måndag 19 april 2010

Söndra härska för konflikt, men sammankoppla för än mer konflikt.

Den Turkiska cypriotiska republiken har valt en ny president, Dervis Eroglu. Han har en annan vision över Cypern. Han vill att de blir en federation med de fortsatta delningarna av grekiska- och Turkiska Cypern. Inte som idag, utan som enade två självstyrande delar (konfederation). Hans inställning fick 50,4 % av de turkiska cyprioternas röster i ett demokratiskt val. För EU ringer nu varningsklockor, man är ”orolig” över utvecklingen. Grekcyprioterna hotar med att blockera Turkiets medlemskap så länge ön är delad. Men i själva verket så har folket talat… Vad skulle det innebära att göra motsatsen till vad folket sagt, när man samtidigt för en fin poesi om MR och demokrati ? Förödande för EU:s trovärdighet.

Det är många som bara belyser Turkiets roll i händelsen. Men minns någon att den grekiska militärjuntan åter hade börjat drömma om ”stor Grekland” och börjat massakrera turkar på Cypern ? Det var också av den anledningen Turkiet ryckte ut, för enligt FN konventioner måste stater agera vi sådana händelser. Men än idag, så är det turkar som ser som bovarna i konflikten. Däremot börjar ljuset få styrka även på den grekiska sidan.

För de som varit på den grekiska delen av Cypern, har nog hört smått av inställningen till turkar. Att ena dessa skulle vara en ganska förödande handling som bäddar för ytterligare en stor konflikt. Men Eroglus lösning ser jag som en vettigare än Talaats och EU:s. Iaf till en början, att öppna gränserna och låta folk socialisera i något årtionde och bära från där. Men som vanligt, västvärldens syn är inte för de berördas bästa, utan för ens egna ekonomiska intressen. Det lustigaste är att demokratiska val som folket på Cypern håller, står Turkiet som ansvarig för. Absurdt i vettiga människors öron, men helt i sin ordning för obildade politiker och hobby rasister... Lägg där till att när turkiska delen röstade för ett enande röstade den grekiska emot, gäller endast den ena sidans demokratiska rättighet ? Det går inte säger "liberalerna", men de gick så jävla bra för Israel och Armenien som man sitter knäpp tyst om.. Håll en klar ställning så lovar jag att resten följer.

Men är inte det samma överallt ? Irak tex. Inte en enda svensk ledamot har jag hört angående kriget som tycker synd om araberna eller Turkmenerna. Det är antingen kurderna eller de kristna. Inget fel med det, men varför sådan avgränsning ? Gynnar inte ens syften så klart.

Samma koncept som de ”armeniska folkmordet” (som man på senare tid känt oro över för att man kanske gjort fel). Det dog miljontals fler muslimer än kristna, men vilka är de som belyses ? Tvångsutvandring i all ära, men alla miljoner som fick fly de armeniska rövarbanden och den framtyckande ryska armén är de aldrig på tal om.

Hyckleri ? Det må du tro. Jag stötte på en turkmenisk sång som verkligen berörde mig.

Cihan mene yok sanar, men turkmanim, meni yok sanar

En Turkmen som känner sig bortglömd av världen. Har han fel ? Nej, när har ni hört någon EU parlamentariker på allvar bry sig om och belysa Turkmenernas situation ? Aldrig. Ständigt kurder och kristna. Självklart ska man beskydda dessa, men varför lämnar man ut vissa ? När senast fällde man en tår över en Arabisk arbetare som sprängdes i luften i Bagdad när han vår på väg till jobbet ? När hörde man historien om Turkmenen som blev mördad i sitt eget hem i Kerkuk av maskerade män ? Aldrig….

Kerkuk cigerim yanar

En sak har jag lärt mig under alla mina år. Väst pissar inte ens på en brinnande människa så länge inte den människan är en aspekt i något intresse man har. Att man stöttar en grupp handlar oftast om att man i senare skede har något att hämta från dessa, eller ska utnyttja dessa i något syfte som till mesta del gynnar endast väst. Det Bush d.ä. gjorde mot kurderna i Irak tex. Uppmanar till uppror i kombination med att man både sålt och lärt pippi diktatorn Saddam att tillverka och lagra kemiska stridsmedel slutade i ett gräsligt folkmord som man påverkas än idag av direkt.

Kerkuk bombanan patlar, derdimi yedi katlar

Är det konstigt att vissa lämnas utanför ? Nej. Ska man då vara ledsen över att man blivit utelämnad ? Absolut inte, snarare vara glad tror jag. Jag undrar hur de man ”stöttar” och ”sörjer” för har de om säg 10 år ?Sancak Beyi Emre

13 kommentarer:

G.J sa...

Hur kan Turkiet vara inblandad i deras val?
Ifall så låter det som "förtryck av minoriteter"
och det vill ju inte EU ha, eller?
Kanske när det passar EU så är det inte samma sak.

En sak har jag undrat över, kommer de "turkar" som
ägde mark och egendommar få tillbaka sina samma som
"grekerna" kräver.
Jag läste ju in ett urklipp ifrån en stor dagstidning
att Turkiet måste snart börja agera mot våldet och
tvångsflyttningen av turkar på Cypern.
Så då måste ju "turkar" bott på hela ön.

Sedan det väldigt tragiska för all journalistik i
sverige, Irak.
Jag skäms att INGEN journalist överhuvudtaget har ett
enda ej allierat kontrollerad reportage.
I Irak så dör dom verkligen som flugor.
Inga siffror finns på hur många som dött, hur folkgrupper
minskat eller helt försvunnit ifrån vissa områden.
Irak som facktiskt var ett av världens främsta ekonomier
hur är det nu, vilka får egentligen hjälpen som vi
blir matade med att den kommer till Irak.
Ok Skyll allt på Saddam, men han blev ju hängd i demokratisk
anda av mäniskor som ville ha hämd i demokratisk ordning.
Hängd innan han hann svara på alla frågor som många säkert
ville ha svar på.
Själva avrättningen om den skulle skett eller ej, det kan
jag inte svara på, men sättet.
Man sätter inte offrens anhöriga som bödlar och gör ett
jippo av detta, annars varför gör vi inte likadant i den
sk demokratiska världen där alla skall ha en chans till försvar.
Sedan kom jag ihåg Öcalan, han vägrades ju utlämning till
Turkiet pga dödstraffet fanns kvar ( även om det ej tillämpades.

Skulle gärna vilja ha översatt de stroferna du tog upp.
”Cihan mene yok sanar, men turkmanim, meni yok sanar”
”Kerkuk cigerim yanar”
”Kerkuk bombanan patlar, derdimi yedi katlar”


Sedan är detta klockrent,
"En sak har jag lärt mig under alla mina år.
Väst pissar inte ens på en brinnande människa
så länge inte den människan är en aspekt i något intresse man har.
Att man stöttar en grupp handlar oftast om att man i senare skede
har något att hämta från dessa, eller ska utnyttja dessa i något
syfte som till mesta del gynnar endast väst.
Det Bush d.ä. gjorde mot kurderna i Irak tex. Uppmanar till uppror
i kombination med att man både sålt och lärt pippi diktatorn Saddam
att tillverka och lagra kemiska stridsmedel slutade i ett gräsligt
folkmord som man påverkas än idag av direkt.

ps
Emre översätt gärna ikke svenska och förklara gärna olika saker
vad de står för t.ex diasporran att det är pan-armenier.

Tack för en bra blogg

Sancak Beyi Emre sa...

G.J:

Det många inte tänkt på, är att just Turkiet har väldigt mycket att hämta från gamla Osmanska stater. Bulgarien backade sist när dem försökte med samma soppa, så jag tror att det blir precis som alla andra gånger greker haft utspel på turkar, att de slår tillbaka hårdare. Invasionen under WWI (där dem lärde sig simma), upprustningen längs havet (som de skyller sin ekonomiska kris på) o nu Cypern (som är ett nytt kapitel som kommer sluta i en katastrof).

När man införde "demokrati" o "MR", så gjorde man bort sig något katastrofalt genom att hänga Saddam, avrättning är inte en del av dessa man invaderade för.

"Världen tror inte att jag finns, jag är Turkmen, dem ser mig inte"

"Det brinner i mig Kirkuk"

"Kirkuk bombarderas, mina problem sjudubblas"

Diaspora, är etniska grupper som lever i en annan stat, men lever kvar med tanken av sitt hemland som den var då. Oftast extremt nationalistisk.
PAN-Armenisk handlar oftast om att man vill återskapa ett stor armenien, som täcker enorma landmassor. PAN-turkisk är tex ett turkisk rike enat med alla turkiska republiker och folkgrupper. Ingen av dessa teorier är verkställningsbara i dagsläget.

Tack för dina vänliga ord !

Emre

L.G.J sa...

Sant Emre.
Det är både hyckleri och ren idioti att i demokratisk namn anklaga ett folk för ett annat folks demokratiska val.
Skulle Turkiet i någon mån säga eller antyda hur de skall rösta så är det då inte förtryck av "minoriterters" rättigheter.
Jag menar Turkiet är ju majoritet ( i folkmängd, ej i procent ) ifall de kopplar samman Turkiet och norra Cypern.
Det som hände på Cypern speglades ju tidigare på ett annat sätt.
Jag läste i en samlingsbok av nyheter ( de brukade ge sådana till anställda förut)( Jag har en som min far fick) där nämndes det att Turkiet bör snart reagera på det våld som försegick turkarna.

Sedan det du sade "Väst pissar inte ens på en brinnande människa så länge inte den människan är en aspekt i något intresse man har."
Detta stämmer klockrent.

Jag har läst din blog och tycker den är bra, men en sak bör förbättras tex förklara gärna olika saker tex att diasporran är utomlandsboende Armenier, gärna lite översättning av "ikke svenska".
Då slipper vissa av mina landsmän googla och få galna översättningar.

Sancak Beyi Emre sa...

L.G.J:

Absolut, speciellt när Turkiet gjorde det FN begär av varje stat. Tänk om de som uttalar sig idag negativt om Turkiet hade gjort det Turkiet gjorde i Jugoslavien, Rwanda, Somalia, Kaukasus osv.

Intressant, vad jobbade din far med ? Det lustiga är att man dessutom var en av garanterna för ön. Det var dessutom en grekisk ”invasion” som ville införliva Cypern till ”stor Grekland”.

Ja, jag studerar MR på högskolan och får mer inblick i processerna och aktiviteterna man för. Det är inte på top5 att hjälpa människor, utan används snarare som ett vapen. Man ”demokratiserade” Irak, men Irak förlorade mycket av sina naturresurser bland mycket annat.

Jag lovar att tänka på det i framtiden, men om de skulle slippa igenom något, så får du gärna fråga. Kul att du hittat hit och tycker om mina texter.

Emre

Helena von Schantz sa...

Hej Sancak! Jag har läst ditt blogginlägg med intresse.

Det där med egenintresset är inget väst har monopol på, det är en utrikespolitisk realitet. Visa mig det land som går mot sina egna intressen.

När det gäller Cypern behöver bakgrunden till invasionen bli bättre känd och den turkcypriotiska berättelsen höras. Grekerna har länge haft ett tolkningsmonopol, delvis pga att turkarna tigit, men riktigt så är det inte längre. Jag har skrivit en artikel på Newsmill där jag framför allt hoppas att vi kan slippa ett nytt opinionskrig. http://www.newsmill.se/artikel/2010/04/19/borja-for-allt-i-varlden-inte-heja-pa-cypern

Sancak Beyi Emre sa...

Hej Helena !

Egenintressen i all ära, men att kombinera det med verklig hjälp skadar väl inte ? Låt oss ta en titt på historien vems egenintressen som skapat mest förödelse ? Vem som krigat mest i ”demokratin” och ”frihetens” namn. Sen tycker jag att när man för den retoriken om demokrati, så bör man vara diskretare med sånt, för att man inte ska kunna avfärdas helt som hycklare.

Det glädjer mig att du inte är lika monotom som de flesta, du söker information från flera källor, som tyvärr inte är vanligt bland våra beslutsfattare. Grekerna har aldrig haft monopol på tolkningen, utan precis som jippot om det armeniska ”folkmordet” så vänder man det döva örat till Turkiet. Det är inte endast Turkiet som råkar ut för detta tyvärr.

Sen att man ser enighet synonymt med fred/lösning är inte i Cyprioternas intresse heller. Båda folken har sagt sitt nu, när ska EU acceptera demokratins grundpelare istället för sina intressen skulle jag vilja veta. Grekerna röstade emot Annan planen, nu vill Turkarna inte heller det. Ska vi tvinga dessa att leva ihop mot sin vilja och riskera ytterligare en konflikt ?

Emre

Anonym sa...

Jag tycker uppdelningen av Cypern är bra för alla parter. Turkarna tog sitt ansvar som garanter för den turkcypriotiska befolkningen - de var t o m sena med att ta sitt anvar. Nu har man skapat ordning och så får det förbli.

När vet man att grekcyprioter med den grekiska kyrkan i spetsen får nya ideer om enosis.

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Det tycker även jag. Men EU anser sig ha lösningen som folket vill ha egentligen, men ännu inte känner till. Dem har röstat emot i sin "förvirring"...

Emre

Helena von Schantz sa...

Emre, det är min uppfattning att vi är lika goda kålsupare överallt på den här planeten. Det finns varken goda eller dåliga religioner eller goda eller dåliga folkgrupper. Vi handlar utifrån situation, historia, kultur och egenintresse. Värst blir det alltid när det finns rädsla inblandat. Turkcyprioterna är rädda för grekcyprioterna och grekcyprioterna är rädda för Turkiet.

Men trots allt det håller jag med dig i ditt grundläggande resonemang, för jag tycker att det finns mycket självgodhet och hyckleri när jag ser mig omkring. Bättre att granska sig själv kritiskt och vara tolerant mot omvärlden än att göra tvärtom.

Sancak Beyi Emre sa...

Självklart ! Ingen är bättre än den andra, men just EU som står för det man påstår sig stå för låter förskräcklig när man agerar på ett visst sätt. Jag ser det fortfarande inte som att man agerar opartiskt. Den uppfattningen har förstärkts mycket av våra egna Svenska politikers uttalanden och ageranden i dessa och motsvarande frågor.

Jag håller med dig fullt ut ! Man lägger näsan i blöt i andras angelägenheter, när man i själva verket har gjort motsvarande saker tidigare, eller tom fortfarande gör. Tyvärr så fungerar Leviathan på detta sett, det gäller att finna sig till rätta i det. Men vi får hoppas på att det utvecklas till en ärligare handling utövning.

Glädjer mig faktis att vi har en gemensam grund, en grund som många sökt efter, men som tyvärr är extremt sällsynt bland beslutsfattarna.

Emre

Anonym sa...

Strunta i vad Eu tycker om delningen på Cypern. EU har idag ingen makt över Turkiet och i framtiden blir det en beroendeställning istället. Observera att det inte är turkarna som kommer att hamna i den ställningen utan EU. Turkarna har goda ekonomiska framtidsutsikter och en ung samt dynamisk befolkning. Det är mer än man kan säga om länderna i EU.

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Det många tror är att neo-rasisterna som börjat breda ut sig i EU kommer stöta bort Turkiet till EU:s konkurenter och sätta sig själva i skiten. Medan EU skakades om rejält fortsatte Turkiet med en ekonomisk tillväxt, det är upp till en själv att avgöra ens egen framtid. Men jag skulle inte vilja att EU var en sluten kristen klubb, när man ändå har så många muslimer som lever inom EU redan.

Emre

Blogger sa...

Get all the best alcoholic drinks at Duty Free Depot!

All the highest quality brand name drinks for unbelievable discounted price tags.