fredag 30 januari 2009

Mannen som säger det alla tänker, Erdogan !

Turkiets Premiär minister Erdogan lämnade mötet i Davos. Det blev ett väldans liv, pro-Israeler runt om blev darriga, Judiska lobbyn i USA blev små sura, turkiska nationalister tog det som en makt uppvisning, han gemfördes med landsfadern Mustafa Kemal Ataturk för sitt försvar av de svaga, mellan östern och främst Palestina hyllade Turkiet för sitt mod och Mahmud Abbas gick ut med att han ska besöka Turkiet.

Egentligen så är det inte mycket att säga om incidenten. Erdogan sa vad alla s.k. världens ledare förhoppningsvis tänkte, han protesterade emot Israels självförsvar som utmynnade i en blind våldsorgie och egentligen inget mer. Han förklarade även att det inte var Israel i sig som var grunden till Premiärministerns val att lämna World Economic Forum i Davos, utan det var bristen på respekt främst från moderatorns sida. Debatten som fördes, fördes inte på lika villkor då Israels Simon Peres (som stundtals gapade och skrek) skickade pikar emot Erdogan och Turkiet under sitt 25 minuter långa framförande, medan Erdogan (med en massa krut och dunder på Osmansk manér) avbröts efter 12 minuter. Hans (läs moderatorn) största bekymmer var att få iväg folk på middag. Moderatorn var förövrigt Washington Post journalisten David Ignatius som är aktiv inom den armeniska lobbyn i USA som är kända för sitt hat mot Turkiet. Denna tomte roar sig på sin fritid med att skriva romaner om atombomber som landar på Turkiet.

Det snackas en massa om kriser mellan Turkiet och Israel nu…. Det är de långt ifrån, Turkiet och människor med den judiska tron har en lång historia tillsammans. Osmanska riket tog emot de ”ovälkomna” judarna från Europa när de inte var välkomna längre och Turkiet tog senare emot dessa under Nazi-Tysklands förintelse av människor med den judiska tron, så någon kris är det inte. Utan man förde en debatt på ojämna villkor pga en idiot till moderator och pressen drog som vanligt en massa konstiga slutsatser. Moderatorn kommer förövrigt hädanefter att väljas med ett utslagssystem där bästa man senare blir moderator.

Någon konflikt är det inte tal om då Peres ringde upp Erdogan och vill förklara och få Erdogans syn på det hela och även försäkra sig om att detta inte påverkade nationernas relationer sinsemellan. Detta samtal bekräftades även av Israels konsulat i Turkiet som även förklarade att detta bara var en öppen diskussion. TSK gick ut med att samarbetet med Israel fortsätter som tidigare och man även ville utöka avtalen på flera plan. Peres tyckte att eskalerandet av debatten var moderatorns fel och att hans respekt för varken Erdogan eller Turkiet har förändrats, Israel och Turkiet är nära vänner och att även syskon bråkar ibland är inget man ska förstora.

Uppenbarligen vill Israel betona att man ångrar bråket i Davos.
- Vi vill inte ha en konflikt med Turkiet. Vi har en konflikt med palestinierna, sade Shimon Peres till reportrar i Davos på fredagen. Han tillade att han hoppas att relationerna mellan länderna inte ska påverkas (en av få svenska tidningar som skrivit om händelsen).

Sen vill jag tillägga att Erdogan representerar ca. 72 miljoner människor i Turkiet (då har jag inte räknat med de övriga medborgare runt om i världen). Den behandlingen han utsattes för under debatten var en förolämpning. En förolämpning eller kränkning mot en som valts demokratiskt av så människor är en stor synd, oavsett vilket land det handlar om. Det hoppas jag att vissa grupper lär sig hädanefter så vi kan ta ytterligare ett steg emot fred, tolerans och förståelse. Erdogans tillväga gånga sett bör tas som ett exempel av alla ledare som anser sig själv och folket de representerar behandlas illa. Jag hoppas att detta budskap även går ut till EU som bör sluta upp med sitt velande, för den dag Turkiet inte har EU på sin prioriterings lista så kommer man stå för ensamt…






Emre

12 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ni två om, du och Erdogan som säger det som alla säger. Det är ju det enda vettiga man kunde göra och inte låta Peres plädera om självförsvar mot hemmagjorda bomber med både konventionella och okonventionella vapen.

Får jag fråga varför du väljer att följa Malms blogg. Karln verkar ju total sanslös.
Anonym

Anonym sa...

´`han gemfördes med landsfadern Mustafa Kemal Ataturk för sitt försvar av de svaga`´

ja, ataturk var verkligen de svagas röst. helt klart.

Han såg ju till att skicka alla svaginställda upp till gud genom att ta livet av de. är det mannen som du har som förebild?

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Tack, även jag anser att han gjorde helt rätt ! Han repesenterar ett för stort land, ett för mätktigt land och en för stor befolkning för att ta skit !

anledningen till att jag följer malms blogg är för att jag ska kunna ge svar på tal inom kortaste varsel så han inte hinner infektera folk med sitt skit ..
jag vet hur mycket sanning hans inlägg innehåller, så jag är ganska säker på att kunna kontra honom med sanningen !

Jag hoppas att du förstår !

Her-Sey-Vatan-Icin !

Sancak Beyi Emre

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym2:

Jag kör mitt eget race, jag har inga förebilder. Men ja, Ataturk var en stor man och alla stora män i historien (speciellt soldater) har spillt blod i diverse syften. Men man får ta och titta på resultatet!

Anonym sa...

Erdogan gjorde helt rätt...

L.Johansson

Sancak Beyi Emre sa...

L.Johansson:

Jag håller med ! Tror inte någon ledare med självrespekt och respekt för de den representerar skulle göra annorlunda ..

Emre

Anonym sa...

Ville dela med mig av ett citat ur Erdogans suveräna presskonferens, nån stund efter händelsen i panelen;

"Yumusak basliyim, ama uysal koyun degilim." - Erdogan

Sancak Beyi Emre sa...

hehe .. Turkiska språket har en del roliga uttryck !

Anonym sa...

Om du ursäktar så vill jag definitivt inte bli placerad jämte denne sanslösa person som dels inte kan stava och dels inte har vettiga kommentarer. Dennes kommentar om hur Erdogan jämförs med Ataturk, vilket är fel. Erdogan är en from person dock ingen Ataturk.
Vidare tycker vederbörande att Ataturk var orsak till oskyldigas död, vilket naturligtvis också är helt fel. Han var tvungen att försvara sitt land och dess nybildade republik. Ataturk var och förblir en av de största personligheter som någonsin har satt sin fot på denna planet.

Med respekt

Anonym sa...

Hej!
Något som höll på att passera oss helt obemärkt är ett ord eller nytt uttryck som Erdogan använde helt nyligen "cadir cumhuriyeti" vilket betyder "tältrepublik" och används på samma sätt som "bananrepublik" om vissa ledare i Latinamerika. Det förstnämnda "tältrebuplik" används i Turkiet om arabländer med fega eller obefintliga och opersonifierade ledare som är usa-marionetter som närhelst står redo att dansa efter deras pipa. Det i för sig inte så konstigt för annars skulle dessa inte kunna kuva sina medborgare och ta avstånd från grundläggande mänskliga rättigheter.
Regimer i USA är än så länge garanter för deras fortsatta existens.

Tack för mig

Anonym sa...

Det som Herr Erodogan gjorde var oslagbart. Han visade mod och heder när han ställde den före detta Hagganah teroristen Shimon Perez mot väggen för den kallblodiga massakern som Israel utförde mot det försvarslösa palestinska folket.

Han fick en handskakning av Amr Mousa när han ställde sig upp och vände ryggen mot Davos som egentligen återspeglar världsorättvisan där en part får tala mer, får mörda och förfölja den andra parten.

Handskakningen från arabförbundets general sekreteraren var en hand skakning från 300 miljoner araber till det stolta turkiska folket. Tack för stödet. Vi kommer aldrig glömma ställningen som Turkiet hade under denna mörka tid. En ställning som våra korrupta USA-styrda diktatorer inte hade.
Tack ännu en gång, Och hejja Turkiet!!

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Hur man ser och tolkar Ataturk anser jag görs utifrån egen intressen.. Jag ser honom som inget annat än en stor man, enormt duktig soldat och landsfader som såg till att vi hade något kvar efter "freden". Att en nisse går ut och kallar honom "mördare" eller något åt det håller ser jag bara som att man försöker förstärka ens egna gömda agenda.

Anonym2:

Det har jag faktist inte laggt märke till.. intressant är det iaf !

Anonym3:

Uppskattning värmer alltid, jag som medborgare blir stolt iaf!
Tack själv !

Emre