onsdag 14 april 2010

Ahmet Turk, Post-DTP

Han åkte på en smäll vid utgången från sin rättegång. Jag fördömer våldet, men har förståelse för slaget han fick. Men se till skillnaden på Ahmet Turk nu och den han var innan DTP stängdes ner. Nu är det inte apa eller PKK som är på tapeten längre, det är demokrati; folket; Turkiet och försoning. Även om han stundtals än idag går mig på nerverna, så har jag även förståelse för honom som uthärdat Diyabakirs tortyr fängelse under junta tiden.

Det jag vill uppmärksamma med honom nu är att smällen han fick, tar han inte personligt, han verkar inte bry sig om näsan som bröts, utan mer om atmosfären i Turkiet. Ahmet Turk har aldrig varit en ”sann revolutionär” enligt PKK, även om han haft skumma kontakter, så har han alltid varit för ett enat Turkiet. Nu, utan parti med terrorister flåsandes i nacken om vad han ska säga och tycka, så visar sig den verkliga Ahmet fram. En som utan politiskt mandat representerar en del kurder i Turkiet. Det betyder att han har blivit en riktig ledare, som man ser upp till utan verklig politiskt makt, men anses vara en pålitlig och representativ människa som många ser upp till.

Om han kan få slippa PKK och deras hantlangare, så är det en person som Erdogan kan ta råd av, för de speciella rättigheter alla minoriteter världen runt erhåller, för Turkiets kurdiska medborgare, det de saknar och annat som kan få människor att känna större frihet och ro.

Turkiet har en enorm variation på kulturer, etniciteter och traditioner. En stormaktsarv som gjort att man har erfarenhet av liv ihop med alla möjliga folkslag, religioner och traditioner. Därför anser jag att man inte ska hamna i andras trångsynthet, som inte har haft samma erfarenheter som Turkiet. Vad påverkar det turkar och cjerkeser tex. om en grupp vill fira nevruz genom att skutta över eld ? ingenting. Vad påverkar det staten och dess suveränitet om en grupp talar fler än ett språk ? Ingenting, för när svenska-turkar åker hem, störtar inte staten ihop för att vi talar vårt ”andra språk” svenskan….

Förrädarna och de destruktiva är inte bland folket, de man ska akta sig för rör sig inte bland ”oss”….

Sancak Beyi Emre

3 kommentarer:

ob sa...

du ger mig kväljningar.
och då har jag knappt några kräkreflexer.

Sancak Beyi Emre sa...

Då ska du inte stoppa in saker för långt ner i halsen... Enkel lösning. Håll fingrarna i styr :)

Emre

Sancak Beyi Emre sa...

Sluta stoppa saker så långt ner i halsen....