tisdag 3 mars 2009

Kvinnlig Pasa?!


Många nyheter och steg framåt kommer från Turkiet de senaste dagarna. Igår fick vi se en turkisk armenier som kandidat i valen för nationalistiska MHP och idag om möjligheten till en kvinnlig överbefälhavare i Turkiska krigsmakten. Många länder har inte ens kvinnor som bataljonschefer.

Två kvinnliga officerare har precis klarat stabsofficer provet för markstridande. Det är också just dessa markstridare som blir överbefälhavare. Nu väntar hårda studier i krigsakademin för underrättelse kaptenen Yasemin Karapinar och försörjningsleds löjtnanten Nilufer Karabulut, som förövrigt är de första kvinnliga officerare som klarar provet. Dessa kommer att vara färdig examinerade som stabsofficerare 2011 om allt går som de ska. Värt att notera är att de övriga vapenslagen har flera kvinnliga stabsofficerare, men för markstrid är dessa två de första.

Kaptenen Yasemin kommer att vid examen 2011 bli major, stabsöverstelöjtnant 2016, 2019 blir hon stabsöverste och slutligen göra ett sista prov för att bli general år 2024, då blir hon brigad general. Sen kommer de äldre generalerna få avgöra vilka officerare som ska gå i pension och vilka som ska befordras och stationeras var och på vilka poster. 2028 blir hon då generalmajor. 2032 generallöjtnant. 2036 genreal. 2040 får hon möjligheten att bli befälhavare för markstyrkorna och 2042 skulle hon då i praktiken kunna bli överbefälhavare för samtliga vapen- och truppslag i Turkiets ca. 1 miljon man stark försvarsmakt. Att bli överbefälhavare för löjtnanten Nilufer kan tidigaste bli aktuellt 2045.

Det kan upplevas långsökt, men alla som hamnar på dessa poster har ju tagit sig genom samma tid och procedur. Jag håller dock inte tummarna, jag hoppas på att den bästa och mest kompetenta vinner, man som kvinna. Det är trots allt liv man tar beslut om. Men nu finns det i alla fall kandidater. Även om var hundrade officer är kvinnlig inom TSK så har det tidigare inte varit lika populärt att söka sig till markstridsskolan som, sjöstrid och luftstrid.
Dock undrar jag om man kallar kvinnliga generaler för "Pasa" eller för "Pasa hanim efendi" ? Någon som vet?





Emre

7 kommentarer:

Anonym sa...

Man kallar dem för Pasa avrat!

Sancak Beyi Emre sa...

De tror jag inte, men jag vet en som kommer få det smeknamnet nu ..

Emre

Anonym sa...

Det vore vettigt att använda det svenska sättet att skriva pascha så att det blir förståeligt. Det är dock ett maskulint ord och lämpar sig inte att benämna de feminina aspiranterna för befattningen. I turkiskan används ordet pascha var den högsta militära ämbetstiteln men också som en motsvarighet til det västerländska ordet "excellens".

jag önskar dem lycka till i tjänsten. Må de visa vägen för kvinnor i andra områden.

Anonym sa...

http://blog.haberturk.com/nazire/yaziD.asp?yID=142384&kID=44

Titta på den här sidan så får du se en karneval som handlar om respekten för turkar.

Anonym sa...

Helikopter kazaları neden araştırılmıyor?

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=825816&title=helikopter-kazalari-neden-arastirilmiyor

I veckan krachade en turkisk stridshelikopter och två piloter dog.

Ponera att denna olycka hade ägt rum i Sverige och ingen haveriutredning hade tillsats. Tror ni inte att det hade blivit ett jävla LIV i den offentliga debatten här i Sverige om detta hade varit fallet?

Klart som äppelmos till mannagrynsgröten att det hade blivit! Men i vårt kära hemland Turkiet så är det TYST TYST!

Den turkiska militären har INTE tillsatt någon haverikommission för att utreda varför en turkisk stridshelikopter värd miljoner US dollar. Inte heller finns det någon extern civil haverikommission.

Den turkiska militären väljer istället att TIGA! Trots att en stridhelikopter värd miljoner dollar kraschat och två helikopter piloter dött (som kostar stora summor skattekosing att utbilda)så TIGER MAN!

Men man håller inte alltid käften! För den stolta och ärorika turkiska militären har mäktat med att genomföra hela 3 militärkuppar och en sk post-moderna kupp! I och med ERGENEKOn utredningen så har det även avslöjats att FLERA GENERALER INOM DENNA MYNDIGHET planerat att störta Turkiets demokratiskt valda parlament och regering.

En mycket demokratisk och vis turkiska parlamentariker vid namn Arinc sa för inte så länge sedan att han är tacksam över att Turkiet inte hamnade i krig med en annan stat när dessa kuppfantaster till generaler var verksamma inom militären. Helt jävla rätt sagt! Men dagen efter gick en pajas, clown eller ja låt oss kalla honom för gurka till talesman och sade kränkande saker om en demokratiskt vald parlamentariker.

En sak står jävligt klart och det är att det inte finns något osmanskt krut i vår arme! Det har det inte funnits sedan Befrielsekrigets dagar!

Det Ottomanska Krutet ersattes med kemalistiskt bajs-krut och det krutet har gått till att mörda tiotusentals turkiska medborgare och tortera turkiska ungdomar sedan 1923.

TSK ska veta HUT! Precis som min dejts kamphund som började skälla på mig häromdagen när jag skulle hälsa på henne. Min dejt tog tag i det härmuskelmonstret, la ner henne och satte knät vid hennes nacke! Sen var inte den där hunder på 25 kilo speciellt kaxig längre!

TSK, turkiska militären, ska hålla käften och INTE LÄGGA SIG I DEN POLITISKA PROCESSEN I TURKIET! Istället för att kränka demokratiskt valda politiker ska dom istället rensa ut SMUTSET i de egna leden.

Är dom inte ens förmögna att utreda en helikopterolycka, ja då då har Herr Parlemnateriker Arinc jävligt rätt! Då ligger vi nog i skiten den dagen Turkiet hamnar i krig.

Sen undrar hur det kommer sig att en pajas-jorunalist vid Milliyet kan ha tillgång till hemligt stämplat material som tillhör militären?

ÅÅÅ Ärorika TSK som tillsammans med PKK organiserade och genomförde Daglica och Aktutun attackerna!

Ni har sedan 1923 varit ingenting annat än ett gäng CLOWNER, men om ett sprutluder kan avvänjas från heroin och upphöra med att sälja sin bak så kan nog även ni bättra er.

Anonym sa...

En annan sak,

Tror du TSK kan bli en "bättre" myndighet bara för att kvinnorna ta plats?

Tveksamt om du frågar mig! För vad jag vet så kan såväl hanar som honor bli medlemmar i sektförsamlingar.

Kolla Knutbysekten! haha

Anonym sa...

Osman:

Jag har teorier om TSK och hur man lyckats skrapa ihop så många skit gubbar på hög grad. Men jag lovar, om jag någonsin får ett finger med i spelet så ska jag återupprätta Osmanska regementen, akincilar (världens första behind the lines/jägar förband), Yenicereliler osv....

Allt kommer med tiden, oroa dig inte så mycket, allt skit ska bort !

Emre