måndag 11 maj 2009

PKK isoleras ytterliggare?

Detta är en nyhet jag inte fått bekräftat från annat håll än media källor. Men dessa källor säger något väldigt intressant! En amerikansk stridsvagns bataljon med tyngre beväpning ska ha dragit med sig några hundra Peshmergas (som tydligen måste hållas i handen av amerikaner för att röra sig i sitt eget land) upp till Kandil bergen för att bygga baser.

Jag litar inte på amerikanerna och än mindre på Peshmerga som för något år sedan ansåg ”att bergen var omöjligt att bestiga”. Men tydligen går det bra nu när Jonny håller i handen. Anledningen till att jag inte litar på dessa är att Amerikanerna mantlar inte ens sina gevär så länge inte fienden har olja eller en strategisk tillgång som man bara måste ha och Peshmerga för att de för visso vill bli av med PKK, men ingen slåss mot sin broder frivilligt även om denna är avvikande och spritt språngande galen. För det andra så tror jag inte heller att amerikanerna kan slåss den typen av slag som krävs, Peshmerga är bättre på den fronten än amerikanerna men fortfarande inte lika duktiga som PKK. För som jag ser det så är varken stridsvagnar eller stadsmiliser något man bekämpar terrorister som anammat gerilla krigsföring på deras egen hemmaplan. Resultatet av en sådan offensiv skulle sluta med döda kurder och söndriga band på amerikanska vagnar. Men ska man på allvar slåss med dessa så kommer man nog flytta upp fler enheter, i annat fall så är det bara för att isolera Kandil (transport led) än mer.

Så om dessa uppgifter stämmer, vad fan gör man där? Har man en hemlig överrenskommelse med Turkiet om en ny offensiv som dessa tre ska utföra ihop och låta KRG få kontroll över hela sitt ansvarsområde, dvs. bli kvitt en terroristgrupp eller vill man visa sympati och broderskap för Turkiet?

Om uppgifterna stämmer så lär vi få veta tanken bakom det hela ganska så snart

1, 2, 3


Emre

44 kommentarer:

.E. sa...

Är ju bara att bomba berget som i filmen "flags of our fathers". Lägg dessutom till den mentalitet som soldaterna har i serien "Generation kill", vips är problemet ur världen ;)

Sancak Beyi Emre sa...

E:

Ja, det är egentligen ingen utmaning... Men ingen verkar ha viljan att göra det. Jag menar, alla bunkerbomber TSK har lagrade skulle komma till fin användning mot grottor och andra råttnästen, men varför gör man inte de ?

Emre

.E. sa...

Helt oförståerligt, då PKK är ett problem. Avsluta problemet genom att agera...

Är ju bara att ta efter Israel för att lösa problemet med PKK. Men jag tror att anledningen till att man låter PKK vara kvar där i bergen är för att man inte vill förstöra relationen med Turk/kurderna. DTP´s politiker skulle direkt vid en attack mot PKK börja starta inbördeskrig, vilket skulle förstöra friden i landet.

Du har ju själv i bloggen nämnt kålsupare som gurgun eller vad han heter som här i sverige sprider lögner. Det är ju sådana stolpskott som skapar den dåliga relationen mellan folken. Fast än vi är turkar allihopa :(

Sancak Beyi Emre sa...

E:

Frid som är beroende av en terroristgrupp är ingen frid ! Hellre ser jag ett inbördeskrig och rensar ut avskum som stödjer dessa med krävande medel, än att sitta och vara förstående mot dessa.

Både turkar och kurder i Turkiet har levt ihop i flera hundra år, passar det inte nu så är det bara att dra. Detta gäller båda. Man har inte råd med att några få i respektive grupp för nationellt etnos/separatist politik och sabbar för resten av folket.

Emre

.E. sa...

AKP vågar ju inte som styrande parti, dem är ju marjonettdockar bara. Gör det USA säger (öppnar dörren till Armenien) och står ju för en massa kassa projekt i landet. Typ Metrobus, vem kom på den iden, tåg är uppfunnet ^^

Dessutom skulle det behövas att TSK går in och tar kommandot, likt 80-talet och det skulle nog inte leda till något gott.

Turkiet har potential, men dem som styr är ju kassa. Släpp EU frågan och låt EU anpassa sig efter oss. Sluta sälja ut alla statliga företag, se istället till att starta nya.

Tycker han Kilicdaroglu borde ta över CHP för att sedan ta över hela nationen. Han verkar Ärlig och intellektuell.

Sancak Beyi Emre sa...

E:

Jag är inte tillräkligt insatt i vad de enskilda politiska partierna gör för att uttala mig, men den som har fått makten av folket måste göra rätt för sig och för landet. Sluta gosa med EU om de inte kan enas om att Turkiet ska in på samma villkor som när de övriga medlemmarna togs in, öppna inte någon gräns till Armenien så länge inte problemen med dessa är lösta, se till så att alla myndigheter sköter sitt jobb osv.

TSK består av bra soldater, med bra utbildning och bra utrustning, men dem är väldigt dåligt organiserade om du frågar mig. I vilket fall som helst så är dem mer än kapabla till att rensa upp bland berg och dalar. Antingen så släpper man lös dem på terroristerna eller så hittar man en politisk lösning som INTE kränker folket, men får ner dessa förvirrade själar från bergen.

Det finns många duktiga och välvilliga människor i Turkiet. Men folket väljer sin ledare. Därför har jag varken önskemål eller direkta åsikter om vem jag skulle vilja ha fram, men att det är utbildade människor tycker jag bör vara ett krav. Det är inget krav i Sverige, och vi ser ju hur det går…

Emre

Ferhat Botan sa...

E:

Hur ska du göra med alla dom hundratals eller tusentals TURKISKA MEDBORGARE I TURKIET, som faktiskt är medlemmar i PKK, bor i städer, jobbar om dagarna men blir gerillasoldater om kvällarna när ordern kommer från Kandil?

När det gäller Kiliclaroglu så är han KURD från TUNCELI och har en undersökning mot sig för en träff med PKK medlemmar i Tyskland. Han skulle säkert bli en bra ledare för CHP. Deras nuvarande ledare är ju ERGENEKONs advokat och vad Ergenekon har sysslat med känner vi ju alla till.

Det går inte att bomba Kandil. Vad som behövs är att AK P regeringen sätter sig ned med DTP och diskuterar kurdfrågan. Sen måste OMFATTANDE REFORMER genomföras. Här kan antingen DTP vara med eller inte. Vill man inte vara med så får kriget fortsätta och då kan man släppa gas över Kandil, det skiter jag blanka fan i. Men om DTP vill vara med och bidrar till en omfattande och rättvis amnesty för PKK terroristerna (inte ledarna)och fler rättigheter för kurderna så kan kriget stoppas.

Svårare än så är det inte. Ingen kan förvänta sig att den turkiska staten ska sätta sig ned med PKK eller göra Öcalan en del av processen. Dock måste DTP vara med. Ge dom chansen att vara det! Om dom hänvisar till PKK och Öcalan, så kan kriget fortsätta. Va fan ska man då göra?

E:

Hur kan du kritsiera PKK när du hyllar CHP som tar Ergenekon i försvar?

Problemet är i slutändan inte Kandil. Problemet är fascister i :

1) den turkiska militären.

2) Byråkratin

och att Turkiet har MHP och CHP som är bakåtsträvande pajaspartier som hör hemma i 30-talet.

Vakna! Det är inte en mänsklig rättigheter att få snacka kurdiska eller ge ut tidningar på kurdiska, det är för fan lika naturligt som att sätta sig på toaletten och BAJSA.

Och vad jag vet så förbjuder inte Kemalismen människor från att dricka öl, äta sushi och bajsa.

eller?

Jag hoppas att AK P kommer igång nu och genomför fler reformer. Ju mer reformer som genomförs vad gäller kurdfrågan, desto mer legitimitet kommer den turkiska statens kamp mot PKK:s terror att få. Om PKK inte lägger ner vapnen trots dessa reformer så kan vi skita i bunkerbomber, utan ägna oss åt att gasa. Men om dom sköter sig och börjar sikta in sig på en amnesty så att PKK:s fotfolk kan komma ner från sina grottor så fine.

Tilläggas skall att AK P är det parti som TVINGAT den inkompetenta och korrupta turkiska militären till att slå till mot PKK. Den turkiska militären har alltid varit medveten om att det inte går att slå ut PKK helt. Dessutom har man valt att inte slå till beroende på den politiska konjukturen i landet. Sedan i varje fall 2007 (EFTER DAGLICA OCH AKTUTUN AVSLÖJANDENA) så lider PKK stora förluster. Detta hand i hand med en del reformer vad gäller kurdfrågan.

Tänk om schimpanserna innan AK P hade kunnat göra det. Ack vad stark Turkiet hade blivit. För den som tror att kurderna vil bryta sig loss från Turkiet kan gå och lägga sig. Jag har träffat PKK sympatisatörer med släktingar uppe i bergen från Turkiet och som bor i Istanbul, läser på universitet där och är kära i TURKISKA vänsterbrudar.

Turkiets kurder vill ha det som är deras rätt. Varken mer eller mindre. Ge dom det! Kvider dom även efter det så fäll gas över dom.

Ska det verkligen vara så svårt att fatta?

Anonym sa...

Ska den turkiska staten börja förhandla med folk som öppet visat sin stöd för terrorism?
Det har jag väldigt svårt att tro!!

Anonym sa...

Vad i all i sin Sancak, har du malms blogg på din lista? Karln är ju öppen fientlig inställd mot allt vad turkar och Turkiet heter.

Karln är så dum att han inte fattar att han främst ska hänge sig till svensk politik och inte turkisk.
Det han gör är röstfiske. Jag behöver inte idiotförklara honom för det gör han ganska bra själv.

"En kurd lämnar tillbaka konfiskerad mark tillbaka till assyrier". Fattar inte idioten då vem som har konfiskerad marken och, om det någonsin har ägt rum, utfört mord på kristna?
En turk har ju inte dödat en assyrier och sedan skänkt marken till en kurd.
Karl är dummare än tåget och bör reflektera innan han lägger ut något sådant på bloggen. Tror han att alla är lika dumma som han eller?

.E. sa...

Ferhat:
Hur ska du göra med alla dom hundratals eller tusentals TURKISKA MEDBORGARE I TURKIET, som faktiskt är medlemmar i PKK, bor i städer, jobbar om dagarna men blir gerillasoldater om kvällarna när ordern kommer från Kandil?Du får effektivt sy in dessa under demostrationerna. Ta i med hårdhandskarna istället för att skicka gaspatronerna på demostrationerna. Samtidigt får polisens jobba vidare som dem gör. Vi kan ju inte gå in med soldater i varje stad och rensa hej vilt.

När det gäller Kiliclaroglu så är han KURD från TUNCELI och har en undersökning mot sig för en träff med PKK medlemmar i Tyskland. Han skulle säkert bli en bra ledare för CHP. Deras nuvarande ledare är ju ERGENEKONs advokat och vad Ergenekon har sysslat med känner vi ju alla till. Turgut Özal var också av kurdiskt ursprung, vad är det problemet? Baykal är vad jag vet inte alls någon Advokat utan partiledare. Tycker personligen att Ergenekon såpan är väldigt uppförstorad. Vilken kapten inom armen är så dum att han lämnar en lapp på skrivbordet med en karta om vart han gömt vapen? Okej om 1 skulle gjort detta, men 10 stycken liksom, kom igen ^^


Det går inte att bomba Kandil.Rikta Kanonerna, Stidsfordonen, flyget och dra av skottet. Kolay gelsin :)


Vad som behövs är att AK P regeringen sätter sig ned med DTP och diskuterar kurdfrågan.Varför ska AKP prata med DTP? DTP är som en fis i rymden? Dem är då inga representanter för kurderna i landet. Hatar verkligen folk som hela tiden skiljer på TURK och KURD. Det är sådana personer som inte hör hemma i diskussionen.

Sen måste OMFATTANDE REFORMER genomföras.Varför då? Vad är dagens problem? Har dem för mycket rättigheter?

Släppa gas över KandilVi är då inga Nazister som gasar ihäl folk. Vapen mot Vapen :)

Men om DTP vill vara med och bidrar till en omfattande och rättvis amnesty för PKK terroristerna (inte ledarna)och fler rättigheter för kurderna så kan kriget stoppas. Varför ge amnesty? Låt dem leva kvar i Irak. Snarare kan vi ge alla kurder som vill leva i ett eget land Frilejd till Irak :) Jag kan ställa upp som chaffuör.


Ingen kan förvänta sig att den turkiska staten ska sätta sig ned med PKK eller göra Öcalan en del av processen. Dock måste DTP vara med. Ge dom chansen att vara det! Om dom hänvisar till PKK och Öcalan, så kan kriget fortsätta. Va fan ska man då göra? PKK = DTP, det visar den senaste tidense annhållanden och det vet alla om. Snart kommer dem säkerligen att försvinna dem också :)


Hur kan du kritsiera PKK när du hyllar CHP som tar Ergenekon i försvar? För att CHP är Turkiets ursprungspari, det är det parti som ideologiskt sätt ska följa Ataturks Turkiet, det TURKIET vi lever i. Nej tack till att blanda in religion i politiken och heller inte folkfientlighet.

Problemet är fascister i den turkiska militären.Den kan du ju lägga ner direkt. Då det inte finns någon Fascism inom TSK. Helt grundlöst påstående, är inte ens ett argument. DET FINNS EN STOLTHET och NATIONALISM inom den turkiskaarmen, liksom varenda annan arme.


Problemet är fascister i den ByråkratinAntar att du tänker på MHP? Att kalla dem fascister är bara grundlöst det också. Dem är nationalister. Ska man i ett land där det råder demokrati och yttrandefrihet förbjuda detta parti? Stänger Sverige Sverigedemokraterna? Tillåter man inte Nazister marschera i Sverige?

att Turkiet har MHP och CHP som är bakåtsträvande pajaspartier som hör hemma i 30-talet. Ska vi rösta på ett Ayatolla samhälle istället eller?

Det är inte en mänsklig rättigheter att få snacka kurdiska eller ge ut tidningar på kurdiska, det är för fan lika naturligt som att sätta sig på toaletten och BAJSA.- Folk snackar då kurdiska på gatan. När var du senast i Turkiet? Ge ut tidningar? Gäller ju att man skriver rätt. Man får inte kränka nationen, skriv inom ramarna så är det fritt. När var du senast i Turkiet?

Och vad jag vet så förbjuder inte Kemalismen människor från att dricka öl, äta sushi och bajsa. Barnsligt inlägg...

Jag hoppas att AK P kommer igång nu och genomför fler reformer.Masallah dem har ju börjat fint med att införa bönestunder i statliga sjukhus :)

Ju mer reformer som genomförs vad gäller kurdfrågan, desto mer legitimitet kommer den turkiska statens kamp mot PKK:s terror att få. Vad ska du ha för reformer egentligen? Ska dem få urinera på den turkiskaflaggan också?

Om PKK inte lägger ner vapnen trots dessa reformer så kan vi skita i bunkerbomber, utan ägna oss åt att gasa. Det är förbjudet enligt ROE att gasa.

Men om dom sköter sig och börjar sikta in sig på en amnesty så att PKK:s fotfolk kan komma ner från sina grottor så fine. Se svar från tidigare, dem har inget i vårt land att göra. Sitter man inte eldpost sover man fan inte i tältet, så enkelt är det.

Tilläggas skall att AK P är det parti som TVINGAT den inkompetenta och korrupta turkiska militären till att slå till mot PKK. Den turkiska militären har alltid varit medveten om att det inte går att slå ut PKK helt. Dessutom har man valt att inte slå till beroende på den politiska konjukturen i landet. Sedan i varje fall 2007 (EFTER DAGLICA OCH AKTUTUN AVSLÖJANDENA) så lider PKK stora förluster. Detta hand i hand med en del reformer vad gäller kurdfrågan. Militären agerar inte utanför sina ramar. Man får inte agera fritt, det är ingen militärjunta och vi är ingen diktatur.

Tänk om schimpanserna innan AK P hade kunnat göra det. Ack vad stark Turkiet hade blivit. Det där visar bara att du inte kan föra ett normalt samtal igen. Schimpanser...

Turkiets kurder vill ha det som är deras rätt. Varken mer eller mindre. Ge dom det! Kvider dom även efter det så fäll gas över dom.Vad ska dem har för rätt då?

Ska det verkligen vara så svårt att fatta?Med tanke på att det finns en del töntar som inte lever i landet men som sprider pest från utlandet så är det svårt. Folk som blir hjärntvättade som Talibanerna i Afghanistan. Det är en del stolpskott till kurder som skapat problemet, vilket är trist.

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Det är också anledningen till att jag har länken .. Det börjar gå lite för långt för att man bara ska kunna blunda och låtsas som ingenting, som många turkar gjort sen dem kom hit. Titta, du reagerade! Det är just den reaktionen jag vill väcka .. och JA, han är verkligen så dum, men håller trots allt en högre nivå än de han representerar ..

Emre

.E. sa...

Anonym och Sancak,
Det är ju då intressant att en kurd lämnar tillbaka landområde, med tanke på att dem enligt Malm också var offer för folkmordet, hahahaa.

Snacka om att skjuta sig själv i foten. Vem var det egentligen som mördade vem? Var det Armenier, Syrianer, Assyrier eller Kurder?

Snacka om att Osmanerna haft fullt upp med att mörda folk. Fascinerande att det blev något folk kvar ^^

Ärligt talat är det pinsamt av områden att engagera sig i folkmordsfrågan eller som i Frankrike förjuda nekande av den.

Att ASALA som mördat turkiska ambassadörer helt ostraffat skapar detta påhittade folkmord är ju bissart.

Sancak Beyi Emre sa...

E:

Han slickar alla rumpor han kommer åt inför valet. Enkelt!

Något som ingen verkar ha tänkt på är att Osmanerna slogs med halva världen på ett tiotal fronter, men hade ändå tid, kraft och material till att ge sig på armenier o allt vad dem heter, när man i själva verket svalt i skyttegravarna och gick till anfall med högafflar för att man varken hade gevär eller ammunition.

Finns ett citat jag älskar ”Soykirimi yapsak, soyu kalmazdi”. Vilket jag tycker stämmer ganska bra. Hade man försökt sig på ett folkmord, så vet jag att man lyckats.

Precis som du säger så är det en ASALA saga som hela världen köpt, därför vill ingen diskutera varför Armenien inte öppnar sina arkiv….

Emre

.E. sa...

Sancak,
Det pinsamaste tycker jag är hur alla Anti-Turkiet politiker nekar att Armenierna attackerade och härjade i Turkiet.

Angående Asala är det ju bara att kolla igenom länken nedan, varför får inte vi en ursäkt från Armenien för att deras "soldater" har mördat alla dessa människor kallblodigt i modern tid. En tid då vi alla lever...
http://tr.wikipedia.org/wiki/ASALA%27n%C4%B1n_eylemleri

Nej sånt passar inte alla som är Anti-Turkiet klubben.

Fick annars hem FP´s EU-valsblad. Där TöntMalmen skriver att han vill engagera sig i Turkiet frågan. Ärligt talat, jag som Svensk, vill att EU ska ge något gynsamt till Sverige. Som Svensk skiter väl jag fullständigt i Turkietfrågan. Ärligt talat, vilken Svensson bryr sig?

Jag som medborgare vill ju se något vettigt utfall för alla miljarder vi pumpar in.

Fortsätt BOMBA på Emre, det är bra att Turkar & Svenskar hittar hit och ser vilket stolpskott Tönt-Malmen är.

Shit, man börjar skriva om Armenier och det slutar så här, strax efter midnatt med TäntMalmen ;)

Sancak Beyi Emre sa...

E:

Asala och PKK hänger ganska fint ihop. Man gjorde inget märkvärdigt när dem härjade i Europa och man gör inget märkvärdigt när dessa härjar. Sen att Asala gick in under PKKs vinge för att fortsätta terrorisera.

Jag som Turk som är född i Sverige skäms över att vi som är väldens mest framstående demokrati har sådana som Fredrik Malm i våran riksdag. Hade våra politiker varit lika aktiva i inrikes frågor så hade vi tex inte haft de problemen vi har i rosengård idag...

Det ingen uppmärksammar är att vissa politikers ”kritik” går över gränsen och lägger sig i inre angelägenheter. Det har gått ifrån att kritisera rättighets frågor till att diskutera vilket politiskt system som ska gälla för 70 miljoner människor. Ingen som tänkt över att inte heller det är helt demokratiskt?!

Jag kommer fortsätta skriva till dess att jag ser att det skett en ändring och jag inte behöver informera på samma sett eller tills någon dyker som gör det bättre…

Emre

Anonym sa...

Malm har svårt att åstadskomma något inom svensk politik och ska därför uttala sig om något som är främmande för många svenskar. Han röstfiskar hos en grupp invandrare, nämligen kurder eftersom hans uttalanden stödjer deras politik.
Jag vet inte om karln är bara är okunnig om historia eller om han bara spelar dum.

Heja Sancak! Du rår på honom

.E. sa...

Fortsätt skriva abi, det är bra. Seriöst, vem tror folk som malm dem är? Alltså Turkiet är ingen fjuttig liten nation precis. Det är en nation med en anrik historia och som funnit i flera hundra år och som är byggt på flera hundra olika kulturer.

Dem klagar jämt på att det inte finns någon yttrandefrihet men hallå, vi är den enda nationen i världen som har räddat judarna från Spanjorerna och Europeernas förtryck.

Vi är en nation som alltid har tillåtit synagogor.

Vi är den enda nationen genom historien som har en bättre relation med judarna än med sin egna med religösa länder.

Att Mein Kampf säljs i någon bokhandel på eminönu, vad spelar det för roll? Är vi fascister för att man inte censurerar? Hade judarna i Turkiet ogillat att boken kan jag slå vad om att dem agerat, tro mig. Men tvärtemot en del annat folk så tror jag dem inte bryr sig, samtidigt som dem förstår att det vi lever i en annan tid.

Vi ser ju hur det moderna Sverige som tar emot invandrare och på så sätt får många kulturer ofta inte klarar att hantera andra kulturer. Tvärtom så skapas det rasism och problem, det Turkiet som är så hatiskt har i flera hundra år bestått av folk med olika kulturer.

Alltså det är så grundlöst alla anklagelser hela tiden. Bara för att den Turkiska gränsen inte sträcker sig från Västa Kina till Algeriet eller till Wien tror dem att vi är något lodar folk utan hjärna och moral.

Alltså Wake up säger man ju bara till dem stolpskotten.

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Han röstfiskar hos en grupp BLAND kurder. Det är viktigt att inte generalisera, för långt ifrån alla kurder sympatiserar med PKK eller sjunka så lågt till att bli representerade av Malm.

Han är absolut ingen match. Men han kan välja att inte publicera vissa frågor man ställer och det drar ut på tiden. Den rädslan och försiktigheten räcker för mig. Tack för alla vänliga ord !


E:

Jag försöker skriva om saker som kan ha en betydelse för Turkiet ute i Europa. Hittills har det varit ganska uppskattat av de jag vill nå ut till och stört de jag kritiserar, så jag ser ingen anledning till att sluta.

Det gäller att visa Turkiets syn på saker, för dem här röst iglarnas syn har vi klar och tydlig. Allt har sin tid ! Snart är det vår tur och då kommer många av dessa få det jobbigt att förklara hur och varför man agerat som man gjort.

Emre

BarbarBaba sa...

Emre bey kardes, vem går din röst till i Eu-valet?

Sancak Beyi Emre sa...

Barbar baba:

Jag har haft så mycket att göra på senare tid att jag inte hunnit titta till kandidaterna.... Men tror det blir någon från miljöpartiet eller moderaterna, känns som dem har minst andel idioter och terror supporters i allmänhet. Själv då ? Kanske kan ge något råd ?

Emre

barbarbaba sa...

hmm har inte heller haft orken att sätta mig in i det, men det får bli någon Turk vänlig ;)

Anonym sa...

Låt oss hoppas att PKK som terroroganisation tillmötesgår samma öde som de tamilska tigrarna.
De är nämlige nu utraderade från kartan allt enligt Siri Lankas regeringsstykor.

Sancak Beyi Emre sa...

Barbar:

Jo, men det är faktis inget krav från min sida, det kan lika väl vara en som vill Sveriges bästa och tänker på folket. Ser Turkiet för vad det egentligen är.

Anonym:

Tigrarna är ingen gerilla, så en motsvarande scenarie är inte möjlig. Men en snarlik seger är inte omöjlig.

Emre

Ferhat sa...

Emre:

Varför har vi då inte lyckats besegra PKK sedan 25 år tillbaka?

Sancak Beyi Emre sa...

Ferhat:

Det beror på att vi har för idiotiska högre befäl, landsförrädare och stel och röten doktrin .. Ge befälet till mig, Baltaci Emre Pasa, och jag garanterar att bergs-revolutionärerna i Kandil utrotas inom 6 månader.

Turkiet har fyra stående arméer, varför har inte en av dessa flyttats till att bekämpa kandil ? Omringa dem och svält ut dem samtidigt som du skjuter slut på alla äldre granater i lager .. efter en månad när deras psyke och moral är förstörd så kan den omringande 250.000 starka armén börja klättra upp och mosa allt i sin väg. Dessa 250.000. Ska samtidigt vara kontrakt anställda ska ha 6-9 månaders special utbildning och ska inte få lämna sina poster förren de försatts ur stridsbart skick eller slutfört uppgiften. Självklart ska rensningen understödjas från luften och med ballistiska missiler ...

Sen gör vi också mos av diverse miliser som skulle försöka hindra oss ..

Klar och tydlig lösning. Nu behöver jag bara få mandat och stöd för att få befäl över en armé. De som vill se en lösning på terror problemet bör skicka ett brev till Basbug och föreslå mig ;)

Baltaci Emre Pasa

Anonym sa...

PKK är inte obesegbar, det finns krafter inom den turkiska säkerhetstjänsten och militären som tjänar på dess existens. Dess primära existens är således inte att verka för kurdernas rätt. Inte helt nyligen har det ju dykt upp fakta som tyder på att kontragerillan Ergenekon är anledningen till PKK:s uppkomst. Varför stödet utgår, är för oss vanligt folk ett gissel men mycket tyder på att militären önskar bibehållen makt och status. Säg vilket annat land där man respekterar och älskar sina militärer som turkarna.

Anonym sa...

Jasså det krävs 250000 specialister för att slå ut kommunisterna, hur starka är dem i verkligeheten??? Duger inte våran Mehmetcik?
Varför har våran millitär ljugit i alla dessa år ??

Atila från Konya

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:
PKK är ett gäng amatörer som lever på säkerhetsbolag- och materiell tillverkar VD:n och deras betalda officerare som säljer vapen eller blundar för hjälp till dessa. Men just pga dessa så får TSK en generell bild av förrädare, som inte stämmer, utan man blundar för att det är ett hundratal stolpskott och smutskastar hela organisationen.

Atila:
Nej, men 3000-5000 som jagar dessa räcker inte heller. Dem är inte starka alls egentligen, och har blivit än svagare nu när Ergenekon svin hamnat bakom galler. Men att man opererar mot terrorism betyder att man inte vill få slut på dem, utan bara skjuta upp de! Hur ska du utrota en utsprid gerilla, som inte försvarar terräng utan springer och gömmer sig och dessutom jagar dessa med en tredjedelen av männen som fienden ? Duger det i dina ögon ?

Emre

Anonym sa...

Var det inte terräng PKK ägde och försvarade när 10.000tals turkiska soldater stog bakom Turkiets senaste storskaliga attack som genomfördes för inte så länge sen i norra Irak Emre? Även turkiska elitsoldater beväpnade med moderna vapen och utbildade till tänderna deltog. Eller har jag fel?

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Jävligt tråkigt att behöva förklara detta för dig faktis. Men nej, inte ens i Irak försvarade man terräng. Gerilla krig förs på så sätt att man skjuter och drar sig tillbaka.

Hade man stått still och försvarat så hade man fått granater och annat otrevligt på sig med en gång. Gömma sig i grottor är vettigare då, eller tycker du inte ?

Emre

Anonym sa...

Du, mer än jag borde veta vad ett elastiskt försvar inom en sådan terräng innebär. Drog man sig tillbaka i Zap? Turkiska armeen var ju där för att vinna terräng.
Så du säger att det inte fanns någon som försvarade terrängen som turkiska armeen hade i uppgift att ta och angripa?
Där gerillan fanns vid början av offensiven fanns dom sedan tillbaka då offensiven var i sitt slutsskede.
Turkiska armeen slogs tillbaka, glöm inte det. Varför skulle man annars behöva lämna kvar mängder med lik, matriell och annat efter sig? Hur kan PKK vara "ett gäng amatörer" när man åtstakommit detta?
Det sas innan offensiven att man hade planer på att gå så långt som in mot Mosul och Kirkuk. Omkring100.000 man stod vid gränsen. "Ett gäng amatörer" läxade upp Natos andra största arme ;).

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Det är meningslöst att försöka förklara för propaganda köpande idioter. Mitt råd till dig min förvirrade vän är att sätta dig och läsa ”On guerrilla warfare av Mao Tse-tung, Minimanual of the urban Guerrilla av Carlos Marighella och 150 Questions for at guerrilla av General Alberto Bayo (ickekonventions krigets fader)”. Det är meningslöst att diskutera med någon vars argument bygger på propaganda. Vilken terräng försvarade man ? Lägren tömdes och TSK grävde upp och brände material som tillhör pkk. Tror du föräldrarna till dessa stupade som inte kom hem skulle sitta still om så var fallet ? Titta till VPL antalet, antalet som opererade under offensiven och antalet som återvände, har du gjort det pappskalle? Media spekulerade, nationalister överdrev och idioter som du köpte allt som sades. Är du kritisk till något som du hör eller läser ? Eller är du bara kritisk till det som inte gynnar dig?

Lämnade matriell? Ingen som fattade att tröjorna och "utrustningen" som pkk visade upp säljs för civila i Turkiet ? Det är kanske skillnaden på skit köparna och granskarna....

PKK är inga amatörer, men dem kan inte stå upp i detta krig. Kanske ska ta en titt på hur mycket skada artilleriet gör på läger moralen och antalet stupade varje gång. Excalibur granater är GPS sökande och inte billiga, tror du verkligen på PKK:S skit om att de skjuts i blindo och inte träffar någon ?

Lägg dig, och be kommunisterna berätta ytterliggare en saga för dig innan du lägger dig unge.

Emre

Anonym sa...

Emre,

Den informationkälla jag finner mig mycket kritisk till är samma informationskälla som du utgår ifrån och samtidigt samma informationskälla som i 20 år om och om igen förklarat PKK besegrat, högsta pkk ledare dödade och som dagligen presenterar stora antal döda gerillasoldater och detta i skalor i tankegånger som endast skulle kunna förklaras med att pkksoldater finns i antal som i jämförelse med sjärnor inte går att räkna.

Vilka källor utgår du ifrån Emre? Går du även igenom uppgifter som pkk bekräftar (vilket jag är högst tveksam till) eller endast information som armen bekräftar? Är det jag som är ensidig eller är det du som är ensidig? Är det jag som är hjärntvättad eller är det du som är hjärntvättad?

Men det bästa är ju hur du gick från att beskriva pkk som amatörer och sedan till att säga det motsatta! Då är jag glad att du så hastigt ändrat dig till att inse fakta!

Sant är det, Emre, att PKKs väpnade gren inte kan vinna detta krig men sedan ska du inte glömma att pkks väpnade gren inte finns för att vinna ett krig mot den turkiska militären, utan för att försvara det kurdiska folket från det förtryck det fått utstå och som från början var anledning till att en väpnad kamp sattes igång.
PKK har allt mindre anledning att vara starka millitärt då man växer alltmer i styrka på det demokratiska slagfältet och det är demokrati och rättigheter det kurdiska folket, sida vid sida med alla andra folk, behöver!

Så länge som det finns anledning till en väpnad kamp så kommer det finnas människor som med viljan konsekvent till förtryck, ansluter sig till gerillan. Kriget kan inte vinnas på bergen, det kan endast vinnas genom en handskakning.

Jag ställer dig frågan;
Kan den turkiska armen vinna samma krig man inte kunnat vinna i 20 år och som man i 20 år bekräftat som vunnen?

Bevilja människor demokrati och rättigheter så går både du och jag ut som vinnare av detta krig!

Jag har sagt mitt.

Anonym.

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:
Samma informationskälla jag utgår ifrån ? har jag angett källor för tryckt litteratur för dig? Använder jag mig av media, så ser jag till att får uppgifter bekräftade från minst tre håll och har jag inte fått det, nämner jag det. Som jag sagt, där är skillnaden på mig som granskar och dig som köper grisen i säcken.

Jag granskar även HPG rapporter, ja. Utan att göra det, kan jag inte få en helhets bild. Sen separerar jag även ut både TSK:s och PKK:s propaganda. Måste dock säga att PKK:s propaganda inte är någon vidare utvecklad, men den fungerar på de outbildade och fattiga skarorna man lurar till sig.

PKK är en etablerad gerilla, det kan man inte ta ifrån dem. Men när de slåss mot konventionell armé, så uppträder dem som amatörer. Som jag sa, läs böckerna jag rekommenderade dig, sen kan du snacka om hur duktiga dessa är.

Sakta i backarna ! Du menar att leninist, maxist och maoist kommunister strävar efter demokrati?! Kan du ens sätta ihop den meningen unge? Vad kallar man väpnad propaganda för att få igenom sina krav ? Apo sökte till officers skolan som unge men nekades, hans närmaste har ständigt sagt att PKK bildades för att han skulle få leva ut sin dröm som ”Pasa” och rättighets snacket blev en bonus som rekryterade idioter som en månad senare låg med inälvorna hängandes från magen.

Även jag hoppas på ett slut på detta onödiga blodutgjutelse, men inte på något krav från PKK. Antingen kommer man ner från bergen och återingår i samhället som produktiva medborgare med sina rättigheter i behåll, eller så är iaf jag villig att fortsätta 30 år till.

Jag repeterar, TSK=konventionskrig PKK=Icke-konventionell gerilla krig. Att PKK inte håller territorium inom Turkiets gränser är en seger. Utrota dessa går inte så länge Ergenekon finns, men även den dagen kommer.

Vilka rättigheter är det som uteblivit nu ? Hängt med i den senaste utvecklingen ? Sorgligt….

Du har verkligen sagt ditt. Lägg dig, och be kommunisterna berätta ytterliggare en saga för dig unge. När du vaknar kan du plocka upp några böcker, sen får du själv lista ut vad man gör med dem.

Emre

Anonym sa...

Emre,

Polymiken med dig är meningsslös och är ett träd utan resultat och frukter.

Jag finner mig ingen logik eller sanning i rapporter som om och om igen förklarar samma ledare dödad och då det i alla fallen, dagen efter visas att denna ledare är frisk som en lärka. Men denna källa är inte den källa du grisen i säcken köper?

För mig spelar det ingen roll vad apo har tyckt eller gjort i sin barndom även om jag inte ser någon sanning i ditt smutskastande. Det som spelar roll är att apo till skillnad från dig förespråkar ett land där alla människor är i sina rättigheter lika och där människor inte ska behöva förtryckas pga att de födds som kurder eller alla andra minoriteter i Turkiet som inte erkänns och i lagordningen inte accepteras.

Värkligheten är en annan Emre och föränn den dagen du förstått den kurdiska situationen ur ett oturkiskt perspektiv (som är baserad på turkisk nationalism som i århundraden varit anledning till rasistiskt brukande och utövande mot främst kurder), och den dagen du varit i norra kurdistan och sett hur det är och fungerar samt fungerat så kan vi diskutera den kurdiska frågan.

Och lyssna Emre; ett förtyckt folk har varit den ena parten av den här konflikten i 30 år. Även idag är ett förtryckt folk redo att kämpa i 30 år.

Anonym

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Är du efterbliven eller spelar du bara? Jag säger ju att du ska vara kritisk och få uppgifter bekräftade från flera håll! Vilken ledare har stukat under och visat sig leva ? Karayilan fick granat splitter över höger knä under ett bombardemang, tidningarna skrev att han låg skadad och döende osv. Men genom amerikanska och Irakiska källor visade sig att han fått lite splitter i sig och vårdades i någon timma på ett sjukhus och var uppe på benen och skuttade runt som apan han är.

Smutskasta? Behövs inte, dem gör det riktigt bra på egen hand. Titta till vad Apos äldsta polare har att säga… Oturkisk perspektiv ? Varför det ? Det rör Turkiet och dess folk. Det finns inget N.Kurdistan, läs geografi min vän, det finns ingen kurdisk fråga, det är ett inre problem i Turkiet. Som grundar sig på att man varit lama att inte kunnat plocka bort militärjuntans lagstiftning.

Kämpa på du, men ”folket” du nämner är långt ifrån ens en majoritet bland mina landsmän. Antar att du kommer ha en väldigt deppresiv tid när sanningen slår dig. Till dess…

Emre

Anonym sa...

http://www.haberturk.com/haber.asp?id=147434&cat=110&dt=2009/05/18

Anonym sa...

JAG GRÄT NÄR JAG LÄSTE. LÄNGE. SE OM NÅGON KAN HÅLLA TÅRARNA. LÄS OCH BEGRUNDA.

Ya gözyaşları? Onlar ne zaman başladı?
-Onlar geç geldi.. Ama şimdi hiç tutamıyorum.

Kenan Evren’i Köşk’e davet edip ağırlamasınlar

Ne olsa kendinizi daha iyi hissederseniz?
-Aziz Nesin 12 Eylül mağdurlarının hikayelerini dinledikten sonra demiş ki “Ben de benim hayalim geniş zannederdim, Kürtlerin hayali benden genişmiş.” Bizim durum biraz öyle. İstiyorum ki Kürt olmaktan başka hiçbir suçu olmayan bu vatandaşlar karşısında Devlet Baba sıkmış olduğu
yumruklarını açsın.

Nasıl yapacak bunu?
-Örneğin TRT Şeş önemli bir aşama. Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri de çok önemli. Bunlar manevi mutluluklar. Bütün bunların yanında Evren’i Köşk’e davet etmesinler yani. Affedersin, bize kazık sokanlar paşalar gibi ağırlanmasın. Evren yargılanmalı. Birileri artık 12 Eylül Diyarbakır Askeri Cezaevi’nde yaşananları konuşmalı, anlamalı, orayla hesaplaşmak zorundayız. (ağlıyor)

Kürt Sorunu’nu anlamak istiyorsak 12 Eylül Diyarbakır Askeri Cezaevi’nde yaşananları mı konuşmalıyız?
-Kesinlikle. Bakın ben İnsan Hakları Mahkemesi ’ne bile gitmedim, ülkemi o kadar çok seviyorum. Yıllardır Kürtlere jiletle, kalasla, haydarla yaralar açılmış üzerine tuz serpilmiş. O acılarla kıvranıyoruz artık su serpmek gerek.

Siz DTP’ye mi oy verdiniz?
-Hayır. DTP Kürtlerin yüzde 25’ini temsil ediyor sadece. Peki geri kalan yüzde 75? Ben şehitler için de çok üzülüyorum. Hangi aile oğlunun şehit olmasını ister ki? Ben de diyorum ki, madem bir şeyleri çözmek istiyoruz, konuşmaya başlayalım.
Askerlik ilaç gibi geldi

Siz kendinizi nasıl tedavi ettiniz?
-Bilmiyorum. Beni tahliye olur olmaz askere aldılar. Daha önce bana işkence edenler askeri üniforma giyiyordu, sonra baktım ben giymişim üniformayı. Ama bu sefer işkence yok, dayak yok, küfür yok. Aksine herkes iyi ama ben kendimden nefret edi yo rum. Haykırmak istiyorum ama konuşamıyorum. Bilhassa bana daha iyi davranıyorlar ama.. Askere gitmek bana ilaç gibi geldi herhalde..

Anonym sa...

12 Eylül size ne yaptı?
-Beni “Ben”den aldı ve “Biz”e getirdi. Yakalanmadan önce gölgeme yan bakıyordum. Başkalarının hoşuma gitmeyen hareketlerine bile katlanamazdım ama sonra onca işkence karşısında el pençe divan durdum. 12 Eylül'de
insanlık suçu işlenmiştir. Devlet bunu kabul etmeli ve bizlere sahip çıkmalıdır. Çıktıktan sonra 1 hafta boyunca yürüyemedim, yürümeyi öğrettiler.

Korkularınız var mı?
-Evet. Tekrar aynı süreci yaşarsak ve yine ses çıkmazsa diye korkuyorum. 12 Eylül, darbe, işkenceyle ilgili haberlere katlanamıyorum frene basamıyorum, ağlıyorum.

Siz size yapılanları affettiniz mi?
-Eğer siz affettiyseniz ben de affederim, ben ülkemi seviyorum ülkem de beni sevsin, beni olduğum gibi kabul etsin. Mutlu olmam için illa Türk mü olmam
gerekiyor?

Bir daha dünyaya gelseydiniz..
-Asla Kürt olmak istemezdim.

Gerçekten mi?
-Evet. Kürt'ün kaderi cezaevi, dayak, işkence ve ölüm müdür? Diyelim sağ kaldım kaderim dağa çıkmak mıdır? Benim hayalim herkes gibi mutlu bir yuva kurmak ve insanca yaşamaktır. Ama bugün olsa yine Cizre'de doğmak isterim.

İşkencecimle oturup çay içtim

İşkencecilerinizi hatırlıyor musunuz?
-Evet.

Hiç rastladınız mı?
-Bir tanesine tahliyemden iki yıl sonra rastladım. Elimle sırtına vurdum. “Komutanım” dedim. Döndü bana baktı afalladı, şaşırdı, kekeledi... “Rahat ol”
dedim. “Ne olur yanlış anlamayın” dedi. “Kabak bizim başımıza patladı.” Ben askerdedim o zaman asker üniformasıyla, o sivildi. Bir başkasıyla Cizre'de karşılaştım. Yanında üsteğmenler vardı, sokakta yürüyüş yapıyorlardı. Dümdüz onun hizasına doğru yürüdüm, yüz yüze geldik. Ben ona içerdeyken Murok diye seslenirdim, dişlerini yaptırmamıştı o yüzden. “Ne haber Murok?” dedim. Sarıldı bana.

Sarıldı mı?
-Vallahi sarıldı. Yanındakilere dönüp “Bakın bu tutukluydu” dedi. Ben de onlara çay ikram ettim. Oturup çay içtik.

Niye işkencecinizle oturup çay içiyorsunuz?
-Eğer ona işkence olarak karşılık verirsem benim ondan ne farkım kalır ki? Ona en büyük ceza ona karşı yaptığın insani yaklaşımlar değil midir? Belki
ölene kadar o korkuyu yaşayacak, o vicdan azabını. Onlara tokat atmak, hakaret etmek saldırmak, küfür etmek bir hediyedir. Onları bu tip davranışlar rahatlatır.

GÖZYAŞLARI GEÇ GELDİ AMA ŞİMDİ TUTAMIYORUM

Hem şanssızsınız yaşadıklarınız için hem de şanslı bugün bunları anlatabiliyor olduğunuz için. Ne zaman anlatmaya başladınız? Ne kadar zaman aldı konuşabilmek?
-Ben çabuk konuşabildim. Hemen anlatabildim yaşadıklarımı. Konuşmak anlatmak beni ayakta tuttu galiba. Bugün belki karşınızda ağlıyorum ama yine de sizinle konuşuyor olmak, bunlardan bahsediyor olmak bana kendimi iyi
hissettiriyor.

Anonym sa...

KARŞIMDA 48 yaşında bir adam oturuyor. Öyle bir hikaye anlatıyor ki.. Bir o ağlıyor bir ben. İnsan bazen hırsından ağlıyor, bazen dehşetten... Aslında Selim Dindar’ın hikayesini yedi sekiz sene önce Neşe Düzel’in kaleminden okumuştum. Bugün “Kürt sorunu hakkında sevindirici gelişmeler olabilir”
bakış açısının ardından kopan kıyamete karşı demek istedim ki.. “Kürt sorununu çözmek istiyorsak, 12 Eylül Diyarbakır Askeri Cezaevi’nde yaşananları konuşmalıyız. Kenarlarda dolaşmaktan vazgeçin, gelin gerçeği konuşalım.” Selim Dindar her ne kadar “Anlatmak istiyorum” dese de öyle kolay açılabilen bir isim değil. Birkaç görüşmeden, ortak dostlarımızın desteğinden sonra ikna oldu ve ortaya bu röportaj çıktı. Ben Selim Dindar’ı sevdim. Anlattıklarına üzüldüm, yapılanlardan utandım. Kısacası kelimelerim yetersiz kalıyor hislerimi anlatmaya. Siz okuyun, siz kararınızı verin.

BALÇİÇEK PAMİR - GAZETE HABERTURK
Diyarbakır Cezaevi'nde neler yaşadınız?
-Mardin'de sorgulamalar günlerce sürdü. Tabutların içine dikili bir şekilde
kıpırdamadan duruyorduk. Aklınıza gelebilecek her türlü işkenceyi gördüm. Ama Diyarbakır'a geçince asıl “cehennem”i orada yaşadım.

Mesela?
-100 kişilik koğuşta her gün 60'ın üzerinde marş söylüyorduk. Tabii dayak eşliğinde. Sonra beton avludaki lağım kapağı açılıyordu ve her birimiz baş aşağı o lağıma sokuluyorduk. Düşünün artık. Dudağımdaki yaraları görüyorsunuz copu yatay olarak bastırıyorlardı, dudak yırtılsın diye, nitekim yırtılırdı. Porselen copu ısırtırlar sonra tekme atarlar. Dişler copa geçiyordu ve dişlerle birlikte copu geri çekiyorlardı. Bir gün bir hemşerime tebessüm ettim diye elime 5 cm'lik çivi çaktılar. Postalla eze eze çaktılar, bak izi burada.

Peki ya acı? Hep aynı düzeyde mi yoksa insan hissizleşiyor mu?
-İlk ayların korkusu geçtikçe acıyı daha çok duymaya başladık. Mesela dayak
yemediğimiz günlerde huzursuz olurduk. O dayak öyle bir şeydir ki karşındaki insan senin onurunu istiyor, insanlığını ve kişiliğini öldürmek istiyor. Sen de
bunu vermemek için direniyorsun. Hayatta kalmayı onuru korumanın bir bedeli
olarak görüyorduk.

Ya kurtulma hayali?
-Devamlı işkenceyle yaşamak insanda gerçeklik payını ortadan kaldırıyor. Bir
arkadaşımız vardı, “Ölüyüz ve kaldığımız yer kabir” diye inanmıştı ve çevreden duyulan sesler kabir azabı. Tahliye olacağı zaman “Beni göndermeyin” diye
yalvardı. Bir köy sahibi vardı. Oğluyla birlikte içeri geldi. Oğluna soktukları copu babanın ağzına verdiler, sonra tam tersi. Ölümler işkenceler, diri diri yananlar, ölüm orucumuz.. Hangi birini anlatayım?

Bütün bunları yaşarken dışarı düşünüyor muydunuz? Ailenizi örneğin?
-Dışarıdaki yaşam silinmişti. Aile ortamı sofra falan yokmuş gibi.. Annem zaten kahrından öldü. Haberini çıktıktan sonra öğrendim. (Ağlıyor).

Bunu size soran çok olmuştur ama siz PKK'lı mısınız?
-Bütün sorgulama böyle geçti zaten. Hiçbir zaman PKK'lı olmadım ve değilim.

Anonym sa...

Her ne kadar “yedi düvele hükmetmiş ecdadın evlatları” olarak geçmişiz ile övünsek de, şu sıralar yalnızca Türk olmak da öyle çokça övünülecek bir meziyet değil gibi mi ne? Örneğin gerçekleşen ya da ortaya çıkarılan darbe teşebbüsleri, Ergenekon ve Susurluk’la ortaya çıkan kirli ilişkiler, Diyarbakır, Bayrampaşa, Mamak cezaevlerinde yaşananlar, Hrant Dink suikastı, okunmayan kitap ve gazete tirajları, ilköğretime başlayamayan çocuklar, üniversiteye giremeyen kızlar gibi olgulardan acaba ‘Özkök gibiler’ hiçbir rahatsızlık duyuyor mudur? Peki ya bir zamanlar haklarını savunduğu işçi sınıfının ülkesindeki halinden, aleyhimize sonuçlanan AİHM davalarından da bir rahatsızlığı yok mudur ‘Özkök gibilerin’? Rüşvetçi ülkeler sıralamasındaki başarılı derecemiz Özkök’e nasıl bir gurur veriyordur acaba? Eğer bütün bu sorulanlar ‘es’ geçiliyorsa ‘Özkök gibiler’ tarafından, işte o zaman teşhisimiz kesin, o tam bir ırkçı. Aksi halde; “evet bunlar da benim insanlarım ve bu geri kalmışlıkta benim de payım var” diyebilmesi ve çözümler üretmesi gerekirdi, değil mi?

Siirt’in Şirvan ilçesinde 1977 yılında görev yapan kaymakamın annesi, Almanya’daki Türk işçilerinden ve Yılmaz Güney’den hiç hoşlanmazdı. Hoşlanmazdı çünkü; Güney, ülkesinin gerçeklerini filmlerle dünyaya yansıtıyordu. Almanya’da ki Türk işçiler de bizi ilkel ve geri bir halk olarak Avrupa’ya tanıtıyordu. Acaba Özkök de; Batılılar karşısında Türklüğü aşağılandığı için bizden hiç haz etmiyor olabilir mi?

Eğer ırkçılık bir kişilik bozukluğu ve cahiliye dönemine ait bir hastalık ise, biz de ‘Özkök gibileri’; Mümtaz’er Türköne, Umur Talu, Kürşat Bumin, Gülay Göktürk, Mehmet Altan, Ali Bayramoğlu, Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Alper Görmüş gibi sayıları azımsanmayacak kadar çok olan, dürüst ve demokrat ‘Türk hekimine emanet ediyoruz.’ Çünkü Türkiye’de töre açmazı da, kan davası da, Kürt sorunu da, yalnızca Kürtlerin değil, biz Türklerin de en temel sorunsallarındandır.

Elli yıl sonrasının Türkiye’sinde, Özkök’ün torunları da, dedelerinin yazdıkları hakkında kim bilir neler düşünecek ve söyleyecekler. Çünkü artık, tarih karartılamayacak kadar şeffaf yaşanıyor

Anonym sa...

“Ben şerefli bir Kürdüm.” O zaman hain miyim? Bu sizin standartlarınıza bağlı. Siz beni Kürtlüğüme sahip çıktığım için PKK ile eşdeğer görüp hain ilan ederken, PKK’lı olmadığımız için, onlar tarafından da hain ilan edilen bir konumdayız. Solculuktan bozma kapitalist Ertuğrul Özkök’ün bizi aşağılamasına katlanamadığım için de bu makaleyi kaleme alıyorum. Çünkü Özkök; kendini bağlı hissedebileceği hiçbir ideolojik, etik, dogmasal disiplin kalmadığından, her şeyin mubah olduğu düşüncesi ile işi ırkçılığı ile övünme pervasızlığına kadar götürebiliyor.

Kendimi Kürt olarak tanımlamam, Hakkâri’de uzunca yıllarca yaşayan ve bir babadan doğup, büyük ölçüde Kürt kültürü, gelenek ve görenekleriyle yetişmemden dolayı. Ancak bu durum, benim için övünülecek bir neden değil. Tesadüfen bir Çinlinin, Afrikalı bir zencinin, bir Yunan ailesinin, Ermeninin ya da bir İngiliz lordunun, Fransız sömürgecisinin de çocuğu olarak doğmuş olabilirdim. Eğer Güney Afrikalı bir beyaz olsam, kesinlikle zencilerin yanında yer alırdım. Aynı, Türkiye’de bir Türk olarak, günümüz koşullarında mazlum oldukları durumlarda Ermenilerin ve Kürtlerin yanında yer aldığımız gibi.

Bir Kürt olarak, bu topraklarda yaşanan Ermeni katliamında Kürtlerin oynadığı rolden dolayı Ermenilerden özür diliyorum. Çocuklarımı, beni ve dedelerimi affetmelerini bütün içtenliğimle arzuluyorum. Yaşanmış olan Ermeni soykırımında, özelde dedemin hiçbir rolünün olmadığını, bir aydın olan babamın yaşananları her zaman lanetlediğini bilmeme karşın, Kürtlüğümü kimliğimin bir parçası olarak ifade ettiğim için, Kürtlüğümün bu kısmından utanç duyuyorum ve emin olun, o günkü koşullarda zulmedenlerin değil, mazlumların arasında olmayı da çok ama çok arzulardım diyorum.

Özkök’ün imalı ifadesi ile; “Kürtler üstün bir ırk mıdır” sorusunun en kestirme yanıtı tabii ki değiller. Hatta onlar; Arapların “yeryüzünde üç felaket vardır, çekirgeler, fareler ve Kürtler”, Farsların “demiri eritip, Kürtlerin ağzına dökmeli” türünden atasözlerinin muhatapları ve onlar yeryüzünde devleti olmayan en kalabalık ve belengaz (beceriksiz, zavallı) bir halk. Türkiye’de yaşadıkları bölge ise, aşiret üyesi, töre kölesi, geri gelenek ve göreneklere sahip bir yer. Cumhuriyet tarihi boyunca defalarca isyana başvurmuş, ne olduklarına derin resmî görüşlerde bile hâlâ karar verilememiş bir halk. Göç ettikleri batıdaki metropollerde gecekondulara sığınan, terörist, hırsız, soysuz ve amele bireyler bizimkiler. Bütün bu kötülüklerin tek kaynağı da sahip oldukları genlerden kaynaklanıyor-muş-muş. Çünkü bizimkiler, ‘Özkök gibi’ damarlarında Türk kanı taşımıyorlar. Ve yine Özkök’ün yazdıklarından anlıyoruz ki, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oldukları için ve Avrupalıların karşısında Özkök gibilerini güç duruma düşürdükleri için, bizlerden utanç duyuyorlar.

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Ja, Evren bör hackas i små bitar, torkas och matas till höns...

Stark historia, beundrasvärld man !

Anonym sa...

Ingen människa ska utsättas för kränkande handlingar eller tortyr. Man ska också ta i beaktan att militärregimer har inget urval eller urskiljning. Det var inte bara kurder som utsattes för tortyr utan även de turkar som inte var sympatisörer gick samma öde tillmötes.

Vilken stark historia och vilket öde!!

Man borde dock ta lärdom av att som ett enigt folk kan man arbeta för demokrati även om ärren är svåra att radera ur minnet.