onsdag 10 november 2010

Nästa kris mellan Israel och Turkiet

Turkiet och Israel har försökt försonas efter piraträden Israels special förband utförde på humanitär hjälp lastade båtar. Där mördade man även flera turkiska medborgare samtidigt som man grep folkvalda representanter från bl.a. Sverige. Israels regering består av extremister som tyvärr neutraliserar de mer resonliga rösterna. Man skräcker ut handen, både till Turkiet och palestinierna (som man för något konstigt som man valt att kalla fredsförhandlingar), samtidigt som man sticker en kniv i ryggen med den andra handen. Israel och USA ville ha en opartiskt utredning över händelserna, som FN antog, resultatet gladde inte Israel som förkastade utredningen och USA yttrade inte ett ord alls. Man har tom gått ut med att man inte ska be om ursäkt eller betala skadestånd, vilket Turkiet krävt för en återställning av relationer. Till Palestinierna har man suttit i förhandlingar, precis när det börjar ge frukt så har man börjat bygga illegala bosättningar på ockuperad Palestinsk mark.

Jag har fått rådet att inte skriva om USA och Israel. Men som vanligt så spelar jag själv musiken jag dansar till. Israel har självklart all rätt att finnas till, och har gjort det utan något egentligt hot (förutom, enligt mig en massa innehålls lösa hot och inkompetenta arabiska diktatur med medioker krigsmakt som fick rejält med smisk varje gång de bjöd upp till dans. Merkava är en tuff vagn!), men ritat ut sig som vara i randen till utrotning ständigt för omvärlden (självklart har västvärldens skuldkänslor för sin passivitet under Förintelsen en stor del av anledningen). Israel har hittills endast blivit kritiserad av diktaturer och vänstervridna tokstollar. Nu har man mött något ovanligt. Ett sekulärt land med majoriteten muslimer, ett land som varit en av Israels främsta vänner (enda i regionen och den främsta efter USA) och som har demokratiskt valda ledare. Det är den stora skillnaden från då till nu. Turkar generellt har alltid haft ett nära band och stöttat människor med den judiska tron, från Attila, Osmanska riket till den moderna Turkiska republiken. En turkiska som jag är enormt imponerad, inspirerad och stolt över är Seyla Benhabib. En turkisk jude. Israel har en liknande konstruktion som Turkiet/Osmanska riket. Den gemensamma nämnaren är religionen (främst förstås, sen finns även alla hemska förföljelser man under historiens gång har genomlevt) för Israels sammanhållning, Turkiet består av mestadels av sunnitiska muslimer men har mer än religionen som håller ihop. Det finns flera olika etniciteter i båda länder (även om många vill få det till att det finns en judisk etnicitet, så finns det många olika Israeler). Också en anledning till att man kom överrens bra. Men att brutalt mörda den andres medborgare kan bryta ner alla dessa gemensamma drag och traditioner.

Turkiet har gett Israel fram till Nyår att be om ursäkt och betala ut en kompensation för de mördade. Oavsett hur det går med det, så kommer man strö salt på relationerna när Vally of the Wolves Palestine kommer. Den kommer, med säkerhet stämplas som anti semitisk, anti Israel osv. Vilket man stämplar all kritik för, så mycket att det tappat värde. Filmen är varken anti semitisk, eller anti Israel, snarare en visuell kritik på Israels handlingar mot Palestinierna.

Är det fel ? Absolut inte ! Hollywood har ju gjort det i nästan 100 år, alla har nog fått sig en känga antingen direkt eller indirekt från jänkarnas starkaste propaganda vapen. Se på Bondfilmerna, vem fienden är, vad fienden presenteras som (människosyn, handling och moral) och hur periodens internationella politiska klimat ser ut. Eller Rambo t.ex. Han var vän med Mujahidin i Afghanistan när de slogs mot den röda pesten Sovjet. Idag är Mujahidin och Bin Ladin den främsta fienden i Afghanistan. Så en film som visar en bråkdel av vad Israel gör mot Palestinierna, genom en turkisk Rambo och hans vänner, som spöar Israeler, är det värre än Rambo och Bond ? Varför kan inte turkarna få rädda världen en gång, istället för amerikanerna ?

Glöm relationerna med Israel, för Israel kan inte ta kritik. Dessutom är de ovana att kritiseras, speciellt av demokratier. Allt som kommer från Israel kommer att vara, antingen ”anti semitism” eller ”anti Israel”, eller båda två. Men att en film kommer med kritik till Israel som sänds över hela världen, förutom i möjligen USA och Israel, kommer man ha svårt att smälta. Oavsett vem som gör filmen, så kommer landet som filmen görs i inte ha några goda relationer med Israel. DVS. Om ingen bomb smäller av under inspelningen och dödar skådespelare osv. :D

Återstår att se hur rätt jag har.

Trailern för Valley of the Wolves Palestine:





Sancak Beyi Emre

20 kommentarer:

Ottoman sa...

Tycker det är helt rätt av Turkiet att kräva en ursäkt och kompensation. Israel är som en bortskämd unge som alltid har fått göra som de vill och USA och västvärlden har knappast reagerat förutom vissa fördömmanden vilket som jag ser som ett politisk spel. Arabländerna är i stor sett diktaturer, vilka är i makten med hjälp av USA. Det är en av anledningarna att dessa inte mer kraftfullt fördömmer israel.

Vissa länder som Egypten är till och med lite små irriterad över Turkiets alltmer starka position i arabländerna.

När det kommer till filmen förstår jag inte folk som anklagar filmen. Alla vet att judarna styr har en stor makt i hollywood och dessa har inte haft några hinder när de i flertal filmer visar vanliga muslimer som terrorister eller galna brottslingar. Eller vad ska vi säga om filmen Midnight Express.

Sancak Beyi Emre sa...

Ottoman:

Det är ovesentlig vem som styr o ställer i hollywood, det lustiga är att Turkiet utvecklar en motsvarande industri som Jänkarna använt som psykologisk krigsföring. Jag slår vad om att många läsare fått för sig att amerikanska M60, M16, M203 och Kalashnikov är de bästa vapnen producerade och amerikanska marinkåren är det ultimata förbandet. För uppfattningen kommer från Hollywood. Sanningen är dock en helt annan. Nu kanske Polat kan sälja Mehmetcik-1 lika väl som M16 ?

Jag har inget emot filmer som kritiserar, men man måste hålla en viss nivå, som jag tycker Valley of the Wolves gör. Media är världens effektivaste vapen, det känner både Israel och USA till. Hur reagerar man nu när Turkiet behärskar samma vapen ?

Emre

Osman Konspirationsson sa...

Jag hoppas att den nuvarande israeliska regeringen avgår en dag så att relationerna mellan Turkiet och Israel kan normaliseras.

Och så hoppas jag att Israel slutar köpa upp korrupta turkiska generaler som skjuter ner turkiska heronplan (köpta från israel)för att sedan beställa in nya från den israeliska krigsmakten, med andra ord så vill jag inte att korrupta själar inom TSK säljer ut landet- detta oavsett om man gör det till Ryssland, USA eller Israel eller något annatland.

PS: Om ni råkar läsa nåt av Dilsa Demirbag, Sakine Madon, Fredrik Malm eller Gulan Avci där man kritiserar Ship to Gaza så kan ni i era kommentarer skriva att majoriteten av dom 9 martyrerna hade kurdisk ursprung. Sånt svider på dom.

Sen ska alla vänner av den turkiska republiken ha följande klart för sig: 50% av den ungturkiska rörelsen bestod av judiska osmaner. Som ni säkerligen känner till så var den ung-turkiska rörelsen progressiv och förespråkade en modern republik med parlament innan det spårade ur och ledde till etnisk fascism och senare kamalism (och etniska resningar av kristna och judar under 50-talet).

Och så hoppas jag att neo-con rörelsen i USA som stödjer den nuvarande högerextrema regeringen i israel upphör med att stöja Ergenekon i Turkiet. Istället ska man stödja ett mer demokratiskt Turkiet. Det har alla att tjäna på. Annars lär det bli fler Ship to Gaza påhitt framöver från Turkiets sida.

Pussar och kärlek till alla från Turkiet och vänner av demokrati!

Snart kommer Midnight Express nr 2!

Sancak Beyi Emre sa...

Jag föreslår än hårdare regler för bevisad förräderi ! I annat fall kommer vi inte få bukt med skiten som pågår inom TSK.

Dock är de roligt att man äntligen börja lägga ner mer pengar o energi på egen produktion och utveckling utan yttre påverkan.

Det har varit oroligt i landet sedan den bildades, mycket pga. Stolpskottet Inönu som var en renodlad diktator och utnyttjade Mustafa Kemals arv till sitt eget och fel syfte. Oroligheterna drabbade alla, men det är ett propaganda medel för alla avvikande aspekter att ta åt sig äran som främsta offret.

Kommer det verkligen en sådan film ? Då är jag helt säker på att turkiska film industrin som nu har enorma muskler, svarar på det med en KVP Afghanistan :P

Turkiyeyi yurt bilen herkeze selamlar !

Emre

Barbarbaba sa...

En film om Fatih Sultan Mehmet e ju på gång, någon Qatar shejk som sponsrar, 50 milj USD har den i budget, att jämföra med ca 10 milj för Kurtlar vadisi Irak.

Sancak Beyi Emre sa...

Barbar:

Den ska jag inte missa ! Den kommer jag tom köpa orginal exemplar av !

Emre

Ahömbele sa...

Tycket det är tråkigt att dagens politiker försöker förstöra den fina relation som Turkiet har haft med Israelerna i 500 år, känns lite onödigt. Men jag tror inte att våran vänskap kommer att bli sämre, tvärtom, den blir starkare! Turkiet & Israel styr mellanöstern, det är ju där av Arabäcklena är oroliga, för dom kommer ihåg att dom förråde oss under WW1.

Osman, Vi har aldrig rensat Turkiet på judar, snarare tvärtom, vi har tagit emot dom från Europa och skeppat hem dom.

Ataturk hade inte heller några problem med Israel/judar, tvärtom.

Måste det dessutom alltid handla om hur Kemalismen och Ataturk är dålig när du kommenterar? Vi som följer bloggen har förstått din åsikt om Ataturk.

Osman F sa...

Sancak:

Varför tillåter du rasism på din blogg?

"Arabäcklena"?

Osman Dönmeson sa...

Ammhömbele:

För 500 år sedan fanns varken Turkiet eller Israel och därmed inte heller några israeler. Israel bildades bekant 1948 och Turkiet var det första muslimska landet att erkänna att erkänna den judiska nationalstaten.

Den nuvarande regeringen i Turkiet accepterar inte att främmande statsmakter massakerar turkiska medborgare. Den nuvarande regeringen i Turkiet LIKNAR INTE sina föregångare. Det ska du ha jävligt klart för sig.

Det osmanska riket räddade tiotusentals judar från en säker död under Inkvisitionen i Spanien under 1500-talet. Dessa spanska judar bidrog till ekonomisk, kulturell och intellektuell utveckling i det osmansk riket.

Det är uppenbart att du har svalt den kamalistiska regimens förvanskade historierbeskrivning omk första världskriget. Kamalisterna pekar inte bara ut alla araber som förrädare, utan även kurderna. Vågar du kläcka ur dig "kurdäckel" också?

Det bor 1,5 miljoner turkiska medborgare med arabisk bakrgund i Turkiet. Var deras förfäder som stred i den osmanska armen "arabäcklen"? Var min väns farfars far som från sammarra i Irak ett "arabäckel" när han utbildade osmanska araber i militärläger? En del arabiska klaner sålde sig till britterna under 1a världskriget och du drar alla över en kam. Så går det när man sväljer kamalistisk historieförvanskning utan att vara förmögen att ifrågasätta.

Under 50-talet rensade den kamalistiska regimen ut tusentals kristna och judar i istanbul. Något som kalifatet aldrig gjorde, tvärtom så levde såväl armenier som judar och andra kristna minorteter i fred och harmoni med den muslimska majorietetn. Något som kamalisternas kommunist-fascism ändrade på.

Nej Ataturk hade verkligen inga problem med judar. Han fick sin skolgång i en judisk skola i saloniki.

Som militär ledare var Mustafa Kemal lysande. Som politisk ledare var han en katastrof. Han tog ett efterblivet kalifat och gjorde det till en ännu mer efterbliven republik.

Jag är vän av goda relationer mellan Turkiet och Israel, men spilla turkiska medborgarblod ska banne mig inte den turkiska regeringen acceptera. Israel ska be om ursäkt och kompensera offrens familjer innan relationerna kan normaliseras.

Det ligger INTE i Israels intressen med ett fredligt och stabilt Mellanöstern. Det kan jag förstå om jag antar ett pro-israeliskt perspektiv. Dock ligger det verkligen i Turkiets intressen med ett stabilt Mellanöstern där fred råder.

Jag vill se ett Turkiet som spelar en aktiv roll i Mellanöstern för fred och stabilitet, och ett Israel som finner sig i detta.

Okadar,

Som politisk ledare gjorde Mustafa Kamal en bra sak; Han valde en osmansk flagga som republikens fana.

Sancak:

Visst är det konstigt att Mustafa Kamal valde Ismet Inönu som sin efterträdare.

Nä för fan, nu blir jag upprörd. Skrota den första och totalt jävla misslyckade första republiken och ersätt den med den andra moderna MODERNA och demokratiska republiken.

Tack för ordet och pussar!

Sancak Beyi Emre sa...

Feffe:

Utdrivningen du talar om var mellan grekland och Turkiet och den skedde med NF (Nationernas Förbund) övervakning och godkännande.

Den Republik Marsalk Mustafa Kemal bildade finns inte längre och kan inte heller finnas. Utveckling sker ständigt. Jag läser en bok om turkisk lagstiftningsutveckling just nu. Summering, tider förändras och vi med den.

O nej, jag är emot rasism, men jag missade den biten i kommentaren. Dock så kan jag inte heller påstå att de arabiska Osmanerna gjorde vad som kunnat göras mot de invaderande ! dock håller jag varken dagens araber eller klandrar dåtidens för vad som skedde med Osmanska riket. Osmanska riket grävde sin egen grav pga misskötande.

Inönu var en hangaround som inte hade en bråkdel av kvaliteterna som nummer ett hade. O träda i andras skor, som är några nummer för stora, och springa i dessa kommer med en del fallande och skrapsår. Det har väl Inönu visat ? Hur hade Turkiet sett ut om Karabekir eller Sancar fått efterträda ?

Emre

Osman Dönmezoglu sa...

Sancak:

Jag vet inte om vi talar om samma händelser. Den kamalistiska regimen inledde en pogrom mot istanbuls icke muslimska mnínoriteter den 6 september 1955. Läs mer om detta här:

http://tr.wikipedia.org/wiki/6-7_Eyl%C3%BCl_Olaylar%C4%B1

Den kamalistiska historiebeskrivingen framställer alla araber på arabön som förrädare. Det stämmer inte.

Nr 1 var en bra militärledare, men som politisk ledare ser jag ärligt talat inte vad han gjorde så bra. Inönu var Mustafa Kemals högra hand och även arvtagare. När du riktar kritik mot inönu så riktar du i själva verket kritik mot Mustafa Kemal.

Kazim Karabekir och hans politiska parti hade (om det inte stängts ned av Mustafa Kamal och medlemmarna fänglsats) respekterat religionsfrihet och INTE gett sig på den genomdumma iden att försöka assimilera kurderna. Dessutom var man för marknadsekonomi. Så här i efterhand kan vi ju konstatera att försöken att assimilera kurderna misslyckades totalt och resulterade i ett inbördeskrig och vad jag vet så har kapitalismen segrat och det med råge.

Ahömbele sa...

Grattis Osman, nu fick du denna artikelkommentar till att handla om Ataturk igen, trots att det handlar om Israel och Turkiet.

Sedan är det överdrivet att säga att mitt uttryck "Arabäckel" är rasistiskt. Är ju så typiskt alla invandrare att börja prata Rasism direkt. Fan, ska jag som Turk behöva höra "Turkjävel" eller ordet "Turk" som i Sverige är negativt hela tiden, ska man väl på internet få mynta ordet arabäckel?

Det är ju banne mig ett faktum att Arabernas tro på egna moderna nationer förstörde Osmanska riket?! Sedan att du pratar om Osmanska riket som om det inte vore Turkiet, ni får väl bestämma er!!

När det passar är vi inte Osmanskariket och när det passar är vi det. I mina ögon är och har vi varit det, alltid.

Turkiet är version 2 av Osmanskariket, den modernare versionen grundad av Mustafa Kemal Ataturk, min idol och Turkiets number 1. Tack vare honom som militärledare har vi idag en nation och tack vare honom som politiker har vi en nation, han är den största och det är otroligt skönt tycker jag som turk att vi har en person i våran historia som varit så framgångsrik och så respekterad i världen.

OM vi nu glider tillbaka till ämnet Israel är det självklart beklagligt att det blev som det blev med båtarna, men jag tycker fortfarande att man ska respektera nationer.

Säger Israel stopp, ja då ska inte en båt med aktivister göra sig klara för strid och börja kriga med militärerna som bordar skeppet.

Man har rätt så klart sett i videofilmerna att folket på skeppet förbereder sig för krig och vill skapa problem, vilket är DUMT!

Sedan är det tråkigt som fan att folk dör, det är alltid tragiskt och jag tycker Israel ska stå sitt kast för det.

Hälsningar,
Turkjäveln Ahömbele
;)

Anonym sa...

"Rensat Turkiet på judar". Det gäller att vara påläst för det där är ett felaktigt påstående. För 500 år sedan när judarna hotades räddade osmaner dem från en klar förintelse. Om judar skadades ansåg osmaner det som en krigsförklaring mot sig.

Hade det inte varit för araber hade vi inte skådat krisen i mellanöstern. Även om ledarna i de flesta arabländer är inkompetenta kan man inte dra alla över en kam.

Osman Dönme sa...

Amhömbele:
Enligt min mening var det Mustafa Kemal som lade grunden till den första Republikens grundläggande problem. Problem som Turkiet än idag lider av. Jag skriver det igen; Som militär ledare hyllar och vördar jag Ataturk. Som politisk ledare var han däremot en mindre katastrof. Hade hans republik varit lyckad så hade väl varken du, jag eller Sancak varit i Sverige heller hur?
Att använda sig av tillmälen som ”arabäckel” är rasistiskt och fel. Att du själv har en utländsk bakgrund gör det hela än värre. Ord som ”turkjävel”, laserturk” etc är också rasistiska. Bara för att vissa använder ordet ”turk” som ett skällsord så ger det dig inte en rätt att få mynta ännu ett skällsord. Detta varken för etniska svenskar eller andra grupper.
Jag är inte invandrare. Min familj har en historia i det här landet på över 50 år.
Engelsmännen köpte upp en rad inflytelserika och starka arabiska klaner under 1WW som sedan vände sina vapen mot osmanerna. Britterna lovade dessa klaner land efter krigets slut, löften vilka de till viss del uppfyllde efter kriget genom att stycka hela Mellanöstern i olika nationalstater. I Turkiet framställer den kemalistiska regimen i sina läroböcker det som att det var folkliga resningar mot osmanerna. Det är inte fallet. Än idag berättar araber i palestina om hur vissa araber tillsammans med britterna jagade upp utmattade osmanska soldater som drog sig tillbaka för att döda dom.
Den turkiska republiken var tänkt som en modern republik som kunde ersätta ett stagnerat osmanskt rike. Jag menar på att det faktiskt blev värre. Ataturks republik blev en ännu sämre version av någon som redan var dåligt. Det är min åsikt.
Det är inte bara tack vare Mustafa Kemal som Turkiet kunde bildas. Det fanns även andra framträdande generaler som kanske var ännu större militära ledare än Kamal.
Din syn på Ship to Gaza händelserna delar jag inte och jag tycker att det är anmärkningsvärt att du inte kan fördöma en stat som tagit livet av 9 av dina egna medborgare. Du skriver att man ska respektera staters suveränitet, men har missat att Israel bröt mot folkrätten när man bordade fartyget.
Hälsningar
Stolt Svensk- Kurd och Turk

Osman Dönmez sa...

Amhömbele:
Enligt min mening var det Mustafa Kemal som lade grunden till den första Republikens grundläggande problem. Problem som Turkiet än idag lider av. Jag skriver det igen; Som militär ledare hyllar och vördar jag Ataturk. Som politisk ledare var han däremot en mindre katastrof. Hade hans republik varit lyckad så hade väl varken du, jag eller Sancak varit i Sverige heller hur?
Att använda sig av tillmälen som ”arabäckel” är rasistiskt och fel. Att du själv har en utländsk bakgrund gör det hela än värre. Ord som ”turkjävel”, laserturk” etc är också rasistiska. Bara för att vissa använder ordet ”turk” som ett skällsord så ger det dig inte en rätt att få mynta ännu ett skällsord. Detta varken för etniska svenskar eller andra grupper.
Jag är inte invandrare. Min familj har en historia i det här landet på över 50 år.
Engelsmännen köpte upp en rad inflytelserika och starka arabiska klaner under 1WW som sedan vände sina vapen mot osmanerna. Britterna lovade dessa klaner land efter krigets slut, löften vilka de till viss del uppfyllde efter kriget genom att stycka hela Mellanöstern i olika nationalstater. I Turkiet framställer den kemalistiska regimen i sina läroböcker det som att det var folkliga resningar mot osmanerna. Det är inte fallet. Än idag berättar araber i palestina om hur vissa araber tillsammans med britterna jagade upp utmattade osmanska soldater som drog sig tillbaka för att döda dom.
Den turkiska republiken var tänkt som en modern republik som kunde ersätta ett stagnerat osmanskt rike. Jag menar på att det faktiskt blev värre. Ataturks republik blev en ännu sämre version av någon som redan var dåligt. Det är min åsikt.
Det är inte bara tack vare Mustafa Kemal som Turkiet kunde bildas. Det fanns även andra framträdande generaler som kanske var ännu större militära ledare än Kamal.
Din syn på Ship to Gaza händelserna delar jag inte och jag tycker att det är anmärkningsvärt att du inte kan fördöma en stat som tagit livet av 9 av dina egna medborgare. Du skriver att man ska respektera staters suveränitet, men har missat att Israel bröt mot folkrätten när man bordade fartyget.
Hälsningar
Stolt Svensk- Kurd och Turk

Sancak Beyi Emre sa...

Ammhömbele:

Jag skiter blankt i vad Israel säger ! Vi i den civiliserade världen följer FN stadgan och andra internationellt bindande traktat. De säger att du inte anfaller en båt på internationellt vatten ! Speciellt inte med amatörer som man kallar för sitt främsta förband, som inte kan hantera bråkiga civila.

Våldet på båten var fullt legitimt ! Israel kränkte suviränitet och utförde ett pirat dåd. BÅTEN HADE TURKISK FLAGG !

Någon måste sätta stopp och få Israel att föja lagar, sedvanor och lära dem allmän hyfs. Det gör man främst med kritik när man gör fel ! Inte genom att legitimera mord och piraträder !

Står man för demokrati och mänskliga rättigheter, då gör man det hela tiden ! Inte vid enskilda fall !

Emre

Ahömbele sa...

Som jag sagt tidigare, du får ha din åsikter, men att hela tiden skriva illa om Ataturk i varenda tråd. Det är som ett hack i en skiva liksom...

Även om Israel gjort fel genom att borda tycker jag att det första felet skedde i och med att man skickade skeppen i första läget.

Sedan står jag fast vid att Araberna har styrts på ett dåligt sätt och får skylla sig själv för dagens läge.

Det var inga klaner som började att sticka kniven i Osmanernas ryggar, det var majoriteten av araberna som började förstöra för osmanerna. Judarna däremot stod upp för Osmanerna, då dessa under Osmansktstyre hade en religösfrihet.

Det var då inget "vi är muslimer och vi stöttar varandra" som man försöker få turkarna att göra idag gentemot arabiskastater. Idag ber dom oss om hjälp och menar på att våran religion är samma. Ja men vart var då religionen under WW1?!

Religion och politik ska inte höra samman och det är detta som det Moderna Turkiet, grundat av Kemal Pasa, gjorde helt rätt och det som lade den perfekta grunden för det nya Turkiet.

Israel tycker jag ska be om ursäkt, för sitt hanterande av ämnet, men jag tänker inte fördöma något land för en mindre grupp radikala personers åsikter.

Anonym sa...

Ahömbele

"Turkiet & Israel styr mellanöstern"

Israel har förlorat 2 krig mot Hizbollah. Så det ända de styr är Egypten och Palestina. Så mycket makt har dom. Och jag är verkligen nyfiken på vilket sätt Turkiet styr mellanöster?

Och du kallar araber för arabäckel. Hoppas du inte glömt att din profet tillhör den skaran som du pratar om.

Anonym sa...

Ahömbele:

"Religion och politik ska inte höra samman och det är detta som det Moderna Turkiet, grundat av Kemal Pasa"

Du skriver som om att han hade något val och han absolut inte hade någon som helst press på sig från England!

Håller med om att politik och religion inte ska blandas. Islam är speciellt för fint för att smutsas ner av politik men det betyder inte att politiken ska på något sätt bestämma hur varje människa vill praktisera sin religion. Om du vill gå med slöja till skolan eller inte. Om du vill be när du är i militärtjänst eller inte. Finns ingen skillnad mellan sådana ledare och extremistiska Imamer som vill förändra sättet man ska och inte ska praktisera Islam.

Barbarbaba sa...

Det överdrivs ganska friskt här, dom enda judarna Osmanerna räddade var dom som kallades "Sefariska judar" dessa är bara en bråkdel av världens judiska befolkning. Det låter på vissa här som att Sultanen skyndade till varje jude i världen för att rädda denna men så var det inte...

Osman

Det fanns en tydlig spricka mellan Inönu och Kemal pasa, att säga att men smutskastar Ataturk när man kritiserar Inönu är fel. Tex Inönu stödde Frimurare och var medlem, Ataturk stängde ner o förbjöd samtliga av deras "loger" som hade vuxit sig starka på Osmanska tiden. När Inönu sedan efteträdde togs förbudet bort, en klar spricka mellan de båda...