torsdag 16 september 2010

Bomb spränger civila i luften och ställer in möten

PKK (med understående falanger) har idag gjort det man alltid gör. Man sprängde upp en minibuss fullpackad med civila (15 månader gammalt barn bland de skadade). Detta brukar man försöka träffa in på militära fordon, men det hör till att en och annan civilt fordon ryker med. I skrivande stund är det nio döda och fem sårade... Döds antalet kan självklart öka iom att de sårade är allvarligt skadade och att en av dessa är en 15 månader liten bebis.

Men detta dåd är återigen inte något simpelt. Flera frågetecken har dykt upp. BDP hade ett hemligt (vad som nu är hemligt) möte med Erdogan som ställdes in(sist DTP skulle träffa Erdogan dog de ett tiotal soldater), man hittade en väska med två minor och en RPG granat som man påstår skulle tillhöra JITEM.

BDP hade som vanligt en massa idiotiska uttalanden. Men deras linje var tråkigt nog återigen den samma som PKK:s. PKK gick ut med att det var ”kontra grupper” som låg bakom dådet och Demirtas gick i fällan och skyllde på staten (!).

Det motsägelse fulla i det hela är att det är PKK metoder och material som använts. Fjärstyrd spränggranat (i väskan fanns minor!). Materialet var dessutom ryskt. TSK använder sig inte av ryska minor, sprängämnen eller radioapparater, då mycket av utrustningen är NATO synkat. Sen med jakten på fula officerare som håller på med annat än de ska, så är de inte lätt att hitta på dumheter utan att skaka galler. Speciellt inte nu efter folkomröstningen, och detta speglas även hur detta fall utreds. Generalstaben gick med en gång till den civila domstolen i Hakkari för att sätta igång utredningen, tidigare hade man gått till en militär domstol.

Hur som, om man nu utför ett sådant dåd lämnar man inte kvar en väska, speciellt inte om man är en topptränad ”kontra”. Lämna fingeravtryck och spår efter sig, låter lite för simpelt för att vara sant. Sen att man omgående går ut och gapar efter JITEM och kontra grupper är lustigt i sig, när PKK i själva verket har en lång tradition till att utföra dåd vis liknande tillfällen sedan tidigare.

Eller kan det vara så att man straffas för att man röstade ja under folkomröstningen ?

Detta börjar hur som helst bli uttjatat. Ständigt smäller det av något och en massa människor dör och hindrar att steg tas framåt. Självklart är det inte endast inrikes aktörer som ser till att detta dödläge hålls. Man hör ständigt om att militären tjänar på fortsatt konflikt osv. Men man förbiser att utländska aktörer även har en del att tjäna på att man klubbar ihjäl varandra utan att någon varande lösning nås. Aktörer som (inte nödvändigtvis staterna i sig) USA, EU, Israel, Ryssland osv. I dessa fall är det ytterst sällan man använder sig av egen personal, utan man hittar en mellanhand, som PKK eller TAK som utfört motsvarande dåd tidigare.

Det viktigaste av allt för Turkiet är att inte köpa in på dessa simpla spel. Valen i landet visar tydligt vem som stöttar vem och vad. Det är ingen idé att generalisera något och ställa en hel folkgrupp som ansvarig. De vakna människorna bör gå hand i hand och förhindra och bekämpa dessa aktörer som försöker slå Turkiet och dess folk ner i skiten tillsammans. O dessa aktörer befinner sig inte alltid i Turkiet.

1
2

UPDATE:

PKK visar på finkänsla igen och spränger av bomber under begravningen av två av de mördade civila. Bomben som smäller av skadar både civila som poliser. Man har även, som jag tidigare nämnt fångat upp radiotrafik från dessa som visar på att PKK själv ställt ut väskan (o dumförklarat alla, för ingen köper väl så billiga knep?) och velat att man skulle stå hårt på att "kontras" låg bakom dådet. Återigen kommer den sanna sidan fram från dessa "nobla bergsrevolutionärer". Är det svårt att se vad och vem man egentligen är ?

UPDATE2: Det mesta jag sagt bekräftades. PKK låg bakom dådet som hämnd för att byn människorna kom ifrån hade delat information med säkerhetsstyrkorna angående PKK och röstat ja under folkomröstningen. Lite längre och detaljerad version av soppan.

Sancak Beyi Emre

Inga kommentarer: