söndag 4 april 2010

Några repliker på de senaste uttalandena om ett så kallat folkmord

– Det var en allmän oro i landet. Men det fanns inga regeringsbeslut att de skulle deporteras, säger Ingmar Karlsson
- Det var ett världskrig, det allra första, klart som attan att folk är rädda. Dessutom står samtliga världens stormakter (utom Tyskland) och knackar på dörren. Det man kallar för ”regeringsbeslut” har visat sig vara falskt. Dessutom så är deportation enligt dåtidens sedvanor helt i sin ordning. Var det ett folkmord på de Turkmener som flyttades till Balkan ? Eller de judar och armenier som flyttades till Istanbul efter erövringen?

Miljöpartisten Bodil Ceballos är ledamot i riksdagens utrikesutskott och har undertecknat motionen.
– Det är sällan det finns klara regeringsbeslut på att mörda en hel folkgrupp. Någon har ju ändå förföljt gruppen även om det inte fanns regeringsbeslut om det, säger hon.
- Bodil Ceballos, varför ger ni er in i saker ni inte behärskar?! Utan ett regeringsbeslut, som man ständigt påstått att Osmanerna hade, kan man inte hävda ”folkmord”. Intentionen saknas i så fall, som är grunden för konventionen.

– Vi konstaterar bara att det hänt, att vi tror på forskarna och på upprättelse för de som utsatts, säger Bodil Ceballos.
Men enligt Ingmar Karlsson har ni fel i sak?
– Ja, det är klart att han kan ha forskat i det mycket noggrannare än vi gjort. Om vi gjort ett fel måste vi rätta till det.

- Jasså? Om ni gjort fel, och ni utgår från ” forskare ni tror på”, då bör väl hela historien skrivas om igen ? Ni har gjort många fel, rätta till detta nu !

–Det viktiga är att det här förnekas av en stat, det är därför det blivit en politisk fråga, säger Fredrik Malm.
- Fredrik Malm är den sista att uttala sig om ämnet. Fredrik som hade frågat den turkiska ambassaden om information, fått flera böcker, men slängt dessa. Han uppfattade dem för partiska, men vände sig till armeniska och assyriska föreningar. Var de mindre partiska ? Vad väntar man sig av någon som ville ”ena kristenheten” mot Turkiet.

Hans Linde, vänsterpartist och ledamot i utrikesutskottet, undertecknade också motionen.
–Det har varit en process där vi inhämtat information och träffat de drabbade. Folkmordet var inte riktat mot enskilda etniska grupper utan mot alla kristna, alla icke-turkar, säger han.
- Träffat de drabbade ? Har ni träffat några turkar, kurder och tjerkeser ? För dessa är väl lika mycket av de drabbade ? Det bör innebära att Turkiet endast bör bestå av Turkar, då alla kristna och icke-kristna utsatts för folkmord enligt er. Sedan kanske någon ska upplysa kommunisterna om att konflikten började i Tsar Ryssland där armeniska revolutionärer utsatte andra grupper för förföljelse. Tjerkeserna som än idag bor i miljontal i Turkiet flydde till Osmanska riket. När armeniska rebeller härjade bakom de osmanska linjerna så var dessa bland de första i ledet. Det samma gället kurdiska och turkmeniska klaner som utstått de mesta. Ingen i Turkiet nekar till att Armenierna förlorade 1/3 av sin befolkning ca. 300.000. medan den muslimska befolkningen på 20 miljoner förlorade 1/5. Vem bör vara den gnällande ? Spannmål importerades från ryssland, när du ligget i krig med dessa, så kan du inte vänta dig att det kommer in, ytterligare en aspekt för livsförlust.

Att de pontiska grekerna utsattes för folkmord råder det ingen tvekan om, enligt Konstantinos Fraggidis, ordförande i pontiska föreningen i Stockholm. Han blir mycket upprörd över det Ingmar Karlssons påstår.
–Vad gör honom till expert på vår historia? Vi vill bara få ett erkännande och till slut en ursäkt från det turkiska folket, säger han.

- Vad gör en grek till den TURKISKA historieexpert ?! Vad gör den svenska riksdagen expert på min historia ?! Invadera Anatolien och sen vänta på ursäkt ? Snarare herr Konstantinos och den grekiska staten som bör ta en tripp till Ankara och be om ursäkt.

Det är tyvärr så här det går till. Utomstående blir experter på andra länders (främst Turkiets) historia. Inte nog med att de blir experter, dem kan den bättre än Turkar de själva. Vad innebär detta ? Turkiet och turkar, är benägna att begå detta, är antingen dumma nog att inte kunna sin egen historia eller allmänt oärliga. Hur som helst kommer denna cirkus fortsätta ett tag till.

Artikeln

Sancak Beyi Emre

4 kommentarer:

Osmans tankar sa...

Ett argument som medlemmar ur anti-Turkiet lobbyn för fram för ett riksdagserkännande av "folkmordet" på armenierna är att EU kandidatlandet Turkiet åtalar och fängslar individer som anser att det var fråga om ett folkmord. En stat kan endast kalla sig en demokrati om det råder yttrandefrihehet där. I Turkiet har sedan flera år tillbaka kemalistiska och ultra-nationalistiska åklagare åtalat författare och andra som menat att det var fråga om ett folkmord. Detta utnyttjas nu flitigt av politiker som Fredrik Malm oc Gulan Avci och andra ur vänsterträsket. Det är nästan så att man tror att våra egna åklagare medvetet åtalade personer som Orhan Pamuk med flera för att stärka de anti-turkiska krafternas argument i folkmordsfrågan.

Ta tex mordet på Hrant Dink. Vilka stod bakom mordet på honom? Svar: Ergenekon=CHP. Mordet på han försvagade oss markant och utnyttjas än idag av anti-turkiska element i folkmorsfrågan.

Vad jag vill få sagt är följande:

Hur i helvete ska vi bemöta anti-Turkiet krafter i världen när vår militär, byråkrati och stat är full att landsförrädare.

När syrian-diapsoran tillsammans med armenierna i Sverige lobbade för att få till stånd ett erkännande av "folkmordet" så var Turkiet upptagen med att avslöha ochs toppa militärkuppar som bland annat bestod av massmördande av turkiska medborgare.

De som utsattes för de armeniska rövarförbandens etniska rensningar som senare ledde till deportation av armenierna var muslimska kurder och turkar. Alltså borde turkar och kurder ha gjort gemensam sak mot armneiernas anklagelser. För armenierna och syrianerna anklagar inte det turkiska folket för det sk folkmordet utan den ungturkiska rörelsen som hade makten i det osmanska riket 1915. I kurdernas fall så anklagar man dom däremot som FOLK för att ha gjort sig skyldiga till folkmord.

Så varför är inte turkarna och kurderna enade i den här frågan`? Kurderna var ju dessutom dom som dödades mest av de armeniska rövarförbandet.

Wow vad enade vi är!

Sancak Beyi Emre sa...

Vet du vad Osman. Jag håller med dig !

En sak som stör mig dock är att ett land med 70 milj, herr Dink, som jag faktis tyckte om, dödas och man lyckas måla ut Turkiet som jägare som jagar Armenier. Det dör människor varje dag, men just på denna man blev enormt. Man tänder ljus för herr Dink, men vem tänder ljus för de övriga som dör i landet ? Eller är det så att deras liv inte är lika värt som Dinks ?

Emre

Osmans tankar sa...

Sancak:

Hrant Dink mördadades för att han var armenier, en turkisk medborgare som värnade om ett demokratiskt Turkiet och för att han ville se försoning mellan oss turkar och armenierna. Han var INTE omtyckt av den nationalistiska armenier lobbyn och inte heller av våra ultra-nationalister. Det som gjorde honom speciell var att han var en kristen armenier som modigt kunde tala om hur kristan behandlades i det osmanska riket och i republiken och samtidigt sätta armenier lobbyn i omvärldne på plats. Han kunde få såväl förosnliga turkar som armenier att lyssna på honom.

Han dödades av fascister för att han var demokrat.

Låt oss ta Orham Pamuk som ett exempel. Här har vi Turkiet första nobelpristagare i litteratuir och vad gör vår Republik? Åtalar honom för att han anser att det var fråga om ett folkmord. Med andra ord så försökte den kemalistiska byråkratin TYSTA honom för hans åsikts skull. Detta utnyttjades och utnyttjas än idag av anti-turkiet politiker. Turkiet framställer sig själv som skyldig när det framstår som att man försöker stoppa alla öppna diskussioner i frågan. Detta hade jag önskar av hela mitt hjärta:

Att man hade bjudit in Orhan Pamuk till en paneldebatt där han och de som tycker som honom i frågan hade kunnat bemötas av meningsmoståndare. Detta i sann demokratisk anda.

Men icke, några efterblivna ultra-nationalistiska kemalist åklagare ala ergenekon åtalade honom. Direkt efter gick armenier-lobbyn och sa:

- Titta på Turkiet! Dom åtalar och fängslar tom sina egna författare som anser att det var fråga om ett folkmord.

Sen står vi där som fåntrattar.

Jag anser inte att det var fråga om ett folkmord. Däremot ska en indvidid som inte tycker som jag få tycka det utan att riskera åtal och fängelse. Yttrandefrihet kallas det.

Hrnat Dink var en turkisk medborgare, kristen armenier som blev eb martyr för demokrati. Må han vila i fred och hoppas han hamnade i pradiset.

Sancak Beyi Emre sa...

Absolut ! Dink skrev mycket vettigt och var omtyckt av många. Däremot tycker jag att media spelet kring ens död, vem som helst är fel. Dessutom så blev hans liv viktigare än alla andra döda. Det jag är emot.

Pamuk är kontroversiell, jag personligen anser att Nobel priset tjänas politiska syften. Däremot, oavsett vad han skrev, så är jag stolt över att han fått priset !

Jusrist kåren måste bytas ut, det samma gäller den högsta kåren i armén. Men detta måste man göra med tidens lopp, gör man det med en gång blir det värre.

Däremot, så är jag emot att Mustafa Kemals namn används i sådana syften. Kemalist, hade väl varit de som följde hans vision. Inte de som försöker köra landet i botten för sin egen vinning, och försöker berättiga sitt handlande genom att smutskasta landsfaderns namn.

Emre