måndag 7 juni 2010

Reaktionerna från turkiskmedia mot Israel

Turkiet har varit förargat över piraträden och mördandet begått av den Israeliska armén. Detta har inte minst speglats i protester runt om i världen och i media i allmänhet. Turkisk media har däremot inte varit nådig. Man har självklart tagit del av samtliga spekulativa nyheter som hela världen virvlat runt i. Men man har också grävt djupare för att nå en korrektare bild av vad som hände.

Vissa har förundrats över hur Israels specialstyrka Shayetet kunde åka på stryk och förlora sina vapen mot civila. Andra har krävt ett direkt militärt svar på angreppet från Israel. Men trycket på politiker har varit enorm från media. Oppositionen har tom visat stöd för den sittande regeringen de första dagarna, tills media elden lugnade sig och man kunde gå i vanlig huvudlös kritik.

Men kritiken har inte varit nådig. Man har belyst alla olika historier som Israelerna har slängt fram. Man har slagit hål i de flesta (om inte alla). Första dagen, så hette det att man blev beskjuten. Andra dagen hade man knivar och hjärnpåkar. Sist men inte minst så hade man tagit vapen från soldaterna. I själva verket så kom det fram att man sköt från helikoptrarna på civila på en båt som befann sig på internationellt vatten. När dessa klättrar upp/ner på båten, så kränker de en suveränitet, som ger människorna full legitimitet att försvara sig mot angreppet. Vilket man gjorde. Vad blev svaret ? Jo, journalister och aktivister fick flertalet skott i huvudet. En journalist som låg ner blev skjuten med fyra skott i huvudet.

I all ära, men skotten man använde är inte vanliga 9mm som kulsprutepistoler använder. Man använde något jävulskap som exploderar/expanderar när den trätt in i kroppen. Det är också därför man hade så många skadade som inte flyttas.

Till sitt försvar använder sig Israel av den klassiska ”antisemitism” och Förintelse kortet. Dessa kort är så skräckinjagande att världen kan knipa käft när man vägrar låta FN utreda händelserna på båtarna.

Hur funkar dessa kort? Skuldkänsla spelar man på, ett tabu som är illa att förknippas konflikta med. Men det har nått en sådan proportion att man klassas för antisemit och Förintelse förnekare/pro förintelse, om man vågar kritisera något en Israel gör.

Det är lika idiotiskt som när svenskar i vårt samhälle inte vågar säga till eller tillrättavisa utlänningar för rädslan av att någon ska ryta ut ”rasist”. På samma sätt som vissa av våra politiker väljer att gömma sig bakom ”liberalism” för att berättiga all sin galenskap. I Turkiet har man skyddsfaktorn man kallar för Kemalist.
Samtliga dessa utgör samma funktion. Samtliga är i grunden saker som är tabu belagda som man utnyttjar till max för sina egna syften. De är väldigt löjliga, men tex. skuldkänslan väst har för Förintelsen gör att man inte gärna sticker ut halsen. Att gå emot Kemalism är som i Israels fall att ge sig på Mustafa Kemal. Vilket inte är samma sak. Liberalism är en fin filosofi, men som utnyttjas för att en massa dumheter som man gömmer bakom ”ett liberalt tänkande”.

Sancak Beyi Emre

9 kommentarer:

Anonym sa...

Här abi, En riktigt bra dokumentär! Synen på Palestinier och Israeler och vem som påverkar vad.


http://video.google.com/videoplay?docid=-223210418534585840#

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=SWRwFIViLX8

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Jag lyckades inte se hela klippet, men början verkade lovande. Den berör faktis viktiga aspekter av uppfattningen av inte bara araber... Filmer sätter sina spår... Tack för tipset.

Anonym2:

Jag antar att en komiker kan göra politiska analyser... En incest avkommas slutsatser och teorier berör inte mig eller världssamfundet ett dugg.

Emre

Anonym sa...

Hejsan emre, jag undra bara om vad för slags kritik oppositionen kom med efter att "media elden lugnat ner sig", var det kritik som hade med själva "fartygs händelserna" att göra eller var det annan slags kritik? Vill alla stora partier i turkiet bryta all förbindelse med israel, vilka är tydligast med det (enligt dina åsikter och den turkiska median)?

- Sille

Sancak Beyi Emre sa...

Hej Sille !

Opposition i Turkiet innebär inte att man kritiserar det som inte håller ens egen linje och stöttar det positiva den sittande regeringen gör. Utan den handlar om att såga allt regeringen gör. Därför har det varit en ganska absurd diskussion om ämnet.

Bland annat så kritiserade man regeringen för att ”bara snacka och inte handla”, man ville ha tydligare reaktioner och ville även ta del av det man tänkt göra.

Vissa menade på att det var oansvarigt av regeringen att släppa iväg en båt mot Israel som man sedan innan visste inte ser någon skillnad på humanitär hjälp och vapenleverans. Indirekt så anklagade man regeringen för de döda turkiska medborgarna.

Jag tar inte ställning till parti politik. Men inget parti har varit tydlig med vad man BÖR göra. Utan man har mestadels gapat och skrikit utan någon verklig handlingsplan. Jag personligen tycker att bevakningen har varit väldigt bra från Turkisk sida där man tagit del av all släppt material. Politiker är politiker. Man tänker endast fram till nästa val. Reaktionerna som kommer att ske, om de nu blir en diplomatisk brytning av förbindelser kommer vi nog inte se förrän man fått se hur FN tar ställning till undersökningen till händelserna. Men det kan heller inte vara omöjligt att Israel och Turkiet gör en gemensam undersökning för att stilla ilskan hos båda parter.

Emre

Barbarbaba sa...

Ehh AKP har skött detta på ett sätt som dom tjänar på, dom kommer använda detta för att "vinna" tillbaks dom väljarna som dissat dom för att sedan ta klivet ännu längre ut till refah och Erbakan... Det är så jag läser av situationen iaf, och varför tillät inte AKP sina medlemmar att följa med skeppet?

Arap kaniyla turk kani hic bi zaman BIR olamaz, iyice araplastik gavuru, EN IYI TURKIYE BAGIMSIZ ve kimseye muhtac olmayan bir Turkiye.

Anonym sa...

Sancak Beyi Emre:

Det va så lite så, Finns även en kortfilms version som heter Planet of the Arabs som spelades upp på 2005 Sundance Film Festival.

När du haft tid och se hela hoppas jag på att du kunde skriva ner dina reflektioner. Det tas upp senare i dokumentärer bla vilka regissörerna var till några av filmerna osv.

Anonym sa...

ARAB DEGILIZ FAKAT INSANIZ!!!

VI TURKAR ÄR INTE ARABER ÄNDOCK MÄNNISKOR!!

Anonym sa...

BIZ TURKLER ARAP DEGILIZ FAKT INSANIZ!!

VI TURKAR ÄR INTE ARABER ÄNDDOCK MÄNNISKOR!!!