torsdag 22 april 2010

Armenien fryser normaliserings protokollet med Turkiet

Anledningen man fryser avtalet, som gav alla hopp om en fred, är att Armenien inte vill diskutera sin illegala ockupation och etniska rensning i Azerbaijan. Förutom ockupation motsätter man sig en gemensam och objektiv utredning över armeniernas anklagelser om "folkmord". Lustigt att man motsätter sig allt som skulle rentvå Turkiet, och häva en illegal ockupation? Det är iaf något Turkiet har diskuterat, med all rätt då ockupationen och den etniska rensningen man genomförde (genomför fortfarande) var anledningen till att Turkiet stängde sin gräns.

1 2

Man fryser inte bara avtalet, man drar tillbaka sin signatur (undrar ni hur förödande detta är både politiskt och juridiskt?:).

Idag får man några miljarder av amerikanska skattebetalares pengar att skicka ner till Armenien som investeras starkt i ryska flygbaser och handel med både Ryssland och Iran. Tänk om jänkarna fick reda på vad deras pengar gick till….

Det lustigaste av allt är alla politiker som anser att Cypern är en ”ockupation” av Turkiet, men sitter knäpp tyst över Armeniens facit av förbrytelser. Turkiet var garanter för ön och stoppade en etnisk utrensning med mandat. Armenien gick till angrepp, utan någon krigsförklaring och rensade ut allt vad Turk (Azeri, för de nyläsande) och Kurd (de muslimska iaf, yezidierna är kvar) heter i de områdena som idag är ockuperade.

Hur som helst, Armenien har efter den Turkiska blockaden sjunkit i en djup ekonomisk kris där man lever på ryska och iranska varor som inte räcker till. Man är helt blockerad från väst då Ryssarna är lite för nationalistiska för att erkänna att de inte har en bättre motsvarighet till vad väst har att erbjuda och Iran sitter med mullor (som inte har alla mullor i moskén själva) som utfärdar ”fatwor” mot allt som är västerländskt och främst amerikanskt.

Det är inga internationella organ eller ens FN som uttalar sig om detta. Armenien är USA:s lilla Israel som dock säljer sig lite för mycket i deras smak till Ryssland och Iran. EU ville att Turkiet skulle lösa sina problem med grannen, det var inget krav men en rekommendation. Jag anser att Turkiet gjort det man kan. Man kan inte tillåta en illegal ockupation fortgå, speciellt inte om den även innefattat en etnisk rensning.

Hur kommer detta speglas i media i väst då ? Självklart är det Turkiet som inte fullföljt avtalet, det är återigen Turkarna som är oärliga. Detta handlar främst om att Turkiet är det som återstår konkret av det Osmanska riket, är muslimskt medan Armenien är kristet. Dessutom så fortgår man i Israel doktrinen, har man utsatts för ett ”folkmord” (som man lyckats lura i stora delar av västvärlden), så kan man inte göra fel. Just i detta fall så drar många armeniska forskare liknelser till Förintelsen och anser sig ligga i samma situationen som judarna efter Förintelsen och förtjänar samma behandling (det var ju efter Nürnberg rättegången man kom på att det kunde vara lönsamt att koka ihop en motsvarande historia).

Inte ens om deras påståenden speglade sanningen så skulle deras beteende vara acceptabelt. Man bryter mot ett avtal man undertecknat, man ockuperar en annan suverän stats territorium och har utfört en etnisk rensning på denna mark.

Vill Armenien inte ha en normalisering ? Visst, det är varken Turkiet eller Azerbaijan som lider av det. Det armeniska folket svälter pga deras ledares idioti. Vill Armenien fortsätta ockupera Azereisk mark ? Visst, men Azerbaijan har en större befolkning (då även armé) och ekonomi, som gör att en konflikt är oundviklig om den inte löses vid bordet innan och denna gång blir det inte samma resultat som tidigare.

Kan man beskylla Turkiet för detta ? Ska det vara en normalisering av relationer som förstördes av X, så kan man inte förvänta sig att en normalisering sker genom att behandla A. Nu ska vi fråga det rödgröna blocket över vad deras motion bidrog till ? Det är lättare att vara destruktiv än att vara konstruktiv, men när man väl förstört något är det förbannat mycket svårare att bygga upp det igen.

Anklaga ett folk för folkmord, dikta ihop en massa sagor, ta ingen kritik och ställ absolut inte upp på en opartisk utredning med öppna arkiv över vad som hänt, dessutom passar man på att blir illa berörd när man utfört ett väldokumenterat, regelrätt inom konventioner i fråga och väldokumenterad etniskrensning. Men bryter avtal för att inte riskera att blotta sin smutsiga buk.... Hur länge ska detta FÅ fortgå ?

En av många byar som etniska rensningen verkställdes


Sancak Beyi Emre

7 kommentarer:

Anonym sa...

Så du har bättre insyn i Armeniens användande av amerikanskt biståndspengar än USA:s underrättelsetjänst?!? Vet du att efter Bagdad så har USA sin största ambassad i Jerevan?! Ja du...

Och vad har konflikten med Azerbajdzjan (en tredje part) något med relationerna mellan Armenien och Turkiet? Har Armenien länkat försoningsprocessen med Cyperns ockupation?

Och nej, man har inte dragit tillbaka sin underskrift utan man har bara fryst processen tills Turkiet tar beslut. Gå och läs innantill istället för att halvläsa texter och sprida lögner.

Man behöver verkligen inte alls anstränga sig när man vill argumentera mot dig. Du gör jobbet galant på egen hand.

Anonym sa...

"Armeniens folk svälter"?!? Du har inte sett armeniskt dukat bord. Är det nåt de inte snålar med är maten.

Du borde ta och åka till Armenien så ser du att nästan allt står det "Made in Turkey" på. Alla varor kommer in från Turkiet via Georgien, så du behöver inte oroa dig för armeniernas välstånd och bristen på varor. Men tack för åtanken.

En fråga: om nu azerierna hade större befolkning och större armé, hur kom det sig att de förlorade kriget? Och säg inte att Ryssland var på deras sida eftersom de är fortfarande på armeniernas sida vilket innebär att ingenting har ändrats i den ekvationen.

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Det har jag inte påstått heller, men bistånd och vad de spenderas på är inte svårt att spåra. Det står i många rapporter.

Armenien kan inte länka försoningen till ett piss. Det var Turkiet som stängde gränsen. Varför stängde Turkiet gränsen ? För att Armenien illegalt angrep och ockuperade Azerbaijan. Så ska vi förbi se den anledningen ?

Öhhum, du måste ha missat en del, det är vad som är uppe på agendan nu. Dock är det oppositionen som kräver det, vi får se hur den frågan löses.

PS: Hur går det med arkiven ? Fått tag på Sarkisyan ?



Anonym:

http://news.am/en/news/economy/7995.html Jag rapporterar endast om saker jag läser och hör. Har man en ombudsman för att hantera SVÄLT, då tror jag inte att man är på topp riktigt. Men jag tror dig med att man inte snålar med maten, man har trots allt levt ihop med Osmaner, och antar att det är närliggande med matkultur.

Så man kan kalla och anklaga Turkiet för diverse saker, diasporan kan vräka ur sig all skit, men man kan käka turkisk mat och handla turkiska varor ? Jag finner inga ord ! Tack för att du bekräftar min teori.

Överraskningsmomentet är det enda verkliga övertag man kan ha i ett krig. Det hade man genom att angripa utan förvarning. Dessutom så är en etnisk rensning också ett bra steg för att kunna kalla ett område armeniskt. Det är inte första gången i historien.

PS:
Arkiven ? Hur går det ? Var inte du bannlyst ?

:P

Emre

Anonym sa...

Så när det är något gott så kan man tillskriva det osmanerna och deras välsignade grannsämja och kultur. Ja, du är absolut nyanserad och mångsidig och objektiv i din analys.

Ang. arkiven: gå och läs: http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=armenian-archive-chief-invites-turkish-historians-2010-04-22

Sancak Beyi Emre sa...

Osmanska kulturen var multikulturell ! Det är därför mellanöstern, kurder, araber, turkar, armenier, assyr/syrianer osv har så mycket gemensamt idag ! Ta huvudet ur arslet är du snäll...

Jätte fint steg ! Men hur många vill riskera sin säkerhet är frågan ? Sist detta gjordes, grep man forskarna och beslagtog deras material. Dessutom, att lägga in de digitalt, gör det svårare att avgöra hur äkta det är. Hur ska man reagera om en ny "order av Taalat" dykt upp. Den förra visade sig vara falskt ju.

Hur som helst är detta ett enormt steg ! Men det finns fler att öppna...

Anonym sa...

Du kan verkligen uttrycka dig åtminstone: "Ta huvudet ur arslet är du snäll..." Orden "snälla" och "arslet" brukar inte gå ihop, åtminstone inte när det gäller min sexuella läggning.

Är det inte typiskt? Först gnäller du i var enda tråd om att arkiven inte är öppna och nu när de har gjort en öppen inbjudan gnäller du om säkerheten.

Förra gången ville den turkiske forskaren eller vem det nu än var ta ut historiska manuscript och böcker ut ur landet. Det var därför han åkte fast i tullen för försök till smuggling av ovärderliga originaldokument. Testa och se: åk till riksarkivet i Marieberg och försök smuggla ut originalen du får upp från magasinet så får du se vad som händer.

Sancak Beyi Emre sa...

Låt mig omformulera det. Tänk med rätt kroppsdel !

Det forskaren gjorde var att handla antiker, ur en butik... Men jag undrar varför man griper honom och beslagtar ALL hans material...

Jag gnäller inte, jag tycker det är jätte bra ! Men det är något som många kommer dock att tänka på.

Dessutom vill man se orginalen till dokumenten...