söndag 11 oktober 2009

Freden har äntligen kommit

Turkiet och Armenien har äntligen skrivit under ett ”fredsavtal”. Det är mer ett avtal som underlättar en normalisering av relationer, men det ger förutsättningar till mycket. Armenien erkänner Turkiets gränser, vilket man inte gjort fram till nu. Detta är ett enormt steg och tyder på att Turkiet växer sig till en stormakt med både inflytande och en del fjärdrar i hatten i förtroende.

Detta har inte tagits med ro överallt dock, den armeniska diasporan (även här i Sverige) protesterar högljutt och hotar att kapa alla ekonomiska förbindelser till Armenien. Tragiskt nog så finns det människor som inte tänker på sitt folks bästa och föredrar en konfliktfyld atmosfär.

Jag hoppas att detta även sätter punkt för ”folkmord freaksen”. Nu får Gurgin och Fredrik Malm inrikta sig på något nytt för att uttrycka sitt förakt för Turkiet och dess invånare. För även armenierna som nu skulle vara som mest berörda väljer att ge upp påståendena och håller nu en sansad linje och vill normalisera med grannen.

Dock poängterar Erdogan att gränsen inte kommer öppnas förrän Karabag ockupation upphört och man löst problemen med Azeri turkarna… Vilket jag tror kommer gå smidigare om nu Armenierna är seriösa med normaliseringen. Armenier var under det ottomanska riket kallade ”sadik millet” (det lojala folket) och levde tätt ihop med resten av folket i riket. Det är nog inte helt bortglömt och kommer att underlätta för freden i regionen.

En normalisering är inte en helt Win-Win situation. Jag tror inte Turkiet får mer än ytterligare en diplomatisk fjäder, medan Armenien får större nödvändiga import möjligheter och tar ett steg närmare en lösning på konflikten med sina grannar.

Nu har Turkiet goda relationer med Syrien, som man tagit bort visum kravet på, Grekland, vars nya president gör sin första utlandsbesök till just Turkiet, Irak, där man har ett ganska bra utbyte och samarbete om säkerhet och terrorbekämpning, Iran, där Turkiet verkar vara det enda land som inte är skräckslaget av Iranska ”kärnvapen”.

Osar fred och utveckling i regionen!

Sancak Beyi Emre

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Sancak!
Låt oss hoppas att det blir såsom du förutspår nämligen att det hägrar fred i regionen. Även om alla tecken tyder på det har jag svårt att se och ännu värre hoppas att det blir så. Varför? undrar du säkert. Utan måla fan i väggen så hoppas jag du har rätt och inte jag. Jag är helt färgad av att det finns makter som inte vill se Turkiet som en stormakt och fred i regionen. Det är ganska många krafter som verkar i området och det ligger i deras intresse att det är instabilt. Allt för att de ska överleva själva. Jag tror att du med många kan lista ut vilka jag syftar på.

Ha en trevlig dag och skriv fler inlägg. Du har då varit frånvarande en tid.??

Sancak Beyi Emre sa...

Hej!
Jag har så mycket att göra i år att jag knappt hinner läsa tidningar...

Vi ska nog inte förvänta oss att det blir guld o gröna skogar med en gång, men grunden är lagd. Det kommer ta en viss normaliseringstid, oftast en generation... Men det går nog till de bättre... Dock känner jag inte till "fredsavtalet" och dess innehåll som jag litar på inte har något kränkande innehåll.

Klart ingen vill ha en ny stormakt, speciellt inte om man sett redan vad ottomanska riket var för något innan. Men jag tror att Turkiet har kommit så långt redan att det är något undvikligt nu...

Nej, vilka är det du syftar på ?

Emre

Osman Feffeson sa...

Tjena Anonym:

Under 50-talet ställde STOREBROR och ATAÜLKE USA kravet på Turkiet att bli en flerpartistat. Detta för att Turkey skulle få bli medlem i NATO.

Vad gjorde Turkiet, yani militären som styrde landet då genom sitt eget skitparti CHP?

Svar: Införde ett flerpartisystem.

Så fort man hade gjort det så gick militärens parti CHP och förlorade valet mot Demokratik Parti. Helvete tänkte Ismet Inönu och hans kemalistkompanjoner och ringde till amerikanska ambassaden och stämde date. USA utsända i Ankara sa till Ismet Inönu att det var ok att genomföra en militärkupp, tortera turkiska medborgare och hänga Turkiets första folkvalda premiärminister, vilket man också gjorde.

Sen sög man ut landet! Man indoktrinerade även sin befolkning med spöklika "inre" och "yttre" fiender. På så vis håll man dom efterblivna och dumma massorna i schack.

Under 70-talet fortsatte man att förtrycka sitt eget folk genom att peka ut dom som "Inre hot". Det slutade än en gång, självklart efter lov av STOREBROR och ATAÜLKE USA, med en militärkupp och det turkiska medborgare och demokrater sattes än en gång i fängelse, anklagade för att vara "inre hot".

Tio år senare var det dags igen! Den här gången bad Kenan Evren om lov igen av ATAÜLKE för att tortera och mörda sitt eget folk.

Man måste vara dum för att tro att PKK är ett verk av utländska "hot". PKK är ingenting annat än ett resultat av den kemalistiska regimens och militärens förtryck och förföljelser av medborgare i Turkiet, yani kurder.

Ergenekon består inte av elaka judar, armenier eller jänkare, utan av högt respekterade militärer, journalister, akademiker etc.

Det finns inga yttre hot mot Turkiet. Den kemalistiska regimen/den turkiska militären=ERGENEKON har alltid skapat dessa yttre hot för att utnyttja det i sin indoktrinering av Turkiets folk.

Seriöst, det finns inga "yttre hot"! Däremot finns ett inre hot som är runt 170 år gammalt.

Dom pekar gärna på yttre hot och inre hot, men utgör i själva verket det största hotet.

Dags att vakna och se det!

Sancak Beyi Emre sa...

Feffe:

Det du berättar om är Kontrguerilla ... Det är väl inget nytt ? speciellt inget att skylla på någon annan än förrädare och köpbara svin ?

Dessa följde ingen doktrin eller ideologi... utan var bara inriktade på maktrelationer i realistisk anda...

Yttrefiender finns dock, beroende på docktrin och perspektiv man följer... realistisk ideologi säger oss att Turkiet befinner sig i ett osäkert område och hot föreligger vid svaghet. O tyvärr verkar den synen den säkraste, men kan korrigeras !

Simpelt egentligen... Behövs inte göras djupare analyser.

Emre

Osman Feffeson sa...

Sancak:

Nej vad jag beskriver är dagens TSK som försökt genomföra flera militärkuppar sedan 2002.

Höga generaler eller exgeneraler som är kupp-kåta.

Det är TSK. Dags för TSK att rensa ut skiten. En god början är att Herr Basbugu lär sig att INTE lägga sig i politiska frågor.

Militarismen i Turkiet är rutten! Shit alltså, vi är nog det enda landet i världen som har en uniformerad militär som springer runt presidenten vart han än går.

Sancak Beyi Emre sa...

Feffe:

Basbug kan inte gå till presidenten utan dess godkännande...

Rensas från medeltida tänkande har redan påbörjats och kommit en bra bit på vägen...

Tycker inte man ska pressa Basbug, sätter man ord i munnen på karl, får man skylla sig själv... Även han är också bara människa... Tror inte svensk militär skulle sitta tyst o lugnt om de disskuterades att Skåne skulle bli självständigt... det spekuleras endast i Turkiet, men du förstår argumentet...

Emre

Anonym sa...

Osman, du tillför ganska många nya ord och uttryck till Turk Dil Kurumu. Jag tvivlar dock på att de någonsin kommer att ingå i våra ordlistor. Jag ogillar ord som "ataulke" då det syftar till att Turkiet är i beroendeställning till landet du syftar på. Ack, det är med stor sorg många turkar med mig och,tydligen du själv, ser att det fortfarande är så. Man dikterar fortfarande villkoren för vårt land och våra folkvalda. När det passar kan t o m våra militärer göra avkall på demokratin som de förövrigt ska värna om och verka som väktare av, för att, som du också vet, förinta "inre- och yttre fiender". Så var ju fallet med kuppen under 80 talet. Allt dödande slutade tvärt över en natt och folk applåderade kuppledaren. Var man kritisk sattes man i fängelse och torterades. I realiteten stod våra egna för dödandet med USA:s goda minne.

Osman sa...

Anonym:

Bra skriver. Jag håller med dig. kenen evren bad ju tom om lov innan han verkställde kuppen.