söndag 12 december 2010

Terrordåd i Stockholm

Nu har det skett. Ett självmordsattentat har skett i Sverige. I vår huvudstad. Motivet till dådet spelar ingen som helst roll. Terrorism är terrorism. Ingjuta rädsla i massorna genom våld för att få fram en åsikt. Terrorism. Dock var detta en religiöst motiverad terrorist. Rent teologiskt, enligt samtliga stora religioner kan vi väl summera med att han brinner i helvettets djupaste håla nu. Att döda oskyldiga civila går emot samtlig teologisk och moralisk lära. Sen kan man ju fråga sig vilken vettig lära som förespråkar detta? Varken Islam, Kristendom, Judendom osv.

Det glädjer mig dock att attentatet var misslyckat. Terroristen lyckades inte detonera samtliga bomber, då vissa även var splitterförsedda. Om detta skulle lyckats skulle det göra förödande skada och verkan på människorna runt omkring.

Jag hade dock på känning att Vilks ”konst” skulle trigga än värre idioter. Det har nu skett. Brevet som skickades in, tror jag också är ett typiskt terrortrick, vill ge sken av att man har en stor organisation bakom sig. Jag skulle gissa på att detta är en bluff, men måste undersökas ändå. Det som oroar mig är att andra rubbade satar kan motiveras av detta. Både högerextrema SD tänkande och liknande ”gud älskar den som spränger sig själv och allt runt om kring sig”.

Min första reaktion, för ärlighetens skull var att, jahopp, då har det kommit hit också. För i Turkiet sker terrordåd allt för ofta. En sak jag lärt mig, både av erfarenhet och av studier, är att inte gå i fällan. Oro finns självklart, som en mänsklig reaktion. Men ge er inte in i rädslan. Ändra inte ert liv, tänkande eller hållning. Stå fast ! Det är den bästa bekämpningen av ett fenomen som bygger på rädsla.

Jag har tjatat om detta ett bra tag. Man kan inte fördöma en terrorist och acceptera den andra. Din terrorist är inte min terrorist tesen håller inte. I en global värld drabbas vi alla. Hur vida detta dåd har en transnationell koppling är en fråga, vilket jag inte tror. Detta är dagen då vår neutralitet pressas till verkligheten. Vi kan inte vara neutrala i denna kamp. Mänskligheten och demokratins infektion, som vi valt att benämna som terrorism. Den berör och drabbar oss alla. Ska vi stå neutrala, då får vi stå passiva till liknande dåd. Ska vi inte vara passiva, så måste vi bekämpa och fördöma all terrorsim, var helst och hur helst den visar sig vara.

Terror kan motiveras på alla möjliga sett, men just den religiösa, ”islam” (enligt ren lära, så är detta varken möjligt praktiskt eller teoretiskt, men vantolkningar är det som ställt till för människan sedan begynnelsen) motiverade skrämmer slag på oss idag. Mycket tack vare USA:s överdrivna hotbild.

Terrorism är kostnads effektivt. Man ger sken av att vara ett större hot, och ha förmågan att skada mer än vad man egentligen kan. Med dagens utbredda och lättillgängliga media får detta enorm verkan. Sanningen är att man egentligen är en piss i oceanen. Rädsla är vad de vill att vi ska känna. Stå upp rakt och stöd våra poliser, så ska nog allt lösa sig

Sancak Beyi Emre

14 kommentarer:

Anonym sa...

Du har så rätt så. Idiotin med självmordsbombning kommer att öka sverige demokraternas röster och därmed också öka fientligheten gentemot islam. Strunta i den där klanten Vilks. Skriv över huvudtaget inte om denna idiot. Den pajasen har orsakat en konstig reaktion hos en del muslimer och det har gett honom ett erkännande som konstnär han aldrig skulle få annars.

Hur fungerar man om man spränger sig till döds med avsikt att skada och döda så många som möjligt med spik?
Denna unga paranoida människa utan självbevarelsedrift ville skada så många som möjligt för att han ansåg att västvärlden skadar hans hemland och smutskastar hans religon. Du stacker sate,fatta pennan och använd ordets makt och inte medeltida fasoner. Stackers sate! Hade det inte varit enklare om du åkte till ditt hemland och verkade för fred och försoning? Du hade ju en bachelor degree i något ämne som du säkert hade kunnat använda i syfte att hjälpa människor.

Ska dina två barn behöva skämmas för dig resten av sitt liv för att deras far dog i något så förkastligt som självmordsbombning. Inte nog med att han dog, han hade ju dessutom avsikten att skada så många fler än sina barn. Stacker sate! Jag hoppas att du inte hann indoktrinera dina barn.

Sancak Beyi Emre sa...

Himmlen är väl sista platsen han hamnar i. O att någon minns honom för något positivt kommer nog inte ske. Du har så rätt så rätt !

Emre

Anonym sa...

Är det någon av er som vet hur det kommer sig att det alltid är sunni muslimer som får för sig att det är "rätt" att spränga sig i luften? Alla pratar om att Shia är fel väg men ändå är det bara Sunni som gör de extrema valen!

Sancak Beyi Emre sa...

Idioter finns överallt. Men intressan fråga dock. Synd bara att gärningsmännen inte går att intervjuva.

Emre

Osman Feffeson sa...

Anonym:

Jag har förstått att du är shia muslim, men är det verkligen rätt läge att bedriva shia nationalism nu?

Den första självmordsbombaren i islams historia var en shia muslim.

Gissa vilken organisation han tillhörde?

Och vilka han slaktade?

Läs mer här:

http://en.wikipedia.org/wiki/1983_Beirut_barracks_bombing

Osman F sa...

Tilläggas skall att mujahedin i Afghanistan (där pasthunerna också ingick) tog ställning till om man skulle använda sig av självmordsbombare under kriget mot Sovjet. De lärda kom fram till att man inte kunde använda det i jihad då det var en grov synd att begå självmord.

Anonym sa...

är det kanske något specifikt som finns inom sunni islam som rättfärdigar självmords bombningar?

Sancak Beyi Emre sa...

Feffe:

Talibanerna verkar iaf inte tänka i dem banonrna.

Anonym:

Nej, absolut inte. Det finns ingen religion som förespråkar motsvarande illdåd !

Emre

Osman F sa...

anonym:

Nej det gör det absolut icke.

De första "självmordsbombarna" var faktiskt judarna för 2000 år sedan. Deras land Israel var ockuperad av romarna och självklart fanns det patriotiska judar som inte accepterade detta. Det hände att en tränad selot angrep högt uppsatta romare som höll tal på torg trots vetskapen att han skulle stickas ihjäl. Självmordsuppdrag för 2000 år sedan med andra ord.

Sunni-islam och självmordsattacker har ingen historia, men det har däremot shia islam. Dom välkända assainerna var utbrytare ur en shia sekt som kallades för ismailiterna. Dom tränade lönnmördare som angrep sektens fiender trots att det inte fanns någon chans för mördaren att undgå att bli dödad.

Den första självmordsbombningen ägde alltså rum i Libanon. En shia från Hezbollah sprängde 250 amerikanska marinsoldater i luften. Och så slutade USAs äventyr i Libanon. Observera att detta hände i början av 80-talet. I slutet av 80-talet bildades även Hamas.

Du kan nog lista ut vilka som lärde den sunnitiska organisationen Hamas att spränga sig i luften.

Anonym sa...

Osman F:

Om du menar Hashshashin under Hassan-i Sabbah så var dom faktiskt Ismā‘īlī, vilket är sekt som kopplas till Shia Islam. Dvs det är inte Shia Islam i sig.

Men du har rätt gällande självmordsbombningen i Libanon. Sen kan man alltid diskutera ifall det var krig eller ett attentat mot civila. Både är iofs fel enligt islam. Men som sagt som jag förstått det var det en krigs attack mot andra soldater etc.

Det jag tänkte på mer är alla dessa självmordsbombningar runt om i världen på senare tid där Sunni muslimer spränger civila, kvinnor och barn med tro att de kommer till himlen. Missförstå mig inte. Jag säger inte att Sunni islam förespråkar självmordsbombningar utan undrar ifall det finns nått inom Sunni islam som på något sätt lätt kan misstolkas till att det är något nobelt att spränga sig själv och dra med sig civila oskyldiga människor.

Åter igen, inget gentemot majoriteten av Sunni muslimer som precis som majoriteten av Shia muslimer är goda muslimer.

Osman F sa...

Anonym:

Jag tror att du tänker på al-qaida och deras bombningar mot shiitiska pilgrimer i Irak. Dom är vidriga. Vi är båda överens om att självmord är emot Islam. Men låt oss anta att det inte skulle vara det, utan legitimt att använda sig av självmordsbombningar i krig. I så fall är det stor skillnad mellan Hezbollah medlemmen som sprängde upp amerikanska marinsoldater i Libanon och al qaida som ger sig på civila shiitiska barn, kvinnor och män som inte bär vapen utan endast är på väg till en helgedom.

Ismailiterna var en sekt inom shia. Det stämmer. Frågan är inte om whabbiterna kan betraktas som en sekt inom sunni-islam.

Som sagts, hade Hezbollah och Hamas haft tillgång till missiler och apache-helikoptrar så hade man inte använt sig av självmordsbombare. Samma sak gäller väl talibanerna.

Jag tror inte det finns någon självmords-dyrkan inom varken sunni eller shia islam.

Anonym sa...

Du som undrar varför det oftast är sunniter och och inte shiamuslimer som spränger sig i luften, du resonerar och generaliserar som sverige demokraterna. Det är paranoida personer och inte religioner som förespråkar våld.

Skulle jag resonera som du skulle jag ta Iran som ett prakt exempel som utnyttjar dessa personer. Vad man har som statsreligion där behöver jag knappast påminna dig. Som sagt, jag resonerar inte so du.

Anonym sa...

"Anonym sa...

Du som undrar varför det oftast är sunniter och och inte shiamuslimer som spränger sig i luften, du resonerar och generaliserar som sverige demokraterna. Det är paranoida personer och inte religioner som förespråkar våld.

Skulle jag resonera som du skulle jag ta Iran som ett prakt exempel som utnyttjar dessa personer. Vad man har som statsreligion där behöver jag knappast påminna dig. Som sagt, jag resonerar inte so du."

Vad babblar du om? Läs om min fråga igen. Jag har som sagt aldrig dragit varken alla sunni muslimer eller shia muslimer över samma kant. Undrade bara om det fanns något inom sunni islam som lätt kunde tolkas fel som att det skulle vara hedersfullt att spränga sig själv och samtidigt ta med kvinnor och barn med sig in i döden.

Återigen dessa människor som håller på med dessa aktiviteter, sunni som shia är på fel spår och går emot allt islam står för.

Anonym sa...

Osman F:

whabbiterna är självklart en sekt inom sunni Islam, Men liten vet jag inte om dom är.

Som sagt, Det kommer alltid finnas kurupta människor som i religonens namn utför dåd och sprider falsk lära för sin egna vinning. Det viktiga är att vi är vaksamma och ser dessa falska männsikor. Det är en del av Guds prövning.