tisdag 2 februari 2010

Nej, man får inte ändra alfabetet hur som helst

ECHR (European Commission Human Rights) har tagit ett intressant beslut (tyvärr är de aktuella besluten skrivna endast på franska). Man har beslutat att det inte är en kränkning när man inte lägger till bokstäver i sitt alfabet. Fallet som åtta turkiska medborgare med kurdisk bakgrund påbörjade 2004 avslutades idag, och i motsats till vad DTP o BDP säger, så är det inte en ”rättighet” att lägga till och ta bort i ett alfabet (vi har ju sett tidigare vad dessa anser är en rättighet).

Vad betyder detta ? jo, att demokratiserings initiativet den turkiska regeringen påbörjat inte kränker majoriteten av befolkningen som vissa påpekat. Utan snarare så höjs alla till samma standard. Vad är dåligt och skadligt med det ?

Jag tycker dock att EU bör tala klarspråk innan man väntar sig att Turkiet följer dess direktiv fullt ut. Turkiet är inte en del av Europa men kan dömas i europeiska domstolar är inte logiskt. Hellre hade jag sett att man ratificerat den asiatiska konventionen om man nu inte är i samma geografi. Men det är bara mitt tycke, vad den Turkiska staten gör är en helt annan sak. Men när sorgliga satar som Sarkozy dyker upp och snackar en massa goja, så kan man inte tycka annat än att Turkiet gör fel som lyssnar till ECHR och EU. Jag är för ett Turkiskt EU medlemskap, jag tror att det är ända lösningen för EU att kunna bli en ekonomisk makt som kan konkurera med USA, Kina, Ryssland och Indien. Turkiet sitter själv i sitsen att kunna avgöra vilka av dessa man skulle bilda ett alternativ till EU. Men medlemskap betyder inte att Turkiet ska gå igenom diverse kränkande procedurer, utan ska det vara medlemskap får det vara på lika villkor. Sarkozy som menar att Turkiet inte ligger i Europa har kanske inte sett att grekcypriotiska (endast halva ön är medlem!) sidan ligger söder om Turkiet.

Vad är problematiken med detta i övrigt ? DTP:s 1.1 version, BDP (nästan lika lågt IQ som dess föregångare) säger att man lurar människor genom detta initiativ. Min fråga är vad man förlorar på att få utvecklad frihet, mer rättigheter och det man efterfrågat? Simpelt svar, så enkelt att det är löjligt. Ser man till vad BDP och deras föregångare har efterfrågat de senaste 10 åren, så har det varit en röd tråd. Snarlikt med det som kommer öppnas upp för alla medborgare med initiativet. Men sedan Premiärminister Erdogan uttalade sig om ett ”kurd initiativ” så har både PKK och dess politiska arm ändrad kriterier, målgrupp, retorik, krav och handlingsmönster.

Jag skulle kunna förklara detta genom att citera Che Guevara, General Alberto Bayo, Carlos Marighella, Mao Tse-tung och främst David Galula. Men det arbetet skulle ta för lång tid att formulera så jag summerar det: Man förlorar stödet! Och vill inte ha en lösning. Enkelt. Följer man dessa herrar jag nämnt så förstår man vilket stadium i konflikten man befinner sig i och i vilken soppa man satt sig i. Vad bör man göra? Öppna ögonen, se omkring och tänk.

Hur kan ett parti låta sig styras från en brottsling som sitter bakom lås och bom, som är isolerad från verkligheten folket lever i och som uppenbart är i maskopi med en större terrorist grupp än sin egen? Hur skulle PKK:s marxist leninistiska ”kurdistan” se ut? Som sovjet ? Som Kina ? Som Kambodja ? BDP har samma politisk inriktning som PKK (inte chockerande), man tror fortfarande på böndernas uppror och att ”revolution” är enda lösningen (revolution betyder i detta fall riv och bränn ner städer medan du kastar stenar och bomber på poliser). En räddning för dessa skulle inte vara en revolution, snarare en evolution!

Tänk mina kära med människor tänk !



Tänka gäller även dig Sarkozy!



Sancak Beyi Emre

19 kommentarer:

Anonym sa...

Men Emre, varför sätter du ut en intervju med denna "clown". Man kan ju tro att du tar honom på allvar. Ärligt talat, det är bara bra för turkarna att inte dela samma union eller tak med denna "pajas".

När det gäller alfabetet och stavning namn som inte är turkiska bör tänka på att när turkarna frångick arabiska tecken och införde latinska bokstäver fick man "anpassa" orden och namnen. Det är därför turkiska namn stavas och låter annorlunda än arabiska.

Sancak Beyi Emre sa...

Oavsett om han tas på allvar eller inte så är han en av de mest inflytelserika i EU, därför spelar hans röst en lika stor roll.

Arabiska namnen kommer mestadels från religionen, turkiska namn däremot kommer från stäppen ;)

Emre

Anonym sa...

Ni är verkligen korkade...

När man går ifrån ett alfabet till nytt så lägger man till nya bokstäver för att anpassa alfabetet till språket, inte tvärtom. Men ändringen av alfabetet precis som den turkiska massiva omskrivningen av historia hade andra betydligt viktigare mål, eller hur? Så vad är det som är oklart för er? Väl, det var en retorisk fråga egentligen eftersom det mesta är ett stort jävla svart hål vad det gäller er egen förflutna.

PS. Turkiet vill hellre stå utanför EU? Surt sa räven...

Sancak Beyi Emre sa...

Alfabetet anpassades ! Hur fan anpassar man ett helt språk efter ett visst alfabet ?! Vem är den korkade egentligen ?

Omskrivning ? Nej du snarare att det inte passar era snyftar historier som det tolkas så av hjärntvättade stackare. Lite stolthet kan man väl ha i kroppen ?

Vem har sagt att Turkiet inte vill in i EU ? De mystiska armeniska arkiven som inte öppnas ?

Patetiskt nog så hittar du ständigt något som inte har ett dugg med inlägget att göra.

Emre

Anonym sa...

Du har våta drömmar om de armeniska arkiven, eller hur? Allt från finanskrisen till globala uppvärmningen kan enligt dig skyllas på de påstådda stängda arkiven...

Din bimbo, läs vad jag skrev! Alfabetet ska anpassas inte språket! Kan du läsa?! Scrolla två inlägg uppåt och läs llllllåååååånnnnggggsssssaaammmmtttt så du förstår.

Anonym sa...

När anpassas ingenting för det är inte möjligt! När det gäller namn av icke turkisk härkomst får man helt enkelt anpassa stavningen efter efter majoriteten. Lycka till med å,ä, och ö i andra språk.

Du kanske tycker rent av turkarna ska anpassa sitt språk efter kurdiska, arabiska, armeniska, tjerkeiska, assyriska, grekiska samt alla språk som förekommer.

Eller rent av att man rättar sig efter majoritetsspråket - turkiska.

Jag läste någonstans att du tycker att "bimbo" om Emre.

Ta och begrunda om vem som är BIMBO.

Allt kretsar inte kring kurder och och armenier eller deras arkiv. Det finns många fler andra folkslag i Turkiet än dessa.

Det verkar dock som om du med många tycker att mycket kretsar kring turkar.

Det bor fler makedoner och albaner i Turkiet än i Makedonien och Albanien.

Hur ska turkarna göra för att tillfredställa allas krav?

Lär dig att leva efter möjligheter som erbjuds dig.
Tyvärr får minoriteter får finna sig i att anpassa sina namn efter majoriteten.

Anonym sa...

Det har du absolut rätt i! Arkiv-biten alltså. Men det borde du påpeka för Emre, inte för mig. Du kan gärna kika på ett par trådar och se hur förvånansvärt många frågor och diskussioner slutar med uppmaning om att Armenien ska öppna sina arkiv. Jag frågade honom också om hur relevant detta är med den aktuella diskussionen, denna inkluderat. Han har inte kunnat svara hittills.

Vad gäller namnen så är det rätt relevant att man i spåret av folkmordet även raderade andra spår genom att medvetet och aktivt byta alla armeniska namn till turkiska, däribland Ani till Anı, Akhtamar till Akdamar, Ararat till Agri Dag m.m. Det som i av många turkar ses som en bagatell är faktiskt en jättegrej och del av ett folkmord. Finns en hel bok som tar upp frågan om du är intresserad (ett utdrag ur boken): Bevan, Robert, The Destruction of Memory: Architecture at War, Chicago, 2006; http://www.press.uchicago.edu/Misc/Chicago/1861892055.html

Sancak Beyi Emre sa...

Självklart pappskalle, Turkiet måste fråga armenien om lov innan dem byter namn på sina egna städer och platser. Öppna upp era jävla arkiv!

Anonym sa...

Skaffa liv!

Anonym sa...

Inte egna städer och platser; stöldgods är den rätta benämningen och de har redan egna namn sedan många hundra ibland tusen år. Det kallas historia och bakgrund som man annars är snabb med att stoltsera sig med. Så länge de inte är armeniska förstås, som Akhtamar, Ani, Kars m.m. Läs länken till bokens utdrag jag skickade så kanske dina enda hjärncell har annat att göra än att prata med sig själv och bekräfta sin egen sagoversion.

Anonym sa...

Majoritets befolkningen anpassar namn på orter och berg inte såsom de behagar utan utifrån det egna språket. Ett typiskt drag i turkiskan är vokalharmonin, vilket innebär att alla vokaler i ett ord måste överensstämma med varandra i uttalsposition.

Det är ingen konspiration mot armenier, utan beror helt på suffixsymtemet som är mycket viktigt i turkiskan.

Lika väl som Emre är besatt av att armenier inte öppnar sina arkiv är du lika besatt av ett fiktivt folkmord.

Att Agri berget skulle vara relevant här jag svårt och förstå. Vad angår det dig vad jag kallar det på mitt språk och har väl ändå ingen rätt att lägga dig i. Det är som att vi skulle kräva att alla osmanska namn ska gälla i mellanöstern ochi Europa. Det är lika befängt.
Inte heller du svarar ju du på frågan varför man inte öppnar arkiven om man nu har bevis för det påstådda folkmordet. Varför tillmötesgår man inte kraven att öppna dessa om det nu finns bevis? Utifrån bevisen i arkiven hade vi kunnat ta ställning.

Varför tror du man inte öppnar arkiven? Skriv bara ett par rader!

Jag läser ingenting av de källor du uppger här. Jag har läst ytters lite på turkiska och har en egen uppfattning och den står jag för.

Anonym sa...

Hur ska vi veta med säkerhet hur relevant de Armeniska Arkiven är om de är stängda?

Jag misstänker starkt att det står ett och annat om hur armeniska rebeler dödade muslimer i stor skala och dessa kan spåras i Armeniska arkiven, jag misstänker även att det står ett och annat om vilken samarbete dessa grupper hade med de allierade under första världskriget.

Men, men så länge Armenien inte öppnar arkiven(detta gäller även de armeniska arkiven i USA förresten) så lär vi aldrig veta.

MTK

Sancak Beyi Emre sa...

Du är så hjärndöd och patetisk att jag tycker synd om dig, och det säger jag inte för att vara elak. Jag tycker verkligen synd om dig. Skickar du mig ditt kontonummer så skickar jag lite pengar så du kan njuta lite av livet och eventuellt få en bättre utbildning som kan få dig att tänka i ”rättare” banor.

Är skåne regionen stöldgods ? Har skåne de danska namnen kvar ? Är finland svenskt stöldgods? För finnar är inte skandinaviska vikingar som norrmän, danska och svenskar. Är USA stöldgods ? Är hela afrika stöldgods ?

Även Sverige har försvenskat gamla danska namn.

Nej, för tidigare världens gränser gäller, Att Ataturk Sevres avtalet och skapade ett nytt, Lausanne avtalet. Det innebär att Turkiet är ett suveränt land och gör vad man helst behagar som övriga stater på eget territorium och områden man har jurisdiktion över. Alltså, är du inte Turkisk medborgare, så är det bara att tycka, men ingen real makt….

Vilket innebär att gamla dagars svärds erövrandet spelar roll. Så armeniska karlarna skulle vara karlar nog att stå emot alla världens folkslag man varit underkuvade under.

Emre

Anonym sa...

Intressant att ni inte läser det som förklarar saker och ting för er men inte så som ni vill ha det. Läs länken jag skickade och sluta apa er ang. armeniska arkiven.

Vem fan har sagt att de är stängda?! De är för öppna. Gå och läs och se hur Yektan Turkyilmaz som besökte arkiven tänkte åka hem med antika böcker. Var har ni fått i er att de armeniska arkiven är stängda vet bara ni.

http://www.nearinternational.org/alert-detail.asp?alertid=178

Anonym sa...

???

"Jag har läst ytters lite på turkiska och har en egen uppfattning och den står jag för."

Say no more! Tack! Med dessa ord säger du det som man försökt få er att inse: Ni är väldigt illa påläst och går endast efter en egenbevarande självbild som går ut på att förneka förneka förneka.

Gud vad jag älskar att få höra er själva erkänna det.

Det var allt. Nu lämnar jag er i er egen okunskap om ni redan är både medvetna om det och supernöjda.

Sancak Beyi Emre sa...

Säg du det, varför är dem stängda ? Artikeln du länkar nämner inte att stackarn hade en observatör med sig och var begärnsad. Sen att all hans forskningsmaterial beslagtogs och inte lämnas tillbaka säger också en hel del. Arkiven är tyvärr stängda, det är under kontrollerade och begränsade former man ens kan få tillgång till en bråkdel av dem.

Förutom mig, så är det flera forskare som efterfrågat tillgång, men ständigt nekats…. Jag undrar varför? ;)

Skärp dig, skriv ett brev till Sarkisyan och be honom öppna skiten så vi kan få det hela ur världen.

PS: bara för att vi inte köper dina hopdikterade lögner som någon har tvättat in i dig, betyder det inte att man inte är påläst. Vem har givit dig facit ? Vem har gett dig enväldig och universiell rätt att skippa sanning ? Förutom dina akademiska intyg (som verkar lika sanna som anklagelserna ni kokat ihop) så börjar jag oroa mig både för din intelligens och självkänsla. Jag menar, det kan inte ha känts bra att vara underkuvad av allt och alla som stegat förbi regionen? Jag hade då inte haft mycket till självkänsla och stolthet kvar efter det. Är det därför identiteten bygger på Turk hat ?

Emre

Anonym sa...

Är inte de franska, ryska och armeniska arkiven stängda?

Observera denna trio som var verksamma i östra Turkiet under första världskriget.

Sancak Beyi Emre sa...

Ryska är delvis, och mycket godbitar poppar upp där, men som förkastas som "turk propaganda". Fransmännens ställning är redan klar. Armeniska är ett mysterium. Får du de minsta insikt blir du gripen och blir av med all forskningsmaterial.

Emre

Anonym sa...

Du kan forska fritt i armeniska arkiven om du är pro-folkmord i din forskning.

Samtidigt kan såna som David Gaunt kan tex fritt få tillgång till de turkiska arkiven.

Men om du tex är objektiv och inte håller med Armenierna till 100% så får du inte besöka deras arkiv.

Om du inte tycker som armenierna så kan du tex inte få tillgång till Tashnak-arkiven i Boston/USA. Detsamma gäller arkiven i Armenien.


MTK