torsdag 16 december 2010

Armenier kräver ersättning

Amerikanska armenier i USA har stämt Turkiet, några försäkringsbolag och två av de största bankerna i landet. Anledning? Man vill ha ersättning för egendom och mark man lämnat efter sig. Domen godkändes av domstolen då den inte går emot amerikansk utrikes policy”. Alltså har den ingen egentlig faktagrund, utan är baserad på USA:s utrikesdoktrin. Detta berör ENDAST de amerikanska bolagen och de som erkänner dessa en internationell jurisdiktion, då en amerikansk domstol knappast kan få ett annat land att betala ersättning. Däremot tycker jag att ersättning ska betalas, om nu legala grunder finns för detta och det kan bevisas. Vilket tidigare har varit struligt, då en dussin falska dokument börjat komma upp vid motsvarande tillfällen.

”Soltman said he was surprised by the decision since no new facts or legal cases were presented to the appellate panel between its first decision in August 2009 and the court's about face Friday. "It's very rare that a panel changes its mind," Soltman said. "Everything is exactly as it was in August 2009, and all of sudden there's a new opinion. It's hard to explain."”

Vad är anledning till denna förändring ? Säg det. Men en sak är säkert, 63 miljoner dollar som krävs som ersättning, inklusive för den mark där Incirlik NATO bas ligger, kommer föda konflikter. Turkisk ovilja och amerikansk ”lägga näsan i blöt” kommer att leda till än mer konflikter. Dock är jag inte säker på hur den legala statusen ser ut när flera nya stater skapats ur ett rikes sönderfall och domen baseras på politik. Men om ej hinder finns, som att dessa lagar inte fanns vid den tidpunkt, att nya stater inte kan bindas till dessa händelser och att man kan bevisa med otvivelaktiga dokument. Men 63 miljoner är saftigt, även om de mest skulle drabba försäkringsbolagen som var korkade nog att sälja inför ett enormt krig, till ett land som höll på att falla i bitar.

Nu undrar säkert många varför jag är så positiv till att ersättning bör betalas. För att, med OK från internationell lagstiftning (Turkiet är ju inte Israel heller som skippar lyda lagar?), så är det de enda rätta att göra. Självklart är min baktanke att Turkiet, som var centralen för Osmanska riket, kan komma att kräva större ersättningar från konfliktande länder som tillhörde riket. Balkan, arabiska halvön, Kaukasus osv. Jag är helt säker på att det finns en guldgruva att gräva i och att ersättningarna kan stiga långt över 60-70 miljoner. Ta ett samtal med de äldre i släkten och stäm tillbaka för marker utanför Turkiet vett jag ;)

Samtidigt så visar man prov på "demokratiska färdigheter" genom att kräva att Kobe Bryant ska riva upp sitt kontrakt med THY. I annat fall ska man "sluta stödja LA Lakers". För han har inte erkännt "det armeniska folkmordet" och "samarbetar med turkar". Finns det något slut på hatet ? Diasporan har tappat förståndet för länge sedan, det behöver man inte poängtera, men man är inte heller på någon väg att hitta det förlorade förståndet det kan vara värt att notera.


Sancak Beyi Emre

9 kommentarer:

Anonym sa...

När fan blir gammal blir han religiös.Det passar väl ganska bra på USA och den politik de för utan hänsyn till andra.
Jag väntar bara på den dag då folkmassor runtom i världen kommer att kräva kompensation för den orätt amerikaner utsatt dem för egen vinning. Trots allt de utsätter folk ska USA spela världspolis. Rannsaka er själva först.

Hur ska detta sluta!!

Anonym sa...

Turkarna har delvis sig själva att skylla på. Det finns ca 200000 turkar i USA och om de hade varit en tiondel så aktiva som armenierna i denna fråga så hade inte sådana här absurda sitautioner uppstått. Nog borde det finnas turkiska jurister, diplomater osv som vet hur det amerikanska rättsväsendet fungerar och hur man skall bearbeta denna och hur man bättre skall lobba mot senatorer och kongressmän för att driva igenom sin agenda och påverka opinionen. Man har blundat inför detta problem alltför länge och inte engagerat sig medans armenier och tex greker mycket målmedvet drivit fram sina frågor och skapat opinion till sin fördel.

Lebron sa...

Kim Kardashian ska ha tagit ett snack med Kobe Bryant. Hennes systers pojkvän är lagkamrat till Kobe, och då hade han bett om ursäkt och menat att detta inte var politiskt utan sponsor.

Sen vet jag inte vart du har fått din fakta angående Kobe saken om vad armenierna kräver, jag har iaf inte fått samma information. Och då har jag sett en intervju och har inte en turkisk propaganda sida som källa, men visst..

Anonym sa...

Emre:

"Samtidigt så visar man prov på "demokratiska färdigheter" genom att kräva att Kobe Bryant ska riva upp sitt kontrakt med THY. I annat fall ska man "sluta stödja LA Lakers". För han har inte erkännt "det armeniska folkmordet" och "samarbetar med turkar". "

Är detta något nytt? USA bryr sig endast om sina egna företag och framgångar här i världen. USA's sanktioner mot Iran och Iranska företag och banker är det största brottet mot mänskligheten. Dessa sanktioner är baserade på fantasin. Då IAEA avvisat alla anklagelser att Iran utvecklar kärnkraft för kärnvapen.

Samtidigt som P5+1 har "förhandlingar" för att lätta på stämningen lägger USA ytligare till 5 företag och 2 banker på sanktionslistan. Alla dessa sanktioner är endast till för att förhindra den positiva ekonomiska utveckling för Iran och har ingen rättslig grund, Dvs dessa är olagliga enligt FN. Nu när Turkiet också äntligen börjar blomstra och inte längre är beroende på samma sätt som de en gång var av väst försöker USA på alla sätt sätta käppar i hjulet. Inte direkt men indirekt genom att hela tiden stödja och ta upp andra frågor som tex "armeniska folkmordet" etc.

Jag tycker Turkarna i USA borde ta upp denna slakt! http://en.wikipedia.org/wiki/Massacre_of_Tripoli

Vem ska betala ersättning för alla dessa mord?

Och det värsta är att USA av alla länder ska döma andra för folkmord! Skrattretande!

Barbarbaba sa...

Anonym

Det stämmer inte riktigt, AKP har faktist som första regering avsatt en budget till lobby verksamhet i USA, sen vet man inte vad som pågår bakom kulisserna...

Sancak Beyi Emre sa...

Lebron,

Kallar du en av Turkiets största dagstidningar för propaganda sida ? samma information bekräftas av AYF.
Jag jobbar från flera källor, o använder endast bekräftad fakta. Har du läst plakaten på protesterna ?

GOOOO KOBE !

Emre

Osman Goes Nationalistisk sa...

Sancak:

Vilken fana vajar på berget Ararat Sancak?

Är det fortfarande denna?

http://www.google.se/imgres?imgurl=http://www.gencgrafiker.com/wp-content/uploads/2008/10/bayrak1.png&imgrefurl=http://www.gencgrafiker.com/cumhuriyet-bayrami-ve-turk-bayraklari/&usg=__Gk1mSu4D1GTebp-l876N1_FvtBc=&h=592&w=800&sz=107&hl=sv&start=64&sig2=Uq6w_4PbJpqSobMfNx7orw&zoom=1&tbnid=Ph8Y8tL4eCqNPM:&tbnh=113&tbnw=153&ei=TzYSTY_iCZS7jAfy3sT3BQ&prev=/images%3Fq%3Dturk%2Bbayragi%26hl%3Dsv%26biw%3D1366%26bih%3D540%26gbv%3D2%26tbs%3Disch:10%2C1276&itbs=1&iact=rc&dur=206&oei=QjYSTanfMNCo8QPLnvSEBw&esq=4&page=4&ndsp=21&ved=1t:429,r:8,s:64&tx=64&ty=47&biw=1366&bih=540

Är det fortfarande denna fana vars röda färg symboliserar dom miljoner muslimers blod som kämpade och stred för sin tro och sitt land? Är det fortfarande denna fana vars halvmåne symboliserar Islam?

Hur länge ska denna fana vaja på Ararat Sancak? Ge mig ett svar nu!

Paul Gasol sa...

"Kallar du en av Turkiets största dagstidningar för propaganda sida ?"

Svar ja? Är det verkligen så konstigt. Många läsare = mycket inflytande = propaganda.

Sancak Beyi Emre sa...

Osman:

Ja det gör den ! O det kommer den göra tills mänskligheten dör ut (evolutions teori:) ..

O bayragi indirmeye kimsenin gucu yetmez !
http://www.youtube.com/watch?v=Zp_N3NKTA_A

Paul:

Hur fungerar det då, med den akademiska definition av propaganda, när given information bekräftas från flera håll ? Är det fortfarande propaganda då ?

Emre