fredag 22 januari 2010

30 vanliga frågor om Turkiets Demokratisering/kurdinitiativ

Ett enkelt och effektivt sett att få insyn på vad staten planerar, men varför dröjde det så länge kan man undra. Hur som helst, så släppte nu AKP ett informationsblad där de 30 vanligaste frågorna om initiativet besvaras för stilla folkets oro. Bladet heter tom ”frågor och svar, demokratiska initiativ processen” och besvarar frågor som att PKK:s ledare apa inte kommer att benådas, militära operationerna kommer att fortsätta tills PKK lägger ifrån sig vapen, Turkiets princip fortfarande är och kommer att förbli: ett folk en flagga och en nation (detta är inte ”ras” baserat) och Turkiska är det officiella språket och det språk man undervisas i skolan, någon ändring på detta är inte tänkbart.

Regeringen är kort sagt mer eller mindre klar med sin undersökning. Alla antropologer man anställde har gett samma resultat som man kunnat vänta, men oro fanns hos folket. Det är bra att undersökning gjordes på djupet för att inte lämna något oberört.

Här är några frågor ur informationsbladet:

Fråga: Har vi offrat våra ungdomar i onödan (martyr = Militär, stupad soldat, stupad i statens tjänst)?

Svar: Dagens enhet och sammanhållning beror endast på våra martyrer och sårade (Gazi = sårad soldat, sårad i statens tjänst). Om detta land inte har dragits in i ett Turk-Kurd krig som terror organisationen önskat, så är detta tack vare våra martyrer och sårade som vi är skyldiga enormt mycket. Martyrernas själar kommer att få frid, inte genom mer dödande och elände, utan genom att tårar och blod slutar rinna.

Fråga: Är det på tal att Abdullah Öcalan ska benådas eller få en ny rättegång?

Svar: Abdullah Öcalans benådning eller en ny rättegång är inte tänkbart och kan aldrig vara det. Detta är inte heller möjligt juridiskt.

Fråga: Är detta initiativ utformat speciellt för terrorist organisationen?

Svar: AKP regeringen har inget att erbjuda illegala organisationer och kommer aldrig att ha det. Man bemöter inte vapen med rosor.

Fråga: Vad händer om terrorn fortsätter under initiativet?

Svar: Inte någonstans i världen bemöter man någon som angriper er med vapen med blombuketter. På kort sikt ger man väpnat svar på väpnade angrepp. Men aldrig får man ett slutligt och varande lösning på problemet.

Fråga: Vad är anledningen till MHP:s starka reaktion mot initiativet?

Svar: I tidigare val kan man se ett samband mellan att MHP:s röstantal ökar i samband med att terror dådens intensitet.

Fråga: Kommer vi kunna känna oss säkra när de terrorister som inte begått brott kommit ner från bergen och återgår till samhället?

Svar: Är det bättre att dessa människor är beväpnade i bergen eller är det bättre att de är hemma med sina familjer?

Fråga: Vad kommer det bli av byväktar (samma som svenskt hemvärn) systemet?

Svar: Så länge terrorismen fortgår är det inte på tal att avveckla byväktar systemet. När terrorn är slut så ska systemet omvandlas till ett system där de verkande inte ska ligga i ett utsatt läge. Några förmåner kommer inte erbjudas.

Fråga: Kommer de terrorister som ger upp erbjudas jobb, pengar och bostad?

Svar: Nej, det påståendet stämmer inte. Regeringen har och kommer aldrig erbjuda någon terrorist förmåner för att lägga ner vapen.

Fråga: Vad händer med de som begår brott efter att ha överlämnat sig?

Svar: Att klättra ner för berg ger ingen immunitet. Efter att ha överlämnat sig och sina vapen, återvänder dessa till ett normalt liv i samhället. Begår man brott då, straffas man som vilken medborgare som helst.

Frågor: Kommer det vara ett folkval för initiativet?

Svar: Nej. För grundläggande fri och rättigheter kan man inte ta till ett folkval.


Jag överlåter kommentarerna till läsaren. Jag tycker att detta informationsblad borde ha gjorts tidigare för att upplysa medborgarna så att all kalabalik kunnat mattas av tidigare.

1 2


Sancak Beyi Emre

6 kommentarer:

Osman F sa...

Intressant artikel med titeln "Djupa kurder"/Derin kürler. Hur många visste att mehmet Ali Agca är en etnisk kurd?

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=944419&title=derin-kurtler

Jag säger som så här; Spelar ingen roll om personen ifråga är en turk, kurd, cerkess, bosnier, alban, laz eller sunni eller alevi.

Jävlas man med den turkiska demokratin så kan man fara käpprätt åt helvete!

Svårare än så är det inte!

Sancak Beyi Emre sa...

Jag läste den, grymmt intressant ! Men intressant att Yesil var Zaza... O att alla dessa lirare enades o jobbade gemensamt. Tyder väl trots allt på att dessa hör ihop i en kropp ?

Anonym sa...

fyfan alltså...hahaha

byväktar systemet som hemvärnet?

hahahaha

ta av dina turk glasögon vet ja...

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Vad kallar du byväktar systemet?

Anonym sa...

Systemet är inte alls en fri vilja för alla byväktare. En del tvingas till den direkt av staten eller klanledaren, medan andra indirekt då det är ett av få inkomstkällor i vissa regioner där systemet råder.

Klart att frivilliga också ingår,
men att jämföra det med den svenska hemvärnet vore lögn.

Byväktar systemet är till för att upprätthålla status quo i de efterblivna regionerna i östra turkiet.


vad är den annars?
En patriotiskt frivillig organisation som bekämpar terrorism och bevara harmonin i landet?

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Det är faktis på samma sätt som hemvärn över lag fungerar. Det är också på samma sett som svenska hemvärnet tex skulle fungera under liknande situation. Vad tycker du skiljer det åt ?

Att vissa tvingas till det vet jag tyvärr inget om. Men just det där med klaner måste ändras.

Upprätthålla Status Quo hur? Genom att människor på svårt åtkommliga platsesr som skulle ta för lång tid för säkerhetsstyrkorna att nå får skydda sig själva ? Vad skulle alternativet vara ? På vilket sett blir detta en neagtiv förteelse?
Motiven tror jag mestadels är att få rätten att försvara sig, de sina och sina trakter med samma medel som rövarna. Sen så är det ekonomiska också en stor faktor. Men hänt även att Klanledarna roffat åt sig av detta med tyvärr.

Men när jag läser om byväktare som gått flera km för att lägga sig i bakhåll tyder ändå på en viss motivering, ansvarsområdena är endast närliggande omkrets av byn. Det är en bra lösning på många sett tycker jag, ekonomiskt, säkerhet och socialt.

Vad tycker du ?