torsdag 23 december 2010

Amerikanska Armenier och åsiktsfrihet

Det som sker i USA är en fingervisning på vad och hur den här soppan om det s.k. armeniska folkmordet går till. Man har ”facit”, inget annat är acceptabelt, man har förgiftat massor de senaste 50 åren och vågar du gå emot, ja då jävlar ! Då är du ”folkmordsförnekare”, ”turkagent” osv. Att förknippas med folkmord i väst, är det sista man vill (inte för att någon vill det men det är extra känsligt här). Det är starkt emotionellt laddat och det utnyttjar mina tidigare armeniska landsmän (vi var landsmän under osmanska riket ståtliga tid) till fullo. Våga säga emot om du törs, och du kommer få tillräckligt med kommentarer och elakheter som skulle räcka till en rejäl stämning.

Hur som, i USA har man fört en kampanj för ett erkännande igen (tröttnar man aldrig? I Turkiet har man faktis slutat bry sig) och återigen fått på nosen. Armenian Revolutionary Federation (samma socialist jävlar som för över 100 år sedan slaktade icke armenier i östra anatolien och agerade förtrupp åt invaderande ryssar) har spytt galla på Pelosi för att hon inte tagit upp ämnet. Man har samtidigt nyttjat artister i form av porrskådisen Kim Kardashian för att göra reklam för sin ”sak” (infektionen sprider sig inte bara genom terror längre, för samma jävlar hade fina kontakter med ASALA) och försökt, ordagrant plåga Kobe Bryant till att avbryta sitt kontrakt med Turkish Airlines.

“Outgoing Speaker of the House Nancy Pelosi showed her true colors on Wednesday by refusing to schedule a vote on the Armenian Genocide Resolution. For four years, as Speaker, she patronized the Armenian-American community and failed to honor her promise and articulated pledge to recognize the Genocide, becoming a pawn of the Turkish denialist movement”
Bushs kritiserade, antingen är du med oss eller emot oss doktrin forsätter av dessa. Vågar du inte hålla med dessa stackars satar, ja du är du ”turk agent” eller som ovan nämnt ” pawn of the Turkish denialist movement”.

Det allra roligaste är att dessa människor skriver radikala artiklar som ”Pelosi’s Refusal Will Have Dire Consequences”. Med tanke på dessa människors historia, så skulle bör Pelosi akta sig

Slutligen, varför fortsätta ? Varför inte bara inte inse att lögnen har setts igenom ? Ingen är med gott samvete på lögnens sida, men dessa trångsynta satar fattar inte det än. ”revolutionen” som var tilltänkt i Osmanska riket blev inte av. Det var för många muslimer och icke armenier att slakta för att få väst makterna att tillgodose en homogen armenisk stat. Det man inte lyckades med vapen då, försöker man med lögner, hot och terror. Men till och med nu skjuter man med blankskott.

Men hur har dessa fått så mycket andrum ? Ingen har gått emot. Hur lyckas de få ut så mycket skit ? Dem jobbar som ingen turkisk motsvarighet (läs TUF). Titta på hur AYF jobbar när någon kastar vovvarna ett ben. Våra har betydligt finare kontor, utrustning och konferens rum, men tyvärr varken ledarskap, hjärna eller vilja att göra något vettigt. Sad but so ! Sancak Beyi Emre håller fanan tills dessa vaknar, oroa er inte :)

PS: Kom inte med varken försvar eller kritik om de våra till mig. Jag vet vad de är och vad de gör. DS.

PPS: Förlåt, jag kunde inte hålla mig Ahmet abi DS.

Sancak Beyi Emre

62 kommentarer:

Kilikia sa...

Jag tycker synd om dig.. Börja lyssna på vettiga människor likt Orhan Pamuk.

Hur komiskt är det inte att en turk ifrågasätter "åsiktsfriheten".

Sancak Beyi Emre sa...

ur det breda smörgåsbordet så är det Orhan Pamuk man väljer ut som vettig ? Härligt urval som passar egna syften.

Jag är stolt över Pamuk, jag respekterar hans åsikt även om jag inte håller med den. Men teatern armenierna i USA ställer till med är faktis under all kritik. Först ställer man till med terror dåd och nu detta. Var kommer det sluta ? Kan man bara inte låta människor tänka själva ?

Emre

Kilika sa...

Så du menar att Armenier tvingar amerikanare att inse sanningen dvs att det var ett folkmord? Tror du Armenierna har världens makt eller? Armenierna sprider sanningen och folk inser sanningen och håller med.

Det är en annan sak Turkiet gör som satsar miljoner på propaganda, det som sker i den turkiska skolan är propaganda och där låter man inte folk tänka själv, eller tycka hur man vill.

Jag menar varför är flera journalister och författare eller folk som inte tycker som som den turkiska staten hotade?
Bland annat Orhan Pamuk. Sen får vi inte glömma Hrant Dink som dödades för sina åsikter. Ska jag fråga kurderna i Turkiet om åsiktsfrihet?

Det är dags för sanningen. Hela världen vet vad ni gjorde mot oss armenier 1915, och det ska ni straffas för!!

Bättre sent än aldrig sa...

ja du...

En sak kan jag hålla med dig om: det hela handlar om politik och inget annat. Där tar våra gemensamma åsikter slut.

Turkiet har hittills kunnat köpa sig fri och turerna mellan Ankara och Washington var inte få den senaste veckan heller när man fick hicka om den eventuella omröstningen.

Men tiden håller på att löpa ut och det är fråga om "när", inte "om". Vare sig enfaldiga personer som du kommer gilla det eller inte (eller acceptera det eller inte) så kommer folkmordet att få ett likadant politiskt erkännande som det nu har fått i den akademiska världen. Sen kan du skrika och sura hur högt och länge du vill, det kommer inte att få verkligheten att försvinna.

Armenierna har ett talesätt: "Kamants, kamants..." (sakta, sakta...). Det har tagit tid, men det kommer ändå i hamn förr eller senare, inte aldrig.

Osman Kurdson sa...

Sancak:

Är Ararat ett turkiskt berg?

Sancak Beyi Emre sa...

Kilika:

Att pressa Kobe är att låta folk se ”sanningen” ? Metoderna är så feodala och ociviliserade att hela korthuset faller isär redan vid första försöket. Utifrån det jag läst och själv luskat i, så anser jag inte att det på några vägar har något med ett folkmord att göra.

Jag tror att armeniska lobbygrupper investerar betydligt mer pengar än du tror. Har du ens koll på antalet lobbygrupper i USA ? Varför var man så grinig på Pelosi ?

Att journalister hotas är en sak som inte har någon som helst anknytning till sanningshalt däremot om tolerans mot vad majoritetens uppfattning är och hur viss kritik uppfattas. Jag tex. tar hårt på ”folkmords” anklagelserna, för jag hade släktingar som slogs på den östra fronten, som även noterade ner dagböcker över sin tillvaro, och utifrån dem så speglar anklagelserna inte sanningen. Du kan fråga kurder om åsiktsfrihet, jag tror att alla håller med om att i Turkiet är idag allt möjligt att diskutera. Sen tycker jag att det är kul att man kan kritisera Turkiet när man själv i modern tid begick ett fruktansvärt folkmord och illegalt ockuperar ett annat lands territorium. Ska vi börja ta upp artiklar ur folkrätten och FN stadgan ?

Mycket rörande att man kan sörja Dink så mycket men glömma bort terrorn och förödelsen ASALA spred, ”för att lära ut sanningen”. Det som hände Dink är en tragedi, men det är inte svårt att se igenom ”helgon” stämpeln genom MR och moraliskt överhöghet man försöker måla kring sig.

Ska vi straffas ? Turkiet bildades 1923, innan var det Devlet-i ʿAliyye-yi ʿOsmâniyye. Ska dagens turkar stå till svars för, enligt mig och många andra falska anklagelser? Det bildades fler stater än Turkiet efter fallet, vem ska ta ansvaret ? Ska jag som är född på mitten av 80-talet i Sverige stå till svars menar du ?


Bättre sent än aldrig:

Köpa sig fri från vad ? Anklagelser som man inte vågar påvisa genom fri tillgång till ens sina egna arkiv när bevis bördan ligger på än själv ?

Jag bryr mig inte det minsta faktis. Det är ytterst få som fortfarande gör det bland turkar. Vi turkar har Mevlanas visa ord, ”Bir lafa bakarim lafmi diye, bir de diyene bakarim adam mi diye”.

På tal om de akademiska…. Hur många akademiker har haft tillgång till samtliga vitala arkiv? I rest my case……


Osman:

Ararat tillhör den Turkiska republiken, bildad av Mustafa Kemal Ataturk 1923. 2011 är det fortfarande turkisk flagga som svajar över territoriet det heliga berget ligger i (som är öppen för turism).

Emre

Bättre sent än aldrig sa sa...

Ta först itu med den information som står i turkiska, tyska, österrikiska, amerikanska, italienska, franska, svenska, danska, norska, engelska, ryska m.m. så kan du se även kika i de armeniska. Saken är att alla pekar på samma sak fast du inte vill se det. Det kallas för kvantitativ forskning. Den kvalitativa är också uppfylld sedan länge sen. Varje arkiv man öppnar bekräftar bara det man redan visste. Det är endast politiken som sätter stopp för det.

Och en sak till: du bryr dig visst i högsta grad om frågan och dina inlägg är ytterst klart bevis för det. Detsamma gäller alla turkar, inne och utanför Turkiet. Ni borde vara ytterst intresserade av frågan som har hängt över er som Damokles svärd i 90 år och nu börjar man känna av klingans kyla.

Som sagt: det är fråga om "när" som ryker allt närmare.

Anonym sa...

Yasa be Emre! Iyi ki varsing.
Hassan

Sancak Beyi Emre sa...

Jag tar i tur med väsentlig information. Som primärkällor. För läser du original manuskriptet av Lawrence of arabia så kommer det lilla ”armeniska mysteriet” fram. Det visar sig att den lilla invaderande skaran av britter, fransmän, ryssar osv. Använde sig av armenier i propaganda syfte, och Lawrence ville göra de samma med arabien. Han berättar även sina observationer över vad som hände på östfronten i original manuskriptet. Men att göra historisk forskning till ett smörgåsbord får det hela att tappa legitimitet.

Du har verkligen missuppfattat det hela. Vi bryr oss inte. Visst blir vi förolämpade, men det är också där det slutar. Att ”åtala” dagens turkar, kräva erkännande och hönsa runt, det ger mig bara ett glatt smil på läpparna. Hur patetisk och desperat man egentligen är. Att gå till Amerikanska domstolar och kräva ersättning från Turkiet. Varför lyckas man inte ta upp något av detta på europeisk mark, har du ens tänkt på det ?

Återigen ger du mig ett gott skratt.

Upprättelse för Khojaly ! Befrielse av Karabag och åtal mot brottslingarna !


Emre

Kilikia sa...

"Du kan fråga kurder om åsiktsfrihet, jag tror att alla håller med om att i Turkiet är idag allt möjligt att diskutera."

Skojar du med mig? Egentligen bryr jag mig inte ens om kurder, dem är samma sak som turkar för mig. Vi får inte glömma att det var både kurderna och turkarna som utförde folkmordet. Kurder för bara 20 år sen kallades bergsturkar och fick inte prata kurdiska. Det är nästan synd om dig, vet du vad ditt folk ens håller på med.

Varför drar du ens in ett Khojaly, du vet väl att deras bevis för att det hade skett en massaker var bilder som dem hade snott ifrån balkan massakern. Det hade dem i sin propaganda.

Jag har också släktingar som har skrivit ner saker om vad som hände.

Osman Kurdson

Ararat ligger i Turkiet och tillhör Turkiet, men det är heligt armeniskt berg. Ararat på hebreiska betyder Armenien ifall du ville veta. När någon säger Ararat kan jag garantera dig att dem tänker på Armenien.

Bättre sent än aldrig sa sa...

Skrattar gott som skrattar sist heter det, så får du skratta hur mycket du vill just nu.

Det handlar inte om att åtala dagens turkar. Däremot kan det mycket väl bli det tal om att kräva dagens Turkiet på skadestånd för konfiskerad egendom, mark och tillgångar. För det finns det gott om underlag och grund i internationella lagar.

De som gått till amerikanska domstolar är numera amerikanska medborgare och det är den korrekta vägen att gå. Man kan knappast gå till den turkiska domstolen och begära det. Speciellt när de turkiska domstolarna är i särklass de sämsta och mest kritiserade av Europadomstolen med många miljoner i årliga böter.

Så skratta du nu men var försiktigt så du inte sätter det i halsen när det plötsligt vänder. En ny resolution kommer säkert att tas upp i kongressen till våren och nu är det förutom judarna, även grekerna och cyprioterna bakom armeniska kraven, något som inte har varit tidigare.

Sancak Beyi Emre sa...

Kilikia:

Kurder har haft det svårt, precis som alla folk. Men idag får de kalla sig för vad dem vill och tala diverse kurdiska dialekter. Jag har tom börjat lära mig lite Kurmanji 

Varför inte ? Khojaly behöver också utredas, precis som era påståenden. Dock är skillnaden att den förenämnda skedde i modern tid med erkända konventioner.

Jag tror att det är på tok för få som vet var armenien ligger och vad de sysslar med för att associera Ararat till Armenien. Det svajar trots allt en vacker turkisk flagga över den.


Bättre sent än aldrig sa

Vad kommer ett sådant praxis innebära, har du tänkt på det ? Tror du Osmanska funktionärer och människor som flyttade till Anatolien, tog med allt de hade och fick ersättning för mark ? Jag har svårt att tro att resterande post osmanska stater skulle vara villiga till det. Men självklart, ska man ha ersättning för mark och egendom. Dock tror jag att många är motvilliga att ge andrum till ett sådant praxis.

O det förändrar vad ? Att Amerikansk domstol fäller Turkiet ? Eller att en annan stat tar ett politiskt beslut, vad spelar det för roll för Turkiet ? Behöver man alltså mobilisera greker och judar för politiskt makt för att få något "självklart" igenom? Vilken värld lever du i ? Man har ändå levt ihop med turkar och kurder en gång i tiden, har ni inte lärt er något ? Nej, den rätta vägen är Europadomstolen, men där har man inte lyckats.


Har inte ni en helig dag att fira ? Eller firas det imorgon ? Hur som helst, jag önskar er en god jul och ett gott nytt år ! Kampen fortsätter 

Emre

Kilikia sa...

Som sagt jag bryr mig inte ett skit om kurder och deras rättigheter då dem var på er sida under folkmordet, och sen när dem insåg att turkarna utnyttjat dem började dem gå emot Turkiet.

Det vi armenier drömmer är att få tillbaka vår mark. Väst-Armenien, vi har många viktiga städer i det nuvarande Turkiet. Men hur ont det än gör och säga detta, så kommer vi aldrig få tillbaka det. Men med det menar jag inte att ni ska komma ostraffade för att vi kräver något omöjligt, turkar och kurder ska straffas för det ni gjorde emot mina släktingar och mitt folk!

Om union, stat, domstol kan straffa er hoppas jag GUD straffar er!

* Armenier firar jul den 6;e januari.

Sancak Beyi Emre sa...

Klikia:

Krig är inte kul, det är ett helvette. Men att utan utreda som övertygar även andra sidan är inte rätt. Dessutom kan du inte förvänta dig att jag ska ta ansvar för något. En gång var ni Millet i Sadika... Kan vi inte hitta tillbaka ?

Ok, bra att veta.

Emre

G.J sa...

Kanske är jag lite tjötig, jag tar ännu en gång upp en fråga som för mig är ej besvarad.
Varför ( om det skall dömas en förbannelse) får inte båda parter vara med i den undersökning som skall ligga till grund för ett sådant beslut.
Kanske skulle oberoende med hjälp av båda sidor undersöka saken.
Och varför öppnar inte armeniska delen upp sina arkiv för granskning eller är det så att turkiska delen också klamrar sig fast och inte vill ge ut sanningen, för det finns så mycket man kan läsa i gamla dokument ,folkmängd, folkhälsa osv.

Jag har förvisso varit upptagen med andra saker nu en tid och inte kunnat följa utvecklingen så jag kanske har missat att de öppenhjärtigt har bjudit in sina respektive parter i sina dokumentgömmor

Bättre sent än aldrig sa sa...

Som sagt så handlar det om politisk mognad. Hittills har det blåst Turkiets väg både akademiskt och politiskt. Nu har den akademiska delen hunnit ikapp och det tar tid innan den politiska hinner ikapp. Om det har varit självklart att judiska och grekiska lobbygrupper har hittills varit emot ett amerikanskt erkännande av något som är uppenbart så ska du inte klaga på att de slutar med sin förnekelse av historiskt faktum.

Praxis har varit att stater som begått brott har ersatt offren och det gjorde Västtyskland även om man inte kan säga att de var samma stat som Nazityskland. Det gjorde de av moraliska men även högst politiska skäl för att återupprätta sitt internationella image. Turkiet har valt Östtysklands alternativ och deras image i området är i samma klass.

Du kanske vet något om Europadomstolen som vi resten har missat. Har Armenien eller armenierna tagit upp frågan och fått avslag på det eller vad menar du? Det är självklart att amerikanska domstolar är de som ska representera sina medborgares intressen och först då kan en advokat/åklagare i det landet välja lyfta upp frågan till en internationell domstol. Så funkar den internationella juridiska systemet.

PS. Det där du skriver om kurder och deras rättigheter: du borde läsa lite mer om vad som pågår inne i Turkiet och kurder och deras politiska partier och rättigheter. Rena farsen om "frihet".

Sancak Beyi Emre sa...

Bättre sent än aldrig sa

Har du tänkt tanken om att det skulle kunna vara tvärtom ? Att man gått till den mörka sidan ? Det är väl ganska logiskt ändå ? Sen att grekiska lobbygrupper skulle vara för något som ”skyddar” Turkiet, skulle ändå skapa sensation :)

Men att alla som hamnar i konflikt med Turkiet går över till ”erkänn” sidan, är patetiskt och visar att det inte är historiskt relevant utan endast ett politiskt vapen. O det stärker knappast er kamp moraliskt.

Osmanska riket, och den turkiska republiken är inte bara termologiska skillnader, sen så var nazi termen ett uttryck som de allierade använde, tyskland var alltid tyskland. Men visst, vi säger att det du säger ska ske, vem ska då ersätta Turkiet? Trotsallt så förlorade Anatolien 1/3 av sin befolkning, det är betydligt fler än den fiktiva siffran på 1.5 milj som man anklagas för.

Det finns även praxis för det min kära vän. USA som inte erkänner någon internationell domstol har väl ganska struligt med det hela, speciellt om det i slutändan ställer än emot Turkiet. Sen så tömmer man inhemska medel i landet i fråga, inte hos en granne eller ett tredje land.

Jag har bra koll på Turkiet. Det är friare än i många andra länder och rättigheter flödar. Kan grannarna skryta om samma sak ?


GJ

Den frågan har jag ställt mig många gånger. Men sen slog det mig, sitter man med facit som man spridit genom terror de senaste 50 åren, så vill man inte att vissa dokument kommer fram som påvisar att ”det kanske inte är så som man berättat”. Varför ska man ge turkarna en talan i det hela, när man ändå kan bygga vidare på deras image som ”syndabock” för allt som sker ? Därför kokade man ihop en historia som passade den förutfattade meningen man redan hade i väst.

Emre

Bättre sent än aldrig sa sa...

Först @G.J.: frågan har undersökts av en turk-armenisk kommission men svaret föll inte den turkiska sidan i smaken:

http://folkmordet1915.se/eor_ratts_prov.html

Så det eviga letandet från turkiskt sida lär fortsätta tills man hittar någon som bekräftar deras version. Och ju mer man gräver desto mindre sannolikt blir det att den turkiska sidan har rätt. Emre är en bra representant för denna skara som vägrar erkänna svart på vit och hans kommentar här nere är slående exempel på hur man bara förvränger fakta för att få till sin fördel:

"Tyskland har alltid varit Tyskland"?! Snacka om att vända och vrida på fakta och förhållanden för att med alla desperata medel få ens egen tes att hålla! Hur i nånsin dar var Tyskland alltid Tyskland men det var skillnad mellan osmanska och republiken Turkiet??! Pratar vi om stater inför internationella avtal och institutioner så var det exakt samma sak: två stater med varsin regering som upplöstes varvid två nya regeringar tog efter och representerade nya stater. I det avseendet är de exakt likadana.

För en person som "inte bryr sig" så skriver du en himla massa mycket måste jag säga. Dessutom borde man vara blind för att inte se din ytterst nationalistiska twist i det hela när det kommer till Turkiet och dess inre situation: allt från yttarndefrihet till minoriteters rättigheter. Du kan kalla det fri och jämställd och allt vad du väljer att använda. Facit från internationella domstolar, mänskliga rättighetsgrupper, journalistförbund m.m. talar ett helt annat scenario.

Osman Kurdoglu sa...

Kilikia:

Gör det ont i dig att se att en muslimsk fana vajar på Ararat?

Anonym sa...

Kära Emre, jag vill inte skriva en motargumentation, du gör det väldigt bra.

Anonym sa...

JAG SKITER FULLSTÄNDIGT VAD DU KALLAR AGRI DAGI. BERGET LIGGER INOM TURKISKA GRÄNSER OCH KOMMER FÖR ALL FRAMTID ATT GÖRA DET OCKSÅ.

Sancak Beyi Emre sa...

Du menar kommissionen som gjorde just samma sak som Turkiet kritiserade ? Inte granskade de ”hemliga” arkiven. Som faktis var de turkiska mål med det hela.

Om du ser till de kriterier för en stat, så finns det en linje. Däremot Osmanska rikets multikulturella struktur, kontra turkiska republikens franska revolutions ideal är en helt annan. Statsskicken, territoriet osv. Men allt detta kan vara för avancerat för den som ständigt levt som vasall.

Din sanning är inte min sanning, och så länge ingen övertygar mig med otvivelaktiga bevis, för andra sidans påståenden går emot all logik.

Det stämmer, jag skriver en hel del. Men om du ser till tidigare så har jag lite av en torka på senare tid. Men tackvare folkmordsfanatiker och bergsrevolutionärer så får jag inspiration då och då. Den ”nationalism” är inte den samma du känner till, eller den som beskrivs av lobbyister i väst. Den är något annat. Sen om min tvist är befängd, kritiserade den. Jag är öppen för diskussion, jag ger bara min syn utifrån mina kunskaper. De grupper du nämner om MR, så finns dem av en anledning och dem gör sitt jobb. Ingen har sagt att Turkiet är perfekt, men bilden man vill ge sken av stämmer inte överrens med verkligheten.

Emre

Bättre sent än aldrig sa sa...

Till Anonym: "Agri Dagi" var och är Ararat och fanns inom Armeniens gränser i över 2000 år tills turkarna dök upp. Så det där med "ALL FRAMTID" kan du ta med en nypa salt. Människans livslängd är en ganska dålig mått på "evighet" vad gäller historien.

Internationell rätt gäller stater oavsett statsskick, så den gällde även osmanska imperiet med sin millet-system. Turkiet, före WWI och republiken kan definitivt jämföras med Tyskland före WWII och de efterkommande Väst- resp. Östtyskland. Ur juridiskt perspektiv finns det inte alls någon skillnad på dessa.

Din sanning är definitivt inte de övrigas sanning eftersom du vill hellre blunda för det som finns till hands, d.v.s. samma linje som Turkiets regering. TARC ville titta på underlaget och undersöka om händelserna kunde klassas som folkmord och det var det ICTJ kom fram till. Ända tills dess sa man att "vi kommer att acceptera beslutet oavsett vad det blir" (känns bekant?). Men när beslutet inte föll en i smaken hoppade man av och så är man igen öppen för ny oberoende kommission och man kommer att "acceptera beslutet oavsett utgången". Och rund rund går det...

Emre, det krävs inte mycket kunskap i nationalism för att en som läser din blogg ska se hur det skriker om det. Din sanning är verkligen inte min sanning eftersom du lever högst i en egendefinierad version som i flera avseenden inte har förankring i den allmänt accepterade versionen.

Sancak Beyi Emre sa...

Bättre sent än aldrig sa:

Juridiskt sätt så är det en lucka, som konfliktar. Moraliskt sätt så kommer detta dras ut på ens egna syften. Så det håller inte, juristernas argumentation.

Jag blundar inte för något som finns till hands, däremot tycker jag att det är lite lustigt att Osmanska riket som slåss på nio olika fronter har råd och tid att skicka soldater för att jaga hela det armeniska folket. I ett område som är krigsdrabbat och härjas av sjukdom o svält. Det låg människor frusna på vägkanterna. Sen om utvandring/evakueringen är ett s.k. folkmord, vad bör man kalla Balkan? Arabien?

Återigen, med stängda arkiv kommer inte ”sanningen” fram, det kan nog forskare med turkisk påbrå vittna om som greps i Armenien, förlorade allt insamlat material och dessutom vägrades inträdet till arkiven i Boston.

Min ”nationalism”, som du kallar det är inget annat än att ge svar till glappkäftar med hopkok. Ett annat perspektiv är att ”den allmänt accepterade versionen” är väst. Vems ”värld” är liten egentligen ?

Emre

Bättre sent än aldrig sa sa...

Då får du läsa på lite mer och noggarannare: osmanska armén med bland annat Teshkilati Mahsusa var med och planerade och dirigerade det hela. Smutsjobbet utfördes av kriminella som hade på order från regeringen frisläppts ur fängelserna och fått 1-2 veckors vapenträning. De tillsammans med kurdiska väpnade styrkor stod för större delen av morden, precis som Einsatzgruppen inom Wehrmacht.

Vad beträffar den juridiska luckan så får du vara mer detaljerad än så för att man ska veta vad det är du pratar om.

Sancak Beyi Emre sa...

Vem skulle ha ”mördat” 1.5 milj armenier (fler än antalet armenier i osmanska riket)? hunger, sjukdomar och kyla eller armén med nio fronter att bruka kulor, granater och bajonetter på ? Mahsusa (Yakup Cemil)hade till uppgift att slå ner på gerillor, men skickades till södra arabien nästan omedelbart när den fronten bröts sönder. De kriminella du talar om (stoppade hela invasioner med sin "1-2 veckors vapenutbildning") var reducerade till 2000 från bataljer på västfronten (än mer reducerade efter striderna på ryska fronten). Hamidiye slog visserligen ner några uppror, men var koncentrerad vid fronten och var en bidragande orsak till att ryssarna slogs tillbaka tillslut. Så var finner man manskap till ditt påstående ? Självklart så måste samtliga ha släppt fronten för att döda armenier, för det fanns ju inget annat att göra (NIO FRONTER)…

Fronttjänst är inte som att jobba från 9-17.

Vilken människa med någorlunda militär kunskap och erfarenhet anser dessa påståenden logiska ? Jag kan Mahsusas historia, jag kan även ryska frontens historia och jag har en duglig militär utbildning, därför har jag svårt att tro på påståendena. Däremot skedde en evakuering/flytt av människor, men med dåtidens sedvana var detta inget ovanligt (turkarna i balkan ett exempel). Att det dör människor på vägen är att beklaga, men en tid med soldater som svälter och sjuknar i fält så ser jag inte det som något ovanligt. Däremot tycker jag att ”instruktionen med intentionen till ett s.k. folkmord” inte går att finna. Samtliga order, som skickades ut till alla i armén enligt påståendena har på ett organiserat sett förstörts. Lustigt det kan bli att inte en enda överlevde. Men lyckligtvis så lyckades en ”överlevare” ha läst detta dokument, och viola, vi har en intention och ett lika fiktivt folkmord.

Einsatzgruppen tillhörde förresten SS och inte Wehrmacht. Lustigt att man demoniserar med tyska referenser igen. Kreativiteten tynat?

Emre

Bättre sent än aldrig sa sa...

Antingen kan du inte Mahsusas eller ryska fronten historia (vilket är väldigt troligt) eller så är du selektiv läsare som bara kan de bitar som passar din bild.

Du kan tydligen inte heller post-WWII historia eftersom man har exakt samma frågeställning om huruvida hela Wehrmacht var skyldig till Förintelsen eller var det befogat att enskilda soldaten inte ville kännas vid ansvar för den. Då, precis som under osmanska tiden, samarbetade den regjulära armén med de paramilitära styrkorna (Tashkilati Mahsusa och Hamidiye resp. Schutzstaffeln och Einzatsgruppen).

Antagligen lönlöst att påpeka, men det finns en uppsjö av böcker som påtalar dessa paralleller.

PS. Du behöver inte en hel armé för att utföra folkmord mot den obeväpnade civilbefolkningen.

Sancak Beyi Emre sa...

Eller så är det tvärtom. Du väljer litteratur som passar endast egna syften. Ge upp demoniseringen genom att dra referenser till Tyskland, finns varken likheter eller samband. Reguljära armén stod på fronterna i osmanska riket, det var skyttegravskrig som du kanske känner till. Sen fanns det tusentals olika gerillor och upprorsmakare som röjde runt överallt. Fronttjänst ingick även Hamidiye regementen. När man slåss på nio fronter, massiva antal deserterar och fronter faller samman, så undvarar man soldater ? Skärp dig.

Däremot behöver du en intention och iaf några tusen för att utföra ett s.k. folkmord. Om Yakup Cemil med mindre än 2000 man skickades till Arabien för förstärkning, så tror jag att du inser situationen själv.

Emre

Bättre sent än aldrig sa sa...

Nej, jag väljer inte selektivt utan det är vad du gör. I de litteratur och källor jag har läst så inkluderas alltid en komparativ studie där både sidor vägs in men resultatet blir detsamma: det fanns en intention och det var att bli kvitt med armenierna och så småningom även andra icke-turkar. Det var rätt i tiden med nationalismens era och rasbiologiska tankar som härskade över så gott som hela Europa, fast ingen tog det så bokstavligen och tillämpade ideologin som Turkiet under WWI och Tyskland under WWII.

Och ja: även om du inte vill kännas vid det så är litteraturen full med komparativa studier om osmanska imperiet och Nazityskland. Det är inte demonisering utan fakta.

Sancak Beyi Emre sa...

Återigen, om man redan från början i metod o syfte anger att man gör en komperativ studie med tyskland och turkiet, då har man en förutfattad mening och objektiviteten har spruckit redan vid startlinjen.

Sen att krigsförande länder ska forska fram, det man förde som propaganda är inte heller något förvånande. Hum int, som man själv skapade är inte heller troligt.

Rasbiologin, var inte omfattande i Turkiet. Var inte i närheten av vad den var i tex. Europa, som skiten poppade upp i. Det är en skam för mänskligheten, men kunskapen och tabun vi har idag fanns inte idag. tidskontext, så är det ett utvecklingsstadie.

Däremot nämns inget av att armeniska revolutionärer ville ha ett homogent armenien. Hur gick man tillväga, berätta lite om det för mig ?

Att slänga skit på Turkiet verkar vara en hobby och en livsplikt "ni" har. Ädla satar, som Mustafa Kemal sa "Cizmelerimi giydirmeyin bana" (då mig inte att ta på mig kängorna).

Emre

Bättre sent än aldrig sa sa...

?? Har du skrivit någon uppsats eller ett arbete på akademisk nivå i Sverige?

Sancak Beyi Emre sa...

Det har jag.

Non-intervention principals in a post cold war leviathan.

Conflict resolution and cultural communication.

Emre

Anonym sa...

Jävla tjat om ICTJ, till alla ICTJ-fanatiker där ute, frågan som ställdes till ICTJ var om händelserna 1915 kunde beskrivas som Genocide. Svaret var NEJ eftersom konventionen gäller från senare tid.

Sen fick ICTJ för sig att tolka om det hade kunnat gälla baserad på det som fanns tillgängligt för de(dvs. Armenisk skitpropaganda från Zoryan Institute) då. Helt ointressant, eftersom båda sidors argument INTE presenterades.

Typisk armeniska halvsanningar...

Sen håller jag med om Emre, vi skiter blankt i Syrianer/Armenier, Turkiet är områdets nya stormakt och världens 15:e stora ekonomi idag, top tio om tio år.

Sitt ni och sörj eran patetiska historia, så går det när man blir hantlagare åt Ryssar/Britter i 1900-talet, Turkar mot Bysans i 1000-talet och åt Mongoler i 1200 talet när ni tillsammans förstörde Bagdad. Armenier; värsta kappvändarna som historien känner...

/MTK

Ahömbele sa...

Det är bättre att inse att man blir totalägd än att aldrig göra det och fortsätta att prata med nattmössan på och skämma ut sig ;)

ICTJ sa...

Intressant. Läs rapporten från ICTJ och låt mig veta var nånstans det där "NEJ" finns. Rapporten avslutas med ett definitivt JA!

Och hur kom Zoryan in i bilden? Varken ICTJ eller expertrådet de anlitade hade något med Zoryan eller armenier att göra.

Osman Kurdsson sa...

Håller fullständigt med MTK! Vill även inflika med några synpunkter om den armeniska diasporan runtom i världen. Denna diasporas "kollektiva identitet" är uppbyggd kring ett muslim-kurd och turk hat. Om denna diaspora hade lagt ner hälften så mycket energi som man lägger ner på att sprida sin anti-Turkiet propaganda, på att demokratisera och modernisera Armenien så hade detta land varit en genuin demokrati idag. Det är inte fallet. Diasporans medlemmar runtom i landet betraktar inte Armenien som sitt hemland och armenierna som bor där ser man ner på. Det finns alltså en slags rasism mot armenier i Armenien från diasporans sida.

Vad kan då få Turkiet att erkänna det sk folkmordet?
En del armenier för fram EU som en sådan kraft och lobbar därför aktivt för att politiska partier i EU skall uppställa detta krav som ett villkor för turkiskt medlemskap. Vad man glömmer då är att Turkiet om 10 år, under förutsättningen den turkiska ekonomin fortsätter att växa som den gjort de senaste åren, endast har att tjäna 2 miljarder Euro/år på ett medlemskap. I statsfinansiella termer är detta en liten piss-summa.

Så vad ska då få Turkiet att erkänna armenier diasporans fantasier frågar jag mig?

Det enda kortet som denna hatiska och rasistiska diaspora har mot Turkiet idag är PKK-kortet. Stalinisterna i Kandil bergen stöds av denna diaspora. Inom en fem års period kommer den kurdiska frågan att lösas, och då finns absolut ingenting som dessa rasister kan göra mot Turkiet..

MTK har rätt! Turkiet är redan en maktfaktor i området.

För armenier-diasporans del är det bara att acceptera inget kan få denna stolta nation på knä.. och jag fattar verkligen inte hur ni kan drömma om att återta egendom från kurderna.

Lärde dom er inte att veta hut under första världskriget?

Anonym sa...

AGRI DAGI KOMMER FÖR ALLTID ATT FINNAS INOM TURKISKA GRÄNSER. DET FINNS INGA KRAFTER SOM SKULLE KUNNA ÄNDRA PÅ DET.LIKA BRA ATT DU OCH DINA LANDSMÄN INSER DETTA. NI ÄR DOCK VÄLKOMNA ATT SKÅDA DETTA MYTOMSPUNNA BERG PÅ LIKA VILLKOR SOM ANDRA TURISTER.

Anonym sa...

Så sant så!

Albert Einstein lär ha sagt " den turkiska soldaten är modig. Han älskar sitt land och skulle utan tvekan offra sitt liv försitt land".

ICTJ sa...

En massa svammel och det mesta verkar ha blåst över era fanatiska huvud:

1) Högst ironiskt att prata om fantasipengar som armenierna lägger ner på "turk-hat". Vad sägs om miljonerna som Turkiet lägger ner på förnekelsen av folkmordet? Kunde ha gjort mycket gott med de här miljonerna.

2) "Agri Dagi" har varit osmanskt i 500 år. Innan dess var det armeniskt i över 2000 år. Så som någon annan skrev tidigare: "ta det där med evigheten med en nypa salt".

3) Är det någon som läst ICTJ:s rapport och dess slutsats (via länken som fanns här uppe) eller ska ni fortsätta med denna svammel lite mer?

Anonym sa...

Ha-ha en fråga, hur ska ni lösa kurd frågan inom fem år? Turkar utanför Turkiets gränsar verkar ju tro att sitt egna land är ett paradis. Nästa gång ni ska åka till Turkiet åk inte till Alanya, åk till städerna där ni får se det verklige Turkiet.

Berget heter Ararat och har tillhört Armenien i tusentals år. Förvisso tillhör det Turkiet nu.

"och jag fattar verkligen inte hur ni kan drömma om att återta egendom från kurderna."

Kurder har aldrig haft något och kommer aldrig ha något i framtiden heller.

Och du som säger att den armeniska diasporan ser ner på Armenier från Armenien, vafan vet du om det egentligen? Varför dem jobbar så aktivt för att få ett erkännande är väl inte så svårt och fatta? Väldigt många armenier som bor i USA är armenier från bland annat Libanon, Syrien, Irak och Iran, deras släktingar flydde från Armenien pga. vad Turkiet gjorde för cirka hundra år sen.

Anonym sa...

Frågan som ställdes till ICTJ var om händelserna som hände 1915 kunde kallas för "Genocide".

Svaret är NEJ, för att det skedde före conventionen trädde i kraft. Hur svårt har ni att förstå detta.

Sen att ICTJ tolkade(trots att ingen frågade) OM konventionen hade gällt är ointressant. ICTJ tog Zoryan Institute´s smörja som bas för ett sådan uttalande. Det är just det som är problemet, BÅDA sidor har inte fått presentera sina bevis.

Om ni nu är så säkra för eran sak, varför kämpar ni med näbbar och klor för att just undvika en historisk kommission som ska granska varje handling i frågan? Turkiet har ju uppmanat er att delta i en sådan kommision, varför är ni så rädda?

MTK

Osman Kurdsson sa...

Armenier:

Förklara för mig vad ert eviga tjat ska leda till? Vad talar för att Turkiet (med sina 73 miljoner invånare och världens 16 största ekonomi) ska erkänna något folkmord.

Jag ser inte hur det skulle gå till. Idag är gränsen mellan Turkey och Armenien stängd. I Turkiet finns 100.000 armenier som vistas illegalt i landet.

Alltså, visst var det jobbigt att Sveriges riskdag erkände folkmordet, men vad ändrades?

Handeln är större efter beslutet än vad den var innan beslutet i riksdagen.

Det finns ingen makt i världen som kan splittra Turkiet.

Och 73 miljoner anatolianska muslimer enas ju längre tiden går.

Som kommentatorn ovan skriver;

Du är välkommen som turist till landet. Åk till Agri berget och bidra till den turkiska ekonomin.

Var en bra armenier så kanske försoning kan komma till stånd en dag.

Vi avslutar med härlig låt av en av Turkiets söner;

Klicka på mitt nick och avnjut:

Kollumu salladım toplar oynadı
Karataş içinden ermeni çetesi kaynadı
Yaşasın urfalılar, vanlilar, diyarbekirliler teslim olmadı
De yürüyü yürü kumandalarım yürü
Kumandanlar gidiyor dönmüyor geri
De yürüyü yürü kahramanlarım yürü
Kahramanlar gidiyor dönmüyor geri

Tıfıldır hastahane karşı karşı
Gavur ermeni fransız' ın bomba atışı
Urfa, Van, Bitlis çetelerinin şaha kalkışı
De yürüyü yürü kumandalarım yürü
Kumandanlar gidiyor dönmüyor geri
De yürüyü yürü kahramanlarım yürü
Kahramanlar gidiyor dönmüyor geri

Anonym sa...

Ja, för muslimer har genom historian alltid varit sida vid sida emot omvärlden.

Jag är för en öppning av gränsen. Anledningen är att Armenien är ett fattigt land samtidigt som den turkiska industrin är stark, man borde utnyttja den. Detta skulle bida positivt både till Armenien och Turkiet, Armenien ekonomiskt och sen Turkiets process till EU.

Men det finns hinder såklart i frågor som aldrig kommer lösas. Karabagh är ju en anledning, sen är historian en annan.

Barbarbaba sa...

Världen skulle vändas upp o ner om turkar började gå till domstol för kompensation för mark som deras förfäder ägde för x antal år sedan.

Och massakern mot krim turkarna, vem ber om ursäkt till oss? Ska Putin be om ursäkt? Lika långt bort som dagens Turkiet ska be om ursäkt för något som (inte)hände under Osmanska riket....

ICTJ sa...

Kan inte ni läsa engelska så be någon översätta den åt er:

http://www.ictj.org/images/content/7/5/759.pdf

"D. Conclusion

The crucial issue of genocidal intent is contested, and this legal
memorandum is not intended to definitively resolve particular factual disputes. Nonetheless, we believe that the most reasonable conclusion to draw from the various
accounts referred to above of the Events is that, notwithstanding the efforts of large numbers of "righteous Turks" who intervened on behalf of the Armenians, at least some of the perpetrators of the Events knew that the consequence of their actions would be the destruction, in whole or in part, of the Armenians of eastern Anatolia, as such, or acted purposively towards this goal, and, therefore, possessed the requisite genocidal intent.
Because the other three elements identified above have been definitively established, the Events, viewed collectively, can thus be said to include all of the elements of the crime of genocide as defined in the Convention, and legal scholars as well as historians, politicians, journalists and other people would be justified in continuing to so describe them."

Anonym sa...

Till alla analfabeter;

Frågan;

"Thereafter the TARC officially requested that the ICTJ
should facilitate the drafting of a legal memorandum on the applicability of the UN Convention on the
Prevention and Punishment of the Crime of Genocide to events which occurred during the early twentieth
century."

Svaret;

LEGAL ANALYSIS
III. THE GENOCIDE CONVENTION DOES NOT BY ITS TERMS APPLY TO
ACTS THAT OCCURRED PRIOR TO JANUARY 12, 1951.

Detta var svaret på frågan som ställdes till ICTJ.

Sen att de fick för sig att tolka conventionen baserat på smörjan från Zoryan Institute säger ingenting. Poängen med TARC var att båda sidor skulle presentera sina "bevis" till motparten angående händelserna 1915.

Kom fram med era primära källor inför en sådan historisk kommission som Turkiet säger, varför denna rädsla? Tvivlar ni på era primära källor? :-P

MTK

ICTJ sa...

Till blåsta bimbon MTK:

Du må kunna läsa läsa för att inte klassas som analfabet, men du förstår definitivt inte innebörden. Där det står "Conclusion" är själva slutsatsen av hela dokumentet. OK? Sen det du har lyft ut ur sammanhang är med avseende på vad konventionen i sin helhet åberopar: "Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide", d.v.s. om dagens Turkiet kan bestraffas för brottet med FN-konventionen som grund. Uppfattat, din nolla?!!

Man skriver inte 17 sidor och kommer till en uppfattning mitt på för att fortsätta i flera sidor till och skriva en slutgiltig slutsats om själv händelserna enligt definitionen av folkmord: "can thus be said to include all of the elements of the crime of genocide as defined in the Convention, and legal scholars as well as historians, politicians, journalists and other people would be justified in continuing to so describe them."

Gå och lär dig läsa och förstå innebörden innan du kacklar vidare.

Anonym sa...

Det där "convention" är så bred att alla stater idag kan bestraffas för "folkmord" för något man gjort för tex 100 eller 500 eller 1000 år sen om man tolkar det såsom ICTJ gör baserad på smörjan från Zoryan Institute.

Jag tog ut det mest intressanta för att ni folkmordsfreaksen ska förstå att konventionen inte gäller bakåt. Här läs engång till;

LEGAL ANALYSIS
III. THE GENOCIDE CONVENTION DOES NOT BY ITS TERMS APPLY TO
ACTS THAT OCCURRED PRIOR TO JANUARY 12, 1951.

Det var det TARC ville veta innan de gick vidare, om den gäller eller inte.

Sen att ICTY gör en massa tolkningar baserad endast på några böcker den armeniska sidan producerar säger mer om ICTY än vad som verkligen hände i området.

Det var just det som var tanken med TARC där båda sidor skulle presentera ca 100 handlingar till varandra för verifiering. För vi vet ju att Armenier har producerat falska "bevis" såsom Talat Pasha ordern tex.

Lyckligtvis för oss turkar så är folkmordsfreaksen inte är så intelligenta än så länge. Talat Pasha ordern var tex skrivet på turkiska, de som gjorde den var så efterblivna att de inte förstog att officiella språket vid den här tiden var Ottomanska, en blanding av turkiska, arabiska och persiska... :-P

Turkiet försöker tvinga Armenierna hela tiden mot en historisk kommission, den andra sidan kämpar med allt man har för att undvika detta. Det beror mycket på att just primärkällorna hos armenierna är så svaga och många fall även vantolkade och förfalskade. Samtidigt har den turkiska sidan verkligen gått igenom sina egna arkiv de senaste 10 åren ordentligt. Så ställ upp i en kommission där alla Primärkällorna ska granska ordentligt. Men det kommer ni väl aldrig att våga? ;-)

MTK

Osman F sa...

Asala PKK isbirligi

http://zaman.com.tr/haber.do?haberno=1073993&title=iste-pkkasala-isbirliginin-belgesi

Sancak Beyi Emre sa...

Feffe:

Förutom PKK, känner du till antalet stater som blundat för dessa ? Det är samma stater som idag blundar för PKK. Röd linje i anti terror, internationella relationer och "targeted country".

Emre

Anonym sa...

@MTK: då är det enligt din tolkning av konventionen, inte heller Förintelsen ett folkmord eftersom den skedde innan 1951. Du är verkligen trångsyntheten personifierad, fast det är inget du är ensam om bland de som förnekar folkmordet. Bara att Raphael Lemkin baserade själva definitionen av folkmord på armeniska fallet räcker gott och väl.

Återigen: poängen med ICTJ:s rapport VAR INTE konventionen, utan DEFINITIONEN av händelserna i osmanska imperiet under WWI. Och enligt slutsatsen så är det korrekt att kalla övergreppen mot armenierna för ett folkmord enligt det som DEFINIERAS i konventionen.

Sancak Beyi Emre sa...

Med tanke på att ingen i Nürnberg dömdes för folkmord så tycker jag att det snarare är du som tappat myntet. Bara för att Raphael Lemkin kallade var den som myntade uttrycket o använde ett detta, behöver det innebära att han har rätt? Är fakta fel helt uteslutet pga hans änglastatus?

ICTJ definition spelar lika lite roll när den baseras på partiska källor, utgången blir den samma om du frågar mig utan en gemensam kommission med korten på bordet. Men just den armeniska sidan är motvillig och slåss med både tassar o tänder för att undvika detta. Man har ju facit, och den har man tvingat på människor i ca 40 år. Men arkiven skulle visa tydligt att detta inte speglar sanningen. Ni kan ju fortsätta producera falska dokument som ”bevis”. Någon som hittat Talat Pasas ”order” än ? Eller produceras ”nya” bevis ? När kan vi vänta dem ?

Emre

ICTJ sa...

Du behöver inte ha någon order från Talaat för att konstatera att det som gjordes var, enligt definitionen, folkmord. Det sa bl.a. Sveriges dåvarande militärattaché, Wirsén, i sina memoarer. Jo mer arkiv forskarna öppnar desto klarare blir bilden att det var folkmord. Vad är det för mirakel du hoppas på? Vilket fantastiskt enda dokument är det som ska plötsligt rentvå turkiska regeringen?

Även du verkar blanda ihop saker och ting. Vad har Nürenberg med Förintelsens status som folkmord att göra?? Samma sak gäller ICTJ:s slutsats i relation till FN:s konvention. Att använda konventionen som bas att bestraffa någon är en sak, att använda definitionen för att klassa en händelse som folkmord är en annan.

Dessutom, man har ingen "order" från Hitler eller någon naziledare där man beordrar judarnas förintelse, så den analogin är helt irrelevant också.

Sen att ni hela tiden viftar bort allt som bekräftar folkmordets sanning är en redan välkänt fenomen så det spelar ingen roll vilken instans, institution eller tribunal som kommer att säga det. Ni kommer ändå att kalla det för "anti-turkisk" och "resultatet av armenisk propaganda".

Sancak Beyi Emre sa...

Om det skulle bli allt tydligare, varför är de mest hetsande emot detta förslag ? Wirsén sa nog det, men samtidigt förkastade man andra (även svenskar bland dessa) som sa motsatsen. Att man haft behovet att producera ”bevis” slår faktis hål på en hel del. Turkisk regering fanns inte förrän 1923, men arkiven bör öppnas för att se klimatet bland de verksamma och vad för kontakt som förts bland högt uppsatta.

Förintelsen var ett folkmord. Den som myntade både uttryck och konvention. Men det står klart och tydligt att en intention behövs. Var finns intentionen ? Har man återigen ett kodat krypterat order från Talat som en stolle i Frankrike skapat ?

Koncentrationsläger hade ett mål och de som samlades där fyller samtliga kriterier för att vara offer för ett folkmord. Dessa läger bemannades och kontrollerades av speciella enheter i Waffen SS. Hierarkin löser nog ut de skyldiga. Om du inte behärskar ämnet tycker jag att kniper käft. Intentionen är bärande i detta mycket vitala dokument som tappat värde mycket tackvare freaks som du och resten av ”wannabe jude armenier” som försöker industrialisera offerskapet. Jag hoppas att man inser att man pissar på alla som verkligen genomlevt detta brott.

Den dag alla kort kommer på borden, dessa granskas korrekt och man når ett beslut, då kan de som vill ta ansvar be om ursäkt. Men vad händer om resultatet blir tvärtom ? Kommer armenierna be om ursäkt för denna oärliga och hederlösa smutskastning och lögnande ?

Emre

ICTJ sa...

Hjalmar Pravitz, som ni folkmordsförnekare så ofta citerar, kallade lägren för "koncentrationsläger". Wirsén skrev att "[deportationerna] hade officiellt till mål att flytta hela den armeniska befolkningen till steppområden i norra Mesopotamien och i Syrien, men i verkligheten avsågo de att utrota armenierna."

Anckarsvärd skrev: "Förföljelserna mot armenierna hafva antagit hårresande proportioner och allt tyder på att ungturkarne vilja begagna tillfället, då af olika skäl ingen effektiv påtryckning utifrån behöfver befaras, för att en gång för alla göra slut på den armeniska frågan. Sättet härför är enkelt nog och består i den armeniska nationens utrotande".

Så nog fanns intentionen där. Om det är någon som ska knipa käft tills han har läst på och lärt sig en och annan är det med all respekt bloggägaren.

Sancak Beyi Emre sa...

intention grundade på en tredje persons antagande och hypoteser. Flytta en befolkning mitt under ett brinnande totalt världskrig, med över en miljon deserterade soldater. Du sjunker snabbare än Titanic.

Emre

ICTJ sa...

Jaså? När du flyttar en miljon personer från fertilt område till mitten av en öken och det under rasande krig när du vet att du inte kommer att klara av försörjningen är intentionen att döda. Det sa Wirsén, det sa Anckarsvärd och det säger en massa andra personer inkl. ICTJ:s expertråd.

Kul att du nämner Titanic. Det är väl det man kan kalla Turkiets förnekelsepolicy som håller sakta men säkert på att sjunka efter att ha kört på isberget av fakta.

Hitta en livbåt och lämna skeppet innan din lilla knopp fryser helt och den sista fungerande cellen lägger av. Eller är det redan försent?

Sancak Beyi Emre sa...

HAHAHAHAHAHAHA ! Med tanke på att man såg fastfrusna och ihjälsvultna människor på vägen till den ryska fronten, så tror jag nog att man resonerade med att det knappast kunde vara värre i Arabien. Dessutom frös soldater ihjäl på fronten, hade civila bättre förutsättning ?

Att man svalt ihjäl, dog av sjukdomar eller rånades och mördades av rövar band, var det något unikt som endast och exklusivt erfarades av armenier ? Notera att 1/5 av osmanska turkiska befolkningen dog under kriget, det är betydligt fler. Någon som ens ägnat en tanke åt detta ? Folk dör i krig, ingenting fungerar som det ska under dessa förhållanden. Den som haft granater briserande kring sig förstår nog det bättre. Men att förbise vad som skedde i riket, ta allt helt ur kontext får det självklart att verka som en konspiration mot armenier. Men dessa var inte de enda som dog och de var långt ifrån den grupp som var värst drabbad.

Den här offermentaliteten och snyftarrollen man anammat gör er ingen gott, lite stolthet, lite ryggrad… sen tror jag att vi kan komma överrens.

Emre

ICTJ sa...

Är det någons stolthet som står i vägen så är det din, inte min. Det gör ont att erkänna fel och i ditt fall har du ett 96-årigt bagage att dra efter dig.

Sen är det skillnad mellan att dö av svält och frost när man sitter i sitt hem eller är soldat vid fronten och dö av svält och sjukdomar när du har med flit körts ut ur ditt hus och berövats alla grundläggande tillgångar. Det är här som skillnaden mellan de armeniska offren och resten kommer in.

Du skriver mycket men mest är det osammanhängande babbel när du hoppar från gren till gren utan att komma med substans.

PS. Wirsén besökte ofta fronten och reste runt i riket så han såg nog mycket mer än bara frusna kroppar och kunde därför analysera skiten när han fanns mitt i bland den.

Sancak Beyi Emre sa...

Jag har inget bagage. Snarare ditt är ett bagage, som ditt medvetande kretsar kring. Jag levde tyvärr inte under den tiden, men du lever kvar i skiten (som du endast hört talas om) som om det vore idag. Jag svarar endast på de enorma hål och brister en okapabel nation (det man inte lyckades med vapen någon gång försöker man uppnå med lögner) har att erbjuda i form av anklagelser.

Turkar har genomlevt fler händelser genom historien, men inte ser du någon av oss gnälla, gny o grymta ? Enlgit er praxis har vi den rätten och med motiverade och legitima motiv (tillskillnad från er)....

Det är ingen skillnad, då man som soldat hade de bästa förutsättningar enligt osmansk och turkisk kultur. Kulturellt så sätts soldaters roll i territoriets skydd högre, då man även under befrielsekriget konfiskerade tillgångar från folket. Se till den tillgängliga utrustningen för regementena som stred.... och hur folket hade det generellt....

Om nu wirsen släppts in i front avsnitt, så bör han även noterat att fronten växlade från dag till dag…. O var OP och bakomlinje var ganska svårt att dra gränser…. Läs Lawrences oediterade version av sina eskapader i osmanske riket, där han nämner att armenierna användes som ett PSYW.

Svara på min fråga nu… Varför är det en sådan koncentration (från väst) på de ynka armenier som stupade under WWI, när den osmanska turkiska befolkningen förlorade 1/5 ? Som är ca 5 milj… Mångfaldigt fler än de anklagelser som idiotiska ”forskare” slänger fram…

PPS: Osmanerna var misstänksamma mot Sverige på den tiden, så det är mindre troligt. Då tronen tillhörde en fransk börd som man stred mot. Osmanerna under WWI, tillät nästan uteslutande endast Tysk personal besöka fronterna. Wirsen måste ha varit mer än officer som fastställt dödsorsaker…..

Emre

ICTJ sa...

Det handlar inte om 5 miljoner och procentsats. Det handlar om intention och det är exakt därför forskare menar att det som hände armenierna var folkmord. Sen om du är okunnig i ämnet så kan man tyvärr inte göra mycket åt den saken förutom att råda dig läsa lite, vilket du är ganska inkapabel till.

Vilket dokument skriver Lawrence om vad? Så mer indicier och ord gripna ur luften...

Intressant avslöjande det där om turkarnas misstänksamhet mot Sverige. Kom du fram till det just imorse? Gå och läs lite om Sverige under WWI för din egen skull så ser du att Sverige var väldigt tyskvänligt och de allierade klagade på Sveriges reserverade "neutralitet".

Sancak Beyi Emre sa...

Jag sa ingenting om de allierades klagomål eller om Sveriges sympati, utan att man var misstänksam mot en monarki av fransk börd. Det är noterat i flera memoarer bland soldater och funktionärer. Istället för en generell bild, så tycker jag att man gör en gräsrots forskning i ämnet.

Seven Pillars of Wisdoms orginal manuskript kommer många godbitar fram, sök upp den vett jag.

Jasså ?! Man hade en intention ?! Den som armenier och fransmän fått skapa i efterhand i Frankrike ? Intentionen med flytten (!) var att få stopp på uppror, rövarband, säkra transportvägar och underhåll; och få bort civila från frontavsnitt.

Emre