fredag 5 mars 2010

Väckarklocka för vad som kan komma att hända

USA:s utrikesutskott röstade 22-23 för att man ska kalla de döda armenierna under WWI för ”folkmord”. Denna omröstning ska även Sverige göra om några veckor. Vad som är på tapeten nu, som även den politiskt okunniga Gulan Avci förespråkar är att det inte kommer något allvarligt svar från Turkiet.

Idag diskuterar Utrikesministern Davutoglu (som såg förbannad ut för första gången) vad för åtgärder man kan ta som svar till kränkningen. Det diskuteras att man etappvis (för detta ska även röstas hos senaten) fryser och ställer in all handel med USA (bara den militära biten är på 7 miljarder dollar), dra tillbaka trupp från Afghanistan, dra tillbaka sin ambassadör (vilket man redan gjort) och stänga Incirlik flygbasen (som är USA och NATO:s centrala i mellanöstern och enda sättet nästan för att isolera Iran och komma fram med förnödenheter för missionen i Afghanistan). Ganska mycket står på spel alltså. Förutom allt det materiella, så är Turkiet den enda muslimska allierade USA har, NATO allierad dessutom och enda säkra området för trupp i regionen.

Vad har man att förlora ? En hel del. Vad har man att vinna ? Röster till nästa års val. Men detta sätter USA i nästan samma sitts igen som Bush satte. Nu är min fråga, jobba man för sin stat, nation och folk som politiker ? Eller för röster för ytterligare en mandat period genom rövslickeri ?

Armenierna i Turkiet är missnöjda med beslutet. För detta tar inte hänsyn till situationen i Armenien eller ens situationen för armenierna i Turkiet. Inte heller bryr man sig om normaliseringsfördraget mellan Turkiet och Armenien. Man förbiser den gemensamma kommission FN skulle få sätta upp för att reda ut röran en gång för alla, man valde att rösta om det istället....

Politik är tillför att skapa en bättre situation för sin medborgare, inte för att slicka röv så man får sitta ut ytterligare en period. Börjar man snacka MR och det ”rätta”, så bör man se till hur forskning gjorts på området och om det inte finns värre och närmare belägna katastrofer man bör ta i tur med innan.

Som man bäddar får man ligga. Nu får vi se vad för beslut den turkiska motsvarigheten tar. Indianer, latin amerikaner, asiater, araber, afrikaner (slavar också), listan kan göras oändlig.

VIKTIG UPDATE:
Enligt Reuters så kommer detta inte tas upp i senaten. Så var även denna saga slut. Bara att diskutera tänkbara åtgärder räcker tydligen. Hoppas man har något genomtänkt nästa gång (detta går ungefär som argumentationen för ett "folkmord")

Sancak Beyi Emre

8 kommentarer:

Anonym sa...

Äntligen...







Skipas rättvisan.

Anonym sa...

Förhoppningsvis är inte resten av riksdagen lika (välj ord) som Bodström och röstar rätt. Dessutom hoppas jag att Turkiet visar USA vad som gäller.

Insallah.

Emre abi, jag hoppas att du aldrig slutar skriva!
/H

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Rättvisa "skipas" inte genom att ett utskott med POLITIKER röstar om något pucko !

Anonym:

Det måste man göra för att detta ska nå ett konstruktivt och rättvist slut. Jag kommer skriva ett tag till.

Emre

Osman Feffeson sa...

Sancak:

Låt oss skita i armeniernas folkmords-fantasier ett tag och tala om något mycket viktigare. Har du hört Turkiets bidrag till melodifestivalen? Fy fan säger jag bara. Så jävla dåligt. Gurkan som sjunger är en riktig "boll" och låter som ett riktigt mähää.

Varför kan vi bara inte ställa upp med en skön turku?

GÖR RÄTT OCH SJUNG PÅ TURKISKA PÅ MELODIFESTIVALEN. Ok, om det är på både engelska och turkiska.

Jag personligen hade ställt upp med en skön låt på turkiska och kurdiska- det hade gjort ont i kurdister och turkister- båda ett riktigt efterblivet släkte.

Bra ide va Sancak Bey?

Armeniska tjejer ska vara super-läckra Sancak. Har du träffat nån nångång?

Sancak Beyi Emre sa...

Feffe:

Det har jag, men hon sprang illa kvickt när hon fick höra att jag var turk.

Jag håller med, låten och gruppen suger. Tyvärr har vissa (i alla grupper) komplex över vissa aspekter av sig själva.

Men jag håller med dig fullt ut !

Emre

Ahömbele sa...

Osman och Emre
Vill man vinna tävlingen, som det är, måste man sjunga på Engelska. Hur många gånger har vi vunnit med en Turkisklåt? Aldrig :(

Framgångarna i Eurovision har börjat med Engelska låtar av Sertab, Athena och Hadise.

Dock hade jag hoppats något bättre av MaNga, gruppen gör stört skön musik annars, men denna gång har man släppt sin egna stil och tappat lite. Finns ju en anledning till att dom fått pris på MTV music awards förra året ;)
MEN låten tycker jag ändå är rätt bra.

Testa att höja volymen och känn basen arbeta i rummet så blev den ganska fin :)

Men ingen "Bir Kadın Çizeceksin" eller "Beni Benimle Birak".

Osman Feffeson sa...

Sancaken:

Detta är nästan värt att länka till i en blogg Sancak.

http://stevelando.blogspot.com/search?q=turkiska

Ruskigt tung blogg måste jag säga..

Sancak Beyi Emre sa...

Jag tycker motsatsen. Gillar inte personen, eller hans åsikter.

Emre