onsdag 31 mars 2010

Serbiens steg ett exempel att följa

Serbien har insett och erkänt att man gjort fel under inbördeskriget mot bosniska muslimer och man ber om ursäkt för (fördömer) det som hände. Srebrenica, som alla kände till och visste, men inte agerade mot, precis som under Förintelsen, har visat sig vara mer komplex än man tänkt sig. Holländska och Amerikanska trupper kom inte överens och blev därför utmanövrade av serbiska soldater. Det man inte kunde komma överrens om var homofobi. Amerikanska högre officerare vägrade näst intill samarbeta med homosexuella i holländska styrkan.

Det är en fråga i sig man kan rota runt i framtiden, men det viktiga är hur Serbien tar detta enorma steg? Man refererar till ett domslut från Haag, men kallar det för massaker och inte folkmord. Detta är en ganska bra fingervisning för Turkiets armeniska anklagelser.

Om man är så säker på sin sak, varför är man emot en kommission och öppna arkiv för forskning av oberoende forskning ? Dessutom, med så mycket pengar man slängt ut för att rösta om historien i diverse länder, hade det varit enklare att ta upp det i Haag, speciellt om man är säker på att man har rätt. Men det har inte heller skett, utan Turkiet ser över alternativen över att gå till domstol för att få ett utsago om de länder som röstar om frågan.

Detta är ändock en rakryggad handling av Serbien som förtjänar beröm. Oavsett om man kallar det folkmord eller inte, så tar man ansvar för sina handlingar. Värt att notera är att Serber inte var de enda som begick brott, även serber utsattes för hemsk behandling. Dock är det ett ganska generellt drag i inbördeskrig. Nu är det upp till de andra berörda att svara med en motsvarande gest. Ta ansvar för sina handlingar.

Detta säger mig en sak tydligt, att betala av forskare för ett visst resultat är en sak, att en internationell opartisk domstol tar ett beslut är en annan. Att ha 100 forskare som utgår alla från en och samma källa är ingen bragd. Ge Turkiet och Armenien något konkret att ta ställning till istället.

1 2 3 4

Sancak Beyi Emre

5 kommentarer:

Armen sa...

Bra! Då är det en fråga om när ni kan växa ut en ryggrad och erkänna folkmordet mot armenierna och be om ursäkt. Det kan väl inte vara så svårare än det serberna har gjort.

PS. Jag visste inte att vi avlönade svenska ledamöter eller svenska professorer som skrivit om folkmordet i bl.a. SvD.

Sancak Beyi Emre sa...

Armen:

Då kanske anklagarna ska gå till Haag först och ge oss något att ta ställning till.

Kritiska människor granskar vem det är som står för betalningen för forskning. Ledamöter är än lättare att vaska fram ang. agenda.

Emre

Anonym sa...

Jag hoppas att Turkiet drar Sverige inför Haag och tvingar fram en seriös granskning av den här folkmordscirkusen...

Benet

Sancak Beyi Emre sa...

Jag hoppas på en mer vänlig och civiliserad lösning på frågan. Men de anklagande agerar långt ifrån ärligt och civiliserat, så det är nog ingen omöjlighet trots allt.

Emre

Osman F sa...

Folkmordsfarsen ar en cirkus..
det vet folkmorsfantasterna ocksa om..