söndag 14 december 2008

Svaret till det Fiktiva Folkmordet

Fanatiska armenier, PKK anhängare och Fredrik Malm är duktiga på att gräva fram minsta lilla gnista i turkisk historia för att tända en brasa. På senare tid så har mycket av deras energi gått åt att försöka få konflikten med armenierna att målas ut till folkmord.

En punkt i detta sammanhang som förbryllar mig, är när och hur osmanerna (Ottomanerna) skulle ha tid, manskap, materiell och energi till att slåss och ”utrota” den armeniska ”rasen”, för det är precis vad ett folkmord innebär.

Folkmord är ett internationellt straffrättsligt begrepp som skapades 8 augusti 1945 i London efter andra världskriget, för att appliceras under Nürnbergdomstols process mot nazityska ledare (Nationalencyklopedin, 141208). Brott mot mänskligheten innefattar: ”mord, utrotande, förslavande, deportation och andra omänskliga begångna mot någon civilbefolkning före eller efter krig, eller förföljelser av politiska, rasistiska eller religiösa skäl” (Ibid). Folkmord däremot definieras på följande sett: ”förövad i avsikt att helt eller delvis förinta en nationell, etnisk, rasmässigt bestämd eller religiös grupp som sådan" (Ibid). Värt att notera är att dessa konventioner/lagar fick redigeras ett antal gånger för att de segrande makterna inte skulle få kritik i egna led (Nationalencyklopedin, 141208). Precis som Levandehistoriagruppen så anser jag att definitionerna kan tolkas lite utefter syfte, det var även så de utformades.

Motsägande fakta finns tonvis och det är inte endast turkiska källor, utan även svenska. Jag ska inte gå in på vad för tankar och åsikter som finns ute, utan koncentrera mig på konkret fakta.

Osmanerna slogs på nio olika fronter: Kaukasus, Gallipoli, Egypten, Irak, Arabien, Syrien, Palestina, Ukraina och nord afrikanska kuster (Sahin, 2006:254). Efter det officiella krigsslutet så invaderade även Grekland dagens Turkiet (majoriteten av ottomanska krigsmakten var upplöst).Oftast led förbanden brist på det mesta (mat, vatten, kläder, vapen, ammunition osv.). Den tyska Generalen Liman Von Sanders som förde befäl klagade ofta för att för få soldater var ”utrustade”. Alltså så måste ottomanska befälhavare ha skickat ut soldater från de redan uttunnade fronter för att döda armenier. Detta säger sig emot än mer när ottomanska soldater fick sin mat och vapen (högafflar, knivar, svärd osv.) från civilbefolkningen.

Armeniska grupper hade under en längre tid haft som mål att utropa en egen stat. För att uppnå detta så dödade man icke-armenier för att uppnå ett etniskt etnos (Moorehead, 1957: 89, Sahin, 2006:256; Eriksen, 2002:122-123). ”Fastän armenierna hade en säker framtid i framåtskridandet och utvecklingen i Turkiet, förtrollades de av Europa och drevs till självmord” (Moorehead, 1957:89). När allmän mobilisering inför första världskriget utropades bildades armeniska divisioner som hade kravet att få ledas av egna icke-utbildade officerare. Kravet blev som väntat nekat, och detta blev startskottet för allmänt kaos. Divisionerna gick in på rysk sida i kriget och med hjälp av rövarband härjade vilt bland civila, skapade oreda (fick detta att se ut som ottomanskt verk) och uppror.

Ottomanerna försökte att normalisera situationen genom att förbjuda separatistisk press och döma de berörda till straffarbete, dock utan framgång. Man utlyste även en belöning till den som grep upprorsmakarna (Sahin, 2006:257). Dessa grupper besköt ottomanska soldater från söder medan de slogs mot den ryska invasionsstyrkan i norr. Konsekvensen blev att armenier i allmänhet fick flyttas till städer längre bort från slagfälten. När inte detta heller gav ett tillfredsställande resultat så lagförde man att ”de som gör uppror, skapar oreda, försämrar säkerhetsläget, motsätter sig säkerhetsstyrkorna, ska med en gång ses till att upphöra med liknande företeelser och utvisas” (Sahin, 2006:259). Syftet med lagen var att skydda civilbefolkningen och armén och inte utrota folkgrupper som vissa forskare försöker få det att låta (Ibid).

Enligt ottomanska arkiv så levde det 1.250.000 armenier i ottomanska riket, varav mer än 200.000. tjänstgjorde i rysk tjänst, 855.000. förflyttades till bl a. Frankrike, USA, Grekland, Bulgarien, Kaukasus och mellanöstern och 167.778 fick stanna kvar i nuvarande Turkiet och dagens Armenien (Sahin, 2006:258; Özerengin, 1990:740-746;770). Alltså, har 200.000. Armenier dött under kriget. Med andrahandskällor och övrig fakta till hands så känns det som om siffran skulle vara betydligt högre om ottomanerna skulle haft för avsikt att utrota den armeniska etniciteten, då de inte ens internerades under kriget. De antal som avled på de långa resorna under förvisningen var mången, detta p g a hårda förhållanden och inhemska rövarband (Sahin, 2006: 258-259; Moorehead, 1957:90). Dessutom så kan man undra hur dagens Armenien skulle kunna ha ca. 3 miljoner invånare om dessa knappt två generationer tidigare förlorat mer än 1 miljon människor? (The World Factbook, 141208)

Siffror och motiv varierar beroende på syftet berättaren har, men jag anser att antalet armenier i ottomanska riket går att bäst fastställa genom de ottomanska arkiven och dagböckerna från de som befann sig i området. Det är ingen som tänker på att armeniska rövarband, deras krigsinsats och deras uppror sammanlagt kostat ca. 2.500.000. ottomanska medborgare livet och detta utan hjälp av ottomanska trupper (Sahin, 2006: 258-259).
Om det fortfarande finns någon som anser att häva uppror, försvara sitt land och bekämpa separatism är folkmord så vill jag mer än gärna höra på era förslag till lösningar vid liknande problem.

Emre

Litteratur:

CIA - The World Factbook, https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/am.html, hämtat: 141208 senast uppdaterad: 041208
Nationalencyklopedin, O.Bring, J.Ovesen. http://www.ne.se/artikel/1181483/1181483 , hämtat: 141208 , senast uppdaterad: 2008
T.E. Sahin. 2006. Osmanli Tarihi. Dikey yayincilik
A. Moorehead. 1957. Gallipoli, Första världskrigets största misstag. Media Print AB: Uddevalla
F. Özrengin. 1990. Kazim Karabekir, Istiklal Harbimiz. Alemdar ofset
S. David. 2002. Militära Misstag. Historisk Media:Lund
T.H. Eriksen. 2002. Ethnicity and Nationalism. Pluto Press: London

9 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ganska roligt ibland att höra på vissa Europa Armenier kring denna händelse, först o främst deras källor. För ett tag sen fick jag en lista med källor av en Armenier, kanske ca 40 titlar, 35 av dom hade armeniska namn... jag misstror även TURKISKA källor kring detta för att få en så bra o objektiv bil, men att producera litteratur i mängder o sen tro på skiten är absurt...

Dom som lobbar för denna händelse är oftast extremt vilseledda och kan oftast inta tala/förstå deras egna språk, och har ingen som helst koll på dagens Armenien än mindre åker ner dit. Deras uppdrag är egentligen PENGAR o status genom ett eventuellt erkännande.

Jag ser egentligen dom flesta armenier som våra bröder, deras många insatser under osmanska riket skall inte underskattas. Delningen mellan oss kan man tacka extrem nationalismen från båda sidor...

Sancak Beyi Emre sa...

jag håller med, men vi kan inte sitta på rumpan och låta en massa obefogad skit träffa oss. Detta är vad jag fått ihop på bara några timmar. Tänk om någon akademiker inom området lägger ner en månad i ottomanska arkiven, tänk dig på vad som skulle bli slutresultatet.

Emre

Osman Jashson sa...

barbarbaba och emre:

Det mest intressanta är ändå att PKKurder mer än gärna propagerar för detta. Men var det inte kurderna som slängde ut armenierna? Var det inte kurderna i Van och Kars som först massakerades av armeniska para-militära grupper? Var det inte kurderna som lade beslag på de marker och fastigheter som armenierna lämnade efter sig när dom fick Rött Kort och fick lämna osmanska riket?

Kolla in Malms senaste blogg! Kurderna i östra Turkiet tål innerst inne inte PKK, men har tvingats till att sluta upp bakom denna apoist sekt. Det är slut med det nu! Enighet!!!!

PS: Armenien borde lägga ner tid och möda på att få Turkiet att

Sancak Beyi Emre sa...

Part1:
http://www.youtube.com/watch?v=G2FFYTf-3ho&feature=channel_page

Part2:
http://www.youtube.com/watch?v=O-2OFKdfslk&feature=channel_page

För mig spelar det ingen roll vem som blev dödad av vem. Människor dog på båda sidor.

Om nu Ottomanerna hade för avsikt att ta kål på alla kristna så hade dem gjort det. Ingen av de allierade hade kontroll över anatolien. Var kom grekerna från som man skickade till Grekland vid utbytet?
Man skickade folk på landsflykt, inte utrotade dem. Var ligger logiken i att skicka iväg dessa om man har för endamål att döda dem?

Det är mycket som inte stämmer med vad Turkiet anklagas för. Det ser man tydligt på siffrorna jag plockade fram från proffesorer med tillgång till arkiv från tiden.

Emre

Anonym sa...

Osman

Sant att konkurrensen om mark där kurderna var i majoritet gjorde att andra minoriteter lätt kunde drivas iväg... Glöm inte att under Tayips tid har Turkiet för första gången satsat pengar på lobby verksamhet i staterna, o detta har dom tydligen gjort väldigt framgångsrikt, kanske går att hitt en källa jag fick iaf höra detta från en bekant därifrån.

"utbytet" mellan Grekland o Turkiet tycker jag var en tragedi, folk på båda sidorna fick lämna sin mark där dom hade bott i x antal hundra år... T om Onasis släkten har sitt ursprung i Kayseri.

Anonym sa...

"Var kom grekerna från som man skickade till Grekland vid utbytet?"


Jao Emre Grekerna bodde där redan innan eller tror du att de antika teatrarna och resterna byggdes av Djingis Khan?

Förmodligen var din förfader en grekisk fiskare som bytte religion till islam för att få det bättre
eller rentav mer fisk:)

Sancak Beyi Emre sa...

Ibo:

Den kommentaren var ett svar till att man försökte utrota kristna, inget annat. jag är fullt medveten om att grekerna varit där länge och jag känner till att Selcukerna var de första turk folk som började bygga fasta byggnader.

"Förmodligen var din förfader en grekisk fiskare som bytte religion till islam för att få det bättre
eller rentav mer fisk"

Mina förfäder var nomader. Min släkt återberättar historer om flyttande som gått från far till son. Greker skulle väl inte se ut som kineser på sina äldre dagar, eller ? för de gör dem i min släkt.

Emre

Osman Jashson sa...

Ibo Gardas:

Emre är en riktig turk! Dom är av rätt virke och har ALDRIG haft något behov av att kalla kurder för turkar. Dom riktiga turkarna alltså!

Folkmord säger dom Ibo! Ja, sen förväntar dom sig att Turkiet ska erkänna det. Vad blir nästa steg?

Att kräva tillbaka områden som dom förlorade under första världskriget? Vilka lade beslag på deras gamla fastigheter, markområden när dom högg Osmanerna i ryggen (ja slakten på kurder av armenier inleddes i Kars och Van) och spred sig över hela östra Turkiet som en löpande eld.Tillbaks till marken, erkännandet och kurder som idag bor på gamla armeniska marker. Ja, mina osmaner fick lämna sitt pick och pack när dom sparkades ut från Grekland och Balkan. Kan dom kräva tillbaka sina gamla markområden där?

Tror du att armenierna vill ha tillbaka sina gamla landsområden? Eller vad säger du om deras känslor för det heliga Ararat berget?

På Aydin Dogans ergenekon blaska Hurriyet finns en text som går så här:

Turkiye Turklerindir, med en bild på Ataturk under.

Vet du vad jag säger Ibo? JO:

Dogu ve Guneydogu kurdlerindir!

Östra Turkiet är kurdernas!

Så, folkmord my ass! Begicks grymheter? Absolut! Men ämnet är så jävla politiserat nu tack var en armenier lobby som bygger hela sin identitet kring detta att jag håller på "laget" Turkiet.

Men om man ändrar retorik så är jag övertygad om att Turkiet kan be om ursäkt, bygga nåt minnesmonument. Men då ska det vara ömsesidigt!

Legenden Ahmet Kaya (SOM INTE VAR APOCU)

Kollumu salladım toplar oynadı
Karataş içinden çete kaynadı
Yaşasın urfalılar teslim olmadı
De yürüyü yürü kumandalarım yürü
Kumandanlar gidiyor dönmüyor geri
De yürüyü yürü kahramanlarım yürü
Kahramanlar gidiyor dönmüyor geri

Tıfıldır hastahane karşı karşı
Gavur fransız' ın bomba atışı
Urfa çetelerinin şaha kalkışı
De yürüyü yürü kumandalarım yürü
Kumandanlar gidiyor dönmüyor geri
De yürüyü yürü kahramanlarım yürü
Kahramanlar gidiyor dönmüyor geri

AHmet Kaya sjunger om Urfas hjältar som slog tillbaka dom armeniska paramilitära mördar gängen som började massakera muslimer i utkanten av staden. Sen kom fransmännen (som organiserade armenierna)men Urfas invånare sparakde ut dom.

Stred Bingöls, Batmans och Diyarbekir invånare mot ockupanterna? Berätta lo!

OBS! Det var inte bara kurderna som blev blåsta av kemalisterna sen. Fråga turkarna i Anatolien ;)!

Sancak Beyi Emre sa...

Kara Yılan, den riktiga.. Inte svinet som bytte namnet till de och blev terrorist ledare. Är en av mina favoriter! Riktigt stolt över denna karl! Han enade armenier, turkar, kurder osv. för att försvara riket, det ottomanska riket! Det riket som blev Turkiet.
Det är sant som dem säger, stora män som Kemal Pasa, Karabekir Pasa och Kara yilan kommer en gång per 1000e år...... Behöver fler sådana idag!

Ruhi Su har en hyllning till honom:

Atına binmiş de elinde dizgin
Vardığı cephede hiç olmaz bozgun
Çeteler içinde Yılan'ım azgın
Vurun Antep'liler namus günüdür

Sürerim, sürerim, gitmez kadana
Fransız kurşunu değmez adama
Benden selam söylen nazlı anama
Analar da böyle yavru doğurmuş

Karayılan der ki, harbe oturak
Kilis yollarından kelle getirek
Nerde düşman varsa orda bitirek
Vurun Antep'liler namus günüdür