lördag 4 april 2009

Europas sjuka man är tillbaka som en ynglig i 20 åldern!

Fogh Rasmussen är ny general sekreterare för NATO! Grattis till honom och jag önskar honom all lycka på den nya posten, med förutsättningen att han skärper sig och tar lärdom av det förflutna. För det är fortfarande inte alla som är jätte glada över ”Herr. Kalla hets mot folkgrupp för yttrandefrihet och bekämpa terrorister i Afghanistan men blunda för dem på hemma plan”. Min inställning är att man ska vänta och se. Jag tror inte att han vågar sig på fler utspel.

Turkiet med president Gul och statsminister Tayip ”one minute” Erdogan i spetsen satte sig på tvären till en början. Jag kallar det för spel för gallerian, för det var redan förbestämt vad som skulle hända. Man skulle spela svårfångad och allmänt osmanskt för att få igenom sina krav. Med tanke på Turkiets bidrag till Nato så skulle inte mycket fungera utan Turkiet heller, så jag kan tänka mig att mötets deltagare hade en del svett att torka från ryggen när man äntligen var klar.

Tyska kristdemokraterna och främst Olli Rehn uppträdde som en skit och hotade att utesluta Turkiet ur EU om man inte godkände Rasmussen, men det bet inte. Utan med sina handlingar så visade Turkiet Rehn att denne kunde köra upp sitt EU medlemskap där solen inte skiner. Detta uttalande grundades på att man tyckte att ”Rasmussen försvarade yttrandefriheten” och att man försökte ”sprida islamistisk propaganda inom EU”. Jag personligen tycker inte att EU MEDLEMMAR VÄRDERA på det sätt. Vad hände med hets mot folkgrupp, tolerans och förståelse? Yttrandefriheten gäller så länge du inte kränker någon. Rehn och dennes liktänkande bör tänka om rejält!

Man presenterade ett paket för Turkiet för att godta den nya kandidaten med följande innehåll:


* Roj tv stängs ner

* Rasmussen ska kalla PKK vid den rätta benämningen. Alltså terrorist organisation.

* Rasmussen ska på ett möte hålla ett ursäkts tal för karikatyr krisen av den muslimska världen (han kommer Istanbul för att hålla tal på måndag).

* İKÖ (obs. Turkisk översättning. En internationell muslimsk organisation som jag inte har större koll på) och NATO ska ha direkta förbindelser.

* Generalsekreteraren ska ha minst en turkisk representant som medhjälpare och rådgivare.

* En turkisk representant ska sitta som chef i NATO avväpnings grupp och vara NATO:s speciella utsände i Afghanistan (även eventuellt en turkisk chef för NATO styrkorna i Afghanistan).


* Turkiska officerare ska sitta med NATO:s högsta militära stab.



Bara för att paketet presenterades, så godtog man det inte. Utan den USA:s president Barack Obama som i sitt hemland misstänks vara ”smyg muslim” fick rycka in som garanti för att kraven skulle fullföljas. Det är i USA:s intresse att hålla Turkiet nöjd. För ett tag sedan fick man godkännande att dra tillbaka sina soldater från Irak genom Turkiet. Det skulle vara illa om det nu skulle uppstår friktion.

Gul berättar senare i en interljuv att om Turkiet inte skulle fått samtliga sina krav igenom så skulle man lägga in VETO, men att Obama räddade dagen genom att gå i godo.

Sen bör man också tacka Italiens Berlusconi som skippade ceremonier och fototagningar för att försöka övertala Erdogan att godkänna Rasmussen per telefon! Bilderna på the Big B under stressade telefon samtal med Erdogan längre ner.



Till alla PKK fantaster: Jag hoppas ni hunnit spela in tillräkligt mycket av ROJ TV, för den kommer inte kunna ses från varken Danmark eller ComHem länge till. ROJ TV kan hälsa hem och söka sig bort (dock inte många hål kvar att krypa ner i).

Källor: 1 2 3 4 5 6 7

Värd att läsa!














En stolt och lycklig

Sancak Beyi Emre

5 kommentarer:

OTTOMAN sa...

Det visar den stora roll Turkiet har inom NATO när 27 av 28 länder godkänner Rasmussen men ändå stöter på en massiv mur från Turkiets håll.
Finns egentligen bara en vinnare här och det är Turkiet som visade att man har nåt att säga om när det gäller att valfrågor och att man även står uppe stolt gentemot de muslimska länderna. Sen att skithögen Olli Rhen
hotar med att detta kan få konsekvenser när det gäller Turkiets EU-medlemskap fattar jag inte direkt. Han kanske glömde att det var NATO-möte och inte ett möte om EU.

Kulu sa...

Sancak och Ottoman:

Bort med Roj TV!

Erodgan visar på den osmanska andan igen!

Sancak Beyi Emre sa...

OTTOMAN:

Förutom USA själva så är det inget land som bidragit eller bidrar med så mycket personal och material till NATO. Så det är ganska självklart att Turkiets röst ekar några gånger extra en tex. Fransmännen som är allmänt erkända för sin inkompetens i krigs tid.

Turkiet får igenom sina krav och mycket mer. Mer än jag ens vågat drömma om faktis. Men även Rasmussen får ju sitt.

Olli Rehn skämde ut sig själv och EU med de få ord idioten uttalade. Inget annat sett kan man tolka incidenten.... Men jag tycker att, kommer sån skit på tal igen på officiella sammanhang så ska man be EU köra upp sitt medlemskap och storma ut. Sen får vi se hur EU reagerar när Turkiet har närmare band till deras konkurenter ..

Kulu:

Klart, han gör! Gillar inte allt han gör och säger, men han ger utdelning på förtroendet folket gett honom genom att inte låta sig trampas på.

Emre

Anonym sa...

Vem står i tur att stå på schavotten?
Först ut är det Rasmussen att krypa till korset.
Alla separatister som ansåg danskar vara vänner av demokrati och civiliserade får äntligen se deras rätta ansikten.

Kurdens enda vän är turken.

Jag förstår att den felaktiga politik man bedrivit i de östra delarna av landet har lett till missnöje och särbehandling. Handen på hjärtat, det var ju i huvudsak de stora jordägarna "agorna" som bestämde hur folket skulle rösta och stödde de partier som bäst gynnade dem själva. De, agorna, kunde sätta precis vilka krav de ville på partiledarna som var lika korumpta och villiga att tillmötesgå kraven för de antal röster de kunde räkna med till nästa val. Det satte stopp för industralisering.
Än idag är det dessa "agor" som styr och ställer i östra Turkiet. Allt har varit tillåtet för dem bara de inte fick sitt jord konfiskerad.

Agorna behandlade folket som livegna.
Idag har de bara vänt sig till folket efter att inte ha fått samma gehör för sina önskemål hos nuvarande partier.

Agan, likt jordägarna i Sverige tvingade till sig allt in natura och ansåg det vara hans rätt. Han anser sig ha andra rättigheter i dag.
De kan fortsätta att ha sitt inflytande på folket på sitt sätt.
Hur många agor och deras fruar är
med i DTP? Hur kan man tro att dessa för folkets intresse i första hand? Hans far våldförde sig på folket. Har man glömt det idag??

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Det är ytterliggare ett perspektiv som jag hade stor tyngd på i en uppsatts jag skrev för ett tag sedan.

Jag tror att det är en av de viktigaste pelarna i problemet!
Det är också den pelare som DTP försöker bevara. För den pelaren ger dem om inte annat, lite makt!

Bra summering!

Emre