fredag 24 april 2009

Moget firande av Armenier

Armenierna hade idag en minnesstund för det s.k. ”folkmordet” på dessa. Under denna minnesstund passade man på att sätta eld på Turkiska flaggor. Politiker i Erivan motsatte sig flaggbränningen men gjorde inte heller något konkret för att hindra det.

Jag kallar det för s.k. folkmord för att det inte är ett folkmord varken enligt folkrätten eller de ottomanska arkiven. Man har ständigt försökt att få igenom detta på politisk nivå, för juridiskt kan detta inte tas upp. Då ställer jag frågan till mina läsare, är det objektiva historiker med tillgång till samtliga arkiv som beslutar om historia eller politiker? Armenien har ständigt motsatt sig att göra en gemensam forskning för att nå ett slutligt svar på detta spektakel. Man kan ju undra varför….

Detta tecken på fredsvilja och harmoni?



Jag säger, stäng gränsen och låt dem leva sitt liv tills man inser att det är sakkunniga som avgör historia och inte politiker och när man dragit sina trupper tillbaka från Azeri-Turkarnas land. Dock så är det värt att poängtera att denna bild inte speglar hela Armenien, utan ett gäng överpumpade extremnationalister. Rätt ska vara rätt!

Skrota alla förhandlingar till Karabag är återigen fritt från ockupation och man antingen slutat gnälla över sitt fiktiva folkmord eller låtit opartiska forskare använda sig av de nödvändiga arkiven!


Emre

31 kommentarer:

Ottoman sa...

Jag ser ingen anledning till att vi ska öppna gränserna så länge dem varken öppnar sina arkiv eller löser nagorno-karabach frågan med Azerbadjan. De vet att ifall det händer kommer det upp all de civila ottomaner som de mördade med ryssarna i ryggen. Det de flest inte vet är att det var dessa som påbörjade ett etnisk rensing inom Osmanska rikets gränser för s.k stor Armenien. Dessa finns det väldigt mycket dokument.

Sancak Beyi Emre sa...

Ottoman:

Precis min åsikt! Jag menar, det går inte att förneka att människor dog, men denna historia har setts så ensidigt att jag inte vet var jag ska ta vägen ! Ingen som frågat hur många icke-armeniska ottomaner som dödades ! Såg ett rent propaganda program på history channel precis och häpnar över den "västerländska konflikts förståelsen".

Emre

Ottoman sa...

Då ska du inte veta vad jag har läst i vissa historieböcker när jag gick i gymnasiet i deras i bibliotek. De rent av spyr ut hat mot Osmanska riket.
Sen som sagt har jag själv inte sett ett enda program som berättar utifrån två perspektiv utan det är alltid från den västerländska (imperialistiska) perspektivet.

Sancak Beyi Emre sa...

Ottoman:

Ottomanska riket var en av de ledande världsmakterna om än försvagat och nu käns det som att man tar ut all ilska man haft över det övertaget man hade gentemot väst. Frankrike som var snabb med att erkänna det som folkmord har några miljoner människor på sitt samvete (om man nu har något), sen finns alla order och dokument utfärdade av ottomanska ledningen i denna fråga väldokumenterade, bevarade och öppna för allmänheten. Enlgit både de ottomanska, ryska, brittiska och amerikanska arkiven speglar inget av det Turkiet är idag anklagade för överrens med verkligheten. Kan Armenien skryta om samma öppenhet? Nej, och det kan även bero på att man detta fiktiva folkmord håller ihop post-sovjet Armenien. Men det är allt annat än ärligt eller moraliskt motiverat att anklaga människor för sånt. Sen tycker jag även att uttrycket "folkmord" används i så absurda tillfällen att ordet och vad det står för börjat tappa mening och styrka .. och detta är knappast "turken" ansvarig eller kan klandras för.

Ottoman, hur mycket skit har inte folket i dagens Turkiet och forna Ottmanska riket fått utstå? Mycket som drabbat dessa är en närmare klassning av folkmord, men inte fan hör du oss gnälla och gny. Det kan bero på att vi vet vad som är vad, och vad konventionen i fråga säger, när och hur den ska appliceras !

Emre

Barbarbaba sa...

Historien om David Gaunt, killen får ett tips om att det ligger massa döda kroppar gömda i närheten av Van, från det så kallade folkmordet. David ringer Turkiet meddelar att han o en expedition ska komma, ca 100 pers säger han. Turkarna säger ni är välkomna och våra arkiv är öppna för er. Han lyckas samla ihop 2 pers till "expeditionen", väl framme i Van hittar dom faktist ben, ovanligt lite men ändå nåt. Turkarna som var närvarande höjer inte på ögonbrynen o säger att dessa ben kommer från rommr rikets tid.

Benen skickas för test till Ankara där även David är närvarande, testa säger att benen är från 500-700 efk. David som blir fly förbannad o börjar skrika, han turkiska kollegor bara garvar, biz cok görduk bu adamlardan är deras kommentarer!

Sancak Beyi Emre sa...

Barbarbaba:

Ja, så det kan gå.. Jag menar, det går inte att neka till att folk dog. Människor dör i krigs tid likväl i fredstid, inga konstigheter, men att kalla det som hände för folkmord är bara lågt som attan ! Härligt historia ;)

emre

Anonym sa...

Emre,

Dina argumment mot att ett folkmord mot Armerierna existerat är skrämmande
lika de argumment Nazistvänner tar till när man nekar förintelsen.

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Jasså? Vad är det som skrämmer dig? Att jag vill att alla arkiv öppnas och att sanningen kommer fram är väl bara skrämmande för de som har något att dölja? Jag har inget att dölja och inte heller de Turkiska arkiven, men varför vägrar armenien?

Vill man ha något uppklarat så slänger man fram bevisen. Gör man inte det, är man antingen dum i huvudet eller döljer något. Välj själv, vilket tror du?

Du ska få höra något kul en lärare sa, att Nazisternas förintelse inte var ett folkmord, eftersom konventionen kom till efter. Ska du kalla denna professor för antisemit och nazi också?

Emre

Anonym sa...

Emre,

Benämnigen "folkmord" uppkom som ett resultat efter massmorden som judar utsattes för.
Denna benämningen kan utan tvekan användas för att beskriva hur Armenier i hundratusentals närmast miljoner tvångsförflyttades och detta i förhållanden där folk svalt ijhäl.
Det handlar inte om att maten som var menade för dom var försenade pga brist på vagnar som gått till kriget eller något liknande. Det fanns aldrig någon mat som var menade för att de skulle överleva. Dessa var menade att lida eftersom de ansågs vara fiender till staten. Barn och kvinnor hade inte skadat Turkiet men endå blev dessa dödade.
Ett folkmord är ett mord på folkgrupper och hur detta inte skulle kunna vara fallet är fel att ens påpeka. Det är inte rätt mot alla män,kvinnor och barn som utsattes för all detta. Det är även en tramp på alla andra människor som dödadts i likadana förhållanden inklusive alla judar som så brutalt förföljdes.
Var tog alla dessa armenier vägen?
Segraren skriver historian Emre... Hur mycket kan man lita på en segrares ord kring massmord? Och även en överdrivet extremt stolt sådan?

Anonym

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Segrarens ord? Vann ottomanska riket WW1 menar du?

fanns det mat ens för den övriga civila eller ens för soldaterna i fronten?

Varför är Turkiet villiga att öppna sina arkiv och inte armenierna som gnäller och gnyr?

Vart alla armenier tog vägen? Titta till USA, Kanada och Frankrike bla. och jämför dessa siffror med antalet armenier som levde i riket med dagens. Antingen dog dem i stora skaror men parade upp sig igen, eller som en rysk överste sa, så överdriver armenierna dödsantalet och förhållandena (enligt ryska arkiv som armenierna allierade sig med).

Jag trampar inte på någon. Förintelsen var det första folkmordet, men det med armenierna är inget sådant. Sen undrar jag om du är lika aktiv i koloniala folkmord begångna av dagens EU medlemmar?

Jag antar att allt som kan skada Turkiet är något i ditt intresse, men inte ens det lyckas ni med tyvärr .. Kika i ottomanska arkiven, dåtidens amerikanska underrättelse rapporter, ryska arkiven och sen kan du diskutera med mig...


Emre

Ferhat Botan sa...

Hello Boys and Hatuns:

Turkey har nu banat vägen för bättre relationer med Armenien!

Helt rätt av flera anledningar! På köpet fick också en fin liten regerinsgkris i Armneien som vi hoppas ska hålla i sig ett bra tag till!

Strategi! Något som kemalisternas väktare inte ägnat sig åt sedan 1923.

Sancak Beyi Emre sa...

ferhat:

HAHAHA ! Ja, EU pressar Turkiet och Armenien som svälter, har själv problem .. Kul o se hur EU:s konfliktsanalytiker jobbar !

Men jag tycker inte man öpnnar gränsen fören de utrymmt Karabag !

Emre

Anonym sa...

Nej Emre jag är väl medveten om hur människorna i kolonierna behandlades, inte minst kolonierna i Afrika där hundratusentalls människoliv spilldes för att mätta hungriga mästare. Men till skillnad från dig säger jag inte att dessa mord inte var folkmord pga att en sådan benämning officiellt uppstod senare.
Det är absurbt när du tar till sådana argument.

Anonym

Anonym sa...

Det är den som höll i yxan och som fick gå ut med den med sitt liv i behåll men med liv på samvete som jag kallar för segraren i detta fall Emre.

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym(a):

1. Jag säger att jurdiskt sett så kan det inte klassas som ett folkmord. Därför aldrig tas upp i en domstol som gör det legitimt.

2. Det är endast folkmordfreaks som menar på att det i ottomanska riket var det, fasten inga källor om order verkställande, förbredelser eller de siffror som anges speglar detta.

3. Om armenierna och ni som helt plötsligt blir humanister är så säkra på er sak, varför ber ni inte armenien öppna sina arkiv och få detta tjat undanstökat?


Ottomanska riket var ockuperat, menar du att man skrev en egen historia och lämnade in det i ett arkiv som kontrollerades av ockupanterna? Hur vinner man ett krig om man är ockuperad?

PS:
Jag ber alla mina läsare att tänka efter en extra gång innan dem lämnar en massa idiotiska inlägg som jag måste besvara. Främst gäller det dessa två ointelligenta hyenor som jag senast svarat på.

Emre

BarbarBaba sa...

Man borde verkligen inte öppna gränsen innan Armenien o våra Azeri bröder löser deras konflikt, vårt sammarbete med dom borde alltid gå först, dom är ju ändå ett av dom länder som ALLTID står bakom oss i vått o torrt.

Sancak Beyi Emre sa...

Barbarbaba:

Jag håller med .. Ingen gränsöppning förren ockupationen är över !

Emre

Anonym sa...

Förrädare mot det imperium, där dessa förrädare bodde och levde i harmoni med andra folkgrupper, borde straffas!!!

Så enkelt är det "Anonym".

Förråder männen från denna grupp sitt statstyret, får man räkna med att man riskerar livet på kvinnor o barn. Likt ALLA andra krig!! Det skulle ni o era förfäder tänkt på innan ni gav er på osmanska riket. Där ni levde hur bra som helst!!

Gör man ett fel, som en minoritet, straffas man tyvärr av majoriteten! väx upp nu o erkänn för er själva att ni gjorde ett fel o vi rättade till det!!

Kom sen inte o gnäll över barn o kvinnor som dog, vad hände med våra barn o kvinnor? va?!
Här ska rättvisa råda mellan alla folkslag, era barn o kvivnnor var inte mer värda än våra under de krigiska tiderna. De med större makt hade övertaget o SKYDDADE sina barn o kvinnor. Vad gjorde ni? tog en semester trip över till ryssland för att mobilisera er, ja duu då kanske man skulle ha tänkt på konsekvenserna...typ som vad händer med mina barn o min fru om jag gör det här?

Nää just det, så långt kunde man inte tänka, o nu gnäller man över att dessa blev dödade...det var fan krig!! vem dödade våra barn o kvinnor? ska vi gå o be storbirtannien, frankrike, grekland mm om att de ska erkänna folkmorden på turkar??

Och varför vore detta vara ett tramp mot judar?? judars ansvar bär tyskland, lr bar tyskland. Dessutom hade judar och har judar det väldigt bra bland turkar! tror inte att de har nått emot det här, snarare så att de borde visa vägen för er o säga; se nu kära armenier ni borde öppna upp arkiven o bevisa det här så att ni om ni nu ska få det, kan få upprättelse som vi fick...vad sägs om det "anonym"?

Att segraren skriver historia är bara en myt! kom igen, tex jämt när man försöker hitta böcker om slaget i Gallipoli, är det en hel del britter som skriver om hur de tabbade sig...bla Churchill själv.


T.

Anonym sa...

Fredrik malm svara på en fråga angående om turkiet i sin EU-process måste erkänna folkmordet på armenier...o då svara han - Nej men det ska dem göra "i alla fall" ??

Då tycker jag Malm, att Kina ska erkänna de förtryck o mord som sker på turkiska folkgrupper (ex uygur turkarna)

Då tycker jag att Ryssland ska erkänna de förtryck och mord som sker på turkiska folkgrupper i de olika provinserna.

Då tycker jag att Irak ska erkänna de förstyck och mord som turkmener får utstå...

Om det inte har något me EU att göra, tycker jag att alla dessa länder o några till ska be om ursäkt av turkiet och erkänna de förtryck och folkmord som skett o FORTFARANE sker på turkar !!

Turkan

Anonym sa...

Turkan,

Jag vill precis allt du vill kring alla dessa folkmorden inklusive det du inte vill vilket är ett erkännande av det armeniska folkmordet. Din dubbelmoral luktar långt. Låt oss människor av våra trakter lösa problemet i våra trakter vilket borde vara vårt största intresse och sedan när vi har renat ont blod så kan vi kämpa utanför våra trakter. Låt demokratin härja men detta är inte fallet i ett land där minoriteter förtrycks och inte erkänns.
Ditt lands skapare och gud Ata Turk sa ju; fred hemma och fred i världen. Var det inte så?

Anonym

Anonym sa...

Kära T,

För det första ska du veta att jag inte är armenier utan kurd. Ifall armenier vore turkar i detta fall skulle jag fortfarande tycka det jag tycker. Varför? Därför att jag anser att alla människor födds likvärda. Tycker du det med?

Ett av Hitlers argumment mot judarna var att dessa låg bakom förlusten i första världskriget och att dessa hade förått "sitt imperium" och "stadsstyret". Dessa fick sedan lida, män såsom kvinnor såsom barn.
Tycker du att dödandet och eländet var rätt?

Judarna var också minoriteter i Europa ska du veta och dessa fick lida genom händerna av en majoritet. Tycker du det var rätt?
Sedan förstår jag inte vad du menar med "ni gjorde ett fel o vi rättade till det!!"?
Menar du att alla de armeniska barnen som föddes som de föddes fick svälta till dötts för att deras fel var att de ens föddes?
Helvette säger jag ju bara!

Vad hände med "era" barn och kvinnor? Jag som historieintresserad skulle gärna vilja veta.
För att breda på de historiska paralellerna så kan jag ta och nämna Saddams gasattack mot den kurdiska staden Halabja när denna stad togs av iranska armen under Irak-Iran kriget. Minst 5000 män, kvinnor och barn dog och attacken var satt utan hänsyn till något alls. Det armeniska folkmordet handlar bara om 100 gånger fler dödsfall och att människor fick svälta till döds.

Ingen makt samlade turkar i massor, lät dem gå oändliga distanser, detta i överseende av makten och utan att förse dessa stora grupper med proviant. Man kallade det för förflyttningar. Hundra tusentalls fick marsera in i döden.
Tyskland fällde inte bomber över London för att UTTROTA engelsmän. Armenierna blev nästan uttrotade. Blev turkarna det? Nej det var ju turkar som översåg detta uttrotande.

Tyskarna brände det mesta arkiv kring utrotandet av judar i slutet av kriget. Varför gjorde man det? Varför skulle inte ungturkarna göra det för att anpassa sitt nya Turkiet till ett modernt värld.
Ifall det förekommit ett fokmord också, skulle man kunna ha det på rent samvete och skriva ner det till historien? Finns en känd kurdisk sångare som är ursprungligen armenisk. Hans far gömdes undan övermakten av en kurdisk familj och på så sätt överlevde han. Hans familj dog. Det står inte i turkiska historieböcker om det armeniska folkmordet. Det är inte ens acceptabelt att yttra sig om det i Turkiet. Varför är det så?

Anonym

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Vad sa jag i mitt sista inlägg till dig ? Minns du det ? Inte? Då citerar jag igen:
” PS: Jag ber alla mina läsare att tänka efter en extra gång innan dem lämnar en massa idiotiska inlägg som jag måste besvara. Främst gäller det dessa två ointelligenta hyenor som jag senast svarat på”.

Har du tänkt igenom innan du skrev igen ? Vilket folkmord snackar vi om nu ? Kan du slänga upp lite fakta på något som Ottomanska riket begått ? och snälla, håll det inom konventionens ramar också, o inte bara ”dem dödade”, ”det var fruktansvärt” osv…. Demokrati och utländska influenser håller jag med dig om dock .. Du är på bättringsväg !


Anonym2:

Du är allt en humanist du ! Har du fällt en enda tår över N.Afrika? N o S. Amerika? Det enda ni exotiska dansare som sätter sig i knä på alla för att komma åt era mål och i detta fall är du humanist som köper armeniernas skit! Vad har Armenien i sina arkiv som dem behöver dölja, har du undrat det?! Nu är du humanist och när situationen ändras är du anarkist.

Till skillnad från Tyskarna så vände sig inte en del av deras befolkning mot både soldaterna och övriga befolkningen. Sen när folket slog tillbaka så blev det folkmord? Vad var det innan? Hur många tusen anatolier satte livet till ? Att flyttas undan ett slagfält, slå ner rövarband och avrätta de värsta av dessa är inget brott! Inte under den tiden! Kanske ska lära dig folkrätten innan du och andra exotiska dansare börjar gnida er i knät på folk! Vill du ställa Italien inför rätta för alla korsfästningar? Frankrike för nedslag av uppror eller det dem gjorde i Rwanda? England för slaveriet? Spanien och Portugal för den ordagranna utrotningen av Amerika? Eller för vad Faraonerna gjorde mot judarna? Var går gränsen?

Hela befolkningen svälte, det är oftast så det blir under krigstid! Hur såg det ut i Tyskland, USA, Frankrike, Sovjet och England under WW2? ANVÄND HJÄRNAN HYCKLANDE GAM !

Saddam var sinnessjuk och brydde sig inte om liv! Ottomanerna exponerade tåg för att kunna transportera folk bort! Sen kan jag även påminna dig om att årtalen tyvärr inte tillåter en jämförelse! Du som gillar historia bör veta vad historiker lär sig ”Jämför aldrig dagens händelser, med historia”!

”Ingen makt samlade turkar i massor, lät dem gå oändliga distanser, detta i överseende av makten och utan att förse dessa stora grupper med proviant. Man kallade det för förflyttningar. Hundra tusentalls fick marsera in i döden.
Tyskland fällde inte bomber över London för att UTTROTA engelsmän. Armenierna blev nästan uttrotade. Blev turkarna det? Nej det var ju turkar som översåg detta uttrotande”.

- Stämmer ganska bra, för turkar och kurder gjorde detta självmant! Fly först från armeniska rövarband och sedan bar man granater och kulor genom hela anatolien med lika knapp mat för att slå ner greker! Soldaterna på fronten vad för fan hungriga! Du menar att ottomanerna som slogs på drygt nio fronter skulle avdela soldater för att utrota armenier?! Fråga vilken officer i vilket land som helst och du kommer få samma svar! LOGIK OCH FAKTA TAR DIG LÅNGT !!!!!!

”Tyskarna brände det mesta arkiv kring utrotandet av judar i slutet av kriget. Varför gjorde man det? Varför skulle inte ungturkarna göra det för att anpassa sitt nya Turkiet till ett modernt värld.
Ifall det förekommit ett fokmord också, skulle man kunna ha det på rent samvete och skriva ner det till historien? Finns en känd kurdisk sångare som är ursprungligen armenisk. Hans far gömdes undan övermakten av en kurdisk familj och på så sätt överlevde han. Hans familj dog. Det står inte i turkiska historieböcker om det armeniska folkmordet. Det är inte ens acceptabelt att yttra sig om det i Turkiet. Varför är det så?”

- Tyskland är inte Ottomanska riket. Samtliga order som utfärdades sparades! Om dessa försvunnit skulle det upptäckas, har någon forskare som varit i arkiven klagat över att något fattas? Det fanns inget som hette folkmord på den tiden och nerslagen av ryssar och armenier är nedtecknade! Anledningen till att det inte står om ett ”folkmord” i våra böcker är för att det inte var ett, sen kan man undra varför armeniska arkiv är stängda och inte turkiska? Vad har man att dölja om den ”misstänkta” lägger sina kort på bordet? Varför går man inte med på en oberoende forskning? Den dagen du får svar på det, den dagen kan vi diskutera, tills dess ska jag försöka klura ut nästa knä du ska gnida arslet mot…


Emre

Anonym sa...

”Ingen makt samlade turkar i massor, lät dem gå oändliga distanser"

Suck, deportation av bla. tatarer under Stalins tid. Hälften av dessa människor dog.

Anonym sa...

Emre

Är en humanist motsatsen till en anarkist? Jag är endast anarkist i det humana syftet. Jag är anarkist när människor diskrimineras och bekämpas på ett ohumant sätt.

Själv kan jag inte begripa hur det skulle gå att föra Turkiet inför rätta för något de gjort för hundra år sen. När har jag nämnt något sådant Emre? Men jag förstår inte varför man ska kunna få straff för att ens yttra sig om frågan. Varför denna paranoja i Turkiet mot allt som har med ett armenisk folkmord att göra?
Även du värkar bli hysterisk när denna fråga kommer på tal och som försvar börjar du anklaga andra länder. Men jag kan säga såhär, man blir inte gripen och ställd inför rätta om man yttrar sig offentligt om slaveriet i England. Tvärtom är det något som man försöker sprida kunskap om.

Jag tror du såsom jag vet hur det såg ut i Tyskland, USA, Frankrike, Sovjet och England under WW2 och jag kan garantera dig att man i dessa länder (med undantag Soviet och Tysklands förtryckar regimer), inte tvångsförflyttade och förföljde hundratusentalls intil döden.

De flesta historiker kring frågan anser att detta händelse var ett faktum och för att vara det andra mest studerade folkmordet så måste det finnas något i det hela är inte detta fallet? De flesta armenier var kristna och de var klassade som andra grads folk under den tiden. Då turkiska armeen förlorade strider mot Ryssland satte han armenierna som syndabock.

Ett tjugotal länder inklusive Sverige har erkänt folkmordet.
Det neutrala Sveriges ambassadör i Turkiet Per Gustaf August Cosswa Anckarsvärd under denna tid skrev i en rapport;

"The persecutions of the Armenians have reached hair-raising proportions and all points to the fact that the Young Turks want to seize the opportunity, since due to different reasons there are no effective external pressure to be feared, to once and for all put an end to the Armenian question. The means for this are quite simple and consist of the extermination of the Armenian nation."

http://www.armenica.org/material/master_thesis_vahagn_avedian.pdf

Det är tyvär mycket som talar mot dig Emre. Men du är för genomsyrad av den "turkheten" man kan få straff för att i Turkiet förolämpa, för att med klara ögon se på denna fråga.

Anonym

Anonym sa...

My bad, min vän, jag utgick från att du var armenier. Läser du mitt inlägg ser du klart och tydligt hur jag skrev: ” Här ska rättvisa råda mellan alla folkslag, era barn o kvinnor var inte mer värda än våra under de krigiska tiderna.” Läs det i ett sammanhang så förstår du att jag varken menar att armenier vore mer eller mindre värda, utan ALLA ska vara likvärda!

Om du nu är så värst intresserad av historia, vilket jag tvivlar över att du är. För du kan inte benämna Förintelsen som ett enkelt dödande och elände. Och du kan inte jämföra Förintelsen med annat. Varför undrar du nu, eftersom du är så kasst påläst på historien. En folkrättsprofessor somjag hade äran att lyssna på sade, att det som skiljer ett dödande och något som Förintelsen åt är dess systematik. Annars anses all annat dödande under krigstid som offer för kriget. Alltså måste ett folkmord vara systematiskt.

”Judarna var också minoriteter i Europa ska du veta och dessa fick lida genom händerna av en majoritet. Tycker du det var rätt?
Sedan förstår jag inte vad du menar med "ni gjorde ett fel o vi rättade till det!!"?
Menar du att alla de armeniska barnen som föddes som de föddes fick svälta till dötts för att deras fel var att de ens föddes?
Helvette säger jag ju bara!”

- HAHA, seriöst anonym, jag vill så jättegärna inte gå på personangrepp. Men skrev jag något som antydde på det du förstått? Säg du helvete, (med ett T) men det gör ingen nytta, för jag har inte uttalat mig om att foster födda i en viss folkgrupp skulle förtjäna att dö. Jag menade att om man nu som armenierna gjorde, gick över gränsen till Ryssland för att mobilisera sig mot osmanska riket för att sedan använda våld, skulle man ha tänkt på vad man utsätter sina barn o kvinnor för!! Och det jag menade var även att en majoritet med ett maktövertag, som faktiskt inte var så stor med tanke på alla fronter man krigade på, faktiskt kunde skydda sina barn o kvinnor möjligtvis i en lite större grad än armenierna. Armenierna ska vara glada för att man bestämde sig för att förflytta dem, för att osmaner tog på sig ansvaret av sina medborgare och skyddade dem. Och kalla för sjutton inte dessa för ungturkar!!! Läs på och lär dig skilja på epoker och termer.

Det var absolut inte rätt, för vad har judarna gjort? Ingenting, stackarna!! Men vad gjorde armenier när Osmanska riket anfölls på 9 fronter? Jo det försökte anfalla även dem inbördes…de startade själva konflikter, där jag menade att majoriteten oavsett vilka de är hade maktövertaget och det kan du inte förneka. Slåss man på 9 fronter och ytterliga minoriteter försöker skada en och roffa åt sig landsmassa är den en självklarhet i krig att man gör motstånd.

Hmm, i denna diskussionstråd, är Saddam o hans hemskheter inte relevanta. Har du inge mer fakta att komma med så skriv inget alls. För detta belyser inget! Jo vad hände med våra barn o kvinnor; dem slogs för sitt land. Barn, min vän, barn vid 10-12års åldern slog och dog i strid, våra kvinnor dog i strid! Ska jag skylla västmakterna för att detta var ett folkmord? Va? Vore det relevant tycker du?

Sen vidare på svar på dina två sista stycken ”Anonym”.
Du säger utrota. Antingen definierar du utrota som de skall definieras eller så låter du bli att använda ordet. Vad jag vet så har vi fortfarande stora armeniska affärsmän som lever loppan i Turkiet, vidare en hel jävla stat vid namnet Armenien.


Sen undrar jag vad det är du vill ha? Rättvisa? Rättskipning?
Idag har vi två stora internationella domstolar. ICJ (International Court of Justice) och ICC (International Criminal Court). ICC arbetar med straffrättsliga brott enligt folkrätten, där endast individer kan vara part och ställas inför rätta för folkrättsliga brott. (Läs Pinochet-målet, rörande statsöverhuvuds immunitet) Därutöver har du ICJ där stater som parter på vardera sida kan ställas inför rätta. Vi kan redan nu eliminera ICC eftersom det inte finns någon individ som kan ställa inför rätta för det ni kallar folkmord. Vidare, i ICJ, anses folkmord vara ett grovt brott; ju cognes.

För att en stat ska kunna åberopa det sk universell jurisdiktion, dvs för att Armenien ska kunna åberopa folkmordet som skett utanför dess egna stats territoriella gränser inför ICJ, krävs två kriterier. Det måste anses vara ett brott mot en tvingande folkrättsprincip, dvs mot jus cognes. Vilket är uppfyllt. Därutöver måste brottet vara så grovt att och ha begåtts i så stor utsträckning att det kan störa den internationella rättsordningen. (Sverige och folkrätten – Ove Bring, Said Mahmoudi.)(Pinochet-målet)

Sådana jus cognes-brott har alla länder ett ansvar att agera emot! (Draft Articles art 41). Ett samarbete för att på ett lagligt sätt få slut på kränkningen (vilket är över i det fall ni påstår) är en skyldighet för alla stater, dvs världssamfundet.

Så summan av kardemumman min vän Anonym blir att;
a. om nu Armenien var så säkra och har så jävla tydliga bevis så skulle dem gå till ICJ utan tvekan.
b. om nu Armenien gått dit med sin bevisföring så hade Turkiet stått där med sina redan ÖPPNADE arkiv.
c. när de två staterna slutligen står där, är det upp till ICJ att bedöma ens om domstolen först är domför, dvs om den har den jurisdiktion som krävs för att ens pröva saken.
d. utifrån de fakta jag gett dig, från Sveriges mest framgånsrika folkrättsjurister Ove Bring och Said Mahmoudi, kan jag lova dig att ICJ inte skulle pröva saken. Eftersom ett tillräckligt stöd från världssamfundet om att detta vore ett folkmord finns inte.
e. Hade det funnits hade domstolen prövat saken för längesen, och Armenien för att få rättskipning på ett internationellt lagligt sätt redan gått till domstolen.


Sen skiter världssamfundet och alla andra vad fan som säg av den armeniska diasporan eller obetydliga professorer. Vi skiter fullständigt om USA godkänner skiten, INGET LAND KOMMER ÄNDÅ HA MAGE TILL ATT BENÄMNA DET ETT FOLKMORD SÅ LÄNGE DET INTE ÄR AVGJORT AV EN INTERNATIONELL DOMSTOL!


Turkan

Anonym sa...

Anonym;

Återigen. Sverige har som STAT inte erkänt folkmordet!! Läs på lite!! Snälla, känns som om du snackar ur röven!!

Bara för att en ambassadör erkänner det innebära inte att Sverige som stat gjort det. Om jag vore du skulle jag vara försiktig med vad jag säger gällande Sveriges ståndpunkt i frågan. Titta gärna förbi din vapendragare Fredrik Malms blogg, hur han intensivt jobbar för att Sverige ska erkänna det.
Eller så kanske du ska kika på miljöpartiets sida; Mats Pertoft, som vil att Sverige erkänner.
Så uttala dig inte förrän du vet nått.

Okej, Malm och en hel del annan fakta, nu är jag objektiv, menar att FN och europaparlamentet erkänt folkmordet. Säg mig då vad detta har lett till? Har ICJ som FNs högsta judiciella organ prövat frågan, vilket dem gjorde med Rwanda?

Nej, faktiskt inte, och det kommer domstolen inte heller att göra, så länge det inte är befogat, och så länge Armenien inte öppnar upp sina arkiv.

Återigen, blir summan att det spelar ingen roll om tjugotal länder däremellan mellanstatliga organisationer som FN erkänt detta. FN och EU är bara massa rappakalja, folkrätten går inte att tillämpa fullt ut, därför har mellanstatliga organisationer som FN o EU ingen talan, det såg vi tydligt under Irak kriget.

Därför vill jag återigen påpeka att; DET ÄR INGET FOLKMORD FÖRRÄN EN INTERNATIONELL DOMSTOL HAR SAGT SÅ!!

Turkan

Anonym sa...

Och om FN nu har erkänt detta, har de även erkänt folkmordet på azeriturkar från armeniers sida!!


såhär säger FN;
"FY skäms Armenien!!" -FN

http://www.un.int/azerbaijan/agression.php


Turkan

Sancak Beyi Emre sa...

Nej, humanist är inte motsatsen, men de två står i motpoler. Man kan inte vara anarkist och demokrati- och MR vän fattar du hoppas jag.

Du vet att man blir straffad i Frankrike för att säga att det inte har hänt, är det bättre? Varför ska jag erkänna något jag inte har gjort? Varför ska jag erkänna något som ett gäng hederlösa själar hittat och resten köpt och nu försöker dem tvinga det på mig?

Anklaga andra länder? Mina förfäder, bla. Cengiz Khan sa att man bör ha ordning i sitt tält innan man erövrar andras… Varför kritisera Turkiet när de som kritiserar inte har sitt skit i ordning? Sprida kunskap? Visste du att Sverige hade en av de största slavinsamlingslägren i Afrika? O inte för allt för länge sedan fick afrikanerna ett erkännande på det, men Reinfeldt tystade ner det som fan…. Sprider man kunskap, så får man göra det ordentligt, opartisk, korrekt och i sin hel het. Kul att du refererar till en armenisk sida och står bakom allt, du är allt opartisk och neutral…. Stolpskott!

USA internerade japaner i Amerika, England flyttade folk från bombräder, Frankrike rörde om i sina kolonier (där har du något att granska om du är humanist och kämpa för att arabiska soldater ska få upprättelse!). Jag kan däremot säga att samtliga dessa + Skandinavien stod och tittade på under förintelsen. Smugglar man ut piloter genom ockuperad mark, hade man underrättelser, så visste man även att man gasade människor… Där har du ett av de värsta brotten i den kategorin.

Armenierna var långt ifrån andraklassens medborgare! ”Sadik millet”! Man hade högre poster inom staten! Vem var det som dödade anatolier i öst? Ryssarna? Eller var det armeniska rövarband som ville få bort allt icke armeniskt för sitt stor armenien som ryssarna lovat dem vid stöd? LÄS BREVEN FRÅN DE RYSKA ARKIVEN INNAN DU UTTALAR DIG !! Så du menar att ottomanerna sket i ryssarna och lät dem obehindrat gå in medan man jagade armenier?! HAHAHAHA… NIO FRONTER PAPPSKALLE! Inte som hitlers två fronts krig, NIO!! 9 !!!!!!!!!!!

Har du koll på var denna ambassadör höll till? Var han i Istanbul eller på den ryska fronten? Sverige har inte erkänt ett piss, hitta inte på en massa skit! Vad sa riksdagen sist Malm och hans efterblivna ”liberaler” sist ville ta upp de? HISTORIA AVGÖRS AV HISTORIKER INTE POLITIKER!!!

Vad talar emot mig? Armeniska forskare? Be dem öppna sina arkiv eller gå till internationella domstolen för upprättelse! Du undrade varför man ska gå till domstol, för de agerar konfliktslösare när stater inte kommer överrens… Jag har släktingar som slagits på ryska fronten och hört deras historia .. Men det är fortfarande inte det enda jag grundar mina påståenden på .. Till dess att opartiska forskare gjort opartisk forskning på motsvarande källor så finns det inget att ta upp ! Sådana idioter som du och resten av rumpsvingarna försöker politisera historia just för egna syften… Jag säger det återigen .. SLUTA SÄTTA ER PÅ KNÄT PÅ ALLA! SNART KOMMER FOLK TRÖTTNA PÅ ERA LAPDANCES OCH DUMPA ER GOLVET OCH DÅ BLIR DE INTE KUL! Lite heder tack...

Emre

Anonym sa...

TURKARNA HAR HÄVDAR BESTÄMT ATT DE INTE HAR BEGÅTT BEGÅTT FOLKMORD OCH ÄR VILLIGA ATT DISKUTERADE ÖPPET TILLSAMMANS MED FORSKARE FRÅN ANDRA LÄNDER. DE ÄR DESSUTOM VILLIGA ATT ÖPPNA SINA ARKIV OCH VILL GÄRNA ATT RYSSLAND SAMT ARMENIER OCKSÅ GÖR DET. RYSSAR HAR REDAN ÖPPNAT ARKIVEN ATT MEN ARMENIER VÄGRAR.
ALLA SOM HAR HUVUDET PÅ SKAFT FÖRSTÅR ATT ARMENER VILL HA SKADESTÅND AV TURKARNA VILKET IGENTLIGEN INTE MÖJLIGT DÅ OSMANSKA RIKET HAR UPPHÖRT.

Anonym sa...

TURKARNA HAR HÄVDAR BESTÄMT ATT DE INTE HAR BEGÅTT BEGÅTT FOLKMORD OCH ÄR VILLIGA ATT DISKUTERADE ÖPPET TILLSAMMANS MED FORSKARE FRÅN ANDRA LÄNDER. DE ÄR DESSUTOM VILLIGA ATT ÖPPNA SINA ARKIV OCH VILL GÄRNA ATT RYSSLAND SAMT ARMENIER OCKSÅ GÖR DET. RYSSAR HAR REDAN ÖPPNAT ARKIVEN ATT MEN ARMENIER VÄGRAR.
ALLA SOM HAR HUVUDET PÅ SKAFT FÖRSTÅR ATT ARMENER VILL HA SKADESTÅND AV TURKARNA VILKET IGENTLIGEN INTE MÖJLIGT DÅ OSMANSKA RIKET HAR UPPHÖRT.

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Väl poängterat .. !

Emre