måndag 20 september 2010

PKK förlänger ”terror paus”

PKK har beslutat att förlänga sitt s.k. eldupphör. Historiskt, så har detta lett till mer symboliska dåd i det dolda. Det är lite sent ute nu, det är en tyngre vikt att bära upp nu än det var tidigare. Senast regeringen var på allvar igång med reformer så bombade man sönder opinionen.

Idag lägger man än mer vikt på stadsmiliser och försöker organisera upp ett ”stads PKK”. Detta kan uttydas på Apas uttalanden och diverse händelser, med bl.a. Politiker som försäger sig. Protester osv. blir lätt våldsamma, provoceringen får en annan nivå och vapen dyker upp vid ”protester”.

Det senaste man sysselsatt sig med är en utbildnings bojkott. Man propagerar för att föräldrar inte ska skicka sina barn till skolan i protest mot att utbildningen inte är på kurdiska (Kurmanji gäller mestadels i Turkiet). Det slående är att man på motsvarande metoder som Talibanerna har även hotat folk att lyda bojkotten. Men här är det än mer slående, regeringen jobbade just med denna fråga senast PKK hade eldupphör och bombade opinionen mot. Nu är man ute efter samma sak som man sabbade. Självklart är detta ett sett för att diskreditera regeringen och staten, sen måste man även behålla folk på en lägre nivå för att kunna få med dem, för BDP och PKK är missnöjespartier som Sverigedemokraterna.

Självklart ska man kunna få undervisning på kurdiska. Det är en mänsklig rättighet. Men att kräva att all utbildning ska ske på ett språk som inte talas av majoriteten av folket är idiotiskt, så länge man inte har för plan att isolera sig och senare utropa en egen stat. Vilket också tas i betänkande när man nekar till dessa korkade förfrågningar. Självklart skulle även om detta var fallet ta flera generationer att uträtta, men ändå. Just nu är man som sagt endast ute efter att ge förslag och bli nekade, för att kunna peka åt ett håll för att kunna bygga vidare på missnöje och inte visa sin egen handlingsförlamning.

Det som sker just nu är inget annat än sabotage. Inga konstruktiva krav kommer in från BDP och man skickar endast in krav som missgynnar sina väljare. Man samlar ihop sig (väldigt ofta utan tillstånd) för upplopp och får sina väljare inspärrade för brott. Man kommer endast med förslag som man är helt säker på ska nekas för att kunna peka på staten och bygga vidare som SD (som pekar på invandrare alt. muslimer). Om nu bojkotten drar ut, vad kommer hända med de ungar som missar skolan? De kommer inte få gå ut, varsegod! Ytterliggare missnöje skylls ifrån.... Var vakna gott folk, låt er inte luras.

Som tur är så har polisen kunnat ge skydd åt de som ändå velat gå till skolan (självklart följer även vissa PKK:s direktiv självmant) och bojkotten har varit isolerad. Men sen ska man ju inte glömma att antalet frånvarande i skolan kommer öka, när PKK:s knatte gäng ger sig på de andra i skolan.... Återstår att se.....

Sancak Beyi Emre

1 kommentar:

G.J sa...

Men Turkiet har väl som alla andra länder en skyldighet att utbilda även minoriteter i det språk som myndigheter pratar.
Annars så ramlar ju vissa i minoriterna ännu mer efter.
Mycket jobb för tolkar blir det.
Och som jag sett ibland så blir det även fel med tolkar (kände en som tolkade för polis och myndighet), där tolken översatte så det passade klienten bäst.
Nu har dom ju stävjat detta med inspelningar och kontroll så det är nog borta.
Länge leve lika rätt.

Ps Jag menar att alla även minoriter skall själva kunna förstå och ta del i vad som sker på egen hand inte ha en massa folk som tycker åt dom.

Sedan detta provoserande, det grundar sig ju bara i att man kan inte övertyga de sina med bara ord.
Då kan lite gripande få fart på de flesta "anti-stat" personer.
Det svåraste är att med demokratiska medel föra en politik som får folk att stanna kvar.

Turkiet är väl kanske inte det land med de bästa lagarna och förordningar, men låt dom få försöka att ändra på detta inte sabotera hela tiden.
Men som opposition är det svårt att övertyga sina väljare att rösta på sitt parti om väljarna får det "bättre" när de själva sitter som opposition. Då är det lättare att ha de kvar via tumult och protester, för då har man något att peka på tex gripande.

Det ovan gäller alla partierna.
Om det är några som känner sig utpekade så , jaha.