tisdag 22 februari 2011

Tankar kring upploppen i arabvärlden

LIBYEN:
Våldet i Libyen eskalerar ständigt, kanske med all rätt. Det är inte lätt att bli kvitt en diktator som suttit vid makten med både EU och USA i ryggen. Det kommer komma frågor om att Libyen ansetts vara fiende och en skurkstat, men egentligen, vilken diktator har kunnat sitta vid makten utan stöd från USA och nyckelaktörer i EU ? Dessa avgör vilka som sitter och vissa som kuppas bort. Al Jazeera har haft många intressanta artiklar om varför det än idag är väldigt tyst på politikers håll i Väst, och anledningen är ekonomiska intressen (läs olja och gas).

Det som sker i Libyen är en revolt mot en diktator. Det har rapporterats att flygvapnet beordrats att beskjuta upprorsmän med flyg, men där vissa har ordervägrat (lojalitet till folk och land och inte ledare, sann soldat anda, HATTEN AV!). Tänk er de som inte vägrat den ordern…. Det är full kaos alltså, större än det som vi får se i media, för i vanliga fall skulle man ha slagit ner upproret med poliser och militär på marken.

Det som kommer ske är att Överste Kaddafi förhoppningsvis grips/dödas, alternativet till att fly är inte hans stil. Han kommer slåss in i det sista, som kommer resultera i att mycket blod kommer att flyta runt. Att den Libyska militären inte är en stark krigsmakt kommer att leda till att falanger i befolkningen kan slåss och härja lite som de vill, då statsapparaten (med våldsmonopol) mer eller mindre kollapsat och anarki råder. Detta har man även sett när bla. Turkiet velat evakuera sina medborgare. Vissa flygplatser och hamnar är kontrollerade av olika revoltande grupper, som inte alltid tillåter evakuering (ger landningstillstånd) och beskjuter vid vägran. De utländska medborgarna har hamnat i kläm och befinner sig livrädda i ingenmansland.
Om Kaddafi lyckas återta kontrollen och kväva upproret så kommer han bestraffa folket VÄLDIGT hårt. Om nu man lyckas bli kvitt honom, då väntar en väldigt osäker tid. Olika falanger kommer kräva utrymme, och förhoppningsvis kan man kompromissa och komma överrens. I annat fall kan ett långvarigt inbördeskrig vänta. Jag skulle nog gissa på lite av en Irak atmosfär, även om valen inte blir lika låsta, så kommer våldet bli en större del av vardagen. Det jag grundar detta på är att, förutom olika falanger i upproret, så finns även ett gediget klansamhälle. Samtliga dessa har inbördes och yttre konflikter som lättare kan mynna ut i våld nu.


EGYPTEN:
Egyptens folk lyckades bli kvitt diktatorn och hurrade för fullt. Men man delegerade även makten till militären, som lovat en ny konstitution inom 10 dagar. Man kan vara kritisk till att civila överlåter makten till militären, men detta är den statliga institution man litar mest på. Låt oss hoppas att man får tillbaka för förtroendet man ger.

Men redan några få dagar efter att Mubarak avgått (som diktator :) så tillät inte militären Vail Gonim (killen med Facebook upproret) som anses vara upprorets ledare. Men detta hördes det knappt något om i västerländsk media konstigt nog.

Det som är värt att beakta är att militärer har en annan uppfattning över hur ett samhälle bör fungera och har andra ideal. Dessa kan säkerligen hålla lugn på gatan men brister i många andra delar av samhällsstruktur och detta kan ge utrymme till andra grupper (terrorister, extremister osv). Men att militären finns och tar ansvar och kontroll är mycket bättre än att det råder kaos och oreda.

Något som ändå förbryllar mig, och som ingen svensk tidning skrev var att nyckel ministrar och generalstaben var i USA innan upproret, och återvände inte när det påbörjats förrän långt in. Skulle jag vara konspiratorisk skulle jag kalla det en ”statskupp” a la 2.0. En ny post kallakriget agerande från USA att störta en diktator (under kalla kriget satte man ju alla diktaturer på makten genom att störta demokratiskt valda regeringar)?


SLUTORD:
Om Kaddafi faller så kommer det uppstå ett enormt vakum som kan utmynna i precis vad som helst. Ett inbördeskrig, en annan form av stat, ett annat totalitärt styre osv. Men att det tillslut kommer leda till demokrati råder det ingen tvivel om. Däremot kan det vara bra om NGO:s kunde gå in stötta folkets vilja (inte EU, Israel, Ryssland, Kina eller USA:s) för att gå mjukare in på den banan. Däremot kan det vara svårt att hitta modiga volontärer för att göra ett sådant jobb.

Att statliga institutioner blir funktionella snarast är av största vikt i båda fallen.

I Egyptens fall, så hurrar jag inte förrän jag ser militären göra folket till freds och låter fria val hållas med fri rätt till partbildning och åsiktsfrihet. Det lustiga är att västerländsk media blir väldigt tysta om länder där upproren ägt rum. Det är ovanligt tyst om Tunisien och Egypten idag, när den egentliga koncentrationen bör ligga på dessa nu.

Jag tvivlar inte på att demokrati kommer bli det nya modet i arabvärlden, MEN det är ingenting som egentligen säger att dessa upplopp kommer leda automatiskt till demokrati. Om denna demokrati blir den västerländska formen vet jag inte. Men folkets vilja kommer att få större utrymme. Upproren visar att de auktoritära roller som grundas i seder och traditioner kan brytas och man kan lyckas med att slå sig fri. Det är ett exempel på hur en outvecklad region går mot FN:s ideal på sin egen stig, utan yttre påverkan (militär intervention).

Värt att tänka på är att det inte endast är "demokrati önskande medborgare" med i revolterna, utan även skurkar. Man ska vara noga med att fylla ut all maktvakum när sånt här sker, för annars får man en skurk till på tronen.


Sancak Beyi Emre

5 kommentarer:

Anonym sa...

Alla dessa låtsas länder är resultatet efter Osmanska Rikets fall under första världskriget. Alla dessa "puppets" som idag mördar sitt folk är väst kontrollerade hur man än vänder och vrider på det, Och de som säger emot ljuger eller har noll koll om vad de babblar om. Alla dessa ledare har blivit sponsrade och stöttade av väst fram tills att det bubblat över och folket har fått nog. Då och endast då har väst blivit tvungna att införa sanktioner och ta avstånd (de fryser samma pengar som de själva gett dessa korrupta diktatorer än gång i tiden). Men detta gäller fortfarande inte alla. Tony Blair och många fler gick emot Egyptens folk och kallade Egyptens president för en stor man även när hans dagar var räknade. Det säger en del om vad det bryr sig om och deras så kallade "demokrati"

Saudi Arabien som är hjärtat av förtryck i mellanöstern och hjärtat av terrorism och kurruoptionen av islam är fortfarande stöttade och sponsrade av väst. Den dagen saudi arabiens folk blir fria kommer världen se annorlunda ut.

Turkiet har gjort ett bra val. De har ökat sin handel med Iran och börjat förstå att USA och EU inte är en bra eller säker väg att gå!

Sancak Beyi Emre sa...

Jag tycker som det klassiska uttrycket, "som man bäddar får man ligga". Man gjorde uppror och stöttade invasions styrkorna mot Osmanska riket, ligger i sitt eget skit nu. Tycker jag synd om dem ? Nej ! Inte den minsta sympati i kroppen.

1. Man gjorde sitt egna val. Vilken tidigare Osmansk område påtvingades tala turkiska ? Kan ex de franska o brittiska skryta om samma frihet ?
2. Man gjorde även valet att stå bakom vissa beslut och ledare som lett till den efterblivenhet som idag råder.
3. Turkiet dikterar sig självt och sin intressesfär självt nu mer. Vilket de upprorsmakare mot osmanska riket aldrig gjorde. Turkiet visar styrka vid varje tillfälle man får. Evakueringarna från Libyen är bara ett litet bevis. ca. 50 länder bad Turkiet hjälpa dem med evakueringen.

Jag tycker att utvecklas väl.

Emre

Anonym sa...

The Real Axis of Evil - USA, England och Frankrike.

Punkt och Slut

Anonym sa...

http://presstv.com/detail/168954.html

Skriv en liten rad om detta Emre Bey. När ska världssamfundet införa sanktioner mot Israel nu när Israel sponsrar terrorism?

Sancak Beyi Emre sa...

Ta bort England och lägg till Israel nu. Britterna kan sin sak. Jänkarna är arroganta och Fransmännen bara pinsamt dumma. Jag är lyckligt lottad som är född i Sverige ! :)
Turkiskheten gör det hela inte sämre ;)

Emre