söndag 17 januari 2010

Vem står för representationen egentligen? och spridda tankar...

I ett demokratiskt majoritetsstyre, är det alltid den som fått flest röster som representerar folket, dessa kallar vi regering. Det samma gäller partier, får du flest röster från en viss politisk grupp så blir du deras representant, om inte antalet röster är relativt jämnt fördelat mellan två eller flera partier.

Hur ser det ut i Turkiet? DTP får 1-2 miljoner röster och anses av EU och världen vara kurdernas röst. För all del, men betyder detta att det endast finns 1-2 miljoner kurder i Turkiet? Nej, absolut inte. Utan man glömmer att regeringspartiet AKP faktis har ca 9-10 miljoner från kurder. Vem är den som repsenterar kurderna enligt den genuina demokratiska tesen om majoritetsstyre? Långt ifrån terrorkramar DTP och deras nya parti.

Vissa delar av Turkiet utvecklades inte på samma sett som resten av landet. Ekonomin och infrastrukturen har en enorm betydelse i att PKK och dess parti fått det lilla stöd man nu har (men som ständigt minskar, indikationer finns för dem som kan läsa). Ekonomin har betytt att folk inte haft tillgång till samma levnadsstandard som resten av folket, och oturligt nog så har dessa områden oftast varit befolkade av kurder, men inte enbart! Flera andra områden har legat i samma utveckling- och ekonomisk efterblivenhet. När man väl började reformera och planera uppbyggnader började terrorismen blomstra. Glöm nu inte att liberala ekonomier med en fri marknad lever mycket på utländska investeringar. Men vem i all världen vill knacka upp en fabrik i ett område där terrorismen flödar? Fabriken kan ju brännas ner vid nästa räd. Dessa kallades till en början för Eskiya, alltså rövare. Men visade sig med tiden vara värre än så. Man ägnade sig inte endast åt att råna folk, man dödade, kidnappade, torterade, avvisade folk från områden osv. Man påstod sig vilja bilda ett marxist leninistiskt ”kurdistan”, men i själva verket dödade man kurder vilt (titta tillbaka i historien hur kommunister tidigare bildat stater och hur folket har haft de i dessa…). Om nu PKK varit för folket, så hade man för det första inte dödat folket man påstod sig försvara. För det andra, så hade man underlättat deras villkor, inte förvärra den. Man påstod att man ville bli av med klan systemet, men lik förbannat så angrep man endast de som stod fast vid regeringen och lät de som tog deras part vara. Man dödade fler lärare och läkare som skickats ut till området än soldater. En rolig grej jag stötte på var att Kurdistan för första gången uttrycktes av Selcukisk konung…. Gör inte detta oss till brödrafolk? Lägg ner vapnen och låt mitt folk vara!

Gerilla, som dessa väljer att kalla sig är en tragedi. Gerilla krigets fader, General Alberto Bayo, som utbildade självaste Fidel Castro och hans gerillor, är förebilden för PKK. Läs hans bok och ni kommer se en röd linje över hur PKK försöker handla, men koncentrerar sig mestadels i onödigt dödande. Det är förutom en genial bok om gerillakrig, en brutal bok som förespråkar avrättningar både av de sina och av folket man jobbar för (det har vi tusentals exempel på PKK också).

Hur som helst så har regeringen idag påbörjat en utökning av de mänskliga rättigheterna. Man kan tycka vad man vill om dessa, men har det en gång påbörjats så bör man stötta det så det utformas på bästa sett. Men detta kommer inte vara komplett förrän man höjt levnadsstandarden något också. Vilket är på gång det också. När PKK nu försvagas och Turkiet tar bort visum till diverse länder (ni tror väl inte att det är för turism?!) så kommer Turkiets export och produktionskraft öka markant, med det också fler arbeten skapas. Nu kan man även investera säkrare i Turkiet, just för att PKK är så svaga. Det enda som krävs är en jordreform, som kommer neutralisera dessa feodalherrar till klan ledare och sätta ut poliser och militärer för att skydda befolkningen från terrorism och ilskna klanledare.

En annan sak som retat gallfeber på mig är kontrgerilla. Kontrgerilla kallades NATO:s staybehind enhet, som inte längre finns. Men däremot så finns det kontrgerilla förband, som betyder anti-gerilla. Alltså enheter med koncentration på att jaga PKK. Vad är det som är så farligt med dessa? Polisen i Sverige har sina enheter för organiserad brottslighet och mot drog handel osv. Är det så lustigt att TSK och turkisk polis har enheter som bekämpar PKK? Större grad av hyckleri har jag inte stött på. Låt poliser och soldater som gör sitt jobb ordentligt, gör sitt jobb ordentligt! NATO:s staybehind är inte kvar, ta er fram i historien.

Ytterligare en sak som stör mig. Befrielse krigets koncentration på att man slängde ut grekiska armén ur Anatolien. Åt helvette med de! Det skulle väll vara konstigt annars ?! Titta till de turkiska folkens historia, med alla Attila, Cengiz, Osman osv. Anatoliens historia, Canakkale, korstågen, Konstantinopel. Är det så märkvärdigt att slänga ut ett gäng som organiserats upp i gammal Osmansk provins?! Skärp er, om något kan man skryta om att Ataturk slängde ut hela västvärlden ur Turkiet utan blodspill och sänkte det brittiska imperiet i botten. Men grekiska armén, det är inget att skryta om…

Blev ett lite spritt inlägg, men haft så mycket att göra på sistone, grubblat mycket och nu fick jag ut de!



Sancak Beyi Emre

5 kommentarer:

Osman Feffeson sa...

Sancak:

Sitter du och försvarar JITEM Herr Sancak?

En sak ska vi ha väldigt klart för oss och det är att PKK ÄR ETT RESULTAT AV DEN TURKISKA STATENS FÖRNEKELSE OCH FÖRTRYCK av Turkiets kurder. Det började med Ataturk och nådde kulmen med Evrens 80-kupp och sedan masstorterades 10.000-tals kurder i Turkiet och sedan var PKK ett faktum. Mycket riktigt skriver du att PKK först kallades för eskiya (rövare), och de som först kom att kalla PKK för rövare var just kurderna. Men vad hände sedan? Fascism, tortyr, assimilering, medveten ekonomisk diskriminering av kurdiska områden och förtryck ledde till att ett konservativt muslimskt folk som kurderna slöt upp bakom ett gäng marxist leninister.

Hur fan kunde det ske?

Svar: Den kemalistiska regimens förtryck av kurderna. Samma regim har även förtryckt turkar och diskriminerat dom på olika sätt. Kurderna har dock drabbats värst.

Vi anklagar Öcalan för att vara mannen bakom mordet på 45.000 turkiska medborgare. Ok, men mellan 25-30.000 av de dödade har varit PKK gerillor/terrorister. Vår egen kära JITEm som du verkar försvara när du pratar om "anti-terrror" enheter misstänks ha mördat över 15.000 kurder. Majoriteten var oskyldiga många PKK män, men istället för att åtala dom så fick många ett skott i hivudet och slängdes i syra gropar.

PKK är den kemalistiska regimens egen skapelse. Ett resultat av förtryck. Trots detta har dom alltså ändå aldrig lyckats samla majoriteten av kurderna.

Det visar att det kurdiska folket har jävligt starka band till det turkiska folket. Samma turkiska folk vars majoritet har behandlats som skit av Ataturks sk kemalist-republik.

Ja, för varför skulle våra föräldrar annars lämna Turkiet? Vi var fattiglappar i KEmalistan.

Den första och kemalistiska republiken ska störtas.

Den ska ersättas med den andra demokratiska republiken.

Och då slipper vi militär som ägnar sig åt att planera massmord på mitt folk, stödjer PKK på diverse olika sätt och skämmer ut sig.

Med vänliga Hälsningar från Feffe, son till en kurd som slogs av Kemalistans lärare hemma i byskolan bara för att han inte kunde turkiska, som hånades av äldre turkiska farbröder för att han var kurd när han jobbade på ett cafe i Ankara, som slogs blodig av en officer under sin militärtj'nstgöring för att han var kurd, som riskerade misshandel av turkiska gränspoliser under 80-talet för att han var kurd, som inte vågade lära något av sina barn kurdiska av rädsla för att dom skulle snacka kurdiska i Turkiet under 80-talet och få problem, ja listan kan göras lång.

Annars skriver du bra saker, men JITEm kan uppriktigt sagt dra åt helvete.

Den turkiska militären är det turkiska folkets fiende. PKK är en FIS, en organisation som inte är ett skit utan vår militär som lägger näsan i blöt hela tiden och vår anti-demokratiska byr¨krati.

Ge kurderna JÄMLIKHET så ska ni få se på PATRIOTISM! Kurder är ett stolt muslimskt folk som har en gemensam historia med anatoliens muslimer på 1000 år. Men jag tror KNAPPAST att kurderna slöt upp bakom Ataturk för att seda acceptera att en 1.50 alkoholiserad lirare skulle förneka deras etniska existens.

Svårare än så är det inte. Jämlikhet mellan folken, och

TEK VATAN!
TEK MILLET!
TEK BAYRAK!
TEK DEVLET... men ingen kan förneka att ENDA anledningen till att PKK kunde bli starka var tack vare en smutsig och äcklig kemalistregim under 80-talet.

Yaw, det är samma regim som körde upp dildosar i TURKAR rövar , ja tänk er vad dom gjorde med kurderna.

17.000 mördade kurder av JITEM. Ponera att 4000 av dom var oskyldiga.

Hur många kurdiska släktingar till dessa mördade och försvunna människor valde att inte ansluta till PKK när staten visade sig var ett monster?

Men som du skriver Emre; Dom största förlorarna av PKK sk befrielsekrig var och är fortfarande kurderna.

Sancak Beyi Emre sa...

Feffe:

PKK är resultatet av att Apo inte fick stöd med endast marxist, maoist och leninist uppror.

Evren var ett svin, men varför har inte byarna från mina trakter gjort uppror ? Vi har haft det ganska likt. O återigen feffe, det var inte endast kurder som torterades och fängslades.

Du kan inte på fullt allvar mena att Ö.Turkiet lämnats till sitt öde medvetet. Jag kan medge om att det inte satt högt på prioriterings listan men att kalla de diskriminering är fel. Förklara annars vem som vill investera i ett område som ständigt bränns ner ?

Jag försvarar inte det JITEM gjorde, JITEM var en underrättelse organisation och inte en kontragerilla. Men om PKK är en reaktion mot ”kemalism”, glöm inte att PKK är de som begått lönnmord för att skrämma och vinna stöd, i större omfattning än JITEM. Kan inte det i så fall vara en reaktion mot dessa? O är inte det legitima kombattants mål om dessa människor går ut på kvällarna med gevär o skjuter eller utför sabotage ? Låt mig klargöra att jag inte tar någon i försvar, men däremot är jag emot den ensidiga offer stämpeln vissa försöker tvinga på sig, och visar endast en sida som skyldig. Har du någonsin tänkt ur det perspektivet ?

Vad jag läst så är antalet stupade soldater ca. 4000-5000. Resten är PKK och civila. Men vilken av dessa parter är det som tar och räknar in de civila som egna förluster ? Reaktion mot vad du nu vill kalla de, där dog de… Även terroristerna har räknats in som egna förluster, har du sett något annat exempel på sånt i världen ?

Jag ser bakåtlutat hur republiken utvecklas, jag har ser ingen anledning till någon kupp eller drastisk reform. Behöver något förändras, så kommer det göras successivt. JITEM var inte ett dugg värre än vad PKK var, JITEM var en underrättelse organisation som senare övertogs av kriminella. Detta tycker jag inte ska smutsa ner varken TSK eller organisationen. Sen så är min inställning mestadels grundad på ilskan till PKK:s mord slängts över på JITEM, o att dessa senare tyckt synd om JITEM offer men inte de dem själva avrättat. Medias bild är inte alltid den korrekta, se till statistik och biografier.

Emre

Anonym sa...

Jo, Sancak, ingen främmande statsmakt tjänar på att använda dem du kallar "dina" för sina syften. Hur skulle de främmande statsmakterna övertyga dem du kallar "dina" till att ta till vapen? De skulle inte låta sig lockas av en utopi - ett eget land. Därför valdes folken i öster av de främmande statsmakterna. De lovades guld och gröna skogar och inte död, bråd och lidanden som många ju gick till mötes.

Det finns flera förklaringar till varför utvecklingen är "eftersatt" i östra Turkiet. En av dem är hegemonin d v s agasystemet. Ledaren - agan - överförde sina idéer, anledningen till privilegier och position till folket vilket innebar att de, d v s folket, omedvetet adopterat dessa samt accepterat dessa värderingar som sunt förnuft. Den som ifågasatte hans - agans - position kunde lika gärna ifrågasätta sin skapares existens och sågs som en avfälling och fått lämna både hem och hus.

Agan har fått korrupta politiker och makthavare i Buyuk Millet Meclisi att aktivt ta parti för hegemonisystemet.

Det är på senare år som systemet och dess ledare - agan - har hoppat på tåget när främmande makter sökt skapa opinion för en delning av Turkiet.

Agasystemet, d v s hegemonin och dess tankegångar ses idag hos bl a Al Kaida där maskuliniteten och dess privilegier är det som värderas högst. De kämpar med näbbar och klor för att maskulinitet ska upphöjas ytterligare och bibehålla hegemonin såsom "agorna" gör i Turkiet idag.


Här har varken turkar när det gäller hegemonin i öster eller världssamfundet när det gäller Al Kaida i Afganistan kan sägas agerat i tid.

Mota Olle i grind är ett svenskt uttryck med betydelsen att stoppa någon innan det gått för långt.

Osman Feffeson sa...

PKK liderinden Genelkurmay'a tuhaf destek

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=941869&title=pkk-liderinden-genelkurmaya-tuhaf-destek

PKK ledaren Behroz Erdal tar den turkiska armen i försvar och anklagar AK P regeringen för att försöka försvaga militären.

Bir bu eksikti! hahaha vilka lirare, yaw PKK är en FIS! Jag skulle fan inte skriva att det skulle gå att göra slut på PKK på 1-2 år. Dom är så beroende av fascisterna inom den turkiska militären att dom nu går ut och tar militären i försvar!

PATRASK! Å vad jag önskar ibland att jag inte hade sprungit runt och beslutat mig för att vara emot dödstraff. Så många PKK patrask och Ergenekon svin i militären som jag annars hade skickat till mitt eget lilla demokratiläger:

Feffowich

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:
Det är inte enbart en anledning, men det feodala klan-systemet (som även finns bland turkar, men inte i den utsträckningen) och hoten, då ingen tog ansvar för sina medborgare. Utopi är också en anledning, men ser du på statistiken, så speglar inte det den bild mediorna blåser upp. Mestadels av hatet grundas faktis på mediornas retorik. PKK är och har aldrig varit ett hot mot den turkiska staten, det är Osmansk fobi som lever kvar, att förlora land. Men man har ju visat att lämna ifrån sig land, det gör man inte i Anatolien.

Aga-systemet som du kallar det finns i alla lågt utvecklade samhällen. Se på Somalia och större delar av afrika, Asien och tydligast i Irak, speciellt norra delen där de som har något att säga är enbart, Barzani och Talabani, som inte är annat än klan ledare. Är det demokrati? Även i Turkiet, när man samlar röster i klunga från klaner som säljs av ledarna, är det demokrati? Nej, det måste bort, jord reform, det kommer neutralisera beroendeskapet till herrarna och även visa på att staten bryr sig.

Dags att ändra det systemet, men jag är rädd att det blir en väpnad kamp även de. Ingen som har makt släpper den självmant och villigt. Det måste tyvärr oftast tvingas.

Feffe:
Jag läste de. Ironiskt värre ! Måste ha pluggat på gerilla historia och fattat att det är inte i detta läge dem bör ligga. Men det ligger tyvärr något i det han säger. För att militära aktioner ska vara effektiva, så ska civila politiker ge dessa fria tyglar. När politiker lägger sig i krigsföring, se bara till historien, går det åt skogen. Det samma gäller civila åtgärder som militärer lägger sig i. Man måste lära sig att samarbete, där den bästa lämpade tar besluten och rådgör inom områden. Men tyvärr händer inte det i Turkiet, av flera anledningar :D

Men just AKP tycker jag skött det bättre och snyggare än de flesta, även om det finns en mängd saker att bättra.

PKK:s utspel, precis som Karayilan, tyder på att man har prestationsångest och kumpaner även i de militära som tar i försvar. Sen att man inte lyckats med gerilla kriget väger nog också in mycket. Man kan inte ha 40% förluster vid eldöverfall som gerilla. Det är en katastrof, det är nog även de som poppat upp i skallen på de flesta. Nu vet jag inte hur sant det är, men läs om Daglica överfallet i Taraf för att läsa om Mehmets kompetens och PKK:s inkompetens. Anfaller med 300 och lämnar hälften kvar på slagfältet. Man överföll 40 dåligt beväpnade 18-20 åringar. Tyder på stridsvilja och god träning, dock dålig beväpning. Tänk om Mehmet varit bättre beväpnad och i full manskap, hur skulle PKK förklara det då ?

Emre