torsdag 18 mars 2010

95 årsdagen för Canakkale













Tänk er att Irakiska armén hade slängt ut Koalitionen under invasionen 2003, är det en tänkbar logisk tanke ? Nej, folk skulle rabbla upp teknologiska och utbildnings aspekter för att förklara varför det inte är en tänkbar tanke. Canakkale har en enorm innebörd, inte bara för Turkiet, utan för all världens folk som någon gång fått ställa sig emot girig imperialism. Australiensare och Nya Zeelandare är idag, många år efter kriget, på mycket god fot med Turkiet. Britterna ligger på ett mellanting och fransmän är fortfarande misstänksam mot för vad de gjorde i inre Anatolien.

Kropp och själ lades ner, med brist på verkligen allt så höll man invasionsstyrkan i schack till dess att dessa blev tvungna att dra sig tillbaka. Med sådana förfäder och sådan historia antar jag att man får finna sig tillrätta med att sticka ut. Varför är denna dag viktig ? Precis som i alla länder, så samlade man samtliga dugliga män (kvinnornas del i segern ska dock inte underskattas) för att försvara sitt rike. Skillnaden från många andra exempel är att man lyckades. Det är viktigt att minnas denna dag och främst de som låg i skyttegravarna, med kurrande mage och torr hals, frusna, dåligt beväpnade och klädda, just av den anledningen av att Turkiet ÄR Turkiet idag. Att mina läsare idag har turkiska namn idag beror på just dessa människor. För hade fienden fått som de ville, så skulle det inte finnas något Turkiet, det skulle ersättas med franska och brittiska sittningar och diverse perversa stater hade bildats. Det lustiga är att detta sammanfaller med anklagelserna, slaget fortsatte in i 1916.

TACK!













Ett av många brott begått av invasionsstyrkan. Beskjutning av civila bostäder under ett skyttgravskrig.






Underhålls karavan bestående av frivilliga civila











En intagen Anzac ställning












Osmanska Armén marcherar ut till Canakkale




Onbasi (Korpral) Seyit bär på en 258 kg tung granat till kustartilleri pjäsen.
Statyn efter Seyit.






















Stop wayfarer! Unbeknownst to you this ground
You come and tread on, is where an epoch lies;
Bend down and lend your ear, for this silent mound
Is the place where the heart of a nation sighs.

To the left of this deserted shadeless lane
The Anatolian slope now observe you well;
For liberty and honour, it is, in pain,
Where wounded Mehmet laid down his life and fell.

This very mound, when violently shook the land,
When the last bit of earth passed from hand to hand,
And when Mehmet drowned the enemy in flood,
Is the spot where he added his own pure blood.

Think, the consecrated blood and flesh and bone
That make up this mound, is where a whole nation,
After a harsh and pitiless war, alone
Tasted the joy of freedom with elation.






Sancak Beyi Emre

11 kommentarer:

Tomas sa...

Jag då? Mitt namn är väl inte turkiskt... Räknas jag inte?! Nu blir jag ledsen...

Yttrandefriheten är en sak, men det innebär inte att man ska välla ur sig all skit som poppar upp i huvudet.

Emre, du borde ha fötts för så där 70-90 år sen. Då skulle din fascistisk-nationalistiska anda passat som handen i handsken. Nu är du lite off tyvärr tidsmässigt.

Sancak Beyi Emre sa...

Tomas:

Ja fy, förlåt! Det är så hemskt att man är glad över att en invasion slogs tillbaka och att man fick behålla sina egna namn...

Hade du varit glad över en rysk invasion i Sverige och en kulturell ändring ? Läs det i kontext (om kapaciteten finns) så tror jag du förstår.

HAHAHA ! Så lustigt att man är facist och nationalist när man är glad över att man kommit helskinnad ur krig... Argumenten slut eller ?

Pappskalle, har du inget vettigt att säga, så säg ingenting.

Emre

Anonym sa...

En invasion hade varit din sorts räddning. Synd att det inte blev av. Nu får vi dras med dig här.

Sancak Beyi Emre sa...

Det blev ju av. Men kul att se vad anklagarna hoppas på. Ni, mina herrar, faller mer och mer. Hoppas ni inte slår i backen allt för kraftigt.

Emre

Anonym sa...

??? Ni har förlorat en omröstning i riksdagen. Idioten till premiärminister har gjort bort sig i media när han hotar deportera armenier och nu tvingats att förklara sig vid två olika tillfällen. Amerikanska kongressens resolution lever fortfarande. Spanien har en motion om erkännande. England ska rösta om det 30 april. Bulgariens konservativa ska introducera en motion om erkännande. Och så är det vi som faller och faller?!

Du borde söka vård eller få din läkare skriva en remiss för cat scan.

Sancak Beyi Emre sa...

Vi ?! Sverige är det vi talar om va ?

Den du kallar idiot, gör det som alla länder gör. Utvisar illegala invandrare. Fy så hemskt. Lustigt att man anklagar och hatar turkar för diverse saker, men lik förbannat så tar man sig över gränsen och gömmer sig... Jag har inget emot armenier, men ska du anklaga Osmanska riket (hur det nu blev Turkiets börda) så bör man ju i första hand inte heller vilja vistas på Turkisk mark… Sen så ska man vistas i ett land, så ska man helst ha visum. Lite USA Mexico dramatik :D

Gnäller ni kräldjur lika mycket när Sverige utvisar eller skickar hem illegala invandrare ?

De länder som nu gapar mest, kommer sitta med blicken på backen när det blir deras tur. Som tur är så har Turkiet inget att dölja eller något att stirra ner i backen för. ;)

Identitets kris igen ? Därför rabies beteendet är på uppgång igen ?

Emre

Josef sa...

till Anonym 20 mars 2010 13.40

Spanien borde kolla upp sin historia i Syd-Amerika först , sen inkvisationen och har dem tid över deras härjningar i Filipinerna.
Angående Bulgarien så visst de säljer sin röst till högstbjudande. Hur lyckades det lilla landet klara av att behålla sin identitet om Osmanerna nu var så hemska ? Deras historia säger inget om några hemskheter från osmansk/turkisk sida.
Fascisterna i Bulgarien har ju varit så "klanderfria" mot den turkiska och romska befolkningen tidigare.

Anonym sa...

Josef, du borde och ta läsa lite historia: När bulgarerna, år 1870, visade de första tecknen på vilja att göra slut på förtryckarregimen som hade blivit outhärdlig, reagerade turkarna på ett mycket våldsammare sätt än tidigare. Då var omvärldens initiala reaktion samma som den om armenierna några år senare, d.v.s. rykten och anklagelser om att bulgarerna var ett primitivt och outvecklat folk utan någon som helst stridlystenhet. 73 Och den turkiska regeringen började även tillämpa en annan metod vilken gick ut på tvångsförflyttning av sina andra etniska folk till Bulgarien för att förvandla bulgarerna till minoritet i sitt eget land. Man hetsade ockå dessa flyktingar till att begå mord och plundringar. 74 När bulgarerna år 1876 gjorde ett försök att skydda sig mot dessa plundringar och detta mördande startade turkarna en rad masslakter där 25 000 människor förlorade sina liv (endast i Batak massakrerades 5 000 av stadens 7 000 invånare 75).

Finns på http://www.armenica.org/cgi-bin/armenica.cgi?=51=7=208=999=bulgarien=1==A

Sancak Beyi Emre sa...

1. Sluta referera till sketna propaganda sidor. Det är samma skit och båge som ”folkmordet utan intention och flygande siffror”. Var ärlig för en gångs skull. Med så mycket lögner och patetiska inslag kan jag nog nästan garantera att St. Per skickar dig käpprakt ner i helvettet.
2. Bulgarien var en del av Osmanska riket. Då tidens sedvana var inget unikt för Osmanerna, hela världen hade förflyttningar ! Du som bör plugga mer.
3. Bulgariens lilla allians med ryssar och fransmän som ledde till uppror är nog vad vi talar om. Vem intresse skulle det ligga i att ha uppror under krigstid ?
4. Förtryckarregim?! Du har en del att läsa lilla vän. Osmanernas tolerans används till stor del i MR tänkande. När folk brändes på bol och korsfästes i Europa levde muslimer, judar och kristna i fred. Dessutom var etniskt tänkande inte riktigt inne på den tiden bland Osmaner.
5. Plocka huvudet ur arslet och läs ordentliga böcker istället för att surfa runt på armeniska snyftar sidor och sedan glatt sprida det ”nya” du lärt dig på min blogg.

PS: hur går det ? Öppnas arkiven snart eller ?

Emre

Anonym sa...

När ska turkarna anklagas för massakern på indianerna? Jag bara går och väntar på att en idiot ska lämna in en sådan motion till riksdagen.

Eller när samerna misshandlades och och klassades som djur.

Ska inte riksdagen anklaga turkarna för det också.
Det skulle inte förvåna mig alls när riksdagen hyser så många idioter som inte har läst en historiebok och går på hörsägen.

JAg skiter fullständigt i vad de inkompetenta idioterna bestämmer.

Anonym sa...

Misslyckad jämförelse av dig angående Irak kriget det går inte att jämföra så, idag skulle Turkiet inte heller klara av om flera länder eller bara USA/Ryssland deltog ett anfall mot Istanbul. Vi irakier lyckades göra liten motstånd iallafall och fick över 3000 fiende soldater stupade fast landet var inte enad vill inte ens gå in i det.. Ditt folk och arme är idag för bekväma för att hantera en liknande krig. Må aldrig att ni upplever vad vi har har upplevt.

Självklart skall ni vara stolta över Canakkale kriget!
Men jämför inte med något annat.