tisdag 26 oktober 2010

Turkiet döms att betala rekordsumma

Turkiet döms i Europadomstolen att betala 13 315 000 inom tre månader till grekcyprioter inom tre månader. Detta är i sig en monster summa och ett nytt rekord för ED. Domen i sig påbörjades behandling under 90-talet, men domstolen förbiser de organ som behandlar just vad som gick förlorat för de civila under interventionen, då dessa dessutom bildades efter att fallet togs upp.

Visst är detta en stor summa, och självklart ska förluster ersättas. Men varför blir Turkiet först med detta ? Självklart, är halva ön EU medlemmar (vilket jag inte hoppas är grunden till beslutet) och Turkiet är lite av en slagpåse när det kommer till dessa saker.

Jag menar, USA, har de ersatt något av all förstörelse (som wikileak har fördjupat), dödande och fördrivande i bara Irak (resten går jag inte ens in på)? Eller britterna ? Fransmännen (som ligger bakom förbannat mycket i Latin Amerika, ta en titt på filmen slaget om Alger och undersök tex. Argentinas junta och var de fick sin utrustning, pengar och utbildning från)?

För ett tag sedan så var Bulgarien (som hatar Turkar innerligt, vilket speglas i behandlingen av den egna befolkningen. O detta är ett EU land) på tapeten med att kräva ersättning för tiden under Osmanska riket. Genast ryckte omvärlden ut och avrådde Bulgarien, för ett sådant praxis skulle innebära än massiv ersättning och upprättelse för Turkiet som skulle bränna många länder.

Har Turkarna och Kurderna (muslimska) i Azerbaijan fått någon ersättning för Karabag ? Cypern kommer få smaka med samma mynt, för ett motsvarande fall är under behandling, men dock under organ som jag nämnde tidigare.

Turkiet är garant tillsammans med Grekland och Britterna. Grekerna drömmer återigen om Enosis (stor Grekland, som ledde till krig efter WWI med stöd från nästan hela omvärlden), och startar dödspatruller som jagar turkar (som får barickera in sig i sina områden för att inte bli slaktade), samtidigt som man försöker införliva Cypern till Grekland genom en statskupp. Turkiet, i form av garant med FN mandat rycker ut och mördandet får ett slut. Men idag, vem är i rollerna ? Turkiet the bad guy och grekcyprioterna är "the poor innocent people who got there asses kicked for no reason for the second time for the same stupid dream". Hur många i Sverige känner till den sidan av historian ? Man har alltid den där "skräck bilden" av turken som barbar, som slåss utan anledning.... Men hur många känner till dödspatrullerna, kuppen, Enosis, FN mandatet som garant ?

Det blir intressant att se hur reaktionerna blir på detta. För det är som sagt en enorm summa och om detta blir ett gällande praxis, så har Turkiet mycket att hämta. O det är lite lustigt hur man vågar jävlas med Turkiet i dagens läge. Läs bara senaste numret av The Economist som har en stor analys på Turkiet och varför EU bör hålla sig på mattan. Skräck scenariot har redan fått sin trailer, Turkiet satsar på att öka handeln med Kina till 50 miljarder per år och för någon månad sedan sparkade man ut USA och Israel från en flygövning och valde att öva med Kina istället. Does this ring any bells at all ?

Sancak Beyi Emre

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, Emre
Grekcyprioterna o EU har varit medvetna om loppet var kört för en överenskommelse mellan turk och grekcyprioterna sen 2004, när 78 % av grekcyprioter röstade mott Annan planen (FN förslag för lösa konflikten på Cypern) 68 % av turkcyprioterna röstade ja för förslaget. Var det inte EU som lovade turkcyprioterna 2004, EU skulle lyfter bort embargot mot KKTC? Höll EU vad de lovade? Var det inte EOKA svinet, president Tassos Papadopoulos, mår han ruttna i helvetes som grät och bad grekcyprioterna att rösta emot Annan planen på tv? Emre tro du själv, de ledande grekcyprioterna har önskat en lösning till Cypernproblemen dem sista 36 åren? Dem flesta av dessa ledare har varit medlemmar eller har stöt EOKA och ENOSIS sen 1950, 96 % av grekcyprioterna röstade för ENOSIS 1960. Från första presidenten Ärkebiskop Makarios tills nuvarande presidenten Dimitris Christofias, har varit medlem eller har stött EOKA o ENOSIS, dessa SVIN kan lätt felas för folkmord, så varför skulle de ha anstränga sig för en lösning på Cypernproblemet då eller nu? Jag tycker Cypern problemet är löst sen 1974, Turkiet är nöjd, NATO= USA är nöjd, viktigast av allt turkcyprioterna är nöjda idag. EU vet att de inte kan ändra på detta, var har EU för val; just döma och fela Turkiet så ofta de kan, och så länge Turkiet betala dessa böter, inget problem, jag tycker själv Turkiet ska sluta betala kompensationerna och börja bejer kompensationer från grekcyprioterna, eller har världen glömt hur turkcyprioter blev mördat, slaktat och bort körda från sina hem 1960-1974. Ni som är intresserad av, Cypernkonflikten och vill har fakta, bör läsa (THE CYPRUS CONSPIRACY) skriven av Brendan O, Malley o Ian Craig. Konflikten är verkligen en konspiration.
Hälsningar Hassan

Anonym sa...

yarin bizler icin gunes genem dogar.
Hassan