måndag 17 maj 2010

Vem har något att dölja ?

Armenien och Turkiet hade en försoningsprocess, som mestadels, eller kanske endast, skulle ha gynnat Armenien, som hackades ihjäl av Sverige, USA och Armenien (inte nödvändigtvis i den ordningen). Ett år innan den turkiska presidenten Abdullah Gul besökte Armenien, för att se VM-kvalmatchen mellan de båda länderna, hade man i smyg hålla möten för att hitta en lösning på sina problem och lösa dessa.

Man kom överrens om ett protokoll. Man träffades flera gånger offentligt och berömde varandras vilja att försonas. Det slutade med att man skrev under protokollet och startskottet för försoningen hade gått. Det var redan grus i maskineriet, Armenien ville inte på några som helst grunder tala om sin illegala ockupation av Karabag eller ställa upp på en gemensam kommission om händelserna under första världskriget var ett folkmord eller inte. Det är ganska lustigt va ? När man anklagar stater för det ena och det andra, så har man i själva verket begått ett folkmord på Azerier och muslimska kurder i området under sin invasion och man vill inte ens diskutera det ”som man är säker på”. Turkiet stängde sin gräns och bröt samtliga förbindelser pga. Armeniens illegala ockupation. Vad har man i en försoningsprocess när man inte vill diskutera de frågor och problem som gjort att man behöver en försoningsprocess ? Turkiet har sagt att man ska acceptera utgången från en sådan kommission, oavsett resultat, så länge den gör oberoende med alla arkiv öppna. Man öppnade även upp för att Frankrike, Tyskland och USA skulle få delta i denna kommission. Om Armenier är säkra på sin sak, om att mina förfäder begått det deras spökhistorier säger, så borde man ha gått huvudstupa in i detta. För äntligen hade man ju en chans att få ett Turkiskt erkännande. Men icke…. Man vill inte heller diskutera sin illegala ockupation och folkmord, som skedde mitt framför ögonen på omvärlden och inom konventionens ramar gällande tid och faktiska ramar.

Vad hände sedan ? USA tar ställning, Sverige tar ställning och Armenien får luft i vingarna att säga att frågan inte behöver diskuteras. Ockupationen har tydligen ingenting med försoningsprocessen att göra (enligt Armenien). Vad har Armenien att dölja undrar man… Ockupationen går inte att dölja, den är uppenbar för hela världen. Sen kan man ju undra var alla muslimska turkar och kurder (800000 människor fördrevs eller mötte ett värre öde) tagit vägen i de områden som nu ockuperas av Armenien. Googla och läs till retoriken man höll under kriget. Många uttalanden visar på en intention till ett folkmord. Sen att man inte vill diskutera eller granska deras anklagelser mot Osmanska riket eller turkar i allmänhet objektivt, får nog människor att undra, stämmer det verkligen det jag läst och hört ?

Jag antar att logik och diplomati tänkandet och doktrinen är den samma som den var i Sovjet under 50-talet.


För mig är ett folkmord på Armenier inte bara ologiskt, utan även omöjligt.
1. Osmanska Armén slåss på den Tyska sidan i första världskriget, och invaderas från 9 olika håll, med styrkor från hela världen (ordagrant). Osmanska riket var ett enormt rike, från Nordafrika, arabiska halvön, Balkan och dagens Turkiet + de delar av Kaukasus. Samtliga dessa platser låg under invasion av flera nationer. Samtidigt som man påstår att ett ”folkmord” skedde, så slogs man i Canakkale (Galipoli av andra). Du slåss på så många fronter, med så många fiender, du har avskurna hela arméer, delar av arméer som rycker tillbaka och många håller ställningar och slåss. Då har du råd och tid att skicka soldater att jaga armenier. Logik ?
- En sak ska man ha klart för sig, att dra ut i krig är dyrt och mödosamt. Det är inte att packa ner 2 par kallingar och några par strumpor och ta sitt gevär och dra iväg. En armé behöver mat, ammunition, artilleri pjäser, läkare osv. Transport och underhåll utgör ca. 1/3 av totala slagkraften av en väpnad styrka. Under den situationen, har man råd att flytta soldater med allt detta till att jaga armenier ? Kan någon med militär bakgrund förklara den logiken för mig ?

2. Om man nu begick ett ”folkmord”, utrotade den armeniska gruppen… Hur kommer det sig att Armenier än idag finns i Armenien idag ? armeniska befolkningen uppgick till ca. 1 miljon, i vissa kretsar så säger man att 1.5 milj dog. Något annat lustigt är att Fransmän och Svenskar tar på sig rollen att känna till Osmanska befolkningsantalet bättre än Osmanerna själva… Hur kan det finnas tre miljoner armenier i Armenien idag ? Skaffade man 10 barn per överlevande ? Befolkningsökningen håller inte med siffrorna. Dessutom finns ca. 11.5 miljoner armenier utspridda runt om i världen (deras egna siffror). Att ingen av de anklagande länderna (Frankrike och USA) nämner antalet armeniska immigranter man tagit EFTER första världskriget är också banalt. Med simpel matte skulle man kunna dra väldigt roliga slutsatser, som att man skaffat barn som 10 åring osv för att "folkmords" siffrorna ska stämma.....

3. Om det nu är så att många dog, kanske man ska se till orsaken… Osmanska riket slutade producera spannmål i större kvantiteter, och köpte det från Ryssland istället. Men hamnar du i krig mot dessa, så kan du inte handla med dem. Att folk svälte var inget som bara drabbade Armenier. Anatolien förlorade 1/5 av sin muslimska befolkning, vad ska vi skylla det på ?

4. Syrianer, kaldeer och allt vad de heter. Har inte nämnts i denna kontext tidigare. Det är i Sverige detta fenomen dykt upp. Inte i några historieböcker eller arkiv. Utan i Sverige har man försökt få det till att ”turkar är ett ont folk som endast ville de kristna illa”. Faktum att de flesta assyrier och syrianer fortfarande har sina hem kvar i dagens Turkiet säger väl en del ?

Jag antar att detta räcker för att ändå ge en liten fingervisning på komedin som pågår. Att människor inte ser detta och står fast vid den ohållbara ställningen många nu tagit får mig att undra över mänsklighetens framtid. Förkasta turkiska källor, förkasta turkisk forskning men lyssna till armenisk och bannlys turkiska böcker i Europa…. Någon med handen på hjärtat som anser att det är något riktigt lurt på gång ?
En smart strategi i sig… Att anklaga för ”folkmord”, när man i själva verket nyligen själv begått en och illegalt ockuperar och försöker annektera marken man begick detta folkmord på… Allt detta för att dölja skiten man själv orsakat… Ingen dum strategi ! Sen kan man ju undra var dessa var i ca 50 år ? Varför klagade man inte redan från början och anklaga Osmanska riket ? Nej, för man kom på att Nurnberg rättegången resulterade i land och pengar. Då kokade man ihop en liknande soppa och drog jämförelser och förvrängde historia för att man hoppades på samma behandling. Skillnaden var att Förintelsen inte var fiktiv. Girighet är en annan aspekt bakom detta spektakel. Att 60 år senare börja diktera historier, och slänga fram falska dokument och siffror håller inte. Det är inget annat än girighet….

Sancak Beyi Emre

13 kommentarer:

Anonym sa...

Emre
Jag har skickat email till dig läs när du har tid. Jag skrev till Bo Inge Andersson på SVT om detta ämne, du kan själv läsa idiotens svar.
Har du läst Wolfgang Hansson på Aftonbladet idag? Läs är du snäll.
Hälsningar Hassan

Punkt,punkt,punkt sa...

Herregud du är inte klok. Du är proppad med Turkisk propaganda. Tur för dig att du inte bor i "perfekta" Turkiet, för där hade du inte kunnat utnyttja denna yttrande frihet.

Sancak Beyi Emre sa...

...

Är du klokare kan du väl upplysa oss vilsna själar ?

Det är ett typisk attribut hos er folkmordsfreaks... Så länge man inte går i er ohållbara linje, så är man "inte klok". Men aldrig får man ett svar på knäckfrågorna som får människor att tvivla på er.

Kan ni inte kontakta diasporan och slänga fram en vettig människa som med rak rygg kan svara på dess luckor ?

Tills dess tycker jag det är onödigt att ens kommentera för er del....

Emre

Punkt,punkt,punkt sa...

En kristen i det ottomanska riket fick inte äga något vapen. Armeniernas vänner, grannar och folk dem trodde kunde lita på blev helt plötsligt deras fiende. Och sluta lek smart, det finns folk som Orhan Pamul som är smarta på riktigt som vet vad som har hänt. Turkar kommer aldrig acceptera sanningen.

Om nu folkmordet aldrig skett som du säger, varför är det ett så känsligt ämne i Turkiet. Det har skett ett folkmord. Precis som det är det känsligt ämne när Svenskarna ska börja prata om hur man dödade samerna och hur tyskarna dödade judarna.


Och jag skulle gärna vilja se dina så säkra källor.

Rest in peace - HRANT DINK.

Sancak Beyi Emre sa...

Sakta i backarna min lilla vän. Jag hade också avväpnat armenierna i östra delen av riket om man öppet börja agera som lätt infanteri divisioner för Tsarens armé… Det kallas säkerhetsåtgärd. På samma sätt som Svenska staten vill avväpna kriminella gäng i samhället. Sen kan man ju undra varför man blir fiende när man vänder vapen mot sina grannar i huset bredvid och förråder sitt rike genom att gå med i en invaderande stats armé.. Svårt att förstå ?

Orhan Pamuk är den enda kloka turken för att han står på samma sida som dig ? Det låter logiskt…. Det du säger stämmer. Turkar kommer aldrig acceptera ER ”sanning”. Men den verkliga händelsen har en bred samacceptans bland turkar.

Anledningen till att det är ett känsligt ämne är att västvärlden som Turkiet närmat sig till har köpt en lögn. Där man anklagar än för diverse hemskheter. Därför är det känsligt. Om det handlat om något mindre allvarligt, om anklagelserna hade varit mindre allvarliga så hade man tagit det med en klackspark.

Om ett folkmord skett, varför stämmer inte freaksens siffror överrens med något annat än tomt prat ? Förvisningssiffrorna visar tydligt vart armenier skickades och vart de själva valde att immigrera. USA tog emot ca. 1 milj armenier EFTER första världskriget. Vad hände med 1 miljon döda i en befolkning med 1.2 miljoner ? Människor dog, absolut ! Vissa dog av sjukdomar, vissa dog av svält och utmattning, absolut ! Vissa dödades av rövarband och vissa av odisciplinerade gendarmerier, absolut ! Omfattning, intention och organisationen som man försöker lägga fram det som stämmer inte överrens med dokument ur arkiven. Osmanska order kan man inte heller hitta i Franska eller Tyska arkiv. Osmanska arkiven var öppna under ockupationen av Istanbul och dem är öppna idag. Men ändå har det inte kommit fram något nytt. Tvärt emot så har det man använde tidigare som bevis visat sig vara falska dokument…. Jag menar, varför vägrar Armenien ställa upp på en gemensam objektiv utredning, där Turkiet kommer att godkänna utgången ? Det får iaf mig att undra.

Jag utgår ifrån frågetecken som ”bevisen” lämnat och de turkiska arkiv som får dessa frågetecken förklarade, som också visar att den forskning man utgår ifrån idag inte ens alls speglar sanningen.

Vila i frid Hirant Dink och alla människor terroristgruppen Asala mördat.

Emre

Punkt,punkt,punkt sa...

Hur hade du agerat om du var underlägsen. Du tvingas betala mer skatt, du får inta äga något vapen, du har inte samma rättigheter som dem andra. Ska man bara sitta och ta mer skit? Trots att Armenierna var mycket viktigt i det ottomanska riket.

Det var inget krig som Turkiet anser att det var. Väldigt modigt att döda viktiga män för Armenierna natten till 24 april. Armenierna stod utan ledare. Till och med Hitler snackade om det armeniska folkmordet och fick inspirationer därifrån. Det säger väl en hel del.

Är den Amerikanska ambassadens brev hem till USA falskt eller?

Det kommer en dag då ditt land kommer erkänna sina misstag, och det kommer komma en dag då Armenierna får återvända till sitt hem.

Sancak Beyi Emre sa...

Underlägsen ? Man kallades ju för bövelen Millet-i-Sadik. Det trogna folket ! Man hade tillsammans med judar ansvar för all ekonomi och viktig handel… Är man underlägsen då ? Man hade ju monopol på väldigt mycket ! Man fick inte bära vapen just av den anledningen till att man förrådde riket. Eller skulle man bidra till att dessa skulle styrka den invaderande armén ? Det var inte heller bara ryssarna man ställde in sig hos…

Jag tror tvärtemot att många i dagens armenien skulle uppskatta Osmanska riket jämförelsevis med vad man genomlever idag...

Nu är vi där igen. För att en grupp armenier dödades, försöker man få det till något unikt ? Titta inom den perioden, i Turkiska källor, vilka mer blev avrättade eller mördades och av vilka anledningar ? Vad var motiven bakom morden ? Vad sysslade de mördade med innan ? Inte för att mord är legitimt, men maktvakuumet tog ut sin roll. Armeniska ledare var inte de enda som dödades… De tillhörde en bredare revolutionär grupp, där de fortfarande var en minoritet… Men självklart, är man inte påläst eller förbiser fakta, så är det lätt att se det som en ”aktion” mot armenier. Lite objektivitet tack… KAN DU ANGE EN ENDA TROVÄRDIG KÄLLA FÖR HITLER CITATET? Det finns inga som helst belägg för detta. Min tes om att man var avundsjuk på judarna och därför kokade ihop denna soppa stämmer än mer med sådana idiotiska kommentarer. Var var man innan 20 år efter Nurnberg ?

Om det är Morgenthau du syftar på, så skulle jag vilja att du tar en titt på denna karls intentioner angående Osmanska riket och turkar i allmänhet. ”Turkar var pesten som bör utrotas”. Där har du en intention ! Lustigt att du inte nämner de som talade emot honom som satt som funktionärer under honom…

Armenierna har sitt land att återvända till. Mitt land är Sverige, som tyvärr köpt er lögn. Turkiet enda misstag är att man suttit för passiv och tyst om dessa anklagelser, och gett ogenomtänkta sopor rum att få tala ut. Men som du säger, sanningen kommer fram en vacker dag, då undrar jag hur man ska stå med rakrygg och förklara hur man säger att ett folkmord ägt rum på en befolkning med 1.2, där mer än hälften flyttat ut till USA EFTER WWI.. och man påstår att ca. 1.5 mördats…. Tror inte ens Einstein skulle få ihop den ekvationen.

Emre

Punkt,punkt,punkt sa...

20 år innan Nurnberg? Då hade vi större problem än få det igenom. Gissar på att du snackar om Nurnberg rättegången som var året 1946? 20 år innan blir 1926. Och folkmorden "slutade" 1923.. Vad förväntade du dig?

Ett hot mot riket? Var alla kristna ett hot. Armenien var inget hot mot Osmanska riket man ville bara ha ett eget självständigt land.

Kan du visa dina källor på hur många Armenier som fanns innan 1915? Skulle jättegärna vilja se den källan.

Vi kommer aldrig ha någon punkt gemensamt. Dock hoppas jag våra länder kan skapa fred emellan. Dock krävs det lite. Hoppas på en ljus framtid!

Sancak Beyi Emre sa...

Jag missade ett komma tecken… Varför började spektaklet 20 år efter nurnberg rättegången ? Jag ser det som att, det man inte kunde göra med svärdet försöker man göra genom att koka ihop en historia, för att bli behandlad som judarna efter Förintelsen. I själva verket så försöker armeniska forskare ständigt koppla ihop sina soppor med Förintelsen… Vilket inte får stöd av någon… Att man fortfarande har anspråk på Turkisk mark stärker bara denna tes. Armeniska staten har än idag inte erkänt Turkiets östra gräns…. Hoppas man på ett ”armeniskt” Israel på Turkisk mark ?

Nej, det är du som generaliserar. Det var delar av den armeniska gruppen som gick in på bla. Invaderande ryssarnas sida… Om man strävar efter ett självständigt land, och tar till de metoder, så får man vänta sig motstånd. Ingen lämnar ifrån sig mark. Sen att man försöker få det att liknas vid ett omvänt korståg är endast patetiskt. O denna teori är som bredast i Sverige. Bla. För att andra minoriteter försöker spela ut samma kort för sin girighet.

Mina källor hittar du i allmän litteratur. Turkiska arkiven har flera fina verk med befolkningsstatistik från Osmanska riket och de aktuella datumen. Men tyvärr så förkastar man de flesta turkiska källor i väst. Så det förvånar mig inte över att du inte känner till dessa. Men om du är turkisktalande så är det bara att söka sig till ett universitet i Turkiet och be om hjälp att få ta del av dessa uppgifter. Annars finns många olika tolkningar och återspeglingar från flera Amerikanska forskare som du kan läsa.

Att vara olika betyder inte att vi måste hata varandra. Olikhet gör världen rikare. Jag hoppas också att en varig fred med alla frågor lösta. Men för det måste man ta i tur med problemen som vuxna människor. Tyvärr är det allt för många utomstående aktörer som hindrar detta idag. Men i framtiden kanske man lär sig…

Emre

Anonym sa...

Bo Inge Andersson rules!!!

Sancak Beyi Emre sa...

Nja.. Det vet i attan alltså...

Anonym sa...

DU ÄR ÄRLIG OCH HAR SANN FAKTA! FORTSÄTT KÄMPA! ÖNSKAR FLER VORE SOM DIG!

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Tackar, det ska jag ! Fortsätt läsa bara !

Emre