lördag 9 maj 2009

PKK:s nya spel för gallerian

PKK:s Karayilan (taget namn) menar att man har utlyst en vapenvila som ska vara grunden till en försoning och fred efter mer än 40000-50000 döda. Men vad folk verkar missa är all minering och bombplantering dessa fortfarande håller på med. Önskar man fred och vapenstillestånd så lägger man ner samtlig destruktiv verksamhet och drar sig tillbaka till Kandil.

Karayilan sa i en interljuv i Milliyet att man endast försvarade sig och ville visa en fredsönskan. Men är kanske målet att minera och bomba TSK till att dra ut på ytterligare en offensiv på obestämd tid som är extremt destruktiv för fredsöversikten men besparar civila dödsfall? En sak som intresserar mig är att interljuv platsen med Karayilan, var i en by i Kandil. Alltså så gömmer sig dessa ”bergsrevolutionärer” bland civila. Använder man civila som sköldar och sedan gnäller om bombade byar (där civila inte verkar dö ändå) så har man utvecklats till terrorister i Al Qaida/Taliban klass.

Minns ni hur det gick sist? Man bombade en MP postering med hjälp av grupperingar inom militären och dödade ett 20-tal på en observationspunkt. Detta ledde till en massiv truppsamling vid gränsen. Är det samma sak nu? Man dödade nio soldater med en manuellt utlöst mina förra veckan, några skadade denna vecka och tvåbyväktare (ej i tjänst och endast tillfälligt anställda) och tre civila. Är det inte lite väl mycket offensiv för en vapenvila och fredsvilja?

Min slutsats är att ”bergsrevolutionärerna” ska trycka på om sin fredsvilja och vapenvila men orsaka så mycket skada som möjligt genom bomber och andra indirekta dåd för att provocera TSK till att gå på offensiv igen. Detta har man antagligen räknat med ska få Turkiet att verka som om en ovilja att lösa konflikten i världens ögon. Detta ska vinna sympati och röst till PKK som för tillfället ständigt byter taktiker och får press på sig från många håll. EU har smått börjat inse skadan dessa orsakar för egna medborgare och även Iran har börjat valsa in i Irak för att slå ner på terrorister. Antingen är detta ett sista utspel innan det mesta rasar (inte helt, men tappar mycket slagkraft) eller så är det bara ett nytt spel för att allt annat inte fungerat hittills. Målet är antagligen att försöka få Turkiet att verka som Iran i omvärldens ögon genom hårda tilltag mot "fredsaktivister". Jag ser absolut inte någon handling mot fredens väg, förutom av TSK som inte bombat Kandil förutom vid dåd som drabbat de sina.

Jag hoppas omvärlden öppnar ögonen och tar deras ord för vad det egentligen innebär. Fred skapas inte genom att döda fler människor eller skapa än fler förutsättningar för död.




Emre

3 kommentarer:

Anonym sa...

Emre: Men vad säger du om att dödsfallen på turkiska stupade soldater eller massakern på byväktarbyn inte har att göra med egna planerade flaggoperationer från krafter som inte vill lösa frågan "någorlunda fredligt" ??
Synd att man mördade Özal, 1993 och massakern på soldaterna i Bingöl 1993 när ett lösning var på G.
Många av det ledande generalerna inom Wermacht var inte övertygade Nazister, och trodde att de förde ett rättfärdigt krig. Men vad tror du hände när man insåg att Hitler hade vilselett dem som t.ex. koncentrationslägret eller att Ryssen inte ens hade en avsikt att angripa Tyskland 1941. Men det jag vill komma fram till är just att HPG utlyste vapen vila fram till första Juni, man ville vissa att man är beredd at lösa frågan fredligt som man har gjort många gånger tidigare. Det är ett faktum att DTP ändrade kartan i Turkiet, hela sydöstra Turkiet hade DTD majoritet i alla provinser förutom Bitlis. Dessutom blev man Turkiets fjärde största parti. Man har mer att vinna politiskt än att välja vålds vägen.
Vi har hört utalande från Gul och att en av Turkiets ledande journalister besökt Kandil är inget litet i Turkiskt politik, enligt mig ska man vara försiktigt och avakta vad som händer. Det finns krafter inom Turkiet som insett att man inte kommer någon stans med denna politik gentemot kurder. AKP var senaste kortet, men tyvvär den brann upp, vem vet nu är det Gulens rörelse man vill aktivera bland kurder i sydöstra Turkiet. Men man har redan börja föra ett antiarbete mot denna rörelse....
Hur ska man stoppa ett folkrörelse av PKK kaliber?? Man har redan fan testat många brutala och rävfasoner utan att lyckats, det är bara flera atombomber som kan stoppa dem;)Så starka är man idag ideologiskt. Detta är resultatet av Turkiets politiska felsteg gentemot kurder.
Nu när jag skriver detta ser jag på Roj hur 4 barn under 15 år har fått tillsamans 23 år fängelse, eller hur en 17 årigt har fått böta 5000 YTL bara för att han deltog i en DTP manifest???
Som sagt vad är det som säger att det inte har varit flaggoperationer senaste månaden??
Ps: konstigt eller hur, journalisten som har skrivit massa förtalartiklar senaste året vill nu träffa Öcalan i Imrali??
Turkiet he......

Zinar Agit.

Sancak Beyi Emre sa...

Zinar:

Ja, lösning har varit nära men alltid är det något som går snett. Tydligast syntes detta när Özal dog och Sakik avrättade obeväpnade soldater.

PKK är inte omöjligt att förinta, självklart inte lätt, och det skulle inte behövas förbjudna stridsmedel för det. Men jag ser hellre att dessa tar ner sig och återgår till sina familjer och uppfostrar sina ungar till goda människor än att ligger och kvider i en blodpöl.

PKK utlyser vapenvila varje gång dem gör omgrupperingar och omorganisation. Utlyser du vapenvila, så drar du dig tillbaka till Kandil och utför inga krigshandlingar (lägga ut minor, storma byar osv.). Jag har inget förtroende för PKK:s vapenvilor. Däremot hoppas jag det dyker upp en revolutioner bland bergs-revolutionärerna och kuppar (PKK:a da darbe, tänkte dig vilken förstasida nyhet det hade blivit ;) bort stolpskottet Karayilan. Sen möjligen hade man kunnat se på fredsvilja som går att ta på allvar.

Sen ska du vara kritisk till informationen på ROJ, även om du står för en part, så får du inte hela sanningen genom att utgå från ena partens primära informatör.

Vi får se vad som händer, jag hoppas dem löser det på bordet eller släpper lös röda baskrarna, för jag är grymt trött på kommunister som tar till vapen.

Emre

Cetnikaka Feffeman sa...

Zinar Agit:

Har du tjej? Om ja, vart kommer hon ifrån?