onsdag 5 januari 2011

Två "språkighets" kravens problem

BDP och PKK hade som krav på självstyre med egen flagga, eget språk och egen beväpnad försvarsorganisation. I juli förra året, från ingenstans exploderade just detta krav. Även bland politiker i Europa så kom kraven med få dagars (ibland faktis timmars) mellanrum. En tredje eller en fjärde parts finger är tydlig.

Tänk er i kontext, i Sverige har vi många olika invandrargrupper, med lika många olika språk och kulturer. Tänk er att samtliga grupper envisas med att få tala sina egna språk i olika enklaver i samhället. Inte endast ett hemspråk, som man kommunicerar med människor ur den egna gruppen som behärskar språket, utan man vill även att det ska vara ett officiellt andra språk och användas i samtliga institutioner.

Som konfliktvetare, vet jag att multikulturella samhällen är ett helvette att hålla rättvis och fungerande. USA som är det enda ”fungerande” öppet multikulturella land, har idag små men vitala problem med detta. Det officiella språket är Amerikanska (engelska) och det är fritt fram att ha en annan kulturell bakgrund. Men när man går på djupet, som inte endast gäller etniskt baserade minoriteter, så hamnar man i kläm. Människor är flockdjur, hur mycket vi än nekar till det. Vi rör oss med tillsammans med människor vi identifierar oss själva med bäst. Så tänk er, ett exempel en av mina lärare tog upp: LAPD (Los Angeles Police Department) ska rekrytera poliser, men måste ha olika grupperingar representerade i sin organisation både för trygghet och för säkerhet. Olika faktorer som ex: etnisk bakgrund, sexuell läggning, hårfärg, hudfärg, religiös tillhörighet och utgrening; handikapp osv. Ersätt samtliga åtskilliga faktorer med bokstäver (X+Y+Z/y+Z+z osv.) och slå ihop oändligt olika kombinationer för att få ett rättvist representerat samhälle. Kruxet är att grupperna vill också vara representerade av människor som primärt identifierar sig som de själva, så en bokstav kombination stämmer endast in om den de hamnat rätt och att det ”rätta” är den primära identitetskällan.

I Turkiet har man mer än 30 olika grupper (etniska), resten är på tok för komplex och omfattande för att ens gå in på. Om nu kurderna ska ha detta, vad säger att de ca. 30 andra grupper inte ska samma krav ? Resultatet är ett oorganiserat kaos och enorm byråkratisk börda. Sen att man endast av jävulskap vägrar tala turkiska i rättegångar och kräver att försvaret ska göras på någon av de flera kurdiska dialekterna stärker inte positionen, då ECHR är tydlig med att betona att lagen gäller om man inte talar det primära språket tillräckligt bra för att försvara sig (de som hade dessa kraven och påstod sig inte kunna tala turkiska, visades på video när de höll politiska möten med den mest perfekta akademiska turkiska man knappast väntar sig av en människa med motsvarande krav).

Dessa krav modifieras hela tiden, detta även fast BDP ledarna ständigt stod fast vid att dessa krav inte var förhandlingsbara. Dessa förändrades, när den politiskt illojala presidenten av Irak, Talabani var på besök och kritiserade kraven och Apa, PKK:s inburade ledare sade vid sitt senaste uttalande att flagga, vapen och självstyre inte alls var kravet, och att det var trams. Så man kan vänta sig ytterligare en modifiering och tillbakasteg från de ”fast stående demokrati vännerna”.

Något annat lustigt är att ingen i Europa ser detta kontext. Europa med ett stor variation på kulturer och etniciteter kan inte se problematiken, för att det inte kan se detta i kontext. Tänk er tex. I Sverige. Jag från Västa Götaland skulle säga att endast Grekiska får talas här och samtlig byråkrati och skyltning är på grekiska. I Sverige var officiella språk är svenska. Eller att endast Turkiska får talas i Stockholm. För att nöja en minoritet så besvärar och förstör man majoritetens samhälle. Egocentriskt tänkande i detta område har aldrig lett till något gynnsamt för någon. Men med varje löjligt krav man har, utan att tänka på en helhet, så låter det självklart bra om man bara sätter ”demokrati” framför.

Att vissa politiker vill få detta krav med i EU medlemskapsförhandlingarna är bara patetiskt och löjligt. Multikulturalism existerar i Nord Amerika, i Europa räds man den. Även Frankrike med sitt revolutionära förflutna vägrar ha denna hållning, då man har en assimilerings policy hellre än integration. Hur ska detta då bli ett krav för medlemskap i en union som mer än allt räds muslimer, för ett fåtal idioters illdåd ?

I övrigt är det fritt fram att kalla sig vad man vill och tala vilket språk som helst, men det officiella språket är och förblir turkiska. Lika stor rätt som jag har att tala turkiska i Sverige eller svenska i Turkiet, så har man rätt att tala kurdiska. Men kraven man har gått ifrån ”jämlikhet” (man har aldrig strävat efter jämlikhet), det man gör nu är att försöka reta militären till en stadskupp och ha något att peka på för att få sin offermentalitet tillgodosedd. Man arbetar mer destruktivt, mer för att ställa till med problem, endast för att vinna fler väljare och få sin identitet som förtryckt just förtryckt. Atmosfären idag är inte som innan, det är än friare och mer rättvist då junta lagstiftningen tagits bort (som BDP och PKK försvarade faktis). Kurder är ett stolt och heder värdigt folk, har i vissa ögon en enkel kultur, men är dock djupare än de som anser sig vara kulturens spjutspets. Det är viktigt att inte förknippa BDP och PKK som kurdernas representanter. Hade dem varit det, då hade man stått med fler än en bråkdel av befolkningens röster. Man kommer inom två tre månader att ha ”demokratiska protester” som man kallar det, där man kastar brand och ljud granater på poliser (som på senare tid sprängts i handen på förövaren på senare tid) och polisens försvar anser dessa vridna satar är brutalitet. Även när brandbomber ur den egna publiken träffar de egna, så skyller man på polisen…. Turkiet är nog det enda land som allt fel i samhället skylld på politiska ledare. En dom verkställs, polisen slår tillbaka angrepp, bussen kommer osv. Allt är Erdogan och Guls fel…. Tänk er om jag kunde gnälla på Reinfeldt för att Rosengårdspolisen kallade invandrare för apor…. Endast i Turkiet, och endast när detta händer i Turkiet, så får det gehör…. Konstigt nog

UPDATE:
Som jag förutsåg, BDP:s tidigare "oförhandlingsbara" flagga o territorium är inget krav längre...

Sancak Beyi Emre

31 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken förenklad version av sanningen. Att jämföra Sverige med Turkiet på det sättet du gör är bara idiotiskt.

Se nu vad du har missat.

Att du som en invandrad turk, (väldigt liten minoritet i Sverige) får utbildning på turkiska i ett främmande land som Sverige.

Att jämföra med:

En Kurd + miljontals andra, i sitt eget hemland, inte får utbildning på sitt eget språk.

Angående den byråkratiska huvudvärken du talar om. Hur klarar sig tex. Indien sin flerspråkighet?
Indien är trots allt en utvecklad demokrati där folkviljan styr.

Irak som ännu inte utvecklat en demokrati har löst den problematiken som är Turkiets huvudvärk.
Irak har ju kurdiskan officiellt vid sidan av arabiskan, och garanterar andra minoriteter (turkmener) utbildning i hemspråket. Detta har inte alls inneburit något byråkratiskt krångel.


Du liksom miljontals andra turkar som är emot att Kurdiskan blir officiellt, kommer likt ett barn att suga på regeringens/parlamentets napp när denne blir tvungen att ge kurderna deras grundläggande rättighet.

Du var konfliktvetare sa du, vad har de för intagningskrav numera? att man måste ha en skruv lös eller vad ;)

Osman Feffeson yaaaw sa...

I Turkiet får armenierna, judarna och grekerna ha egna skolor, men folket som slaktade armenier på löpande band och bidrog till bildandet av den turkiska republiken under Befrielsekriget har inte ens rätten att ha hemspråk på sitt eget språk. Låt oss nu jämföra 15 miljoner kurders öde i Turkiet i språkfrågan med svensk turkarnas.

Här har våra ungar rätt till hemspråk i det turkiska språket ett par timmar i veckan.

Om jag och några andra turkar vill dra igång en förening för att värna om vår turkiska kultur så är det inte bara fritt fram att göra det, utan staten bidrar ekonomiskt till sådant föreningsliv.

I Turkiet så grejar inte AK P att ge tummen upp för HEMSPRÅK i ett par timmar till dom kurdungar som vill ha det. Det är synd!

Jag är emot helkurdiska skolor. Däremot har jag inget emot att utbildningen i en del skolor bedrivs på kurdiska. Det kan handlar om 50/50% så länge kurdungarna lär sigturkiska.

Hemspråk för de kurdungar som vill ha det ska staten kunna erbjuda över hela Turkiet.

Med detta menar jag INTE att kurdiskan ska bli Turkiets andra officiella språk. Det är turkiskan och skall så förbli.

Å andra sidan så är det just PKK och BDP lägret som tystar alla demokrater som kräver dessa rättigheter för Turkiet kurder genom en extrem nationalistisk reotorik. Det är inte konstigt att gemene turk motsätter sig detta när PKK och deras springpojkar i PKK provocerar genom att ha egna beväpnade styrkor (PKK terorister i Kandil) etc.

Nej, kurdiska som hemspråk är lika naturligt för mig som att skita på dass. Speciellt när det gäller det kurdiska folket i Turkiet.

Armenierna har rätt till utbildning i sitt eget hemspråk (och det med all rätta), men inte kurderna som förtryckst och diskriminerats av den kamalistiska staten.

Anonym:

Jag tror regeringen hade snackat om hemspråk för kurderna idag om det inte hade varit för Öcalan-kurderna i BDP. Det är de som utger sig för att kämpa för kurdernas rättigheter som gör allt i sin makt för att kurderna inte ska få några rättigheter. Anledningen är att man fortfarande drömmer om ett stalinistiskt Kurdistan och vill få ut Öcalan ur fängelset.

Regeringen representerar 75% av kurderna i Turkiet och majoriteten av dessa kurder vill också ha utökade rättigheter fö rkurderna. Till skillnad från er så använder som sig inte av provokativ retorik eller slänger bomber.

Det är skillnaden mellan kurder som sympatiserar med PKK och de som inte gör det.

AK P borde ge grönt ljus för hemspråk i kurdiska!

Jag tror att det kommer inom de närmaste 5 åren. Att ställa upp krav på hemspråk är en sak, men rent praktiskt saknas resurser att förverkliga detta. Studenter utbildade i det kurdiska språket kommer snart att utexaminieras från turksika universitet. Då kommer den här frågan att aktualiseras igen..

Den som tar BDPs provokationer och hot på allvar är en pajas. Dom vill inge skräck hos folk om att Turkiet kan delas. Det är rent nonsens.

De flesta av BDP ledamöterna tillhör stenrika klaner som bedriver handel med hela Turkiet. Glöm att Här har vi diversedom vill ha en egen stat! I PKKs Kurdistan skulle ett inbördeskrig utbryta och jag tvingas till att dricka mindre öl här för att skicka ner kulor till kurdiska organisationer som bekämpar PKKs kurd-kemalism!

Hemspråk på kurdiska nu!

Sancak Beyi Emre sa...

Komparativ studie hette det på högskolan, men jag antar att du har rätt.

Jag är född i Sverige och har lärt mig Turkiska från mina föräldrar. Språk var inte heller det enda ”krav” man hade. Flagga, självstyre med egen armé, domstol osv.

Indien har faktis ett osmanskt millet system. Där domstolar dömer efter religiös tillhörighet bla. O att säga att detta är lätt och korrekt tänker jag inte ens diskutera. För de som befunnit sig i Indien, och sett samhällstrukturen förstår nog mer vad jag syftar på.

I Irak existerar ingen fungerande struktur eller organisation för att detta ska kunna skapa problem. Sen så har vi inte allt för bra syn på gräsrotsnivå för att ha ett korrekt omdöme om hur medborgare uppfattar detta. Däremot så har detta skapat jurisdiktions problem och förtryck på andra sätt som kan leda till mycket blodiga väpnade konflikter grupper i mellan.

Kurder ska självklart ha samma rättigheter som alla andra medborgare, men att parlament eller regering skulle börja hacka och dela upp landet är inget annat än ”bergsrevolutionärernas våta dröm” som många trots vaknat upp ur, men du hamnat efter.

Trots detta, så tror jag att fördelen med att ha en skruv lös överträffar att sakna skruvar permanent.

Emre

Osman Feffeson sa...

Hemspråk för kurdungarna eller inte Sancak?

Sancak Beyi Emre sa...

Absolut ! Hemspråk, varierande valbara kurser på vissa skolor, kurdologi (vilket jag vill att Turkiet ska vara ledande i) och språk kurser på olika nivåer.

Det är en tillgång och inte en reducering, men få har förstått detta.

Emre

Anonym sa...

Jo att Kurder måste få ha ett språk är viktigt, men att fösa dom bort ifrån myndighetsspråket är att putta dom utanför samhället.Det skulle troligtvis få delar av dom att hamna långt efter och mycket beroende av andra som vet eller tror sig veta hur och vad som som sker.
Att det kan finnas de som vill ha kontroll på "sitt" folk och inte att de själva förstår vad som sker i politiken och ta fördel av detta är en stor risk.

Sancak Beyi Emre sa...

Jag tror inte att myndighets språk är vitalt. Självklart, har man otillräcklig turkiska för att förstå och göra sig förstodd, då ska man få en tolk... Men längre än så komplicerar det hela tror jag.

Emre

Anonym sa...

Vad sägs som att myndighetsrepresentanter som arbetar i kurd-befolkade områden krävs att kunna förstå och tala kurdiska? Jag tycker att det är rimligt att samhällen där nästan alla talar ett specifikt språk också bör representeras av människor som kan förstå dem och också tala deras språk. Allt annat vore att automatiskt alienera miljontals människor och påtvinga dem språk och identitet som går emot deras viljor och verklighet, detta aldrig utan att behöva ha hundratusentals soldater i dessa områden för repression och automatisk ockupation. Men detta är väl vad du ändå önskar, eller?

Sancak Beyi Emre sa...

Ska man kunna presentera alternativ, så ska man ha personal som behärskar diverse språk också, så det hör till självklart. Att vara flerspråkig hotar aldrig ens egen identitet, i så fall skulle samtliga utlandsfödda vara förtryckta. Sen att en stat ska kunna ockupera sitt eget territorium är inte heller möjligt.

Emre

Anonym sa...

JAG TROR INTE KURDERNA HADE VARIT UTSATTA OM INTE VARIT FÖR HEGEMONIN. DET FÖLL JORDÄGARE I SMAKEN ATT BIBEHÅLLA FATTIGDOMEN FÖR EGNA SYFTEN. ATT JORDÄGAREN ÄVEN HADE BESTÄMMANDERÄTT ÖVER FOLKETS RÖSTER GAV HONOM FÖRDELAR HOS POLITIKER. DESSA JORDÄGARE ÄR BL.A. POLITIKER OCH PARTILEDARE OCH SKOR SIG REJÄLT PÅ FOLKETS BEKOSTNAD.DET ÄR VÄL INGEN HEMLIGHET ATT JORDÄGARE UTESLUTANDE HAR VARIT OCH ÄR KURDER.

Sancak Beyi Emre sa...

Det stämmer också. Det lustiga är att dessa är de mest högljuda i BDP.... Men gör själva inte de reformer man efterfrågar. Självklart så vill ingen förlora en så priviligerad position, både politiskt och ekonomiskt.

Emre

Anonym sa...

Hellre kurd under kurdiskt hegemoni än kurd under turkiskt hegemoni. För nuvarande är det inte kurdiska jordägare som förtrycker det kurdiska folket utan det är turkiska generaler och kemalister som lever lyxliv och dirigerar sina order utifrån Ankara. Det är en fråga om makt och var den bör vara. En kurdisk ledare krävs av ett kurdiskt folk att gå dess intressen till mötes. Det kurdiska folket har rätt till så mycket självbestämmande som möjligt på samma villkor som alla andra folk i världen.

Sancak Beyi Emre sa...

Du kan ju knappast påstå att klansamhället föder något positivt i denna tid ? Speciellt när man gapar och skriker efter mänskliga rättigheter. Som jag ser det, så är det feodalt slavsamhälle med jordägare på toppen och de övriga under dess order. Man jobbar och sliter för ledaren och tjänar knappast tillräckligt. Det är också dessa människor som tar ifrån människans mest grundläggande demokratiska rätt, att rösta… Genom att sälja sin klans röster till partier och politiker så tycker jag att man tar en stor bit av kakan. Det är också därför som ingen politiker velat neutralisera dessa. Självbestämmande man strävar efter börjar genom att frigöra sig från klanledaren, tänka individuellt och rösta efter egna kriterier. Som jag ser det, så lever man just nu och har gjort det i evigheter i en hybrid kurdisk hegemonisk enklav. Men jag tror att du själv inser problemen med detta.

En vän till mig fick fly landet, för att klanledaren skulle döda honom. Han hade förälskat sig i klanledarens dotter och ville gifta sig, men ledaren ville att han skulle äkta en annan i klanen. Människor får inte ens avgöra vem de ska gifta sig med. Detta gäller inte endast kvinnor.

Emre

Osman F sa...

Har ni missat att majoriteten av kurderna i östra Turkiet INTE LÄNGRE bor ute på landet. Urbaniseringen har haft sin gång i öst och idag bor majoriteten av kurderna i städer vilket har försvagat klansystemet markant.

Sen ska vi kanske inte glömma att självaste Ataturk drog nytta av klansystemet i öst när han bildade allianser med vissa mot andre mer bråkiga. Något som staten har fortsatt med ända in till våra dagar.

Ge kurderna deras grundläggande rättigheter så vi får tyst på kurdisterna och turkisterna för den den delen.

Federation kommer inte på fråga för Turkiet del om ni frågar mig. Det är en direkt farlig väg.

Men ökad lokalstyre och decentralisering javisst!

Anonym sa...

Du som eftersträvar kurdiskt hegemoni, du borde veta att det är agasystemet som är grunden för den utsatthet du önskar komma ur. Det är ganska korkat att vilja leva i hegemoni oavsett vem det är som utövaren. När Ecevit under 70 talet försökte införa en jordreform fick han inte genom det för att de inflytelserika "agorna" inte önskade det.

Vad är skillnaden idag? Agan bestämmer vem du ska rösta på och säger sig företräda dig i parlamentet. Om du skulle undersöka hur han själv har satsat sina tillgångar så är det inte i östra Turkiet min vän. Han har satsat sina pengar i väst och mycket centralt i Anatolien. Undersök och se.

Anonym sa...

Du lever i en drömvärld "min vän". Ingen aga bestämmer vem jag ska rösta på. ;-)

De mer fundamentala och markägande agorna håller sig till högsta budgivare. AKP har varit grym på att utnyttja detta, de verkar t.o.m gilla klansystemet!

Sancak Beyi Emre sa...

Säg någon politiker som skulle tacka nej till klump röster ? Det är klart dem tycker om det i det tysta !

Du bor inte i Turkiet och antagligen (om du nu har klan förbindelser) så har de kanske inte mycket inflytande i Sverige och du röstar antaligen inte på valen i Turkiet ändå :)

Men tyvärr, du har rätt. Alla ger sitt tysta medgivande till detta moderna slavsystem. Glädjer mig att du är fri iaf.

Emre

Osman F sa...

Dom flesta politikerna i PKKs parti BDP är söner och döttrar till stora och inflytelserika klaner i öst.

Diskuterar vi klansystemet eller kurdernas rättigheter här? Kurderna har rätt till sina kulturella rättigheter, men så länge majoriteten av folket i Turkiet (turkarna) känner att ett gäng k-pist beväpnade terrorister försöker tvinga igenom sin vilja så kommer alla att endast trampa på samma ställe.

Vill PKK kurdernas bana vägen för fler rättigheter för Turkiets kurder så lägger man ner terrorismen.

En annan ledare utom Ataturk som hoppade i säng med klanerna var Turgut Özalan. Byväktarsystemet vad hans ide.

Finns många klaner som är delade i olika läger. En del röstar på BDP och andra på AK P. Det är bara dessa partier som får röster i öst förrutom i Dersim Tunceli där endats BDP och CHP får röster.

Anonym sa...

Osman F,

Vilken terrorism är det som PKK ska lägga ner? :-)

Sancak Beyi Emre sa...

Den transnationella terrorism som präglat deras vardag sedan år tillbaka...

Förutom terrorism så är man starkt bidragande till andra former av kriminalitet. Till skillnad från Osman, så önskar jag att man upphör med all sin illegala verksamhet.

Emre

Osman Feffeson sa...

Anonym:

PKK får gärna sluta mörda turkar, kurder, religiösa, imamer, soldater,avhoppare och meningsmotståndare osv..

Och så vore jag tacksam om man slutade hora för den turkiska djupa staten.

Sluta sniffa amfetamin i bergen och kom ner och bedriv politik som civiliserat folk.

Det kommer INTE bli något marxist-leninistiskt Kurdistan och Öcalan kommer inte bli någon jävla Atakurd.

Ska bli så jävla intressant och se om PKK kommer inleda sin terrorkampanj i mars igen. Förmodligen kommer man göra det och se till att MHP får tillräckligt med röster för att komma in i parlamentet.

För vad är en kurdist utan en turkist och va fan är MHP utan PKK och deras springpojkar i BDP?

Svar: NADA!

För övrigt så kräver jag att den turkiska staten erjuder landets kurdungar hemspråk på det kurdiska språket.

Nationalism och terror bekämpar man inte med kulor och bomber, utan med mer DEMOKRATI!

Och lägg ner klan-diskussionerna för fan. Stör mig något oerhört på folk som menar på att klansystemet är grunden till kurdfrågan. Herregud, det handlar om identitet och kultur. Ge dom deras rättigheter och se till så att dom håller käften och sprid kapitalismens sötma i östra Turkiet. Den dagen det sker på allvar kommer inte en endaste kurd att snacka om federation och annat trams. Just av den anledningen är PKK väldigt mån om att angripa företag och affärsmän som vill etablera sig området. Satans kommunist-mentalitet..

Ser en jävla ljus framtid framför mig för Turkiet och östra Turkiet om jag ska vara ärlig.

Allt går vägen! Turkiet är idag ett oberoende land där folkviljan styre. Landet har fått kulor som är melonstora och hårda som fan.

Anonym sa...

Hegemonin är grunden för situationen i östra Turkiet. Det skitsnack att ingen aga/klanledare bestämmer vem ni kurder ska rösta. Det är skitsnack.

Anonym sa...

Emre,

I Turkiet är det kriminell verksamhet att tala kurdiska. Jag är inte förvånad att du vill att PKK upphör med all sin "illegala" verksamhet. ;-)

Sancak Beyi Emre sa...

Nej, det är de inte... Läs på och uppdatera dig i lagböcker och reformer.

PKK verkar över det mesta som anses kriminellt på ett transnationellt plan.

Emre

Osman Feffeson sa...

Anonym:

Du måste leva i en fantasivärld för att påstå att kurdiskan är förbjuden i dagens Turkiet. Det är intressant att du skriver så. Ditt slag vill så gärna att staten ska inskränka kurdernas rättigheter så att ni kan upprätthålla ert inflytande bland kurderna i östra Turkiet. Tyvärr, men det är bara att konstatera att PKK tappar inflytande i rasande fart i östra Turkiet.

PKK utgör inte heller något hot. Det gör man endast så länge den turkiska militären är full av landsförrädare som kan planera och hjälpa PKK att genomföra attacker. Tyvärr är den turkiska militären fortfarande full av sådana pack.

Jag har fått en enorm respekt för den turkiska polisen de senaste 5 åren. På ett mycket effektivt sätt bekämpar man maffian och drogsmugglingen. Idag är Turkiet ett land som beslagtar lika mycket narkotika som hela Europa tillsammans. Majoriteten av den här narkotikan beslagtar polisen i östra Turkiet. Med andra ord är det bland annat PKKs narkotika som man beslagtar. Klart som korvspad att PKK har förklarat krig mot den turkiska polisen.

Det enda som PKK är ute efter är att överleva som organisation. Nyligen gick man ut och sa att den väpnade kampen (läs terror) ska fortsätta så länge man inte tvingar igenom en federationslösning.

Här har du ditt PKK i ett nötskal. Våld och en terrorekonomi är allt man vill ha.

Fortsätt du att leva i diasporan i Sverige och dyrka ditt PKK.

För övrigt så hade det bästa svaret mot PKKs senaste provokationer varit att erbjuda var enda kurdunge i landet hemsspråk på kurdiska och förslag på reformer för att stärka lokalstyret i hela Turkiet.

Extremism skall med demokrati bekämpas!

Sancak Beyi Emre sa...

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1077366&title=iste-kcknin-sozde-vergi-tarifesi

Om du är turkisk språkig, så kan du läsa mer om bla droghandeln och utpressningen man genomför i Europa och mot människor i sin närhet.

Emre

Anonym sa...

Du verkar osäker Emre så jag antar att det snarare är du som bör läsa på. ;-)

På TRT 6 hemsida presenteras en massa olika språk men någon kurdiska finns inte i listan. Varför om inte man förnekar? Att förneka är nästintill att förbjuda. Det ser bara bättre ut inför Europadomstolen. Ni ska fan acceptera två språkligheten, för om inte ni accepterar våra rättigheter på samma basis som era rättigheter så ska vi inte tvingas leva tillsammans. ;-)

Samma prat som kommer ifrån dig år efter år Osman. Dina beräkningar går inte ihop. I flera år har du gaggat om vad som ska vara PKK sista dagar. Du kommer antagligen ha anledning till att fortsätta gagga åren framöver. ;-P

Den turkiska staten, dess militär och dess säkerhetstjänst verkar vara mer medveten om hur knarksmugglingen fungerar i östra Turkiet än det PKK som alltså anklagas för att bedriva verksamheten... Jag tror inte att den turkiska armeen är oförmögen till att hantera ett av världens största drogvägar, jag tror tvärtemot att det faktiskt är fullt kapabelt till det.

Sancak Beyi Emre sa...

Vad är det jag är osäker på menar du ?

TRT:s sida är enligt mig ganska värdelös, jag hittar knappt någon sida för enskilda kanaler. Men att kanalen finns är ett faktum, hur du sedan kopplar detta till förnekande och förbud vet i sjutton. Kanalen har tom ett kurmanji namn.

Tror inte man har den lyxen att ”tvinga” på någon, när man sitter på knappt 2milj röster och sedan snackar om demokrati. Att människor ska vara fria att tala det språk de vill är en självklart, men att kräva att hela samhället ska restruktureras för att ett gäng pajaser ska få sina fascistiska våta drömmar igenom kommer inte ske, om det inte passar får man lägga ett bud på en grekisk ö (innan de turkiska affärsmännen) och bilda ett ”grekland kurdistan”. Det är nobelt och legitimerande att tala om demokrati och rättigheter, och sen pissa tvärt över allt vad sånt heter. Lustigt också att allt PKKurdiskt organ har ordet ”demokrati” med och alla handlingar görs i ”detta nobla syftes” namn.

Armén ökar i kapacitet hela tiden, samtidigt som de som begår brott åtalas. Det tyder väl ändå på förbättring ? Vad är ljuset på den andra sidan ?

Emre

Osman F sa...

Anonym:

Jag är inte ute efter att uttrota var enda PKK medlem i Kandil. Istället vill jag se en amnesti så att dessa hjärntvättade stackare kan komma hem till Turkiet eller att dom "neutraliseras". Med det menar jag att dom stannar på andra sidan gränsen och inte infiltrerar den turkiska gränsen för att genomföra terrordåd. Tyvärr har detta inte blivit fallet, utan PKK har kunnat ta sig över gränsen för att genomföra dåd. Men detta har man endast kunnat göra i samarbete med djupa krafter inom militären.

Vad gäller knarksmugglingen har äver 25 maffia nätverk krossats under de senaste 8 åren. Droghandeln i östra Turkiet har alltid varit ett samarbete mellan PKK-korrupta militärer och maffian i Turkiet.

Men polisen blundar inte längre för detta.

Det är fritt fram att starta privata TV kanaler på kurdiska i Turkiet. Det kan du inte ens göra i Sverige.

Vill än en gång påpeka att PKK inte kan ta sig över gränsen om man inte får hjälp av bastarder inom den turkiska militären. Terrorcellerna inom landets gränser hanterar polisen.

Ska bli väldigt intressant och se vad som kommer hända när våren kommer.

Jag är inte ett dugg orolig för PKK. Men det kan jag bli om det än en gång visar sig att det finns slampor inom militären som ger PKK grönt ljus att genomföra terrordåd i Turkiet.

Och så håller jag tummarna för ett samarbete mellan CHP och BDP... samma kumas.. av samma tyg är dessa vänsternationalister.

Anonym sa...

Terrorn finansieras genom drog- och människosmuggling ut i Europa. Sen ska man väl inte glömma stödet från Turkiets fiender.

Osman F sa...

Anonym:

Vi ska inte glömma stödet från den turkiska militären, kemalistiska organisationer etc heller. Deras stöd är den farligaste.