i luften.

Hrant Dink sa en gång att var femta turk i anatolien bär på armeniska gener. Det stämmer säkerligen.

I min kurdiska by i Konya finns en kristen gravplats nästintill den nya muslimska. Kanske var även min by en kristen by innan kurderna kom. Ingen aning..

Min farfar (kurder från Adiyaman) gjorde lumpen i östra Turkiet. Han kom hem en dag och sa; Fy fan för kurderna i öst, dom är kurder men ack så blandade. Man vet fan inte vad dom är för nåt. Går inte att lita. :-) Skämt å sido

BDP-kurder:

Hur ska ni lösa kurdfrågan då?

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Det är nog varje vettig, rättivs och mänsklig människas mål att allas rättigheter är garanterade. För mig känns det som en självklarhet iaf.

Däremot så är jag kritisk till BDP och deras sätt att föra sina argument, för det är ständigt hot, ultimatum och aggresiva uttalanden. Med det sagt, så ser jag det som positivt att man integrerar sig med resten av vänstern, även om jag misstycker att det är apo som sätter upp mål och planer och inte väljarna, som de bör vara i ren demokratisk anda.

Kurderna måste frigöra sig från den mentaliteten som råder om att allt är kollektivt och att det endast finns ett politiskt alternativ. Frigörelse från feodalherrar och aggresiva politiker, låt individerna få rösta efter sina egna behov. Det är dock ett socialt problem, mer än statligt.

Emre

Sancak Beyi Emre sa...

Till min anonyma vän som skriver till sin armeniska vän:

Ingen tar något ifrån Turkiet. Kom ur det hela med att splittra och dela stater och ta er ur spelbordet på ”the Grand Chess board”.

En sann demokrati i Turkiet kan inte få fäste förrän klan och feodalherrar fortfarande har makt över folket. Vad har man för nytta av rösträtt när man inte själv bestämmer vem man röstar på ? Sen att PKK inte tillåter alternativ till sig självt och hotar oliktänkande är ett annat problem för demokratin. Idag tar man som tur är, i tur med de anti-demokratiska krafterna i militären och byråkratin, nu måste folket under tidigare nämnda aktörer göra uppror mot dessa och garantera sina individuella rättigheter, som är de mest grundläggande.

Vad gäller ”folkmord”, så finns det spökhistorier åt båda håll. Men fanns det förbi passerande, så tyder det på flytt och inte på mord.

Vad gäller källor, så är Zaman är bra tidning, men som all media, inte visar hela bilden. Därför krävs fler varierande källor som kan ge uppfattning på bredare vy. Men Feffe gillar Zaman, och det ska han få göra. Hans kommentarer skapar debatt och är träffsäkra.

Emre

Anonym sa...

"Men Feffe gillar Zaman, och det ska han få göra. Hans kommentarer skapar debatt och är träffsäkra."

Kanske till det mesta men inte när det kommer till den kurdiska frågan relaterat till PKK/BDP, där förvrängs faktan mycket;)

Där har Feffes träffsäkerhets missats som en felinsälld siktare på en AK-5.-

En sann Demokrati är i allas intresse...

Anonym sa...

Osman, det spelar egentligen ingen roll att AKP säger sig dra sig ut ur en lösning av kurdfrågan när antalen fängslade barn aldrig varit lika höga som under AKPs styre. Eller när AKP fortsätter stödja militära operationer. Eller när AKP fortsätter godkänna gripanden av folkvalda representanter samt politiska aktivister. De enda som kan lösa kurdfrågan och utgöra en verklig kraft för demokrati i Turkiet är BDP och det är för att man har en genuin vilja i dessa frågor. Man kan inte säga att man är demokrat och vill ha ett demokratiskt Turkiet om man o andra sidan stödjer den påtvingade assimilations och förnekelsepolitik som under många år pågått i östra Turkiet/Norra Kurdistan och i allmänhet gentemot det kurdiska folket samt andra minoriteter i Turkiet. AKP har ingen genuin vilja att samarbeta med det enda pro kurdiska partiet i BDP. Vidare har inte AKP visat någon genuin vilja till en fredlig lösning av frågan. Alla vet att den turkiska militären genomför fler militära angrepp än PKKs väpnade styrkor. PKKs väpnade styrkor har till och med utlyst en ensidig vapenvila som man följer. Varför visar inte någon kraft i Turkiet någon genuin vilja att svara på detta fredliga intention? AKP har inte visat sig skilja avsevärt ifrån de andra partier som har styrt landet när det kommit till den kurdiska folk och människorättsfrågan. AKP, CHP, MHP blir ett när det kommer till att hantera BDP och det kurdiska folkets krav på självstyre och demokrati samt på punkterna som handlar om att alla är turkar i Turkiet och att bönen bör vara på turkiska vilka båda är till grunden odemokratiska och i ett liberalt land klassade som rättighetskränkande.

Det är väldigt förvånande att du som kurd fortfarande stödjer AKP. om du nu verkligen vill se en framtid där ditt folk styr över sina egna öden och har alla sina demokratiska rättigheter tillgodosedda.

Osman F sa...

Anonym:

Frågan löd:

Hur ska BDP lösa kurdfrågan?

Svara på den här frågan så ska du få ett längre svar.

Anonym sa...

Osman, enligt Erdogan så finns det ingen kurdfråga längre. :-)

Fundera på det.

Anonym sa...

Osman:

Det är detta BDP vill;

Det pro-kurdiska partiet BDP som av många anses vara PKK:s språkrör i det turkiska parlamentet har länge använt begreppet ”demokratisk oberoende” (xweseriya demokratik) som sitt politiska mål. Egentligen var det DTP (BDP:s föregångare) som var först med att presentera ”demokratisk oberoende” år 2007.

Du kan läsa mer på Kurd.se

Osman F sa...

Anonym:

Jag frågade INTE vad BDP vill, utan hur dom ska lösa kurdfrågan. Svaret på min fråga lyser fortfarande med min frånvaro.

Testa att svara på den här frågan:

Hur ska BDP uppnå sitt mål om "demokratiskt oberoende"?

Sancak Beyi Emre sa...

Dem har inga lösningar om du frågar mig. När det dem skriker över, som de kallar för "grundläggande" tillfredställts, så hittar man något nytt som är "grundläggande". BDP går inte att ta på allvar, och är inte rätt aktör att behandla frågan. En sådan fråga ska behandlas av någon som kan infinna sig hos båda sidor och inte väcka mer ilska.

Emre

Anonym sa...

Osman, svara hellre du på varför Erdogan inte längre erkänner en kurdfråga, såsom alla andra presidenter gjort i den fascistiska turkiska republikens historia. Är Erdogan unik? Knappast. Och det är inte AKP heller. AKP är ett odemokratiskt, nationalistiskt och fascistiskt parti som gör allt för att sätta käppar i hjulet för demokratiska folkvalda och demokratiska valkandidater, som fängslar inte bara kurdiska meningsmotståndare men också turkiska och vill föra Turkiet in i krig snarare i fred och i en demokratisk riktning. Kurder i hela Turkiet och Norra Kurdistan kokar vid det här laget. Och Erdogan ber om krig.

Anonym sa...

Om man inte kan leva med varandra då skiljer man sig åt helt enkelt..

Tiden är nog inne.......

Osman F sa...

Anonym:

Ja ni kan koka bäst ni vill och begära skilsmässa, men låt oss nu anta att BDP kommer in i riskdagen. Hur i Apus namn ska ni lösa kurdfrågan ihop med CHP och MHP? AK P gick det ju inte med. Det är ju ett fascistiskt parti och alla där är elaka fulgubbar.

Berätta nu yaw, tror du att PKK kan komma in och röra om i grytan? Nja, alltså för var dag som går så rensar anatoliens muslimer ut föräddarna inom TSK som planerar Daglica och Akatutun attacker ihop med er. Polisen är i folkets händer och blundar inte när PKK försöker organisera sig i städer genom KCK.

Enda "lekplatsen" blir parlamentet. Tror du att Leyla Zana och Bahceli kan lösa kurdfrågan? :-).

Nä, en 90 år gammal fråga kan inte lösas på 10 eller 15 år. Nu får du berätta för mig hur ni ska lösa kurdfrågan!

Vilka sitter i valmydnighetens beslutsorgan som nu försöker stoppa 12 BDP kandidater?

Svar: Ergenekons springpojkar.

Vad handlade AK Ps folkomröstning om grundlagsändringar om?

Svar: Att reformera och demorkatisera den turkiska juristokratin. Samma juristokrati som försökte stänga ner AK P och SOM STÄNGDE NER DTP, BDPs föregångare. Vilka SA NEJ till dessa demorkatiska reformer?

Svar: CHP, MHP och deras kurdiska motsvarigheter BDP.

Så varför kokar ni nu? och varfö riktar ni all kritik mot AK P. Denna myndigeht har ju gått emot AK P femtioelva ggr.

Kör på mina vänner! Ska bli kul att se mina favoriter Leyla Zana och Emine Ayna busa i parlamentet med CHPs ergenekon medlemmar och MHPs hudndyrkare.

Lycka till! Och tänk inte ens på skilsmässa. Det är som att bo i Uganda och fantisera om att skicka människor i rymden. Det kommer aldrig hända.

Anonym sa...

Osman, att inte vilja att kurdfrågan löser sig är att inte vilja ha demokrati i Turkiet. Du vill inte ha demokrati i Turkiet. Men vi ser hur allt fler i Turkiet i allt högre grad sympatiserar med BDP och deras krav på förändring och rättigheter. Dock går vissa två steg bakåt när andra går ett steg frammått. ;-)

anonym - Hayastan sa...

Emre

Ha-ha. Du snackar om att krig inte är lönsamt och att vi armenier borde inse det, för att sen avsluta med, "du tror väl inte att Armenien hade klarat sig ens 3 dagar mot Turkiet". Dubbelmoral likt hela ditt land.

Vad har du emot den armeniska diasporan? Den kanske inte hade varit lika stor om inte nu ditt land hade varit skyldigt till ett folkmord.

Jag sa inte att Van tillhör Armenien jag säger att det är en armenisk stad. Det är skillnad. Likaså är Istanbul en grekisk stad, men staden tillhör inte Grekland.
Tog två exempel, du måste ha fattat nu.

* * *

Många armenier uppskattar hjälpen man fick. Men samtidigt får vi inte glömma att det var kurder som gick över till den mörka sidan(turkiska) och stod vid sida vid sida för att döda sina f.d armeniska grannar.
Men som du nämner så hjälpte en hel del också, vilket man verkligen bör notera.

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Du kallar det dubbelmoral, jag kallar det ”att väcka drömmande emos ur en chavunist dröm”.

Om mitt land hade varit skyldig till ett folkmord, så hade diasporan inte varit så stor. Har du någonsin frågat dig varför de utvandrande ur Osmanska riket var så snuskigt rika ? Om ett folkmord skulle ha skett, så hade man haft en propaganda och dehumaniserings kampanj i år-tionenden för att kunna utföra något sådant. Då hade inte osmanska armenier fått behålla sina rikedomar. Varför ? För man hette Millet i Sadika, det lojala folket. Men man utvandrade och började väldigt gott i det nya landet, just för att man fortfarande hade sina rikedomar. Kom inte o säg annat, jag tror inte någon grupp hade så privilegierad position som armenierna under historiens gång, inte ens nu.

Van har aldrig varit en ”armenisk stad” i mer än 5 år sammanhängande. Bara den turkiska delen säger sitt, Cengiz Khan, Attila, Selcukerna, Osmanerna osv. Det lever förbannat många turkar i Stockholm, är det en turkisk stad ? Eller Syrianer i Södertälje, är det inte svensk mark ?

Osmanerna, kurdar som armenier, de som höll sig på den ljusa sidan, dvs. slog tillbaka alla världsmakter och slängde ut de som gick deras ärenden kommer alltid att förbli den ljusa sidan. Likt hela världen, så finns en krigsmakt för att skydda landets territorium. För att man i detta fall, inte lyckades bygga upp ”stor armenien” med hjälp av vapen makt, har man propagerat i 50 år för att förbise denna princip och de armenier som dog av svält och sjukdomar försöker man nu få till ett medvetet ”dödande”. Jag vill iaf se 2 gram heder.

Emre

Barbarbaba sa...

Osman

Det var 12 ledamöter sammanlagt som inte fick ta plats i valen, av dom var 6 eller 7 BDP ledamöter. Resten var blandat, haberal tex :)


Diasporan hålls samman av myten inget annat, nämn en sak till som skulle kunna samla er diaspora under samma tak?

"Mörka sidan" hehe, är ni den ljusa då eller? Jävla fjant, historia och politik är aldrig svart o vit som du försöker framställa det. Tragedier utspelade sig över hela området under denna epok, var det bara armenier som blev drabbade av orättvisor?

Osman F sa...

Hayastan:

Det finns en turkisk historiker som undersöker kurdiska klaners etniska sammansättning. Han tror att man kan lösa kurdfrågan/PKKfrågan om man kan fastställa vilka kurdiska klaner där kurder och armenier har beblandats.

Finns det många kurdiska klaner dit armenier har hittat in och beblandat sig med kurder?

Anonym sa...

Mr Hayastan, se heller kurden som en potentiell vän istället för en potentiell fiende. Kurden har faktiskt erkänt och beklagat sin roll i folkmordet och som du nämner så överlevde många armenier och syrianer tack vare skyddet de fick av de som inte tog del av folkmordet och som istället valde att skydda medmänniskor. Turkiet är en stat byggt på en stor lögn om att alla i Turkiet är turkar. Denna lögn är som en uppblåst bubbla och dess institutioner finns för att hålla denna lögn och bubbla bevarat. Vi vill båda ha ett demokratiskt Turkiet där kurder och armenier kan ha sina folkrättsliga rättigheter garanterade, såsom de flesta demokratisinnade turkar också önskar. I ett konfederalism styr kurder och armenier över sina egna samhällen. Det bör finnas kurdiska merdin och syrianska mardin. Det är omöjligt att kurdiska och syrianska mardin skulle vara en turkisk stat, därför att det vore en stor och odemokratisk lögn.

Osman F sa...

Armenier:

Är Ararat ett armeniskt berg?

PKKurd:

Sluta dröm om någon konfederation.

Sancak Beyi Emre sa...

Haaa .. tabi kendi basiniza gucunuz yetmedi dimi kani bozuklar, itifak yapmak gerekti. Olsun, bu millet nelerin ustesinden geldi, sizden mi korkacak. Elinizden geleni ardiniza koymayin serefsizler.

Emre

Osman F sa...

Vad tycker PKKurderna om detta:

1) Den kurdiska frågan har erkänts som landets viktigaste demokratifråga av regeringen. Partiet har banat vägen för att denna fråga idag kan diskuteras öppet.

2) Man har gjort det möjligt att starta kurser och hålla i undervisning i det kurdiska språket.

3) Man har öppnat departement vid flera universitet i kurdologi.

4) Man har startat en statlig kurdisk tv kanal som sänder på kurdiska 24/7.

5) Partiet har gjort det möjligt för privatpersoner att starta privata kurdiska tv och radiostationer. Får PKKurder starta kurdiska privata tv stationer i Sverige?

6) Man har möjliggjort för politiska partier att använda kurdiska i propagandaspråk. Det innebär att man får hålla kurdiska tal vid torg och sprida broschyrer på kurdiska.

7) Tidigare var det förbjudet för interner att tala kurdiska med sina besökande släktingar. Detta förbjud finns inte längre. En åtalad har rätt att försvara sig i sitt eget hemspråk, bland annat på kurdiska, vid rättegångar.

8) Miljarder och åter miljarder lira har pumpats in i östra Turkiet för att bygga upp infrastruktur.

9) AK P tog bort militärens undantagslagar som rådde i östra Turkiet.

10) Mord och försvinnanden på kurder har upphört.

Gör detta AK P till ett kurdfientligt parti?

Problemet med PKKurder är detta:

Om man ger en PKKurd Diyarbakir, så vill han ha Urfa. Om man ger PKKurden Urfa så kommer han vilja ha Adiyaman. Ger du honom Adiyaman så kommer han vilja ha Sivas. Ger du honom Sivas så kommer han vilja ha Ankara.

Och tro för fan inte att han nöjer sig med Ankara, för han kommer att vilja ha Istanbul också.

Sancak:

Detta är Turkiets bästa musik-export på evigheter.

Baba Zula

http://www.youtube.com/watch?v=hY8eJ4JHBms

Vilken legend alltså! Esrari ceke ceki acayip guzel muzik yapmis hiyar.

Armenier:

Ni är lite som PKKurderna. Låt oss för en sekund anta att Turkiet erkänner folkmordet på er. Vad kommer ni vilja ha härnäst? Jo, skadestånd. Och sen då? Jo, era marker som kurderna tog ifrån er. Men lär ni stanna där? Nej, för då ska ni också ha Van för det är ju en armenisk stad.

Här kommer en ruskigt bra Baba Zula låt igen:

http://www.youtube.com/watch?v=rwNqSgbJPjY

Sancak Beyi Emre sa...

Feffe:

Vart hittar du allt sånt här sjukt ? Finns det någon "delimuzik.com.tr" eller motsvarande ? Hosuma gitti ama.... Apoyu oynatmak lazim buna :)

Emre

Anonym sa...

1) Den kurdiska frågan har erkänts som landets viktigaste demokratifråga av regeringen. Partiet har banat vägen för att denna fråga idag kan diskuteras öppet.

Den kurdiska frågan har nu av regeringens högste företrädare utropats som icke existerande "längre". Jag håller med om att det är den viktigaste demokratifrågan men det gör inte Erdogan eller AKP. Erdogan delar alltså åsikt med företrädare för CHP och MHP.

2) Man har gjort det möjligt att starta kurser och hålla i undervisning i det kurdiska språket.

Detta är inget annat än en självklarhet för det kurdiska folket! Självklart ska man få starta kurser och hålla i undervisning i det kurdiska språket. Men detta förutsätter att man inte då motarbetas av en regering som förtrycker ett kurdiskt språk och t.o.m. förbjuder den. Det är inget annat än lögn! Och kurdiska skolbarn ska få lära sig kurdiska i skolan!

3) Man har öppnat departement vid flera universitet i kurdologi.

Ett bra steg på vägen, men det räcker ingenstans. "Kurdologi", det låter lite som ett departement som skulle ha kunnat tillhöra ett rasbiologiskt institut. Och självklart är det den regering som inte erkänner det kurdiska folkets existens samt språk och kultur som öppnar dessa departement.

4) Man har startat en statlig kurdisk tv kanal som sänder på kurdiska 24/7.

Sant. Men denna kanal verkar varken i det kurdiska språkets syfte eller i den kurdiska kulturens. Kanalen uppvisar ofta mått på ett väldigt dåligt kurdiska. Många kurdiska akademiker och artister har hoppat av kanalen för att de upplevt press ifrån olika håll. De får varken säga det de önskar eller säga något som skulle ifrågasätta regeringen eller systemet. Denna kanal förespråkar alltså att systemet inte bör kritiseras. Därmed går här en skillnad till de som kritiserar systemet och dagligen riskerar fängelsestraff, polisbrutalitet och i vissa fall även sitt liv. Denna kanal verkar inte ur det kurdiska folkets synvinkel.

5) Partiet har gjort det möjligt för privatpersoner att starta privata kurdiska tv och radiostationer. Får PKKurder starta kurdiska privata tv stationer i Sverige?

Ditt resonemang väcker min avsky. Du säger alltså att kurder egentligen inte bör få öppna sina TV kanaler i Turkiet eftersom det heter Turkiet och inte Kurdistan? Är du helt sjuk i huvudet? Detta är bara ett argument för att kurder och turkar inte ska kunna leva tillsammans i ett "Turkiet". Om inte Turkiet blir ett demokratiskt land där man erkänna folkrättsliga rättigheter samt främjar ett uppbyggnad av en federal kurdisk stat inom dess gränser, så kan du och ditt Turkiet suga sig i ballen. Självklart ska kurdiska tv kanaler och radiokanaler få etableras i Turkiet. Det vore fel ifall det inte var så!

Å andra sidan förbjuder man medier som ifrågasätter systemet vilken enbart lämnar kurdiska musiksändningar och dylikt, vilket också är bra. Detta är dock ingen förutsättning för att andra kurder som via andra medier utropar sin vilja för förändring och rättigheter fängslas i Turkiet.

6) Man har möjliggjort för politiska partier att använda kurdiska i propagandaspråk. Det innebär att man får hålla kurdiska tal vid torg och sprida broschyrer på kurdiska.

Detta är bara bullshit då man ändå använder anti-terrorlagarna för att angripa varenda än som angriper ockupationsmakten och regeringens destruktiva politik. Kurdiska är i Turkiet assosierat med terrorism. Senast hade vi Orhan Pamuk som blev anklagad för att stödja en terror grupp när han uppmärksammade den kurdiska frågan. Och självklart ska kurder få tala sitt eget språk när kurdiska företrädare står framför kurdiska folkmassor! Ji zimane me xwes tir tuneye heval! Biji zimane kurdi!

Ge oss Diyarbakir, så vill vi ha Urfa. Ge oss Urfa så vill vi ha Adiyeman. Ge oss Adiyeman så vill vi ha Sivas. Ge oss Sivas så tackar vi nej till Ankara.

Och det är detta som skiljer kurden och turken åt.

/Anonym

Anonym sa...

Tilläg: Vi kräver alla städer där kurder förtrycks. Om det så är hela Turkiet. Och om det så är det enda vägen att demokratisera Turkiet.

Anonym sa...

Osman F

Ararat tillhör Armenien från och med dagarna då Hayk fanns.

Är det konstigt att man vill ha tillbaka något som tillhör en? Ni erövrade armeniska städer genom ett folkmord, och du klagar för att man vill ha tillbaka dem? Och sen är ni som kurder, dvs båda är muslimer.

Du får det att låta otroligt att man ska ha skadestånd? Ni är ansvariga för ett folkmord. Ni kanske borde tänka på konsekvenserna när ni väl började det?

Smutsig historia och ihopmyttad kutlur = perfekt beskrivning på Turkiet.

Anonym sa...

När en parlamentariker örfilar en polischef i Turkiet så fördöms detta i dagar och veckor. När poliser skjuter en 18 årig kille och sedan efter att denne dött sparkar på den döda kroppen så hörs det knappt.

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

1. Om frågan resoneras kring att processen är inledd, så är det något som väntar utveckling. Inte att frågan inte behandlas som du förstått det som.
2. Vad för motarbete står regeringen för ? Visserligen förstår jag kurder som tänker på detta sätt, för det är invant och man ser positiva steg med misstänksamhet, men försök att se det goda som faktis sker och hur det utvecklas. Förövrigt så är det en självklarhet att folk ska få hemspråk i skolan, precis som jag fick turkiska i Sverige.
3. Är det namnet som skaver ? Det finns turkologi… O det är lingvistisk lära, precis som kurdologi. Vilket vad jag förstått är av akut och vital vikt, för kurdiskan som talas idag i många delar är hybrider mellan turkiska och kurdiska dialekter. Dessutom är det så illa att PKK och KCK använder turkiska officiellt, medan man gnäller över att rättegångarna mot dessa förs på turkiska. Kontrast?
4. Se föregående punkt. Tillägg: har inte de flesta som hoppat av pga. ”press” gjort det efter PKK:s ”kritik”?
5. Det finns nog få länder med så många kanaler och mer än hälften ägs av kurder. Det är återigen du som fattar det på eget sätt. Öppna ögonen broder.
6. Vem är ockupationsmakt ? Hur kan Turkiet ”ockupera” eget territorium ? Röker du opium ? Kurdiska används i samtliga omständigheter, när man begränsar målgruppen. När denna rättighet begränsas handlar det uteslutande om hets (som går in i terrorlagen med all rätt) eller ergenekon nissar som ändå styr mestadels av PKK:s rörelser.

Turkiet, vad gäller mark, ges ingenting. Samma princip gäller i alla stater. Motsvarande idiotiska uttalanden, ger casus belli. Men krig är väl vad man inte önskar, eller hur är det ?

Det är enligt mig, ytterst lite som skiljer turkar från turkiska kurder. Separations ångest är media spel. Sen finns det självklart ufon som du och PKK som inte ser annat. Men som tur är, så är ni fortfarande en minoritet i en minoritet. ”Ni” är dessutom de sista som ska tala om demokrati. Jag skrattar av ilska varje gång ”ni” skriver det.


Anonym2:

Armenien har nästan aldrig varit ett självständigt land, hur fan kan Ararat ha varit ”armeniskt” ? Världens största riken har tillhört turkiska folk, har vi anspråksrätt på dessa idag också pappskalle ?

Allt detta snack om folkmord. Skaffa en ryggrad ! Endast propaganda ! Hur vet jag det ? För hade det varit en gnutta sanning i dessa anklagelser, så hade man för länge sedan tagit det till en internationell domstol och inte slösat miljarder pengar på reklam o lobby. Lägg ner för fan ! Ynkrygg som inte kan acceptera sin egen position, ni är varken bättre eller starkare. Allt finns endast i en sjuk konstruerad bild i huvudet på er. Sen att rasism är utbrett bland er är endast ett bevis på hur patetiska ni verkligen är. Lustigt att samtliga som tagit upp ämnet drar turkar och kurder över samma kam, för att de är muslimer….

Anonym:
Du kanske har missat att man försökt köra över poliser med traktorer och använder även syra i sina molotov bomber. En polis skjuter om denna är dödligt hotad eller kan rädda liv på oskyldiga. En universell regel för säkerhetspersonal världen över. Minns skotten i Göteborg ? Det är bara minus i propaganda att du bara tar upp det. Däremot kommer jag krama skiten ur ämnet med ett inlägg inom kort.

Emre

Osman F sa...

Armenier:
Skåne där jag bor tillhörde under flera århundraden Danmark. Vi pratar inte om 2000 år tillbaka i tiden som du gör när det gäller Ararat berget, utan om 400 år tillbaka i tiden. Tror du att Stockholm hade blivit glad om Danmark hade gjort anspråk på Skåne?
Det blir INGET skadestånd, däremot en kebab med blandad sås om du är snäll och kommer till Malmö någon dag.
PKKurd skriver:
”Om inte Turkiet blir ett demokratiskt land där man erkänna folkrättsliga rättigheter samt främjar ett uppbyggnad av en federal kurdisk stat inom dess gränser, så kan du och ditt Turkiet suga sig i ballen.”
Det första jag tänker på när du skriver ”suga balle” är om du är omskuren?
Du pratar om mänskliga rättigheter och folkrätt. Gött! Men var i alla konventioner om mänskliga rättigheter ståt det att rätten att få bilda en federal stat är en mänsklig rättighet?
Det sorgliga mina vänner är att vår PKKurd och alla andra PKKurder för den delen, är ett resultat av vår äckliga kemalistiska stat och dess förtryckar militär.
Nä, tyvärr så kommer Ararat att aldrig bli en del av Armenien och någon federal kurdisk-kommunist stat lär vi inte heller se.
En sista fråga till min PKKurdiska vän:
Hur ska BDP lösa kurdfrågan i parlamentet?
Inom Turkiets gränser har vi en extremt effektiv poliskår som håller koll på era celler i stadsmiljö.
Underrättelsetjänsten har tagits ifrån djupa statens medlemmar och sköter numera sitt jobb galant.
I militären har vi patrioter som avslöjar Ergenekons samarbete med PKK vilket gör det svårt för PKK att genomföra attacker såsom Daglica och Aktutun.
Och era senaste upplopp resulterade inte i massdöd och skjutna eller misshandlade demonstranter.
Ser fram emot Leyla Zana och Altan Tan i parlamentet efter den 6 juni!
BDP, MHP och CHP står idag enade med PKK och Ergenekon i kampen mot AK P!
Därför stödjer jag AK P och dess kamp för ett demokratiskt och starkt Turkiet!
Sancak: Här kommer ännu en ruskigt bra Baba Zula låt! Den heter Iskender:
http://www.youtube.com/watch?v=uvp0wREwgU4
Och här rockar han loss under en konsert i Istanbul:
Armenier:
Istanbul tillhörde ju grekerna innan turkarna erövrade staden. Vart ska alla 18 miljoner turkar som bor i Istanbul ta vägen den dagen grekerna tar tillbaka Istanbul? Är dom välkomna till Södertälje?

Sancak Beyi Emre sa...

Fanatismen har inga gränser, "Apo är en profet och apoism är en ny religion": http://www.milliyet.com.tr/erdogan-dan-gokcek-e-sok-/siyaset/sondakika/22.04.2011/1381030/default.htm

O än mer patetiskt, armenien hotar Turkiet med stridsvagnar. Man verkar ha förbisett att Turkiet har fler stridsvagnar än vad armenien har invånare: http://dunya.milliyet.com.tr/ermenistan-dan-tankli-cikis-/dunya/dunyadetay/22.04.2011/1381006/default.htm

Emre

Osman F sa...

PKKurd:

Basbakan Serok Erdogan håller sitt första valtal i staden Bayburt. Han talar bland annat om kurdfrågan. :-)

USA har fryst en PKK tomtes tillgångar. Han är misstänkt för droghandel:

US imposes sanctions on PKK leaders for drug trafficking

http://www.todayszaman.com/news-241719-us-imposes-sanctions-on-pkk-leaders-for-drug-trafficking.html

PKK'nın İslam karşıtlığı ses kayıtlarında: Apoculuk yeni bir dindir...

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1124864&title=pkknin-islam-karsitligi-ses-kayitlarinda-apoculuk-yeni-bir-dindir

Sancak:

Den apoistiska rörelsen är utan tvekan sekteristisk. Det har den varit länge. Organisationen är marxist-leninistisk och ultra-nationalistisk. Rörelsens ideologi utan gör en blandning av kurdisk kemalism, kommunism och den nationalism som MHP stod för under 70 och 80-talet.

Anonym sa...

Ax Ax Feffe.. Du köpte den stora lögnen...

Anonym sa...

Emre, du är inget annat än en hjärntvättat fascist, det är vad du är. Du är ingen demokrat. Och jag diskuterar inte med fascister. :-)

Osman F sa...

Anonym:

Vilken lögn har jag köpt?

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Det var mer än vad jag själv visste. Det är den där rösten i huvudet på dig som spökar igen eller ? Det har visat sig genom historien att det inte är lönt att diskutera med terrorister. Så vi har en överrenskommelse där, även om ditt påstående är påhitt.

Emre

Anonym sa...

Emre och Osman era två patrask. Jag har släktingar som överlevde folkmordet, men jag har även släktingar som dog. Om du påstår att mina släktingar som överlevde har ljugit så är ni sjuka och äckliga människor.

Jag klandrar inte er, jag klandrar ert land och dess historia, ni måste ta ansvar för något fruktansvärt ni gjorde. Jag bryr mig inte särskilt mycket om skadestånd, och landsmarker som vissa andra gör, jag vill bara ha ett erkännande, för det ni gjorde var oerhört hemskt.

Egentligen bryr jag mig inte om er åsikt, men jag skriver ändå detta av någon anledning. Jag menar om Orhan Pamuk som själv är turk har erkänt folkmordet, vafan ska jag bry mig om två hobbyturkar som leker tuffa på Internet?

Imorgon är det 24 april, det är sorglig dag i Armenisk historia. Det var den 24 april 1915 som folkmordet på Armenierna började, då tusentals betydelsefulla armenier dödades.

Ni dödade våra ledare, våra intellektuella. Att ni sedan kallar det "krig" är patetiskt. Det var ju bara muslimer som fick äga vapen i det Osmanska riket. Hur skulle vi försvara oss? Er stat var feg och kommer alltid vara feg.

* * *

Och om ni tror att Armenien vill ut i krig emot Turkiet tror ni mycket fel. Vi har tillräckligt med problem med era systrar från Azerbajdzjan. Men du får gärna tro all propaganda du läser från Turkiska sidor.

Sancak Beyi Emre sa...

Jag har släktingar som tjänstgjorde på den rysk/armeniska fronten, så även jag har tillgång till vittnen som ”överlevde”. Missförstå mig inte, jag beklagar din o de dinas sorg, men min uppfattning är att den bilden man sprider idag är förvrängd och överdriven. Det finns nog ingen som säger att det inte dog människor. Det gjorde de. Och precis som med jänkarna i Irak och Afghanistan, så skedde det säkert ett o annat brott, för det gör det alltid i väpnade konflikter. Men folkmord ? Det var de inte på tal om, enligt mig.

Sen att du anklagar en stat som inte fanns då, att du kräver ”erkännande” för något man inte gjort av människor som inte ens levde då, det är bara befängt. Ska jag anklaga alla armenier för det deras rövarband och militära divisioner gjorde mot muslimerna i öster ? Du har långt kvar…

Att Orhan Pamuk ”erkänner” får han stå för. Det är hans åsikt. Sen är det kul att vara så selektiv, peka på honom och säga att han har rätt och att vi bör följa hans exempel. Peka på mig nästa gång och säg att jag har rätt, är det inte lika legitimt, om än dock selektivt ? Eller har Pamuk på något vis mer rätt än mig att tala ?

Med tanke på hur man för sig, så bör man väl ha en tyst minut och tända ljus varje dag när klockan blir 19:15. För så patetiska är ni faktis nu. Rock Bottem !

Om ”min stat” (som förövrigt är Sverige primärt) är fegt, så är det lustigt att Turkiet finns idag. Om man inte vill förövrigt ut i krig, så ska man hålla sina patetiska politiker i koppel, för sådana uttalanden kan ”misstolkas”. Tänk dig vad ett missförstånd kan leda till i detta fall…

Nu så min surbitna armeniska vän. Håll dig på din kant, om du nu inte tycker om mig, Osman och våra tankar..

Emre

Osman F sa...

Yeter Artik Apocu ve ermeni:

http://www.youtube.com/watch?v=gm0LycMv2cg

yeter artık ermeni
çekilmez nazın

çek git artık apocu
sıkılmaya başladım

canım çekmiyor sizi
ne sevmeyi ne öpmeyi

anla artık ermeni
çek git artık

hep aynı hal hep aynı tavır
bir sürü dırdır

bunaldım bunaldım
çek git apocu artık

Anonym sa...

Att vi inte tycker om varandra betyder inte att vi inte kan diskutera med varandra. Du gillar inte mig, jag gillar inte dig. Enkelt.

Dubbelmoral syns återigen. Du skriver att det är patetiskt att vi "hedrad" dem döda varje år, men vad är det för blogginlägg du skrev senast, jo om Khojali och hedrar dem. När ni gör något är det lugnt, men när armenierna gör något så är det patetiskt.

* * *

Du säger att Armenien slösar miljarder på folkmordfrågan, gör inte Turkiet detsamma? Svar ja. Varför har cirka 25 länder erkänt folkmordet? Varför har utländsk media som bevittnade folkmordet beskrivit det som dem gjort? Ljög dem. Det vidrigaste jag läst är när turkarna ville veta vad en gravid kvinnas köns barn var, dem tog reda på det genom att öppna hennes mage.

Om du kallar det krig, så är du sjuk min "vän".

Och för en gång skull snacka inte runt ämnet, utan svara på frågan. Och ja jag anser att Orhan Pamuk är mer värd än dig. Patetiskt att du jämför dig med Orhan, han är en nobelpristagar.

G.J sa...

Vad är problemet?
Demokrati = folkstyre
Vad vill folket?
AKP
BDPCHP
MHP
annat?

Vad folk inte verkar fatta är att folket styr.
Sedan att i en folkvald styrelse ( i sverige) kan ej någon som skall upp i en rättsak elleer dömd bli politiskt aktiv på toppnivå.
Sedan Kurdfrågan, den är på väg att lösas vad jag ser, en sak i taget.
Sällan får man hela kakan på en gång pga att det finns lagar som hindrar detta ( de som DBP röstade emot att man skulle ta bort).

Anonym sa...

PKK ledarna som Turkiet borde likvidera och det jävligt snabbt!

Duran Kalkan,

Ali Haydar Kaytan,

Mustafa Karasu,

Sabri Ok,

Sancak Beyi Emre sa...

Jag har inget emot dig, det är bara meningsskillnaden.

Hedra på, det dog människor, men tänd även ett ljus för de andra som stupade. Jag är endast emot att vår historia beskrivs utifrån en källa och på ett extremt överdrivet, konstruerat och partiskt sätt. Om 1915 är av vikt, så menar jag att man varje kväll vid 19:15 kan tända ljus. Det glädjer mig dock att du erkänner händelserna i Khojali.

Just för att man slösat miljarder i kampanjer och fört en kampanj i 50 år (var var ni de tidigare 50 åren? Varför har ni inte tagit de till en internationell domstol?). Vad gäller ”utländsk media”, så ska du se artiklarnas källor min vän. En anställd tolk på ambassader skickade hem ”nyheter” och jag behöver nämna etniciteten på dessa tolkar. Vad gäller ”fakta”, så finns det något i krigsföring som kallas psykologisk krigsföring (som jag bla. Är en jävel på), som just håller på med motsvarande överdrift och lögner. Din historia med en gravid kvinna, kan jag inte avfärda, för jag känner inte till händelsen, men kan mycket väl vara ett psyop, för målet uppnås med liknande information. Dehumanisera fienden, få till en revolt och stridighet, tappa stridsmoral osv. Du tror väl inte att britter eller fransmän skulle skriva hur goda människor Osmanerna var mitt under ett krig som man fastnat i. Du behöver nog sitta i ett värn när kulor visslar förbi hjälmen, gå 60 km med 60 kg på ryggen på tom mage och se förstörelse, för att förstå vad krig är.

HAHAHA ! Ja, Orhan Pamuk fick nobelpriset. Men hur svårt är det egentligen att få det priset som tappat innebörd ? Kritisera stater som är västvärldens konkurrenter och fiender, så får du priset. Man skulle ju ge Bush fredspriset om han inte invaderade Irak. Obama fick priset fast han godkände utvecklingen av MOAB (världens största konventionella bomb)dagar innan utnämningen. Det är nog endast i din sjuka etno- o egocentriska värld en människa är värd mer än en annan. Speciellt om skillnaden utgörs av ett sketet pris.

Sen att Pamuk är mer värd, har inte att göra med att han står på samma punkt som dig ? HAHAHAHA ! Ack arma människa ! Ni är för i helvette dem sista som ska tala om demokrati och mänskliga rättigheter. Ni är genomruttna !

Emre

Anonym sa...

Det finns inget roligare än när än turk ska börja prata mänskliga rättigheter.

Och förresten så är det "svensk media" som skrev om Osmanernas folkmord på armenierna. Hatade svenskarna också osmanerna? Det ska alltid vara ett psyko som ska göra något ont i Turkiet, man börjar undra om alla psykos i ert land. Han som dödade Hrant Dink var väl också psyko? Eller? Han verkade ju vara hjälte bland vissa av era turkar. Notera att jag skrev vissa, för jag vet att vissa kände medlidande. Men poliser och andra tog bilder med honom som om han vore någon hjälte.

" Det glädjer mig dock att du erkänner händelserna i Khojali."

VA? VA? VA? Jag sa ju för ett par inlägg sen att det var ihopmyttat och propaganda bilderna är tagna från massgravarna i Jugoslavien.

Sancak Beyi Emre sa...

Ja, för någon måste ju lära upp er, man har gjort det i hundratals år, varför inte lära er det också.

Det har ju kommit fram, när man granskar källorna vidare, var nyheterna hade sina grunder. Det beskriver även Lawrence of Arabia, som såg armenierna som bra verktyg till psyops.

Jag ger mig inte in i en rasistisk diskussion, men önskar dig snarast återhämtande från vad det nu är du lider av.

Hmm… Just det, jag glömde… Armenier skulle ju aldrig göra något fel. Inte ens när internationell observatörer fått vittna.

Istället för att slösa pengar på kampanjar, betala dem pengarna till en duktig grupp psykologer, för detta mindrevärdes komplex, hat, förvirring och idealiska bild om den egna gruppen som aldrig uppfylls är inte hälsosam.

Emre

Osman F sa...

Emre:

Minns du vår polis-diskussion? Här är anledningen till mina hyllningar till den effektiva turkiska poliskåren:

"It seems that the BDP and Kurdish nationalists have found three ways to promote their objective until the election. First, the PKK’s imprisoned leader Abdullah Öcalan initiated the new strategy: targeting police units in the Southeast. Öcalan announced two weeks ago that he had reached an agreement with the National Intelligence Organization (MİT) and the Turkish Armed Forces (TSK), but according to Öcalan, the police have become the source of contra-guerilla activities and are heavily controlled by the United States. Öcalan further claims that the police, with the help of the US, aim to eliminate Öcalan and the PKK. Therefore, Öcalan urges his followers to target police units and officers in the Southeast through various means, mostly Molotov cocktails and street violence."

The BDP’s grand strategy to promote Kurdish-Turkish tension

http://www.todayszaman.com/columnist-242008-the-bdps-grand-strategy-to-promote-kurdish-turkish-tension.html

Med andra ord så för Öcalan Ergenekons propaganda bland sina anhängare. Som bekant anklagas ju Gulen rörelsen för att "kontrollera" polisen i Turkiet. Och det gillar varken Ergenekon eller deras lakej och springpojke Öcalan.

Armenier:

Träffa en kurd en gång och vet du vad han sa.Jo, att kurderna och andra muslimer var tvungna att döda och driva ut ur er. Annars hade armenierna dödat och drivit ut dom. Kan det ligga nåt i detta med tanke på att armeniska para-militära styrkor lyckades med bedriften att slakta över 20.000 kurder i den "armeniska" staden Van?

Osman F sa...

Russian, Turkish moves increase Armenian isolation

http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=recent-russian-and-turkish-move-increase-armenian-isolation-2011-04-25

Osman F sa...

Och detta är till dig Sancak Emre:

Turkey all in a fluster yet Azeris don’t care

Let me ask you this:

Has Azerbaijan taken sides with Turkey, even for a single day, in the genocide question? Have they supported Turkish lobbying in the U.S. Congress? For instance, which PR firm they had a deal to join a Turkish campaign in the subject matter?

I don’t remember any.

http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=turkey-all-in-a-fluster-yet-azeris-don8217t-care-2010-04-14

Its all about politics!! Realpolitik! Därför är det ju bara dumt att vara sentimental. Ska jag vara fientligt mot Grekland bara för att grekiska soldater rensade ut halva morsas släkt i Eskisehir under 1WW? Nä!

Sancak Beyi Emre sa...

Ja, polisen måste hyllas. Jag kan ju säga att den svenska våldseskalerings trappan hade resulterat i skarpa skott mot idioter som kastar brandbomber mot en, för dödlig våld besvaras med dödlig våld. Men man löser det på ett bättre sätt. Men dessa djur har ju fått för sig att det är en "demokratisk rättighet".

Emre

Anonym sa...

Återigen visar Turkiet vilket patrask land man är när man nyligen dödade en Armenien i armén pga hans bakgrund.

Svaret kommer väl vara att det var en psykisk sjuk människa, och att hela Turkiet sörjer..

Sancak Beyi Emre sa...

Det är skillnad på att dö av vårda skott och bli mördad. Att soldater dör under övningar är tyvärr vanligt i Turkiet pga storleken på organisationen. Endast för att soldaten hade armenisk bakgrund, så letar man efter motiv. Fan vad jobbigt det måste vara att vara du....

Emre

Anonym sa...

Sancak

Det är synd om dig!

Ha ett fortsatt bra liv, försök att dra upp huvudet ur röven och tänk lite. Helt allvarligt det är synd om dig på riktigt. Lider med dig!

Sancak Beyi Emre sa...

Oroa dig inte för mig. O lägg absolut ingen energi på mitt välmående. Koncentrera all din energi till att bli frisk, så hörs vi sen.

Emre