söndag 28 mars 2010

EU, i teorin en god förebild, i praktiken….

Nu är vi där igen, hyckleriet når en ny topp. Turkiet har blivit, med all rätt, kritiserad för hur landets minoriteter blivit behandlade under landets ”junta” perioder. Man kan inte förbjuda ett språk, förtränga en identitet och kultur, det är inte möjligt och får inte ens försökas uppnå. Detta handlande, är enligt mig, i linje med vantolkningar av Mustafa Kemal. Man försöker berättiga sina projekt genom att citera Mustafa Kemal, helt ur kontext och för egna syften. Syften som oftast handlat om personlig vinning utan som helst hänsyn till folket.

Det Turkiet byggde på var en hybrid av den franskarevolutionen. Att Turk, var inte endast den etniska turken, utan alla med turkisktmedborgarskap. Detta innebär att du kan vara turkisk-kurd, turkisk-armenier, turkisk-arab osv. Detta var inte heller religiöst bundet, du kunde vara jude, kristen eller muslim osv, för något den turkiska republiken byggde på i grunden var sekularism, alltså att religionen var en personlig angelägenhet som inte angick någon annan.

I Frankrike fungerar det på samma sätt än idag, man har franska-afrikaner, franska-araber, franska-spanjorer tom. Detta har fått nöta in sig i Frankrike, men inte i Turkiet. Detta mestadels pga. juntorna.

På senare år har man i Turkiet skapat universitet och forskning för olika inhemska språk och juntornas medeltida mentalitet raderas sakta men säkert. Kurdiska (Kormanji, Zaza (även om många av dessa anser sig vara ett eget folkslag) och Sorani) institut, armeniska, grekiska osv. Det är idag fritt fram att öppna skolor.

Däremot i Tyskland, ett av EU:s mest inflytelserika länder, med en enorm turkisk minoritet, är inte den frågan en självklarhet. Man får tex inte inneha dubbelt medborgarskap, man får inte ha en turkisk skola, där man lär sig båda språken. Vilket för övrigt är en mänsklig rättighet. Turkiet har förövrigt tyska skolor.

Varför detta nu? Interna fördomar enligt vissa. Men ett EU vars medlemmar sjunker ekonomiskt och politiskt, bör nog tänka sig om för om detta fortsätter så finns alternativ till EU. Maktbalansen kan rubbas väldigt lätt om man tex tittar mot Kina, Indien, post sovjetiska turkiska stater eller Asien allmänhet. Kina som man redan håller dörren öppen till, är på uppgång.

Grekland som är den i EU som sjunker mest, ägnar sig även åt rasism och hets offentligt. Under en officiell militärparad, marscherar soldater i takt till ramsor som säger ”blodet vi ska spilla är de sviniga albanernas” och att ”uniformerna ska sys av albaner och makedoniers skinn”. Under hela paraden marscherade man till rasistiska ramsor om Albaner, Makedonier och Turkar. Den mest rolig är att man med ”stridsvagnar ska in i Istanbul och ha militärparad framför Ayasofya mosken". Det är inte acceptabelt på något sett, även om liknande ramsor förekommer under utbildning, men på en officiell parad är det helt enkelt huvudlöst. Landet vars största militära rädsla (Turkiet var/är den sovjetiska motsvarigheten för Grekland, precis som Bulgarien), man skyllde även sin ekonomiska kollaps på att man var tvungen att hålla en stor armé för ”hotet”, och nu går man ut med att man ska invadera Istanbul.

Senast Grekland var på liknande äventyr, då mot Mustafa Kemals underbemmanade och illautrustade armé lärde sig Grekiska soldater att simma, med den teknologiska utveckling vi har idag, så skulle dem antagligen lära sig flyga, a la Ikaros :)

Skämt o sido, det jag ville belysa är att EU:s riktlinjer och ideal är mycket goda i teorin, men i praktiken…. Man lever helt enkelt inte som man lär.

Jag tycker absolut att Turkiet ska fortsätta med reformerna, och följa EU:s direktiv. Jag anser att EU har en struktur i detta som många bör ta lärdom av. Man tvingar inte på någon något, utan vill du bli medlem så ska man hålla en viss standard. Men viktigast av allt är att man ger stater chansen att anpassa direktiven efter sin egen kultur och sed. USA:s kanske främsta misstag i Irak och Afghanistan idag, är att man inte insett värdet av detta. Men hade USA tagit lärdom av andra så hade inte bla. Vietnam och Korea slutat i massdöd och katastrof. Min ställning är att Turkiet ska fortsätta med reformerna, för man får chansen att anpassa dessa efter sig självt och medborgarna vinner enormt mycket på det.


Sancak Beyi Emre

23 kommentarer:

Ilker T sa...

Väl skrivet, Emre! Har följt din blogg ett tag och den speglar helt mina egna tankar om Turkiet och dess "omgivning". Skönt att läsa att man inte är ensam.

Keep it up!

Jag har inte gått in i många diskussioner på din sida, tycker att du har gett svar på tal på dem mest föredömliga sätten, men jag vill bara citera Mevlanas visa ord just mot vissa kommentarer i din blogg. Anlayan anlar:

Kör cehalet insanı çirkefleştirir.

Suskunluğum asaletimdendir.

Her lafa verilecek bir cevabım vardr, Lakin;

Bir lafa bakarım lafmı diye,

Birde söyleyene bakarım, adammı diye.

Sancak Beyi Emre sa...

Ilker:

Det glädjer mig att jag inte är helt ensam heller. Något som glädjer mig än mer är citatet, som är en av mina favoriter.

Tack, det värmer !

Emre

Anonym sa...

Ta och läs den här: http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,684125,00.html

Sancak Beyi Emre sa...

Det är inget nytt egentligen, bara att man gör det ordentligt nu. Det är inget unikt heller...

Emre

Anonym sa...

Bra. Då vet man att den turkiska staten håller verkligen på att inplantera sina agenter i diverse olika länder.

Då är det väl ingen överraskning med att den turkiska ambassaden i Sverige kanske höll på att få in en turk moderat in i riksdagen så att man har en hand med i soppan.

Sancak Beyi Emre sa...

Anonym:

Jasså ? Nu är turkar i diverse länder agenter också ? Bra slutsats....

Samtliga stater har ansvar för sina medborgare oavsett var de vistas. Det är inget unikt för Turkiet, men antar att sticker lite i baken på vissa..

Emre

Anonym sa...

Om du verkligen inte inser vilken skillnad det är att vara mån om sina medborgare utomlands och att få dem att agera som sin långa arm i respektive land så är du ute och cyklar.

Nu har man gått så långt att t.o.m. Tysklands turkar hade kritiserat aktionen och menar att det här är grov övertramp.

Turkiets språkrör i främmande länder är turkiska ambassaden, inte turkiska medborgare som nu ska in i politiken och riksdag och jobba inifrån åt turkiska staten.

Sancak Beyi Emre sa...

Menar du nu att jag jobbar åt den turkiska staten ?
Vem kan tvinga medborgare till sådant ?

Var har du källa till ditt påstående ?

Om nu Turkiet har sådana planer, vad säger att det inte går i den turkiska gruppens intressen ? Alla lobby grupper som köper upp sina politiker, eller alla anti-turkiska grupper... Det går väl i samma linje ? Sticker det endast när det handlar om Turkiet ?

Emre

Anonym sa...

Att rasismen ökar inom EU och främst i Grekland agerar man inte mot. Borde inte kurder och armenier agera mot det eller väntar de tills någon slår mot dem själva?? För det lär väl inte dröja länge med den utveckling vi går mot.

Sancak Beyi Emre sa...

Utvecklingen är ganska normal, sånt här poppar upp under svåra förhållanden. Hitler kom ju till makten under Tyska kollapsen.

Men självklart har Grekland aldrig haft det riktigt lätt, sen har man nog inte kommit över sin historia. För detta "hat" (ej generell) grundar sig inte på konflikter som uppståt i modern tid. Mer historian som spökar tror jag.

Emre

Anonym sa...

Hur sjutton läser du texter när du läser böcker?! Inte undra på att du har missat ett och annat om händelserna under första världskriget. Så här skriver man i Der Speigel: "Ankara Seeks Influence through Turks Living Abroad"

But what sounded innocent enough appears to have been an attempt by Ankara to get members of the Turkish diaspora to represent Turkish interests abroad...

"It was very clearly a lobbying event on the part of the Turkish government," said Toprak. He said that he himself was shocked about how openly the Turkish government had expressed its view that Germans of Turkish descent should represent Turkey's interests.

"The Turkish government should pay more attention to the interests of Turks in Turkey, rather than trying to exploit Turkish-Germans as their ambassadors," said Vural Öger, a former member of the European Parliament who was also at the lunch.

As a German politician, I did not belong there," says Özcan Mutlu, a member of the Berlin state parliament for the Greens. "We are not an extended arm of the Turkish government."

Ekin Deligöz, a member of the Bundestag for the Greens, says she has in the past received numerous invitations from the Turkish government, which she has turned down out of principle. "I refuse to represent the interests of the Turkish government simply because I was born in Turkey."

I och för sig så säger det en hel del om hur du läser saker och ting. Om du har missat det här så kan man bara föreställa sig hur mycket bevis och underlag du har missat om folkmordet.

Sancak Beyi Emre sa...

Vad annars ska tyska politiker säga ? Är du lika kritisk till den armeniska lobbyn ? Eller folkpartiets Israel lobby ?

Sluta hyckla pissmyra, med den kapaciteten är det inte konstigt att du fått för dig att det är "folkmord".

Emre

Anonym sa...

Din korkade blinde sate! Det är turkar i Tyskland som säger det, inte tyska politiker. Eller kallar du dessa turkar för tyska politiker bara för att de inte tycker som du?

Du borde verkligen få din hjärna kemtvättad eller åtminstone spolad för att få bort den tjocka skit som hindrar dig att se en så pass enkel sak som att det är Vural Öger, Özcan Mutlu, Ekin Deligöz m.m. som säger det, inte tyskar.

PS. Jag är inte armenier din pucko!

Sancak Beyi Emre sa...

Nu finns inte artikeln kvar, men citatet du använde själv citerar turkisk-tyska politiker.

Seriöst, antingen börjar du använda hjärnan eller så kniper du käft. Jag trött på idioter som du. Bundestag är den tyska riksdagen, Europa parlamentet känner du nog till, o de gröna är ett block. Från och med nu så publiceras endast inlägg som är skrivna av människor med högre iq än ett dörrhandtag.

Emre

Anonym sa...

Din korkade idiot som inte ens klarar av att klicka på en länk och så babblar han om källkritisk forskning och analys... Här gå och läs igen: http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,684125,00.html

Och om du yrar dig vilse igen gå in på http://www.spiegel.de/international/germany och sök på "Faruk Celik" så får du upp länken direkt.

Det är likadana turkar som du fast i Tyskland som har kommit lite längre i sin verklighet och klippt banden med farbror Ataturks Turkiet.

Du är sannerligen en patetisk liten varelse som är helt vilse i mörkret inkapabel till att se det mest uppenbara sakerna som finns rakt framför dina ögon. Bara den här tråden visar hur kass du är på att läsa texter innantill, subjektivt förkastar information som inte gagnar dina så-kallade analyser och kan inte ens på ett enkelt sätt leta fram en text. Än mer är det synd om de som läser dina texter och tror att du kan nåt.

finemang sa...

Om du sätter ribban vid dörrhandtags iq så blir det väl ajöss till din blogg misstänker jag... ;o)

Ahömbele sa...

Den "anonym" som kommenterat denna artikel måste vara bland dom sämsta anonymerna.

Nej men seriöst Emre, det är bra att du tar upp exempel och jämförelser på hur EU vill att Turkiet ska förändras, för att sedan beskriva hur EU staterna inte själva följer dessa "reformer" som man vill påtvinga Turkiet.

Anonym sa...

Din idiot till anonym!

Varför är det fel när turkarna ber turkar boende i Europa när alla andra gör det både öppet och i hemlighet? Bara för att det är Turkeit som du och sin anhäng har utsett till fiender?

Åt helvete med dig dina anhäng!!

Ja, alla ska gå turkarnas intressen, både turkar och icke turkar. Nööjd din idiot som tycker att turkar ska annorlunda. Åt helvet med dig!!

Anonym sa...

Bir lafa bakarım lafmı diye,

rirde söyleyene bakarım, adammı diye.

Citatet rimmar ganska bra på anonym som tycker att turkar ska vara annorlunda än alla andra. Att israeler, armenier, kurder, amerikaner och alla andra ska se till sina intressen men inte turkar. Vari finns logiken??
Självklart ska alla länder se till sina intressen och främst turkar då man som har etniska turkar runt om i världen. Ni idioter går ju andra länder tillmötes bara för att smutskasta turken.

Åt helvete med dig!!

Sancak Beyi Emre sa...

http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,684125,00.html

De nämnda i artikeln:

Mehmet Kilic (Federal parl.)
Sevim Dagdelen (Bundestag)
Ekin Deligöz (Bundestaag)
Canan Bayram (Berlin state parl.)
Vural Öger (fd. EU parl.)
Özcan Mutlu (Berlin state parl.)

Vad är det du inte förstår ? Dessa är politiker ! Dem är inte bloggare, studenter, bil mekaniker eller kebab gubbar.

De kritiserar att man så öppet gått ut med medelandet, men annat skulle en vettig person inte säga.

Men är detta oetiskt ? Vad gör Folkpartiet ? Socialdemokraterna ? Fredrik Malm, Gulan Avci ? Kommer kritiken endast när det är Turkiet ?

Jag hoppas du ger dig nu. Det är inte mitt ansvar att återuppliva ditt tänkande.

Emre

Mario sa...

Det var många önskemål om att anonym ska dra åt helv***

Med tanke på nivån på språket, inte minst det hos bloggägaren, så borde man kanske ändå konstatera att det är dörrhandtaget som är ribban.

Måste ändå hålla med anonym att, medan det är självklart att varje folk ser efter sina intressen så är det inte många som gör som Turkiet har tydligen gjort och går rakt ut och försöker värva hantlangare i olika länders beslutsfattande organ. Då är man på halt is.

Emre: men de som du nämner är väl ändå turkar, eller? Malm är svensk så jag förstår inte varför du nämner honom. Men Gulan har väl inte värvats av någon kurdisk regering som använder henne som språkrör i riksdagen. Det är väl det som är skillnaden.

Sancak Beyi Emre sa...

Ja, de är turkar. Men de sitter i diverse organ, tillskillnad från många andra. Malm lobbar för att man ska investera i Irak. Inte Irak i allmänhet, utan endast den kurdiska norra delen. Sen är det bara att se till propaganda materialet man sprider på diverse forum, det är på tok för tydligt.

Det behöver inte endast vara en stat som köper upp agerar hantlangare.

Det sker överallt. FP o Israel tex. Är det grunda vatten ?

Jag personligen skulle dra en gräns, både för Turkiet och Sverige i mitt fall, att föra intressen så länge dessa inte missgynnar det andra landet. Men den tanken verkar ganska unik i de ovannämnda aktörerna.

Mario, tycker du inte att nivån är dig värdig, så föreslår jag att du håller dig borta. Det är ingen som varken tvingar dig att läsa eller skriva här. Det är ditt val, du sätter ”din egen nivå”.

Emre

Mario sa...

Uppfattat!

Borde ha insett den låga nivån och hållit mig borta. Nu vet jag.