torsdag 1 april 2010

Horror of the Turks in the Pacific

Psykologisk krigsföring handlar mestadels om att ställa sin motståndare i tvivel. Tex. Vad ger Hollywood filmerna för budskap ? USA gör alltid det rätta, man är alltid moraliskt berättigad genom att man ständigt räddar världen och indirekt alltid vill världens bästa och man har en monstruös armé som är oslagbar då en man (Rambo tex) kan vinna ett helt krig.

Det är effektivt, det är dessutom fascinerande. Även om filmerna inte är menade för detta syfte så ger det ut ett sådant budskap. Gör en analys på James Bond filmerna, så kan man urskilja vem och vad som var det stora hotet mot väst under årens gång.

Det senaste har varit serien Pacific, som jag såg framemot att se efter Band of Brothers. Det lilla jag har sett, håller absolut inte föregångarens klass och har ett litet speciellt budskap. Ni minns de gömda Coca Cola reklamerna som var kontroversiella för ett tag sedan, samma teknik används i serien.

En amerikansk soldat på permis i Australien, efter hårda slag mot Japaner, hamnar lustigt nog hos en grekisk familj. Denna grekiska familj tar upp sin levnadshistoria. Där påstås det att turkarna brände ner den ”grekiska staden smyrna”. Staden som heter Izmir, ockuperades av Grekland. Grekerna hoppade i vattnet efter att Mustafa Kemals armé brutit igenom frontlinjen och ryckte fram mot Izmir. Staden återintogs och en brand utbröt. Denna grekiska familj, slängde sig i vattnet, blev upp plockade av fiskare och flydde till Australien (Grekland var inte närmare och mer passande för en grekisk familj tydligen, man hade ju vägen om till nästa kontinent).

Ockupationen nämns lustigt nog inte i serien. Inte heller vad den muslimska befolkningen utsattes för.

Enligt brandkårsrapporter och de stadens arkiv, så var ”motståndsrörelser/banditer” (bla. Armeniska rövarband) ansvariga för branden. Sen kan man ju fråga sig var logiken finns i att bränna ner ens egna stad man nyligen befriat från ockupation ? Nero var inte Turk så att säga. Dessutom, om du tuttar eld på en stad med mening, så släpar du inte dit brandkåren själv för att släcka elden.

I de turkiska arkiven dök dessutom en video upp, som visar släckningen. Dessutom så skrev dåtidens Italienska, Amerikanska, Brittiska och Franska tidningar att ”turkarna inte var de ansvariga för branden”.

Det var även dessa rövarband som senare ville ”skriva om historien” genom att påstå motsatsen, återigen från ett diaspora perspektiv.

Lyckligtvis har vi amerikanska filmer om kriget mot Japan, som kan reda ut Osmansk/Turkisk historia. Vad skulle vi göra utan dem?!

Om Turkar poppar upp även i filmer om andra världskriget, i strider mot Japan, då vet i fan var detta slutar. Någon som fortfarande tycker att jag överreagerar ?

Jag måste nog be om ursäkt trots allt. Hade jag förstått att resten av världen var så skräckslagna över Turken, så hade jag tagit allt detta skitsnack med en nypa salt. Men när det passerar logiken, så känns det bättre med att förklara att Turken inte alls är farlig.

Förövrigt tycker jag att det är förbannat lustigt att Väst som försöker splittra på allt, gör allt i sin makt för att ena Cypern.

Sancak Beyi Emre

5 kommentarer:

Anonym sa...

"Grekland var inte närmare och mer passande för en grekisk familj tydligen, man hade ju vägen om till nästa kontinent"

Haha, fick mig ett gott skratt.

Är Spieldberg sur för det som hände i Davos?

Sancak Beyi Emre sa...

Mycket möjligt. Men det var patetiskt. Jag gillar Spielbergs filmer, men det var fan lågt.

Emre

Ilker T sa...

Länk till nya uppgifter. http://www.hurriyet.com.tr/gundem/14305753.asp?gid=373

Enligt källan skall Izmir satts i brand av armeniska män, för att inte lämna något åt turkarna som återtog staden. Dessa personer skall i samband med händelsen arresterats och ställts inför rätta.

En annan händelse som har påverkat mig är att när Izmir befriades från grekisk ockupation år 1922, och folkets jubel välkomnade Mustafa Kemal Atatürk när han besökte staden. Mustafa Kemal stannade till vid ingången till huset där han skulle övernatta kvällen och uppmärksammade den grekiska flaggan som låg framför ingången. Flaggan var i siden och hade lagts fram så att Atatürk kunde torka sina fötter på den. Folkmassan som samlats bad och bönade om att Mustafa Kemal skulle göra detsamma som den grekiska kungen Konstantin I hade gjort detsamma i exakt samma hus, med den turkiska fanan när dem ockuperat staden.

Mustafa Kemal vände sig mot folkhopet:
"Det var hans misstag och det var fel. En flagga reprensterar en hel nation och dess folk. Den skall respekteras och absolut inte skändas. Jag kan absolut inte göra samma misstag som honom...."

Mustafa Kemal plockade upp flaggan, vek den och överlämnade den till krigsfångarna i krigslägret vid hamnen.

Sofie i Trabzon sa...

Sv: Tack sà mycket, jag hoppas jag kommer att fà fler chanser att skriva i en sàn trevlig tidning som EUROTURK

iyi hafta sonları

saygılar
VikingKiz

Osmans tankar sa...

Ilker:

Helt rätt gjort av Ataturk! Synd bara att han trampande på Anatoliens folk direkt efteråt. Samma folk som bildade vår republik.