måndag 24 maj 2010

Gäst inlägg om kurdfrågan

Hur resonerar egentligen kurdiska nationalister i Sverige när de kritiserar länder som de anser vara minoritetsförtryckande?

Frilansjournalisten Gurgin Bakircioglu kritiserar Iran för att landet avrättar människor av deras kurdiska ursprung. Det han missar är att de som avrättats har avrättas för att de har ingått i en illegal verksamhet. De är alla medlemmar i terrorstämplade organisationer. Organisationer som även terrorstämplats av USA och EU. Om det nu står i den iranska lagen att medlemskap i illegala organisationer innebär avrättning betyder det inte att dessa har avrättats för sina kurdiska ursprung utan för sina andelar i en terrorstämplat organisation.

”Liberalen” och författaren Dilsa Demirbag-Sten som så flitigt kritiserar allt som rör vänstern i Sverige i synnerhet den miltanta vänstergruppen AFA väljer att under en demonstration mot avrättningarna i Iran att kritisera Iran. Men Demirbag-Sten stödjer alltjämt öppna marxist-leninister i Iran och anser dem vara förtryckta av Iran. Har dessa marxist-leninister en bättre världssyn än AFA medlemmar i Sverige? Hur resonerar Demirbag-Sten när hon öppet stödjer deras kamp i Iran? Att personligheter som Evin Cetin fördomer avrättningarna gör mig mindre häpen eftersom hennes relationer till PKK är öppna vilket gör att hennes agenda även är öppen.

Beyan.nets kulturredaktör Dilara Cetinkaya och även styrelsemedlem i utrikespolitiska föreningen i Linköping kritiserar Sverigedemokraternas Jimmy Åkesson i en webbfilmad intervju
http://www.youtube.com/watch?v=5OZW5wxk8-M
där hon först nämner att Åkesson sagt under föreläsningen att alla folk har rätt till ett land och frågar om samerna då borde få fler privilegier. Men hon drar sig för att nämna att Åkesson även sagt under föreläsningen att han anser att konflikten i Irak beror på etniska konflikter och att landet borde få ett federalt system med en kurdisk stat i norra Irak.
http://www.sdkuriren.se/blog/index.php/akesson


Det intressanta med den här typen av nationalister i diasporan är att dessa har åsikter som är parallella med extrema rasisters åsikter och de väljer gärna att ta anspråk för kurdiska extremister – oavsett vilka brott dessa extremister står för. Man kan inte som människa vara för det ena när det passar och vara emot när det inte passar. Extremnationalism är aldrig bra. Det gäller såväl turkar som kurder eller araber. Att kritisera en stat för dess förtryck mot minoriteters kulturella eller mänskliga rättigheter är bara positivt. Att dock kritisera en stat för att ta åtgärder mot extremister från terrorstämplade organisationer eller att kritisera personligheter som för deras extrema syn på vissa frågor (Jimmy Åkesson) trots att denna extrema person är för en kurdisk stat i norra Irak är dubbelmoral. Sedan att inte nämna dessa detaljer gör det mer oärligt.

Det är samma tolkningsmisstag dessa typer av nationalister gör när dem väljer att tolka armenier händelsen som folkmord. Utan att se till alla perspektiven och utan att höra och forska i alla versioner väljer dem att stänga sina öron och ögon och stämpla. Den här typen av nationalism fungerar inte i längden. Tvärtom idiotförklaras deras seriositet när man så lätt kan se paralleller med andra extrema grupper som de själva kritiserar. Det är skrämmande att se hur nationalister skapar sig en täckmantel genom att först kritisera odemokratiska personer eller rörelser i Sverige, men som sedan inte drar sig för att öppet stödja extremister så fort deras etnicitet är kurdisk.


Utku Gamze

79 kommentarer:

Kibar Feyzo sa...

Äntligen ett vettigt blogginlägg! Det är klart att extremnationalism är inte bra MEN dessa figurer är extrema men klagar på andra!

Peygamberim herseyim sa...

Fan va bra jobbat Emre och Utku ni har satt dem på plats. Gurgin, Dilsa och Beyan.net är alla samma skit med samma agenda. Dem försöker bara ta sig in i systemet på olika håll för att förgifta oss med sin kurdnationalism! Eran panel mot sossarna vill jag också vara emd i det är dags att visa kurdnationalisterna vilka som har rätt.

Bojkotta Sossarna!

Kemal Tas sa...

Äntligen reella exempel på hur den kurdiska nationalismen är extrem i Sverige. För dessa nationalister spelar det ingen roll om det handlar om högerextrema eller vänsterextrema kurder. För dessa räknas bara personens kurdiska ursprung. Vad kommer Gurgin och Dilsa om nästa gång? Att man har utfört folkmord på extrema marxist-leninister i Iran? Varför inte bara bli tydligare med vad ni tycker och hur ni ställer er till vissa frågor istället för att fega ur och dölja dem? Dilara har ett intressant efternamn antagligen inte släkt med dig Ferhat?!? Helt ärligt talat sätter hon Jimmy Åkesson på plats ur ett invandrar perspektiv. Klartänkt men hon är fan röd och jobbar väll ihop med en annan röd tomte Serhat Daran. Det jag blir mest irriterad på är hur dessa kurdnationalister kan dölja sin dubbelmoral. Att säga en sak i media och tycka en annan i verkligheten är skadligt för hela den turkiska politiken i både Sverige och Turkiet. Gulan och Dilsa tycker som Irans regim när det handlar om kommunister i Sverige men inte när det handlar om kommunister i Iran. Behöver vi mer uppenbarelse för deras okunnighet för att sätta oss emot dessa nationalister?

Osman Feffeson sa...

Mycket mycket bra blogg! Bra Utku!

Detta är vad jag har skrivit i flera år på olika bloggar- personer som Fredrik Malm, Gulan Avci, Dilsa Demirbag, Evin Cetin, Gurgin Bakircioglu, Claes Nordmark döljer sig bakom en slöja av demokrati, socialism, liberalism och allt annat som går att använda för att propagera och ge sitt stöd till PKK och kurdisk extremnationalism. Det råder ingen tvekan om att dödstraffet är primitivt och hör hemma i medeltiden, men vad dessa personer borde vara öppna med är att de som döms och avrättas är terrorister med ett enkelt syfte; Att skapa anarki och inbördeskrig. För dessa sk "revolutionära marxister går den enda vägen till fred genom blodbak och terror.

Jag är riktigt trött på att Fredrik Malm öppet kan umgås med fd toppmän inom PKK och använda sig av begrepp som "kristenheten" och samtidigt kalla sig för demokrat och liberal.

Jag säger som så här:

Vill vi tysta nationalister som Malm, Avci, Cetin och Gurgin så ska vi demorkatisera Turkiet. Vi ska ha ett starkare skydd för mänskliga rättigheter i Turkiet än vad europeiska länder har. Det är när Turkiet demokratiseras som personer som Fredrik Malm och Gurgin Bakircioglu mår dåligt.

Emre, Utku var är alla ni andra turk-burkar? Kom igång för faann!

Rösta på Moderaterna!!!!!

Atatürkcu genclik sa...

HA! Där satt den! Bra jobbat Utku och Emre ni har lyckats förklara vad vi menar väldigt bra. Jag har sett Dilara i Lund när Feffe Malm var på besök för att sprida sin dolda PKK propaganda och jag frågade henne också om hon var släkt med dig Feffe Osman men det var hon visst inte. Som våran vän Utku säger är nationalism inte bra när den är extrem det borde Sveriges kurdnationalister tänka på innan dom säger att vi turkar är nationalistiska eller rasistiska.

Tek Turkiye sa...

Dilara hanim är fan snygg men en äkta kurdkommunist. Hon liknar för fan Eylem. Tryck på min nick.
En fråga till Emre och Feffe när fan ska ni komma igång med en paneldebatt med TUF om Sveriges "erkännande"?

Anonym sa...

Dom hära personerna kan sprida hur mycket propaganda dom vill men dom kommer alldrig att lyckas eftersom Tyrkiet är den landet med störst makten i mellanöstern. Gurgin är nationalist som hatar muslimer också och Dilsa ska vi inte ens gå in på dom är alla PKK stödjare egentligen och tar order från APO!

Sancak Beyi Emre sa...

Jag har minimal del i detta inlägg, jag har ingen ära att ta åt mig från inlägget. All ära till Utku hanim !

De som är intresserad av en grupp eller motsvarande får gärna anmäla intresse till min mail, så ska vi se om vi kan få ihop något. Vi behöver en lobby grupp, det är nog ganska tydligt.

Varför ska jag springa efter TUF ? Jag har inga band till någon förening. Är man intresserad av att samarbeta med mig iaf, så kontaktar man mig. Svårare är de inte, jag kan inte bjuda in mig själv heller.

Hur feffe resonerar, får stå för honom !

Men jag har ingenting med detta inlägg att göra, så alla hyllningar ska till Utku hanim ! Rätt ska vara rätt !

Emre

Anonym sa...

Varför ska ni inte samarbeta med TUF?! Ni kan inte stå på egna ben och ni måste få med er dom ungdomarna också!

Türküm ve Mutluyum sa...

Hela högen som ni nämner är Islam hatare. Och nu har Gulan Avci varit så generös att hon har låtit Lars Vilks skriva på hennes blogg. Kan man vara mer götlicker?

Sancak Beyi Emre sa...

Vem har sagt att vi inte kan stå på egna ben ?

Nej, så här är det.. Har TUF ett sådant seminarie och bjuder in mig, så ställer jag självklart upp. O det gör jag inte bara för TUF, utan för alla turkiska organisationer som är intresserad. Men så länge jag inte får ett erbjudande kan jag ju inte bjuda in mig själv heller ?

Dessutom så är alla föreningar politiskt obundna, vilket kan skapa problem, därför håller jag mig utanför föreningsliv osv.

Jag jobbar för enighet bland gruppen, därför tar jag varken ställning eller avstånd från någon. Men det har inte varit något större intresse hittills tyvärr.

Jag hoppas du försår nu....

Emre

Ferhat Cetinkaya aka Osman Feffeson sa...

Kemal Tas:

Familjen Cetinkaya som jag är medlem i, är liberal-konservativ även om min storebror är ett alldeles för stort fan(enligt min mening) av Mustafa Kemal Ataturk :-). Nej, jag är inte släkt med Dilara Cetinkaya. Det enda vettiga med henne är efternamnet.

Mycket mycket intressanta kommentarer. Samtliga kommentatorer riktar en stenhård och befogad kritik mot den extrema kurdnationalismen i Sverige- en nationalism som år 2010 är lik den som MHP ägnade sig åt under 70-talet. MHP har idag tagit sig ur trams-nationalismen men många kurders nationalism i diasporan kan liknas vid MHPs nationalism under 70-talet.

Det ni skriver är helt rätt- men vi turkar måste också rannsaka oss själva. En vis man sa följande en gång:

"Nationalism is an infantile disease. It is the measles of mankind"

Att en kurd kräver rättigheter är INTE nationalism. Det är lika självklart som att äta och bajsa.

Därför är det viktigt att man gör en åtskillnad mellan en rabiat kurdnationalist och en kurd som vill ha jämlikhet.

Enda anledningen till att Turkiet idag är en maktfaktor att räkna med internationellt och att vi har en ekonomi som växer och brakar är att vårt andra hemland demokratiseras. Ju mer Turkiet demokratiseras desto svagare blir anti-Turkiet lobbyn i Europa och världen. Även PKK försvagas för var dag som går.

Jag välkomnar Emres och Göteborg turkarnas initiativ om att organisera turkar för att bemöta islamofober och anti-turkiet lobbyister som Fredrik Malm och Gurgin Bakircioglu.

Om Tuf vill hålla ett seminarium så får dom gärna kontakta mig. Jag ställer gärna upp och diskuterar. Det är viktigt att vi Turkiet-vänner inte ger uttryck för en och samma åsikt. Vi är inga robotar och vi tycker och ska tycka olika.

Alpha sa...

Jag vill bara påpeka att Irans har lagar precis som vilket annat land som helst, Och även om västvärlden vill få det att se ut som en bananrepublik så är lagarna i Iran väldigt tydliga. Bland annat när det gäller avrättning för smaröre med terrorism och drogsmuggling så är Iran väldigt hårda med dessa straff. Bland annat eftersom Iran ligger granne med Afghanistan där droger strömmar ut som vatten och även många olika terrorist organisationer verkar. Lagarna är utformade för att hindra en stor spridning av det till Iran. Att kurder i dessa områden beblandar sig med drogverksamheten för att finansiera sina aktiviteter i organisationer som valt terrorism som väg är välkänt. När Iran då utdelar straff har inget med personernas ursprung att göra utan endast vad de haft samröre till.

Att Iran har döttstraff är en annan fråga. Men det har både Kina och USA så det är inget unikt. Man får respektera lagarna i det landet man bor i.

PKKnin anasini sa...

Asså skitbra blogginlägg men ni blandar päron och äpplen. Sånna som Serhat Daran, Ekim Caglar och Dilara Cetinkaya är öppna socialister medans Sånna som den där armeniernationalisten Gurgin och Sakine Madon döljer sina riktiga ansikten. Det finns till och med kurder som hatar Sakine Madon och Gurgin. Osman vi säger inte att kurdarna inte ska ha sina rättigheter men för att få dem måste dem sluta upp med terroriseringen mot civilia människor!

Kemal Tas sa...

Aaa Osman jag har pratad med en kvinna som vet vem hon är och hon är Konyakurd men från Cihanbeylitrakten fast hennes föräldrar är från Ankara och Mersin men deras Asiret är värsta antimuslimer och kommunister!
Dessa kurdnationalister har bara blivit mer aggressiva och det kommer bli värre om 5 år. Det kan jag garantera med den passiva roll vi har i diasporan!

Anonym sa...

Mycket bra sagt Hamed. Varje medborgare ska följa de lagar som gäller i en stat. Om det inte passar får man dra. Turkiet är den största demokratin i Mellanöstern och sen kommer Israel. Det komiska med dessa kurdnationalister som Demirbag-Sten och Gurgin är att när det komemr till Israel älskar dessa att slicka röv men när det kommer till Turkiet är dessa snabba med kritik. Samma sak när det gäller Iran. Bestäm er vart någonstans ni stå och sedan kan ni kritisera.

Ararat Müslümandir Ve Öle Kalacak!

Sancak Beyi Emre sa...

Kemal:

Att vi är passiva betyder inte så mycket. Så länge vi upplyser omvärlden när de apar sig, så tror jag dem motarbetar sig själva mer effektivt än om vi jagade dem.

Låt dem vela runt bäst dem vill, vilken vettig människa tar dem på allvar ?

PS: Du vet att jag är med på den bilden på TUF:s sida va ?


PKKnin a*a*i*i:

Köp inte media uppbådet och PKK:S propaganda om att man har miljoner supporter. Det har man inte. Att ett gäng apar sig, betyder inte att hela gruppen ska straffas för de. Jag personligen tycker att de grundläggande rättigheter ska garanteras alla människor, sen om man industrialiserar Ö.Turkiet, och skyddar detta mot PKK, så kommer folket slita dem i stycken på egen hand. För då har man något att förlora. Det har man inte idag. Det är en enorm arbetslöshet som måste lösas, när det är löst, då får du se på annat...

Emre

Anonym sa...

Abo Dilara güzel bir kiz ama yanlis tarafta. O anasini satayim ermeni Gurgin ve o diger maymonlar Gulan ve Sakine gibi insanlar sinir ediyor lan!

Sven sa...

Inlägget är inte så farligt men eran kommentarer är farliga. Ni kan polisanmälas för trakasserier det vet ni eller?

Sancak Beyi Emre sa...

Sven:

Vad är det du syftar på exakt ?

Ferhat Cetinkaya aka Osman Feffeson Aus Altilar sa...

Sven:

Ja anmäl oss allihopa! Du hade gjort vår sak en stor tjänst!

Anonym sa...

Hamed:

vad menar du med att kurder (i iran) beblandar sig med drogverksamheter, vafan vet du om det?? Det allra värsta med ditt inlägg är att du försvarar den iranska regimen, bara det säger mycket om dina kunskaper om iran.

vilka TYDLIGA lagar har iran, hamed? en av de "tydliga" lagarna jag vet om är att man ska ha en rättegång innan man döms för avrättning, men det hade man inte nu senast när fem personer avrättades, för det som du påstår vara samröre med en terroristorganistaion.

att dessa ataturk fantaster försvarar iran så fort kurderna (som avrättades utan att de haft möjlighet att försvara sig)kommer på tal, visar bara på hur långt ni tänker när det VERKLIGEN kommer till "kurdfrågan". det är minst sagt PINSAMT och SKAMLIGT.

- sanna

Oglum sa...

Dilara och Evin är fina kurdiska skönheter med viftar för högt med röda fanan men Sakine är halvturk tror jag. Det roliga med kurdnationalister är att det är halvraserna som är värst. Gurgin och Sakine packet till exempel.

Ararat ÄR muslimskt fatta det någon gång!

Elmas sa...

Asså den bästa ni har skrivit ni satte dem på plats nu ingenting har dem att säga nu. När ska si börja med panelen och vilka ska vara med på den?

Sanna du kan fortsätta drömma om din fria Kurdistan som bara är en dröm. Iranska kurder är dem som håller på med smuggling och tar in narkotik i Turkiet och sammarbettar med PKK och delar ut det till barnen. Hur länge ska nu kurdnationalister blunda och se verkligheten!!

Anonym sa...

oglum, hur kom ararat in i bilden?? snacka om att vara väck!!

Anonym sa...

Svar på Hameds minst sagt idiotiska och okunniga kommentar:
"När Iran då utdelar straff har inget med personernas ursprung att göra utan endast vad de haft samröre till. "

(här krävs dock kunskaper i det engelska språket):
"Human Rights Watch published a new report in 2009 detailing the repression of Iran's Kurdish population by the Iranian government in Iranian Kurdistan (Eastern Kurdistan). In this report, the Human Rights Watch strongly criticizes Iranian government for violating human rights and freedom of expression in Kurdistan. Kurds make up approximately 7 percent of the population and live mainly in the northwest regions of the country.

In a report released in July 2008, the human rights organisation, Amnesty International expressed concern about the increased repression of Kurdish Iranians, particularly human rights defenders.

The report cited examples of religious and cultural discrimination against the estimated 12 million Kurds who live in Iran."

- minna

TUF gencleri sa...

Haha halvras låter medeltidiga aktigt hur fan kom du på det lan? Haha med det du säger är sant att det är halvras kurderna som är värst när det kommer till kurdisk nationalism. Gurgin är besatt av sin armeniska ursprung men han är också besatt av att uppmärksamma sig själv så mycket som möjligt. Han har för mycket ego den halvrasen och Sakine också. Hon är tänker som en högerturk i Sverige när det kommer till kommunister i Sverige men inte när det kommer till Turkiet eller Iran. Splittrad identitetskris säger jag bara. Beyan.net har också någon halvras typ en halv-svenskkurd. Riktiga kurderna är inte så extrema som halvraserna eftersom deras identitet är mer tydlig men riktiga kurderna är ännu mera extrema än tex oss turkar för vår identitet är mer tydlig. Det här är vetenskapligt för det är när en människa inte känner sig hemma någonstans som människan blir extrem precis som dessa kurdnationalister. Emre du gör en uppstats om detta var det inte så? Jag tycker ni ska skriva om detta på Newsmill.

Sancak Beyi Emre sa...

1. Jag håller nu med, när jag tittar närmare på kommentarerna, lägg ner inlägg som om ändå inte är menade som det, men som kan tolkas rasistiska. Ras snack hör inte till mänskligheten, raser indelar man djur i. Etnicitet och nationalitet har absolut ingenting med ”ras” att göra. O detta gäller alla. Ska ni kritisera någon, så gör det konstruktivt, använd för i all världen inte uttryck som ”ras”.
2. Anonym: Om vi nu diskuterar Iran, var får du kurdistan ifrån ? Vad jag har förstått, så har ingen minoritet det lätt i Iran, men detta förtryck är inte riktat mot någon speciell grupp, utan man kämpar för att motverka separatism. Avrättningarna håller jag med om, dem är helt fel. Enligt int.konv. så kan man få behålla avrättningar, men endast för de grövsta brotten. Det kan man tolka lite hur som helst. Men att Iran bankar ner på separatister, som utnyttjar int.konv för att föra sitt skit, kan man inte heller försvara. Står man o förespråkar våld och delning, då har statsmakter legitimitet att lägga sig och begränsa. O detta gäller över hela världen. Snarare du som bör plugga och inte sitta o klippa o klistra från webben.
3. Jag har egentligen fullt upp just nu, med min uppsats. Som dock inte handlar om detta ämne. Därför har det varit sparsamt med inlägg.

Emre

Anonym sa...

Anonym din okompetenta nationalist dom dära NGO som du nämner är inte bundna till en regering och då är det skitsamma vad dessa kan tycka vet du hur många kommunister som styr dessa? Nej så snacka inte skit för dom kommer med sina egna åsikter om det är rätt eller fel. Varför har inte EU eller FN sagt något? Då betyder det att regeringarna inte tycker att det är som ni säger. Vill du veta hur Ararat kom in i bilden då ska jag förklara för dig. Varenda armeniernationalist ska ha klart för sig att Ararat är på muslimsk mark i Turkiet. Då kan inte vissa armeniernationalister komma ut och säga att det ska bli kristet och armeniskt igen.

Anonym sa...

Elmas,, vart har jag nämnt ett fritt Kurdistan?

och när det kommer till drogfrågan så har du helt klart kollat för mycket på era propaganda/kurtlar vadisi serier.

hur vet du att kurderna i iran finansierar sin verksamhet med hjälp av droger?

Sanna

Sancak Beyi Emre sa...

Jag håller med om att det var övergenerallisering.. Det är fel att säga kurder. Det är terrorist grupper, och inte kurder.

Däremot så är det ganska så väl bevisat att dessa terrorgrupper ägnar sig en del åt droghandel. Det är ingen tvekan om.

Angående propaganda, så kan jag också hålla med dig om att serier osv. inte speglar hela sanningen.. Men tänk även på att det finns propaganda från båda håll.. Oftast så är MR aktivister de främsta att bländas av detta.. Ska man ha en ärlig och fullständig bild, så måste man försöka se igenom allt detta.

Emre

Anonym sa...

emre:
vilken anonym har nämnt Kurdistan?

hur vet du att de fem personerna som senast avrättades var separatister?

det (jag tror) minna menar är att man inte alls behöver ha haft samröre med någon slags separatistisk grupp för att man ska kunna straffas i iran utan det räcker med att försöka arbeta för en viss folkgrupps rättigheter.. något som bl.a. stolpskottet Hamed bör tänka på. nu senaste gången så var det en lärare (som inte fick någon rättegång) som arbetade för mänskliga rättigheter och för det egna språket, som avrättades.

till nästa stolpskott, anonym, som skriver om att ararat är muslimskt:
är det någon som har påstått något annat i dessa inlägg???? och du kallar andra för "okompetenta nationalister"...

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Den som citerade något MR organ. Jag vet inte, jag tar inte heller ställning till det, för jag kan för lite om ämnet. Men vad jag har sett på stan, när grupper protesterat, är att det står under namnen att de var aktiva i PJAK. Även om vissa väljer att benämna dessa som ett politiskt parti, så är det terrorism när man tar till vapen för att föra politik. Även om det är olagligt att avrätta dessa, för fiende kombattanter får man inte avrätta.

Jag är ingen Iran vän, o jag vet att minoriteter möter en del svårigheter, som azeri turkar som inte får ¼ av uppmärksamheten som kurder får. Men det betyder inte att någon ska behandlas orättvist. Rättegångar måste ske, och de ska vara opartiska och rättvisa, absolut. O Tyvärr så avrättas många oskyldiga runt om i världen.

Men jag som studerat fiendebilder en hel del, har även fått lära mig att man ska granska kritiken mellan Iran och USA, när USA har skottgluggen riktad mot Iran. Mad mullas vs. The great saten är en fantastisk bok som beskriver hur jargongen går… Därför väljer jag ingen som helst ställning i någon fråga, för jag vet hur jävla komplexa och förvrängt de mesta är, men de lilla som inte är det missar man oftast.

Dock tycker jag att Iran måste bättra sig på MR fronten, men detta helst utan att man tvingar dem genom bombdiplomati. Sen att PJAK och PKK ritas upp som ”frihets organisationer” är också fel.

Emre

Anonym sa...

PJAK och PKK är frihetsrörelser.

Sancak Beyi Emre sa...

Vad frigör dem sig ifrån ?

Ferhat Cetinkaya sa...

forts från ovan:

Jag tycker att TUF och andra turkiska föreningar ska stå upp för sina kurdiska landsmän och deras legitima krav på jämställdhet. Om detta bli fallet i Sverige så kommer inte PKK och deras hantlangare att kunna göra anspråk på att representera kurdernas kamp för rättigheter i Turkiet. I 25 år har PKK varit den enda representanten för var enda kurd som kännt att han diskrimineras i vårt land Turkiet. Idag har vi AK P- ett parti där turkar och kurder gör gemensam sak för ett demokratiskt och starkt Turkiet.

Vi och dom- tänket är livsfarligt. Bara för att Dilara Cetinkaya är en kurd från en by inte långt från min i Konya, så betyder det inte att alla kurder från Konya är PKKare eller kurdnationalister. Men jag som kurd men även turk kan hålla med DIlara om att Turkiet har mycket kvar när det gäller en lösning av kurdfrågan. Gör det mig till en PKK fantast ? Nej, men om jag skulle kunna hålla en seminarie för svenska politiker i egenskap av kurd, turk och demokrat tillsammans med andra demokratiska kurder och turkar som tar avstånd från våld, så skulle vi köra över beyan.net, kurd.se, Gurgin Avci och Malm som nu har fältet öppet och kan spy ut kurdisk nationalism.

TUF Gencleri:

Jag förstår inte varför du använder dig av begrepp som "ras". Vad är det för något?

Slutats: Nationalism är trams och fördummar och sätter murar mellan folk med olika etnisk och religiös bakgrund. Den PKKurdiska-diapsora nationalismen ska bekämpas, men även den turkiska nationalismen är tramsig och fördummande. Demokratiska turkar, kurder och alla andra som värnar om ett demokratiskt Turkiet ska ta sig an Turkiets kurdfråga och stå upp för demokratin och kurdernas rättigheter i Turkiet.

Om detta blir fallet så kommer den anti-turkiska lobbyn i Turkiet att försvagas.

Det lovar jag er!

Så TUF- kanske dags att hålla i ett seminarie om kurdfrågan, skicka ner min tågbiljett och låta mig och Emre sitta i en panel och diskutera Turkiet, kurdfrågan etc.

Jag kommer gärna.Hur ser en kurd med en turkisk mor på kurdfrågan i Turkiet? Vad gör Ferhat när han träffar en extremt nationalistisk MHPare eller PKK-fantast? Vad känner han?

Ferhat Cetinkaya aka Osman Feffeson sa...

Till alla:

PKK är den kemalistiska regimens egna Frankensteins monster. Kurderna i östra Turkiet förtrycktes, diskriminerades och torterades innan dom valde att ta upp vapen mot den kamalistiska staten. De kurder som trots allt förtryck inte vill ta till våld bekämpades av extremisterna inom PKK tillsammans med den USA-stödda contra-gerillan inom den turkiska militären. Till slut så fanns inga andra alternativ för dom kurdiska massorna än att sluta upp bakom PKKs våld och kriga. Detta välkomnades av de krafter inom den turkiska militären som innan dess spelat ut Turkiets massor mot varandra genom vänster-höger konflikten. PKK/Kurd-frågan ersatte vänster-höger konflikten och Turkiets kemalistiska regim och militär kunde nu peka på PKK-hotet för att upprätthålla sin makt och hålla kvar Turkiet i fascism.

PKK är alltså en reaktion- det var inte så att kurderna som levt ihop med turkarna i 1000 år en dag vaknade upp och fick för sig att bli marxist-leninister och bilda ett eget Kurdistan. DOm drevs till det av vår egen kamalistiska regim och PKK tog gladeligen emot dom.

Nu står vi där med hundratals miljarder kastade i sjön, 45.000 dödade medborgare och en PKK diaspora som gör allt i sin makt för att bekämpa den turkiska demokratin och Turkiet som nation.

Vad är då lösningen? Ja, lösningen är inte att köra ner huvudet i sanden och välja att avfärda PKK som utländska makters skapelse. Visst får PKK stöd av utländska krafter, men i slutändan kan dom fortsätta sin terror för att dom har ett starkt stöd av kurderna i vissa delar av Turkiet.

Lösningen är att göra en åtskillnad mellan majoriteten av Turkiets kurder och deras krav på jämlikhet med sina turkiska bröderoch systrar och PKK som endast är ute efter att hålla liv i konflikten tillsammans med svin inom vår egen militär (Läs Ergenekon).
Om Turkiet demokratiseras så kommer PKK att sakta men säkert att dö ut. Det stöd dom har bland kurderna kommer att minska vartefter och Turkiets argument i Europa mot dessa extremister kommer att stärkas.

För att detta ska bli verklighet så måste den turkiska majoriteten förstå att kurderna inte är ute efter en egen stat, varför man vill kunna tala sitt eget språk och utöva sin kultur och leva i fred. Kurderna måste fatta att terror och våld inte leder till ett skit. De kurdiska massorna måste förstå att PKK inte vill se en lösning av kurdfrågan och att man springer Ergenekons ärenden genom sina terrordåd.

Anonym sa...

ferhat cetinkaya , sluta skriva, det känns som att du skriver samma saker om och om igen

Geten sa...

Anonym bara så du vet kan vi se din IP och ser att du befinner dig i Stockholm.

Sancak Beyi Emre sa...

Inget hotande här ! Nu kommer jag göra urval av kommentarer, om ni inte tar detta på allvar ! Tänk på vad ni säger, gäller alla...

Emre

Anonym sa...

ok.. ska jag känna mig hotad GETEN? jag bor för den delen inte i stockholm, jag bor i örebro.

Gästen sa...

Undrar varför ingen pratar om det som Hasan Dölek och Sedat Dogru har gjort inom S resp. M?

Man kan ju ana, men vart tog självrannsakan och objektiviteten vägen man efterfrågar hos andra?! ;o)

Sancak Beyi Emre sa...

Gästen:

Hade jag inte suttit med en examens uppsats så hade jag glädjeligen skrivit inlägg.. Men nu får jag skjuta upp de tills på mån.. om det är ok för dig då ?

Emre

Din pappa sa...

Anonym: Du kan inte försöka på sån skit på oss. Sånna som du skriver inte var ni bor egentligen. Dumt försök att komma med skit. Vi kan lätt se var du befinner dig eftersom det finns en sak som kallas databas. Ferhat säger kanske saker om och om igen men det behövs för att ni kurdnationalister ska fatta hur saker och ting ligger till!

Hasan Dölek är en Dönek och inget vi behöver skriva om eller hur Emre. Han utnyttjar oss och kommer inte gå våra ärenden i riksdagen.

Anonym sa...

till Din pappa,
för det första så bor jag inte i stockholm, utan i örebro.. det finns ingen som helst anledning för mig att ljuga, förstår inte varför man överhuvudtaget skulle ljuga om det?! och för det andra så kan jag en del om teknik så jag vet hur datorer, databaser och ip adresser osv fungerar, du behöver inte förklara det för mig. och sist men inte minst så är jag inte kurd heller för den delen, så man behöver alltså inte vara kurd för att vara ärlig.

sen så undrar jag, vad är det för skit jag försöker med, förklara gärna..

Din Pappa sa...

Anonym du vet inte ett SKIT om bloggspot så håll din käft! Om du så gärna säger att du bor i Örebro kan du också skriva ditt nman istället för att vara Anonym!
Om du inte är kurd varför tar du åt dig av det som Ferhat skriver?? Han skriver om det som handlar om kurderna varför lägger du dig i???!!!?????
Klaga då inte på Ferhats meddelanden för då har inte du med det att göra!
Du ljuger som en åsna och därför snackar du SKIT!

Emre vad var det din uppsats handlade om? Jag tycker du ska skriva om armenierfrågan och "folkmordet" och få tyst på dessa som inte vet någonting!!!

Feffenin bir tek fani sa...

Mashallah nationalistkurdernas tjejer är heta men dom har inte fått någonting vettigt i huvudet. Dilara, Evin, Gulan och Berivan och allt vad dessa heter skulle passat bättre som Asena asså dom tar för sig men för fel grupp.

TUF måste bli bättre på att få sina kvinnors röster mer höjda. Emre, Utku, Kemal och Ferhat ni som är så aktiva varför har vi inga kvinnor eller som riktiga Asena i våran fråga?

Detta tycker jag ni borde jobba ännu mera med!

Feffe för helvette vakna och sätt dessa på plats ingen har lika mycket kunskap som du i den här frågan!

Alpha sa...

Minna,

Är du från Iran? Kan du Persiska? Talar du Farsi? Har di någonsin vart i Iran? Har du läst Irans lagar? Har du vart med på en rättegång i Iran? Har du någon insyn överhuvudtaget i den Iranska rättsväsendet? Hur kan du då komma och klaga på att saker och ting inte går rätt till? Alla som står åtalade i Iran har rätt till en försvarare vid rättegång. Jag är själv väldigt kritisk till den regimen som vi har i Iran idag. MEN, rätt ska vara rätt. Ett land som Iran som överlevt 30 år av sanktioner, 30 år av politisk press från omvärlden . Det hade de aldrig kunnat klara av om det förekom avrättningar höger och vänster utan rättegångar. Precis som förra året när det blev mygel i presidentvalet hade folket visat ett kraftigt missnöje. Tro inte att folket i Iran är handikappade och inte kan föra sin egen talan. Folket vet hur man ryter till. Folket har en gång i tiden genomfört en revolution. Detta folk har gjort mer än vad du och ditt folk någonsin åstadkommit. Visst blir folk fängslade i Iran för sina politiska åsikter, Förjävligt. Men dödsstraff delas inte ut som karameller. För att tilldelas dödsstraff i Iran i dagens rättssystem skall man haft samröre med droger, terrorism eller berövat någon annan på livet. Detta är landets lagar. Precis som runt om i världen har länder lagar som ibland kan ses hårda i våra ögon. Men samtidigt ser våra lagar väldigt löjliga ut i andras ögon. Bor man i ett land får man följa det landets lagar. Passar det inte jobbar man politiskt för att ändra det eller så flyttar man.

Jag har träffat på många kurder från Iran i Sverige. När jag frågat vart de kommer ifrån svarar de Iran, Jag har vid många tillfällen frågat om de inte är kurder? ( pga deras dialekt) men de svarar - A, Jag är Iransk kurd.

Frågar du samtidigt en kurd från Irak, Turkiet eller någon annan del av "Kurdistan" svarar de att de inta är Turkar, Irakier osv. Utan att de kommer från Kurdistan.

I mina ögon är det väldigt underligt eftersom Kurdistan aldrig någonsin har existerat. Men frågan är, Om dessa kurder behandlades så illa idag som du försöker påstå varför vill dom överhuvudtaget kalla sig Iranier?

Alpha sa...

" Det allra värsta med ditt inlägg är att du försvarar den iranska regimen, bara det säger mycket om dina kunskaper om iran. "

Kära Sanna, jag är emot den Iranska regimen. Men tvärtemot din vän Gulan Avci är jag inte den personen som blundar för det som är rätt bara för att svarta ner någon jag inte tycker om. Precis som när hon försöker få allt Turkiet gör till något negativt. Iran har lagar, frågar är hur mycket du vet om dessa lagar. Du vet att det var Iranier själva som gjorde revolution i Iran? Det var dom som ville ha det så! Iranier i Iran är väldigt religiösa, de gillar sin gud och sin profet. Bara för att du kanske träffat fåtal Iranier som lämnat sitt land och kommit till Sverige, konverterat till kristendom och nu smutskastar allt som har med Iran och Islam att göra så representerar det inte alls hela folket i Iran. Jag har inga släktingar i Sverige, Anledningen är att inga av mina 53 kusiner i Iran vill lämna sitt land. De älskar sitt land. Så frågan här är hur mycket du egentligen vet om Iran, Iranska folket och Iranska lagarna.

Just ja, Iraniers kärlek till sitt land är så stort att än idag har USA inte vågat gå in i Iran så som de gått in i Irak och Afghanistan. Iran har inga kärnvapen idag, Deras raketer når inte än USA. Men fortfarande har USA inte vågat gå in i Iran. den stora anledningen är att USA och resten av världen vet att Iran tar man inte över på 1 dag. Även om folket hatar sina ledare, sin regim så älskar de sitt land över allt annat. Det är nog du som borde läsa lite mer om Iran, Om Irans historia innan du försöker kämpa för det kurdiska folket i Iran som inte ens vill att du ska kämpa för dem.

Alpha sa...

"något som bl.a. stolpskottet Hamed bör tänka på. nu senaste gången så var det en lärare (som inte fick någon rättegång) som arbetade för mänskliga rättigheter och för det egna språket, som avrättades."

Det märks vem av oss som egentligen är ett stolpskott, Vet du hur många olika språk som talas i Iran? Vet du hur många olika dialekter som talas i Iran.

Tydligen inte eftersom du påstår att den Iranska regimen avrättar kurdiska lärare som kämpar för det egna språket. Det låter nästan som att du får din fakta från FOX news. De låter ju så idiotiska att jag ångrar att jag skrivet ett svar till dig just nu!

Alpha sa...

Till alla Iran kritiker:

Iran erbjöd USA hjälp vid både invasionen i Afghanistan och Irak i kampen mot terrorist. De erbjöd även USA senare att hjälpa till och få stopp med dödandet av Amerikanska soldater när dödsantalet på de Amerikanska styrkorna ökade kraftigt under en period i Irak. USA svarade inte.

Iran erbjöd USA sin hjälp för någon månad sedan för att stoppa oljekatastrofen utanför USAs kust. Motiveringen var föjande: " Vi har stor erfarenhet med att stoppa oljekatastrofer efter egna erfarenheter under Iran / Irak kriget "

USA svarade åter inte.

Nu mina kära vänner kan ni fundera en extra gång nästa gång ni hör propaganda om avrättningar utan rättegångar i Iran. De lever inte på stenåldern om ni tror det!

Åter igen, jag är ingen som stödjer regimen i Iran, men RÄTT ska vara RÄTT.

Anonym sa...

Ni har fel om Hasan Dölek snarare tvärt om ni borde stödja honom. Han är den enda i socialdemokraterna som är emot erkännande av det så kallade folkmordet. Vi får tjänar mer på att han är där än att han inte är där.

Sancak Beyi Emre sa...

Min uppsats handlar om hur den turkiska gruppen reagerade på och uppfattade folkmordsbeslutet... Blir de som planerat så kommer jag åka runt en del o presentera uppsatsen..

Emre

Anonym sa...

Din pappa,
vad vet du om vad jag kan?
Anledningen till att jag "heter" anonym här är för att jag inte kom på någon bra nick.. men hellre anonym än att heta "din pappa" eller "geten".

Jag är intresserad av turkiets politik (och andra länders politik i mellanöstern för den delen) och jag har sett osman eller ferhat (vad han nu heter) skriva om just det, men det är samma sak om och om igen.. jag tar inte personligen illa upp, men anser ändå att han använder sig av samma argument hela tiden- det skulle vara mer intressant om han kunde ta upp lite annat också. Jag skulle ha ändrat på "sluta skriv" och sagt "skriv annat istället" (till ferhat) kanske?!

hursomhelst
"Du ljuger som en åsna och därför snackar du SKIT!"
för den anledningen så kommer jag inte heller att svara på dina inlägg något mer.. alldeles för low standard. kom med mer sakliga argument istället.

Kemal Tas sa...

Din Pappa: Anonym har rätt i att du inte behöver sjunka lågt med onödiga kommentarer.

Anonym: Kul att du är intresserad av Mellanöstern och Turkiet. Det ni som inte är kurder eller turkar behöver förstå är att Turkiet står mot en av världens största terror organisationer och försöker bekämpa PKK. Det finns vissa kurdnationalister i Sverige som försöker få PKK:s kamp att se mer fin ut och de försöker få PKK:s gerillor att verka som offer när det egentligen är en organisation som sprider terror och krig.

Om du behöver mer hjälp om fakta om mellanöstern och så kan du alltid kontakta TUF.

Din Pappa sa...

Kemal den dära "Anonym" är full av lögner och ljuger så mycket att Pinoccios näsa skulle tycka det var pinsamt. Man kan se vartifrån besökarna kommer (vilka städerna är) men han ljuger och säger han istället bor i Örebro. Då det betyder också att han är KURD eftersom dom dära kurdnationalisterna som ni skriver om gör samma sak. Säger en sak men egentligen ljuger för något annat.
Inte bara det du ljuger också att Ferhat skriver samma sag hela tiden har du läst hans blogg innan? Ferhat har ändrat lite av sina åsikter till och med jag se det men du ljuger och säger du är inte kurd men intresserad av Turkiet. Din farfar kanske tror på det men inte vi.

Emre jag ser fram emot din uppsats TUF kommer ha nytta av den och vi kommer låta dig presentera den.

Anonym sa...

forts.....

"Jag har träffat på många kurder från Iran i Sverige. När jag frågat vart de kommer ifrån svarar de Iran, Jag har vid många tillfällen frågat om de inte är kurder? ( pga deras dialekt) men de svarar - A, Jag är Iransk kurd."

Jag har träffat kurder från iran, irak, turkiet och syrien. Och de flesta har sagt att de kommer från dessa länder och att de är irakiska kurder, kurdturkar och syriska kurder osv, inget konstigt med det, det är absolut inget som är speciellt för kurderna från iran. Du kan inte ha träffat på många kurder !?
och att du ser kurdernas språk som en dialekt.... ja du , kan DU verkligen farsi?

"Om dessa kurder behandlades så illa idag som du försöker påstå varför vill dom överhuvudtaget kalla sig Iranier?"

De har med största sannolikhet inte något emot iranier, utan den iranska regimen.... eller kanske var det en alldeles för vild gissning?

"...... att den Iranska regimen avrättar kurdiska lärare som kämpar för det egna språket. Det låter nästan som att du får din fakta från FOX news."

"Vet du hur många olika språk som talas i Iran? Vet du hur många olika dialekter som talas i Iran."

Jag blir alltmer tveksam om att du verkligen skulle vara från iran...
Det är förbjudet, enligt iransk LAG, att gynna det egna språket i bland annat skolor (förutom persiskan) i iran. så fullt så idiotiskt påstående är det inte.
sen så har väl ingen sagt att det är förbjudet att TALA andra språk.

om RÄTT ska vara RÄTT enligt dig, hur kan du då överhuvudtaget försvara regimen, när du själv påstår att du är emot den?

Dina påståenden hittills har inte varit av någon tyngd eller betydelse alls. Det enda iranska med dig är väl dina "53 kusiner i iran som älskar sitt land".

Minna

Anonym sa...

Alpha:
Jag hade med all sannolikhet inte skrivit något om ämnet om jag inte var insatt i det. Jag är azeri och perser. så ja jag talar persiska (farsi) och en del, dock väldigt lite, azeriska, jag har varit i iran (senaste gången var faktiskt för nästan exakt tre år sedan). Jag har en morbror, som är advokat där, så om det är något jag undrar över så kan han det, eller så kollar han upp det åt mig (vilket han gjorde ett flertal gånger, när jag behövde hjälp med ett arbete jag gjorde om "det iranska folket")- jag tror inte han skulle hitta på saker och ting.

- Ett land som Iran som överlevt 30 år av sanktioner, 30 år av politisk press från omvärlden . Det hade de aldrig kunnat klara av om det förekom avrättningar höger och vänster utan rättegångar.

Jag har absolut inte påstått att avrättningar sker hursomhelst, för det gör dem inte. Men däremot så kan man dömas utan tillräckliga bevis eller underlag för det man anklagas för, och det är också därför som jag är så kritisk till bland annat Hameds påståenden. Den senaste gången detta skedde var nu när fem personer avrättades för att vara "gudsfiender" eftersom att de på något sätt ska ha varit kopplade till terrorgrupper, dessa hade då varit fängslade i fem år och enligt advokaten så fick man aldrig en riktig rättegång, man hade inga som helst bevis på det! Det iranska folket är definitivt inte handikappade och det visade de när de strejkade och demonstrerade emot det orättvisa beslutet.

Dessutom så måste det tilläggas att det är fullt möjligt för ett land att överleva i, minst, 30 år om de avrättar människor "hursomhelst" trots att de "pressas av omvärlden". Och om det är någon som inte kan något om iran så är det du alpha.. omvärlden, vilken omvärld? det är nu som en stor del av världen pressar iran genom sanktioner, under de senaste trettio åren har den iranska regimen varit starka med hjälp av, främst, kina och ryssland, så de har inte alls varit "pressade", vilket du påstår.

"Folket har en gång i tiden genomfört en revolution. Detta folk har gjort mer än vad du och ditt folk någonsin åstadkommit."

vilket är mitt folk, enligt dig? kurderna, ja de är en del av mitt land. men om du nu anser att kurderna är mer "iranier" än "kurder", så borde du inte göra någon åtskillnad när det kommer till den iranska revolutionen.. eller var det bara perser och andra iranier som var med och bidrog i den?

forts......

Alpha sa...

Minna, Eftersom du är som du själv påstår Azeri så borde du verkligen veta hur det ligger till med provinser i Iran. Att du blandar ihop mina ord för att gynna dina egna argument är bara patetiskt. Jag har inte påstår att Kurderna som jag träffat på pratat Kurdiska dvs, sorani, kemanji osv med mig, utan dessa personer har pratat persiska med mig med kurdernas egna speciella dialekt, som de får när dom pratar persiska som kurd.

Och åter igen blandar du ihop mina ord för att gynna dina egna argument. vadå Kurder är mer iranier än mig bla bla bla? Jag sa att kurderna jag talat med som härstammar från Iran dvs kurder växt upp inom Irans gränser anser sig själv först och främst vara Iranier sedan Kurder. Altså, i Iran finns det massor av provinser. Jag kommer från provinsen Gilan. Där pratar man bland annat Gilaki / Rashti Vilket enligt språkforskare är ett eget språk. Inte går jag runt och kallar mig själv Gilaki från Gilan. Nej eftersom Gilan är en provins. Precis som Kordestan är en provins så kallar jag och dessa kurder sig för Iranier. Förstår du???? Eller det kanske fortfarande är suddigt i dina ögon?

Om du nu är förbjudet enligt Lag som du nu påstår att att gynna det egna språket i bland annat skolor (förutom persiskan) i iran tycker jag det är JÄTTE bra. Precis som i Sverige pratar vi svenska, I Turkiet turkiska och i Iran Persiska i skolorna. Om du vill prata ditt eget språk kan du gå på hemspråk. Och tro mig, hemspråk är inte olagligt i Iran. Hur du än vänder och vrider på det. Såg ett program på kunskapskanalen om en turkisk lärare som var i kurdiska delarna av Turkiet och försökte lära kurdiska barn Turkiska. Inte för sin egen skull utan för de kurdiska barnen skull så de kunde växa upp och komma någon vart i livet. Bor man i ett land respekterar man landets språk och lagar. Det är vad jag kallar Rätt ska vara Rätt! Annars blir det som många Somalier i Rinkeby som bott i detta land i 20 år och fortfarande än idag inte kan ett ord Svenska.

Och Ryssland, Kina, Iran och alla länder som inte tillhör USA och dess allierade har alltså fel? Man får inte ha andra lagar och värderingar än USAs och dess allierades lagar? Ändå åker du eller dina vänner till Thailand där det enligt lag är förbjudet att kränka kungen. Sen ska ni klaga på att man inte får förnedra Ataturk i Turkiet. Ni och eran dubbelmoral är skrattretande.

Och bara för att jag är emot regimen i Iran betyder inte det att jag behöver kritisera allt de gör. Jag är som sagt inte Gulan Avci, Jag är ärlig nog och även lyfta fram de positiva som händer. Att avrätta droghandlare, Terrorister och mördare är inga problem för mig. Det gör även USA. Och du som USA vän borde först och främst se till att dina vänner sköter sig innan du ska börja rätta andra länder. Som Ataturk en gång sagt, Peace at home, Peace in the world.

Och om du tycker att det ända Iranska med mig är mina 53 kusiner så får du tycka det. Jag vet vart jag kommer ifrån och jag vem vet jag är. Jag flydde inte till Sverige och konverterade till kristendomen bara för att assimilera mig i samhället. Det där kallas mer som att gå igenom en identitetskris.

Minna du kan sluta citera mig citat efter citat, Jag vet vad jag skrivit. Men du kanske borde läsa igenom dom några gånger tills du förstår innebörden av dem.

/Hamed

Alpha sa...

"Om dessa kurder behandlades så illa idag som du försöker påstå varför vill dom överhuvudtaget kalla sig Iranier?"

De har med största sannolikhet inte något emot iranier, utan den iranska regimen.... eller kanske var det en alldeles för vild gissning?

Minna, Jag har funderat på en sak. Det verkar som att kurder alltid har emot det landet dom härstammar ifrån. Kurder i Turkiet har problem med Turkiets regim, Kurder i Irak har problem med Iraks regim, Kurder i Iran har problem med Iran regim enligt dig. Blir kurder verkligen illa behandlade överallt de härstammar ifrån? Eller kan det inte bara vara så att kurder helt enkelt har problem med alla så länge de inte får ett eget land/område att styra över?

Hela frågan i inlägget på Emres blogg var att 2 kurder hade blivit avrättade i Iran och vissa kurder försökte få det som att dessa personer endast blivit avrättade pga att de var kurder. Det ansar jag är dålig propaganda.

Och eftersom du är Azeri ska jag berätta att en av mina lärare när jag gick i Gymnasiet för massa år sedan var Azeri och han sa en sak som jag tror många minoritets grupper i Iran håller med honom om. Det är mycket bättre för alla minoritetsgrupper i Iran idag än vad det var på Shahens tid. Även om jag föredrar Shahen framför den Islamiska Republiken som styr och ställer idag. Och Nej jag är inte rojalist heller.

Du har mage och klaga på Irans rättsystem när vårt eget inte ens kan fälla Mats Alm!

Sancak Beyi Emre sa...

Hamed:

Jag håller med dig i mycket du säger… Men en punkt.. det är skillnad på nationell (integration) och etnisk (hur man benämner sig bla.) är skillnad.. jag är nyfiken på vad du syftar på..

Sen är det faktis så att avrättningar är ok, så länge man döms för de värsta brotten enligt folkens egen uppfattning. Folkrätten har en liten konflikt där… Jag är emot alla avrättningar, oavsett brottet… Men man måste respektera stats suveränitet… på samma sätt som alla mr organ respekterar USA:s motsvarigheter måste man respekterar Iran… så länge man håller konsensus…

Dock måste jag även fråga hur det kommer sig att du är så påläst på Ataturk och Turkiet …

Sen har jag förövrigt svårt att en turkisk Azeri benämner sig på det viset… De azerier jag träffat skulle protestera högljutt mot den benämningen… azerier benämner sig främst som turkar…

Dock tycker jag att det är intressant att läsa om Hameds tankar… För den biten han berättar om får vi inte höra… Därför tycker jag att vi ska låta honom prata till punkt, för den andra sidans version har vi i överflöde av ändå…

Om en riktig turkisk Azeri från Iran dyker upp, och berättar om deras situation… skulle jag bli jätte glad…

Imorgon kommer ett inlägg om artikeln om Turkiskhet….

Emre

Alpha sa...

forts...


Det är väldigt svårt och försöka förklara detta ämne utan att det ska bli för stort. Men frågar en svensk en Gilaki vart han kommer ifrån blir svaret Iran. Frågar däremot en annan Iranier vart en Gilaki kommer ifrån kan svaret bli Gilan. Det handlar inte om att Svensken inte vet vart Gilan ligger utan det ligger mer i att Iraniern är stolt över sina rötter och vill förklara vilket område i stora Iran han/hon härstammar ifrån. Det som däremot inte existerar bland dessa 2 Iranier är ifrågasättningen ifall någon av dem vore mer eller mindre Iranier.

Och så har vi Ataturk. Jag tycker om Ataturk. Han gjorde Turkiet till vad det är idag, Ett civiliserat land med en muslimsk bakgrund. Vilket annat land med ett folk som tror på Islam i arabvärlden är fritt som Turkiet? Arabemiraten kommer många att säga. Men det betyder bara okunskap. I Arabiska länder har man inte yttrandefrihet. Yttrandefrihet är inte att prata skit om Ataturk eller någon annan ledare för den delen. Yttrandefrihet är att få ha fria politiska åsikter. Vilket är förbjudet i Arabländerna! Möjligheten är få påverka politiskt måste finnas. Om det är förbjudet för en Arab i Arabemiraten att dricka sprit får han antingen respektera det eller försöka genom politiska medel få en ändring på lagen. Denna möjlighet måste finnas. Det är grunden för frihet.

Ataturk då Emre! Hur kan jag det lilla jag kan om Ataturk. Jag har hela tiden fått höra av vissa människor att Ataturk inte var bra och andra att han var det bästa i världen. Så jag bestämde mig för att läsa lite om honom. Och jag har än idag inte fått det klargjort för mig vad han egentligen gjorde för det Turkiska folket som inte var bra. Han räddade Turkiet på alla sätt och vis. Om han inte hade gjort det han gjort hade Turkiet inte sett ut som det gör idag. Varken på kartan eller utvecklingsmesigt.

Jag rekommenderar att du kollar på filmen Veda. Där förklaras det varför Ataturk genomförde vissa extrema förändringar i landet som en del gnäller över. Ataturk påminner mycket om vad Reza Shah 1925-1941 försökte göra för Iran. D.v.s. modernisera landet och göra det konkurrenskraftigt i världen. Dessa två personer har till och med träffats en gång i tiden.

/Hamed

Alpha sa...

Sancak Beyi Emre:

Iran är ett stort land och har existerat i några tusen år. Och precis som förr har Iran alltid varit rikt på folkgrupper med olika bakgrunder. Till och med idag är skillnaderna enormt stora mellan de 18 provinserna som existerar. Varje provins har sin egen dialekt om inte sitt egna språk. Även små saker som folkdansk och folkdräkt skiljer sig enormt mellan dessa provinser. Man kan se det som massa små länder under en och samma flagga. Men folket har alltid identifierat sig själva som Iranier. Och alla kan prata Farsi.

Frågan är varför? Hur kommer det sig att alla dessa människor identifierar sig som Iranier?

Som jag först berättade har Iran alltid varit rikt på folkgrupper. Och dessa folkgrupper har levt sida vid sida.
Kurdernas kamp runt om i världen har inte drabbat Iran på samma sätt som det har drabbat Turkiet eller Irak. Iran räddade faktiskt många kurder när Irak gasade dem. Iran ser kurder som en del av sitt folk. Precis som de ser Gilani som en del av sitt folk, Och Bandari, Isfahani, Tabrizi (Azari) osv.

Detta problem som finns i Turkiet och Irak med kurdernas frihetskamp beror enligt mig på några faktorer. Den störta av dem är USA. Så länge USA inte lägger ner tid på att skapa oroligheter bland etniska grupper så brukar det inte bli så heller. Baluchestan är ett sådant exempel. Baluchestan har existerat som en provins i Iran i 3000 år. Men nu de senaste 10-15 åren har de tagit till en väpnad kamp för att bryta sig loss. De vill alltså grunda sitt egna land. När Jundullahs terrorist ledare blev tagen i Baluchestan berättade han i detalj hur vart och vilka CIA agenter han fått sitt stöd, pengar och hjälp av när han träffade dem på hemliga möten i Pakistan.

Andra faktorer kan vara att en folkgrupp med en viss etnisk tillhörighet systematiskt blir illa behandlade och gör uppror. Kalla det en liten revolution.
Så är inte fallet i Iran. Eftersom dessa folkgrupper är erkända provinser så anses alla vara Iranier och alla ha samma rättigheter. Ända sättet och vara landets fiende eller enligt Islamiska Republiken Iran, Guds fiende är att gå emot landets lagar som gäller alla provinser och alla folkgrupper överallt i Iran. Anledningen att man är Guds fiende är för att Mullorna anser att Irans lagar är baserad på Guds lagar och motarbetar man dem på något vis så är det som att motarbeta gud.

forts...

Anonym sa...

Hamed aka Alpha:
du har riktigt fattiga argument som definitivt inte är värda att bemöta. Du har inte ens svarat på det jag har skrivit om utan istället anklagar du mig för att "blanda ihop dina ord för att gynna mina egna argument", riktigt lågt och fattigt.

Sen så måste jag också nämna att dina inlägg är väldigt avslöjande. Allt som du har skrivit hittills är egentligen enkla saker, sådant som vemsomhelst hade kunnat om de varit i kontakt med wikipedia.

Jag vet inte, men ditt sätt att skriva om ataturk och om människors språkliga rättigheter får mig att tro att du kanske är turk? Inget illa menat mot turkar, men sådant hade man väl problem med förr?

Jag bör förmodligen tillägga detta.. att jag tror att det är regimerna som har haft problem med kurderna, att de har gått emot kurderna och inte tvärtom. Sedan har det skapat motstånd. Men det är väl bara vad jag tror?
---------------------------------------
Emre:
"Sen har jag förövrigt svårt att en turkisk Azeri benämner sig på det viset… De azerier jag träffat skulle protestera högljutt mot den benämningen… azerier benämner sig främst som turkar…

Att du skriver på det viset är riktigt förnedrande!! Vad menar du egentligen, att jag ljuger om mitt andra hälft?
Jag är hälften perser och hälften azeri, men jag ser mig själv främst som perser eftersom att min far är det och för att min persiska är bättre än azeriskan!! Ingen från min mammas släkt har problem med att kalla sig för azeri, fast de brukar kalla sig för turkmener... men det kan bero på att de ursprungligen kommer från mosul (i irak).

Du nämnde även något om att "den andra sidans version har vi i överflöde av ändå"..
Jag förstår vad du menar men jag tycker att det är viktigt att slå fast att det finns en anledning till att sådan information och åsikter finns i "överflöd". De är många gånger sanna helt enkelt.
---------------------------------------

Jag har riktigt svårt att tro på en som säger sig vara emot regimen i iran och samtidigt försvara landets rättssystem, och därtill anklaga exiliranier för att konvertera sig till kristendomen och lida av en identitetskris. Och här syftar jag på hamed, som låter som en riktig islamist ---> se: Mohamed Omar, ni kan bli riktigt bra vänner, som handen i handsken!

Minna

Sancak Beyi Emre sa...

Minna:

Språkliga rättigheter och Ataturk ? Vad har de för koppling ? Vad för problem menar du att turkar har haft med språkliga rättigheter ? Nu får du fan allt ta o förklara dig !

Minna, jag har precis lärt mig att många azerier, inte gillar ordet azeri. Det kanske inte är de i Iran, men de i Azerbaijan benämner sig som turkar från Azerbaijan. Därför reagerade jag, jag menade absolut inget illa… Men om du nu är "Azeri", vad för etnicitet kommer dem ifrån ?

Det är möjligt att de grundar sig i sanningen, men jag vågar inte dra några slutsatser. Du minns väl för några år sedan, så hade den sketna Irakiska armén tillgång till kärnvapen och Saddam käkade småbarn till middag. Tidigare så var indianerna i USA the bad boys vilket berättigade slakten på dessa. Jag har läst för mycket om just Iran och USA, för att tro något på rak arm av vad dessa säger om varandra. Du bör göra de samma.

Israel och USA som har gett sig fan på att bomba Iran, tror du inte dem är ett finger i gröten ? PJAK och allt vad de heter, blir fina pjäser vid dessa tillfällen. Minns du vad pappa Bush gjorde mot kurderna ? Det såg vänskapligt ut, men efter det steget samtidigt som man försett Saddam med biologiska och kemiska stridsmedel, skulle ingen kunna ha sympati för Irak. De funkar. Kallar fiende bild. O Jänkarna är inte duktiga på de, men dem säljer det förbannat bra. Därför är jag kritisk till de mesta som USA säger när de ska föra bombdiplomati.

Oavsett vad Iran håller på med, hur illa det än är, så är det Irans inre angelägenheter. Att inte vilja se Iran i samma ruin som Irak, tycker jag inte tyder på extremism..

Emre

Alpha sa...

Minna:

Du påstår att jag har låga och fattiga argument. vad är det som är lågt och fattigt?

Sen efter alla dessa inlägg anklagar du mig för att både vara Turk och att ha plockat fram enkel information från wikipedia!

Det ända sorgliga här är du. En person som inte kan hålla sig till ämnet. En person som vid brist på argument skall anklaga någon annan för en massa fiktiva påståenden.

Du måste lära dig att man inte alltid behöver försköna något man tycker om och samtidigt inte behöver kritisera allt någon gör bara för att man är emot stora delar av dess handlingar.

Om den Iranska regeringen avrättar knarkkungar så är det enligt min mening en bra sak. Jag stöttar det även om kommunistiska Kina hade utfört det!

Du kallar mig "riktig Islamist" när jag precis argumenterat att jag gillar Turkiets ställning till Islam. Ja då, argumentera med dig är bara slöseri med tid. Istället för att konsultera din "turkmen" till pappa vid behov av information bör du åka till Iran och fråga våra kära Azeri bröder och systrar om de alla verkligen tycker som dig.

"Jag förstår vad du menar men jag tycker att det är viktigt att slå fast att det finns en anledning till att sådan information och åsikter finns i "överflöd". De är många gånger sanna helt enkelt. "

Eller så är det så att de som klagar alltid hörs en massa. Och människor som tycker saker och ting är bra aldrig lägger ner tid på att påpeka det. Det låter ju rimligare.

Gulan Avci sa vid sitt tal till fru talesman under debatten i riksdagen vid debatten om folkmord att hon tänkte rösta för ett folkmord pga, jag citerar "slakten på armenierna i Van, Slakten på de pontiska greker och kurdernas hiroshima". Felet med detta är att folkmords frågan i riksdagen handlade om Turkiet och inte om Irak där kurdernas hiroshima inträffade. Men för vissa människor i dina kretsar är det naturligt och plocka segment lite här och där för att få igenom det man är ute efter. Det är det man kallar lågt och fattigt! Du påminner om henne väldigt mycket.

Kossan sa...

Det är kurderna som aldrig är nöjda med nått innan dom har fått ett land till dess kommer deras terro organisationer sprida krig hela tiden!

Sancak Beyi Emre sa...

Kossan:

Ingen lämnar ifrån sig mark... Absolut inte Turkiet. Så vill man fortsätta slåss, då gör vi de...

Emre

Anonym sa...

Hamed: Jag repeterar:

Du har riktigt fattiga argument som definitivt inte är värda att bemöta. Du har inte ens svarat på det jag har skrivit om utan istället anklagar du mig för att "blanda ihop dina ord för att gynna mina egna argument", riktigt lågt och fattigt.

det finns flera exempel på fattiga (och låga) argument, och eftersom att du verkar ha glömt dem så kommer jag att citera dem;

"Att du blandar ihop mina ord för att gynna dina egna argument är bara patetiskt. Jag har inte påstår att Kurderna som jag träffat på pratat Kurdiska dvs, sorani, kemanji osv med mig, utan dessa personer har pratat persiska med mig med kurdernas egna speciella dialekt, som de får när dom pratar persiska som kurd. "

Återigen, du kan inte vara från iran.. kurderna brukar väldigt sällan tala en annorlunda dialekt eller ha ett annat uttal (eller vad det nu är du menar), när de talar farsi. Antingen så kan du inte persiska eller så har du träffat på kurder från andra länder.

"Och du som USA vän borde först och främst se till att dina vänner sköter sig innan du ska börja rätta andra länder."

och så blev man USA vän, efter att ha kritiserat regimen i iran. Det var knappast nåt nytt. Man kan alltså inte tycka som man gör utan att få den fula stämpeln på sig, även om man har haft släktingar som har suttit i fängelse och torterats helt utan anledning.. eller jo just det de var ju terrorister.. eller hur.

"Och åter igen blandar du ihop mina ord för att gynna dina egna argument. vadå Kurder är mer iranier än mig bla bla bla?"

När sa jag att de var mer iranier än dig?

"Ändå åker du eller dina vänner till Thailand där det enligt lag är förbjudet att kränka kungen. Sen ska ni klaga på att man inte får förnedra Ataturk i Turkiet."

Den här var bara dålig, det måste ju du bara erkänna.

"Jag vet vart jag kommer ifrån och jag vem vet jag är. Jag flydde inte till Sverige och konverterade till kristendomen bara för att assimilera mig i samhället. Det där kallas mer som att gå igenom en identitetskris."

Den här var ju nästan ännu sämre.
-----
Och hur kom en folkmords fråga in i bilden? Jag är inte väl insatt i det om turkiet, men jag tror att hon, Gulan, ansåg att erkännandet för det har för hennes del varit ett erkännande mot det som gjordes mot kurderna i irak, som hon också ser som ett folkmord.. Hursomhelst så kan inte jag försvara henne på något sätt, eftersom att det har med henne att göra, inte med mig (jag påstår dock inte att du menade mig, fastän du anser att jag påminner om henne, skrattretande!).

Men att du tar upp denna fråga kan ju vara ännu en indikation.

Och sist, vem är det som egentligen "blandar ihop ord" och ser suddigt; jag kallade inte dig för riktig islamist utan jämförde dig med islamisten mohamed omar, eftersom att ni har skrämmande lika åsikter angående iran.

Även om det inte är särskilt viktigt, så är det inte min pappa som är turkmen (han är fars), utan min mamma som har turkmenskt ursprung.

Minna

Anonym sa...

Emre:
Jag har inte kopplat ihop ataturk och språkliga rättigheter, som om de vore varandras synonymer, utan det jag menade var att personen ifråga talade upprepade gånger om ataturk och citerade honom och därefter drog jag den slutsatsen om Alpha/Hamed.

Sen så är det allmänt känt att när det gäller språkliga rättigheter så har turkiet inte precis varit världens bästa på det, och regeringens politik brukar reflektera sig även bland VISSA människor också. Så är det överallt i världen.

Angående den så kallade fiende bilden, så är jag medveten om det och jag vet att allt inte kan stämma. Saker/händelser kan också iscensättas, men mycket stämmer också och efter att själv (inte personligen utan släktingar) ha erfarit regimens brutalitet så är det inte svårt att komma fram till att det är ett sjukt styre.
Sedan så är det inte bara irans inre angelägenheter det handlar om när regimen bidrar med vapen till terror grupper i bland annat irak.

Jag är inte från azerbaijan, så generalisera inte, jag är från iran. azerer är ett turkfolk, och hur andra azerer ser på sig själva struntar jag blankt i, men just min mors familj ser sig som turkmener (vilket många azerer kallar sig för).

Minna

Sancak Beyi Emre sa...

Där visar du på din okunskap flicka. Har språkliga rättigheter varit ett problem under junta eller civil regerings tid? Skillnaden är stor !

Ataturk är och var inget annat än en briljant soldat och statsman. Att förknippa honom med annat kränker många och därför ska man vara varsam på den fronten.

Iran bidrog med vapen till PKK en gång i tiden, då reagerade ingen. Är det idag när man vill Iran ont, som detta är viktigt att beakta ?

Iran har problem på många punkter, men det är endast Iranier, som du och Hamed som har legitimitet att uttala er i de frågorna. Det rör er, och inte någon jävla vänsterpartist i Sverige eller i Tyskland. Om Iran har ett inre problem så angår det endast de berörda och dess medborgare. Men jag tar ingen ställning till ”nyheterna” om Iran.

Jag är ”turkmen”, eller anses vara en sådan. Men inte fan ser du mig spy galla över saker jag inte behärskar…

Emre

Anonym sa...

De språkliga rättigheterna var ett problem främst under junta tiden, men det jag syftade på var att ett lands styre påverkar även vissa människor (som Hamed, se bara på hans åsikter om språkliga rättigheter). Turkiet har fortfarande en del begränsningar när det kommer till kurdernas språk. Att det finns sådana som du som förnekar det, det kallar jag för okunskap.

Jag har inte förknippat ataturk med det. Du behöver inte tala om för mig om vem och hur han var.

spyr galla över saker jag inte behärskar, vad syftar du på?

Det är just detta jag menar, irans regim har varit ett problem för flera länder än det egna, och därför är det inte endast en inre angelägenhet. Idag uppmärksammas det mer just för att man har sina intressen, men också för att deras (terror)ingripanden i andra länder har eskalerat, allra mest i irak men även i afghanistan.

Minna

Sancak Beyi Emre sa...

”Jag är inte väl insatt i det om turkiet”, uttala dig inte om de i så fall. Vad för begränsningar har man idag menar du ? Att PKK satte igång sina dåd efter flera år av lugn när man påbörjade ett initiativ tyder väl på något ?

Jasså ? Iran får inte stödja utomstående aktörer, men det är fullt legitimt för USA, Israel och EU ? Har du någonsin undrat över hur det kommer sig att PJAK och PKK använder sig av Italienska personminor ? Eller att man har ett brett lager på M16 gevär i Kandil, som Turkiet även visat är tillverkade och utfärdade för USMC ? Serienummer finns på samtliga vapen.

Rätt ska vara rätt, fördömer du Iran, så får du även fördöma andra sidan som gör samma sak. O du säger att du inte köper media jippo ?

Men väljer du att vara partisk, var de, men säg de, försök inte utstå som objektiv och korrekt.

Emre

Anonym sa...

Emre:

Just den meningen hade med folkmordsfrågan att göra. Jag är inte väl insatt i det (alltså folkmordet) i turkiet.

turkiet måste vara det enda landet som har kanaler på ett språk, men som samtidigt inte tillåter det språket talas i offentliga sammanhang (politiska sammankomster/ valkampanjer osv).

Har jag någonstans nämnt att USA, israel och eu får/ska få göra som de vill? Nej. Här talade vi faktiskt om iran, eftersom att en viss person försvarade regimen.
Och jag har varken försvarat pkk eller pjak, att länder använder dessa i eget syfte går inte att försvara. Sen så är det tyvärr så att pengar styr många gånger när det kommer till just vapenfrågan.

Jag tror att man har förstått att jag inte är objetiv, när jag drar in släktingar. Hur mycket du än försöker så är du knappast objektiv du heller.
Men det jag har sagt behöver inte vara mindre sant för det. Tro inte att du är den enda som är källkritisk här bara för att du (som du tidigare hade skrivit i ett inlägg) har tagit en del kurser/studerat om "fiendebilder".

Minna

Alpha sa...

"Återigen, du kan inte vara från iran.. kurderna brukar väldigt sällan tala en annorlunda dialekt eller ha ett annat uttal (eller vad det nu är du menar), när de talar farsi. Antingen så kan du inte persiska eller så har du träffat på kurder från andra länder. "

Du gör ju bort dig enormt lilla flicka. Kurder som pratar Persiska har visst en väldigt speciell dialekt. Du kan knappast vart i Iran eller för den delen någonsin träffat någon Kurder från Iran och samtalat med dom på persiska.

Sluta slösa bort min tid. Varenda kurd från Iran håller med mig om att de har en speciell dialekt när dom pratar Persiska. Herregud, vad är det du egentligen argumenterar om? 2 av mina arbetskollegor är Kurder från Iran och jag skojar med deras speciella persiska dialekt dagligen. Istället för att ifrågasätta mitt ursprung grundlöst sök upp några kurder från Iran och samtala med dom på persiska.

Åter igen, istället för att citera mig lär dig läsa och förstå sammanhanget i texten. Antar att du inte har dyslexi och inte läser ord för ord för att sedan få problem med att sätta ihop alla ord och förstå innebörden i det hela.

Alpha sa...

"eftersom att en viss person försvarade regimen"

Vem är det som försvarar regimen? Jag hoppas verkligen att du inte syftar på mig. Med tanke på att jag 3 ggr upprepat att jag inte stödjer den Iranska regimen.

börjar fundera mer och mer på det där med dyslexi...

Anonym sa...

Alpha, lilla pojke, dig kan man inte ens argumentera med. Du har gjort bort dig enormt. Kurder talar inte en alltför skild dialekt, jag har kurdiska vänner från mariwan bland annat. Så tillskillnad från dig så vet jag vad jag talar om.

Slösa bort tid, det gör man med dig.

Bara för att du har sagt att du är emot regimen så behöver du inte mena det, om man nu är så emot en regim som förstör ens land hur kan man då försvara det genom att påstå att de som avrättas är terrorister, och att de som avrättas är en fara för landet..

Naiva gosse som inte ens kan bemöta kritik utan att anklaga en om att ha en massa problem, först synfel och sedan möjligtvis dyslexi. Snacka om att vara patetisk.

Minna

Alpha sa...

Minna:

Roligt att du vänder på allt jag säger. En bortskämd flicka som dig måste man bemöta på följande sätt för att få tyst på!

Ja jag är Turk, och Ataturk är min idol. Ja, jag stödjer den Iranska regimen och alla supercoola Ayatollor. Och självklart så tycker jag att kurder och alla andra olika folkslag i Iran som sysslar med droger och terroristverksamhet absolut inte ska straffas med tanke på att de kämpar för en sån underbar sak.

Ta och vänd på det här nu.

"Kurder talar inte en alltför skild dialekt"

Men nu talar dom ändå en skild dialekt efter allt du påstått innan?

Du behöver inte ens svara. För jag kommer ändå inte lägga ner tid på att argumentera med dig. Eller för den delen följa detta blogginlägg något mer.

Tack o hej!

Anonym sa...

Också erkände Alpha tillslut, vad roligt! Dock förstod man allt det sedan tidigare.






Minna