fredag 13 november 2009

Kurder det enda viktiga i Turkiet ? Enligt Malm, ja....

Demokratiserings processen presenterades idag i den turkiska riksdagen. Fredrik Malm har självklart åsikter som håller dagisnivå att dela med sig till sina fans (jag följer honom febrilt!).
Han har också gjort en "analys" på hur situationen är i Turkiet som är för idiotisk för att ens sågas, bara läsa den räcker för att få feber. Han lämnar iaf den turkiska allmänhetens intresse, och är endast intresserad av kurderna. Lustigt när mannen kräver utveckling av demokratiska rättigheter i ett land, men bry sig endast om minoriteter. Lite som att köpa en dyr bil för att bältena i bilen är SÅÅÅ HÄFTIGA!
Han kommenterar att städer som bytte namn under kupperna kan byta tillbaka till sina ursprungliga (kurdiska) namn, att man ska få hålla kurdiska tal under politiska kampanjer och att det kommer finnas en enskild institution som granskar tortyr med att säga:

Dessa tre förändringar är förstås bra. För oss i Sverige handlar det ju självklarheter men i Turkiet anses även så här små förändringar vara mycket stora steg. Men detta reformpaket måste innehålla något mer än detta om vi överhuvudtaget ska kunna ta det på allvar. Att tillåta kurdiska partier tala kurdiska på torgmöten och tillåta kurdiska namn - som funnits i århundraden innan Turkiet förbjöd dem - är helt enkelt inte nog. Det är myrsteg i jämförelse med vad som faktiskt krävs av reformer. Förhoppningsvis kommer fler lättnader framöver”.

Fredrik har glömt hur Samerna behandlades i Sverige fram till på 60-70 talet. Det Fredrik gör är att kasta tegelstenar i sitt egna lilla glashus. Inte för att jag ser det som en skam, för alla som kan lite om demokrati och moderna stater, vet att alla demokratiska länder gått igenom samma sak för att sedan utvecklas från det. Europa har nog de blodigaste demokratiserings processer i världen. Men vi får inte glömma att det inte är något krav för politiker att vara utbildade eller kloka, så länge det dem säger låter bra i öronen hos de som lyssnar. Steg i rätt riktning? Vad mer skulle man kräva menar du Fredrik? Si sådär 30-40% av Turkiets mark yta för att bilda en Utopi (med stort U)?

Det många västerlänningar glömmer när de kritiserar icke-västerländska stater är sin egen historia. Det är inte asiater, latin amerikaner eller afrikaner som startat två världskrig, begått ett stort antal folkmord och bränt vetenskapsmän på bål. Bara för att nämna lite....

Med den historian bör nog väst vara mindre ivrig i sin kritik och jobba mer konstruktivt och stötta positiva realistiska aktioner som kan leda till demokrati, istället för att försöka krossa grunden och bygga något som inte alls passar in med regionens kultur. För titta bara hur välfungerande Irak är idag .. Nu syftar jag inte på Turkiet, utan på omvärlden i allmänhet. Turkiet har haft tät kontakt med väst för att kunna hantera det bästa från båda världarna.

Detta kommer iaf göra Turkiet starkare om det går igenom och är jämnt fördelat mellan folketm så ingen känner sig nertrampad och bortglömd. Demokratiska stater har längre till att bli ”fallna” stater än andra alternativ. Dessa stater behöver inte nödvändigt vis vara liberalistiska, men det går hand i hand med att folket är nöjd och landet stabilt. En stabilitet med staten som visar närvaro och beskyddar sina medborgare och deras intressen kommer också eliminera terrorismens slagkraft.


Liten uppdatering om socialdemokraternas beslut att jobba för ett erkännande av armeniska ”folkmordet”. Baykal, ledaren för CHP säger något väldigt intressant, som många vet, men ingen ger sken av. Det var inte etniska turkar som dödades av armenierna och det var inte etniska turkar som slog tillbaka på dessa senare. Vilka lever i östra Turkiet? Turkiska kurder, vilka kallar marken slagfältet ägde rum på för sitt hem? Kurder. Vilka har stått och kämpat för att socialdemokraterna ska få igenom motionen? GISSA?!
Vidare stärker han punkten på att alla medborgare är turkiska-kurder, turkiska-albaner. turkiska-barsilianare osv. Precis som i USA där man kan vara afro-amerikan, mexikansk-amerikan osv. Samma sak. Han skiljer på att det finns en nationell identitet (turkisk) och en etnisk: turk, kurd, arab, osv

Emre

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag förstår inte varför du lägger krut på en karl som Malm. Karl´n är väl medveten om att han inte har något och komma på hemmaplan och därför inrikta sig på turkisk inrikes politik för det är något de flesta inte behärskar. Han, Malm, kan ju samtidigt kamma hem lite plus poäng hemma hos frugan.

Neej, lägg din energi på som är av vikt att läsa om.

Vem är den oansenliga Malm att hans åsikter skulle vara av intresse vare sig här eller i riksdagen.

Den där Dölek, eller DÖNEK han egentligen heter, ska du inte heller avsätta varken ork eller tid på. Vad kan man förvänta sig av en som heter DÖNEK.

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

För att ondska ska segra behövs det endast att goda människor inte gör någonting. Malm har rätt till sin åsikt, men den är extemt vinklad. En medel människa kanske inte ser på hans texter lika kritiskt, därför är det viktigt att ge alternativ.

När det kommer till Dönek, så reagerar han två veckor försent, dessutom dagens efter att jag skriver ett inlägg om honom, hans planer och agerande. Han sitter på en plats där han orsakar skada, därför var de viktigt att få sagt, det jag behövde få sagt.

Emre

Anonym sa...

OM MALM INTE KAN SE SINA BEGRÄNSNINGAR OCH DÖNEK HÅLLER SIG UNDAN TILLS DET ÄR FÖRSENT, SE DÅ TILL ATT ENGAGERA DIG POLITISKT.

JAG TYCKER ATT DU OCH FEFFE ELLER VAD HAN NU HETER SKA IN I RIKSDAGEN OCH REDAN TILL NÄSTA VAL.

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Ja, de kan man tycka. Men jag har större ambitioner än så. Kanske kan vara ett mellan spår dock, men inte nu, har för mycket skola !

Feffe vet jag inte vad han har för ursäkt.

Emre

Anonym sa...

Det var kurderna och inte turkar som mördade armenierna.

Turkar skulle aldrig vara benägna att döda 1,5 miljoner människor. vi är inga mördare, det var kurderna som gjorde allt.