söndag 8 november 2009

PKK till Sverige?

En liten rolig detalj i det som kommer hända när PKK kommer nedklättrande från bergen. Som många vet så kan man bara använda sig av ”ånger” rätten i Turkiet om man inte gjort något mer kriminellt än att varit medlem i PKK. Har man däremot sålt droger, varit med i upplopp, planterat minor och bomber, deltagit i strider och annat kriminellt terroristorganisationer som PKK håller på med, så kommer man skaka galler enligt brottsbalken i Turkiet.

Det finns några tusen gerillor uppe i bergen, ca. 5000 skulle jag tro. Dessa utgörs av främst kurder och politiskt motiverade människor från olika etniciteter. Dessa kurder är från främst Turkiet och Syrien. De turkiska kurderna är i majoritet i PKK och dessa vill självklart bo med sina föräldrar, makar, barn och släktingar, men Syrierna och de övriga har inget intresse av att överlämna sig till Turkiet. Dessa syrier är den näst största gruppen i PKK och Syrien har ingen motsvarande initiativ på gång. Det betyder att dessa antingen kommer stanna kvar och fortsätta slåss. Jag gissar på en konflikts transformering som kommer göra att den resterande gruppen i PKK kommer flytta till Syrien, då många kommer klättra ner och Irak inte längre är lika säkert som de brukade vara för terrorister. Syrien kommer ha ett inrikes problem, som gör att de blir en inre angelägenhet och kan handskas lite hur som helst.

Men vad ska hända med dessa som begått gansak så vidriga brott och klättrar ner? Jo, de PKKare som begått brott ska skickas till Skandinaviska länder….. Alla skandinaviska länder har länge skyddat många av dessa innan utan att bry sig om vad de egentligen har för sig. När de ändå kommit upp på tapeten så har det handlat om mord, utpressning, smuggling, kidnappning osv. Aktiviteter som vilket gatugäng som helst, ersätt namnet PKK med Hells Angels och man ser ingen skillnad. Så min fråga är, vill bla. Den svenska befolkningen ha människor som har begått, är benägna och har större potential till att begå motsvarande handlingar än någon annan vanlig människa verkligen ha dem som grannar?

Har vi inte nog med våra egna kriminella gatugäng? Ska vi vara solidariska mot andra länders kriminella också? Står det i någon internationell stadga? Jag tycker iaf att frågan bör diskuteras och folket bör upplysas och ta del av beslutet. Varför Sverige när Irak redan har ett kurdisk självstyre dessa strävat efter?

Anledningen till att PKK inte driver allt för mycket norra Irak är för att Barzani inte har mycket för dem. Det är Talabani som mer är för dessa. När Barzani och Talabani slogs om makten, innan situtaionen blev unipolar, så var deras relation väldigt polariserad. Tyckte den ena om något, gjorde den andra inte det, precis som i alla biopolära tillstånd. Just PKK var något Barzani inte tyckte, och Talabani positiv till. Därifrån kommer historierna från Pesmerga som skjuter i luften uppe i bergen och kommer ner, rapporterar om strid och får betalt av den turkiska staten.

Låt oss i Sverige inte glömma att dessa inte är idealister som de var i Kuba till en början. Dessa är blodtörstiga fanatiker, som någorlunda behärskar gerilla krigsföring och kan tillverka droger, bomber osv. Vad skulle hända om dessa får för sig att skapa ett maxistiskt "Kurdistan" i Sverige? Eller mer troligt, starta väpnad propaganda för att protestera mot ett politiskt beslut? Det har hänt innan och kommer hända igen, titta bara på resten av EU (Frankrike, Tyskland, England osv.) dessa verkar i.


Update:
Att Turkiet inte griper El Besir som kallas för "slaktaren av Dafur" har varit på tapeten ett tag nu när han ska besöka Turkiet för en internationell konferans. EU har försökt lägga sig Turkiets bestämmande rätt och försökt "tvinga" Turkiet till att gripa El Besir. Rätt eller fel, jag kan för lite om den konflikten för att döma mannen för något och jag har studerat tillräckligt länge för att inte tro på något bara för att EU och FN säger de heller, för deras hyckleri har vi fått smakprov på tidigare, utan jag tar reda på fakta på egen hand. Men EU "kräver" att Turkiet ska gripa El Besir och döma honom. Turkiet har krävt de senaste 30 åren att TERRORISTER och KRIMINELLA ska utlämnas, men det har inte hänt. Vad får EU att tro att Turkiet, som anser att bevisningen är för svag, ska gripa denna man? Vi har sett hur krigsförbrytare från Somalia, Jugoslavien, Chile, Argentina, från hela Afrika, Frankrike, Tyskland, Israel och diverse ickestatliga organisationer fått fristad och ordagrand fysisk skydd. Så länge väst har intressen så skyddas dem. Vad tror EU då? Att El Besir grips och lämnas ut, när erkända mördare och terrorister fått skydd på deras territorium? Håll inte andan.....


Sancak Beyi Emre

42 kommentarer:

Osman Feffeson sa...

Sancak:

Hur kommer det sig att PKK fick ett så massivt stöd av Turkiets konservativa kurder?

Och varför har tiotusentals kurder valt att ansluta sig till PKK sedan 1978?

Alltså, jag har bedrivit anti-PKK aktiviteter på nätet sedan 3-4 år. Mitt motstånd mot PKK bottnar i många saker. Jag föraktar PKK i egenskap av:

1) Demokrat som värnar om en gemensam framtid mellan tukar och kurder i ett demokratisk Turkiet.
2) Konservativ- marxism är ett hot mot människors tro.
3) Kurd- ja som kurd kan jag kasta fram femtioelva argument mot PKK.. men det är överkurs och behöver inte tas upp här.

Men jag kan inte förneka det stöd som PKK och deras partier har fått av kurderna de senaste 20 åren. Jag måste söka svar på vad detta har berott på. Det bör du också göra för vi måste förstå att PKK i grund och botten är ett resultat av den kemalistiska statens förtryck av kurder.

Läs vad farbror Noam Chomsky har att säga om det Nya Turkiet.

Anonym sa...

Lika bra att västvärlden med EU och USA i spetsen förstår att det finns andra värderingar än deras. Den kristna "sammanslutningen" tror att den västinfluerade människosynen är avgörande för alla. Den stänger ute oliktänkande nationer med andra livsåskådningar.

Sancak Beyi Emre sa...

Feffe:

Håll dig till ämnet för fan ! Det handlar om att terrorister ska söka skydd i bla. Sverige !

Hur stor procent av de som anslutit sig är vid liv idag ? Kanske de dessa ska börja inse, låt staten göra sitt i fred, är du missnöjd och uttömt alla möjliga medel då kan du klättra vart fa du vill. Men så länge man saboterar försoning och reformer, de dem själva efterfrågat, då betyder det stödet ingenting. Hellre ser jag pansarvagnar rulla på gatorna för att hålla dem i schack än att staten sätter sig och tar sådana människor på allvar. Realiteten är att dessa är en minoritet i en minoritet. Svaren har antagligen Erdogan sökt, det är inte min uppgift, men jag bedömer de senaste handlingarna som omänskliga, ologiska, opropotionsenliga, och bör handskas därefter.

Fan feffe, neo-rasister har muslimer och du har kemalism.

Chomsky vänder kappan efter vinden. Det var inte länge sedan han satte Turkiet i samma hylla som Irak. Jag glömmer inte sådant ! (Kom inte med att AKP ändrat hans syn nu! för han sa det under AKPs tid).


Anonym:

Precis min åsikt, men mina lärare är lika trångsynta dem. Väst och Mänskliga rättigheter har rätt, allt annat måste ändras. Undrar hur de skulle bemötas av en budda munk som skulle anses förtryckt för att han inte kunde sträva efter materiellvälbefinnande?

Sancak Beyi Emre

Osman Feffeson sa...

Sancak:

1) TSK har inte lyckats göra slut på PKK militärt under senaste 25 åren.

2) TSK har dundrat in i norra Irak 28-29 ggr och misslyckats varje gång.

Och jag undrar nu hur vi ska lösa PKK problemet. Ska jag vara ärlig så ser jag ingen lösning till PKK problemet i dina bloggar.

Ja, terrorledarna i Kandil kommer inte komma ner och utnyttja din "ångerrätt" eller ånger-amnesty. Varför skulle dom göra det? Hade du gjort det? Lagt dig ner, särat på bena och sagt förlåt jag gjorde fel. Jag tycker det är bra om dom får komma till Sverige, så länge dom inte är i Kandil.

Hur hade du löst probelmet då? Snälla prata inte om operationer nu, vi vet att TSK har bombat såväl berg som kullar, precis som apoisternas media skriver emellanåt. T

När en kurd ansluter sig till PKK så vet han eller hon att hon inte kommer att leva längre än 3-4 år (snittåldern för PKKarna). Dom blir sjuka och eller så dödas dom. Men likt förbannat ansluter kurder från hela Turkiet till PKK. Varför?

Ja, PKK har ingen som helst legitimitet idag. PKK är ett hinder för en lösning av kurdfrågan. Se på dom nu, hotat med mer terror om inte AKP snackar med dom och Öcalan, utan med DTP. Men vi kan inte kasta alla planer på en lösning av kurdfrågan i sjön bara för att PKKare kan komma ner utan att riskera åtal eller att deras ledare ska få en fristad i Sverige.

Vad fan ska du med pansarvagnar i städer och göra? Ska du utlysa undantagstillstånd i Diyarbakir och Van igen? Oj, sancak, TSK kan ju försöka göra det så får vi se vad som händer. Du skulle få se ett starkare PKK än en inbiten apoist någonsin kunnat drömma om.

Lös kurdfrågan så ska du se att du kan gå hårt åt PKK i Europa. Varför ser vi idag att länder som England, Tuyskland och Frankrike köttar PKK organisationer? Jo, för Turkiet demokratiseras.

Vad gäller Chomsky så har han riktat frän kritik mot Turkiet. Varför?

Ja, det är i vårt land som 45.000 människor har dött pga av en kemalistisk regim förtryckt sitt folk. USA slaktar ju åtminstone araber och afghaner, men vår kära militär har krigat mot sin egen befolkning. Mashallah!

Fred hemma och fred i världen...

/Mustafa K(a)emal Ataturk

sicken jävla bullshit...

Ja fred hemma (om kurdfrågan löses och alevifrågan) och sen kan Turkiet sprida fred i hela Mellanöstern, precis som Noam Chomsky säger. Och om den dagen kommer så kommer det vara tack vara AK P:s politik.

Lösningen för kurdfrågan och PKK-problemet:

1) Lansera ett kurdpaket som heter duga. Ge kurderna de rättigheter som vi turkar har i Europeiska länder.

2) Utfärda ännu en amnesty - ingen som innehåller "ånger" och annat trams. Kom ner och se till att ha planer för hur dessa gerilla- och krigsskadade lirare ska integreras i samhället. Ja, erbjud dom jobb tom.

3) Skicka PKKs ledare till europeiska länder.

Osman Feffeson sa...

PKK-problemet

1) Få kurderna att förstå att PKK inte kan ta del i en lösning av kurdfrågan, utan endast utgör ett hinder. Dom vet det redan men DTParna är ju PKKs bitchar och PKK är Öcalans bitch osv.

2) Skit i Öcalan.

3) Lansera ett RIKTIGT JÄVLA KURDPAKET och ändra Kenan Evrens rasistiska grundlag som säger att alla är i Turkiet ärturkar.

Om PKK trots detta vägrar att komma ner och fortsätter med sina terrordåd, ja då kommer två saker att inträffa:

1) Kurderna kommer vända ryggen till PKK och DTP.

2) Jag kommer sätta in 1000 kr i TSK:s militärfond för utveckling av en speciell gas som endast tar död på marxististiska-apoister men inte får och åsnor.

Sedan 2003 ser vi ett Kurdistan ta form i norra Irak. Vare sig vi vill det eller inte (jag gillar utvecklingen). Det är alltså nya tider och Turkiets kurder tittar ofta dit för att se vad kurderna har där, men som dom förnekas i Turkiet. Turkiets kurder från Istanbul till Van visade i valet 2007 att dom vill leva ihop i en demokratisk stat med sina muslimska turkiska landsmän som jämlikar.

Nu återstår att se om vi turkar vill leva ihop med kurderna.

Vad jag vet så bygger inte majoriteten av turkarnas idenitet på kurdhat tack och lov. Så framtiden ser ljus ut.

Selamlar Kilij Arslan ve Selahaddin Eyyubi torunlari..

Emrecim: När tror du vi får se en kurd-alevitisk ÖB i Turkiet? Jag menar alltså en stjärna som tillhör den alevitiska tron och dessutom är öppen kurd, men framförallt turkisk medborgare och patriot?

Det hade varit mumma! Al sana benden bir kurro-sarkisi ;-)

PKK fantaster: Lyssna inte på era Ergenekon-lakejer till ledare, kom ner, för en politisk kamp.

Kampen om den kurdiska ideniteten är vunnen mot den kemalistiska regimen. Se idag får dom finna sig i att lyssna på goa kurdiska låtar när dom zappar på statens kanaler. Snart ska deras döttrar och söner lära sig kurdiska på universitet och se på kurdiska filmer med turkisk undertext....

Sluta upp med ert fnaskande för Ergenekon och lägg ner er kurdism.. och gör gemensam sak med era demokratiska turkiska bröder och systrar mot dom fallna.

För övrigt så anser jag att Herr Erdogan ska kritisera Sudan för deras massdödande av svarta kristna.. gå gärna en balansgång.. men one minute för Israel och ingen minute för Sudan håller inte.

Osman Den Tokige sa...

Sancak:

"The Kurdish language will be offered as an elective course in secondary schools and high schools. Kurdish classes will be offered to those who want to learn Kurdish at public education centers. Kurdish place names will be restored.

http://www.todayszaman.com/tz-web/news-192410-critical-week-for-turkey-as-kurdish-initiative-comes-to-parliament.html

Om kurdöppningen blir en succe, men PKK ändå fortsätter sin terror, ja då ska jag vara den första att förespråka kemisk krigsföring mot Kandil. Det har du mitt ord på kära bror. Nu håller vi tummarna för att kurdpaketet blir en succe så att våra Apoianska landsmän i Kandil kommer ner.

Till alla spastiska turk-mongoloider som tror att deras turkiska identitet är innebär kurdförakt/hat och fobi. Till er har jag följande att säga:

1) Vi turkar erbjuds vårt modersmål som hemspråk i Sverige. Då är vi inte ett folk som har levt ihop med svenskar i 1000 år, krigat ihop med dom i 1000 år eller bildat monarkin Sverige ihop med dom. Vi var med att bygga välfärdsstaten Svea Rike och vi är stolta svenska medborgare med turkisk bakgrund.

2) I Istanbul finns Franska uni, Tyska Uni, Amerikanska Uni, vid landet turkiska unis finns persiska departement, arabiska departement, balkan-departement, så varför i Deniz Baykals namn ska vi inte ha kurdiska departement? Vi har ju för fan 15 miljoner landsmän som är KURROS! Och regeringen har planer på att lära viktiga språk som kinesiska och janpanska redan i grundskolan för våra barn. Och då kan vi för fan inte neka våra kurro-landsmän rätten att lära sig sitt språk. Komplexis Cumhuriyet olmamiz lazim.

Det är så att man önskar att man inte blivit nykterist. Jag har varit nykter sedan den 18 oktober, men just nu känner jag för att gå i Farfar Ataturks fotspår och hälla i mig en halvliter Raki och tugga coca- blad. Jag är så lycklig Emre.

Sancak:

När kurdfrågan är löst så måste vi ta oss an alevifrågan. Vi sunnisar kan inte springa runt och sanktionera statens diskriminering av aleviterna. Yaw, vet du att dom alevitiska heliga krigarna i den osmanska armen var väldigt skickliga och effektiva? Var inte dom med och stred under Befrielsekriget? Jaha, varför utsätter staten dom för ekonomisk diskriminering då? Håller inte- varken ur ett sekulärt demokratisk perspektiv eller ur ett religiöst. Som sunni säger jag att det är haram att diskriminera aleviterna. Deras skattekulor går till våra moskeer, men några skattekulor till deras cemevi kommer inte på fråga. Haram kompis haram!

Vad säger du?

Jag har en lysande teori om aleviterna också. När kurdfrågan är löst och turkiskt och kurdiskt medborgarblod inte längre spills, kommer vi se en försoning mellan:

1) Kurder-turkar
2) Turk aleviter-kurd aleviter

Våra alevitiska landsmän kommer slippa att stå mellan valet av etnicitet och sin tro.

Finaste fisken Emre! Finaste fisken!

Yasasin Anadolu Halklarin Birligi ve Kardesligi!

Klicka på mitt nick och sjung med!

We want peace in Anatolia
Peace in Anatolia
We want peace in Turkiye
Peace in Anatolia
Cause Kamalistan/Babylon shall not rise again
Kamalistan shall not rise again
Kamalistan shall not stand again
Kamalistan shall not stand again

Cause everyday they talking about
the Anatolian civil war
and everywhere over Allah land
muddy rivers of blood oh Allah!!
No matter who wins, Turkiye is crying
no matter who looses, Anatolia still crying
no matter who's right, they've got to stop the fight
no matter matter who's wrong, the devil still stronger...
So we want peace in Anatolia
Peace in Anatolia
We want peace in Turkiye
peace in Anatolia
Cause Kemalistan shall not rise again
Kemalistan shall not rise again
Kemalistan shall not stand again
Kemalistan shall not stand again
We calling on Allah to save I and I
We calling Muhammed (sav) to save I and I
We calling on Jesus (sav) to save I and I
Calling Allah to save I and I
cry, cry Turkiye... "

Tack och hej så länge! Jag lämnar debatten till er yngre förmågor..

Barbarbaba sa...

Anonym, Håller med helt!

Men det senaste var väl att gubben inte skulle komma till vårt fina land, eller?

Hur som helst så är han välkommen!! Kan Europa skydda armeniska terrorister och andra som begår brott mot vårt folk så kan väl fan vi hålla på i samma anda!!

Till alla som ibland tvekar och böjer sig för diaspora propagandan, Republiken Turkiet eller det Osmanska riket har aldrig deltagit i någon form av etnisk rensning av Armenier eller någon annan minoritet, och detta är glas klar fakta... Men det mest patetiska i denna diskussion är att kurder och armenier leker vänner, shiit fan kolla historien....

Trött på tomtarna sa...

PKK är antagligen den mest efterblivna gerillan jag vet om iaf. Det finns inget positivt med dom, men jag menar att PKK'are kommer hit är väl inget nytt eller? kolla bara på alla kurder som bor här och hur stor majoritet som inte stödjer PKK ekonomiskt och genom organisationer i landet som håller möten/fester/demonstrationer. Jag menar t.o.m på första maj tåg har jag sett PKK flaggan och "bije appo" skrikandes ungdomar. Uppslutningen kring PKK är ju troligtvis större i diasporan än i själva turkiet. Jag blir äcklad av alla som sitter här i Sverige och gör sig själv till offer, utan dess like. Ta bara faktumet att de sitter och spyr ur sig massa skit om lagar som är skapade för att kväva kurderna, men dessa lagar har ju oftast varit lika mycket till nackdel för övriga medborgare. När det kommer till kritan tror jag inte PKK har lyckats få med sig en endaste POSITIV ändring i TBMM, dom har tvärt om skaffat bränsle till sin motor genom att kriga mer så staten tvingas till diverse handlingar som man snabbt lyckats vända på och säga "kolla hur staten vill motarbeta kurderna". Där med säger jag dock inte att kurderna lever fritt från orättvisor... men PKK är en lögn rakt av, de livnär sig på olyckligt lottade personers missöden, FY FAN !

Barbarbaba sa...

Senaste nytt om Al-besir, han kommer tydligen inte, och Sudaneserna har inte kommenterat detta. Kanske blev Recep nojjig och nekade honom inträde, sen utåt visar man en annan anledning....

Anonym sa...

Barbarbaba, du har ingen koll på historia alls verkar det som. Ska jag behöva ta upp dersim massakern?

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Det kallas slå ner uppror.. Kan du peka på exempel som hanterats annorlunda under samtiden ? Eller har du bättre förslag själv ?

Trött på ogenomtänkta kommentarer !

Emre

Osman Feffeson sa...

Anonym:

Berätta din syn på Dersim upproret. Hur ska Dersim-kurderna och den turkiska staten försonas eller har dom redan försonats?

Anonym sa...

Jasså så du menar att det är samma sak med serbiska massakern på albanerna, eller judiska massakerna på palestinerna? Ogenomtänkt va. I ditt fall är det "idiotitänkt".

Anonym sa...

Med tanke på hur kemalisterna förtryckt och slaktat mitt folk i mitt hemland så är det svårt att veta hur man skall försonas och få det gamla kurd-turk brödraskapet som under saladins tid osv.

Jag är för ett Kurdistan, för jag tror att det är enda sättet att skapa fred och blodspillan, samma ska för palestinierna, tjetjenerna, assyrierna, tibetanierna, pontiac grekerna osv. men det är jag det.

Vad tror du Osman?

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym1:
Jag sa uppror människa. när folk befäster en stad. Idiot är väl du som inte fattar vad uppror är.

Anonym2:
Har kemalist ersatt imperialist och kapitalist för neo-marxister? Jag skulle tro att en sådan lösning skulle resultera i mer blodspill. så det är ingen lösning. Gilla läget och omfamna din granne, det är min lösning.

Emre

Osman Feffeson sa...

Anonym:

Jag tror att man måste diskutera historia objektivt. Men problemet är att vi inte får till stånd någon öppen diskussion eftersom folk delar in sig i läger. Du tycker exempelvis att Kurdistan ska bildas (förmodar att du vill det inom Turkiets gränser), och du vill ge ponterna ett land också (Svarta Havs trakterna eller?) och kanske även armenierna. Alltså, tror du att turkar är intresserade av din syn på histroien (ex Dersim-slakten där den kemalistiska regimen medgav att man dödade 12.000 medan vissa alevi-kurder talar om 70.000 dödade)? Nej, för det blir lätt att avfärda dig som en kurdist och kurdism bemöter turkar med turkism och så står vi där- på vilket sätt gynnar polarisering bland kurder och turkar i diasporan dom där nere i Turkiet?

Turkar är bra på att ge sken av att vara ett enat folk. Det är dom inte- se på deras politiker som skriker landsförrädare åt varandra dagligen och bråkar om sekularism och en massa annat. Dom krigar ju mot varandra i staten.

Kurderna då? Ja, vad gjorde Dersim-kurderna när Ataturk tog sig an Sheik Saids uppror innan Dersim? Ja, en del var med att avlossa de första skotenn mot Sheik Said medan andra nöjde sig med att applådera Ataturk. Och när Ataturk gav sig på alevi-kurderna hade alevi-turkarna inget annat val än att applådera Ataturk.

Och fakta är fakta, att DTP endast representerar 33% av Turkiets kurder. Vi kurder är inte heller så jäkla enade. Så om vi skulle bilda ett Kurdistan så pratar vi om endast vissa regioner som skulle vilja ta del i ett sådant statsskick. Om Kurdistan bestånende av Diyarbakir, Batman, Sirnak, Hakkari och Van bildades så tror jag att kurderna efter ett tag skulle börja ha i hjäl varandra- för PKK är marxistisk och dom konservativa/islamistiska kurderna är starka. Vad gjorde Hezbollah och PKK under hela halva 80-talet och hela 90-talet? Jo, man slaktade varandra.

Och vad ska du göra med dom 2-3 miljoner kurderna i Istanbul?

Lösningen är enkel anonym och det kallas demokrati, demokrati och demokrati. Vi har ett skal (republiken Turkiet) vars innehåll tills nu har varit ganska mycket full av skit- ersätt skiten med bra saker som alla grupper i landet kan enas kring.

Ja, jag vill att Ataturks handlingar under 20 och 30-talet debatteras öppet, men jag vill se en konstruktiv diskussion. Inte en som går ut på att kränka denna symbol som i slutändan är helig för så många turkar. Men jag förväntar mig inte att du i egenskap av kurd ska älska eller ens beundra Ataturk. Vad har han gjort för kurderna? Samma sak förväntra jag mig inte av dom konservativa eller islamisterna? Ataturk var en fiende mot Islam. Han ville ju tom byta ut sitt namn Mustafa (profeten hette ju det) och Kemal (också arabiskt) kallade han för Kamal för det skulle vara mer "turkiskt".

Jag tror att dialog och förstålese är nyckeln till försoning. Dersim-kurderna vill ha upprättelse.. jag tror att den turkiska staten i framtiden kan ge dom det. Jag hoppas det. Men samtidigt måste Turkiet mogna.. är det ett gemensamt mål som du och jag har? Dvs att förankra demokratin i Turkiet? Förmodligen inte eftersom vi inte talar samma språk- du vill se ett Kurdistan och jag vill se ett demokratisk Turkiet.

Hur ska vi mötas kring en så känslig fråga som Dersim-upproret/slakten när vi står så lång ifrån varandra?

Det senaste valet visar att majoriteten av Dersims valberättigade inte röstar på DTP. CHP och AK P fick tillsammans fler röster än DTP tex. Hur ska man förklara det? Turkiet är ett komplext land. Men jag tror på en öppen diskussion.

Vad tycker du att den turkiska staten ska göra vad gäller Dersim-upproret? Vil du att man erkänner det som ett folkmord? Eller att staten ber om ursäkt? Eller att händelsen nämns i turkiska historieböcker i skolorna? Att seminarier anordnas?

Anonym sa...

SARI SACLIM, MAVI GÖZLUM NERDESIN??

BIR DAHA GEL SAMSUNDAN, BIR DAHA!!

RUHUN SAD OLSUN!

Sancak Beyi Emre sa...

Dumpa all de snacket, kan någon svara på hur man historiskt har hanterat ett uppror ? Det är lätt att använda fakta för eget syfte... Vad gjorde den svenska konungen när skåningarna gjorde uppror?

Trött på gerilla retorik som inte är genomtänkt för fem öre ! Antingen tänker ni efter eller så låt bli att skriva på min blogg !

Emre

Barbarbaba sa...

Anonym

Jag syftade på att Armener och Kurder inte har kommit så bra överens historiskt sett, men att dom ändå lyckas bli kompisar när dom har en gemensam fiende, och det är patetisk :p

Min fiendes fiende blir min vän...

Osman Feffeson sa...

Sancak:

Farfar Ataturk slog ned på kurderna eftersom han sa A innan Befrielsekriget och Ö efteråt. Inte fan trodde anatoliens muslimer att dom skulle tvingas till apa efter väst när man precis hade kastat ut dom ur landet (att bära fiendens kläder och hattar efter Befrielsekriget). Inte heller trodde dom att Ataturk skulle stänga ner alla koranskolor, skriva om Koranen och utfärda kemalistiska suror och fatwor.

Jag tycker Dersim upproret ska diskuteras öppet. Varför startade kurderna i staden ett uppror? Var samtliga stora klaner i området enade mot kemalisterna eller fanns det dom som gjorde gemensam sak med Ataturk? Var det nödvädnigt med så många civila offer och vad var syftet med att fördriva stora delar av stadens befolkning efter att upproret slagits ner?

Ataturk må vara vår gemensamma Farfar och den som grundade vår republik, men att med svansen mellan bena försöka rymma från en diskussion har vår inkompetenta och genomruttna kemalist regim gjort sedan 1938. Vad är resultatet ?

Svar: Sossarna ska verka för att erkänna "folkmordet" på armenierna.

- Hade jag varit sunni-kurd i östra Turkiet hade jag förmodligen deltagit i upproret mot kemalisterna.

- Hade jag vari kurd i Dersim hade jag förmodligen deltagit i upproret mot kemalisterna.

- Hade jag varit sunni-turk/osman i Anatolien hade jag förmodligen blivit av med mitt huvud för att jag velat bära fezen ;-).

- Hade jag varit alevi-turk hade jag varit den största Ataturk-anhängare och med missmod i hela kroppen tvingats till att ge tummen upp för kemalisternas härjningar i Dersim.

- Hade jag varit ungturk i Istanbul hade jag varit medlem i Terkaiperver Fikra och satts i husarrest av kemalisterna.

Hur fan går det ihop? För mig gör det det faktiskt. Hade jag varit sunni-turk från Nevsehir under 70-talet hade jag förmodligen gjort hundtecken och slagits mot gomonister. Hade jag varit alevi-kurd eller alevi-turk hade jag gjort churchill tecknet och odlat den fetaste Stalin mustaschen och slagits mot MHP fantaster.

Osman Feffeson sa...

Men en sak som ni ganska snart kommer att lägga märke till vadgäller våra kurdister i Sverige är ändring i retorik. BLIR KURDINITIATIVET EN SUCCE,så kommer man inte längre tjata om den "förtryckande turkiska staten" utan lansera nya begrepp och termer som "kolonialism" och "exploatering". Deras nya mål kommer att bli federation.. så diasporan kommer inte upphöra att härja, även om man får rättigheter som heter duga.

Vänta och se, ni kommer se hur dessa begrepp och denna nya inriktning kommer börja visa sig på kurdistiska bloggar, på Fredrik Malms och Claes N bloggar och sidor som beyan.net.

Men blir kurdinitiativet ett fiasko.. ja då kommer PKK att studsa i taken av glädje.

Kramar från er egen lilla neo-osman som inte kommer ifrån det faktum att osmanerna 1606 slaktade tusentals aleviter. Även Yavuz Sultan ska ha slaktat tiotusentals aleviter 1514.

Anonym sa...

İsveç Sosyal Demokrat Partisi Ermeni/Süryani/Rum soykırımını kabul etti. Bu karar İsveç’in soykırım kararını Avrupa Birliği ve Birleşmis Milletler nezdinde işlemesi gerekeceği anlamına gelmektedir. Kararın linki aşağıdadır;



http://www.tuf.nu/index.php?option=com_content&task=view&id=1089&Itemid=1181



Lütfen İsveç’teki Türkler olarak bu asılsız kararlara karşı tepkimizi verelim. Aşağıda bu kararı alan delegelerin e-mail listesi bulunmaktadır. Aşağıdaki yazıyı kopyalayıp bu delegelere yollamanızı veya tepkilerinizi medeni bir şekilde vermenizi rica ediyoruz!



Örnek E-mail(kopyalayıp yollayabilirsiniz)



Härmed protesterar jag mot de grundlösa och politiska antagandena som ligger till grund för ert “erkännande” av det så kallade armeniska/syrianska/grek-pontiska folkmordet.



Jag vill påpeka att denna fråga fortfarande debatteras av historiker och jag är väldigt förvånad över att socialdemokratiska politiker anser sig vara historiaexperter i den benämningen att de vågar ta ett beslut och skriva historien om ett ämne som fortfarande är tvistad emellan historiker.



Som skattebetalare föredrar jag att de politiker som ska företräda mig ska fokusera på närliggande frågor som tex integration eller arbetslöshet, istället för att laborera och “avgöra” exotiska frågor som de facto inte berör den svenska befolkningen.



Med vänliga hälsningar

(İsminizi yazın)



E-mail`inizi aşağıdaki adreslere yollayın!



mona.sahlin@riksdagen.se, urban.ahlin@riksdagen.se, ibrahim.baylan@riksdagen.se, carina.hagg@riksdagen.se, kent.harstedt@riksdagen.se, kenneth.g.forslund@riksdagen.se, carin.runeson@riksdagen.se, olle.thorell@riksdagen.se, ameer.sachet@riksdagen.se, tommy.waidelich@riksdagen.se, yilmaz.kerimo@riksdagen.se, susanne.eberstein@riksdagen.se, hakan.juholt@riksdagen.se, sinikka.bohlin@riksdagen.se, britta.radstrom@riksdagen.se, ann.linde@socialdemokraterna.se, martin.sandgren@socialdemokraterna.se, jytte.guteland@ssu.se, mattias.vepsa@ssu.se, morgan.johansson@riksdagen.se
mikael.damberg@riksdagen.se, luciano.astudillo@riksdagen.se, kg.abramsson@riksdagen.se, christer.adelsbo@riksdagen.se, carina.a.elgestam@riksdagen.se, ann-christin.ahlberg@riksdagen.se, ann.arleklo@riksdagen.se, berit.andnor@riksdagen.se, phia.andersson@riksdagen.se, christina.axelsson@riksdagen.se, lennart.axelsson@riksdagen.se, mats.berglind@riksdagen.se, bo.bernhardsson@riksdagen.se, laila.bjurling@riksdagen.se, patrik.bjorck@riksdagen.se, jan.bjorkman@riksdagen.se, thomas.bodstrom@riksdagen.se, claes-goran.brandin@riksdagen.se, catharina.brakenhielm@riksdagen.se, roland.backman@riksdagen.se, gunilla.c.carlsson@riksdagen.se, tomas.eneroth@riksdagen.se, kerstin.engle@riksdagen.se, christer.engelhardt@riksdagen.se, alf.eriksson@riksdagen.se, birgitta.eriksson@riksdagen.se, matilda.ernkrans@riksdagen.se, aleksander.gabelic@riksdagen.se, agneta.gille@riksdagen.se, lars.u.granberg@riksdagen.se, marie.granlund@riksdagen.se, monica.green@riksdagen.se, billy.gustafsson@riksdagen.se, christin.hagberg@riksdagen.se, michael.hagberg@riksdagen.se, kerstin.haglo@riksdagen.se, lena.hallengren@riksdagen.se, jorgen.hellman@riksdagen.se, caroline.helmersson.olsson@riksdagen.se, hans.hoff@riksdagen.se, peter.hultqvist@riksdagen.se, ann.linde@socialdemokraterna.se, veronica.palm@riksdagen.se, carin.runeson@riksdagen.se, bjorn.von.sydow@riksdagen.se

Anonym sa...

Jag är uppvuxen med en socialdemokratiskfostran och värderingar redan som barn något som jag har fört över till mina egna barn. Större delen av den turkiska minoriteten i Sverige delar samma värderingar och har alltid sett socialdemokratin som det parti som har verkat för deras välgång utan försök till smygassimilation. Det har alltid funnits ett band. Det har alltid varit för givet att man som turk röstar på "sossarna".
Idag går många turkiska föreningar och sammanslutningar ut och försöker få sina landsmän att avstå från sin vana och rösta på moderaterna. Detta för att ett fåtal i partiet går ut och propagerar för ett påstått folkmord. Den lilla gruppen i partiet går sina egna intressen och söker framställa turkarna i sämre dager.

Jag vill med detta brev dels framföra mina åsikter om att det skulle skada det socialistiska blocket, skada relationerna med den turkiske regeringen och framför allt inte gynna Sverige.

Jag vill också hänvisa till vad turkarna har åberopat hittills; låt forskare från Turkiet, Armenien, Frankrike och USA komma fram tillhuruvida det har varit en medveten etnisk rensning efter att ha gått genom de ryska, turkiska och armeniska arkiven. Armenier har inte velat öppna sina arkiv för varken för allmänheten eller för forskare.

Varför inte vänta på de internationella forskningen och gå på hörsägen?

Låt oss vänta på den! Beroende på utgången kan beslut tas sedan.

DETTA HAR JAG SKICKAT IN OCKSÅ. KOPIERA OCH SKICKA! GLÖM EJ ATT RADERA DENNA TEXT!!!!



mona.sahlin@riksdagen.se; urban.ahlin@riksdagen.se; ibrahim.baylan@riksdagen.se; carina.hagg@riksdagen.se; kent.harstedt@riksdagen.se; kenneth.g.forslund@riksdagen.se; carin.runeson@riksdagen.se; olle.thorell@riksdagen.se; ameer.sachet@riksdagen.se; tommy.waidelich@riksdagen.se; yilmaz.kerimo@riksdagen.se; susanne.eberstein@riksdagen.se; hakan.juholt@riksdagen.se; sinikka.bohlin@riksdagen.se; britta.radstrom@riksdagen.se; ann.linde@socialdemokraterna.se; martin.sandgren@socialdemokraterna.se; jytte.guteland@ssu.se; mattias.vepsa@ssu.se; morgan.johansson@riksdagen.se; mikael.damberg@riksdagen.se; luciano.astudillo@riksdagen.se; kg.abramsson@riksdagen.se; christer.adelsbo@riksdagen.se; carina.a.elgestam@riksdagen.se; ann-christin.ahlberg@riksdagen.se; ann.arleklo@riksdagen.se; berit.andnor@riksdagen.se; phia.andersson@riksdagen.se; christina.axelsson@riksdagen.se; lennart.axelsson@riksdagen.se; mats.berglind@riksdagen.se; bo.bernhardsson@riksdagen.se; laila.bjurling@riksdagen.se; patrik.bjorck@riksdagen.se; jan.bjorkman@riksdagen.se; thomas.bodstrom@riksdagen.se; claes-goran.brandin@riksdagen.se; catharina.brakenhielm@riksdagen.se; roland.backman@riksdagen.se; gunilla.c.carlsson@riksdagen.se; tomas.eneroth@riksdagen.se; kerstin.engle@riksdagen.se; christer.engelhardt@riksdagen.se; alf.eriksson@riksdagen.se; birgitta.eriksson@riksdagen.se; matilda.ernkrans@riksdagen.se; aleksander.gabelic@riksdagen.se; agneta.gille@riksdagen.se; lars.u.granberg@riksdagen.se; marie.granlund@riksdagen.se; monica.green@riksdagen.se; billy.gustafsson@riksdagen.se; christin.hagberg@riksdagen.se; michael.hagberg@riksdagen.se; kerstin.haglo@riksdagen.se; lena.hallengren@riksdagen.se; jorgen.hellman@riksdagen.se; caroline.helmersson.olsson@riksdagen.se; hans.hoff@riksdagen.se; peter.hultqvist@riksdagen.se; veronica.palm@riksdagen.se

Osman Feffeson sa...

RÖSTA PÅ MODERATERNA!

BOJKOTTA DET SOCIALISTISKA HYCKLERIET!

Sancak Beyi Emre sa...

Bra feffe ! Du rör dig uniformt för en gångs skull !

Osman Feffeson sa...

Sancak:

Du förresten, angående Nefes-filmen som du har gjort reklam för; filmen rekommenderas varm av militarister som Deniz Baykal och vissa ultra-nationalistiska kretsar som står Ergenekon nära.

Slutsats: Pyskologisk krigsföring mot den turkiska demokratin. Yutmazlar, och eskilerden di.

Citat från den neo-osmanska chefsideologen Osman Feffeson:

Her Türk asker olarak dogmaz.. her türk insan olarak dogar

Vem ligger bakom "her türk ask dogar"? Jag läst mycket strunt här i mitt liv, men detta tar nog priset.

Osman Feffeson sa...

Hej Sancak!

Det finns två saker i Turkiet som är helig/kutsal för alla i Turkiet:

1) Fanan/Bayrak

2) Mustafa Kemal Atatürk (Farfar/Dede)

Följde du den första sessionen i parlamentet om regeringens kurdpaket på TRT 3 (10 nov)? Jag gjorde det och efteråt kom jag att tänka på en sak som jag nu vill dela med mig till dig och alla dina läsare.

Debatten var som bekant het, MHP och CHP motsatte sig alla former av rättigheter för kurderna i sann fascistisk anda. I slutet av sessionen hände dock något som fick mig att reagera i egenskap av:

1) Turkisk medborgare
2) Kurd
3) Turk

En kvinnlig CHP parlamentariker (Izmir) (som får min handflata att klia lika mycket som Emine Ayna i DTP får den att klia) tog fram en banderoll med Ataturk på för att demonstrera mot AK P:s kurd/demokratsierings-paket.

Som turkisk medborgare är jag trött på att min Farfar/Dede exploateras av olika grupper/organisationer/partier för politiska eller andra syften. LÅT FARFAR FÅ VARA I FRED FÖR I HELVETE! DETTA GÄLLER I ALLRA HÖGSTA GRAD SEKTEN INOM TSK!
Ataturk är vår gemensamma Farfar och därför fördömer jag CHP som fortsätter att exploatera honom likt en Sultan som sprider sin säd hejvilt bland sitt harem. Billigt, patetiskt och än en gång dras "varumärket" Ataturk ner i skiten då dessa banderoller togs fram i Farfars parlament och för att protestera mot mer DEMOKRATI.

Som kurd Emre kardes tänker och känner jag så här:

Den 10 november tog CHP parlamentarikerna fram plakat med Ataturks namn på i det turkiska parlamentet för att protestera och motsätta sig AK P regeringens planer för att ge Turkiets kurder kulturella rättigheter.

Varför ska kurden i mig hysa respekt och vörnad för vår Farfar OM MAN I HANS NAMN MOTSÄTTER SIG DEMOKRATI OCH MODERNISM?

Än en gång ser jag hur den kemalistiska sekten i CHP exploaterar varumärket Ataturk och drar ner den i smuts- SMUTS/KAKA!

När jag var i Izmir på upptäcksresa så upptäckte jag någon mycket intressant på ett berg mot en varos/slum där kurder från öst bodde. Vet du vad våra "upplysta" och "moderna" kemalister hade hittat på på berget som blickade ut över stadens kurdiska slum? Jo, man hade satt upp en stor fet tavla på berget på en stirrande Farfar Ataturk. Ja, Ataturks blick vilade över varosen/slummen där kurderna levde.

(Klicka på mitt nick och fråga er sen:

Var Mustafa Kemal en massmördare likt Lenin? Bu solcularda 2000-senesinde Devrimci-hastaligi var daha. Bunlar beni Ulkucu bile yaparlar bir gun hadi hayirlisi.)

Osman Feffeson sa...

Nu frågar jag dig: Vad är det för sjuka mekanismer som får människor att göra en sådan sak? Va, fan är det inte bättre att få kurderna i slummen att tycka bra om vår Farfar? Varför UTNYTTJAR MAN ÄN EN GÅNG FARFAR ATATURK SOM EN HXXA FÖR ATT MAKERA FÖR SINA EGNA LANDSMÄN SOM KOMMIT TILL STADEN FÖR EN BÄTTRE FRAMTID? VARFÖR DETTA SATANS BEHOV? VARFÖR UTNYTTJA VÅR GEMENSAMMA FARFAR FÖR ATT FÅ UTLOPP FÖR RASISM MOT KURDER?

Okej Sancak, låt mig nu fråga dig vad du hade känt inför vår Farfar Ataturk om just DU hade varit en kurdisk ungdom som bodde i den där slummen? Avsikten canim, avsikten är rutten och leder till polarisering.
CHP förnekar kurderna grundläggande rättigheter i Farfar Ataturks namn.
Rasistiska plakat och flygblad som uppmanar till våld mot kurder är inte olagligt.
Izmir har ett behov av att markera för sina kurdiska landsmän att detta är minsann Ataturks land.

Välkommen till Kemalistan- den första och totalt misslyckade Republiken som måste ersättas.

Och när det gäller Farfar Ataturk och och hans CHP så borde man inte ha stängt ner Kazim Karabekirs Terakki Perver Fikra.

Farfar Ataturk skulle också ha lyssnat på den turkiska nationalismens fader- Ziya Gökalp (etnisk kurd från självaste Diyarbekir). För Ziya gav ut en bok (Nya Vägen) 6 månader innan vår Farfar klantade till det genom att avskaffa kalifatet, men framförallt gjorde Ziya skillnad på turkar och kurder. Han ville alltså INTE assimilera kurderna till att bli turkar.

Men Farfar kan allt och vet bäst- han lyssnade inte på varken Kazim Karabekir eller Ziya Gökalp och lade därmed grunden till kurdfrågan med sin assmilationspolitik.

Att Farfar förbjöd Fezen känner vi alla till, men vet du att han under en partikongress rådde CHP till att förbjuda slöjan också?

Ja, Farfar lanserade även något så tramsigt som Solteorin. Innan han hann att bli utskrattad i världen för den så tog han faktiskt tillbaka den.

Hans kurdpolitik var fel och dömd att misslyckas från första början…. Så nu är det dags att göra rätt i Farfars namn…

Klicka på nicket. En del grupper i Turkiet vill framställa Farfar Atatruk som religiös, vilket är trams på extremt hög nivå. Han var allt annat än religiös och dog för fan av skrumplever pga sitt rakidrickande.

Jag lanserar härmed en ny kampanj som jag valt att kalla:

RÖR INTE MIN FARFAR ATATÜRK!

SLUTA EXPLOATERA ATATURK FÖR POLITISKA ELLER ANDRA SYFTEN!

Osman Feffeson sa...

Sancak:

Kan vi försöka ha lite förståelse för varför våra kurd-alevitiska landsmän sedan 1923 har kännt att förakt gentemot vår stat när vi läser detta?

"Eski Dışişleri Bakanı ve dönemin Emniyet Müdürü İhsan Sabri Çağlayangil “Dersimlileri fare gibi boğdular, gaz kullandılar” dediği olaylar için hiçbir vicdan azabı duymuyor. "

Översatt till svenska: Chefen för utrikesministerierts Ihsan Sabri Caglanyanigil under tiden då Dersim-massakern ägde rum sa: Dersimborna kvävdes som råttor, det användes gas mot dom"

En militär som tjänstgjorde under Dersim-slakten skriver i sina memoarer:

"“Günlerden bir gün emir geldi, tren yoluyla Elazığ’a vardık, oradan da ilk durak Pertek olmak üzere harekete geçtik. İki aya yakın Dersim’de görev yaptım. Okuyucularımdan özür diliyorum ve yaşantımın bu bölümünü anlatmaktan kaçınıyorum.”"

En dag kom ordern och vi anlände till Elazig med tåg. Därifrån var första destinationen Pertek. I två månader tjänstgjorde jag i Dersim. Jag ber om förlåtelse av mina läsare, men jag vill inte berätta om min tid i Dersim"

Från krönikan: Kürtlere Saddam’ın yaptığını yapalım!

Ge Dersim-ättlingarna upprättelse. Den turkiska staten bör offrens barnbarn om ursäkt och staten bör sätta upp ett monument över de dödade.

Såren har inte läkt.. försoning mellan staten och aleviterna är ett måste!

Sancak Beyi Emre sa...

Feffe:

Jag håller med, plakat och skit, oavsett vad det står på dem, har ingenting att göra i den turkiska riksdagen ! Där representerar man folket och kommunicerar verbalt, jag skämdes när jag såg bilderna !

Dersim upproret kan jag för lite om (nästan ingenting) för att uttala mig. Men jag tvivlar på att gas skulle användas, den tillgången hade man inte på den tiden och det hade varit ett jävla liv om de stämmde. Skulle dock inte förvåna mig om ondskans axelmakter kommer med det påståendet efter att ha läst detta.

Jag håller absolut med, Ataturks namn och citat utnyttjas av idioter i helt absurda syften. Citat tas helt ur kontext och man hittar tom på saker som han skulle ha sagt. LÅT MUSTAFA KEMAL VARA I FRED !!!


Emre

Anonym sa...

Viktigt att inte använda Ataturks namn jämte kvädesmälen. Detta av respekt dels för den största personligheten personifierad och dels av respekt för oss alla.

Det är inte heller godtagligt att tillskriva namn som "farfar". Det vackraste nament har ju tilldelats honom så använd det istället.

Anonym sa...

Hur vet du, Osman, att Kazim Karabekir skulle vara etnisk kurd när han har sina rötter i Karaman. Att det bor och har bott många kurder i Konya och dess norra delar, med undantag av i de södra och i sydväst. Inte för att det har någon betydelse i sig att han skulle ha kurdiskt ursprung, men det är av intresse jag undrar då jag alltid har haft den kunskapen om att han skulle härstamma från karaman.

Nedanstående citat är hämtat från wikipedia och jag är välmedveten att det inte alltid är sanningsenlig.

"Babası, Avşar boyundan Karamanlı Mehmet Emin Paşa, annesi ise Hacı Havva Hanım, kızı ise Hayat hanım'dır."

Osman Feffeson sa...

Sancak:

Jag tycker att Turkiska Ungdomsförbundet ska kontakta den fd politikern, kurden och aleviten Kemal Burkay så han kan upplysa våra ungdomar i Stockholm om kurdfrågan och aleviterna.

Jag har därför skickat följande mail till TUF:s kansli:

Hej,

Mitt namn är Osman Feffeson. Jag skulle vilja se TUF hålla i ett seminarie om kurdfrågan i Turkiet. Som huvudtalare rekommenderar jag varmt Kemal Burkay som bor i Stockholm. Han är kurd och alevit och skulle med sin stora kunskap bidra till ökade kunskaper bland våra ungdomar vad gäller kurdfrågan och alevi-tron hemma i Turkiet. Jag skulle även vilja se någon representant från det alevitiska riksförbundet.

Med vänliga Hälsningar

Osman Feffeson

Sancak Beyi Emre sa...

Feffe:

Jag har ingenting med TUF att göra faktis. Men tycker du att det skulle vara något positivt, tycker jag att du absolut ska föreslå det.

Osman Feffeson sa...

Anonym om Kazim Karabekir:

Jag läste i en bok att Karabekir var kurd född i Istanbul för länge länge sedan. Jag har surfat runt på nätet i en timme nu, men inte kunnat hitta en endaste källa där det står att han var etnisk kurd. Jag får kolla upp det!! Gör det gärna du med!!!

Anonym som inte vill kalla Ataturk för Farfar:

Problemet är att det inte finns någon turk som kan resa runt på exempelvis på svenska universitet och lansera och upplysa om Ataturk. Anledningen är enkel- Ataturk har varit belagt med tabun av regimen sedan hans död. Först ni bryts dessa tabun. Man kan inte rikta sig mot en internationell publik om man lider av personkult av Ataturk. Inte heller kan man stå inför internationell publik och välja eller förneka vissa delar av historien. Det är bara att konstatera att regimens tabun (exempelvis armenier-frågan/"folkmordsfrågan") har varit belagd med tabun i Turkiet. Medan vi turkar har tvingats till tystnad vad gäller vår egen historia, så har diaspororna (armenierna och senare kurdisterna) "skrivit" vår historia åt oss i omvärlden. Jag klandrar inte diaspororna- tvärtom så beundrar jag deras drivkraft (värdiga meningsmotståndare och vissa fiender). Men var har vi varit då? Jo, vi har varit rädda för att diskutera vår största symbol (Farfar Ataturk) och historia av rädsla för åtal i vårt eget hemland. Jag har varit upptagen med att vilja slå sönder en militärson som kom till Lund som utbytesstudent. Under en debatt så diskuterade vi Ataturk och det slutade med att han håna mig och jag tänkte: Ulan it oglu it, sen kimsin lan?

Jag förstår om en del av er höjer på ögonbryna när jag skriver vissa saker om Ataturk. Det är min avsikt- att öppet skriva var fan jag står i frågan och göra det i egenskap av en person värnar om ett demokratiskt och starkt Turkiet. Här måste ni (men även jag som inte är något större fan Ataturk, men väl medveten om hans betydelse för majoriteten av mina landsmän) fråga oss följande:

Är institutionen Mustafa Kemal Ataturk tillräckligt starkt för att även diskutera hans snesteg och tom illgärningar? Frågan måste enligt mig besvaras ur ett nationellt och internationellt perspektiv.

Nationellt: Bara att glömma att den enande faktorn och symbolen för Turkiet skulle förminskas eller tappa i värde om vi inför våra medborgare börjar diskutera Ataturk utan inslag av tabun.

Internationellt: Ja, vi har diasporor som köper upp historiker och forskare och låter dom sedan spy ut deras syn på Turkiet, vår historia och Ataturk. Var är våra historiker? Jo, dom har varit belagda med munkavel tills nu. Om vi låter dom få lansera Ataturk utan tabun så kommer det få ett genomslag på det internationella planet som heter duga. Garanterat, men det förutsätter att vi inte förklarar dom som landsförrädare. Militärsonen som var nära att drabbas av min vrede gjorde det.

Diaspororna- allt från armenierna i Frankrike till USA skulle absolut inte vilja se det, liksom kurdisterna HATAR att TURK OGLU TURKLER står upp för den turkiska demokratin och sina kurdiska landsmän.

Osman Feffeson sa...

Men var är vi ? Var befinner vi oss? Jo, vi befinner oss i ett läge där man i Ataturks namn förnekar kurderna grundläggande rättigheter. Vi befinner oss i ett läge där 70% av Turkiets kvinnor nekas inträde till Anitkabir bara för att dom bär slöja.

Hur fan ska vi bemöta diaspororna och stärka varumärket Ataturk när hans namn utnyttjas för att diskriminera våra egna landsmän?

Då ska vi se om andelen som beundrar Ataturk färre när jag skriver följande:

1) Ataturk var TOTALT fel ute när det kom till kurderna under 20 och 30-talet.
2) Ataturk var fientligt inställd till Islam. (varför han var det kan vi diskutera, fast öppet)
3) Ataturk gjorde något diktatoriskt när han den 5 juni 1925 lät stänga ner krigshjältarna Kazim Karabekirs, Refet Bele och Rauf Orbays parti Terakkiperver Firka pga att art. 6 i partiets manifest innehöll följande mening:
”Vi respekterar religiösa värderingar och känslor. Det var fel att förbjuda dessa krigshjältar från alla former av politiska aktiviteter och att sätta Karabekir i husarrest och bränna ner alla hans skrifter och dokument.

Okej alla turkar som säger att dom älskar vår Farfar så mycket! Hur hade ni bemött det jag skriver ovan under en paneldebatt om Ataturk vid något av Sveriges universitet? I Turkiet slutar det med att man får islamist eller förrädare stämpeln.

Om vi inte ens kan diskutera vår egen historia under sansade former och utan tabun, så får vi finna oss i att andra gör det. För då är vi upptagna med att bråka med varandra och då hjälper det verkligen inte at säga ”Atam kalkta ben yatam” Ne mutlu Turkum diyene” eller att vi i sann sekteristisk anda hakar på den turkiska militären och vallfärdar till Anitkabir och skyltar med våra spädbarn och säger att dom är den nya generationen Ataturkister.

Slutsats: Kalifatet var efterblivet men hade sina ljusa sidor. Mustafa Kemal och den fraktion bland ung-turkarna som segrade efter Befrielsekriget avskaffade aldrig något kalifat. Dom bytte bara ut Sultanen mot Ataturk och Istanbul mot Ankara, islam som statsreligion mot kemalism som statsreligion istället osv… och skapade något ännu mer efterblivet än vad kalifatet var.

Den Kemalistiska Republiken måste störtas!

Ikinci Cumhuriyete Dogr

Osman Feffeson sa...

Emre:

Såg du sessionen om kurdfrågan idag? Med svansen mellan bena valde kemalisterna i CHP att lämna parlamentet under Erdogans tal.

Med svansen mellan bena rymmer dom från Turkiets viktigaste fråga-kurdfrågan och har gjort det i alla tider på det internationella planet, exempelvis när det gäller folkmordsfrågan.

Sancak Beyi Emre sa...

Feffe:

Nej, jag äger ingen TV, men jag läste det i tidningen.

Det är förräderi att inte delta ! Även om man är emot det, så måste man stanna kvar och representera människorna som röstat på dem för att reglera och slipa ! Idiotiskt ! Jag hoppas CHP väljarna reagerar på detta, för meningen är att AKP:s "paket" ska slipas och göras förstålig för alla innan den går igenom.

Emre

BOZKURT sa...

Osman

Hodri Meydan diyen birileri var...

Ne Mutlu Turk olana, kalana.

Sancak Beyi Emre sa...

Bozkurt:

Nu vet jag inte vad du sysslar med, hur långt du studerat och vad du har för yrke.

Men inte ens den mest korkade jävel fattar att om man är emot något, så sitter man kvar och reglerar det under diskutionen, precis som det är tänkt att de ska vara i riksdagen !

Gör man inte det, så kan vad som helst beslutas utan att man har något att säga till om det ! Är du nationalist ? Är du emot det som sker i Turkiet ? SPY GALLA ÖVER DE SOM GICK UT OCH INTE PÅVERKAR BESLUTET !!! BÖRJA ANVÄNDA HJÄRNAN FÖR FAN !!!

Emre

Sancak Beyi Emre sa...

Bozkurt:

Förlåt, jag var lite väl hård. Men att gå ifrån riksdagen när sådan diskuteras betyder att din åsikt inte kommer fram, att tex DTP får igenom mer av de du anser är kränkande. Man påverkar ingenting genom att gå ut i protest. Jag hoppas du inte tog åt dig och förstår det jag vill få sagt...

Emre

Anonym sa...

Varför inte bilda ett självständigt kurdistan i Norrland...norra delarna av Sverige är avbefolkat och skulle därför kunna inrymma en hel del kurder från Syrien, Irak, Turkiet och Iran.Mycket smidig lösning till kurdproblematiken.