fredag 9 april 2010

Springer med svansen mellan benen

Så kan man beskriva Benyamin Netanyahus reaktion mot den enda herre som säger sanningen. Erdogan som bojkottat USA efter dess mindre begåvade omröstning om det s.k. ”armeniska folkmordet” har meddelat att han ska delta i ett toppmöte angående kärnvapensfrågor. Det har påståtts att Egypten och Turkiet skulle kräva att Israel skulle skriva under icke-spridnings avtalet, och att det är anledningen till att Benny vägrar delta och skickar en ersättare.

Egypten, som till synes är en självständigt stat, men som utan problem kan behandla palestinier som boskap och kan utöka Israels blockad genom att vägra mat tillförsel till Gaza. Även ha dessa i isolerade läger i sitt hemland. Det är bla. Så här Egypten behandlar sina arabiska bröder. Skulle jag vara Benny, skulle jag inte skrämmas allt för mycket av brodermödare. Däremot av den som talar sanningen ? Hade jag varit Benny, hade jag tagit semester i Dominikanska republiken hellre än att möta Erdogan, alla dagar i veckan.

Medan arabiska ledare satt med tummen i mun, så var Erdogan den enda med nära band till Israel, som höjde rösten och protesterade mot att man skjuter fosfor granater i tätbebyggda civila områden.

Det har varit en västerländsk ”thing” att gapa och skrika på andra, men sitta tyst när man själv gör det. This is how we do it, menar man… Iran ska inte skaffa kärnvapen, det håller jag med om. Men om Israel som har Iran pippi har rätt att foga over dessa vapen, då har Iran samma rätt att försvara sig med samma medel.

Erdogan säger dock att med icke-spridningsavtalet underskrivet så kan Israel få ruva på sina spetsar, men även det vägrar man. Även när detta kommit fram så är det bla. Iran som målas ut som ”bad boys”. Till den bilden tillkommer Turkiet. Det hade väl snarare varit bättre att följa Erdogans spår mer, och säga vad som är rätt och fel, hellre än att hyckla och gå tvärtemot det man kräver att andra ska följa.

Jag hoppas inte att kräva att Israel skriver under icke-spridnings avtalet tolkas som antisemitism, som all annan kritik mot Israels snesteg...

Dessutom ska Erdogan träffa Sarkisyan i USA, det kan nog bli bra, Sarki är en av de med bättre diplomatiska attribut än de övriga ministrar i Armenien. Försoningen kanske kan bli av trots allt om alla agerar rätt, vem vet ? Dock är jag emot försoningen i dagsläget....


Sancak Beyi Emre

1 kommentar:

Anonym sa...

Israel börjar fatta att de inte kan bete sig hur som helst och ändå undkomma kritik. Ganska många ledare i arabvärlden tar efter Erdogan och kritiserar nu landet och dess politik gentemot palestinier.
Heja Erdogan!! Må du leva tillräcklingt länge så att du får se rättvisa skipas inte bara i Palestina utan även i arabländerna.